Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 161 
Hallgass a kávéscsészédre, avagy negyven gyakorlati ötlet
  2018-02-21 11:02:49, szerda
 
  Hallgass a kávéscsészédre, avagy negyven gyakorlati ötlet a nagyböjtre szülők számáraKészülj fel, tervezz, hogy gyümölcsöző legyen a nagyböjti időszak! - tanácsolja az Aleteia nemzetközi katolikus portál szerzője, Emily Jaminet író, rádiós személyiség, feleség és hét gyermek édesanyja. Segítségül kreatív és praktikus ötleteket gyűjtött össze a szülők számára.

Ezek az ötletek inspirációul szolgálnak ahhoz, hogy a szülők felkészülhessenek, hogyan tudják minél mélyebben megélni a nagyböjti időszakot. A negyven ötlet közül lehet csak egyet választani, de akár többet is... (Néhány ötletet kiegészítettünk, illetve módosítottunk a magyarországi lehetőségekhez igazítva - a szerk.)

1. Engedd, hogy az Eucharisztia megerősítsen! Gondold át, hogy vasárnapon kívül mikor tudnál hetente még egy nap szentmisén részt venni. Talán elmehetsz a közeli katolikus iskola szentmiséjére vagy szombat reggel a templomodba.

2. Menj el gyónni! Jelölj ki a naptáradban egy konkrét időpontot, amikor megkapod Isten gyógyító irgalmát és megbocsátását. Új kegyelmeket nyersz e szentség által, melyek segítenek a hivatásodban. Nézz utána, hogy a környékeden lévő plébániákon mikor van külön nagyböjti gyóntatás.

3. Olvasd a napi olvasmányokat! Kezdd a napot a kijelölt szentírási részek elolvasásával, így egyesülve az Anyaszentegyházzal. A Katolikus.hu oldalon online is eléred az igenaptárt. Az Evangelium365.hu oldalon kérheted, hogy mindennap e-mailben elküldjék az evangéliumot, valamint egy rövid elmélkedést, sőt ezt mobilalkalmazásként is letöltheted.

4. Hallgass a kávéscsészédre! Szerezz be egy új bögrét, amin egy fohász vagy egy spirituális szimbólum látható, amin elmélkedhetsz, és emlékeztet, hogy elmondd a reggeli imádat.

5. Írj imaszándékokat a naptáradba! Szedd össze azon barátaid, családtagjaid és ismerőseid nevét, akikért különösen is szeretnél imádkozni, és minden naphoz írj be valakit. Sokkal könnyebb felajánlani a lemondásaidat, elhatározásaidat és imáidat, ha egy konkrét személyért teszed.

6. Üljétek körbe a családi asztalt! Ahelyett, hogy munkába menet veszel valamit reggelire, vagy ételt rendelsz, törekedj arra, hogy otthon főzz a családod számára. Megújult szeretettel készítsd el az ételeket, felajánlva ezt a ,,szolgálatot" azért, hogy együtt legyen a család az étkezések alkalmával.

7. Kapcsold ki az elektronikus eszközöket! Tegyél azért, hogy legyenek képernyőmentes időszakok, amelyek lehetnek órák, napok vagy akár hetek is. Szervezd meg, hogy egy időre a családban mindenki letegye a mobiltelefonját és minden más elektronikus eszközt, és töltsétek együtt ezt az időt. Jó, ha hetente legalább háromszor megteszitek ezt, például a családi étkezések alkalmával.


8. Imádkozz mindennap a házastársaddal! Csak néhány percre álljatok meg esténként, hogy együtt elmondjatok egy imát. Ez lehet egy tized rózsafüzér vagy spontán ima is, az imaszándékokat pedig felváltva határozzátok meg. Lehet, hogy először kicsit kényelmetlenül érzed majd magad, de engedd, hogy kialakuljon ez a szép új szokás. Az, hogy negyven napon át együtt imádkoztok, változásokat hozhat a kapcsolatotokban.

9. Csinálj rendet! Tűzd ki célként, hogy tisztán tartod a lakást nagyböjt alatt. Fordíts egy kis időt arra, hogy rendezett legyen a környezeted. Kérd meg a gyerekeket is, hogy segítsenek, lehetőleg panaszkodás, ellenkezés nélkül. Ha jobb őrzői vagyunk a tulajdonunkban lévő dolgoknak, jobban is értékeljük mindazt az áldást, amit kaptunk.

10. Elég a tétlenségből! Különösen figyelj arra, mivel töltöd az idődet. ,,Szemmel tartja háza népének munkáját, a tétlen lustaság nem kenyere" (Péld 31,27). Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy ,,leeresszünk" a nap végén, de vigyázzunk, hogy ez ne ,,kijelentkezés" legyen a családból vagy kibújás a feladatok alól.

11. Negyven nap, negyven adomány! Szedd össze azokat a ruhákat, cipőket, játékokat, dísztárgyakat és használati eszközöket, amik nektek már nem kellenek, de másnak még hasznosak lehetnek. Kérdezd meg a barátaidat, hogy szükségük van-e valamire ezek közül, vagy add oda a jó állapotban lévő dolgokat egy szeretetszolgálatnak, például a Katolikus Karitásznak; esetleg vidd el a karitász adományboltjába vagy más adományboltba.

12. Szervezz baráti péntekeket! Péntekenként találkozz a barátaiddal, függetlenül attól, hogy mennyire sűrűek a napjaid - soha nem lehetünk annyira elfoglaltak, hogy ne legyünk jó barátai azoknak, akiket Isten mellénk rendelt az életben.

13. Írj levelet! Küldj szeretetteljes és bátorító szavakat másoknak régimódi levélben.

14. Állj meg, és emlékezz! Írd össze azon barátaidat, családtagjaidat és példaképeidet, akiktől tanultál valamit, akiknek hálás vagy, és szakíts egy kis időt arra, hogy köszönetet mondj Istennek ezekért a nagyszerű emberekért.

15. Eddz Jézussal! Ne csak a lelkedre koncentrálj a nagyböjtben, hanem az elmédre és a testedre is. Sétálj az Úrral, fuss az Úrral, súlyzózz az Úrral - végezz fizikai gyakorlatokat, hogy megerősítsd a testedet, ami a Szentlélek temploma.

16. Hallgass katolikus rádióadót! Miközben a munkába menet vezetsz, napközben főzöl vagy mosogatsz, állítsd a rádiót egy katolikus adóra. Ez a fajta műsor nem csak tájékoztató jellegű lehet, de szórakoztató is, és sok kegyelmi ajándékot kaphatsz általa.


17. Olvass spirituális témájú könyveket! Olyan sok gyönyörű, inspiráló katolikus könyv létezik, melyek segíthetnek lelki utadon. Esetleg szervezhetsz könyvklubot is.

18. Legyél jobb barát, és ne pletykálj! Csak rendkívüli kegyelem segítségével lehet szakítani a pletykálkodás rossz szokásával, és eltökélten kell küzdeni azért, hogy megfegyelmezzük gondolatainkat és nyelvünket.

19. Gondolkozz, mielőtt beszélsz! Gyakorold azt a módszert, hogy mielőtt kimondasz valamit vagy üzenetet küldesz valakinek, felteszed magadnak ezt a három kérdést: Igaz? Szükséges? Hasznos? Engedd, hogy ez a nagyböjt a szavak megszelídítésének és a gondolatok újrarendezésének ideje legyen, és így még inkább az irgalmasság idejévé váljon.

20. Jöjj, Szentlélek! Hívd a Szentlelket egész napon át, bármit is csinálsz. Az életed soha nem lesz ugyanolyan.

21. Végezz lelkiismeret-vizsgálatot mindennap! Loyolai Szent Ignác azt tanácsolta, hogy minden este, elalvás előtt vizsgáljuk meg a lelkiismeretünket.

22. Hagyd abba a kiabálást! ,,Bölcsességre nyitja száját, és nyelvén jóságos tanítás van" (Péld 31,26). Tudatosan törekedj arra, hogy ne kiabálj a gyerekeiddel. Ez nagyon nehéz dolog - de egy pap egyszer azt mondta, ha úgy telik el a nagyböjt, hogy egyszer sem buksz el az elhatározásod teljesítésében, túl könnyű dolgot választottál.

23. Tedd rendbe a napodat az irgalmasság-rózsafüzérrel! Ez a nagyon erős imádság békét és kegyelmet hoz a napodba. Ha van rá módod, az irgalmasság órájában, délután 3-kor mondd.

24. Gyakorold az irgalmasság cselekedeteit! Tölts kevesebb időt a közösségi oldalakon, és többet az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlásával. Elfoglalt szülőként is rajtakaphatjuk magunkat, hogy vesztegetjük az időnket, görgetjük a Facebookot, nézegetjük mások életét. Helyette inkább forduljunk valóban mások felé.

25. Szakíts időt arra, hogy megoszd a hitedet! Oszd meg a lelki utadat gyermekeiddel. Beszélj nekik a hitről, és arról, hogyan hatott az evangélium az életedre.

26. Vegyél részt egy jótékonysági akcióban! A Katolikus Karitásznak és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak például többféle adományozási programja is van.


27. Teremts több csendet az életedben! Tény, hogy mindannyiunknak több csendre van szüksége. Találj időt arra, hogy meghalld az Úr hangját. ,,Álljatok meg, és lássátok, hogy én vagyok az Isten" (Zsolt 46,11).

28. Kelj fel a szundi funkció használata nélkül! Ez lehetőség arra, hogy legyőzve magadat, ,,igazi hőstettel" indítsd a napot.

29. Beszélgess az Úrral bármikor! Sok formája van az imádságnak, de néha nehéz időt szakítani rá. A jezsuiták például létrehoztak egy mobilalkalmazást, ami egy-egy rövid gondolattal segíti a szemlélődést a hétköznapokban, hogy akár ebédszünetben vagy utazás közben is Isten jelenlétébe helyezkedhessünk.

30. Mondj le az édességről! Meg tudod csinálni! Isten megajándékoz a kegyelemmel, amire szükséged van, hogy egészségesen tudj étkezni, és ne használj cukrot.

31. Legyél többet friss levegőn! Menj ki a szabadba, és élvezd a sétát. Nem csak a friss levegő tesz jót, a séta csökkenti a stresszt is.

32. Változtasd az autódat kápolnává! Kapcsold ki a rádiót, élvezd a csendet, mondj el egy imádságot, és adj időt Istennek, hogy szóljon hozzád.

33. Menj zarándoklatra! Ahogyan A Katolikus Egyház Katekizmusa is megfogalmazza: a bűnbánattartás ideje - így a nagyböjt - különösen alkalmas a zarándoklatok számára (KKK 1438), melyek növelik hitünket. Szervezz családi kirándulást valamelyik kegyhelyre.

34. Törekedj helyrehozni a megromlott baráti kapcsolatokat! Kérj bocsánatot, ha hibáztál, megsértettél valakit. A ,,sajnálom", ,,ne haragudj" kifejezésnek nagy ereje van. Ugyanakkor ne legyél haragtartó, te is nyújts békejobbot annak, aki megbántott.

35. Állj meg, mielőtt kritizálnál vagy panaszkodnál! Próbálj csak bátorító, dicsérő szavakat mondani. Figyeld meg, mi történik, ha egy napig nem fókuszálsz a negatív dolgokra.


36. Imádkozd a rózsafüzért! Rengeteg kegyelem forrása lehet, ha naponta elmondod a rózsafüzért.

37. Nyisd meg az otthonodat! Mikor volt utoljára, hogy átjöttek hozzátok a barátaid vagy a távolabbi rokonok?

38. Játssz a gyerekeiddel! Jelölj ki valamennyi időt, amikor önfeledten együtt vagy a gyerekekkel a nap folyamán. Negyven napon át mindennap olvassatok vagy játsszatok együtt, és figyeld meg, hogyan fejlődik a kapcsolatotok.

39. Tartsd ellenőrzés alatt a szülői fegyelmezést! Szánj egy kis időt arra, hogy amikor fegyelmezésre kerül sor, megvizsgáld, nincs-e szüksége a családnak arra, hogy átgondoljátok a dolgokat, ,,megnyomjátok az újraindítás gombot". ,,Kiállnak fiai és boldognak hirdetik, a férje is magasztalja" (Péld 31,28).

40. Erős vagy, és képes vagy pozitív változásokat elérni. Végezetül: légy tudatában, hogy változtathatsz az életeden. Kérd ehhez az Úr kegyelmét! ,,Erő és ékesség a ruhája, ezért vidáman néz a jövő nap elé" (Péld 31,25).

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Merényi Zita; Aleteia.org; Pixabay.com

Magyar Kurír
(sza)Link
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Hanvazószerda
  2018-02-14 15:50:47, szerda
 
  HAMVAZÓSZERDA a nagyböjt első napja. Időpontja Húsvét előtt hat-héttel van.

Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap (a Nagyböjt). Mivel a régi böjti gyakorlat a Nagyböjt idején teljes hústilalmat írt elő a híveknek, ezért a Hamvazószerda előtti keddet a népnyelv Húshagyókedd-nek, a Feltámadás ünnepét pedig Húsvét-nak (= húsnak ismételt vétele) nevezte el. Ma a szigorú böjt csak Hamvazószerdán és Nagypénteken kötelező.

Ezen a napon és a rákövetkező vasárnapon a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hintik meg (vagy kis kereszt alakú hamujellel jelölik meg). A hamvazó pap közben figyelmeztet: Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!. A hamu az elmúlás természetes jelképe

A nagyböjt a bűnbocsánat szentségéhez járulás ideje. Régen ekkor kezdődött a hittanulók felkészítése a keresztségre és a hívek általános bűnbánati ideje.

 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Ügyfélszolgálat
  2017-09-03 19:46:20, vasárnap
 
 


Ügyfélszolgálat: Igen, miben segíthetek?

Felhasználó: Hát, hosszas megfontolás után úgy döntöttem, installálni fogom a Szeretetet. Végigvezetne, kérem, a folyamaton?

Ügyfélszolgálat: Rendben, szívesen segítek. Készen áll az indulásra?

Felhasználó: Hát, nem vagyok egy műszaki zseni, de azt hiszem, készen állok. Mit kell először tennem?

Ügyfélszolgálat: Első lépésként nyissa meg a Szívét. Megtalálta a Szívét?

Felhasználó: Igen, de egy csomó más program is fut jelenleg. Lehet telepíteni a Szeretetet, miközben ezek futnak?

Ügyfélszolgálat: Milyen más programok futnak?

Felhasználó: Lássuk csak, van Múltbéli Megbántódás, Alacsony Önértékelés, Harag és Neheztelés. Ezek futnak éppen.

Ügyfélszolgálat: Nem gond, a Szeretet fokozatosan törölni fogja a Múltbéli Megbántódást a jelenleg működő rendszeréből. A hosszú távú memóriában esetleg megmaradhat, de már nem fog megzavarni más programokat. Végül a Szeretet felül fogja írni az Alacsony Önértékelést a saját moduljával, amit Egészséges Önértékelésnek hívnak. Viszont a Haragot és a Neheztelést teljesen ki kell kapcsolnia. Ezek a programok megakadályozzák a Szeretet megfelelő installálását. Ki tudja kapcsolni ezeket?

Felhasználó: Nem tudom, hogyan kell kikapcsolni őket. Meg tudja mondani?

Ügyfélszolgálat: Örömmel. Menjen a startmenübe és indítsa el a Megbocsátást. Ezt addig kell ismételnie, amíg a Harag és a Neheztelés teljesen ki nem törlődnek.

Felhasználó: Rendben, kész! A Szeretet automatikusan elkezdte telepíteni magát. Ez normális?

Ügyfélszolgálat: Igen, de ne feledje, önnek csak az alap-program van meg. El kell kezdenie kapcsolódni más Szívekhez, hogy hozzáférjen a frissítésekhez.

Felhasználó: Hoppá! Máris kaptam egy hibaüzenetet. Azt mondja: "Hiba - A program nem fut külső egységeken." Most mit tegyek?

Ügyfélszolgálat: Ne aggódjon. Ez azt jelenti, hogy a Szeretet program Belső Szíveken való futásra lett tervezve, de az ön Szívén még nem futott. Kevésbé technikai nyelven ez csak annyit jelent, hogy önnek először saját magát kell Szeretnie, mielőtt másokat Szerethetne.

Felhasználó: Tehát most mit tegyek?

Ügyfélszolgálat: Gördítse le az Önelfogadás menüt; majd kattintson az alábbi fájlokra: Megbocsátok Magamnak 2.0, Felfedezem az Értékeimet 1.5, Tudomásul Veszem a Korlátaimat 3.0.

Felhasználó: Rendben, kész.

Ügyfélszolgálat: Most másolja őket az "Én Szívem" könyvtárba. A rendszer felül fog írni minden zavaró programot és kijavítja a hibás programozást. Ezen kívül törölnie kell a Terjengős Önkritikát az összes könyvtárból és kiürítenie a Kukát, hogy biztosan eltávolítsa teljesen, és soha ne jöhessen újra elő.

Felhasználó: Megcsináltam. Hé! A Szívem új fájlokkal telik meg. Mosoly jelent meg a képernyőmön és a Béke meg az Elégedettség bemásolja magát minden felé a Szívembe. Valamint az egész rendszerem melegedni kezdett. Ez normális?

Ügyfélszolgálat: Sok esetben. Másoknak eltart egy ideig, de végül minden helyreáll a megfelelő időben. A rendszer melegedése normális és javítja a Szív működését, ne aggódjon. Egyébként jó érzés nem?

Felhasználó: De, csak szokatlan.

Ügyfélszolgálat: Szóval, a Szeretet telepítve és rendesen fut. Még egy dolog, mielőtt letennénk. A Szeretet ingyenes program. Figyeljen rá, hogy továbbítsa azt és a különféle változatait mindenkinek, akivel kapcsolatba kerül. Ők is megosztják majd másokkal és visszajuttatnak viszonzásul önhöz is új és izgalmas változatokat.

:)
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Búza a templom mellett
  2017-08-20 19:29:41, vasárnap
 
  Van egy település Magyarországon, amelyen kicsit mást, talán kicsit többet is jelent augusztus 20., mint máshol. Itt is hálát adnak azért, hogy István király keresztyén államot alapított, hálát adnak Istennek azért is, hogy adott termést, amelyből elkészülhet az új kenyér, de Szentkirályon az emberek azért is hálát adnak, hogy az államalapítóról elnevezett településen élhetnek, hiszen évtizedeken keresztül megfosztották őket ettől a névtől. A pártállam szemét ugyanis szúrta a szent és a király is: így keresztelték át - az anekdota szerint - a tanácselnökről a települést Lászlófalvára. A Bács-Kiskun megyei Szentkirályon jártunk, ahol gazdálkodó református embereket kerestünk fel, hogy megtudjuk, mit jelent a vidéki magyar reformátusoknak a búza, a kenyér és augusztus 20.

Szentkirályról az első írásos emlékek ugyan csak 1354-ből lelhetők fel, a régészeti leletekből viszont egyértelműen kiderül, hogy sokkal régebbi településről van szó. Már az Árpád-korban lakták, és templomot is emeltek itt a keresztyének, vélhetőleg épp az István király által elrendelt ,,minden tíz falu építsen egy templomot" elvének köszönhetően. Ez a régi istenháza már nincs meg, azonban az 1901-ben épült református templom ennek az alapjaira és néhány megmaradt falára épült rá. A pusztatemplom egy dombon áll, a jelenlegi falu határában, körülötte művelés alatt álló földekkel. Az egyik ilyen földdarab ma is a Szentkirályi Református Egyházközség tulajdona.

Búza a templom mellett

A földet az egyik presbiter, Halasi Ernő műveli, idén búzát vetett, majd aratott a templom szomszédságában. - Évek óta látjuk, hogy a templom körül valahogy jobb a minősége a terményeknek, főleg a kalászosoknak. Biztos, hogy az Úr Isten máshogy tekint erre a búzára - mondja a presbiter, és hozzáteszi: ezt ugyan sosem mérték, de szemmel láthatóan jobb minőségű vagy nagyobb hozamú az ottani termés. Idén takarmánybúzát arattak, hektáronkénti hét tonna hozammal - ez pedig jónak számít a szentkirályi, nem éppen zsíros fekete földtől. Beszélgetésünk közben születik az ötlet: jó lenne a templom melletti búzából lisztet őrölni, és legalább egy cipót süttetni, amelyből az újkenyéri hálaadó istentiszteleten lehetne úrvacsorázni. Sőt - ötletel tovább Halasi Ernő -, a szentkirályi református gazdák összeadhatnának egy-egy marék búzát a termésükből, és a Magyarok kenyere-program mintájára elkészülhetne a szentkirályi reformátusok kenyere, amelyből szintén lehetne úrvacsorázni. - Talán jövőre meg is csináljuk - mondja lelkesen a presbiter. Az idei búzát szemes takarmányként értékesítik. Halasi Ernő a templom melletti termésből származó bevételét adományként felajánlja a gyülekezetnek. Természetesen nemcsak itt gazdálkodik, hanem további hetvenkét hektáron termel búzát családi gazdaságában, amely mellett kukoricája is van.

A gondnoknak otthon is van egy pusztatemploma

A szentkirályi református gyülekezet gondnokával, Darányi Józseffel otthonában beszélgetünk. Amikor belépünk a nappaliba, azonnal szembetűnik, hogy a falon a szentkirályi pusztatemplomról készült festmény lóg. Erről azt mondja a gondnok: a gyülekezettől kapta, amikor a húszéves gondnoki szolgálatáért adtak hálát. Az ajándék szíven találta, hiszen saját bevallása szerint nem telik el nap, hogy ne menne ki a templomhoz. Akár azért, mert egyeztet a gyülekezet lelkészével, Balázs Hajnalkával, akár azért, mert a templom mellett bérelt földjén dolgozik, ahol napraforgót termel. A családi gazdálkodásban összesen hetven hektár földet művel, ebből huszonöt a sajátja. A napraforgó mellett foglalkozik őszi árpával, tritikáléval, kukoricával, paradicsommal, fűszerpaprikával és bébitökkel is. Búzával már nem - teszi hozzá. - Pedig a búza fontos, tudom, ebből lesz a mindennapi kenyerünk is, és később ez kerülhet az úrasztalára is, az új kenyér ünnepén és az év további úrvacsorás alkalmain is - mondja a gondnok, aki azonban néhány éve felhagyott a búzatermeléssel. Egyre nagyobb gondot jelent ugyanis az aszály, a kalászos szenved a víznélküli, tikkasztó hőségben. - Korábban könnyebb volt a búzával, elég volt elvetni, tápanyagot adni neki, majd learatni. Ma ez már nem megy, drága a vetőmag, és növényvédelemre is szükség van - magyarázza. A szentkirályi homokos talaj sem a legjobb, itt tíz aranykorona vagy annál gyengébb földeken dolgoznak. A búza tisztelete azért a családi hajlékban is megjelenik: egy kaspóban néhány tucat szál megszárított búza díszeleg. Darányi József jelenleg unokaöccsével gazdálkodik, de hamarosan szeretné fiának átadni a gazdaság ráeső részét.

Államalapítót cseréltek tanácselnökre

Szentkirály kalandos történetét talán leginkább a település hatvanhárom évvel ezelőtti névváltoztatása mutatja meg. A falunak - miután túl volt tatáron és törökön, többszöri elnéptelenedésen és újjáéledésen - 1952-ben meg kellett élnie a kommunizmus történelemhamisító mivoltát: a pártállami rendszernek ugyanis szúrta a szemét István király öröksége. Kecskemét Alsószentkirály és Felsőszentkirály nevű külső részeiből ezért megalapították az önálló Lászlófalvát. A településen a mai napig tartja magát az anekdota, amely szerint Palásti László akkori tanácselnöknek és Dalmadi László pártvezér iskolaigazgatónak kedveskedtek a névválasztással.

Szentkirály környéke négyezer-ötszáz éve lakott, de a nevét először Nagy Lajos korában, 1354-ben írták le. Az államalapító I. István királyról elnevezett birtok a tatárjárás alatt lakatlanná vált, templomát lerombolták. Az 1300-as években újjáépítették, falait támpillérekkel megerősítették. A középkori templom százhúsz centiméteres falvastagságú volt, hossza tizennégy-tizenöt méter, kereszthajója hét méter lehetett. Pálóczi Horváth András régész feltárásainak köszönhetően tudjuk, hogy az ezeréves és az 1300-as években újjáépített Árpád-kori templomrészek maradványai - a délnyugati támpillérek és a közöttük húzódó fal - beépültek az 1901-ben emelt és ma is álló református templomba. Később, a török időkben a falu urai elmenekültek, de a lakosság tovább gyarapodott. 1590-ben már mintegy négyszázan éltek Szentkirályon. A tizenöt éves háború alatt a lakosság elszegényedett, az 1600-as években fokozatosan Kecskemétre települt, így Szentkirály elnéptelenedett, a középkori templom pedig egyre inkább pusztult. A Kecskeméti Református Egyházközség 1899-ben határozott arról, hogy az akkor már kétezer lelket számláló Szentkirály melletti pusztán álló maradványokon új templomot emel. 1901. május 8-án 19 555 koronában megállapították az építkezés költségvetését, július 4-én pedig Győrffy Balázs egyházközségi főgondnok lerakta az alapkövet. Az egytornyos, egyhajós, huszonnyolc méter hosszú és tíz méter széles templom alig fél év alatt, december 21-re elkészült Kerekes Ferenc kecskeméti főmérnök irányításával. A felszentelő istentiszteletet 1902. június 1-jén tartották. A település ma leginkább a falu nevét viselő ásványvízről ismert. A Szentkirályi ásványvíz kútja ugyanis a településen található, itt is palackozzák azt.

A település régi nevét még az előző rendszerben, lakossági kezdeményezésre tudta visszavenni. 1987. augusztus 20-tól hívják újra Szentkirálynak a települést. Ekkor egy fából készült István király-szobrot is emeltek a faluban, közadakozásból. Mindez jól mutatja, hogy a rendszer ekkor már puhult, hiszen a névváltoztatást és a szoborállítást is segítette a térség akkori országgyűlési képviselője, Miskó István, a szomszédos Tiszakécske akkori tanácselnöke is. A szobor tövében tábla őrzi, kik adakoztak azért, hogy a település névadójának így is emléket állítsanak: ezek között megtaláljuk a helyi református gyülekezetet is.
A pártállami idő a faluképet tudatosan befolyásolta: az utcák vonalát a templomoktól távolodó módon alakították ki, így látható ma is a falu határában a református pusztatemplom, a szomszédságában pedig a római katolikus istenháza. Egy, a rendszerváltás utáni helyi rendelet ezt a településképet már védettnek nyilvánította, így a templomok közelében nem szabad építkezni.

Szentkirályon - érthető módon - a mai napig az egyik legfontosabb ünnep augusztus 20., amely a helyieknek nemcsak az államalapítást és az új kenyeret jelenti, hanem saját falujuk ünnepévé is vált. Ekkor sok elszármazott szentkirályi is hazatér, hogy együtt ünnepeljen az otthoniakkal. Ekkor még az újkenyéri hálaadó istentisztelet és a katolikus szentmise időpontját is összehangolják, hogy a hazaérkezők el tudjanak menni saját felekezetük alkalmára.

Hegedűs Márk / Cservenák Zoltán

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 2015. augusztus 23-i számában.
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
A szeretet parancsolata
  2017-08-12 16:40:54, szombat
 
  Üzenet
A szeretet parancsolata

"Mindenek előtt az egymás iránti szeretet legyen kitartó bennetek, mert a szeretet sok bűnt elfedez."
(1.Péter 4:8)

A szeretet parancsolata könnyű is, meg nem is. Könnyű szeretni azt, aki minket is kedvel, elfogad és értékel. De nehezebb a helyzet azokkal, akik néha problémákat okoznak nekünk, akiknek magasak az elvárásaik velünk szemben vagy akik nem értékelik a munkánkat úgy, ahogyan mi szeretnénk.

A szeretet egy döntés, amelyet meghozhatunk minden nap - elhatározhatjuk, hogy szeretjük az embereket; azokat is tovább szeretjük, akiket eddig, de szeretjük azokat is, akikkel nehéz kialakítani egy szeretetteljes kapcsolatot.

A szeretet döntése azt mondja, hogy én akkor is szeretlek, elfogadlak és megértelek, amikor te nem így reagálsz. És kitartok emellett a döntés mellett, még akkor is, ha az szenvedéssel, megalázkodással jár. Velem számtalanszor előfordult már, hogy amint eldöntöttem, hogy szeretni fogok valakit, és ezt cselekedetekben, jó szóval, kedvességben is kifejezésre juttattam, az előbb-utóbb mindig pozitív visszajelzést váltott ki. Így döntött Jézus is, amikor kitartott az irántunk, bűnösökért való szeretetében, és vállalta a szenvedést, a kereszthalált.

Ez a szeretet, amely sok bűnt elfedez; Jézus szeretete felénk, amelyre minket is minden nap tanít az Úr. Döntsd el te is a szívedben, hogy szeretetet adsz másoknak és tarts ki a döntésedben és így Isten szeretetének egy mélyebb megtapasztalásában lehet részed.
Isten szeretete szeretet
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
A szeretet rendje
  2017-07-25 12:08:05, kedd
 
  Székely János
A szeretet rendje
(részlet)
"Talán feltehetné a kérdést valaki: miért szeressek, miért ne legyek inkább önző? Hadd válaszoljak egy történettel. Egy indiai szerzetes egy patak partján imádkozott. Ahogy felnyitotta a szemét, meglátott egy skorpiót, amely a nagy kavicsok között haladva hátára fordult, kapálódzott, nem tudott továbbmenni. Megsajnálta, talpára segítette, ám az állat megfordult és belémart. A szerzetes újból imádkozni kezdett, de amikor a szemét kinyitotta, a skorpiót újra a hátára fordulva, kínlódva találta. Megint segített rajta, de az állat megint megmarta.
A szerzetes feljajdult fájdalmában. Harmadszor is megismétlődött ugyanez, akkorra már könnyek szöktek a szerzetes szemébe a fájdalomtól. Nem messze állt ott egy paraszt, aki látta mindazt, ami történt. Odament a szerzeteshez és megkérdezte: miért segíted ezt a hálátlan állatot? Háromszor segítettél rajta, és az háromszor beléd mart.
A szerzetes elmosolyodott és azt felelte: neki az a természete, hogy marjon. Nekem az a természetem, hogy irgalmazzak. Az a természetünk, hogy szeressünk és irgalmazzunk. Ez a világ végtelen jóságból és szépségből lett, ami ott ragyog a napban, az égen futó felhőkben, a kisgyerekek nevetésében és az öregember ráncai között. Ebből a szeretetből lettünk. Akkor szép az ember élete, ha engedi magán átáradni ezt a végtelen jóságot.
Nem kell kérdeznünk, hogy miért szeressünk.
Szeretni természetes, mint ahogyan természetes, hogy az anya öleli a gyermekét. A gonoszság az, ami logikátlan, és igazából megmagyarázhatatlan. A gonoszság titka, amely előtt néha döbbenettel, értetlenül állunk, és kérdezzük: ezt miért kellett?
A szeretet által válik az ember egésszé, a szeretet által teljesedik ki. Ha tud egész szívvel, teljes erővel szeretni, akkor valósíthatja meg a teljes és egész szívet. "Aki elveszíti önmagát, az megtalálja." Aki viszont gyűlöl, aki harácsol, aki mást letiporni akar, az eltorzul, az kicsinyes torzképévé válik igazi önmagának. Így van ez nemcsak az egyén, hanem a népek életében is.
Az önzetlenség, az egymásért érzett felelősség naggyá tesz egy népet, a szeretet természetes rendjével ajándékozza meg."
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
A szenteltvíz titokzatos ereje
  2017-07-10 21:22:27, hétfő
 
  Katolikus templom bejáratánál szenteltvízbe mártott ujjal vetünk keresztet. Mi történik, amikor ujjunk ezzel a titokzatos anyaggal érintkezik? Miféle erő rejlik benne?


,,Egy alkalommal egy kápolnában voltam, amikor egyszerre csak megjelent [az ördög] a bal oldalamon, utálatos alakban. ...Azt mondta nekem, rettenetes hangon, hogy kimenekültem ugyan a karmai közül, de ő tudni fogja a módját, hogy újra hatalmába kerítsen. Nagyon megijedtem, s keresztet vetettem oly sűrűn, ahogy csak tudtam; erre eltűnt ugyan, de azonnal megint visszajött. Ez kétszer is megismétlődött; úgyhogy nem tudtam, mit tegyek. Szerencsére volt ott szenteltvíz: abból hintettem feléje, s akkor nem jött többé vissza."

Mindez nem valami egyszerű lélek képzelődése: az esetet a lelki élet egyik legnagyobb mestere, Avilai Szent Teréz egyháztanító írta le Önéletrajza 31. fejezetében.

Szenttéavatási perében az egyik nővér tanúként nyilatkozta Terézről: ,,Semmiért a világon nem engedte volna, hogy valaha is útnak induljunk szenteltvíz nélkül... szenteltvízzel telt üvegcséket vittünk, s azokat az övünkhöz erősítettük. Megkívánta, hogy az ő övére is tegyünk mindig egyet, s ilyenkor azt szokta mondani: »Nem is tudják, hogy mennyire könnyebben érzi magát az ember lelke, ha szenteltvíz van a keze ügyében. Nagy szerencse az, hogy ily könnyen hinthetjük magunkra Krisztus Urunk vérét.«" (Szeghy Ernő OCD, az Önéletrajz fordítójának megjegyzése, Budapest 1928, p327)

A víz a tisztulás ősi jelképe, amely minden kultúrában és vallásban különleges jelentőségű. A Számok Könyvében az izraeliták vízzel hintik meg magukat és sátraikat. A szenteltvíz használatát a második század elején I. Sándor pápa írta le és rendelte el a papok számára: ,,Sós vízzel áldjuk meg az embereket, hogy akiket ezzel meghintenek, megtisztuljanak és megszentelődjenek." (Epistola ad Universos Orthodoxos Ubique Constitutos)

A szenteltvíz teológiai meghatározása szerint szentelmény, azaz szent jel, mely a szentségekhez némileg hasonlóan elsősorban lelki hatásokat jelez, és azokat az Egyház közbenjárására meg is szerzi. (Katekizmus 1667)

Mivel a keresztségre emlékeztet, különösen alkalmas a gonosz lelkek távoltartására. A víz megáldásának szövege is erre utal: ,,Istenünk, ...áraszd erre a megtisztulás sokféle módját jelképező vízre áldásodat. Add, hogy ez a teremtményed mennyei ajándékaid szolgálatában űzze el a gonoszlelkeket, tartsa távol a betegségeket és hordozza magában az isteni kegyelem hatékony erejét. A hívek házában vagy bármely helyen akármit is érint vagy meghint ennek a víznek cseppje, az legyen egészen tisztává, minden ártó hatalomtól mentessé. Ne üthessen tanyát ott a gonoszlélek, ne verjen gyökeret a rontás szelleme. Szűnjék meg a belopakodó sátán minden cselszövése."

Az ilyen módon megáldott víz a lelki harc hatékony eszköze. Nem varázsszer, amellyel mágikus hatalmat gyakorolhatunk a rossz fölött. Ha azonban alázattal és hittel használjuk, Isten kegyelmével erősíthet hétköznapi küzdelmeinkben. Ha van rá mód, hogy üvegcsében magunkkal vihessünk, meghinthetjük vele otthonunkat, megjelölhetjük vele magunkat, családtagjainkat.

Szent Teréz tapasztalata szerint ,,a szenteltvíznek igen nagy az ereje. Az én lelkem mindig valami sajátságos és igen mély vigasztalódást érez, valahányszor meghintem magamat vele. Rendesen valami kimondhatatlan megújhodást tapasztalok magamban, s valami belső örömet, amelyből egész lelkem erőt merít. Ez nem képzelődés, ami csak egyszer esett meg velem, hanem nagyon is gyakori dolog, amelyet igen gondosan megfigyeltem."

christianae.wordpress.com
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
A szentmise értékei!
  2017-07-09 11:22:51, vasárnap
 
 

.
Egyetlen szentmise, melyen részt vettél, többet használ neked, mint számos, melyet halálod után ajánlanak fel érted mások. A szentmise sok mulasztásodat és hanyagságodat pótolja. A szentmise eltörli bocsánatos bűneidet, melyeket sohasem gyóntál meg.

Mikor jelen vagy a szentmisén és odafigyelsz, a legnagyobb hódolatot mutatod be az Úr Jézus szent Emberségének. Minden szentmisével buzgóságod szerint többé-kevésbé csökkentheted ideiglenes földi büntetéseidet. Sok veszélytől és szerencsétlenségtől szabadulsz meg, amit különben nem kerülnél ki. Halálod óráján lesz a legnagyobb vigasztalásod, hogy szentmisét hallgattál. Minden szentmisét magaddal viszel az ítéletre és ezek lesznek közbenjáróid. Minden szentmise új dicsőséget szerez számodra. Minden szentmisén való részvételeddel megrövidíted a tisztítótűzben viselendő szenvedéseidet, melyek különben reád várnak. A szentmisén való részvételeddel a lehető legnagyobb segítséget nyújtod a tisztítótűzben szenvedő lelkeknek - különösen, ha értük ajánlod fel részvételedet. A szentmise alatt az angyalok seregei között térdelsz, akik félő tisztelettel vannak jelen az isteni áldozatnál. A szentáldozásod során felbecsülhetetlen értékű kegyelemben részesülsz! A sátán gyengébb lesz veled szemben. A szentmisében a pap áldásában részesülsz, amit Isten megerősít az égben is. (Várd meg az áldást türelemmel!) A szentmiséről Isten áldását viszed haza anyagi ügyeidre is. A szentmisében az utolsó vacsorára emlékezünk, s benne az Úr Jézus megjeleníti kereszt-áldozatát! Az Eukarisztiában, vagyis az Oltáriszentségben az Úr Jézus valóságosan jelen van! A vasárnapi szentmise elmulasztása halálos bűn! Áldozni csak kegyelmi állapotban szabad! (Halálos bűneidet minél előbb gyónd meg!) Az Eucharisztia kiváltképpen ,,hitünk misztériuma". Az Egyház hite lényege szerint eucharisztikus hit, és egész különlegesen az Eucharisztia asztaláról táplálkozik. A hit és a szentségek az egyházi élet két egymást kiegészítő összetevője. A hit fejeződik ki a szertartásban, és a szertartás erősíti és bátorítja a hitet. Az eucharisztikus hit legfontosabb tartalma magának Istennek a misztériuma, a szentháromságos szeretet. Jézus az Eucharisztiában nem ,,valamit" ad, hanem önmagát adja; a tulajdon testét ajánlja föl és a tulajdon vérét ontja.
(XVI. Benedek, Sacramentum caritatis 6-7.)

.
Kedves barátaim, soha nem tudunk eléggé hálát adni az Úrnak azért az ajándékért, amelyet az Eucharisztiában adott nekünk! Nagyon nagy ajándék és ezért nagyon fontos, hogy vasárnap misére járjunk, nem csak azért, hogy imádkozzunk, hanem azért, hogy részesüljünk az áldozás, a kommúnió szentségében. Ez a kenyér, amely Jézus Krisztus teste, üdvözít bennünket, megbocsát, és az Atyával egyesít. Szép ezt csinálnunk. Minden vasárnap menjünk el a szentmisére, mert ez a nap az Úr feltámadásának a napja. Ezért olyan fontos számunkra a vasárnap. Az Oltáriszentséggel érezzük, hogy az egyházhoz, Isten népéhez, Isten testéhez, Jézus Krisztushoz tartozunk. Soha nem tudjuk megérteni ennek egész értékét és gazdagságát. Kérjük akkor Őt, hogy ez a szentség továbbra is életben tartsa jelenlétét az egyházban és közösségeinket szeretetben, szeretetközösségben alakítsa, az Atya szíve szerint. Ezt tesszük egész életünkben, de igazából az elsőáldozás napján kezdjük el. Fontos, hogy a gyermekek jól felkészüljenek az elsőáldozásra, és egyetlen gyermek se nélkülözze az elsőáldozásban való részvételt, mert ez az első lépés a keresztség és a bérmálás után, hogy erőteljesen Jézus Krisztushoz tartozzunk.
(Ferenc pápa)
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Sarlós Boldogasszony ünnepe
  2017-07-02 13:30:21, vasárnap
 
  Magyarországon hagyományosan július 2-án ünnepeljük Szűz Mária látogatását Erzsébetnél. Az aratási munkálatok miatt Sarlós Boldogasszony az ünnep népies neve.
Mária az angyali üdvözlet alkalmával Gábriel főangyaltól tudta meg, hogy idős rokona, Erzsébet, Keresztelő Szent János leendő anyja már hat hónapja gyermeket vár. Azonnal útra kelt, hogy a nehéz napokban segítségére lehessen.
Ehhez a látogatáshoz kapcsolódik Mária csodaszép hálaéneke, a Magnificat.
,,Lelkem magasztalja az Urat és szívem ujjong megváltó Istenemben, mert rátekintett szolgálója alázatosságára. Íme, mostantól fogva boldognak hirdet minden nemzedék, mert nagyot tett velem a Hatalmas, és Szent az ő neve. Irgalma nemzedékről nemzedékre az istenfélőkkel marad. Karja bizonyságot tett hatalmáról: szétszórta a szívük szándékában gőgösöket, letaszította trónjukról a hatalmasokat, az alázatosakat pedig fölemelte. Az éhezőket javakkal töltötte el, de a gazdagokat üres kézzel küldte el. Gondjába vette szolgáját, Izraelt, megemlékezve irgalmáról, amelyet atyáinknak, Ábrahámnak és utódainak örökre megígért." (Lk 1,46-55)
Sarlós Boldogasszony aránylag kései Mária-ünnep. A ferencesek kezdték ünnepelni és terjeszteni a 13. század folyamán július 2-án, a Keresztelő Szent János születésének nyolcadát követő napon. Az egész egyházra VI. Urbán pápa terjesztette ki, majd IX. Bonifác 1389-ben vigíliával és nyolcaddal egészítette ki. IX. Pius az ünnepet május 31-re helyezte, a világegyház ma is ezen a napon üli meg.
Magyarországon a 15. századtól vált Sarlós Boldogasszony tiszteltté, majd a barokk időkben teljesedett ki.
Sarlós Boldogasszony áldott állapotában a várandós édesanyák oltalma.
Az ünnep jellegzetes magyar neve - Sarlós Boldogasszony - nem függ össze az eredeti egyházi elnevezéssel: Szűz Mária látogatása Erzsébetnél, hanem az aratás kezdetére utal.
Az aratás a parasztember életében és munkájában a legnagyobb események egyike volt, amelyre még a gépesített munkatechnika korszakában is bizonyos áhítattal és komolysággal készült. Az élet, vagyis a mindennapi kenyér Isten ajándéka. A Miatyánkban is ezért könyörögnek a hívek.
Mindenható, örök Isten, a te sugallatodra indult útnak a Boldogságos Szűz Mária, hogy szent Fiadat méhében hordozva, Erzsébetet meglátogassa. Add, hogy a Szentlélek indításait hűségesen kövessük, és Máriával együtt mindig magasztaljunk téged. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.
(Forrás: Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium. II. kötet)
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Élj igazán!
  2017-06-04 12:06:18, vasárnap
 
  Túl sokan úgy élik az életüket, hogy gépiesen végigmennek a különböző mozzanatokon; kipipálják a teendők listáján az elvégzett dolgokat, lélegeznek, de nem élnek igazán. Isten nem akarja, hogy csak végigmenjünk a napjainkon. Ő azt akarja, hogy igazán éljünk!
A János 10,10-ben Jézus azt mondja, Ő azért jött, hogy életet adjon, nem csak valamilyen életet, hanem "teljes és túláradóan bőséges életet". Az egyik kulcsa annak, hogy élvezni tudjuk az életet az, hogy a megbocsátás művészetét magas szintre emeljük.
Amikor ragaszkodunk a sérelmeinkhez, azokból gyorsan keserűség válik, ami úgy működik, mint egy érzelmi rákbetegség. Azonban, amikor felülkerekedünk a sérelmeinken, akkor a szeretetet választjuk. Ha elengedjük a rossz dolgokat, azzal helyet adunk a jó dolgoknak - annak az életnek, amit Isten tartogat a számunkra. Arra biztatlak, hogy ha valaki megbántott, és még mindig összeszorul a gyomrod, ha meglátod az illetőt, vagy ha eszedbe jut, vidd a dolgot Isten elé, és engedd meg Neki, hogy meglágyítsa a szívedet.
Ne hagyd, hogy a megbocsátatlanság visszatartson, lenyomjon és megakadályozzon abban, hogy igazán élj. Ez nem könnyű, és rendben van, ha azt mondod: "Istenem, egyáltalán nincs ínyemre, hogy megbocsássak, de kérlek, add nekem a Te kegyelmedet és erődet, hogy képes legyek megtenni. Rád bízom a szívem, ezt az embert és ezt a helyzetet.
Te vagy egyedül képes a megbocsátást kimunkálni az életemben." Ha meg akarjuk változtatni az életünket, akkor ezt belülről kell elkezdenünk.
A változás mindig a szívből indul ki. Engedd el a sérelmeidet, válaszd a szeretetet, a "teljes és túláradóan bőséges életet", amit Jézus elkészített számodra. "A tolvaj azért jön, hogy lopjon, gyilkoljon és pusztítson. Ezzel szemben én azért jöttem, hogy életet adjak, mégpedig teljes és túláradóan bőséges életet!" (János 10,10) Ámen!
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 161 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 70 db bejegyzés
e év: 130 db bejegyzés
Összes: 7096 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 312
  • e Hét: 312
  • e Hónap: 37483
  • e Év: 85148
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.