Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 257 
A két kiváló ember! II. János Pál pápa és Teréz anya
  2018-10-13 20:38:22, szombat
 
  A két kiváló ember! II. János Pál pápa és Teréz anya

...... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Történelemformáló személyiség
  2018-10-13 14:53:35, szombat
 
  Szent II. János Pálra emlékeztek a Parlamentben
2018. október 12. péntek 20:30
,,Pápa a vasfüggönyön túlról" címmel rendeztek konferenciát október 12-én a Parlamentben II. János Pálról pápává választása 40. évfordulója alkalmából, melyen többek közt jelen volt Michael August Blume apostoli nuncius és előadást tartott Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.
.......


A rendezvény védnökei Marek Jędraszewski krakkói érsek, Kövér László országgyűlési elnök és Marek Kuchciński, a lengyel parlament marsallja (alsóházi elnöke) voltak.
A Pápa a vasfüggönyön túlról című, Krakkóban kezdődő emlékező rendezvénysorozat harmadik napját Budapestre, a Parlament felsőházi termébe szervezte meg a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN). A konferencia előadásai Szent II. János Pál pápaságának a szovjet blokk országaira és egyházaira gyakorolt hatásáról szóltak.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Meghalt Montserrat Caballé 85 éves korában
  2018-10-06 14:46:58, szombat
 
  2018. 10. 06. 24.hu
A huszadik század egyik legaktívabb operaénekese 85 éves volt.
...... .....


Nyolcvanöt éves korában elhunyt Montserrat Caballé spanyol szoprán, a múlt század egyik legnagyobb, fellépéseinek számát tekintve egyik legaktívabb operaénekese - közölte az AFP hírügynökség és az El País című madridi lap.
Montserrat Caballé a barcelonai Sant Pau kórházban hunyt el szombatra virradóra. Az énekesnőtől vasárnap vesznek végső búcsút, és hétfőn temetik el.
María de Montserrat Bibiana Concepción Caballé i Folch Barcelonában született 1933-ban, keresztnevét a város híres búcsújáróhelye után kapta. A barcelonai konzervatóriumban diplomázott húszévesen a legmagasabb, arany kitüntetéssel. 1956-ban a bázeli operaház tagja lett, ahol Puccini Bohéméletének Mimijeként hatalmas sikert aratott, és ettől kezdve már nagy szerepeket is kapott.
A hírnév 1965-ben, egyetlen este kapta szárnyaira: New Yorkban a megbetegedett Marilyn Horne helyére ugrott be Donizetti Lucrezia Borgia című operájának hangverseny-előadásán. A közönség huszonöt perces álló tapssal ünnepelte, másnap a Metropolitan opera szerződést ajánlott neki. A londoni Covent Garden közönsége 1972-ben Verdi Traviatájában Violetta szerepében csodálhatta meg először a hangját.
Caballé repertoárja 90 operaszerepet - elsősorban Verdi, Mozart, Donizetti, Bellini, Rossini és Puccini műveit - és 800 dalt ölelt fel, emellett szívesen énekelt spanyol dalokat, zarzuelákat is. Férje Bernabé Martí tenorénekes, lányukból is énekesnő lett, anya és lánya számos alkalommal lépett fel együtt.
Maria Callas 1977-ben bekövetkezett halála után sokan Caballét tekintették az ,,isteni díva" utódának.
Nevét még ismertebbé tette a Barcelona című dal, amelyet közösen énekelt Freddie Mercuryvel, a Queen együttes énekesével, és amely az 1992-ben rendezett barcelonai olimpiai játékok hivatalos dala volt. Caballé a kilencvenes évek második felében más rocksztárokkal is készített lemezt.
Az énekesnő több mint öt és fél évtizedet töltött a színpadon, négyezer fellépésével minden idők egyik legtevékenyebb énekesnője volt.

- Freddie Mercury és Montserrat Caball Barcelona c. dal 1988 videón Link

1987 videó Link

2012 videó Link

- Az 1990-es években Montserrat Caballé az operafellépések helyett a hangversenyekre, jótékonysági gálákra koncentrált. Szívesen nyitott a fiatal tehetségek irányába. Ő fedezte fel José Carrerast, de közreműködött többek között a Vangelis több lemezén is.
1987-ben a Queen énekesével, Freddie Mercuryvel közös duett albumot készített, ezen jelent meg a Barcelona című dal is. Videó Link
Később, az 1992-ben rendezett barcelonai olimpiai játékok hivatalos dala is ez lett. Az olimpiai játékok kezdetén Freddie Mercury már nem élt, ezért ott Caballé José Carrerasszal egy másik dalt adott elő. A dalt a díva hét évvel később, élőben is előadta az UEFA Bajnokok Ligája döntője előtt a barcelonai Camp Nou stadionban.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
77 éves korában elhunyt Kulcsár Győző
  2018-10-01 20:54:44, hétfő
 
  Végső nyugalomra helyezték hétfőn a szeptember 19-én, 77 éves korában elhunyt Kulcsár Győzőt, a Nemzet Sportolóját, négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrözőt.
A Farkasréti Temetőben megtartott gyászszertartáson a magyar sport szinte minden jelentős alakja képviseltette magát, még az elhunyt egykori munkahelyéről, Olaszországból is érkeztek emlékezők.
Kulcsár Győző keresztény közössége nevében Száraz László atya szólt a több száz fős gyászoló tömeghez, s emlékeztetett arra, hogy a kiváló párbajtőröző Krisztust megváltójának és mesterének tartotta.
,,Sportbeli teljesítményén túl egész emberi személyisége ajándék lehetett az őt ismerők számára" - jelentette ki az atya, majd azzal folytatta, hogy egyik sportolótársa szerint Kulcsár Győző teljes életet élt, mindig tisztességesen.
Szigorú volt a tanítványaival, de önmagától követelte meg a legtöbbet. Ugyanakkor sohasem bántott senkit, mindig mély szeretettel foglalkozott mindenkivel.
Az állami sportvezetés nevében emlékező Szabó Tünde sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott, Kulcsár Győző élete kitörölhetetlen része a magyar sporttörténelemnek és a sportcsaládnak.
,,A Nemzet Sportolója címet méltóképpen képviselte, ugyanakkor edzőként is számos kimagasló eredménnyel, győzelmek sorozatával ajándékozta meg a magyar nemzetet" - fogalmazott Szabó Tünde, aki szerint Kulcsár hűsége, lojalitása, hite máig példaértékű mindenki számára.
Hozzátette: ,,Szoborszerű tisztasággal, de mindig emberien, példaképként élt. Soha nem tért le az általa helyesnek ítélt útról, s mindig az adás volt az élete".
- Szabó Tünde szerint Kulcsár egyedülállóan mutatta meg, hogy magyarként is lehet sikeresnek lenni a nagyvilágban, "ezért lett belőle nemzetünk hőse".
- A Magyar Vívó Szövetség, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete, a sporttársak, a tanítványok és a magyar sportközösség képviseletében az elhunyt egykori tanítványa, a kétszeres olimpiai aranyérmes Nagy Tímea méltatta Kulcsár Győzőt, akit olyan zseninek nevezett, akiből sugárzott az optimizmus, a vidámság, a bohémság, az élet szeretete, úgy tudott dolgozni és dolgoztatni, ahogy senki sem - ennek köszönhette sikereit.
- ,,Kivételes képességű ember volt, ezt az egész világ tudta" - jelentette ki egykori mesteréről Nagy Tímea. Végül az egykori csapattárs, Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a NOB magyar tagja búcsúzott. A sportdiplomata arra hívta fel a figyelmet, hogy Kulcsár Győző igazi csapatember volt, hiszen négy olimpiai aranyérméből hármat, valamint a három világbajnoki elsőségét is csapatban ért el, s 16 éven át az ő nevével kezdődött a magyar párbajtőr-válogatott névsora.
- Schmitt hangsúlyozta: Kulcsár igazi Homo Ludens volt, mindenféle játékban bármikor kész volt részt venni. ,,Csodáltuk, hogy hetven évesen is kész volt beülni az iskolapadba azért, hogy szakedzői diplomát szerezzen" - emlékeztetett a korábbi köztársasági elnök. Beszédét azzal zárta, hogy ,,az olyan bajnokok, mint Kulcsár Győző erősítik nemzeti büszkeségünket, hazaszeretetünket és jó hírünket a világban".
A gyászszertartás a Magyar Himnusz hangjaival ért véget.
...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
1978. szeptember 28-án, azaz 40 éve hunyt el I. János Pápa
  2018-09-28 19:30:59, péntek
 
  1978. szeptember 28-án, azaz éppen 40 éve hunyt el I. János Pál pápa, aki a képen Karol Wojtyla bíborossal, a majdani II. János Pállal ráz kezet.
I. János Pál, avaly a "mosolygós pápa" Albino Luciaini néven született. Mindössze 33 napot, vagyis egy bő hónapot uralkodott.
Rejtélyes körülmények között, a hivatalos változat szerint szívelégtelenségben halt meg.

- Elmesélem, hogyan halt meg Luciani pápa" - Megoldódik az I. János Pál halála körüli rejtély.
1978. szeptember 28-án meghalt I. János Pál, a ,,mosolygós pápa". Hirtelen haláláról sok szóbeszéd keringett. Stefania Falasca olasz újságíró, I. János Pál boldoggá avatásának viceposztulátora november 7-én megjelenő kötetében tanúságtételeket közöl, amelyek tisztázzák a pápa halálának körülményeit. I. János Pál hirtelen halálát követően számos feltevés látott napvilágot arról, hogy a pápa összeesküvés áldozata lett. Az Avvenire, az olasz püspöki konferencia napilapjának Vatikán-szakértője, a ,,mosolygós pápa" kanonizációs eljárásának viceposztulátora, Stefania Falasca Papa Luciani. Cronaca di una morte (Luciani pápa. Egy haláleset krónikája) című kötetében tisztázza a halál körülményeit.
Komoly nyomozás, történeti kutatás előzte meg a kötet megszületését: a szerző fényt akart deríteni I. János Pál halálára, aki 1978-ban mindössze 33 napon át ült a pápai székben. Az olasz nyelven megjelenő, eddig kiadatlan dokumentumokat és tanúságtételeket közlő kötet november 7-én kerül a könyvesboltokba, és véget vet a pápa korai halála körüli találgatásoknak.
Pietro Parolin bíboros a könyvhöz írt előszavában méltatja a Falasca által végzett kutatómunkát, amely azzal, hogy lezárja a találgatásokat, lehetőséget ad arra, hogy I. János Pál pápaságát végre az őt megillető komolysággal tanulmányozzák.
Az egyik tanú, a most 76 éves Margherita nővér akkor a legfiatalabb volt a pápát szolgáló venetói szerzetesnővérek között. Tanúságtételében elmondja, halála előtt néhány órával látta, hogy a pápa fel-alá járkálva olvas. A nővér éppen vasalt a gardróbszobában, nyitott ajtónál, a Szentatya pedig odaszólt neki, hogy ne fárassza magát túlságosan az ingjeivel, elég, ha a nyakánál és a csuklójánál vasalja, a többi úgysem látszik. Mindez azután történt, hogy a vacsora előtt titkárával, John Magee ír pappal közösen mondott imádság közben a pápa rosszul lett, erős mellkasi fájdalmat érzett. Nem akarta értesíteni orvosát, aki így csak másnap szerzett tudomást a rosszullétről, amikor az egyházfő már halott volt.
- November 7-én, a kötet megjelenésének napján ülésezik a Vatikánban a Szentek Ügyeinek Kongregációja, hogy kimondja, Albino Luciani hősies fokon gyakorolta az erényeket. A boldoggá avatási eljárás során két olyan csodát vizsgálnak, amelyek I. János Pál közbenjárásának tulajdoníthatók. Ideje, hogy visszatekerjük a történelem szalagját. Hogy onnan induljunk el újra, a végétől. Az utolsó életjelektől azon az estén, 1978. szeptember 28-án" - áll a jegyzőkönyvben, Margherita Marin nővér vallomásában, amelyet 2009. május 12-én rögzítettek Trentóban a kanonizációs eljárás során. A nővér az elsők között volt, akik holtan találták Luciani pápát. Stefania Falasca könyvében olvasható a vallomása, egyéb dokumentumokkal együtt, amelyek tisztázzák a halál körülményeit. Vallomásában így emlékezett:
- Meg tudná mondani, hány órakor, ki vette észre, hogy a pápa elhunyt?
Mint minden reggel, aznap 5.15-kor Vincenza nővér egy csésze kávét hagyott a Szentatya számára a sekrestyében, amely közvetlenül a pápa szobája mellett volt, a kápolna előtt. A Szentatya általában a sekrestyében itta meg a kávét, mielőtt bement volna a kápolnába imádkozni. Azon a reggelen azonban a kávé érintetlen maradt. Körülbelül tíz perc múlva Vincenza nővér azt mondta: ,,Nem jött még ki? Hogyhogy?" Én ott voltam a folyosón, így láthattam, hogy bekopog, aztán újra kopog, de nincs válasz... Még mindig csönd. Akkor kinyitotta az ajtót és belépett. Ott voltam, amikor belépett, én kint maradtam. Hallottam, hogy ezt mondja: ,,Szentatyám, ne viccelődjön velem!" Aztán kijött, meg volt rémülve, behívott, vele együtt én is visszamentem a szobába és megláttam. A Szentatya az ágyában feküdt, a fejtámla felett égett az olvasólámpa. A háta mögött ott volt a két párnája, ahogy megemelte, nyújtott lábbal feküdt, karjai az ágyneműn voltak. Pizsamában volt, a mellkasán nyugvó kezében néhány gépelt papírt tartott, fejét kissé jobbra fordította, halvány mosoly volt az arcán, szemüvege az orrán, szeme félig csukva... olyan volt, mintha aludna. Megérintettem a kezeit, hidegek volt, megdöbbenve láttam, hogy a körmei kicsit elsötétedtek.
- Nem vett észre semmi furcsát?
Nem. Semmit. Semmit. Még egy ráncot sem a takarón. Semmi nem esett a földre, semmi nem volt összedúlva, ami arra utalhatott volna, hogy észlelte a rosszullétet. Épp úgy nézett ki, mint aki olvasás közben elalszik. Mint aki elalszik és úgy marad.
- És aztán mit csináltak?
Vincenza nővér azonnal felment és hívta Magee atyát, én pedig szaladtam, hogy Diego atyát hívjam. Kopogtam az ajtaján és szólítottam: ,,Jöjjön le, a Szentatya, a Szentatya..." Felriadt és lejött. Elmondtunk egy imát, aztán Magee atya elment, hogy hívja a Vatikán orvosát. Buzzonetti doktor szinte azonnal ott is volt. Láttam, hogy jön Villot bíboros, aztán Poletti bíboros.
- Önök, nővérek, ott voltak az orvos szakértői vizsgálat pillanatában?
Nem, mert kimentünk a szobából. Utána odajött hozzánk Magee atya és azt mondta: ,,Nem szenvedett, észre sem vette." Ezt mondta az orvos, és azt is, hogy a hirtelen halál előző este tizenegy óra körül érte. Ennyit hallottam. Mást nem... nem nagyon volt mit mondani...
- Mire emlékszik még azokból a pillanatokból?
Emlékszem, mekkora sürgés-forgás volt a prelátusok között, emlékszem, hogy fel-alá járkáltak a folyosókon, és hallottam, hogy nem tudják, hogy adják tudtára a világnak, hogy így halt meg a pápa, aki oly rövid idő alatt meghódította mindenki szívét. Olyannyira nem tudták, hogy csak két órával azután tették közzé hivatalosan a hírt, hogy mi, nővérek, rátaláltunk. Emlékszem, hogy még a szobájában nyugodott, amikor eljött az unokahúga, egy fiatal lány, félrehúzódott és Vincenza nővérrel együtt sírt. Mi, nővérek, a titkárok nélkül részt vettünk a gyászmisén, amelyet Poletti bíboros mutatott be...

Forrás: Avvenire.it; Vatican Insider
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Gaál Endre lelki üdvéért tartanak szentmisét
  2018-09-26 21:43:36, szerda
 
  Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével, Gaál Endre lelki üdvéért szeptember 27-én, csütörtökön 10.30 órakor az esztergomi fő székesegyházban mutatnak be szentmisét.
Bölcsesség és emberség - Búcsú Gaál Endre esztergomi nagy préposttól
2018. szeptember 26. szerda 08:01
Gaál Endre esztergomi nagy prépostra paptársa, Török Csaba egyetemi tanár emlékezik.
.......


Bővebben Link

09.27. Az örök világosság fényeskedjék neki!
Örök nyugalomra helyezték Gaál Endre esztergomi nagyprépostot
2018. szeptember 27. csütörtök 20:50
Az esztergomi bazilika altemplomában helyezték örök nyugalomra szeptember 27-én Gaál Endre nagyprépostot, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Tanárképző Központ egykori dékánját. A gyászmisét Erdő Péter bíboros, prímás mutatta be a főszékes egyházban az emlékezők sokasága előtt.
...... ............


...... ........


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Sághy Marianne
  2018-09-25 17:57:28, kedd
 
  Földi története befejeződött annak, aki élete nagy részét a történelemnek, azon belül Isten népe történetének szentelte.
2018. szeptember 25. kedd 09:47
Sághy Marianne történészre, egyetemi tanárra Baán Izsák OSB emlékezik.
2018. szeptember 21-én, türelemmel és hittel viselt szenvedés után a mennyei hazába költözött Sághy Marianne, az ELTE és a Közép-európai Egyetem tanára, a történelemtudomány kandidátusa, a Magyar Patrisztikai Társaság és a Magyar Hagiográfiai Társaság alapító tagja, az utóbbi elnöke.
Földi története befejeződött annak, aki élete nagy részét a történelemnek, azon belül Isten népe történetének szentelte.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Géczi István, a Ferencváros egykori kapusa
  2018-09-10 17:29:38, hétfő
 
  Életének 75. évében elhunyt a Ferencváros labdarúgócsapatának egykori klasszis kapusa, az olimpiai ezüstérmes, VVK-győztes és KEK-döntős Géczi István, aki egész pályafutását a zöld-fehéreknél töltötte.
A klub honlapjának hétfői gyászhíre alapján az 1944-ben Sajóörösön született Géczi István 1962-ben, 18 évesen került a Ferencvárosba, amelyet 1975-ig erősített. Ebben az időszakban 507 mérkőzésen védte a csapat hálóját, ebből 309 bajnoki, 153 nemzetközi találkozó volt.
A fradi.hu beszámolója szerint 309 bajnoki meccse a mai napig rekord az együttes kapusai között, és ezek közül 110 mérkőzésen nem kapott gólt. 1964. március 15-től 1967. október 31-ig, 44 hónapon át 102 bajnoki találkozón megszakítás nélkül védte az FTC kapuját.
Az 1968-as idényben meccsenként átlagban mindössze 0,59 gólt kapott, ami máig a legjobb mérleg a magyar bajnokságban.
A zöld-fehérekkel ötszörös magyar bajnok és kétszeres kupagyőztes lett, és a nemzetközi porondon is maradandót alkotott.
Géczi István az egyetlen magyar kapus, aki három európai kupadöntőben is szerepelt: a 1965-ös győztes és az 1968-as vesztes Vásárvárosok Kupája-döntő mellett 1975-ben a Kupagyőztesek Európa Kupája-fináléban is pályára lépett.
Mindemellett 1972-ben UEFA Kupa-elődöntőig is eljutott a Ferencvárossal.
A magyar válogatottban mindössze 23 találkozón védett, a fradi.hu beszámolója szerint részben amiatt, mert az akkori rendszer döntése értelmében öt évre száműzték a nemzeti együttestől.
Így is szerepelt világ- és Európa-bajnokságon, valamint olimpián is, utóbbin ezüstérmet ért el a válogatottal 1972-ben, Münchenben.
Visszavonulása után az FTC kapusiskoláját vezette, és volt az NB I-es csapat kapusedzője is.
A Ferencváros mellett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen dolgozott, doktori címet szerzett, és országgyűlési képviselő is volt. Géczi István javaslatára jött létre a magyar parlament Ifjúsági és Sportbizottsága.
Pályafutása elismeréseként 1974-ben az FTC örökös bajnoka lett, 1991-ben FTC Aranydiplomát, míg 1999-ben Centenáriumi Aranydiplomát vehetett át.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Leonard Bernstein világhírű zeneszerző, karmester
  2018-08-25 08:17:33, szombat
 
  ...... ........... .......


Leonard Bernstein (Lawrence, USA, 1918. augusztus 25. - New York, USA, 1990. október 14.) amerikai zeneszerző és karmester. Egyik leghíresebb műve a West Side Story című musical, amelyből azonos címmel 10 Oscar-díjat nyert film is készült. Több országban is nagy sikerrel közvetítették.
A Harvard Egyetemen tanult. Zenei képzését 1940-től a Tanglewood Zenei Központban folytatta. 1943-1944 között a New York-i Filharmonikusok másodkarmestere, majd 1957-től első amerikai vezetője volt. 1945-1948 között a New York Városi Szimfonikus Zenekar igazgatója volt. 1951-1956 között a Brandeins Egyetemen oktatott.

Kicsapongó fiatalkora után 1951-ben feleségül vette Felicia Montealegre Cohn (1922-1978) chilei színésznőt. Három gyermekük született: Jamie, Alexander és Nina. Házas évei alatt Bernstein próbálta diszkréten intézni a házasságon kívüli kapcsolatait, ám a meleg mozgalom erősödésével Bernstein bátorsága is megjött, és összeköltözött szeretőjével Tom Cothrannel. Kollégái egy része szerint Bernstein egész életében vívódott családja és szexuális vágyai között. Shirley Rhoades Perle, Bernstein egyik bizalmas barátja szerint ,,szexuálisan a férfiakhoz, érzelmileg a nőkhöz vonzódott

Születési dátum: 1918. augusztus 25., Lawrence, Massachusetts, Egyesült Államok
Meghalt: 1990. október 14., Dakota-ház, New York, Egyesült Államok
Házastárs: Felicia Montealegre (házas. 1951.-1978.)
Gyermekek: Alexander Bernstein, Nina Maria Felicia Bernstein, Jamie Anne Maria Bernstein

- Leonard Bernstein's 100th Birthday Google Doodle videó Link

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
76 évesen elhunyt Aretha Franklin, a „soul királynője
  2018-08-18 12:47:46, szombat
 
  Augusztus 16-án, 76 évesen elhunyt Aretha Franklin, a ,,soul királynője". A családja közleménye szerint az énekesnő helyi idő szerint csütörtökön délelőtt 9.50-kor hunyt el detroiti otthonában.
Az énekesnő halálát hasnyálmirigyrák okozta. ,,Az élet egyik legsötétebb pillanatában nem találjuk a megfelelő szavakat, amelyek leírhatnák szívünk fájdalmát. Családunk matriarcháját és kőszikláját veszítettük el" - fogalmaztak rokonai a közleményben.
Aretha Franklin 2015-ben, a családok philadelphiai világtalálkozóján is fellépett, ahol az Amazing Grace című dalt adta elő Ferenc pápa előtt. A műsor végeztével a kulisszák mögött köszöntötte a pápát, és ajándékot is adott neki: lelkész édesapja prédikációit.
Ferenc pápa nem az első katolikus egyházfő, aki előtt énekelt Aretha Franklin: 1987-ben szülővárosában, Detroitban adott elő II. János Pál pápa látogatása során.
...... ......


Videó Link

Aretha Franklin 1942-ben Memphisben született; már gyerekkorában gospelt énekelt baptista tiszteletes édesapja templomában. Édesapja prédikátor, édesanyja zongorista és énekes volt. Tízéves volt, amikor édesanyja elhunyt, ekkortájt kezdett énekelni a New Bethel baptista templomban. Egyik első előadott dala a Jesus, Be a Fence Around Me volt.
Tizennyolc Grammy-díjat kapott - negyvennégyre jelölték - negyven év alatt, amivel a rekorderek közé került. Egyik leghíresebb dala az Otis Redding szerezte, de általa híressé tett és védjegyének számító Respect, amiért első Grammy-díját is kapta. Többször szerepelt az amerikai Rolling Stone zenei magazin listáin, például ,,Minden idők 100 legjobb előadója" között, sőt, a magazin megválasztotta Franklint minden idők legjobb énekesének.
2005-ben megkapta az Egyesült Államokban adományozható legmagasabb civil elismerést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet. A sokak által minden idők legfontosabb énekesnőjének tartott Aretha Franklin nem csak a zenét, de az amerikai gondolkodást is megváltoztatta zenéjével és közéleti szerepvállalásával. ,,Mindig csodálatos érzés hozzájárulni egy jó ügyhöz, segíteni azokat, akik segítenek. Nekem ez nagyon fontos, én erről szólok" - vallotta egy néhány évvel ezelőtti interjúban.

Forrás: The Tablet; MTI; Euronews
Fotó: CNS
Videó: CTV/RomeReports
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 257 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 16 db bejegyzés
e hónap: 307 db bejegyzés
e év: 3952 db bejegyzés
Összes: 35597 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4310
  • e Hét: 14133
  • e Hónap: 115090
  • e Év: 1495480
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.