Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 248 
76 évesen elhunyt Aretha Franklin, a „soul királynője
  2018-08-18 12:47:46, szombat
 
  Augusztus 16-án, 76 évesen elhunyt Aretha Franklin, a ,,soul királynője". A családja közleménye szerint az énekesnő helyi idő szerint csütörtökön délelőtt 9.50-kor hunyt el detroiti otthonában.
Az énekesnő halálát hasnyálmirigyrák okozta. ,,Az élet egyik legsötétebb pillanatában nem találjuk a megfelelő szavakat, amelyek leírhatnák szívünk fájdalmát. Családunk matriarcháját és kőszikláját veszítettük el" - fogalmaztak rokonai a közleményben.
Aretha Franklin 2015-ben, a családok philadelphiai világtalálkozóján is fellépett, ahol az Amazing Grace című dalt adta elő Ferenc pápa előtt. A műsor végeztével a kulisszák mögött köszöntötte a pápát, és ajándékot is adott neki: lelkész édesapja prédikációit.
Ferenc pápa nem az első katolikus egyházfő, aki előtt énekelt Aretha Franklin: 1987-ben szülővárosában, Detroitban adott elő II. János Pál pápa látogatása során.
...... ......


Videó Link

Aretha Franklin 1942-ben Memphisben született; már gyerekkorában gospelt énekelt baptista tiszteletes édesapja templomában. Édesapja prédikátor, édesanyja zongorista és énekes volt. Tízéves volt, amikor édesanyja elhunyt, ekkortájt kezdett énekelni a New Bethel baptista templomban. Egyik első előadott dala a Jesus, Be a Fence Around Me volt.
Tizennyolc Grammy-díjat kapott - negyvennégyre jelölték - negyven év alatt, amivel a rekorderek közé került. Egyik leghíresebb dala az Otis Redding szerezte, de általa híressé tett és védjegyének számító Respect, amiért első Grammy-díját is kapta. Többször szerepelt az amerikai Rolling Stone zenei magazin listáin, például ,,Minden idők 100 legjobb előadója" között, sőt, a magazin megválasztotta Franklint minden idők legjobb énekesének.
2005-ben megkapta az Egyesült Államokban adományozható legmagasabb civil elismerést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet. A sokak által minden idők legfontosabb énekesnőjének tartott Aretha Franklin nem csak a zenét, de az amerikai gondolkodást is megváltoztatta zenéjével és közéleti szerepvállalásával. ,,Mindig csodálatos érzés hozzájárulni egy jó ügyhöz, segíteni azokat, akik segítenek. Nekem ez nagyon fontos, én erről szólok" - vallotta egy néhány évvel ezelőtti interjúban.

Forrás: The Tablet; MTI; Euronews
Fotó: CNS
Videó: CTV/RomeReports
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elkísértük utolsó útjára Szepesi Györgyöt
  2018-08-17 15:25:40, péntek
 
  Akitől a némák is megszólaltak"
Farkasréti temetőben szerdán elbúcsúztatták Szepesi Györgyöt, a július 25-én 96 éves korában elhunyt legendás sportriportert. A gyászolók között családtagjai mellett egykori kollégái, barátai, tisztelői, valamint a sportolók képviseletében elsősorban volt labdarúgók rótták le tiszteletüket Szepesi György előtt. Az NSO Tv is elkísérte utolsó útjára a legendás sportriportert.

Videó Link

...... .............. .......Szepesi Gyuri bácsi emléke a szívembe örökké élni fog.Maroka
...... ........... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Cseh Tamás: Somogy megye kellős közepében
  2018-08-17 14:54:47, péntek
 
  Videó Link

Somogy megye kellős közepében,
van ott egy kis fatornyos falu.
Kicsiny házak egymás mellett szépen,
s minden házon van egy zöld zsalu.

A férfiak mind elmentek régen,
az asszonyok csendben sírnak ott,
mikor este fönn a magas égen
kigyúlnak a fényes csillagok.

Özvegyasszony a kicsi fiával
kiül este a pitvar elé,
s áhítatos, ábrándos orcával
néznek ketten föl az ég felé.

Édesanyám, mondja meg azt nékem,
hogy odafönt vajon mi ragyog?
Mit jelentenek ott fönt az égen
azok a sok fényes csillagok?

Két szemébe sűrű könnyek gyűlnek,
s megszólal a somogyi anya:
Az egyik egy szakaszvezetőé,
a másik egy káplár csillaga.

Gallérjukra az volt rájatűzve,
hanem most már szegény mind halott,
az angyalok felvitték az égbe,
s ott ragyognak fent a csillagok.

...... ........... .........Kiegészítés:
Mire lehullanak a falevelek, hazajönnek a katonák - ígérte II. Vilmos német császár, mivel a hadviselők, mint már annyiszor a történelemben, villámháborúban gondolkodtak. Németország előbb Franciaországot akarta gyorsan kiütni, hogy utána Oroszországot verje meg. A Monarchia nem tudta eldönteni, hogy előbb a szerb vagy az orosz fronton érjen el eredményeket. De a villámháború helyett elhúzódó háború következett: az első nagy világégés.
Az uralkodói parancs a háború kitörésekor a Monarchia egész területén 19-42 évben határozta meg a hadkötelezettséget. 1916-ban 55-re emelték a korhatárt. A Monarchia hadseregének létszáma a háború alatt 4-5 millió között mozgott, ebből egyszerre 2-3 millió katona volt a fronton. Kilencmillióra tehető azoknak a száma, akik a háború során fegyvert fogtak. Ebből 1, 1 millió katona elesett, 3, 6 millió megsebesült. A történelmi Magyarország területéről 3, 4 millióan vettek részt az első világháborúban. Ebből több mint fél millió meghalt, 833 ezer fogságba esett, másfél millió megsebesült. Az egykori katonák, valamikori dédapáink dalai maradtak meg nekünk, amelyek a katonaélet minden állomását megéneklik, a sorozástól a berukkoláson át a hadba vonulásig - szomorú-férfiasan katartikusan.

Videó Link

- Cseh Tamás katonadal szerző.
Azt tudom, biztosan hiszem, hogy ott fenn, valahol létezik a Mindenható. Sorsunkat, lépteinket megfoghatatlan módon, de tudja, ismeri.(..) Fellépések előtt mindig keresek egy pár másodpercet, hogy hozzá szólhassak.(..)...a jó esték mindig az Ő tenyerén születtek, és sok jó este volt."(Cseh Tamás)
...... ........... ........... ........... .....- Sebestyén Márta és a Szent Efrém Kórus - Ima/Pray (Cseh Tamás)
Videó Link
Sebestyén Márta és a Szent Efrém Kórus énekli Cseh Tamás és Bereményi Géza Ima című szerzeményének átiratát (Cseh Tamás emlékest - Bárka színház) 2010.01.22.
Martha Sebestyén and Choin Holly Efrem sings the song of Tamás Cseh and Géza Bereményi "Pray" (Tamas Cseh memorial night at Theater Bárka 22.01.2010.)
A pixel hibák a digitális adás jelerősségét tükrözik az ország második legnagyobb városában.

- Hazánk egyik legismertebb és legkarizmatikusabb zenésze, illetve dalszerzője , hosszan tartó betegséget követően hunyt el, 2009. augusztus 7. éppen a barátság világnapján.
- Cseh Tamás: Budapest, 1943. január 22. - Budapest, 2009. augusztus 7. - Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész, rajztanár.
Bővebben az életéról Link
Emlékezete
2012-ben szoborállítási tervpályázatot írt ki Újbuda önkormányzata Cseh Tamás énekes-dalszerzőnek a fővárosi Gellért téren. A szobrot 2013. szeptember 6-án avatta fel a XI. kerületi önkormányzat, a tér Budafoki úthoz közelebb eső, parkosított részén, a 4-es metró kijáratával szemben ...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Szentmisét mutattak be Paskai László bíborosért halálának ..
  2018-08-16 19:23:15, csütörtök
 
  Szentmisét mutattak be Paskai László bíborosért halálának évfordulóján
2018. augusztus 16. csütörtök 16:45
Paskai László bíboros halálának évfordulója alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom budapesti érsek mutatott be szentmisét elődje sírjánál, az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház altemplomában augusztus 16-án.
...... ......


- Erdő Péter bíboros szentbeszédét teljes terjedelmében közöljük.
Krisztusban kedves testvérek!
A mostani evangéliumban az Eucharisztiáról azt hallottuk, az élet forrása, az örök élet forrása. A mostani szentmisénket Paskai László bíboros úrért mutatjuk be, évfordulós gyászmise gyanánt.
Évfordulós gyászmisét végezni. Mit jelent ez? Mióta az emberiség az évszakok változását megfigyelte, és a nap járásának megfelelően osztotta be az évet, minden jelentős ünnep ehhez az évhez igazodott és évente visszatért. Így volt ez a régi pogány vallásokban, így van ez a zsidóságban, így alakult a kereszténységben is. De nem csak a nagy közös ünnepek, hanem az évfordulók is megjelentek. A mártírok halálának vagy mennyei születésnapjának évfordulója lett a vértanúk ünnepe. Egyházunk ünnepi kalendáriumában tehát az évnek a logikája érvényesül. De nem csak a vértanúkról emlékezett vagy emlékezik meg az emberiség, hanem azokról is, akiket ismert és szeretett, akikhez közel állt, az előttünk járókról. És számon tartották, számon tartjuk haláluk napját. Nem azért, mintha ezzel végérvényesen elbúcsúztunk volna tőlük. Hanem azért, mert úgy gondoljuk, hogy az évről évre visszatérő emlékezés valamilyen kapcsolatot ápol velük, valamilyen találkozásnak a reményét hordozza.
Már az animista népek is, akik még nemigen rendelkeztek írásbeli hagyományokkal és részletesen kidolgozott vallási rendszerrel, úgy tartották, hogyha valaki meghal közülük, akkor harminc napig a lelke ott van valahol a holttest körül vagy a sír közelében, és ezért harminc napig különösen is foglalkoztak vele - kijártak például az elhunyt maradványaihoz, esetleg akik már tudtak imádkozni, imádkoztak érte. És ugyanez megfigyelhető később, a fejlettebb népeknél is. A zsidóság megtartja a mély gyászt, és a rómaiaknál harminc nap volt az az idő, amíg a halottakra különösen is emlékeztek. Ez a kettő találkozott össze Nagy Szent Gergely pápa idején, aki a gregorián misesorozatot is elrendelte, vagyis azt, hogy a halál után harminc napon keresztül mindennap ajánljanak fel szentmisét az elhunytért.
...... ......


Mi volt emögött? Egy általános emberi tapasztalás: annak az érzése, hogy aki eltávozott közülük, az valahol még itt van közel, ,,itt ül mellettem", hiányzik, üres a helye.
Amikor édesanyám meghalt, nem egyszer, amikor vezettem a Ladámat, még szinte ott ült mellettem, a másik ülésen. Ezt heteken keresztül éreztem, és úgy éreztem, kommunikálunk, még mondanivalója van a számomra. Imádkoztam érte, próbáltam beszélgetni vele. Körülbelül egy hónapig tartott ez az érzés. Ma szétszórt, zajos világban élünk. Sokszor az alapvető emberi tapasztalatokra nem tudunk ráfigyelni. Nincs elég csönd, nincs elég érzékenység ahhoz, hogy észrevegyük ezeket. Pedig ősi emberi tapasztalatok. Az évente visszatérő ünnepnek is megvan a maga tapasztalata. Azonkívül, hogy a nap járásának ritmusát tartja az év, mintha az elhunytak a mi megemlékezésünkkel, a mi gondolatainkkal is törődnének. Mintha ők is örülnének annak, amikor imádkozunk értük vagy emlékezünk rájuk. Egy januári éjszakán, amikor nagyon sűrű nemzetközi programom volt, külföldön voltam, megjelent nekem nagyapám, mosolygó arccal. Nem mondott semmit, de olyan erős volt az élmény, hogy reggel elgondolkodtam, hogy nagyapám miért pont most jutott eszembe - jaj, mert január 25-e van, a születésnapja. Hány éve is született ő már akkor...
Tehát úgy tűnik, hogy az elhunytak valamiféleképpen kommunikálnak velünk, örülnek annak, ha gondolunk rájuk, örülnek annak, ha imádkozunk értük. Azt hiszem, ebbe a sorba illik bele az évfordulós gyászmisék megtartása is. Paskai bíboros atya egészen biztosan örül annak, hogy most imádkozunk érte, örül annak, hogy most emlékezünk rá.
...... .......


És van is mit tanulnunk tőle, van is miért emlékezzünk rá. A mai evangéliumi részlet az Oltáriszentségről beszél. Paskai bíboros atya az Oltáriszentségnek különösen is nagy tisztelője volt. Utolsó éveiben - mindenki emlékszik, aki figyelte itt az ő esztergomi életét - följárt a bazilikába, a Szent István-kápolnába adorálni, imádkozni az Oltáriszentség előtt. Azt talán kevesebben tudják, hogy annak idején, tanár korában ő volt a budapesti központi szeminárium egyik megbízott gyóntatója. Tehát aki akarta, választhatta, hogy hozzá megy gyónni. Én hozzá jártam egy időben, és mindig azt adta elégtételül, hogy egy néhány perces adorációt végezzek az Oltáriszentség előtt. Először nem értettem, hogy miért ezt kéri. De később lassan kialakult bennem, hogy nem elég az Oltáriszentség elé odatérdelni. Beszélgetni kell a köztünk lévő Krisztussal. Tehát igen is meg kell fogalmazni a magunk emberi, gyarló nyelvén a gondjainkat, az örömeinket, a kérdéseinket hozzá. És akkor, talán egy eszünkbe jutó szentírási idézet formájában, talán egy eseményen keresztül, ami aznap történni fog velünk, de válaszolni fog. És ezek a válaszok megerősítenek minket, ezekből a válaszokból tudjuk, hogy hogyan kapcsoljuk be az életünket Isten akaratába. Tehát nagyon fontos volt megtanulnom tőle az adoráció szokását.
Most, amikor készülünk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra nagyon fontos dolog ez. Hirdeti most sokfelé a kongresszus általános titkársága, hogy adorációs iskolákat tartanak. Igen, meg kell tanulni, hogyan is imádjuk Krisztust, hogyan is beszélgessünk vele - mert ez sem adódik már magától. De hagyott még valamit Paskai bíboros úr az eucharisztikus tisztelettel kapcsolatban az egész egyházmegyére. Mikor átvettem tőle az egész egyházmegye vezetését, egy személyes beszélgetésben azt mondta, két kérése van, ha lehet ezt a kettőt folytassam: az egyik az elsőszombati rózsafüzér volt. Ez ősrégi dolog, engesztelő imádság, már Mindszenty bíboros úr elkezdte; az egyházmegye nevében imádkozunk a Szűzanyához nemzetünkért, az ifjúságért, a családokért. A másik az adoráció a kitett Oltáriszentség előtt minden hónap első csütörtökén a papi és a szerzetesi hivatásokért. Tehát ez volt számára a legfontosabb, amire gondja volt, hogy folytatása legyen, hogy ne fejeződjön be azzal, hogy ő leteszi a hivatalát. És azóta is igyekszünk ezt folytatni. Mert tudjuk azt, hogy az Oltáriszentség kívánja a papságot, hogy a papság szentsége és az Eucharisztia szorosan összetartozik, hogy élteti és újjászüli, erősíti az Egyházat. Az Eucharisztia az élet kenyere: olvastuk az evangéliumban, hogy aki eszi és issza az Úr testét és vérét, annak örök élete van. Ezt az örök életet és örök boldogságot kérjük Paskai László bíboros atya számára is. Ámen.

Erdő Péter bíboros, prímás a liturgia végén mécsest helyezett el Paskai László sírja előtt, majd lerótta tiszteletét Mindszenty József sírjánál is.
...... .......Forrás és fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Nyugodjon örök békében az Isten országában az angyalok közt- Maroka
...... ........... ........... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Utolsó útjára kísérték Szepesi Györgyöt
  2018-08-15 16:19:40, szerda
 
  A Farkasréti temetőben szerdán elbúcsúztatták Szepesi Györgyöt, a július 25-én 96 éves korában elhunyt legendás sportriportert.
A gyászolók között családtagjai mellett egykori kollégái, barátai, tisztelői, valamint a sportolók képviseletében elsősorban volt labdarúgók rótták le tiszteletüket Szepesi György előtt. Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök a temetésen személyesen nem tudott megjelenni, de üzenet küldött a családnak, melyet a szűkkörű családi búcsúztatáson olvastak fel a hozzátartozóknak.
A Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Berzi Sándor alelnök hangsúlyozta, hogy mindig kitüntető volt számára Szepesi György társaságát élvezni, akinek szakmai életútja igen sokrétű volt, intelligenciája és felkészültsége pedig irigylésre méltó.
,,Hangja, egyéni stílusa elvarázsolta hallgatóit. Munkabírása, alázata példaként emelte őt a fiatal pályatársak elé - mondta Berzi, hozzátéve, az Évszázad mérkőzésének teljes felvételét 1993-ban a 40 éves évfordulóra kapta meg az MLSZ, ami Szepesi rádiós közvetítésével került televíziós adásba, s így vált kerek egésszé. - ,,A legendás sportriportert csak fizikailag vesztettük el, de lelkünkben élni fog."
Hegyi Iván sportújságíró a 1964-as tokiói olimpia gyerekként átélt közvetítései kapcsán megemlítette, Szepesi hangja és közvetítései a recsegő rádióadáson keresztül, 9000 kilométeren át is hatottak.
- A hangja volt a védjegye, a mikrofon művésze volt" - fogalmazott Hegyi Iván.
- Novotny Zoltán, Szepesi rádiós tanítványa és kollegája az elhunyt mottóját idézte: ,,ha bármit teszünk, tegyük szenvedéllyel, vagy sehogy".
,,Saját példamondatának családja mellett a sportot és rádiót illetően is mindig megfelelt" - mondta a Magyar Sportújságírók Szövetségének tiszteletbeli elnöke.
- Novotny megemlékezésében felidézte Szepesi emlékezetes olimpiai közvetítésének szállóigévé lett mondatait, illetve a labdarúgás történetének azon góljait, melyeket Szepesi ,,tolmácsolt" a magyar nézők és hallgatók felé. Többek lettünk általa" - emelte ki Novotny Zoltán.
Szepesi György 1945-ben lett a Magyar Rádió munkatársa, gazdag életpályája során riporterként, tudósítóként, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökként és sportdiplomataként is a magyar sportélet kiemelkedő egyénisége volt.
...... ............Nyugodjon örök békében az Isten országában az angyalok közt- Maroka
...... ........... ........... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
82 éves korában elhunyt Fábián László olimpiai .....
  2018-08-10 20:49:49, péntek
 
  Forrás: M4 sport oldal
82 éves korában elhunyt Fábián László olimpiai és négyszeres világbajnok kajakozó, edző, a sportág első magyar olimpiai aranyérmese. A Magyar Kajak-kenu Szövetség pénteken arról számolt be a honlapján, hogy a sportembert álmában érte a halál.
...... ..........


- Fábián László 1936-ban született. Apja pék volt, egész fiatal korától ő is az üzemükben dolgozott, így tett szert a fizikai alapokra. Tizenöt éves volt, amikor a Budapesti Dózsában elkezdett kajakozni a korábbi sokszoros bajnok Varga Ferenc hatására - akivel egy házban laktak -, és tizenhét évesen már válogatott lett. Ekkor ragadt rá az Öcsi becenév, mert idősebb társai csak így szólították.
- 1954-ben kijutott a maconi világbajnokságra, ahol negyedik lett hosszú távú négyesben, majd ebben az évben magyar bajnokságot nyert kajak négyesben a 10 000 méteres távon. A négyes, amelynek Urányi János is tagja volt, 1955-ben 1000 méteren nyert, ekkor tanácsolta edzője, Gelle Sándor, hogy társuljon a nála tizenkét évvel idősebb, "Öregként" emlegetett Urányival, mert mindketten kitartóak, szorgalmasak voltak, és kimagasló állóképességgel rendelkeztek. Párosuk sikeresnek bizonyult, 1956-ban megnyerték az 500, az 1000 és a 10 0000 méteres magyar bajnokságot is.
- Az 1956-os melbourne-i olimpián győztek az akkor utoljára megrendezett kajak kettes 10 000 méteres versenyszámban, ezzel a sportág első magyar olimpiai diadalát aratták. Ráadásul úgy végeztek az első helyen, hogy a forradalom miatt a felkészülés utolsó szakaszában nem is edzhettek vízen. Urányival 1960-ban a római olimpián is esélyesének számítottak, de az olaszok a tízezer méteres számokat nem rendezték meg, és a hosszú táv ezután már nem került vissza az ötkarikás játékok programjába.
- Az 1956-os olimpiai győzelem után Fábián négyszer nyert világbajnokságot: 1958-ban Prágában kajak kettesben 10 000 méteren, 1963-ban Jajcéban Tímár Istvánnal kettesben és a négyes tagjaként, végül 1966-ban Szöllősi Imre párjaként. Emellett hat Európa-bajnoki aranyat is begyűjtött.
Az aktív versenyzést 1969-ben fejezte be, azután technikai vezető, illetve edző volt az Újpest kajak-kenu szakosztályában, és dolgozott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségében is. 1969-től az Újpesti Dózsa, illetve az UTE edzője, szakosztályvezetője volt, majd 1997-től az MTK vezetőedzője lett. Fábián Lászlót 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2012-ben Gerevich Aladár-emlékéremmel tüntették ki, 2016-ban megkapta a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play bizottságának életműdíját. Az UTE megújult Tímár utcai vízitelepe 2014-től Urányi és Fábián nevét viseli. Felesége, Rozsnyói Katalin is sikeres edző, aki olimpiai és világbajnokok sorát nevelte ki.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Dr. Csomós Tamás 48 évesen.
  2018-08-09 11:34:09, csütörtök
 
  Tragikus hirtelenséggel, életének 48. évében elhunyt Dr. Csomós Tamás, a Testnevelési Egyetem kancellárhelyettese - adta hírül az intézmény hivatalos honlapja.
A többek között vállalatgazdasági üzemmérnök, gazdasági agrármérnök és mérnöktanár végzettségű Csomós Tamás, aki gazdálkodás- és szervezéstudományokban szerzett PhD fokozatot, 2016 óta dolgozott a Testnevelési Egyetemen. Intézményünk munkáját előbb a felnőttképzés vezetőjeként segítette, majd napra pontosan egy hónapja, Dr. Genzwein Ferenc kancellár felkérésére kancellárhelyettesként tevékenykedett.
A felkészült, mindig vidám és segítőkész, a futballhoz és a sporthoz ezer szállal kötődő szakember korábban a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán tanított számvitelt és könyvelést, majd másfél évig az intézmény kancellárjaként dolgozott. Érdeklődése sokrétű volt, a tanulás és a tanítás mellett a sportot is szenvedélyesen űzte.
Nem csupán sportvezetőként, sportolóként is életének utolsó napjáig aktív volt. A tanulás, a tanítás és a sport iránti elkötelezettsége példaértékű.
...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Szepesi György temetése augusztus 15-én, 11órakor
  2018-08-01 18:43:53, szerda
 
  A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közösségi oldalán tudatta, hogy Barátai, tisztelői - a szűk, családi körben megtartott gyászszertartást követően augusztus 15-én, 11:00-kor a Farkasréti Temetőben búcsúztatják a július 25-én elhunyt legendás sportriportert, az Aranycsapat 12. tagját, Szepesi Györgyöt.
A kilencvenhat éves legendás rádiós sportriporter július 25-én szerdára virradóra hunyt el.
- Szepesi 1945-ben lett a Magyar Rádió munkatársa, gazdag életpályája során riporterként, tudósítóként, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökként és sportdiplomataként is a magyar sportélet kiemelkedő egyénisége volt.

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Gerda Taro első női újságíró
  2018-08-01 13:14:07, szerda
 
  Forrás: Wikipedia
Gerda Taro (eredeti nevén Gerta Pohorylle; Stuttgart, 1910. augusztus 1. - Madrid, 1937. július 26.) német származású fotográfus, Robert Capa társa, barátja és híresen nagy szerelme. Tarót tartják az első olyan női fotóriporternek, aki munkája közben vesztette életét.
Élete:
Gerta Pohorylle Galíciából bevándorolt zsidó családban született. Neveltetését gyermektelen, jómódú nagynénje vállalta, aki jó hírű gimnáziumba járatta. 1929-ben családjával Lipcsébe költözött. Adolf Hitler hatalomra jutása után barátnőjével Párizsba távozott. Taro többet nem látta a családját, ők később a holokauszt áldozatai lettek.
1934-ben ismerkedett meg Friedmann Endrével, a későbbi Robert Capával, aki akkor André Friedmann néven dolgozott. Taro tolmácsolással segített a franciául nem tudó Andrénak, majd a segítségével egy fotóügynökségnél szerzett állást. Jó hatással volt barátjára, elérte, hogy leszokjon az ivásról és konszolidáltabban öltözködjön. Gerda fotózni tanult tőle, és 1936 májusában megkapta első sajtóigazolványát. Munkához azonban nehezen jutottak. Ekkoriban találták ki, hogy nevet változtatnak, és André Robert Capa néven amerikai származásúnak adja ki magát a nagyobb siker reményében. Gerda Taro is ekkor vette fel művésznevét, mégpedig a japán avantgard művész Okamoto Taró neve nyomán.
A spanyol polgárháború kitörése után Barcelonába utaztak és fotósorozatokkal tárták fel a világ előtt a köztársaságiak helyzetét. Egy ideig Zalka Máté, az akkor Lukács tábornok néven a nemzetközi brigádokat vezető magyar kommunista környezetében dolgoztak, majd a tardientai hadoszlopot követték, amit George Orwell is megörökített Hódolat Katalóniának című művében.
1937 júliusában Capa rövid időre Párizsba utazott, hogy előkészítse kínai útjukat, ahol a kínai-japán háborúról akartak tudósítani. Taro még tudósítani akart a brunetei frontvonalról. Filme kifogytával július 25-én egy sebesülteket szállító teherautón próbált visszajutni Madridba, ami aztán egy tankkal ütközött össze. Taro másnapra belehalt sérüléseibe.
Capa 1939-ben, amikor New Yorkba emigrált, egy bőröndnyi negatívot hagyott barátjánál saját és Taro felvételeivel. A 4500 negatív csak 2007-ben került elő.
Halálakor már neves antifasiszta volt. Holttestét Párizsba szállították és augusztus 1-én, amikor betöltötte volna 27. életévét, a Francia Kommunista Párt nagy temetést rendezett tiszteletére Père-Lachaise temetőben, és Alberto Giacomettit kérte fel egy síremlék megalkotására.

- Miért van ma a Google kereső főoldalán ez a fotónegatív? Ki az a Gerda Taro?
Az utókor emlékezetében kevéssé megmaradó, mégis ikonikus szerepet játszó fotós előtt tiszteleg ma a kereső főoldalán elhelyezett speciális logójával a Google. Gerda Tarót tartják az első újságírónőnek, aki a háborús frontvonalakról tudósított, egyben az első olyan női fotóriporternek, aki munkavégzés közben halt meg. 26 évesen.
108 évvel ezelőtt ezen a napon született Gerta Pohorylle, aki később Gerda Taro néven került bele a fotográfia és az újságírás nagykönyvébe. Az 1910-ben, Stuttgartban napvilágot látott zsidó lány és családja 1929-ben költözött Lipcsébe, majd Hitler kancellárrá választása után nem sokkal, 1933-ban Gerta barátnőjével nem csak várost, hanem országot is váltott.
Gerta új lakhelyén, Párizsban ismerkedett meg Robert Capával, aki megtanította őt a fényképezés alapjaira. Szerelmi szál is fonódott köztük, élettársak lettek. A munka terén érvényesülni viszont nem igazán tudtak. Ezért aztán úgy döntöttek, nevet változtattak. Friedmann Endre, aki akkor André Friedmann néven élt, felvette a "divatosabban" hangzó Robert Capa nevet, Gerta Pohorylle új neve pedig Gerda Taro lett.
A spanyol polgárháborúról együtt küldtek tudósításokat 1936-ban a Ce Soir című lapnak. Munkájukat ekkor ismerte meg a világ, Capa ekkor vált világhírű háborús fotóssá. Taro életrajzírója szerint a katonák kedvelték ők lelkiismeretes munkája miatt, ám épp ezért figyelmeztette Capa is: ne álljon bele túl kockázatos szituációkba.
Szükség is volt a jó tanácsra, hiszen míg párja Párizsba visszatérve végezte következő, kínai frontvonalra tervezett útjuk előkészületeit, Taro a spanyol fronton maradva élete utolsó hónapjaiban egyedül dolgozott. 1937 nyarán a brunetei csatában a köztársaságiak visszavonulásáról tudósított, amikor felszállt egy sérült katonákat szállító autóra. A járműbe véletlenül belehajtott egy, a köztársaságiak oldalán harcoló tank - Taro olyan súlyosan megsérült, hogy 1937. július 26-án, mindössze 26 évesen meghalt.
...... ..............


...... ........... ...........

- Egy eddig ismeretlen FOTÓ KERÜLT ELŐ A HALDOKLÓ GERDA TARÓRÓL, ROBERT CAPA SZERELMÉRŐL
Cikk linkje: Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Spányi András esperes, plébános
  2018-07-31 17:39:06, kedd
 
  2018. július 31. kedd 11:39
Életének 73., áldozópapságának 50. évében, 2018. július 25-én, szentségekkel megerősítve elhunyt Spányi András érdemes esperes, nyugalmazott plébános - tudatja fájdalmas szívvel, de Isten akaratában megnyugodva az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye.
A megboldogult lelkipásztor lelki üdvéért paptestvérei augusztus 21-én, kedden 15 óra 30 perckor a Budapes - Tabáni Alexandriai Szent Katalin-plébániatemplomban mutatnak be szentmisét.
Spányi András földi maradványait ezt követően helyezik örök nyugalomra a plébániatemplom urnatemetőjében - a feltámadás hitével és reményével.
...... .........


Forrás és fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 248 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 287 db bejegyzés
e év: 3126 db bejegyzés
Összes: 35442 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 405
  • e Hét: 3708
  • e Hónap: 71990
  • e Év: 1204247
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.