Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 154 
Miért nem tudunk fogyni?
  2022-05-20 23:37:13, péntek
 
  Fogyni nem minden életkorban olyan egyszerű és könnyű feladat. Betegségek is állhatnak a hátterében annak, ha képtelenek vagyunk leadni a súlyunkból, de egyes gyógyszerek szedése is oka lehet a hízásnak és a fogyásképtelenségnek.

Az alvás nagyon fontos és lényeges, azonban az sem túl jó, ha keveset és az sem, ha túl sokat alszunk. A napi 5 óránál kevesebb vagy 10 óránál több alvás is oka lehet a hízásnak és annak, hogy képtelenek vagyunk megszabadulni a súlyfeleslegünktől.

Az éhséget és a jóllakottságot is hormonok szabályozzák, azonban ha felborul a bioritmusunk, akkor ezek sem működnek majd megfelelően.

Vízre minden embernek szüksége van. Ha nem iszunk elegendő vizet a nap folyamán, ez is oka lehet a hízásnak és annak, hogy képtelenek vagyunk megszabadulni a plusz kilóktól. Sok esetben nem is éhesek, hanem csak szomjasak vagyunk. Ha viszont összekeverjük az agyból érkező szomjúság- és éhségüzeneteket, akkor lehet, hogy több kalóriát veszünk magunkhoz, ami viszont hízással jár együtt.

Az is okozhat hízást, ha túl sokat eszünk, vagy több táplálékot viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyi kalóriát el tudunk égetni.

Az ülő munka és az inaktív életmód is oka lehet annak, ha nem tudunk fogyni. Ilyenkor ugyanis egyrészt annyit eszünk, amennyit nem tud feldolgozni a szervezetünk, azaz ha ülő munkát végzünk, akkor nincs szükségünk olyan sok kalóriára. Másrészt ha nem mozgunk, akkor az anyagcserénk is lelassul, aminek egyenes következménye a hízás, hiszen ilyenkor zsírt tartalékol a szervezet.

Az alkohol mértékkel fogyasztva még nem jelent gondot, azonban minden alkohol tartalmaz cukrot és extra kalóriát, ami zsír formájában raktározódik el a szervezetünkben, így ne csodálkozzunk, ha hízunk és nem tudunk fogyni.

Az érzelmi és a fizikai stressz is oka lehet a hízásnak. Sokan képtelenek enni stresszes helyzetben, viszont vannak olyan emberek, akik stresszevőnek tartják magukat és egy-egy idegesebb, feszültebb helyzetben előszeretettel fogyasztanak egészségtelen táplálékokat, ami nem segíti elő a fogyást, hovatovább hízáshoz vezethet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Anyagcsere-fokozók és fogyást segítők
  2022-04-23 23:19:33, szombat
 
  Anyagcsere-fokozók és fogyást segítők - víz, gyömbér, kalcium

Sokan szeretnénk lefogyni, és sokan tesznek is annak érdekében, hogy elérjék a kívánt alakot. A fogyás nem mindig könnyű. A menopauza szakaszába lépő nők tudnának erről mesélni. Mire ügyeljünk, mit tegyünk, hogy fokozzuk az anyagcserénket? Mutatjuk a válaszokat!

Először is jegyezzük meg, hogy válasszunk olyan fogásokat, amelyek könnyen eltelítenek. Ne együnk olyan ételeket, amelyek megemelik a vércukorszintet, mivel ekkor raktározódik a legtöbb zsír a szervezetünkben. Olyan táplálékokat fogyasszunk, amelyek energiát szolgáltatnak a szervezetünk számára és ne pedig üres kalóriákat, amelyek csak gyarapítják a kilóink számát.

Ha fogyni akarunk, az nem megoldás, hogy éhezünk. Mi történik, ha nem eszünk eleget? A szervezetünk túlélő üzemmódba kapcsol, s ennek eredményeképpen kevesebb kalóriát és zsírt fog égetni, hiszen elkezd tartalékolni. Ilyenkor nem jut elegendő tápanyag a szervezetünkbe, és ezzel csökken a teljesítményünk, állandóan fáradtak és nyúzottak leszünk.

A pajzsmirigy egészségének nagyon fontos szerepe van abban, hogy milyen az anyagcserénk és nap mint nap mennyi kalóriát is tudunk elégetni. Ezen felül az étvágy szabályozásában is kitüntetett feladatot lát el ez a szervünk. A pajzsmirigynek a megfelelő működéséhez jódra is szüksége van. Ezt a tápanyagot fedezhetjük, ha jódozott asztali sót fogyasztunk, de sok jódot tartalmaznak a halak és a tojássárgája is.

A hüvelyesek közé tartozik a bab, a lencse és a borsó. Nagy szükségünk van rájuk, mivel rostokban bővelkednek, így könnyen eltelítenek bennünket, ezért csak kevesebb táplálékot eszünk egy-egy étkezés alkalmával, és már ez is nagyon sokat segíthet a fogyásban.

A rendszeres vízfogyasztás is segít az anyagcsere fokozásában, és abban, hogy kevesebb kalóriát fogyasszunk, hiszen eltelít, és nem leszünk éhesek. A víz mindemellett fokozza a kalóriaégetést és segítséget nyújt a szervezetnek a zsírégetésben is.

A kalciumnak nagy szerepe van az erős csontok fenntartásában, de az anyagcsere fokozásában is aktívan részt vesz ez az ásványi anyag. Nagy mennyiségben a tejtermékek és a zöld leveles zöldségek tartalmaznak kalciumot.

A gyömbér hatással van a testsúlyra és a vércukorszintre. A forró gyömbértea csökkenti az éhségérzetet, és jelentős a szerepe a kalóriaégetésben is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök
  2022-04-01 10:43:42, péntek
 
  A gyümölcsök természetes cukrokat tartalmaznak, viszont bővelkednek értékes tápanyagokban, azaz vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyekre a szervezetünknek feltétlenül szüksége van. Mivel ez a legegészségesebb szénhidrátforrás, így semmiképpen sem szabad kihagynunk a gyümölcsök fogyasztását. Mindenképpen olyan gyümölcsöket fogyasszunk, amelyeknek alacsony a szénhidráttartalma. Mutatjuk is, melyek ezek!

A görögdinnye sok rostot és vizet, ellenben nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz. Mindemellett két nagyon hasznos antioxidáns vitamin, az A- és a C-vitamin is megtalálható benne.

A sárgadinnyében is kevés szénhidrát van, viszont koleszterinmentes gyümölcsről van szó, amelynek nagyon alacsony a nátriumtartalma. Ezen felül A- és C-vitaminban is gazdag, és egy kiváló folsavforrásról van szó.

Nem csak a narancs tartalmaz C-vitamint. Ennek a vitaminnak a szamóca is gazdag forrása. Tele van fitonutriens vegyületekkel, amelyek rákellenes és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek, és kiváló hatással vannak a szív egészségére.

A málna nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, azonban alacsony szénhidráttartalommal rendelkezik. Mivel C-vitaminban is rendkívül gazdag, így nagyon jót tesz az immunrendszer egészségének.

A szeder bővelkedik antioxidánsokban, amelyek eredményesen harcolnak a betegségekkel szemben. Mivel tele van rosttal, így nagyon hasznos gyümölcs például emésztési problémák ellen.

Az alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök táborát gyarapítja az őszibarack, amelynek ellenben nagyon nagy a rosttartalma, ami szintén pozitívan hat az emésztőrendszer egészségére.

A szilvának is alacsony a gyümölcscukor-tartalma. Gazdag forrása a káliumnak, így az egyik leghatékonyabb gyümölcs lehet a magas vérnyomás és a stroke megelőzésében.

Az ananász egy trópusi gyümölcs, amelynek kiemelkedő a mangántartalma. A mangán pozitívan hat az idegrendszerre, a hormonokra és a vércukorszintre. Az ananász nagy mennyiségben tartalmaz egy bromelain nevű enzimet, amely a fehérjeemésztésben lehet a segítségünkre.

Az avokádó nem más, mint egy húsos gyümölcs, amelynek nagyon magas a rosttartalma. Kiváló forrása az egyszeresen telítetlen zsíroknak. Gazdag forrása még a káliumnak, amely a szív egészségét védi, mégpedig úgy, hogy kordában tartja a vérnyomást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Tiltólistás ételek magas trigliceridszint esetén
  2022-02-21 22:55:29, hétfő
 
  Keményítőre szüksége van a szervezetünknek, azonban nagyon lényeges, hogy odafigyeljünk, milyen összetételű táplálékokat fogyasztunk, mivel a szervezet a plusz keményítőt trigliceriddé alakítja át. A borsó és a kukorica meglehetősen gazdag keményítőben.

A gyümölcsök ugyan nagyon egészségesek, de azokat mindenképpen szükséges elkerülni, melyek sok cukrot tartalmaznak, főleg azoknak, akiknek magas a trigliceridszintje. Az aszalt gyümölcsökkel sem árt az óvatosság, mert ezek is gazdag forrásai a természetes cukroknak.

Az alkohol néhanapján ugyan jól tud esni, azonban jelentősen megemeli a trigliceridszintet. Ennek az az oka, hogy bármilyen alkoholról legyen is szó, mindegyikben van cukor. A túl sok cukor pedig kedvezőtlen hatással van a trigliceridszintre.

Mindenki tudja, hogy a hal nagyon pozitívan hat a szívre és az érrendszerre. Az olajos halkonzervvel azonban egészen más a helyzet, mivel ez is negatív hatással lehet a triglicerid szintjére.

Napjainkban nagyon sokan szeretik a kókuszból készült termékeket, mint például a kókuszzsírt. Sajnos ez nem lehet egy egészséges alternatíva azok számára, akiknek vigyázniuk kell a trigliceridszintjükre, ugyanis a kókusztermékek nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat, amelyek szintén megemelik a triglicerid értékeit.

A burgonya, a tésztaételek és a gabonafélék is tartalmaznak keményítőt. Ha túl sokat eszünk ezekből, akkor tudnunk kell, hogy a felesleget a szervezet trigliceriddé alakítja át.

Nemcsak a magas cukortartalmú ételekkel, hanem a cukros italokkal, üdítőitalokkal is vigyáznunk kell, mivel a felesleges cukor szintén trigliceriddé alakul át szervezetünkben.

Sokan teljesen kiiktatják a finomított cukrot az életükből. A méz sem feltétlenül jó alternatíva, főleg, ha magas trigliceridszinttel rendelkezünk. A méz ugyanis megemeli a zsírszintet a szervezetben.

A péksütemények finomak, de nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat és transzzsírokat, amelyek szintén hozzájárulnak a magasabb trigliceridszinthez.

A magas zsírtartalmú húsokról is le kell mondanunk, amennyiben magas a triglicerid értékünk. A zsíros húsok ráadásul szívbetegséget és cukorbetegséget is okozhatnak, a magas trigliceridszint pedig negatívan hat az erek állapotára.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Táplálékok, amelyek segítenek a fogyásban
  2022-02-02 20:41:03, szerda
 
  Vannak olyan táplálékok, amelyeket kikiáltottak főbűnösnek és azt hirdették róluk, hogy nem tesznek túl jót az egészségünknek. Azonban mára kiderült, hogy mértékkel fogyasztva ezek is hasznosak lehetnek és részt vehetnek a fogyókúránkban, ugyanis sok olyan előnyös tulajdonságuk van, melyek nagyon sokat segíthetnek, hogy megszabaduljunk a súlyfeleslegünktől. Melyek ezek az ételek? Mutatjuk a válaszokat.

Az egyik ilyen táplálék a burgonya, hiszen fokozza a jóllakottságérzetet, sok rostot tartalmaz, emellett káliumban, C- és B6-vitaminban is bővelkedik. A tésztaételekkel vigyázni szükséges, mivel nagy mennyiségben fogyasztva megemelhetik a vércukorszintet. Viszont a teljes kiőrlésű lisztből készült tészták egyáltalán nem hatnak károsan az egészségre, sőt fokozzák a teltségérzetet és csökkentik az étvágyat, így aktívan hozzájárulhatnak a fogyókúrás projektünkhöz.

A dió és a diófélék ugyan tartalmaznak zsírt és kalóriát, de ettől függetlenül nem kell ezekről a táplálékokról lemondanunk, mértékkel fogyasztva ugyanis jót tesznek az egészségünkkel. Kutatások azt mutatják, hogy az elhízást az fokozza, ha kihagyjuk a diót az étrendünkből. Akár naponta is fogyaszthatunk néhány szemet belőle, nem fogunk elhízni, ettől egyáltalán nem kell tartanunk.

Naponta akár 3 csésze kávét is megihatunk, nem kell attól félnünk, hogy bármi egészségügyi gondunk lesz tőle. Kutatások igazolják, hogy a kávéban lévő koffein még a zsírégetésben is segítségünkre lehet, de csak akkor, ha nem teszünk bele sem cukrot, sem tejet, sem pedig tejszínt.

Az egészséges testsúly megőrzésében és elérésében a barna rizs is hasznos lehet, hiszen a magas rosttartalma miatt könnyedén eltelít. Emellett nagyon sok értékes tápanyagot is tartalmaz, mint például B1- és B6- vitamint, magnéziumot, szelént, foszfort, mangánt.

Sajtot és más tejtermékeket is fogyaszthatunk. Próbáljuk ki az alacsony zsírtartalmú tejet és tejtermékeket, hiszen módjával ezekre a táplálékokra is szüksége van a szervezetünknek. Ha nem a magas zsírtartalmú táplálékokat választjuk, akár még fogyhatunk is ezektől a termékektől.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Zsír elleni küzdelem szupertáplálékokkal
  2022-01-03 14:54:20, hétfő
 
  Általában a nők nagy részét érintik a testsúlyproblémák. Valaki csak élete egy-egy szakaszában, míg mások egész életükben küzdenek a túlsúllyal és próbálnak minden eszközt bevetni, hogy kevesebbet mutasson alattuk a mérleg. Sokan végső elkeseredettségükben különféle fogyókúrás szerekhez nyúlnak, pedig köztudott, hogy milyen sok veszélyt hordoznak magukban.

Előfordulhat szedésük közben is súlycsökkenés, azonban az az általános és a közös ezeknél a fogyasztószereknél, hogy amint abbahagyjuk a kúrát, még akár hízást is tapasztalhatunk. Sok olyan gyógynövény és egyéb táplálék áll azonban rendelkezésünkre, amelyek segíthetnek bennünket a fogyásban.

Az egyik ilyen táplálék nem más, mint a fahéj, amely stabilizálja a vércukorszintet. De segítségünkre lehet a fogyásban is, hiszen hozzájárul a zsírégetéshez és csökkenti az étvágyat, így nem fogunk elhízni - sőt fogyhatunk is, és ami a legfontosabb, elkerülhetjük a 2-es típusú cukorbetegséget.

Nyáron érdemes minél több görögdinnyét fogyasztani, ugyanis sok vizet és rostot tartalmaz. Nemcsak a vízhajtó hatása kiemelkedő, hanem a rosttartalma és az étvágycsökkentő hatása miatt is nagyon hasznos. Könnyen eltelít, így egy-egy szelet görögdinnye elfogyasztása után kevésbé leszünk majd éhesek. Mindemellett ez a gyümölcs kevés kalóriát tartalmaz, ellenben tele van antioxidáns A- és C-vitaminnal.

A tojás egy magas fehérjetartalmú táplálék, amely csökkenti az éhséget, növeli a telítettség érzetét, fokozza a zsírégetést és védi a szív egészségét.

A kókuszolajjal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy fokozza az anyagcserét, csökkenti az étvágyat, elősegíti a zsírégetést és mérsékli a szívbetegségek kockázati tényezőit.

A zöld tea szintén fokozza az anyagcserét, elősegíti a fogyást, védi a szív egészségét és csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát.

Az almaecet segít az étvágy elnyomásában, elősegíti a hasi zsírégetést, emellett csökkenti a vércukor és az inzulin szintjét.

A chili mérsékli a szervezetben kialakuló gyulladást, segít az éhség elleni küzdelemben és fokozza az anyagcserét.

Az olívaolaj szintén elősegíti a teltségérzetet, mindemellett gyorsítja az anyagcserét, de még a szívbetegségek kockázatait is minimalizálhatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A fogyás és a pajzsmirigy
  2021-12-17 12:47:10, péntek
 
  Sokat sportol, mégsem mennek le a kilók? A pajzsmirigyével lehet gond!

Ha valakinek pajzsmirigybetegsége van, rendszeresen jár orvosi kontrollra, ennek ellenére a két vizsgálat között mégis felszaladnak rá a kilók, eközben rendszeres tornával és mozgással sem tud a súlyfeleslegtől megszabadulni, akkor előfordulhat, hogy a hormongyógyszer adagján kell változtatni. De az is elképzelhető, hogy az étrendet kell megreformálni vagy tápanyagpótlásra van szüksége a szervezetének, például szelénre.

Ha nehezen vagy sehogy sem tudunk lefogyni, akkor a pajzsmirigy-alulműködés lehet a ludas a dologban. A pajzsmirigyhormon kiemelkedő szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában és sebességében. Ha alacsony a szintje, akkor az anyagcserével is gondok lesznek, a szervezet nem tudja elégetni a bevitt kalóriát és ez súlygyarapodást eredményez.

A pajzsmirigy-alulműködésnek számos tünete van. Ide tartozik az állandó fáradtság, az agyi köd, a szénhidrát és a cukor utáni sóvárgás, a hidegérzékenység, a bélproblémák, a székrekedés vagy éppen az energiahiány.

Több oka is lehet annak, ha a pajzsmirigy alúlműködik. Az egyik ilyen lehet a mellékvese-fáradtság. Amikor a szervezet stressz alatt áll, akkor a mellékvesehormonok hatására az anyagcsere felgyorsul ugyan, de aztán nagyon lelassul, ami súlygyarapodást eredményez.

Ahhoz, hogy a pajzsmirigy megfelelően működjön, nagyon lényeges, hogy a szervezet semmilyen tápanyagban ne szenvedjen hiányt. Nélkülözhetetlen a jód, a cink, a tirozin, a szelén, a D-vitamin és a vas. Ha arra gyanakszunk, hogy pajzsmirigybetegségben szenvedünk, mindenképpen nézessük meg ezeknek a tápanyagoknak a szintjét.

Amennyiben sokáig magas szénhidráttartalmú étrenden élünk, egyre fokozottabb lesz az inzulintermelés, ami aztán elnyomhatja a pajzsmirigy működését. A fehérje viszont serkentőleg és pozitívan hat a működésére. Tehát a helyes súlykezeléshez nagyon lényeges, hogy megfelelő legyen a fehérjék és a szénhidrátok aránya az étrendünkben, ami az optimális pajzsmirigyműködéshez is elengedhetetlen. A súlycsökkenést ugyanis csak akkor érhetjük el, ha a pajzsmirigyünk is megfelelően működik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A probiotikus élelmiszerek hatása a túlsúlyra
  2021-10-31 20:08:32, vasárnap
 
  A bélflóra egyensúlyának felborulását a rossz táplálkozási szokások, a vitaminhiány, a stresszes életmód, az antibiotikumok használata vagy fertőzés is okozhatja, ez pedig az emésztésünkre és általános kedélyállapotunkra is hatással lehet.

A bélflóra egészsége befolyásolja a fogyókúra sikerességét is, mivel hatást gyakorol arra is, milyen hatékonysággal működik az ember emésztése és anyagcsere-folyamatai. Az ember bélrendszerében 100 millió baktérium, akár 1000 különböző törzs is megtalálható, ez 40 ezer milliárd baktériumsejtet jelent. Az ember mikrobiomjában nemcsak hasznos, de kártékony baktériumok is találhatóak, utóbbiak fokozott elszaporodása gátolhatja a súlyvesztés folyamatait. Jó hír, hogy a bélflóra helyreállításában nagyban segítenek a pro- és prebiotikus ételek, amelyek más-más funkciót töltenek be az emberi szervezetben.

Mi a különbség a pre- és probiotikumok között?
A prebiotikumok olyan cukormolekulákat tartalmazó élelmiszer-összetevők, melyek emészthetetlenül jutnak el a vastagbélig, így közvetlenül a vastagbélben található jótékony baktériumok, a probiotikumok szaporodását serkentik. Az élelmiszerekben előforduló prebiotikumok közül a legfontosabb az inulin, ami egy vízben oldható élelmi rost, és a laktóz, azaz a tejcukor. A bélbaktériumok az inulint más prebiotikumokkal együtt rövid szénláncú zsírsavakká alakítják, amelyek táplálják a sok toxikus anyagot tartalmazó vastagbél egészséges sejtjeit, ráadásul támogatják a kalcium felszívódását is.

Fontos prebiotikumforrás a csicsóka, a hagyma, a banán, a fokhagyma, a bab, a búza, a borsó, a spárga, a dió, az articsóka, a zabpehely, a hüvelyesek, az étcsokoládé vagy a tej.

Ezzel szemben a probiotikumok olyan jótékony, élő mikroorganizmusok, amelyeknek fogyasztása révén meggátolja a bélnyálkahártyán megtelepedő kórokozók, vírusok, gombák túlzott elszaporodását, és a szervezet számára értékes tápanyagokat és enzimeket termelnek, javítják a cukrok lebontását, és mérsékelik az olyan tüneteket is, mint a puffadás, gázképződés vagy székrekedés.

Probiotikumban gazdag például az élőflórás natúr joghurt, a kefir, a savanyú káposzta vagy az erjesztett sajtok.

Egy korábbi kutatásban a kanadai Laval University professzora, Angelo Tremblay és csapata arra kereste a választ, hogy a probiotikumok milyen hatást gyakorolnak a bélflóra helyreállításában, valamint hogyan befolyásolja ez a fogyást.

A kutatásban 125 túlsúlyos férfi és nő vett részt, akik 12 hétig testsúlycsökkentő diétát követtek, majd ugyanennyi ideig súlymegtartó étrend szerint éltek. A teljes vizsgálat során a résztvevők egyik csoportjának étrendjét a Lactobacillus rhamnosust tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása egészítette ki, míg a másik csoport placebót kapott.

A 12 hetes diéta végén a kutatók átlagosan 4,4 kilós testsúlycsökkenést figyeltek meg annál a csoportnál, ahol probiotikumokkal egészítették ki az étrendet. A kontrollcsoportban átlagosan 2,6 kilós testsúlycsökkenés volt tapasztalható.

A 12 hetes súlymegtartó étrend során a placebóval kezelt egyének testtömege nem változott, a probiotikumot szedőknél azonban további fogyás volt tapasztalható, személyenként átlagosan 5,2 kg, így a probiotikumokat fogyasztók kétszer annyit fogytak a vizsgálat 24 hetes időszaka alatt. A kutatók az étvágyszabályozó leptin hormon csökkenését is megfigyelték ebben a csoportban, valamint az elhízással összefüggő bélbaktériumok alacsonyabb összkoncentrációját.

Angelo Tremblay szerint a probiotikumok megakadályozzák bizonyos gyulladáskeltő molekulák bejutását a véráramba, valamint segíthetnek megelőzni a láncreakciót, amely glükózintoleranciához, 2-es típusú cukorbetegséghez és elhízáshoz vezet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Fogyás és szépségmegőrzés citrommal
  2021-09-30 17:26:59, csütörtök
 
  A citrommal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy támogatja a jó emésztést és a fogyásban is hű barátunk lehet. Számtalan egészségügyi előnnyel jár, hiszen segít karbantartani az egészségünket és még a kalória csökkentéséhez is hozzájárul.

A citromos víz rendszeres fogyasztása is jól szolgálja az egészségünket, hiszen nagyon jót tesz az emésztésnek, növeli az energiaszintet és javítani tudja a koncentrációt. A citromos víz rendszeres fogyasztása támogatja a szervezetünk hidratációját.

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C- és B-vitaminokat, mint például B1-, B2- és B6- vitaminokat, illetve ásványi anyagok közül sok kalciumot, vasat és foszfort.

A citromos víz rendszeres fogyasztása tehát számtalan előnyt biztosít a szervezetünk számára, többek között segít kitakarítani a méreganyagokat a testünkből, támogatja a máj méregtelenítését és a májenzimek maximális működését is.

A citromlé rendszeres fogyasztása támaszunk lehet a fogyókúra során és az immunrendszerünket is erősíti, de még a bőr állapotát is javíthatja. Mivel nagyon sok C-vitamint és káliumot tartalmaz, rendkívül jót tesz a szív egészségének.

Amennyiben reggel, ébredés után 2 dl langyos vízben elkeverjük egy fél citrom frissen facsart levét és éhgyomorra elfogyasztjuk, helyreállíthatjuk a test pH-értékét és ezzel elkerülhetjük például a savas reflux kialakulását.

A citromos víz támogatja a szervezetünket az esetleges fertőzésekkel szembeni harcban. Hozzájárulhat megelőzni az olyan téli megbetegedéseket, mint például nátha, megfázás vagy influenza.

A citromlé fogyasztása csökkenti a torokgyulladás okozta fájdalmat, de ízületi megbetegedések esetén is a segítségünkre lehet, például nagyon hatékony az ízületi gyulladás okozta fájdalmak kezelésében.

Fogászati problémák esetén is hasznunkra válhat a citromlé, hiszen hatékony a fogínygyulladás megelőzésében és kezelésében. A citromlé a fogyásban is a támaszunk lehet, több szempontból is. Fokozza az anyagcserét, segít a kalóriaégetésben, és ezzel beindíthatja a fogyást, így megvalósulhat a rég óta várt testsúlycsökkentés is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Nem is gondolnánk, hogy mi mindentől hízhatunk
  2021-07-24 18:58:58, szombat
 
  Ahogy idősödünk, úgy egyre nehezebben szabadulunk meg a súlyfeleslegünktől. Betegségek is okozhatnak hízást, de alapvetőn a lelassult anyagcsere áll a háttérben és az, hogy nem változtatunk a táplálkozási szokásainkon, pedig a szervezetünk már képtelen azt a tempót elfogadni, amelyet folytatunk. Ha ugyanannyit eszünk, mint 20-30 évesen, ne csodálkozzunk, ha nem tudunk lefogyni, főleg, ha még csak nem is mozgunk.

Jó ötlet lehet a kalóriaszámolgatás. Ezzel tudni fogjuk, hogy egy-egy nap mennyi kalóriát fogyasztottunk és mennyit égettünk el a mozgással. Így sokkal óvatosabbak leszünk és nem biztos, hogy délután a sütit választjuk az alma helyett. Ha valaki számolgatta már a kalóriákat, tudja, hogy sokkal könnyebb bevinni a szervezetbe, mint elégetni. Nagyon sokat kell ahhoz egy nap mozogni, hogy több száz kalóriát égessünk el.

A nem megfelelő étkezés is oka lehet az elhízásnak, például a felesleges szénhidrátok is ebbe a csoportba tartoznak. Különösen a gabonafélék, amelyek megemelik a vércukorszintet és hatásukra zsír raktározódik el a szervezetben. Fontos, hogy alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasszunk, hiszen ezeket lassabban emésztjük és nem ingadozik tőlük a vércukorszintünk. Ebbe a csoportba tartozik a quinoa, a barna rizs, a hüvelyesek, a zab, a zöldségek és gyümölcsök jelentős hányada.

A hormonális egyensúlyhiány is oka lehet az elhízásnak, és annak, hogy nehezen vagy egyáltalán nem tudunk megszabadulni a súlyfeleslegtől. Ide tartozik az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy-alulműködés, az ösztrogéndominancia, a szerotonin-egyensúlyhiány és a leptin-rezisztencia is.

A felesleges szénhidrátok károsítják az inzulinreceptorokat, ez pedig magas inzulinszintet eredményez. A felesleges inzulin fokozhatja a gyulladást, megállíthatja a szervezetben a zsírégetést és növelheti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.

A krónikus gyulladás is megállíthatja a szervezetben a zsírégetést. Kiválthatják a toxinok, a feldolgozott élelmiszerek, az ételallergia, a stressz, a szivárgóbél-szindróma, a krónikus fertőzések, az alváshiány és az ülő életmód.

A táplálkozási hiányosságok is okai lehetnek, hogy nem tud megszabadulni a szervezetünk a súlyfeleslegtől. Ügyeljünk a bélflóra egészségére. Fogyasszunk halolajat, hiszen ez segíti a zsírégetést, csökkenti a gyulladást és az inzulinrezisztenciát. A magnéziumhiány is megemelheti a vércukor és az inzulin szintjét, ami viszont gátja lehet a fogyásnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 154 
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 383 db bejegyzés
e év: 1051 db bejegyzés
Összes: 44617 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 881
  • e Hét: 881
  • e Hónap: 152109
  • e Év: 443893
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.