Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 216 
Aradszky László családjával
  2017-10-17 15:51:09, kedd
 
  Korábbi kép
..


Még mindig nem tudja felfogni Aradszky László felesége, hogy a közkedvelt táncdalénekes nincs többé. Mint elmondta, éjszakánként sokszor riad fel, hogy Laci jön haza, de csak a képzelete játszik vele. Mint ismeretes a táncdalénekes alig egy hete hunyt el, mindenféle előjel nélkül.
Bement pihenni a hálóba, felesége még a nappaliban TV-zett ám mikor megpróbálta felébreszteni már nem tudta. Pár órával az orvosi jelentés után a Tényeknek nyilatkozott az özvegy!:
Megállt a szíve - fogalmazta meg közérthetően az asszony a szaknyelvben szívmegállásnak nevezett halálokot. Éva asszony elmondta, hogy még mindig hazavárja férjét, minden zajra felriad, azt hiszi, Aradszky jött haza. Legszívesebben az utolsó tíz évre emlékszik, és azt mondja, ha nem lett volna a rajongók szeretete, László talán nem élt volna eddig.


 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Kodály Zoltán pályafutása
  2017-10-15 20:16:58, vasárnap
 
  Teljes neve: Kodály Zoltán Vilmos 1882.12.16 - 1967.03.06
Forrás: Magyar kurír/
1967. március 6-án hunyt el a a világszerte ismert zenei nevelési módszer kidolgozója, a zeneszerző, zenetudós, népzenekutató, zenepedagógus Kodály Zoltán. Halálának 50. és születésének 135. évfordulója alkalmából 2017-ben Kodály-emlékévet tartanak. Rá emlékezünk.
...... ........... ...........


Legyen a zene mindenkié
Kodály Zoltán 1882. december 16-án született Kecskeméten. A galántai népiskolában és a nagyszombati érseki főgimnáziumban tanult. Ezt követően Budapesten, a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar-német szakán folytatta tanulmányait, és beiratkozott az Országos Magyar Királyi Zeneakadémia zeneszerző tanszakára is. Érdeklődésének középpontjában elsősorban a magyar népdal és népzene állt, doktori disszertációját a magyar népdal strófaszerkezetéről írta 1906-ban. Felismerte, hogy a magyar népzene igazi valója csak az eredeti forrásokból, a nép ajkáról ismerhető meg. Első népdalgyűjtő útjai gyermekkora helyszínére, az első öntudatlan, de mélyen ható népdalélményeket adó Galánta környékére vezettek.
- Minden népnek van egy sereg népdala, amely oktatásra kiváltképpen alkalmas. Ezeket jól kiválogatva, a népdal lesz a legmegfelelőbb tananyag, hogy rajta a gyermekeknek az egyes zenei elemeket bemutassuk és tudatosítsuk ezeket... Mielőtt más népeket akarunk megérteni, magunkat kell megértenünk. Semmi sem alkalmasabb erre, mint a népdal. És az idegen országok népdalainak megismerése a legjobb út az idegen népek megismeréséhez. Mindezen fáradozások végcélja abban áll, hogy a tanulókkal megismertessük és megszerettessük a múlt, a jelen és a jövő klasszikusait."
(Forrás: A népdal szerepe a zenei nevelésben, 1966)
Kutatásai alkalmával ismerkedett meg Bartók Bélával, akivel életre szóló barátságot kötött. A gyűjtés során felismerték az összehasonlító munka jelentőségét a népzenekutatás terén: nagy hangsúlyt fektettek egyrészt a szomszéd népek vonatkozásában az eltérő sajátságok megállapítására; majd később a rokon népek népdalaival való közös vonások feltárására.
1906-1907-ben Kodály tanulmányutat tett Berlinben és Párizsban. A francia fővárosban érte életének egyik döntő zenei élménye: megismerkedett Debussy muzsikájával. 1907-től a Zeneakadémián tanított zeneelméletet, majd zeneszerzést. Ettől kezdve kórusműveivel, ének- és olvasógyakorlataival segítette elő az ifjúság zenei nevelését, írásaival, nyilatkozataival, reformjavaslataival felvette a harcot a zenei műveletlenség, ,,analfabetizmus" ellen, és új lendületet adott a magyar kórusmozgalomnak. Számos művet írt gyermekkarok és vegyes karok számára egyaránt. Vokális alkotásaiban a magyar dalkultúra megteremtésére törekedett klasszikusaink - Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Kisfaludy Sándor, Berzsenyi Dániel, Kölcsey Ferenc, Arany János stb. - verseire írott műveivel. Dalainak köszönhetjük a magyar nyelvhez alkalmazkodó prozódia megszületését.
- Mit kellene tenni? Az iskolában úgy tanítani az éneket és zenét, hogy ne gyötrelem, hanem gyönyörűség legyen a tanulónak, s egész életére beleoltsa a nemesebb zene szomját... Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni: ezt megszerezni az iskola kötelessége. csakis művészi érték való a gyermeknek!"
(Forrás: Gyermekkarok, 1929)
Az első igazi hazai sikert a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulójára megrendelt Psalmus Hungaricus oratorikus mű jelentette számára 1923-ban. Ezt követte a Háry János című daljáték és a Székelyfonó. Utóbbi, mely szintén daljáték, tulajdonképpen egy hatalmas népdalfüzér. A harmincas években így valóra vált Kodály álma: a népdal megszólalt a hangversenypódiumokon és az Operaházban.
Zenekari művei közül legismertebbek: Marosszéki táncok, Galántai táncok, Fölszállott a páva (variációk egy magyar népdalra), Szimfónia. Két misét írt, a Csendes misét és a Missa brevist.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Meghalt a magyar táncdal legendája.
  2017-10-09 19:19:51, hétfő
 
  ...... .......


Ő lett a magyar hanglemezgyártás történetének első aranylemezes énekese.
Legismertebb dalai:
Aradszky László: Isten véled édes Piroskám Link
Aradszky László: Nemcsak a 20 éveseké a világ Link

Aradszky László táncdalénekes vasárnap este /2017.10.08/, otthonában hunyt el életének 83. évében
...... ..........


Csak a teste hagyott itt bennünket, - emléke a lemezeken és videókon ÖRÖKKÉ VELÜNK LESZ..Lelke elköltözött az Isten országában, ahol boldog lehet az angyalok közt. Drága Művész Úr! Nyugodjon ÖRÖK BÉKÉBEN a mennyországban.
A család gyász fájdalmában osztozom és részvétemet kívánom.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Emlék kép - Zámbó Jimmy
  2017-09-26 18:04:45, kedd
 
  ...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Bevallotta: Ő ölte meg Diana hercegnőt
  2017-09-26 17:53:35, kedd
 
  Bevallotta: Ő ölte meg Diana hercegnőt - Kipakolt mindent az MI5 bérgyilkos a halála előtt.
A cikk itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Diana emlékezés videó
  2017-09-17 14:01:54, vasárnap
 
  - Diana - Saját szavaimmal.
kicsililiom Videója Közzététel: 2017. szept. 1. Link

- Utolsó nap - Diana tragikus halála
Elsőként a BBC dokumentumfilmjét láthatjuk a tragikus sorsú Lady Dianáról.
A felvilágosult, a tradíciókat olykor tagadó, olykor tiszteletben tartó, esendő, kivételes sorsában saját boldogságát is kereső hercegnő úgy halt meg, ahogy élt: a világ szeme láttára. Csupa megoldatlan rejtély, csupa mesés és szomorú fordulat a nap, amikor autóbalesetet szenvedett a brit királyi ház történetének egyik legnépszerűbb és legkülönlegesebb alakja.
Több, mint egy évtizede történt, de a világot még mindig bűvkörében tartja Lady Diana, a szerelmi élete és korai halálának körülményei. A dokumentumfilm több tucat páratlan fotót mutat be, a legtöbbet korábban még sehol sem lehetett látni, és interjúkat melyek felfedik és feltárják az igazságot az ikonikus felvételek mögött.
Videó Link

- Diana - a tragédia nyomában 1.rész
Videó Link

- Diana - a tragédia nyomában 2.rész
Videó Link

- Diana - a tragédia nyomában 3.rész
Videó Link

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
90 éves korában elhunyt Lorán Lenke
  2017-08-28 10:10:57, hétfő
 
  ...


A Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész május 1-jén töltötte be 90. életévét. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja: Lorán Lenke 1927-ben született Győrben. A balettiskola után Makay Margit stúdióját végezte el. Tizenhat évesen, 1943-ban szerződött először színházhoz: 1943-ban lett a Fővárosi Operettszínház tagja.
1945 és 1966 között fellépett a Művész Színházban, a Magyar Néphadsereg Színházában, a Petőfi Színházban. 1966-tól lett a Vidám Színpad tagja, 1998-tól Mikroszkóp Színpadhoz kötötte a szerződése. Kirobbanó temperamentumú, jó humorú, kiváló komika volt, aki az erőteljesebb eszközöket is szívesen alkalmazta. Számos vígjátéki szerepe mellett komolyabb karakterek megformálásában is maradandót alkotott. Fontosabb szerepei voltak: Peacockné (Brecht-Weil: Koldusopera), Roticsné (Molnár Ferenc: Üvegcipő), Koltayné (Gábor Andor: Dollárpapa), Miss Finigale (Aszlányi-Karinthy: A hét pofon), Pletyus (Maugham-Nádas-Szenes: Imádok férjhez menni), titkárnő (Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság), Pemeténé (Lakatos László: Vágyom egy ágy után).
Munkásságáért 1968-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2003-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, 2007-ben a Táncsics Alapítvány életműdíját.
2010-ben lett érdemes művész, ugyanebben az évben Marton Frigyes-díjjal jutalmazták, 2015-ben kiváló művésszé választották. 2005-ben az Új Színház örökös tagjainak sorába fogadta, a Halhatatlanok Társulatának szintén örökös tagja.
Lorán Lenke kezdettől fogva tisztában volt azzal, hogy leginkább komikaként tud kiteljesedni, ebben lett kiváló és évtizedeken át megunhatatlan.
Fél évszázadon keresztül éltek boldog házasságban Kozák Lászlóval, a Vígszínház kitűnő művészével, frigyük a legendás színészházasságok közé tartozott. Kozák László 1997-ben hunyt el.
Legendás, nagy időkben volt a Vidám Színpad tagja, együtt nevettetett Alfonzóval, Kabos Lászlóval, Kibédi Ervinnel, Kazal Lászlóval. Néhány éve azt nyilatkozta, a születésnapjait ő már nem ünnepli, hanem tudomásul veszi, egyébként pedig egyáltalán nem érzi magát öregnek, ugyanolyan játékos kislány maradt, mint tizenéves korában.

Hosszú hónapokat töltött kórházban az elmúlt időszakban, idén februárban egy műtéten is átesett. Életének utolsó időszakát egy fővárosi szeretetotthonban töltötte, tegnap délelőtt ott is hunyta le örökre a szemét Lorán Lenke Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész. A humoráról, jókedvéről híres színésznő pályatársai képtelenek felfogni a távozásának hírét.
- Nehéz múltidőben beszélni, még akkor is, ha az ember azért próbál felkészülni egy kilencvenéves ember halálára, aki ráadásul hosszú ideje kórházban volt már - mondta a Borsnak Lorán Lenke egyik legközelebbi barátja, Csonka Pici, akit a déli órákban értünk el.
- Lorán Lenke évtizedeken át játszott a Mikroszkóp Színpadon, főnökét, jó barátját, Sas Józsefet telefonon értük utol. - Az utolsó állandó szerződése nálam volt a Mikroszkóp Színpadon. Sok színész és színésznő van, aki jó képességű és tehetséges, Lorán Lenkének azonban egy valamije volt, ami a sajátja: áradt belőle az élet, a színpad szeretete és egy olyanfajta humor, ami kiterjedt mindenkire. Aki körülötte volt, az boldog volt, mosolygott és nevetett... Mindannyiuk emlékében tovább él - mondta Sas József.


Pár videó a művésznő szerepléseiből
Lorán Lenke Beregi Péter Heller Tamás - Népszámlálás Videó Link

Csala Zsuzsa - Lorán Lenke duett: Orosz dal-egyveleg videó Link

Kiváló Művész díjat kapott Lórán Lenke (2015.04.06 videó Link

Gyóntatás videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Van élet a halálon túl is
  2017-08-17 22:59:36, csütörtök
 
  Negyven éve hunyt el Elvis Presley, minden idők legsikeresebb előadója. A rajongók szívében azonban ma is él, ráadásul most - még ha virtuálisan is, de - a színpadon is megcsodálhatják a Királyt.
Bővebben itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
86 éves korában hunyt el Schubert Éva
  2017-07-14 20:58:01, péntek
 
  A kiváló magyar színművésznő, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjének tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő színészi munkásságáért, a színpadon és filmvásznon nyújtott felejthetetlen alakításáért, a fővárosi színházakban folytatott több évtizedes színészi pályája elismeréséül kapta meg 2008-ban a Budapest díszpolgára elismerést. A Főváros és a magam nevében őszinte részvétemet fejezem ki a családnak. Schubert Évát a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti" - írják a közleményben.
Schubert Éva a Szomszédok Lillácskájaként vált ismertté.

Nyugodjon BÉKÉBEN

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Jókai Anna időtálló életművet hagyott hátra,
  2017-06-26 21:45:33, hétfő
 
  Jókai Anna időtálló életművet hagyott hátra, további cikk itt olvasható Link  
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 216 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 248 db bejegyzés
e év: 2899 db bejegyzés
Összes: 31244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2232
  • e Hét: 24971
  • e Hónap: 106971
  • e Év: 1432720
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.