Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 112 
20 gyöngyszem bölcsesség Teréz anyától!
  2021-07-13 15:41:49, kedd
 
 

Teréz anya a 20. század egyik legbefolyásosabb embere volt, annak ellenére, hogy nem volt több millió dolláros vagyona, sőt épp ellenkezőleg, nem volt pénze, mégis hitével, a szegények, elesettek, betegek segítésével utat tört magának, és emberek milliónak szemléletét változtatta meg.

Következzen Teréz anya 20 leggyönyörűbb mondása!

1. Mit tehetsz azért, hogy békét teremts a világban? Menj haza, és szeresd a családodat.

2. Ahhoz, hogy béke legyen a földön, nem bombákra és fegyverekre, hanem szeretetre és együttérzésre van szükség.

3. Egyes emberek áldásként lépnek be a életünkbe, egyesek pedig elhozzák az igazi tanulságot az életről.

4. Ha mindig azzal vagy elfoglalva, hogy ítélkezel az emberek fölött, nem jut időd a szeretetre.

5. Van, amit te tudsz megtenni, én pedig nem, és van olyan, amit én tudok megtenni, te pedig nem. Így csináljunk valami csodásat együtt, közösen.

6. Akik hozzád látogatnak, gondoskodj arról, hogy mindig mosolygósan távozzanak.

7. Légy jóságos, és ezt mutasd meg a tekinteted, a mosolyod révén.

8. Ha elcsüggedtél, az azért jó, mert így tisztában vagy a képességeiddel, az erőddel, amivel rendelkezel.

9. Tudom, hogy az Úr nem ad olyan dolgot, amivel nem tudok boldogulni az életben. Néha azonban úgy gondolom, hogy bárcsak ne hinne úgy bennem.

10. Mindig mosolyogj az emberekre, mert a mosoly a szeretet első jele.

11. A halálba dolgozhatjuk magunkat, de nem fogunk elérni semmit vele, ha nem szeretjük amit csinálunk. Isten nem fogja értékelni erőfeszítéseinket.

12. Ha valamit szeretnél ismét megtenni, hát cselekedj. Ne vesztegesd az idődet azzal, hogy megsárgul fényképeket nézegetsz. Mikor mindenki arra számít, hogy megállsz, te indulj el az úton.

13. Ne hagyd magad el soha. Mindig az erődnek, a képességeidnek megfelelően cselekedj.

14. Mindenki nem tehet nagy dolgokat, de sokan tehetnek kis dolgokat, szeretettel.

15. Ha azt akarod, hogy képes legyél szeretni, akkor előbb meg kell tanulnod megbocsátani.

16. Ha nem tudsz enni adni száz embernek, akkor adj enni csak egynek.

17. A szeretet ott kezdődik, hogy vigyázol a családtagjaidra, gondoskodsz róluk.

18. A legszomorúbb sors és a legnagyobb szegénység, ha valaki egyedül marad, és nem szereti senki.

19. A Teremtő azért adott az embernek kezet, hogy szolgáljon, segítsen mindenkin, és azért adott szívet, hogy szeressen.

20. A legnagyobb betegség a világon, ha valaki úgy érzi, hogy senkinek nem jelent már semmit.
 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
10 tuti tipp Istentől
  2021-05-17 14:01:21, hétfő
 
 
1. NE AGGÓDJ!
Ha azon kapod magad, hogy csak panaszkodsz, és görcsösen aggódsz, emlékezz ígéreteimre: ,,Ne aggódjatok életetekért!" Máté 6:25.
2. TEDD FEL A LISTÁRA!
Ha megoldandó problémád van, kihívások előtt állsz, nem tudod, hogyan dönts vagy mit csinálj, ne hezitálj! Tedd fel ezeket a dolgokat a listára! De nem akármilyen listára, hanem az enyémre. Imádságban mondd el, mi nyomja szívedet, és Én meghallgatom. ,,Jöjjetek, énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." Máté 11:28.
3. BÍZZ BENNEM!
Ne vegyetek fel magatokra több terhet, mint amennyit Én rátok helyezek. Miért is félnél a holnaptól!? Én eddig is megtartottalak, továbbra is meg foglak, ha őszinte szívvel hozzám fordulsz! ,,Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítelek, meg is segítelek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak." Ézsaiás 41:10.
4. HAGYD RÁM!
Miért vannak dolgok, amikről azt hiszed, hogy te majd egyedül megoldod? Ha erősnek érzed magad, az azért van, mert Én megerősítettelek. Ne zárj ki az életed bizonyos területeiről, mert megmondtam: ,,ne gondolja magát többnek, mint amennyinek gondolnia kell, hanem arra igyekezzék mindenki, hogy józanul gondolkozzék az Istentől kapott hit mértéke szerint." Rómaiakhoz írt levél 12:3.
5. BESZÉLJ HOZZÁM!
Tudom, hogy rohanó világban élsz. De soha ne feledkezz meg rólam. Én mindig meghallgatlak. Bármit is szeretnél mondani Nekem, hallgatlak. Akár buszon, munkahelyen, iskolában, bármilyen helyzetben is vagy, ne hezitálj megszólítani a szívedben, imádságban. ,,Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének." Jakab levele 5:16.
6. LEGYEN HITED!
A dolgokat sokszor nem láthatod összességében, mert olyan közel állsz hozzájuk. De Én összességében látom az életed és átlátom az egészet. Nem a te dolgod, hogy mindent tudj, és mindent láss: ,,mert hitben járunk, nem látásban." 2 Korinthus 5:6.
7. NE LÉGY ÖNZŐ!
Oszd meg azt a rengeteg csodálatos dolgot, melyeket Tőlem kaptál! Ne tartsd meg magadnak, mert azért kaptad, hogy másokat építs vele. ,,aki mást felüdít, maga is felüdül." Példabeszédek 11:25.
8. LÉGY TÜRELMES!
Azért mert a világ egyre csak rohan, rohan és rohan, miért akarod ugyanezt rám erőltetni? Amit megígértem, az meg lesz, légy türelemmel. A világot én teremtettem, tudom mit csinálok, és gondom van mindenre. ,,Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt." Prédikátor könyve 3:1.
9. LÉGY KEDVES!
Legyél ugyan olyan szeretettel mások felé, mint amilyennel Én vagyok feléd. Ne bánts meg másokat különbözőségük miatt. ,,Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük." Máté 7:12.
10. SZERESD MAGADAT!
Szeresd önmagadat, de ne a világ szerint, önzőségben, büszkeségben. Tudd meg, hogy ha mások lenéznek, megaláznak, kinevetnek, kigúnyolnak, Én akkor is szeretlek téged! Én teremtettelek, különleges vagy ne utáld magad, inkább törekedj arra, hogy az akaratomban légy és hirdesd dicsőségemet. ,,Bizony, tőle, általa és érte van minden." Rómaiakhoz írt levél 11:36.
 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
Szent József tíz ajándéka
  2021-03-05 18:32:00, péntek
 
  1. A csend ereje

Nem kér magyarázatot, nem ellenkezik, bízik, hisz és cselekszik. Sok szó nélkül. Intelligens, érti a tervet és végrehajtja. Csend, amelynek köszönhetően József Máriával egyhangúlag őrzi Isten szavát, az éjszaka csendjében és nyugalmában az angyalok szólnak hozzá.

Ne feledd, hogy a csend Isten nyelve.

2. Alázat

Szent József az az ember, aki észrevétlen marad, a mindennapi jelenlét embere, diszkrét és rejtett, aki tudja, hogyan lehet támogató és útmutató a nehéz időkben.
Hány hétköznapi, általában feledésbe merülő ember írja ma történelmünk meghatározó eseményeit: orvosok, nővérek és ápolók, szupermarketek dolgozói, takarítók, gondozók, szállítmányozók, rendőri erők, önkéntesek, papok, apácák, de még sokan mások, akik megértették, hogy senki sem üdvözül egyedül.

Ma köszönöm azoknak, akik takarítják a járdát, ahol áthaladok.

3. Igazi apaság

Az apák nem születnek, hanem lesznek. Amikor valaki felelősséget vállal más életéért, bizonyos értelemben apaságot gyakorol vele szemben. Apának lenni azt jelenti, hogy a gyereket megismertetjük az élet élményével, a valósággal. Ne tartsa vissza, ne zárja börtönbe, ne birtokolja, hanem tegye képessé a választásokra, a szabadságra, az elindulásra.

Mondd ma apádnak őszintén, hogy "szeretlek". Bárhol is van.

4. Bátorság

József szilárd, határozott és azt tanítja nekünk, hogy az élet viharai közepette nem kell félnünk attól, hogy csónakunk kormányát Istenre hagyjuk. József nem egy passzívan lemondó ember, nem keres kerülőutakat, hanem "nyitott szemmel" néz szembe azzal, ami vele történik, személyesen vállalva a felelősséget ezért.

Ma nézz szembe egy olyan problémával, amelyet túl sokáig halogattál.

5. Munka

Szent József építő volt. Ő az igazi "csoda", amellyel Isten megmenti a Gyermeket és az Anyját. A menny közbelép, bízva kreatív bátorságában és mindennapi munkájában, amivel támogatta családját.

Áldd meg a mindennapi munkát.

6. Védelem

A Mindenható Fiának szüksége van Józsefre, hogy oltalmazza, védelmezze, gondozza, felnevelje. Isten bízik ebben az emberben, csakúgy, mint Mária, aki Józsefben találja meg azt, aki nemcsak meg akarja menteni az életét, hanem mindig gondoskodik róla és a Gyermekről. Ez a Gyermek az, aki ezt mondja majd: "Mindazt, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek." (Mt 25,40) Így minden rászoruló, minden szegény, szenvedő, haldokló, idegen, minden fogoly, minden beteg az a "Gyermek", akit József továbbra is őriz.

Te is védelmezd kisebb testvéridet.

7. Gyengédség

József napról napra látta Jézust növekedni "bölcsességben, korban és kegyelemben Isten és az emberek előtt" ( Lk 2,52). Ahogy az Úr Izraellel tette: "megtanította járni, a karján hordozta, olyan volt hozzá, mint egy apa, aki arcához emeli gyermekét; lehajolt hozzá, enni adott neki. " (vö. Oz 11,3-4 ). Jézus Józsefben meglátta Isten gyengédségét.

Légy kedves azokhoz, akikkel ma találkozol.

8. Engedelmesség

Isten felfedte terveit József előtt. József nem habozott engedelmeskedni, anélkül, hogy kérdéseket tett volna fel a nehézségekről, amelyekkel szembesülnie kellett: "Éjszaka felkelt, elvitte a gyermeket és az anyját, és Egyiptomba menekült, ahol Heródes haláláig maradt." ( Mt 2,14-15) Élete minden körülményében József tudta, hogyan kell kimondani az igent, mint Mária az Angyali üdvözletben és Jézus a Gecsemánéban.

Élj a "legyen meg a Te akaratod" örömével.

9. Remény

Mint ahogy Józsefnek, Isten nekünk is megismétli: "Ne féljetek!" Félre kell tenni a haragot és a csalódást, és helyet kell adni, minden lemondás nélkül, de reményteli erővel annak, amit nem választottunk, és mégis létezik.

Helyezd az életed Isten kezébe és bízz.

10. Közbenjárás

Jézusról nevezett Avilai Nagy Szent Teréz egyházdoktor és Szent József nagy híve: ,,Nem emlékszem, hogy a mai napig megkérdeztem volna tőle, mit nem engedett meg nekem. Az a nagy kegyelem, amelyet Isten adott nekem ezen áldott szent által, és a test és a lélek veszélyei, amelyek alól engem kiszabadított, megdöbbentőek. Az Úr azt akarja, hogy megértsük, hogy amint az apja volt a földön és parancsolhatott neki, úgy a mennyben is bármit megtehet, amit csak akar."

Kérj Szent Józseftől mindent, amire a szíved vágyik. Meghallgat.



 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
Bőlcselet
  2020-02-05 18:07:56, szerda
 
  "Bizonyos koron felül már nem az a fontos, hogy mit mondanak az emberről, hanem hogy ő mit tart saját magáról.
Legbelül, négyszemközt, saját magáról!
Ott, ahol semmiféle ripacskodással, semmilyen ledér mutatvánnyal nem lehet elkendőzni az igazságot."

Rónay György



 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
Aranyábécé
  2019-01-13 16:52:47, vasárnap
 
  ARANYÁBÉCÉ
- életszabályok -

A.
-Szülőtisztelet.-
Atyádat, anyádat tiszteld,
Hogy Isten áldását megnyerd.

B.
-Emberbecsülés.-
Becsüld meg az embereket,
Úgy nyersz te is becsületet.
Nyájas szíves; ne légy kevély,
Mindenkivel békében élj;
Amit nem kívánsz magadnak,
Te se tedd embertársadnak.

C.
-Lelki tisztaság.-
Célod mindig nemes legyen,
Foltot ne tűrj a lelkeden;
A tiszta lelkiismeret
Bizonyosan mennybe vezet.

D.
-Munkásság.-
Dolgos, gondos, szorgalmas légy,
Minden munkát jó kedvvel tégy.
Amit véghez kell vinned ma;
Sose halaszd azt holnapra.
Minden gonoszság kezdete,
A henyélés szeretete.

E.
-Erős lelkűség.-
Erős lélek legyen benned.
Nem kell mindent szívre venned,
Ne csüggedj el ínségedben:
Folytasd tiszted s bízz Istenben.

F.
-Szótartás.-
Fogadást csak okosan tégy!
De aztán szódnak Ura légy!
Esküvést ritkán végy szádba,
Soha ne esküdj hiába.
Ha esküdni mersz hamisan:
Megver Isten bizonyosan.

G.
-Jószívűség.-
Gondolj mindig jó lélekkel
Az elhagyott szegényekkel.
Ha megáldott Isten téged,
Nyújts másoknak segítséget,
Mert nem tudod te is végre
Nem szorulsz-e segítségre?

H.
-Háládatosság.-
Ha valaki jót tett véled,
Te azt soha el ne feledd.
A rosszért is jóval fizess,
Hogy Istennél kedves lehess.

I.
-Istenfélelem.-
Istent féljed, Istent szeresd,
Reménységed Ő benne vesd.
Ő mindnyájunknak édes Atyja,
Oktalan ki ezt tagadja.

J.
-Templom szeretet.-
Járj el az Isten házába,
Oda sosem jársz hiába,
Öntsd ki szíved Isten előtt,
És nyersz tőle áldást, erőt.
És míg ott vagy: légy csendesen,
Viseld magad figyelmesen.
Ne suttogj és ne szunnyadozz,
Szemeiddel ne kalandozz,
Épülj a jó tanításon,
Ne járjon az eszed máson.
A templomba maradj végig,
Az utolsó éneklésig.

K.
-Igazmondás.-
Kövesd a szép igazságot,
Kerüld a rút hazugságot.
Aki egyszer hazudni mer,
Hitelt többé nem igen nyer.

L.
-Nevelés.-
Legjobb örökséget vettél,
Ha okosan neveltettél.
Aki tanulni nem szeret,
Felnőtt korában bánja meg.

M.
-Békesség, szeretet.-
Megbántódon ne állj bosszút,
Békességre ez legjobb út.
Kész légy jussodból engedni,
Mintsem mással perlekedni;
Csekélységen fel ne akadj,
Éktelen szóra ne fakadj.
A rossz ember vétkét megvesd,
De magát, mint embert szeresd.

N.
-Mértékletesség.-
Nincs jobb a rendes életnél,
Megbánnád ha mást követnél:
Oda lenne kedved, erőd,
Elhervadnál idő előtt,
Mert a mértéktelen élet
Nem ér tisztes örökséget.

O.
-Bűnkerülés.-
Óh, félj az első vétektől,
Csak úgy lehetsz ment többektől.
Akármely rejtek helyen légy.
Lát az Isten: rosszat ne tégy!

P.
-Vagyon szerzés.-
Pénzt csak igaz úton szerezz,
Lopni, csalni: nagy vétek ez!
S magadra csak átkot hoznál,
Ha e miatt elkárhoznál.

R.
-Rendesség.-
Rendetlennek száz a dolga,
Ő a legnagyobb rabszolga.
Tarts mindent a maga helyén,
Tégy mindent kellő idején.
Dolgod csak úgy mehet rendben
S többre boldogulsz mindenben.

S.
-Alázatosság.-
Se ne dicsérd, se ne gyalázd
Magadat, hanem megalázd.
Megdicsérnek erényeid,
Ha mások is megismerik.

Sz.
-Hazaszeretet.-
Szívből szeresd édes hazád,
Ez második édes anyád,
Munkád után ez ad neked
Kenyeret és becsületet.

T.
-Tanító tisztelet.-
Tanítód legjobb barátod,
Javadra van, tudod, látod,
Légy hát neki szótfogadó,
Minden tisztességet adó.

U.
-Szépszó, széptett.-
Úgy szólj mindig, hogy meg ne bánd,
Nevelt ember senkit se bánt.
A jó Istent ne káromold
És senkire átkot ne mondj.
Ha látnál is rossza mástól:
Őrizkedj az utánzástól.
Figyelmezz a kisebbekre.
Ne tanítsd őket vétekre.

V.
-Öregek tisztelete.-
Vén emberből csúfot ne tégy,
Inkább szolgálatára légy,
Gondolj arra, hogy majd egyszer
Te magad is öreg leszel.

Z.
-Önuralom.-
Zabolázd indulatodat,
Hagy holnapra haragodat,
Őrizkedés a haragtól:
Megment a késő bánattól.

(ismeretlem)
 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
Mese az erdőről
  2018-04-10 15:31:05, kedd
 
  Tudnod kell, kedvesem, hogy amikor a Jóisten a világot megteremtette, és már mindennel készen volt, összehívta négy legkedvesebb angyalát, hogy szétossza közöttük a világ kincseit. Az igazi kincseket.

Egyiknek a jóságot adta, hogy szálljon vele az emberek közé, és mindenkinek a szívébe tegyen egy kis darabkát.

A másodiknak a szeretetet adta, s a harmadiknak a békességet.

Az angyalok pedig leszálltak a kincsekkel a földre.
Odamentek sorra minden emberhez. Az emberek azonban lezárták szíveiket nagy, súlyos lakatokkal. Gyűlölet, irigység, rosszindulat, kapzsiság őrizték a lakatokat. Isten angyalai hiába mentek egyiktől a másikig, a szívek nem nyíltak meg, s ők nem tehették beléjük a Jóisten ajándékait. A Jóisten pedig, aki mindent lát, látta ezt is és nagyon elszomorodott. Mert tudta, hogy baj lesz ebből. Háborúság, nyomor és pusztulás. Gyűlölet lakozik majd az emberek házaiban és jajgatástól lesz hangos a föld.

S ahogy a Jóisten ott szomorkodott, egyszerre csak elébe lépett a negyedik angyal, akiről bizony meg is feledkezett volt, és ezt mondta:
- Hallgass meg engem, édes, jó Istenem! Lám, odaadtad angyaltársaimnak a jóságot, meg a szeretetet, meg a békességet, de ők bizony nem érnek velük semmit, amíg az emberek szíve zárva marad. Add nekem az erdőket, és én majd megnyitom velük az emberek szívét!

A Jóisten rácsodálkozott a kicsi angyalra, de aztán elmosolyodott, és ez a mosolygás olyan volt, mint amikor a nap fénye átragyog a felhőkön.
- Próbáld meg, lelkecském, - mondta kedvesen a Jóisten, ahogy kívánod, neked adom az erdőket.

Azon a régi napon tehát Isten angyala lejött, hogy megszépítse az erdőt. Kacagtak a fák, a virágok és a rétek. Kacagtak a manók és a tündérek, és fent a szikla tetején. Csak öreg Csönd bácsi nem kacagott, hanem megrázta bosszúsan hosszú zuzmószakállát, úgy, hogy a kicsi csigák alig tudtak megkapaszkodni benne. Összehúzta köpenyét és messzire elhúzódott onnan, be az erdők legsötétebb mélyébe, mohos fák és még mohosabb sziklák közé.
- Így na, - mondotta elégedetten az angyal, mert tetszett neki, hogy az erdő megéledt. - Így na, most már rendben van minden.

Az erdő pedig élni kezdett. Úgy éppen, ahogy most is él. A szellő, akit ruhája ráncaiból rázott elő az angyal, járta a fákat, és a fák suttogva beszélgettek egymással. Úgy mint ma is, éppen úgy. Vén fák odvában, sziklák üregeiben, bozótok sűrűjében matattak a manók, s tanítgatták az állatokat mindarra, amit tudni jó és hasznos. Mint ma is, éppen úgy. Tisztásokon, rejtett nyiladékok napfoltjain virágok nyíltak, s minden virágban egy tündérke lakott, hogy minden madár idejében megtanulja a maga dallamát, és senki az erdőben mérges bogyót ne egyék. Énekeltek, fütyörésztek, csiviteltek a madarak, mesélt a forrás. A Visszhang pedig ült a sziklán halványkék ruhában, és lógatta a lábát. Akárcsak ma, éppen úgy.

Az angyal pedig látta, hogy szép az erdő, és elindult, hogy megkeresse három társát: a Jóság angyalát, a Szeretet angyalát és a Békesség angyalát.
- Gyertek, - mondta nekik, az erdő majd megnyitja az emberek szívét, és ti elhelyezhetitek benne a magatok kincseit.
Bevitte őket az erdő mélyébe, ott a legszebb tisztásra, amit azóta is Angyalok Tisztásának neveznek. Ott megpihentek és várták az embereket.

Jött az első. De hiába daloltak a madarak, hiába virágoztak a virágok, hiába suttogtak a fák, és hiába mesélte legszebb meséit a forrás, az ember nem látott és nem hallott meg mindebből semmit. Fejszét fogott, levágott egy fát, és elment vele. Szíve nem nyílt meg egyetlen pillanatra se. Rontó-ember volt.
Az angyalok nagyon elszomorodtak, amikor látták, hogy hiába szép az erdő, a rontó-ember nem látott meg belőle semmit. Megsiratták a szerencsétlent, amikor elment zárt szívvel, hidegen. Ez volt az első harmat a földön. Az estéli harmat. Angyalok könnye.

Aztán jött a második ember. Jött, de ő se látott meg semmit az erdőből. Vakon és süketen haladt a maga útján, fejét lehajtva hordta, és száraz rőzsét gyűjtött. Száraz ágakat keresett csupán az élő, csodaszép erdőben. Az ő szíve se nyílhatott meg. Jött és elment. Gyűjtő-ember volt, közönyös ember. Az angyalok megsiratták őt is, még jobban, mint az elsőt. És ez volt a második harmat az erdőn. A hajnali harmat. Búsan álltak az angyalok a tisztás közepén, és sírtak. Siratták az embereket, akik nem látják meg a szépet. Sírtak a fák is, sírt a szellő, a virágok, a tündérek a virágokban. A patak is sírt, a csönd is sírt.

És ekkor jött a harmadik ember. Jött, megállt a tisztás széliben, és meghallotta sírni az erdőt. Meglátta a virágokat, a fákat. Meghallotta a csermelyt. És halkan mondta:
- Istenem, milyen szép...

És abban a pillanatban lehullt a szívéről egy nagy, rozsdás lakat.
Akkor kelt a nap. Kacagó sugarai aranycsikókon nyargalták végig a fák tetejét. Szempillantás alatt felszáradt a harmat, szétfoszlottak a ködök. Ragyogott a kék ég, csillogtak a fűszálak. Egy sárgarigó felröppent a legmagasabb fenyő tetejére, és vidámat, nagyot füttyentett. És erre egyszerre megszólalt minden madár. Kacagtak a virágok, és kacagott a patak. Tündérek táncoltak a fák alatt, bukfencet vetettek örömükben a manók. A szellő megcsiklandozta a fák leveleit, és fent a sziklán tavaszillatú madárdalokat énekelt a visszhang.
- Milyen szép! - mondta még egyszer az ember.

Az angyalok pedig odaléptek hozzá, egyenként, lábujjhegyen és nyitott szívébe beletették a kincseket. A jóságot, a szeretetet és a békességet. Magasan, fönt az égben, fehér felhőtutajon a Jóisten ült, maga. És alámosolygott a földre.
- Így volt ez bizony, lelkecském, s így van azóta is. Háromféle ember él a világon: a rontó-ember, a gyűjtő-ember és a látó-ember. Te látó-ember leszel, ugye?

Amikor az erdőre kimégy, figyelve lépj, és lábujjhegyen. Mihelyt a fák alá belépsz, és felrebben előtted egy rigó: akkor már tudnod kell, hogy az erdő észrevett. Ha megállsz egy pillanatra, hallani fogod a szellőt, ahogy a fák között tovaoson. Te már tudod, hogy ezt a szellőt is az angyal rázta elő, köpenye ráncaiból. Ha jól figyelsz, a manókat is hallhatod: surrannak, matatnak itt-ott a sűrűben. Sok dolguk van, igyekezniük kell.
A virágokat is láthatod majd, és minden virág kelyhéből egy tündér les rád. Figyelik, hogy rontó-ember vagy-e? Azoktól félnek. De te látó-ember leszel, és a tündérek ezt hamar felismerik. Kiülnek a virágok szirmaira, és kedvesen rád kacagnak. De akkor már a patakot is meghallod, ahogy neked mesél, csodálatos meséket az erdőről. Csönd bácsi, az öreg, ő csak a fák közül, vagy egy szikla mögül les reád. Kacagsz vagy énekelsz? A napsütötte sziklacsúcson egy kék ruhás lányka ül, lábait lógatja, és hangodra vidáman visszakacag. Te már ismered őt is ebből a meséből. Csönd bácsi nagyobbik leánya, Visszhang a neve. Haladj bátran, egyre mélyebben az erdő közé. A fák alatt láthatod a harmatot, ahogy megcsillan a fűszálak hegyén. Jusson eszedbe, hogy angyalok könnye ez. Angyaloké, akik sokat sírnak még ma is, mert annyi embernek zárva marad a szíve a szép előtt. De miattad nem sírnak már. Mosolyognak, amikor jönni látnak. Mosolyognak a fák is. A virágok legszebb ruhájukat öltik magukra, és megdobálnak láthatatlan puha illat-labdáikkal. Minden olyan szép, puha, és illatos körülötted, minden olyan tiszta és barátságos. Csak haladsz az erdőn át és arra gondolsz, hogy szép. A virágok, ahogy nyílnak. A fák, ahogy egymás közt suttogva beszélgetnek. A forrás, ahogy csobog. A madarak, ahogy dalolva, fütyörészve, csivitelve szökdösnek ágról-ágra. A mókusok, a nyulacskák, minden. Csak haladsz csöndesen, gyönyörködve, céltalanul, s egyszerre csak kilépsz az Angyalok Tisztására.

Nem is tudod, hogy ez az, mivel az angyalokat nem láthatja a szemed. Csak annyit látsz, csak annyit érzel, hogy csodálatosan szép És megállsz. És abban a pillanatban megnyílik a szíved, és az angyalok észrevétlenül melléd lépnek, egyenként, lábujjhegyen, és belerakják kincseiket a szívedbe. A legnagyobb kincseket, amiket ember számára teremtett az Isten. A jóságot, a szeretetet és a békességet.

Te minderről semmit nem tudsz akkor. Csak annyit hallasz, hogy a madarak nagyon szépen énekelnek körülötted, és a patak nagyon szépen mesél. Csak annyit látsz, hogy nagyon szép az erdő. A fák, a virágok, a fű, a moha, a magas kék ég és rajta nagy, csillogóan fehér felhő, amelyiken a Jóisten ül és jóságosan alámosolyog. Csak amikor visszatérsz újra az emberek közé, a rontó-emberek és a gyűjtő-emberek közé, és hiába gonoszok hozzád, te mégis jóval viszonzod gonoszságukat, szeretettel vagy mindenki iránt, és az élet legsúlyosabb perceiben is derű és békesség van a homlokodon.

Csak akkor látják meg rajtad, hogy az Angyalok Tisztásán jártál, kedvesem.

Wass Albert:
 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
Bill Gates egy középiskolában 11 olyan dologról beszélt
  2018-03-29 20:11:11, csütörtök
 
  Bill Gates egy középiskolában 11 olyan dologról beszélt, amit a mai gyerekek nem tanultak és valószínűleg sosem fognak megtanulni az iskolában.
Arról beszélt, hogy az "érezd jól magad"-stílusú és "politikailag korrekt" oktatás egy generációnyi gyereket hagyott a valóság leghalványabb ismerete nélkül oly módon, hogy a valódi világban nagy eséllyel el fognak bukni.
1. szabály:
Az élet sosem igazságos - szokj hozzá!
2. szabály:
A világot nem érdekli az önérzeted. A világ azt várja el tőled, hogy érj el valamit AZELŐTT, hogy önérzeteskedsz.
3. szabály:
NEM lesz évi nettó 12 milliós fizetésed közvetlenül a középiskola után. Nem lesz belőled rögtön vezérigazgató-helyettes és nem kapsz céges autót. Azt ki kell érdemelni.
4. szabály:
Azt hiszed, hogy kemény veled a tanár? Várj csak, míg találkozol a főnököddel!
5. szabály:
A hamburgersütés nem ássa alá a méltóságodat. A nagyszüleid idejében más kifejezéssel illették: lehetőség.
6. szabály:
Ha elcseszed, az NEM a szüleid hibája, szóval ne nyávogj, hanem tanulj a hibáidból!
7. szabály:
A születésed előtt a szüleid nem voltak "uncsik". Azért váltak ilyenné, mert akörül forog az életük, hogy megkeressék a csekkekre, és úgy általában az életedre valót, kimossák a ruhádat, és hallgassák az öndicsérő áradozásodat, hogy mennyire jófej srác vagy. Szóval mielőtt nekiugrasz az esőerdőket megmenteni a szüleid generációja okozta káros hatásoktól, előtte megpróbálhatnád kiganézni a disznóólat a saját szobádban.
8. szabály:
Az iskolában lehet, hogy elfogadták a győzteseket és a veszteseket is. Az élet azonban NEM ilyen. Az iskolában kijavíthatod a rossz jegyeket, és annyi időt kapsz a helyes válasz megtalálására, amennyit csak akarsz. Ennek azonban SEMMI KÖZE NINCS a valós élethez.
9. szabály:
Az életet nem iskolai félévekben mérik. Nincs nyári szünet. És nagyon kevés munkáltatót érdekel, hogy te meg akarod találni önmagadat, arra ugyanis ott van a szabadidőd.
10. szabály:
A tévé NEM a valós életet mutatja be. A valóságban az embereknek muszáj dolgozni menni, és nem üldögélnek naphosszat a kávézóban.
11. szabály:
Légy kedves az uncsi, eminens stréberekhez. Könnyen lehet, hogy az egyikük egyszer a főnököd lesz...

(Forrás: Pápai Tamás)
 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
Fénytenger
  2018-03-06 18:29:34, kedd
 
 


Tudod-e, hogy amikor boldog vagy,
Egy boldogságsugarat küldesz a földre?

Tudod-e, hogy amikor boldog vagy,
A körülötted élők is boldogok lesznek?

Tudod-e, hogy kis csillagszikraként azért jöttél
A földre, hogy megtanulj világítani?

És amikor már fénylő színekben pompázol,
Világítani tanítod a többieket?

Tudod-e, amikor boldog vagy, a Te fény-
Sugarad egyesül a sok parányi boldogságváró fénnyel?

És a kettőből, a százból, az ezerből ismét
Egyetlen öröm lesz - pontosan úgy, mint szétválásuk előtt.

Tudod-e, hogy fényed a Mindenség fényében
Tündököl minden pillanatban?

És mindenkinek jut:

A Te hatalmas fénylő erődből
- minek neve boldogság,

A Te hatalmas sugárzó szemed pillantásából
- minek neve szeretet,

A Te jóságos ajkad szavaiból - minek neve
megértés,

A Te kezed mindent egybefonó öleléséből -
Minek neve a Lélek teremtő fénye.

Légy boldog, és szerető ember!

Angelisz Irini:
 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
Csillagjegyedhez illő Zen mondások:
  2017-08-02 16:11:01, szerda
 
 
1. Kos - Lépj előre és az út megnyílik előtted

2. Bika -A Zen gyakorlása nem szabadidő, hanem a napi rutinra való figyelés

3. Ikrek - Az ellentétes oldalnak is van ellentétes oldala

4. Rák - Ha nem találsz egy helyet a világban amit otthonodnak neveznél, akkor bármerre is mész hazafele tartasz.

5. Oroszlán - Ne hódítsd meg a világot erővel. Az erő csak ellenállást szül.

6. Szűz - Bárhol is legyél a bejáratnál állsz.

7. Mérleg - Az igazság tökéletes , mint a végtelen tér, senkitől nem akar semmit.

8. Skorpió - Amikor egy bizonyos dolgot keresel épp azt nem találod

9. Nyilas - Ne legyél szabályokhoz kötve , de alkosd meg a magad szabályait

10. Bak - Nem maradt más hátra ebben a pillanatban csak hogy lazíts és nevess.

11. Vízöntő - Úgy éld az életed mint ahogy egy madár száll az égen vagy ahogy egy hal úszik a vízen

12. Halak - Ha érted a dolgok valódi értelmét, a dolgok úgy vannak, ahogy lenniük kell, ha nem érted őket, akkor is úgy vannak ahogy lenniük kell...
Gyógyító öröm
 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
Medárd
  2017-06-06 14:45:39, kedd
 
  Június 8. - Medárd napja
"Medárd napja ha tiszta,
nem jő a rossz idő vissza!"

Medárd napja a hónap legismertebb időjárásjósló napja.
Medárd püspök napjához szerte Európában időjárási regulák fűződnek, amelyek évszázados megfigyelések eredményei. A szent különben az időjárás, a gabona aratásának és a szüreti munkának is a védőszentje. Hozzá fordulnak még fogfájás esetén, gyermekáldásért, mentális betegségben szenvedők, parasztok(?),rabok, fogságba vetettek, sörfőzők, a szőlősgazdák.
Ha Medárdkor esik az eső, akkor a következő negyven napon hasonló lesz az időjárás. Fordítva is igaz: ha nem esik, akkor negyven napos szárazság következik.
A legutolsó fagyos napként tartották számon június nyolcadikát, Medárdot pedig az utolsó fagyosszentként félték. Minderről a következő kis rigmussal emlékeztek meg: "Medárd előtt ne várj nyárt, utána dér nem tesz kárt." Jelnek tekintették, ha sok béka jött elő, ha a tyúkok a porban fürödtek, vagy ha a vakond magasan túrt.
MEDÁRDDAL, SZEGÉNNYEL TEHÁT MINDENKÉPPEN BAJ VAN!
Ha esik, akkor az a baj, ha a nap süt akkor meg az. Pedig igen nehéz élete volt Medárdnak, s semmi köze sem az esőhöz sem annak hiányához. Rossz helyre osztották a kalendáriumban, hát így járt szegény!
A kalendáriumban a szentek ünnepe szerint igazodó néphagyomány a megfigyelt időszak időjárásának kezdetét az ő nevéhez kapcsolta.
Medárdot 33 éves korában szentelték pappá, a papság és a nép egyhangú kívánságára lett püspök Medárd fáradságot nem ismerve járta egyházmegyéjét: ahol csak tehette irtotta a pogány erkölcsöket.
Feje fölött kiterjesztett szárnyú sasmadárral szokás ábrázolni. Ez a gigantikus sas megvédi az esőcseppektől, ami utalás a legendára, mely szerint Medárdot gyerekkorában kiterjesztett szárnyaival óvta meg a madár az esőtől.
A püspök szent életű, jámbor ember volt, halála előtt meghagyta társainak, hogy ne a katedrálisban temessék el, hanem annak az udvarán, hogy az arra járók lába, és a mennyből aláhulló édes eső szabadon érhesse a sírját. Ez így is történt, de, 971. július 15.-én a szerzetesen úgy döntöttek, hogy a püspök nem nyugodhat kint az udvaron. Ezért kiásták a sírt, a hamvakat pedig bevitték a templomba. A temetés napján hatalmas eső kerekedett, és negyven napig tartott. Úgy tartják azért, mert a szerzetesek nem vették figyelembe a püspök kérését.
Tehát a 40 nap egy legenda csupán. A negyven egyébként bibliai szent szám. Utólagos mondai magyarázat szerint egy pajkos táncoló társaság nem hallgatott a szent püspök jámbor intelmeire. Ezért Medárd imádságára negyven napos eső most szét őket. Somogy megyében úgy tartották, ezen a napon mindenképpen lehűlés várható. Ha nem esik, de esőre szükség volna, Algyőn az öregasszonyok nagy kakast fürdettek meg, hogy zápor kerekedjék. Ugyanott ezen a napon egy nagy kakast kellett megfőzni, hogy eleredjen az eső. A l lányok a mezőn sebesen forogtak körbe-körbe, közben pedig egy mondókát ismételgettek: "Ess, eső, ess, zab szaporodjék, búza bokrosodjék, az én hajam olyan legyen, mint a csikó farka, még annál is hosszabb, mint a Duna hossza." Ha megjött az eső, de túl sok, a mondóka ekképpen módosult: "Süss fel nap, Isten tányérkája, Kertek alatt kislibáim megfagynak."

Másutt a termésre is következtettek. Ha esik, akkor a fű szépen kihajt, a szőlő bőven terem, de a bor gyönge lesz. A bukovinai magyarok szerint e napon kezdődött az özön­víz, és akkor is negyven napig esett.
Úgy vélték, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor, ha esik, akkor savanyú. - milyen más variáció van? Baranya és a Muravidék szőlősgazdái szerint, ha ekkor esik, rossz szőlőtermésre kell számítani, cserébe a szénatermés bő lesz.
A Medárd-napi esőzések tudományos magyarázata is van:
Ezt pedig nyári monszun jelenségnek hívják. (Monszunnak azokat a hatalmas méretű esőzésekre szokták hívni, amelyek Dél- és Délkelet-Ázsiában jelentkeznek nyáridőben, amikor a tikkasztó meleget hatalmas zivatar kíséretében hosszan tartó esőzés váltja fel.)
Ez a jelenség Európában is előfordul, szerencsére sokkal enyhébb formában. A kontinens belső területei felmelegednek, a felemelkedő meleg légtömegek helyébe az Atlanti-óceán felől hűvös, páradús levegő áramlik. Emiatt a koranyári időjárást nyugati irányból érkező, gyakran igen heves, dörgő-villámló hidegfront érkezése jellemzi. A front mögött óceáni légtömegek érkeznek. Ezért június hazánk legcsapadékosabb hónapja.
 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 112 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 419
  • e Hét: 592
  • e Hónap: 3341
  • e Év: 41089
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.