Regisztráció  Belépés
ujjozsef.blog.xfree.hu
Nincs mottó Új József
1974.08.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 185 
Ropogós sajtos lapok
  2010-04-28 18:55:59, szerda
 
  Hozzávalók: 15 dkg margarin
15 dkg liszt
15 dkg reszelt sajt
pirospaprika
őrölt bors
1 tojás

1 evőkanál zsír
tetejére: köménymag szezámmag
Elkészítés: A margarint a lisztel elmorzsoljuk, a sajtot , a tojást és a többi fűszert beleszórjuk, és kb 0,5 dl vízzel összegyúrjuk. Hűtőben 1 órát pihentetjük. Lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra gyúrjuk.
Lisztbe mártott derelyemetszővel a tészta hosszából ujjnyi csíkokat szabunk, majd 10 cm-es darabokra vágjuk.
A kis lapocskákat 1-2 megcsavarjuk, és kizsírozott tepsiben rakjuk, majd simára kevert tojással a tetejüket megkenjünk, és köménymaggal vagy szezámmaggal megszórjuk.
Forró sütőben 10 percig sütjük.
Tanácsok: Sütés kb 220 'C-on
 
 
0 komment , kategória:  Tészták, tésztafélék receptjei  
Medvehagymás-sajtos pogácsa
  2010-04-27 06:26:27, kedd
 
  Hozzávalók: -50 dkg liszt
-5 dkg medvehagymalevél = 1/2 csomag
-2 tojás sárgája a kenéshez
-1 dl tejföl
-25 dkg vaj vagy margarin
-3 dkg élesztő
-1 dl tej
-2 csapott evőkanál só
-1 dkg cukor
-10dkg füstölt reszelt sajt
Elkészítés: -Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk

-50dkg lisztet a 25dkg margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, az 1dcl tejfölt, a 2 evőkanál sót és a többi hozzávalót.

-Jól kidolgozzuk félkemény rétestésztának, amit fél óráig pihentetünk.

-A medvehagyma leveleket megmossuk, jól lecsepegtetjük, és apróra vágjuk.

-A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagymalevél felét, és a reszelt sajt felét, majd az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük.

-Akkor ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék medvehagymával és a maradék reszelt sajttal az előbbi módon felcsavarjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét megrácsozzuk és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle.

-Sütőpapírral alábélelt tepsibe sorakoztatjuk a pogácsákat és tojással megkenjük a tetejüket

-A tepsiben még 10 percig pihentetjük, majd forró sütőben, 200 fokon egyenletes hőmérsékleten sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Tészták, tésztafélék receptjei  
Babos pogácsa
  2010-04-23 06:21:59, péntek
 
  Hozzávalók:

40 db pog. készítéséhez

finomliszt 100 dkg
főtt tarkabab 40 dkg
zsír 401 dkg
élesztő 5 dkg
tejföl 2 dl
egész tojás 2 db
só 2 dkg
őrölt bors 5 gr
Elkészítés: A főtt babot kihűtve húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a zsírt, élesztőt, tejfölt, tojást, sót, borsot. Ebből lágy kovászt készítünk, melyet 10-15 percig pihentetünk. Ezután hozzágyúrjuk a lisztet, majd 10-15 percig újból pihentetjük.
A megkelt tésztát 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, tetejét késsel megvagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét izlés szerint egy-egy szem egész főtt babbal díszítjük, felvert egész tojással megkenjük. Közép meleg sütőben 20-25 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Tészták, tésztafélék receptjei  
Sós-túrós rétes
  2010-04-22 07:25:37, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 személyre:

Sós-túrós rétes
- 1 adag só
- 2 kávéskanál ecet
- 2 db tojás
- 6 dkg zsír
- 50 dkg finom liszt
- 50 dkg rétesliszt

Töltelék
- ízlés szerint só
- 5 dl tejföl
- 2 db tojás
- 2-3 evőkanál zsír
- 1 kg tehéntúró

Sós-túrós rétes
A kétféle lisztből a zsírral, a tojással, az ecettel meg fél liter enyhén sós, langyos vízzel rétestésztát készítünk. Egy óra pihentetés után kb. 60 cm × 100 cm nagyságúra kinyújtjuk. Az asztalterítőt megszórjuk liszttel, úgy helyezzük rá a
tésztát a kinyújtáshoz. A tehéntúrót kikeverjük a tojással, ízlés szerint megsózzuk. A kinyújtott réteslapot olvasztott zsírral megkenjük, rászórjuk az előkészített túrót. Meglocsoljuk tejföllel, és az asztalterítő segítségével a réteslapot 10 cm széles csíkra összehajtogatjuk. A tepsi nagyságától függően 2-3 részre vágjuk. Zsírozott tepsibe
tesszük, a tetejét tejföllel megkenjük és forró sütőben szép pirosra sütjük.

Töltelék
A hozzávalókat összekeverjük.
 
 
0 komment , kategória:  Tészták, tésztafélék receptjei  
Francia sajtos pite receptje:
  2010-04-22 07:08:10, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 személyre:

- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint pirospaprika
- ízlés szerint őrölt kömény
- 25 dkg főtt füstölt sonka
- 25 dkg sajt
- 4 db tojás
- 4 dl tejföl
- 12 dkg vaj
- 17 dkg finom liszt
- 12 dkg tehéntúró
A lisztet összegyúrom a vajjal, az áttört tehéntúróval meg
egy csipet sóval, és a hűtőszekrényben legalább egy órát
pihentetem. Kinyújtva úgy bélelek ki vele egy tortaformát,
hogy pereme is legyen, és a forró sütőben 10 percig sütöm.
Kiveszem a sütőből, és rászórom az apró kockákra
vágott füstölt tarját. Közben simára keverem a tejfölt a
tojásokkal és a megreszelt sajttal, majd köménnyel, pirospaprikával, sóval, kevés törött borssal ízesítem. Mindezt a félig sült tésztára öntöm, a tetejét szépen elsimítom, és a forró sütőbe visszatolva szép pirosra sütöm. Tálaláskor a tortaformát lehúzom róla, és tálra csúsztatom. Úgy szeletelem, akár a tortát.
 
 
0 komment , kategória:  Tészták, tésztafélék receptjei  
Sajtkrémmel töltött pogácsa
  2010-04-22 07:01:57, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 személyre:

Sajtkrémmel töltött pogácsa
- 50 dkg finom liszt
- 50 dkg tehéntúró
- 50 dkg margarin
- 1 db tojássárgája
- ízlés szerint só

Sajtkrém
- 1 kávéskanál finom liszt
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 30 dkg sajt

Sajtkrémmel töltött pogácsa
A lisztet elmorzsolom a margarinnal, eldolgozom a burgonyanyomón áttört túróval, és jól megsózom. A tésztát fóliába csomagolva egy éjszakán át a hűtőszekrényben
pihentetem. Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, majd pogácsákat szaggatok belőle. Az ujjammal mélyedést nyomok a pogácsák közepébe, abba töltöm a sajtkrémet. Tetejét megkenem tojássárgájával, és közepesen forró sütőben megsütöm.

Sajtkrém
A sajtkrémhez megreszelem a sajtot, majd a tojásokkal, a sóval és a liszttel sűrű krémmé főzöm.
 
 
0 komment , kategória:  Tészták, tésztafélék receptjei  
Sajtkrémes kalapos sütemény
  2010-04-22 06:58:21, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 személyre:

Sajtkrémes kalapos sütemény
- 6 dkg margarin
- 15 dkg finom liszt
- 3 dkg étkezési keményítő
- 5 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- ízlés szerint só

Sajtkrém
- ízlés szerint petrezselyem zöld
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál margarin
- 2 dl tejföl
- 50 dkg juh sajt

Sajtkrémes kalapos sütemény
A megsózott margarint egy liter vízzel felfőzöm. A lisztet
és a keményítőt a tűzről levett edénybe szitálom, majd
visszateszem a tűzre, és addig rotyogtatom-kevergetem,
amíg sima masszát kapok. Ismét leveszem a tűzről, állandó
keverés mellett, egyenként hozzáadom a tojásokat,
majd tovább kevergetem, amíg a tészta fényessé válik.
A végén hozzáadom a sütőport is, majd hagyom a tésztát
kihűlni. Kizsírozott sütőlemezre nyomózsák segítségével
8 halmot púpozok, és előmelegített sütőben, 180 fokon,
körülbelül 25 perc alatt megsütöm. Amikor elkészült, kiveszem, és a tetejüket azonnal levágom.
Tálalás előtt a pogácsákat megtöltöm, és a kalapokat a tetejükre helyezem.

Sajtkrém
Amíg a tészta sül, a juhsajtot a tejföllel és a margarinnal
simára keverem, hozzáadom a finomra vágott petrezselyem zöldjét és a pirospaprikát.
 
 
0 komment , kategória:  Tészták, tésztafélék receptjei  
Rokfortos pizzakosár
  2010-04-22 06:57:02, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 személyre:

Rokfortos pizzakosár
- 35 dkg finom liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 2 evőkanál vaj
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 1 kávéskanál só

Töltelék
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 dl tejföl
- 2 db tojás
- 20 dkg rokfort sajt
- 20 dkg krémsajt
TIPP
Őrölt feketebors helyett cayenne-i borssal is ízesíthetjük. A cayenne-i bors vagy chili paprika nagyon csípős, hegyes, piros, a trópusokon termő paprikafajta. Mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha- és birkasültekhez, tojásos, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz használjuk.


Rokfortos pizzakosár
A langyos tejben elkeverem az élesztőt, a cukrot, 5 evőkanál lisztet, és meleg helyen megkelesztem. A kovászt
az átszitált lisztre öntöm, hozzákeverem az olvasztott
vajat, megsózom, jól kigyúrom, és 40-50 percig kelesztem.
Amikor a tészta megkelt, deszkán kinyújtom, és kibélelem
vele a kivajazott, kis hullámos falú sütőformákat.
Villával megszurkálom, és közepesre előmelegített sütőben,
170 fokon 8-10 percig elősütöm a tésztát.
Megtöltöm az elősütött tésztakosárkákat, és most már erősebb lángon, 12-18 perc alatt aranysárgára, készre sütöm.

Töltelék
A töltelékhez összekeverem a sajtokat a tejföllel és a felvert tojásokkal, és kevés borssal ízesítem.
 
 
0 komment , kategória:  Tészták, tésztafélék receptjei  
Pletykapogácsa receptje:
  2010-04-22 06:55:08, csütörtök
 
  - 1 tojássárgája
- margarin
- őrölt bors
- só
- 1/2 csokor petrezselyem zöld
- 1 vöröshagyma
- 10 dkg sertéstarja
- 1 csomag leveles vajas tészta
- 5 dkg reszelt sajt
A megtisztított vöröshagymát, a tarját meg a petrezselyem zöldjét apróra vágom. Kevés margarinon megpárolom a hagymát, hozzáadom a tarját, sóval és borssal fűszerezem. Lassú tűzön pirítom, majd a petrezselyem zöldjével is elkeverem. Lehúzom a tűzről, és hűlni hagyom.A mirelit vajas tésztát 2-3 milliméternyi vastagra nyújtom,majd 5 cm átmérőjű, kis kávéspohárral korongokat szaggatok. Minden második közepébe egy kiskanálnyi tölteléket teszek. Az üres korongokat tojássárgájával megkenem, így ragasztom a töltelékesek tetejére. A tészta szélét kissé rányomom, bekenem tojássárgájával, és reszelt sajtot hintek rá. A pogácsákat tepsibe rakom, és 190 fokon szép pirosra sütöm.
 
 
0 komment , kategória:  Tészták, tésztafélék receptjei  
Piroska mama sajtos kiflije
  2010-04-22 06:52:56, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 személyre:

- ízlés szerint pirospaprika
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint só
- 2 dl tejföl
- 30 dkg sajt
- 1 dl fehérbor
- 2,5 dl tej
- 1 kiskanál kristálycukor
- 3 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 4 db tojássárgája
- 25 dkg vaj
- 1 kg finom liszt
Az élesztőt beletesszük a langyos tejbe, a cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk. A lisztből a lapítón (gyúródeszkán) kört formálunk, beletesszük a tojásokat, a 25 dkg reszelt sajtot vagy túrót, a vajat, a sót, a felfuttatott élesztőt meg a bort. Összegyúrjuk, jól megdolgozzuk, letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük.
A tésztából hengert formázunk, és 10 darabba vágjuk. A darabokból kis cipókat gyúrunk, nyújtófával kerek lapótyákat nyújtunk, kb. 25-30 centis lesz az átmérőjük. Késsel átlósan 8 cikkre vágjuk, a cikkeket bekenjük tejföllel. A háromszög alsó felét feltekerjük, kis kifliket formálunk. A tepsit kizsírozzuk, a kifliket belehelyezzük, és még 25 percig kelesztjük. Közben egy tojás fehérjét felverjük, beleszórjuk a borsot, a pirospaprikát és egy csapott evőkanál sót. Bekenjük vele a kifliket, és mindegyikre 1 kis kocka sajtot teszünk. Közepesen hevített sütőben szép pirosra sütjük (kb. 80 db lesz).
 
 
0 komment , kategória:  Tészták, tésztafélék receptjei  
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 185 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 6466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 37
  • e Hét: 1116
  • e Hónap: 8323
  • e Év: 46402
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.