Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 228 
Földi búcsú egy gazdag alkotói élettől
  2018-06-05 20:28:22, kedd
 
  2018. június 1. péntek 22:04
Hertay Mária nyolcvanöt éves korában adta vissza lelkét Teremtőjének.
.....


A hosszú szenvedések után, május 5-én elhunyt Hertay Mária Munkácsy-díjas, Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével, valamint Szent Adalbert-nagy éremmel kitüntetett grafikusművész lelki üdvéért mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás a budapesti Szent István-bazilikában június 1-jén. A szertartáson részt vett Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök is. A gyászmisére eljöttek rokonok, barátok, ismerősök, hogy együtt imádkozzanak az elhunytért, miközben a bíboros beszentelte a felravatalozott hamvakat a szentmise után.
........


Szentbeszédében a főpásztor többek közt utalt a felolvasott evangéliumi részletre is. Mint mondta, mikor megrendülten búcsút veszünk a mai szentmisében Hertay Máriától, újra és újra eszünkbe jutnak Jézus most elmondott szavai: ,,Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert vágyakozásuk beteljesül." Mária szelíd volt és kereste az igazságot, ami Isten végtelenségében a szépséggel és a jósággal találkozik. Ő ilyen volt életében és ilyen volt művészetében is.
Rézkarcain gyakran ábrázolt virágmotívumokat - folytatta Erdő Péter bíboros, majd hozzátette: De mindig előtérben állt az emberi érzés, a szenvedés, a részletek iránti különleges érzék. És művészetének ugyanakkor az ember is témája volt. Készített portrékat, bár nem túl sokat. Egy késői munkája nem élő modellről készült. Boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspök képét örökítette meg először nagyméretű grafikában, majd rézkarcban, amelyet a boldoggá avatás után egyházmegyénk minden plébániája megkapott.
Mária igazi festőként állványokat járva templomok falát is díszítette, ott is maradandót alkotott. Sokszor megragadta egy-egy templom meghittsége, a világ a minket szerető Isten világa, amelyet otthonként alkotott meg számunkra. Ez sugárzik a részletekben, ez az, ami ránk maradt világos, tiszta, erős üzenetként. Ennek beteljesedését kérjük Istentől Mária számára, hogy az örök boldogságban szerető, meghitt otthonra leljen - fejezte be szentbeszédét Erdő Péter bíboros.

Fotó: Bókay László

Bókay László/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt a világ egyik legnagyobb fizikusa
  2018-03-14 16:18:17, szerda
 
  Meghalt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A 76 éves tudós szerdára virradóra hunyt el cambridge-i házában . - közölte családja.
Mély szomorúság tölt el minket, hogy szeretett apánk eltávozott az élők sorából" - idézte a Press Association brit hírügynökség gyermekei, Lucy, Robert és Tim közleményét.
Nagyszerű tudós és rendkívüli ember volt, akinek munkája és öröksége sokáig élni fog ... Bátorsága és kitartása zsenialitásával és humorérzékével világszerte megihlette az embereket. Egyszer azt mondta, ‘nem lenne valami nagy az univerzum, ha nem lenne olyan emberek otthona, akiket szeretünk'. Örökké hiányozni fog nekünk - tették hozzá.
A korunk egyik legnagyobb elméjeként, az ,,asztrofizika popsztárjaként" is emlegetett tudós 1942. január 8-án született Oxfordban. Tizenhét évesen került az Oxfordi Egyetemre, ahol fizikából szerzett diplomát kiváló eredménnyel. Kozmológiai-asztrofizikai tanulmányait Cambridge-ben folytatta, ahol 1966-ban szerzett doktori fokozatot.
Az egyetemi évek alatt gyógyíthatatlan betegséget (amiotrófiás laterálszklerózist) diagnosztizáltak nála, amely a mozgató idegpályák elsorvadásához vezetett. Kezdetben bottal járt, de 1969-ben végleg tolókocsiba kényszerült, a bénulás elhatalmasodása után fej- és szemmozdulatokkal vezérelhetővé tett beszédszintetizátor segítségével tudta már csak megosztani gondolatait másokkal.
...... ........... .......


Bár az orvosok rövid időt jósoltak neki, csodával határos módon több mint öt évtizedet élt együtt betegségével, amely testi állapotát lerontotta, de elméjét nem.
Nevét az 1988-ban megjelent, Az idő rövid története című, a tudományokban járatlanok számára is élvezhető könyv tette széles körben ismertté. A kötetet negyven nyelvre fordították le, harmincmillió példány kelt el belőle. Hawking szerepelt már rajzfilmekben, sorozatokban, lemezeken is. 2001-ben jelent meg Az univerzum dióhéjban című munkája, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberi fajnak nincs jövője, ha nem terjeszkedik a világűrben. 2005-ben adta ki első könyvének átdolgozott, kibővített változatát Az idő még rövidebb története címmel. 2010-ben megjelent
A nagy terv című könyve azért kavart vitát, mert azt fejtette ki, hogy a világegyetem keletkezése a fizika törvényeivel megmagyarázható, így nincs szükség a Teremtőre.
Tavaly ingyen hozzáférhetővé tette 1965-ben készült doktori értekezését, amelyre a közzétételt követő első héten több mint kétmillióan voltak kíváncsiak.
Hawking számos kitüntetés birtokosa, harminckét évesen lett a brit Királyi Akadémia tagja, harminchét évesen megkapta Cambridge-ben a matematika tanszék Lucas-professzori (tanszék vezetői) posztját, amelyet Newton is betöltött. 2009-ben nyugdíjba vonult, de professor emeritusként folytatta munkáját a Cambridge-i Egyetemen, a relativitáselmélettel és gravitációval foglalkozó csoportot vezette.

Wikipedia oldalon Link


-- Origó oldalon:
Felesége volt sikerének motorja
Hawking még egyetemista volt Oxfordban, amikor - nem sokkal a 21. születésnapja után - kiderült, hogy egy különleges, gyógyíthatatlan degeneratív idegrendszeri elváltozásban (amyotrophiás laterosclerosis, Lou Gehrig-kór) szenved. A kór - amelynek okát mind a mai napig nem ismerik - az idegrendszer akaratlagos mozgásért felelős részének szelektív elhalását okozza. Az orvosok akkor még azon a véleményen voltak, hogy Hawkinggal két év alatt végezni fog a halálos betegség. Ma hetvenkét éves a világhírű elméleti fizikus. Önvallomása szerint korábban unta az életet, de ahogy tudomást szerzett állapotáról, élvezetet talált abban, hogy él. 1965-ben, két évvel betegsége diagnosztizálása után kötött házasságot Jane Hawkinggal, akitől három gyereke született. Jane támaszként szolgált Hawkingnak a betegséggel való küzdelem során, és nagymértékben hozzájárult a tudós sikereihez. Többek között ez szolgál a film egyik fő témájául.
Beszédszintetizátorral kommunikál
Hawking állapota fokozatosan romlott. Először náluk lakó egyetemi tanítványai, majd 1980-tól reggel és este néhány óráig hivatásos ápolónő volt a segítségére. 1985-ben tüdőgyulladást kapott, és gégemetszést hajtottak végre rajta. Ettől kezdve 24 órás gondozásra szorult. Beszéde már a gégemetszés előtt is nehezen volt érthető, tagolatlanul beszélt, mint a részegek. Csak néhány ember volt képes megérteni, ők tolmácsolták Hawking szavait. Így diktálta le tudományos dolgozatait, és tolmáccsal tartotta meg egyetemi óráit. A gégemetszés után többé már nem tudott beszélni.
Nem sokkal a beszédképesség elvesztése után Kaliforniából kapott egy olyan szoftvert, amely szavakat kínált fel a képernyőn, amelyekből válogathatott. A válogatáshoz egy kapcsolót kellett kézzel működtetni, később megoldották a kapcsoló fej- vagy szemmozgással való működtetését is.
A számítógépben tárolt szövegfogalmazványt egy beszédszintetizátor formálta hallható mondatokká. A következő lépésben a számítógépet és a szintetizátort beépítették Hawking tolószékébe. Ezzel a rendszerrel körülbelül percenként 15 szó sebességgel tud fogalmazni. Több könyvet és tudományos dolgozatok sorát írta meg ily módon, sőt, mai napig rendszeresen tart tudományos és ismeretterjesztő előadásokat is.
- A legizgalmasabb felfedezés és a legnagyobb tévedés
Hawking szerint a fizika legizgalmasabb felfedezése akkor történt, amikor felfedezték, majd megerősítették a kozmikus mikrohullámú háttér sugárzásban lévő apró ingadozásokat. Ezek támasztják alá az Univerzum keletkezésének felfúvódásos modelljét. Később egy dublini konferencián Hawking bejelentette, hogy elvesztette a fogadást és visszavonta az anyagot véglegesen elnyelő fekete lyukakról szóló elméletét.
- Erre gondol a nap nagy részében
Állapota ellenére folyamatosan dolgozik: előadásokat tart és tanulmányokat készít. Saját bevallása szerint azonban vannak olyan dolgok, amelyekre soha nem fog válaszokat találni. Erre utalt a New Scientistnek adott 2012-es interjújában, amikor arról kérdezték, mire gondol a nap nagy részében. Hawking csak ennyit felelt: ,,A nőkre. Megfejthetetlenek."

- Tíz történet a mindenség ura, Stephen Hawking életéből Link

- Ilyen volt Stephen Hawking csodálatos élete videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Palotai Károly 83. évébe - a legendás játékvezető
  2018-02-26 22:52:17, hétfő
 
  Súlyos betegség után szombaton meghalt Palotai Károly, aki olyan híres futballbíró volt, hogy sokan talán nem is tudták, milyen menő focista volt előtte. Valójában rajta kívül sosem akadt olyan bíró, aki ennyire jó játékos lett volna. Ő az egyetlen ember a világon, aki játékosként és bíróként is bekerült a BL-be, vagyis az elődjébe, a BEK-be.
A békéscsabai születésű Palotai a város NB2-es csapatában kezdett játszani 1950-ben, hogy 5 évvel később leigazolja a Győri Vasas ETO. Egy év múlva jött 56. Palotai a forradalom után válogatott kapus bátyjával együtt az NSZK-ba disszidált, ahol a Freiburgban játszott és gyárban dolgozott, de két év múlva hazatért.
59 és 67 között ismét az ETO-ban játszott csatárként, közben a 64-es olimpián ő volt az aranyérmes magyar válogatott kapitánya, pechjére a döntőben pont nem játszhatott sérülés miatt. Sportértékben talán még ennél is nagyobb szó volt, hogy a Győr 63-as bajnoki címe után a csapattal eljutott a BEK elődöntőjéig, ahol a Benfica ellen estek ki. A Népstadionba vitt, végül 1-0-ra elvesztett hazai elődöntőn megsérült a Győr kapusa, és Palotai majdnem beállt helyette, már fel is vette a kapusmezt, de végül mégsem kellett beugrania.
Miután 32 évesen megsérült a Népköztársasági Kupa döntőjében, elment bírónak, ahol legalább akkora sikereket ért el, mint játékosként. A maga idejében a világ egyik legmenőbb és legnépszerűbb bírója volt. Rajta kívül még olyan FIFA-bíró sem akadt, aki nemzeti bajnok lett volna, nemhogy olimpiai és BEK-résztvevő.

- Palotai Károly játékos-pályafutása legnagyobb sikerét az olimpiai válogatottal Tokióban érte el 1964-ben, ahol aranyérmes lett. Klubjával 1963 őszén megnyerte az őszi (egyfordulós) bajnokságot, valamennyi bajnokin szóhoz jutott. 1967-ben bronzérmet szerzett a Győri Vasas ETO-val. A gárda 1964 és 1968 között sorozatban négy Magyar Népköztársasági Kupa-sorozat döntőjébe jutott, hármat megnyert, kettőben Palotai is játszott. 1960 és 1964 között tízszer szerepelt a B válogatottban, s egy gólt szerzett.

- BEK-döntők
Röviddel később kezdődött nagy ívű játékvezetői karrierje: 1974-ben, 1978-ban és 1982-ben a világbajnokságon, 1972-ben és 1976-ban az olimpián, 1980-ban az Európa-bajnokságon vezethetett. 1976-ban ő dirigálta a Bayern München - St. Étienne, majd 1981-ben a Liverpool - Real Madrid BEK-finálét. MTI

A kiváló labdarúgó, nemzetközi labdarúgó-játékvezető és sportdiplomata nyolcvankét éves volt.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elképesztő tény derült ki Zámbó Jimmyről.
  2018-02-26 16:55:21, hétfő
 
  ...... ......


17 év után vége a titoknak: Elképesztő tény derült ki Zámbó Jimmyről. Eddig senkinek nem adták oda de most...Peter Sramek a Mokka stúdiójában beszélt most készülő lemezéről és Zámbó Jimmyről. Kiderült van egy felvétel, ami nem tudott teljesen elkészülni, így a nagyközönségből senki nem hallhatta. Jimmy egykori zenei rendezője Jankai Béla eddig senkinek nem adta oda ezt a félig kész művet. Most viszont Peter Sramek énekelte fel a dal hiányzó részeit. Így egy igazi duett készült. Jimmy és Peter a We are the World című dal feldolgozását éneklik tulajdonképpen együtt. Hihetetlen, hogy 17 év után derült ki, létezi ilyen sosem hallott Jimmy dal. Peter Sramek és a Királyközös éneklése bizonyosan minden Jimmy rajongót megindít majd.

A beszélgetés videóját itt megnézhető Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Kodály Zoltán: Miatyánk – kétféleképpen
  2018-02-05 14:27:54, hétfő
 
  A Kodály Zoltán szakmai nap ünnepi hangversenyén a Fráter kórus, a Fráter Schola Viridis és a Fazekas kórus közös előadása, vezényel: Regős Zsolt.
Ugye tudjuk, hogy Kodály mélyen hívő, vallásos ember volt, rengeteg egyházi műve van, és egész magatartásával sugározta az istenhitet! - hívta fel a kórustagok figyelmét a Kodály szakmai nap nyílt próbájának kezdetén Regős Zsolt karnagy a miskolci Fráter gimnáziumban (2017. nov. 17.).
A próbát a Miatyánkkal kezdték, s mielőtt elénekelték volna, el is olvasták, értelmézték a szövegét.
,,Boldog Isten, Miatyánk a menyekben, Csupa szív vagy, csak te bírjad, valamint a mennyet, azonképp a földet, hegyet, halmot, berket, s valamennyi lelket. Adj búzát, adj békét, semmi bajba ne vigyél, ha nap süt, ha fúj a szél, legyen tied, aki él..." ,,Legyen tied, aki él" - azaz térjenek meg az emberek... Kodály Zoltán ezt is nagyon fontosnak tartotta, munkásságát pedig annak az általa megfogalmazott mottónak szentelte, hogy ,,Legyen a zene mindenkié!" A néptanító-zeneszerző halálának 50. évfordulója alkalmából rendezett szakmai nap koncerttel zárult, ahol az említett Miatyánk kétféleképpen is elhangzott: Az első - egy szerzetes, P. Szabó Dénes szövegével - a Regős Zsolt vezette Fráter kórus, a másik pedig az iskola kisebbjeiből álló kórus, a Váraljai Réka irányította Fráter Schola Viridis előadásában

Kodály Zoltán: Miatyánk (Fráter Schola Viridis) videó Link

Kodály Zoltán: Miatyánk (Fráter kórus) videó Link
Ünnepi hangverseny a Kodály Zoltán szakmai napon a miskolci Fráter György Katolikus Gimnáziumban (2017. nov. 17.) A Regős Zsolt vezényelte Fráter kórus Kodály Zoltán Miatyánkját adja elő
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Schütz Ila 2002. december 11.-én
  2018-01-26 11:29:06, péntek
 
  Schütz Ila (Budapest, 1944. január 5. - Budapest, 2002. december 11.) Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művésze.
...... .....


Utolsó éveiben depresszió gyötörte, 2002 decemberében a fia apjához, Dégi Istvánhoz hasonlóan önkezével vetett véget életének.
Schütz Ila halálát a gyógyszerek és az áramütés okozta 2002.12.11-én.
A vizsgálta során egyértelművé vált, hogy Schütz Ila öngyilkosság áldozataként hunyt el. A boncolás során a szakértő megállapította, hogy a művésznő több doboznyi altatót, és fájdalom csillapítót vett be. Sok találgatás született az elmúlt napokban arról, hogy mi volt halálának oka. A találgatások alapját képezte, hogy a színésznőt fürdőszobájának kádjában találták meg, úgy hogy vízébe esett a hajszárítója.

- Kicsit különcke vagyok - mondta magáról Schütz Ila... Évente egy percig szeretett volna szürke, hétköznapi ember lenni, egyszerű életet élni, de tudta: csak színészként lehet olyan szeszélyes, bohókás és ellentmondásos, amilyen valójában. Úgy érezte, biológusként - mert annak készült - besavanyodott volna, biztos minden főnökével összevész és kirúgatja magát.
Nem hittek benne
Már 11 évesen fővárosi szavalóversenyt nyert, a gimnáziumi színjátszó körben és az Egyetemi Színpad tagjaként is sikere volt, a Színművészetire viszont csak negyedik nekifutásra vették fel. Közben dolgozott kórházi adminisztrátorként, a II. ker. tanács polgári védelmi ügyekben illetékes előadójaként, ült matyóbaba-fejeket gyártó futószalag mellett meósként. Apja nem bírta nézni szenvedését és levélben sorolta Ila amatőr színészi sikereit a főiskola rektorának, aki azt válaszolta: ,,Menjen a lánya más pályára, semhogy a pálya szélén egye a féltehetségek keserű kenyerét."
Szinetár Miklós azonban másképp gondolta, és felvette az osztályába. Egyedi tehetségnek, de nehezen oldódó, lassan érő embernek tartotta Ilát, ezért meg is mondta neki: 35 éves koráig ne számítson arra, hogy elkényezteti a szakma. Másik tanára, Nádasdy Kálmán viszont arra figyelmeztette, hogy nem tud rendesen megállni a színpadon, mert valahogy összeakadnak a lábai. És Sücinek valóban saját bevallása szerint is 10 kemény év kellett, hogy ne legyen benne semmiféle bizonytalanság.

Minden férfi elhagyta

Diploma után a Mikroszkóp Színpad tagja lett, mely szavai szerint kemény iskola volt. Nem érezte jól magát, ráadásul magánélete is rosszul alakult: elvált Halász Mihálytól. Az operatőrrel még a főiskolán jöttek össze, de a férfi már esküvőjükről elkésett és később is alig volt otthon. Második férjével, Dégi Istvánnal Csehov Sirályában szerettek egymásba a Madách Színházban, melynek Ila 22 évig tagja volt. Házasságuk 5 évig tartott, 6 hónappal fiuk, Zsolt születése után váltak el. A válóperes ügyvéd és Süci között szerelem szövődött, de végül nem lett semmi abból a kapcsolatból. Nem úgy mint egy egészen véletlen találkozásból: Sztankay István, a nagy barát, aki mindent megtett, hogy kirángassa depressziójából, épp hozzá tartott taxival, amikor a sofőr bevallotta a színésznek, mennyire tetszik neki Ila. Amit ő persze rögtön elárult magányos barátnőjének. Így kezdődött - nagy szerelem lett. Török Tamás mellett a nyugalmat is megtalálta, melyre szavai szerint mindig vágyott, hogy pályája izgalmát ellensúlyozza. Tomó a férje, menedzsere, titkára, szellemi- és lelkiállapota miatt kiskorától gyógykezelt fiának törődő pótapja volt 7 éven át. Aztán beleszeretett egy fiatal nőbe, és elhagyta őket... Később idegei felmondták a szolgálatot és kiugrott a pszichiátriai intézet ablakán. Ila a tragédia után akart először véget vetni az életének: a Duna-parton találtak rá az autójában, begyógyszerezve. Akkor még idejében.

- A halál sem választhatta el őket
Sztankay Istvánnal legendás párost alkottak filmen és színpadon, több mint 30 évig. A közönség meg is volt győződve róla, hogy házasok.
...... .......


Sőt, arról is, hogy a színész Ádám fiának Ila az anyja. Mély, rejtélyes kapcsolat volt az övék, amelynek haláluk sem vetett véget, hiszen Süci örök álmát is is Sztankay oldalán alussza.

Értük égjen az én gyertyám - nyugodjanak békében a mennyek országában.
...... ........... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Forma-1-es pilóta már rég meghalt! - Schumacher
  2018-01-13 12:27:24, szombat
 
  Forrás: bumm.sk
A kép valójában a 2010-ben meggyilkolt Ernes Valko szlovák sztárügyvéd búcsúztatásán készült. Valaki, tehát csak levágta az igazi elhunyt képét a fotóról, és a helyére beszúrt egy Schumacher portrét. A fényképen egyébként látszik, hogy egy alapszintű paint tudással készült
...... .........


Michael Schumacher állapotáról nem érkeztek új hírek, ami nem meglepő, hiszen a menedzsere legutóbb kijelentette, hogy a család nem ad információt a volt autóversenyző állapotáról.
Ám ez nem állítja meg azokat az internetes oldalakat, amelyek azzal akarnak minél több lájkot gyűjteni, hogy kitalálnak egy álhírt, szerkesztenek egy hamis képet, és elterjesztik igaziként a hírt, amire Schumacher milliónyi rajongója azonnal rákattint.
,,Kiderült... Lelepleződött. A család azért titkolta, hogy nyugodtan el tudjanak tőle búcsúzni családi és szűk baráti körben. A nyilvánosság még hónapokig lesz etetve, hogy él, hisz azonnal leesne az F1-es tőzsde értéke.
Az összeesküvés-elméletet hangoztató álhírt, egy képpel is ,,bizonyítják", ám ezzel az a probléma, hogy Michael Schumacher temetésén valószínűbb, hogy Forma-1-es pilóták, vezetők vennének részt, és nem Ján Figel', a KDH jelenlegi, és Pavol Hrušovský, a párt korábbi vezetője.

- Évek óta otthonában ápolt Michael Schumacher. Milyen szörnyű! Éppen elég nehéz sorsot jelentenek Michael Schumacher és családja számára a súlyos síbalesetből adódó károsodások.. Most pedig kiderült, "egy közeli ismerős" eurómilliókért árulja a vegetáló(?) Schumiról készült képeket.
Ez a véleményem: Undorító művelet egy súlyosan beteg emberrel szemben
- Decemberben már négy éve lesz, hogy súlyos sí balesetet szenvedett Michael Schumacher.
Michael Schumachernek 2013. december 29-én súlyos síbalesete volt, ami után fél évig kómában volt. A grenoble-i kórházból előbb Lausanne-ba szállították, 2014 szeptembere óta svájci otthonában gyógyul.
Wikipedia oldalon leírás a versenyzőről Link

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Negyvenkilenc éves korában elhunyt Szalay Gyöngyi
  2017-12-30 23:37:29, szombat
 
  Negyvenkilenc éves korában elhunyt szombaton Szalay Gyöngyi hétszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes párbajtőrvívó..
.......


A Balaton Vívóklub alapítója, vezetője egy tapolcai kolbásztöltő-verseny díjkiosztóján lett rosszul - tudta meg a veol.hu portál Rig Lajos országgyűlési képviselőtől és Dobó Zoltán polgármestertől. Szalayt a helyszínen és a mentőautóban is újraélesztették, majd helikopterrel a veszprémi kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.
A magyar szövetség honlapjának gyászjelentése emlékeztet arra, hogy Szalay Gyöngyi egész pályafutása során a szülővárosát, Tapolcát képviselte versenyzőként és edzőként is,
Ő volt az egyetlen, aki 1989 és 1999 között mind a hét alkalommal tagja volt a világbajnoki aranyérmes magyar párbajtőr-csapatnak, emellett bronzérmet nyert egyéniben az 1996-os atlantai olimpián. Méltatásában szerepel, hogy remek eredményeit kivételes ütem- és taktikai érzékkel érte el, és a különleges stílusához páratlan egyéniség társult. Legnevesebb tanítványa Siklósi Gergely, akit 19 éves koráig képzett, nevelt, és aki korosztályos Európa-bajnok és világbajnoki érmes lett az irányításával.

Szalay Gyöngyit a Magyar Vívó Szövetség a saját halottjának tekinti.

...... ........... ........


A korábbi kapitány, Kovács Tamás így búcsúzott tőle a Facebookon: ,,Hihetetlen, érthetetlen, elfogadhatatlan... Mérhetetlen veszteség érte a magyar sportot, benne a magyar vívósportot, a sportág szegényebb lett egy melegszívű baráttal, egy kitűnő versenyzővel, fanatikus szakemberrel. Szövetségi kapitányod voltam a kilencvenes években, elmondhatom, hogy az utóbbi évtizedek legprofibb szemléletű versenyzője a magyar vívósportnak Te voltál - csupa nagy betűvel - ahogy készültél a világversenyekre, ahogy küzdöttél a páston, amilyen
jó csapatember voltál, ahogy összefogtad a csapatodat, nálad nem volt elveszett találat, mérkőzés.
Nagyon nehéz elhinni, hogy többé nem nyitsz be a vívóversenyek ajtaján, nem látom megszokott mozdulataidat, nem látom mosolygós arcodat."
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Szabó Magda (1917-2007) írónőre emlékezünk
  2017-11-03 17:52:16, péntek
 
  Szabó Magda .......

(1917-2007) írónőre emlékezünk halálának 10.évfordulója alkalmából.
A szeretet, amivel szeretnek bennünket, mindig valamifajta kegyelem.
Vannak az ember életében különleges emberek, akik lelkében végtelen a hely, amellyel minden hibánk ellenére képesek szeretni bennünket.
A boldogság az, ha az ember szeret valakit, a legnagyobb boldogság pedig, ha együtt lehet a szeretteivel.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Som Lajos 70 éves korában
  2017-11-02 20:26:25, csütörtök
 
  Som Lajos a hatvanas évek közepén kezdett el zenélni a Record nevű zenekarban, ezután a Neoton együttesbe igazolt, ahol akkor már későbbi felesége, Karda Beáta volt az énekesnő. A következő nagy állomás a Taurus együttes, az első magyar hard rock zenekar volt az életében a '70-es évek elején, amelyben Radics Bélával, Balázs Fecóval és a Metróból átigazolt Brunner Győzővel játszottak együtt.
Köves Miklóssal létrehozták a Piramis együttest. Németországban és Svájcban katonai klubokban léptek fel. Ekkor még Lévay Tibor volt az énekesük, akit később a Generálból távozó Révész Sándor váltott fel. A Piramis feloszlása után 1985-ben az ugyancsak sikeres Senator nevű együttes basszusgitárosa lett, amelyben Takáts Tamással, Szekeres Tamással, Giger Károllyal és Varga Lászlóval zenéltek együtt.
1992-ben újra összeállt a Piramis, a nagy érdeklődésre való tekintettel öt koncert erejéig, a klasszikus felállásban. 2006-ban ismét összeállt a Piramis, de a megromlott egészségi állapotú Som Lajos csupán a koncertek elején és végén léphetett színpadra, akkor is vendég basszusgitáros társaságában. A Piramis 2009-es újraindulásában már nem is vett részt
Elhunyt Som Lajos, a Piramis együttes alapítója. A zenész 70 éves volt.
Som Lajos hosszú ideje tartó betegségben hunyt el, amit barátja, Tasnádi Péter is megerősítette a közösségi oldalán, az AC Newsnak pedig elmondta, hogy az utóbbi időszakban mindennap beszélt a zenésszel, aki annyira legyengült állapotban volt, hogy az orvosok már csak napokat jósoltak neki. Tasnádi a szomorú hírről Karda Beától értesült.
A Piramis együttes legendás zenésze hosszas betegeskedés után egy pesti Péterfy Sán­dor kórházban hunyta le örökre a szemét nem sokkal a kerek születésnap után Som Lajos állapota drámaian romlani kezdett. Két héttel ezelőtt már az ágyhoz kötötte az állapota. Október 30-án délben végleg feladta a harcot.
Hétfőn még a saját lábán sétálgatott a kórházban Som, ebéd után viszont leállt a keringése és ezzel együtt a belsőszerveinek működése is. Ez okozta a halálát

Emlék az alábbi videóval
Piramis: Ajándék (1978) Videó Link

Piramis: Ha volna két életem Videó Link

Piramis: A becsület Link

...... .........


Cikk az origó oldalon Link

Nlcafe oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 228 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 238 db bejegyzés
e év: 2314 db bejegyzés
Összes: 34631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1728
  • e Hét: 10272
  • e Hónap: 79472
  • e Év: 983381
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.