Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 129 
Szilveszteri puncs
  2017-12-31 22:38:21, vasárnap
 
 
Szilveszteri puncs

Hozzávalók:

25 dkg barna kockacukor
1,5 dl jó minőségű, legalább 60%-os barna rum
5 dl testesebb fehérbor
2,5 dl erős gyümölcstea
1 narancs
1 citrom
25 dkg vegyes déligyümölcs /datolya, füge, licsi, narancs stb./ kimagvalva, feldarabolva

Elkészítés:

Tűzálló tál aljára tesszük a gyümölcsöket, majd leöntjük
a forró borral. A tál tetejére rostélyt teszünk, amelyre felhalmozzuk a cukrot, amit 1 deci rummal megöntözünk és meggyújtjuk. Az égő cukor megolvad, és rácsöpög a boros gyümölcsre. Amikor a cukor már lecsöpögött, a rostélyt levesszük, és a puncshoz adjuk a frissen főtt forró teát és a maradék rumot, jól megkeverjük, és forrón kínáljuk.


A téli időszakban hidegen és melegen is kitűnő ital. A rumot helyettesíthetjük erős és semleges ízű pálinkával, amit rumaromával ízesítünk. Rostély helyett szűrőkanálba is tehetjük a cukrot. Krampampuli szetben süvegcukorral készítve látványosabb.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
7 pofonegyszerű pezsgős koktél szilveszterre
  2017-12-31 22:35:04, vasárnap
 
  7 pofonegyszerű pezsgős koktél szilveszterre

Bár a pezsgő önmagában is tökéletes ünnepi ital,





ha valami igazán különlegessel lepnéd meg a vendégeidet, keverj nekik egy látványos és finom koktélt! Mutatjuk a legjobbakat!

Mimosa

Hozzávalók: 12 cl jégbe hűtött pezsgő, 5 cl friss narancslé, 1,5 cl Orange Curaçao
Pohár: pezsgőskehely
Díszítés: narancsspirál
Elkészítése: A Curaçaót és a narancslét a pohárba öntjük, majd kiegészítjük a pezsgővel. Buck's Fizzhez használjunk egyenlő mennyiségű pezsgőt és narancslét.

Champagne Cocktail

Hozzávalók: 12 cl jégbe hűtött pezsgő, 3 cl brandy, egy kockacukor, kb. 6 csepp Angostura keserű
Pohár: pezsgőskehely
Elkészítése: A kockacukrot a pohár aljára tesszük, és annyi keserűt öntünk rá, amennyit a cukor fölvesz. Ráöntjük a brandyt és kiegészítjük a pezsgővel.

eath in the Afternoon

Hozzávalók: 15 cl jégbe hűtött pezsgő, 3 cl pastis (pl. Ricard vagy Pernod)
Pohár: pezsgőskehely
Elkészítése: A pastist a pohárba öntjük, majd kiegészítjük a pezsgővel.





Champagne Charlie

Hozzávalók: 14 cl jól lehűtött pezsgő, 5 cl sárgabarack likőr
Pohár: pezsgőskehely
Elkészítése: A sárgabarack likőrt a pohárba öntjük, és kiegészítjük a pezsgővel.

Kir Royal

Hozzávalók: 15 cl jégbe hűtött pezsgő, 3 cl cassis (francia feketeribizli-likőr)
Pohár: pezsgőskehely
Díszítés: legyező alakúra vágott eper vagy egy ágacska ribizli.
Elkészítése: A cassist a pohárba öntjük, és kiegészítjük a pezsgővel.

Green Bubbles

Hozzávalók: 15 cl jégbe hűtött pezsgő, 3 cl Midori Melon likőr, 3 cl Poire William likőr (körtepálinka)
Pohár: pezsgőskehely
Elkészítése: Egy pohárban összekeverjük a Midorit és a Poire Williamet, majd kiegészítjük a pezsgővel.





Blue Bird

Hozzávalók: 14 cl jégbe hűtött pezsgő, 5 cl Blue Curaçao
Pohár: pezsgőskehely
Elkészítése: A Curaçaót a pohárba töltjük, és kiegészítjük a pezsgővel.


DÖMÖTÖR VIOLA Karácsony

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Szilveszteri bóléságaink
  2017-12-31 22:26:58, vasárnap
 
  Szilveszteri bóléságaink

A bólé a leggyakrabban úgy készül, hogy az otthon található maradék alkohol, gyümölcs és pezsgőkészletek kreatív összeforgatásra kerülnek. Ennek megfelelően több ezer bólérecept kering a neten, mindenki ízlése szerint mixel otthon.

A bólé

Mi van a bóléban? Különféle rövid italok, bor, gyümölcsök, cukor és pezsgő vagy más szénsavas összetevő, melyet a felszolgálás előtt adnak az italhoz. A bólé azért ütős, mert a benne lévő cukor és szénsav hatására az alkohol gyorsabban szívódik fel. Olyan bulikon jó választás, ahol inkább a vendégekkel töltenénk az időt, ahelyett, hogy a konyhában koktélokat kevergetnénk napestig. A bólés tálból mindenki önkiszolgál, így a házigazda is szórakozhat.
A bólé szó eredete az angol bowl (ejtsd: ból), melynek jelentése egyszerűen tál. A bóléról sokunknak a 80-as évek házibulijai és az azokat követő garantált fejfájás jut eszébe, pedig ha megfelelő minőségű alapanyagokat használunk és mértékkel fogyasztjuk, ez elkerülhető.





Szilveszteri bóléságaink

Mibe tegyük?

A bólé alapanyagait egy nagy üvegedényben kell összekeverni. Ez lehet autentikus bólés tál, melyhez lehetőleg igazi bólés poharak tartoznak. Ha nagyon sok a hely a tálalószekrényben, vehetünk antik boltban gyönyörű kristály bólés tálat is, de egy nagyobbacska üveg salátástál bőven megteszi. Kell még hozzá merőkanál és bólés poharak. A tálat feldíszíthetjük citrom, narancs, lime szeletekkel.





B.Ú.É.K!

Mit tegyünk bele?

Nincsen bólé gyümölcs nélkül, ez lehet konzerv és friss gyümölcs is, de vegyesen is csinálhatjuk. Nyáron eper, málna, télen banán, narancs, kiwi, befőttek. Jó, ha többféle gyümölcs kerül bele, melyek lehetőleg különböző színűek, ezek mutatnak istenien együtt. Könnyebben fogyasztható, ha viszonylag apróra kockázzuk őket. A gyümölcsökre szórjunk cukrot, majd következzen a rövid ital vagy likőr, ízlés szerint. Borral felöntjük és mehet a hűtőbe pihenni, akár egy egész napra. Tálalás előtt öntsük fel jéghideg pezsgővel, és várjuk a hatást.





B.Ó.L.É!

Puncs, bólé vagy krampampuli

A puncs és a bólé gyakran szinonimaként használatosak, bár a puncs elsősorban forró ital. A puncs szó eredetileg az ötös szám perzsa elnevezéséből származik, hiszen öt dolog kell hozzá: alkohol, cukor, citrom, víz és tea vagy fűszerek. A krampampuli is forró ital, mégsem puncs, bár német rokona a Feuerzangenbowle (ejtsd: fájerzángenbólé: jelentése lángnyelv bólé) jól mutatja, hogy igazából a bólé, a puncs és a krampampuli erős rokoni szálakat mutatnak.

A krampampuli valószínűleg német közvetítéssel került hazánkba. Egy tűzálló tálba fügét, kimagozott datolyát, mazsolát, malagaszőlőt, cukrozott narancshéjat, dióval bélelt aszaltszilvát , tördelt szentjánoskenyeret kell tenni. Már eddig gyönyörű. A tál tetejére vasrostély kerül, erre pedig egy egykilós süvegcukor (én sem láttam még hazai boltban), amit (cukornád) rummal jól megöntözünk. Ezt a rummal meglocsolt süvegcukrot kell meggyújtani fidibusszal (az öngyújtó őse). Ahogy a szesz ég, a cukor olvad és rácsepeg a tálban lévő finomságokra. Amikor kész, hozzáöntünk két liter, fahéjjal, citromhéjjal, szegfűszeggel fűszerezett fehérbort, 1 liter forró teát, 2 citrom és 2 narancs levét, és már kész is az autentikus krampampuli, melyet alapos keverés után szervírozhatunk is.

Dinnyebólé (5 literes)
Felkockázunk 2 sárgadinnyét, 2 narancsot, 2 citromot, 2 lime-ot, 2 banánt és 1 őszibarackkonzervet. Hozzáadunk az őszibarack levét, 10 evőkanál cukrot, 1 üveg vodkát, fél liter dinnyelikőrt, jól megkeverjük és berakjuk a hűtőbe. Szervírozás előtt nyakonöntjük 2 liter ananászlével és 1 üveg száraz pezsgővel.

Narancsbólé

Egy narancsot átdörzsölünk négy kockacukorral. A narancsos kockacukrokat bólésedénybe tesszük, borban feloldjuk, majd hozzáadjuk a meghámozott, szeletelt, majd négy részre vágott narancsot. Megszórjuk cukorral, és annyi bort öntünk rá, hogy ellepje. Néhány órát állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a maradék bort. Tehetünk bele 1-2 kupica narancslikőrt vagy Grand Marniert. Egy üveg hűtött pezsgő kerül ebbe is tálalás előtt.

Ananászbólé

1 ananászt megtisztítunk

Felszeleteljük és felcsíkozzuk. Cukrozzuk, és annyi bort öntünk rá, hogy ellepje. Néhány órát állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a maradék bort. Ebbe is tehetünk ananászlikőrt és persze a pezsgő tálalás előtt.

SB Rövidek, pálinkák

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Pezsgőkoktélok és pezsgős bólék
  2017-12-31 22:15:29, vasárnap
 
  Pezsgőkoktélok és pezsgős bólék

A szilveszteréj elengedhetetlen itala a pezsgő. A gyöngyöző nedű önmagában is eléggé ünnepélyes, de aki idén kipróbálna valami mást, készíthet belőle színes koktélt vagy a legfinomabb gyümölcsökkel kombinálva rafinált bólét.






Pezsgős kivikoktél

Hozzávalók:
2,5 dkg porcukor
2-3 csepp zöld ételfesték
2 kivi
3-4,5 dl pezsgő


Elkészítés: Hámozzuk meg a kivit, pürésítsük, majd szűrőn passzírozzuk át. Adjuk hozzá a porcukrot és az ételfestéket, keverjük alaposan el, majd öntsük fel a pezsgővel.

Végül öntsük poharakba, mentával vagy kiviszeletekkel díszítsük és tálaljuk.





Őszibarackbólé

Hozzávalók

4 db őszibarack
1 db biocitrom
6 dkg cukor
6 cl őszi- vagy sárgabaracklikőr
4 szál rozmaring (+ a díszítéshez)
7,5 dl fehérbor vagy rozé
7,5 dl pezsgő


Elkészítés

A megmosott, kimagozott őszibarackot vékony cikkekre vágjuk. A megmosott citrom sárga héját spirál alakban vagy csíkokban lehámozzuk, a levét kifacsarjuk. Bóléstálban a citromhéjat, a barackot és a cukrot összekeverjük 3 ek citromlével és a likőrrel, majd letakarva a hűtőbe tesszük kb. 5 órára.
A leöblített rozmaringszálakat a barackhoz adjuk, majd az egészet jól átforgatjuk, felöntjük a borral, és letakarva visszatesszük a hűtőbe további kb. 5 órára. Végül fogyasztás előtt felöntjük a jéghideg pezsgővel. Üvegpoharakba szórt jégkockákra töltve, rozmaringgal díszítve kínáljuk.





DÖMÖTÖR VIOLA
Szerkesztő

A sárga húsú őszibarackot fehérborral és fehér pezsgővel vagy habzóborral, a fehér húsút rozé borral és pezsgővel öntsd fel. Még izgalmasabb lesz a bóléd, ha a rozmaringgal együtt 3 szál bazsalikomot is teszel bele.

Kir Royal

Hozzávalók 1 pohárhoz:
9 cl száraz pezsgő
1 cl Creme de Cassis (feketeribizli likőr)

Elkészítés: Pezsgős kehelybe öntjük a likőrt, és felöntjük a
jéghideg pezsgővel. A pohár szélét díszítjük.






Vörös bólé cseresznyével és meggyel

Hozzávalók:
50-50 dkg cseresznye és meggy
5 evőkanál cukor
1 pohárka konyak
3 liter könnyű vörösbor
1 üveg vörös pezsgő
1 narancs
jég

Elkészítés: Megcukrozzuk a kimagozott gyümölcsöt, és konyakkal leöntve érleljük 1 órát.

A behűtött borral és pezsgővel föltöltjük a cukrozott gyümölcsöt, karikára vágott narancsot adunk hozzá, jeget teszünk bele, és azonnal tálaljuk.






Zöld Özvegy (koktél)

Hozzávalók (egy pohárhoz, kb 2 dl):
4 cl Blue Curasso
6 cl narancslé
1 dl édes pezsgő
jégkocka


Elkészítés

A pohár aljára öntjük a likőrt, rátöltjük a narancslevet, végül a pezsgőt. Ízlés szerint jégkockát teszünk bele. Lehetőleg minden összetevő hideg legyen!

Megjegyzés

Igen kellemes, *magát itató* koktél, két-három pohárnyi észrevétlenül elbódít.
MME

Rossini koktél

Hozzávalók

0,5 dl eperpüré
1,5 dl habzóbor (prosecco)
eper a díszítéshez

Elkészítés

A jéghideg eperpürét pohárba kanalazzuk.
Felöntjük a jól behűtött habzóborral (proseccóval), és kissé megkeverjük. Eperrel díszítjük és azonnal felszolgáljuk.





Megjegyzés

Recept: gasztroabc.hu
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
A pezsgő története
  2017-12-31 02:06:59, vasárnap
 
  A pezsgő története

Hautvillier apátsága a franciaországi Champagne megyében nem tartozik a különösebben értékes műemlékek közé. Hogy ma is sok turista keresi fel, annak oka elsősorban alkoholtörténeti múltja. Az apátság pincéjében készült először pezsgő, ami francia nevét a megyének köszönheti.

Vannak olyan - nem egészen megalapozatlan - feltételezések, hogy először Londonban készítettek tudatosan ,,gyöngyöző bort", de ha ez esetleg igaz is lenne, ahhoz alapanyagként feltétlenül champagne-i terméket használtak fel. A pezsgőgyártás mindenképpen Champagne-ban bontakozott ki, és onnan terjedt el az egész világon. S annyi biztos, hogy a pezsgő - ha úgy tetszik - felfedezése elválaszthatatlanul Dom Pérignon (1638-1715), az hautvillier-i bencés apátság szerzetesének nevéhez fűződik. Hogy a történet mennyire hiteles, az kérdéses. Mindenestre jól hangzik.







Pérignon atya, aki huszonkilenc éves korában lett az apátság pincemestere, karácsony közeledtével meg akarván lepni újborral rendtársait, felnyitott egy új, még erjedetlen cukrot tartalmazó borral megtöltött palackot, ami sokadmagával szüret óta hevert a pince mélyén, s belekóstolt, nem vall-e szégyent vele. Ahogy nyelte a gyöngyöző bort, csodát érzett és látott, s akkor hangzott el az a nevezetes mondat: ,,A csillagokat iszom."

Ki tudja, vajon élvezhette volna a gyöngyöző bort, ha az nem jól záró, hosszú dugóval ellátott, vastag falú angol palackban erjed. Így a pezsgő felfedezéséhez közvetve Sir R. Mansell angol tengernagynak is volt némi köze, akinek a hajóépítés védelmében sikerült kijárnia, hogy I. Jakab rendeletileg betiltsa az üvegolvasztó kemencék fával való fűtését. Így az üvegipar kénytelen volt széntüzelésre áttérni, s attól kezdve Angliában sötétzöld vagy fekete színű, vastag, nyomástűrő üvegpalackok készültek. Az hautvillier-i apátság pincéjében ilyenekben forrt a bor, s ami még fontosabb, Pérignon atya honosította meg a paratölgy kérgéből, a parafából készült dugó használatát, amivel akaratlanul megakadályozta, hogy a szén-dioxid kiszökjön a palackból.

Dom Pérignon szerzetestársainak is ízlett a gyöngyöző bor, aminek hamar híre ment. Olyannyira, hogy ettől kezdve ezt kínálták mint ,,koronázási bort" a reimsi székesegyházban tartott királyi koronázások alkalmával.




dom. Pierre Perignon

A pezsgő ,,feltalálásának" van persze tudományosabb magyarázata is. Bizonyos fajta pezsgőborok már a 16. században is léteztek Franciaországban. Különböző erjedésű borokat összeházasítottak, s ez a kevert bor palackokba töltve újabb erjedési folyamaton ment át.

Dom Pérignon atya - okulva az első tapasztalatból - már nem elégedett meg a parafa dugóval, hanem a palackokat agyaggal és zsineggel zárta le, s így mindenképpen megakadályozta, hogy a szén-dioxid elillanjon. Ezt az igazi titkot nem sikerült sokáig az apátság falai között tartani. Helyi borkereskedők, így Pommery et Greno, Moët et Chandon, Mercier, Cliquot már a 18. század derekától foglalkoztak pezsgőgyártással Reimsben, Épernayben, Châlons-sur-Marne-ban. Ezek a nevek ma is jól ismertek a pezsgőpiacon.

A pezsgőgyártásra szánt szőlőt gyengén sajtolják, a mustot alacsony hőfokon (18-22 fok) erjesztik. A házasítással jön létre az alapbor, a cuvée, amelynek összeállításában fontos szerepe van a borok érzékszervi bírálatának. Csak tiszta ízű, élénk savérzetű, üde borok házasíthatók.

Franciaországban törvény szabályozza a pezsgőgyártáshoz felhasználható borok fajtáját, a készítés módját. A lényeg az összetétel: 72 százalék Pinot noir és Pinot meunier, 28 százalék Chardonnay. Ezek a fajták érnek be a kissé már északias éghajlaton. És döntő a talaj minősége. Az egykori tengerfenéken kialakult meszes talaj jól tartja a meleget ezen a hűvös vidéken.






A pezsgőkészítés fokozatosan tökéletesedett. A 19. század elejére kialakult a klasszikusnak nevezett (champagne-i) módszer. Eszerint a több fajta házasításával készült alapbort a szükséges tisztító kezelések után többnyire fél évig érlelik parafa dugóval, vaskapoccsal lezárt palackokban a második erjesztéshez.

Magyarországon Hubert J. E. alapította 1825-ben Pozsonyban az első pezsgőgyárat. A Hubert pezsgő a Pesten 1842-ben rendezett első magyar iparkiállításon elnyerte a legjobb magyar pezsgő díját, majd a párizsi világkiállításon első díjat kapott. Pesten 1852-ben indult meg a gyártás a Hölle Márton alapította Józsefvárosi Pezsgőgyárban. A 19. század nyolcvanas éveiben alakult ki a budafoki pezsgőgyártási központ. Az ottani római kori település nevét, Promontort a pezsgő tette ismertté. Budafokon az első gyárat Törley József alapította, aki francia-német levelezőként, majd mint cégvezető egy reimsi pezsgőgyárban ismerkedett meg a pezsgőkészítéssel. 1882-ben francia szakemberekkel indította el üzemét Budafokon, s termelése az első világháború végén elérte a kétmillió palackot. Budafok azért is alkalmas volt pezsgőkészítésre, mert abban az időben a környéken még jelentős volt a szőlőtermelés, s a sziklába vájt hatalmas pincék, a főváros szomszédsága, a jó szállítási feltételek kedvező termelési és értékesítési lehetőséget teremtettek. S amikor 1887-ben Budafok elnyerte ,,A borok és pezsgők nemzetközi városa" címet, az már nemcsak annak volt köszönhető, hogy Törley a pezsgőgyár mellett borpárlatgyárat is létesített, de a konkurenciának is. Az a két francia szakember, Louis és César François, akik beindították a Törley-gyárat, 1886-ban önállósodtak, s a François cég a Törleyvel együtt, illetőleg azzal versengve öregbítette bel- és külföldi piacokon a magyar pezsgő jó hírét.




Az első világháború után az ország tizenegy gyárából négy működött Budafokon. A legtöbb pezsgőt termelő gyár a budafoki Törley és François mellett a pécsi Dittke és a tatai Esterházy volt.

A ma már világszerte elterjedt pezsgők egyvalamiben egységesek, a színük, cukortartalmuk alapján történő csoportosításban. Színük szerint fehér, rózsaszín (rozé) és vörös pezsgőket különböztetünk meg, cukortartalmuk alapján ismerünk különlegesen száraz (brut), száraz (sec, dry), félszáraz (demi sec, medium dry), félédes (demi doux, semi sweet) és édes (doux, sweet) pezsgőket. Valamennyinek megkülönböztetett szerepe van az étvágycsinálásban, a gasztronómiai finomságok élvezetének fokozásában.





Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
És most koccintsunk!
  2017-12-31 02:03:05, vasárnap
 
 



És most koccintsunk!





Gyöngyöző pezsgőből különleges koktélokat is készíthetünk, hogy változatossá tegyük a szilveszter éjszakai koccintásokat.


Szilveszteri bólé
Hozzávalók:
2 nagy pohár kimagozott meggy,
6 cl baracklikőr,
2 üveg vörösbor,
3 üveg pezsgő
Elkészítése: A kimagozott gyümölcsöt vagy befőttet alaposan csepegtessük le. Szórjuk mély üvegtálba. Locsoljuk rá a likőrt, lefedve pihentessük egy órán át hűvös helyen. Töltsük hozzá a bort, keverjük fel. Locsoljuk rá a jégbehűtött pezsgőt.






Kivisekt
Hozzávalók 1 pohárhoz:
4 cl kivilikőr
1 cl citromlé
jég
félszáraz pezsgő a feltöltéshez
Díszítés:
1 kiviszelet
Elkészítése: Sékerben összerázzuk a kiwilikőrt és a citromlevet a jéggel, majd pohárba szűrjük. Feltöltjük félszáraz pezsgővel. Kiviszelettel díszítjük a pohár szélét.

Mirabell
Hozzávalók 1 pohárhoz:
2 cl narancslikőr
2 cl gin
2 cl piros vermut
2 cl narancslé
jég
száraz pezsgő a feltöltéshez
Elkészítése: Összerázzuk sékerben a narancslikőrt, a gint, a vermutot, a narancslevet jéggel, és egy pohárba átszűrjük. Feltöltjük pezsgővel és azonnal felszolgáljuk.

Erotica
Hozzávalók 1 pohárhoz:
2 cl maracujalikőr
2 cl vodka
2 cl ananászlé
jég
szárazpeszgő a felöntéshez
Díszítéshez:
1 ananászdarab,
2 koktélcseresznye
Elkészítése: Sékerben összerázzuk a maracujalikőrt, a vodkát, az ananászlevet jéggel, átszűrjük egy pezsgőskehelybe, és feltöltjük száraz pezsgővel. Ananászdarabot tűzünk a pohár peremére, erre erősítjük rá a cseresznyét egy tűzővel.

Blue spash
Hozzávalók 1 pohárhoz:
2 cl gin
2 cl Curacao blue
1 cl száraz vermut
2 cl citromlé
jég
félszáraz pezsgő a feltöltéshez
Díszítés:
1 narancsszelet
Elkészítése: Keverőpohárban elkeverjük a gint, a Curacao bluet, a vermutot, a citromlevet a jéggel, és átszűrjük pohárba. Feltöltjük félszáraz pezsgővel. Narancsszeletet tűzzük a pohár szélére, és tálaljuk.

Narancsos bólé
Hozzávalók:
2 db narancs,
2 db citrom,
8 cl narancslikőr,
2 üveg vörösbor,
2 üveg pezsgő
Elkészítése: Szeleteljük fel a narancsot és a citromot, a karikákat felezzük el, tegyük üvegtálba. Csepegtessük rá a likőrt, hűvös helyen lefedve érleljük legalább két órán át. Először töltsük fel borral, keverés után pezsgővel.

Frissítő pezsgőlimonádé
Hozzávalók egy pohárhoz:
1 cl vaníliás likőr, citromhéj,
8 cl pezsgő
Elkészítése: Vékonyan, spirálalakban hámozzuk meg a citromot, majd a citromhéjspirált tegyük a pohárba, töltsük rá a pezsgőt. Csepegtessük hozzá a likőrt, jégkockával, szívószállal kínáljuk. Kevés szódavízzel is lehet hígítani

Francia koktél
Hozzávalók:
2 cl konyak,
6 cl ananászlé,
száraz, pezsgő,
1 szem cseresznye,
ananász-,
narancsszelet,
jégkocka
Elkészítése: Hosszú poharat töltsünk meg jéggel, öntsük rá a konyakot és az ananászlevet. Keverjük jól el, majd töltsük rá a pezsgőt. Díszítsük egy szem cseresznyével, ananászszelettel vagy narancskarikával.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Átmelegít és elcsábít: 3 szexi és ellenállhatatlan teakoktél
  2017-02-11 23:04:17, szombat
 
  Átmelegít és elcsábít: 3 szexi és ellenállhatatlan teakoktél!

A tea ősi gyógyital, amely már mindenféle formában kapható kávézókban is, lassan letaszítva a trónról az erős feketét. És miért érdemes teára váltanunk? Sőt, koktélok alapjául is teát használni? A Dilmah segítségével utánajártunk!






ó néhány nyelvben a chai szó teát jelent, de ez az ital jóval több egy egyszerű teánál. Alapja az erős fekete tea, ízlés szerint fűszerezve és tejjel gazdagítva. Ázsia több évszázados reggeli titkos itala, amelyet minden család máshogyan fűszerez, generációról generációra örökítve a családi receptet. Napjainkra a tea az egész világot meghódította; megjelent a kávézókban, sőt desszertekben és főételekben is.
Teázz fenségesen!

Ma már otthonunkban is pillanatok alatt elkészíthetjük saját teaitalunkat kicsit másképp, mint ahogyan azt eddig megszoktuk. Ha nyitottá válunk a tea új világára, nemcsak hihetetlen ízélményekben lesz részünk, hanem egy 100% természetes, ősi gyógyitallal segítjük szervezetünk egészséges működését is.





PEACH ME TEAKOKTKÉL Dilmah teából!

A kiváló minőség fontos

Mindehhez azonban olyan tiszta, friss és minőségi alapanyagokra van szükségünk, mint a ceyloni Dilmah teák. A Dilmah az egyetlen teavállalkozás, amely a saját ültetvényein nevelt tea útját végigkíséri az ültetvénytől a csészéig, így garantálva annak legjobb minőségét. A Dilmah 100% ceylon teát, a tea legjobb termőhelyén szüretelik kézzel és csomagolják frissen, a valódi tea gazdag antioxidáns tartalmának és különleges aromájának a megőrzése érdekében. Teáikat nem keverik a különböző országokból származó egyéb teákkal, így azok hűen tükrözik vissza italainkban is az adott termőterületen termesztett teák jellemző ízvilágát.





AFTERNOON CHILLIN' TEAKOKTÉL Dilmah teából!

Miből készíts koktélt?

A Dilmah teakoktélokhoz a magyar teafogyasztók egyik kedvenc fekete teáját, az Earl Grey-t használjuk alapul, s hagyományos ázsiai fűszerek helyett, a nálunk is honos levendulával, kakukkfűvel és rozmaringgal ízesíthetjük és teszi egészségessé, energetizálóvá ezt a mennyei reggeli italt.





EARLY START TEAKOKTÉL Dilmah teából!

3 gyors tipp: hogyan készíts teakoktélt?

A Dilmah nagykövetét, a Boutiq'Bar tulajdonosát, Nagy Zoltánnt kérdeztük a teában rejlő ezernyi lehetőségről.
Miért válasszuk a Dilmah-ot?
Nagy Zoltán: Mert egy nagyon jó ár értékű tea, kiváló klasszik teakínálattal és természetesen az etikus üzleti magatartás is sokat számít nálam a választáskor.

Melyik a szakértő kedvenc Dilmah teája?
Nagy Zoltán: Mivel az ízlésünk folyamatosan változik ezért én is folyamatosan változtatom a teákat. Jelen pillanatban a YoungHyson Green Tea-t iszogatom minden reggel, illetve az elengedhetetlen Menta Teát.

Mire figyeljünk egy meleg tea alapú koktél, moktél elkészítésénél?
Nagy Zoltán: Szinte mindenre, amire a meleg tea készítésekor is figyelnénk. Mivel a forró tea alapú koktélok, moktélok alapja és egyben a legnagyobb összetevője a tea így fontos egy jó alap tea készítése. Zöld teánál ne forrázzuk le a tea füvet,mert bekeseredik, a fekete teánál ne áztassuk túl sokáig mert nagyon erős lesz.

PALCSEK ZSUZSANNA Érdekességek

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Így készítsd el a gyógyteát, hogy érjen is valamit!
  2017-02-11 22:50:39, szombat
 
  Így készítsd el a gyógyteát, hogy érjen is valamit!

Tudtátok, hogy több mint 3000-féle tea létezik? Bár mindegyiket nem tudjuk bemutatni, új sorozatunkban elmeséljük, melyik fajtát hogy kell elkészíteni, melyikben mennyi a koffein, és hogy milyen egészségügyi problémára nyújtanak megoldást. Lássuk a gyógyteát.

A tea a víz után a világon a második legtöbbet fogyasztott ital. S itt rögtön tisztázni kell, hogy a tea megnevezés szigorúan véve csupán a teacserjéből készült italt takarja, azonban abból is - a feldolgozás módjának köszönhetően - több mint 3000-féle tea létezik.

Az egyes teák között a tealevél polifeno ltartalmának oxidációs állapota alapján könnyen el lehet igazodni. A három legjelentősebb: a zöld tea, mely nem fermentált, fajtától függően zsenge levelekből, illetve érett hajtásokból készül; az Oolong teát félig fermentált, teljesen érett hajtásokból állítják elő; és a fekete tea, mely teljesen fermentált, általában egy rügyből és két levélből álló hajtás az alapja; továbbá meg kell említeni még a fehér-, a sárga- és a tömörített Pu-Erh teát. Egykor tiltották a teát, csempészték és a mai napig hamisítják ezt az élvezeti cikket, mely nemzeti kultúrák része a japán teaceremóniákon át a krikett mérkőzések hivatalos teaszünetéig.






A klasszikus gyógyteák és a gyümölcsteák mellett az elmúlt években új szereplőkkel bővült a teák felhozatala, gondoljunk csak a rooibos teára vagy a maté teára. Az egészségtudatos fogyasztó pedig egyre gyakrabban vásárol teát, de nem csupán a gőzölgő, csészében érkező teát fogyasztja, mely lehet szálas, prémium kategóriás vagy filteres, hanem jeges teát is, esetleg tea felhasználásával készült kozmetikumot ken magára, sőt az ínyencek a konyhában is sütnek-főznek vele. A tea világviszonylatban még mindig szárnyal, a fekete és a zöld tea kereskedelmében is szignifikáns növekedést várnak az elemzők. Egyszóval itt az ideje megismerni a legnépszerűbb teaféléket, hogy legközelebb könnyedén tudjunk választani a kínálatból.

Sorozatunk első részében bemutattuk a zöld és a fekete teákat, lássunk most a gyógyteát.
Gyógytea

A gyógynövények legelterjedtebb felhasználási módja a gyógyteák készítése. Sokan fordulnak manapság is az erdők, mezők patikájához, egy csésze tea elkészítése nem olyan bonyolult, azonban a terápiás hatás eléréséhez megfelelő ismeret kell, mert az internetes fórumozó vagy a szomszédasszony a legjobb szándéka ellenére is árthat, egy egészséges embernek is, nem beszélve arról, aki már eleve 2-3 féle gyógyszert szed.






A gyógyteák között nem egyszerű eligazodni a fogyasztóknak, vannak, amelyek gyógyterméknek minősülnek, itt a betegtájékoztató hiteles információt nyújt, míg más gyógyteák esetében ez nem elérhető. Ahogy jelentősége van annak, hogy forrázatot, netán főzetet vagy esetleg hideg vizes kivonatot készítünk, gondoljunk csak a csipkebogyóra, úgy annak is van jelentősége, hogy a felírt gyógyszer és az elfogyasztott gyógytea között fellép-e bármi interakció.





Egy kérdés a patikában számos tévhitet tisztázhat, s akkor nem fordul elő például az, hogy valaki gyomorsavtúltengés ellen szedett gyógyszer mellett borsmenta teát iszik, ami fokozza a tüneteit. A Magyar Gyógyszerész tudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013 óta minden évben megválasztja az év gyógynövényét, ezzel is segítve a lakosság megfelelő tájékoztatását. A máriatövis, a citromfű és a galagonya után a 2016-os évben a figyelem középpontjába a kamilla került.





A gyógyteák elkészítésekor mindig követendő az útmutató és érdemes azt is tudni, hogy az étvágyjavító teák nem édesítendők. Néha jó emlékeztetni magunkat, hogy méregtelenítésre a természet megalkotta a májunkat és a két vesénket, így a napi megfelelő folyadékbevitellel (azaz nyolc pohár folyadékkal) máris tettünk valamit az ügy érdekében. Megjegyzendő, hogy a hazai ajánlások szerint ebből a nyolc pohárból öt ivóvíz legyen.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és Mindmegette.hu - Tea
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Forralt bor egyszerűen
  2017-01-09 22:37:50, hétfő
 
  Forralt bor egyszerűen

Hozzávalók

Hozzávalók:
7,5 dl vörösbor
3 dl víz
6-7 evőkanál cukor
6 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
4 szelet citromkarika


Elkészítés

Elkészítés: A bort felmelegítjük a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Forrnia nem szabad! Végül belekeverjük a citromkarikákat.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Istenem, csillagokat iszom! - ezzel a mondattal kezdődött a
  2016-12-24 23:58:55, szombat
 
  "Istenem, csillagokat iszom!" - ezzel a mondattal kezdődött a pezsgő története!

Hautvillier apátsága a franciaországi Champagne megyében nem tartozik a különösebben értékes műemlékek közé. Hogy ma is sok turista keresi fel, annak oka elsősorban alkoholtörténeti múltja. Az apátság pincéjében készült először pezsgő, ami francia nevét a megyének köszönheti.

Hol gyönyözött először?

Vannak olyan - nem egészen megalapozatlan - feltételezések, hogy először Londonban készítettek tudatosan ,,gyöngyöző bort", de ha ez esetleg igaz is lenne, ahhoz alapanyagként feltétlenül champagne-i terméket használtak fel. A pezsgőgyártás mindenképpen Champagne-ban bontakozott ki, és onnan terjedt el az egész világon. S annyi biztos, hogy a pezsgő - ha úgy tetszik - felfedezése elválaszthatatlanul Dom Pérignon (1638-1715), az hautvillier-i bencés apátság szerzetesének nevéhez fűződik. Hogy a történet mennyire hiteles, az kérdéses. Mindenestre jól hangzik.






Csillagokat iszom!

Pérignon atya, aki huszonkilenc éves korában lett az apátság pincemestere, karácsony közeledtével újborral szerette volna meglepni a rendtársait, felnyitott egy új, még erjedetlen cukrot tartalmazó borral megtöltött palackot, ami sokadmagával szüret óta hevert a pince mélyén. Belekóstolt, nem vall-e szégyent vele. Ahogy nyelte a gyöngyöző bort, csodát érzett és látott, s akkor hangzott el a nevezetes mondat: ,,A csillagokat iszom!"
A véletlen műve?

Ki tudja, Pérignon vajon élvezhette volna a gyöngyöző bort, ha az nem jól záró, hosszú dugóval ellátott, vastag falú angol palackban erjed. Így a pezsgő felfedezéséhez közvetve Sir R. Mansell angol tengernagynak is volt némi köze, akinek a hajóépítés védelmében sikerült kijárnia, hogy I. Jakab rendeletileg betiltsa az üvegolvasztó kemencék fával való fűtését. Így az üvegipar kénytelen volt széntüzelésre áttérni, s attól kezdve Angliában sötétzöld vagy fekete színű, vastag, nyomástűrő üvegpalackok készültek. Az hautvillier-i apátság pincéjében ilyenekben forrt a bor, s ami még fontosabb, Pérignon atya honosította meg a paratölgy kérgéből, a parafából készült dugó használatát, amivel akaratlanul megakadályozta, hogy a szén-dioxid kiszökjön a palackból.






A furcsa bor mindenkinek ízlett!

Dom Pérignon szerzetestársainak is ízlett a gyöngyöző bor, aminek hamar híre ment. Olyannyira, hogy ettől kezdve ezt kínálták mint ,,koronázási bort" a reimsi székesegyházban tartott királyi koronázások alkalmával.

A pezsgő ,,feltalálásának" van persze tudományosabb magyarázata is. Bizonyos fajta pezsgőborok már a 16. században is léteztek Franciaországban. Különböző erjedésű borokat összeházasítottak, s ez a kevert bor palackokba töltve újabb erjedési folyamaton ment át.

Dom Pérignon atya - okulva az első tapasztalatból - már nem elégedett meg a parafa dugóval, hanem a palackokat agyaggal és zsineggel zárta le, s így mindenképpen megakadályozta, hogy a szén-dioxid elillanjon. Ezt az igazi titkot nem sikerült sokáig az apátság falai között tartani. Helyi borkereskedők, így Pommery et Greno, Moët et Chandon, Mercier, Cliquot már a 18. század derekától foglalkoztak pezsgőgyártással Reimsben, Épernayben, Châlons-sur-Marne-ban. Ezek a nevek ma is jól ismertek a pezsgőpiacon.






Nem csak férfimunka volt!

Azt hihetnénk, hogy minden, ami kapcsolatos a pezsgővel, igazán férfimunka, pedig a reimsi polgármester lánya, Mademoiselle Ponsardin, aki mint Madame Cliquot tizenkilenc éves korában özvegyen maradt, több évtizeden át irányította a pezsgőgyártást és a pezsgőkereskedelmet. A 19. század második felében rohamos fejlődésnek indult a champagne-i pezsgőtermelés. Az 1889-től 1908-ig terjedő időszakot joggal nevezik ,,arany középkornak".
A pezsgő fénykora

Abban az időben tízmillió palack kelt el Franciaországban, s ennek a dupláját exportálták. A két világháború okozta visszaesés után újabb aranykor köszöntött be. Ma Champagne huszonnégyezer hektár szőlőjével a pezsgőkészítés világközpontja. S az ott termő Pinot noir, Pinot meunier kék szőlő és a fehér Chardonnay - ezekből készül a champagne - bizonyítja, tévedés azt hinni, hogy valamiféle értéktelen szőlő is megfelel a pezsgő alapanyagának. Valójában a pezsgő előállításához teljesen egészséges, könnyű, tiszta ízű, finom zamatú bor szükséges. Testes, jellegzetes, nehéz bor - bármilyen finom legyen is a Tokaji szamorodni - nem alkalmas pezsgőgyártásra. S még valami nagyon fontos: a márka minősége állandó legyen. Márpedig adott területről származó bor az időjárástól függően évente más és más minőségű lehet. Ahhoz, hogy a pezsgő előállításához minden töltéskor azonos minőségű és összetételű (alkohol-, sav-, kénsavtartalmú) bor álljon rendelkezésre, ,,házasítás" s annak megfelelő előkészítése szükséges.
Így készül!

A pezsgőgyártásra szánt szőlőt gyengén sajtolják, a mustot alacsony hőfokon (18-22 fok) erjesztik. A házasítással jön létre az alapbor, a cuvée, amelynek összeállításában fontos szerepe van a borok érzékszervi bírálatának. Csak tiszta ízű, élénk savérzetű, üde borok házasíthatók.

Franciaországban törvény szabályozza a pezsgőgyártáshoz felhasználható borok fajtáját, a készítés módját. A lényeg az összetétel: 72 százalék Pinot noir és Pinot meunier, 28 százalék Chardonnay. Ezek a fajták érnek be a kissé már északias éghajlaton. És döntő a talaj minősége. Az egykori tengerfenéken kialakult meszes talaj jól tartja a meleget ezen a hűvös vidéken.






A francia titok

Visszatérve a francia példához, amit azután sok országban követtek, az igazi értékek a föld alatt, a pincében rejlenek. A kék szőlőkből különleges préseken fehér mustot és így fehér bort állítanak elő, az első erjedést követően mindegyik fajta külön hordóban pihen fél évig, azután összeházasítják őket. Az alapborhoz kezdetben cukrot és élesztőt adtak, palackokba öntötték, így az újabb erjedés során keletkezett szén-dioxid nem tudott elillanni. Amíg azonban a cukrot véletlenszerűen adagolták, gyakori volt a palacktörés, száz palackból gyakran húsz, de akár nyolcvan is felrobbant. A szárazcukrozás atyjának nevezett J. A. Chaptal kémikus, a montpellier-i egyetem professzora a 18. század vége felé mutatott rá először arra, hogy a cukor megfelelő adagolásával szabályozható a keletkező szénsav mennyisége. Ezt az eljárást róla nevezték el ,,chaptalizációnak". Az ugyancsak francia kémikus, Parmentier cukorforrásként sűrített mustot ajánlott, ami a borral gyorsabban és tökéletesebben elkeveredik, mint a cukor. Nagy lépést jelentett a pezsgőkészítés történetében, amikor a Châlons-sur-Marne-i patikus megszerkesztette a sűrűségmérőt, amivel ellenőrizni lehetett, mennyi szénsav erjedt a pezsgőben.
Kincs a palackban

Most már nyugodtan érhetett a palackokban a pezsgő. A közben keletkezett üledéket, a seprőt azonban el kellett távolítani, nehogy az ital zavaros legyen. Ez is Pérignon atyának sikerült először. Az akkor elterjedt módszer, a dekantálás abból állt, hogy a tiszta bort leszívták vagy óvatosan leöntötték a seprőről.

A pezsgőkészítés fokozatosan tökéletesedett. A 19. század elejére kialakult a klasszikusnak nevezett (champagne-i) módszer. Eszerint a több fajta házasításával készült alapbort a szükséges tisztító kezelések után többnyire fél évig érlelik parafa dugóval, vaskapoccsal lezárt palackokban a második erjesztéshez. Ehhez úgynevezett tirázslikőrt készítenek pezsgőalapborból, cukorból és citromsavból. A citromsav a cukoradagolás miatt bekövetkező savcsökkenés ellensúlyozására szolgál. A palackba töltés és a seprőtlenítés között legalább két évnek kell eltelnie. S ami azután következik, az a pezsgőkészítés különlegessége.






Folyamatos változásban

A klasszikus eljárásban a seprőtlenítés nagy szakértelmet igénylő munkafolyamat. Az addig az erjesztőpincében 14 fok körüli hőmérsékleten tartott palackokat ferde helyzetben, dugóval lefelé fordítva rázóállványra helyezik. A szakmunkás megkezdi a felrázást, aminek célja az erjedés során keletkezett üledék, a seprő eltávolítása. Ez a hagyományos eljárásban úgy történik, hogy megfog két palackot, kissé megemeli, és köröző mozgást végez velük oda-vissza irányban, majd egynyolcad fordulattal visszahelyezi az állványra. Ezt a műveletet egy-két naponként megismétli, s a nyolcadik alkalommal a palack visszakerül a kiindulóállásba, de már kissé meredekebb helyzetben. Ezt a körforgást rendszerint még háromszor megismétlik, a palackok így egyre meredekebb helyzetbe kerülnek. A palack oldalára és nyakára lerakódott seprő minden egyes rázáskor megmozdul, de nem kavarodik fel. Az egynyolcados elfordítás következtében spirális vonalat követve kissé lejjebb csúszik, és a rázás végére a dugóra ülepedik. A hagyományos eljárásban ezután a szakmunkás a ,,felrázott" palackot óvatosan a szájával enyhén lefelé fordítja, eltávolítja a dugót rögzítő kapcsot, majd csípőfogóval a dugót, amivel együtt az üledék eltávozik a palackból.
Ma már segítenek a gépek

A pezsgőgyárak ma már a fáradságos és nagy hozzáértést igénylő kézi rázás helyett rázógépeket használnak. A seprőtlenítéshez a rázóállványról levett palackokat fejjel lefelé hűtőfolyadékba helyezik úgy, hogy a seprő és a fölötte lévő egy-két milliméternyi tiszta pezsgő ,,jégdugót" képez. Így fel lehet állítani a palackot anélkül, hogy a seprő felkavarodna vagy visszahullana a pezsgőbe, s a kapocs meglazítása után a szénsav nyomása kilövi a jégdugót. Azzal együtt kevés pezsgő is távozik a palackból.
Így fejezik be...

A seprőtlenítés mindkét esetben folyadékveszteséggel jár, amit cukormentes pezsgőnél nyers pezsgővel, a különböző édességű fajtáknál expedíciós likőrrel pótolnak. Ez cukorból, óborból álló, esetleg zamatosító anyagokkal (rum, borpárlat) ízesített folyadék. A feltöltött palackokat bedugaszolják, drótkosárral vagy fémszalaggal látják el, majd a készpezsgő-pincében még három-hat hónapig érlelik. A hagyományos pezsgősdugó anyaga ma is a jó minőségű parafa. A polietilénből készült dugók alul zártak vagy nyitottak. A fejképzés a lekötőanyaghoz, a drótkosárhoz vagy fémszalaghoz igazodik. A 20. század második felétől sok helyen a söröspalackokról ismert koronazárat alkalmazzák. A kész pezsgőre szállítás előtt ráhelyezik a kupakot, a címkét, a nyakszalagot, és csomagolják. A champagne-i borvidéken készült pezsgők címkéjén a különlegesen jó évjáratot a ,,Champagne millésimé" vagy csak ,,Millésimé" felirat jelzi.






Ma már gyorsabban elkészül!

A Loire völgyében már gépesítették a pezsgőgyártást. Ott a második erjedési folyamat hatalmas acéltartályokban zajlik. A példát mások is követték. A tartályokban a hőmérséklet szabályozására csőkígyók szolgálnak, ezekkel hűteni vagy fűteni lehet a folyadékot. Az erjedés ezekben a készülékekben megfelelő időpontban lehűtéssel megszakítható. Ezzel az eljárással néhány hónap alatt lehet pezsgőt gyártani, természetesen a hosszú érlelési folyamat adta előnyök nélkül, viszont jóval kisebb költséggel. Az így készült ,,tankpezsgőt" hivatalosan hagyományos eljárással készültnek lehet nevezni. Franciául ez jobban hangzik: ,,méthode classique", de azért ez nem ugyanaz, mint az eredeti ,,méthode champenoise".
Az európai színvonal

Franciaországban a ,,champagne" termelése mindmáig nemcsak minőségben, hanem mennyiségben is példamutató, de a 19. században - a gyártás megindulásának sorrendjében - Magyarországon, Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban is elismerésre méltó termékeket állítottak elő. A 20. század második felében Franciaország, az akkori Német Szövetségi Köztársaság és a Szovjetunió mögé a mennyiségi termelést jelző rangsorban felzárkózott az Egyesült Államok, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy ott főleg francia pezsgőgyárak leányvállalatai nyíltak meg. A további sorrend: Olaszország, Spanyolország, Magyarország, Bulgária, Ausztria.
A Franciaország mögött ma második helyen álló Németországban a termelés 1826-ban két gyárral indult meg, 1856-ban már negyvenhat működött, számuk ma meghaladja a százat. A híresebbek, a koblenzi Deinhard, a wiesbadeni Henkell, a frankfurti Mumm, a mainzi Kupferberg már bizonyos konkurenciát jelentettek a franciáknak, akiktől sikerült elhódítani az addig egyedül ellátott brit piac egy részét.






magyar pezsgőgyártás

Nem sokkal maradt le Magyarország sem, hiszen az első magyar pezsgőgyár 1825-ben Pozsonyban létesült: dr. Schönbauer Mihály es Fischer János pezsgőgyára, melyet később a Hubert család vett át.

A Hubert pezsgő a Pesten 1842-ben rendezett első magyar iparkiállításon elnyerte a legjobb magyar pezsgő díját, majd a párizsi világkiállításon első díjat kapott. Pesten 1852-ben indult meg a gyártás a Hölle Márton alapította Józsefvárosi Pezsgőgyárban. A 19. század nyolcvanas éveiben alakult ki a budafoki pezsgőgyártási központ. Az ottani római kori település nevét, Promontort a pezsgő tette ismertté. Budafokon az első gyárat Törley József alapította, aki francia-német levelezőként, majd mint cégvezető egy reimsi pezsgőgyárban ismerkedett meg a pezsgőkészítéssel. 1882-ben francia szakemberekkel indította el üzemét Budafokon, s termelése az első világháború végén elérte a kétmillió palackot. Budafok azért is alkalmas volt pezsgőkészítésre, mert abban az időben a környéken még jelentős volt a szőlőtermelés, s a sziklába vájt hatalmas pincék, a főváros szomszédsága, a jó szállítási feltételek kedvező termelési és értékesítési lehetőséget teremtettek. S amikor 1887-ben Budafok elnyerte ,,A borok és pezsgők nemzetközi városa" címet, az már nemcsak annak volt köszönhető, hogy Törley a pezsgőgyár mellett borpárlatgyárat is létesített, de a konkurenciának is. Az a két francia szakember, Louis és César François, akik beindították a Törley-gyárat, 1886-ban önállósodtak, s a François cég a Törleyvel együtt, illetőleg azzal versengve öregbítette bel- és külföldi piacokon a magyar pezsgő jó hírét.

Az első világháború után az ország tizenegy gyárából négy működött Budafokon. A legtöbb pezsgőt termelő gyár a budafoki Törley és François mellett a pécsi Littke és a tatai Esterházy volt.
Egységes rendszerben

A ma már világszerte elterjedt pezsgők egyvalamiben egységesek, a színük, cukortartalmuk alapján történő csoportosításban. Színük szerint fehér, rózsaszín (rozé) és vörös pezsgőket különböztetünk meg, cukortartalmuk alapján ismerünk különlegesen száraz (brut), száraz (sec, dry), félszáraz (demi sec, medium dry), félédes (demi doux, semi sweet) és édes (doux, sweet) pezsgőket. Valamennyinek megkülönböztetett szerepe van az étvágycsinálásban, a gasztronómiai finomságok élvezetének fokozásában.

S hogy rátérjünk a lényegre, a pezsgő fogyasztására, a kérdés így hangzik: mikor igyunk pezsgőt? A népszerű francia válasz: a nap és az éjszaka minden órájában és minden alkalommal. S az sem mindegy, miből igyunk pezsgőt. A divatos pezsgőspohár a hosszú, keskeny kehely (flute), kihegyesített alja serkenti a gyöngyözést. Nálunk inkább ünnepi alkalmakkor szokás pezsgőt fogyasztani, s esetleg étkezés előtt száraz pezsgőt aperitifként. S ha valaki azt is megkérdezné: mihez igyunk pezsgőt, a következőkben erre a kérdésre is található megszívlelendő ajánlás formájában válasz. De talán érdemes a pezsgőkoktélokkal kezdeni.

Forrás: Mindmegette.hu - Karácsony
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 129 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 111
  • e Hét: 513
  • e Hónap: 6095
  • e Év: 122748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.