Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
HÚSVÉTI nyúl szimbolikája
  2015-04-05 15:19:07, vasárnap
 
 Egy kedves ismerősöm kérdezte:
Hogyan jön a Húsvéti ünnephez a Nyúl, mit mondjon a gyermekének?
Itt egy válogatás.... kinek melyik tetszik...
A húsvéti nyúl szimbolikája nehezen megmagyarázható. Ugyan a bizánci állatszimbolikában Krisztus jele volt, de valószínűbb, hogy Ostarával, a germán istennővel áll kapcsolatban. A monda szerint ugyanis a nyúl eredetileg madár volt, akire az istennő megharagudott, és ezért négylábú állattá változtatta. Az is előfordulhat, hogy egy félreértés kapcsán került a húsvéti ünnepkor jelképei közé. Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase. A húsvéti nyúl ma már mindenképpen népszerűvé vált, valószínűleg szaporasága és éjszakai állat mivolta miatt, a termékenységet szimbolizáljaMás hagyományok

Habár nem egy különleges állat, a nyuszi számos kultúrában az istenség szent üzenetközvetítője. A kínai kultúrában, a nyuszi egy olyan teremtmény, amely a Holdon él, és az élet lényegével, a rizs őrlésével foglalkozik.
A buddhisták számára a nyuszi ugyancsak egy különleges állat. A legenda szerint mivel nem volt mit felajánljanak Indra istennőnek, a nyúl saját magát készítette el a szent tűzben, és jutalomképpen a Holdra helyezték.
Az amerikaiak számára is a nagyfülű állat egy legendás szereplő. Egyes törzsekben mai napig él az a legenda, miszerint a nyuszi hozta az emberiségnek a tüzet.
Az ókori Egyiptomban a nyuszi egy különleges helyet foglalt el, mint a termékenység szimbóluma, miközben a német hagyományok szerint ő az, aki minden tavasszal új életet teremt a Földön.A húsvéti nyúl jelképe Németországból ered, nálunk csak a polgárosodással, a XIX. század folyamán honosodott meg. Eredete igen érdekes, a húsvéti Holdban egy nyúl képét vélték felfedezni, azonkívül a nyúl maga is termékenység szimbólummá lett, rendkívüli szaporasága okán. Szintén német hatásra terjed napjainkban az a szokás, hogy a barkaágat feldíszítik kifújt piros tojással, apró figurákkal.

 
 
0 komment , kategória:  Mesék legendák ünnepek..  
Kukucs manó ,a tűzoltó
  2014-09-28 20:06:11, vasárnap
 
 Döbrentey Ildikó
Kukucs! Látok mindenkit! Szerettek kukucskálni ti is? Én nagyon. Ezért hívnak Kukucsmanónak. Annyi érdekes történik Manófalván, és én mindenütt ott vagyok. Most elmesélem nektek Gereblyésmanó történetét.
Gereblyésmanó olyan szorgalmas, mint a hangya. Folyton folyvást gereblyéz. Tavasszal a téli hordalékot takarítja, nyáron a szénát gyűjti, ősszel az avart kupacolja. Még sohasem látták a kertjében üldögélni! Egy szeles őszi napon, éppen a kerítésnél kukucskáltam, látom ám, hogy a Gereblyésmanó avarégetéshez készülődik.
- Várj a tűzzel, amíg elül a szél! - kiáltottam oda neki.
- Nem tudok várni, nincs időm - legyintett ő türelmetlenül. A szél abban a szempillantásban belekapott a gyufalángba, s vitte száraz fűre, ropogós rőzsére, zörgős kukoricaszárra.
- Jaj istenem, leég a kertem! - rémült meg a Gereblyésmanó.
Megijedtem én is. Leugrottam a kerítésről, és rohantam a manófalvi tűzőrségre, ahogy csak bírtam! A tűzőr azonnal indította az oltókocsit.
Jaj, nem bírom egyedül! Odaég mindenem! - sopánkodott Gereblyésmanó, amikor megérkeztünk.
- Vigyázz Gereblyésmanó, jön a víz! - kiáltottam, és titokban jól megmarkoltam a fecskendő végét én is. Közös erővel egykettőre eloltottuk a tüzet.
- Leégett a kertem! - siránkozott a Gereblyésmanó.
- Örülj, hogy nem esett nagyobb károd! - dorgálta szigorúan tűzőr.
- Ebben a szeles időben könnyen meggyulladhatott volna a házad, de még a szomszéd háza is!
Akkor vettem észre, hogy közben elállt a szél.
- Most már lehet tüzelni! - jelentettem.
- Nahát, ennyit igazán tudtam volna várni...- dünnyögte szégyenkezve. És aztán tudjátok, hogy mit csinált? Leült. Hát bizony, volt min gondolkodnia... Derék kismanó vagy - dicsért meg a tűzőr. Tartsd nyitva a szemed máskor is.
Azóta nemcsak kíváncsiságból kukucskálok, hanem tűzőr barátom megbízásából is.
Most Pipásmanóhoz kukkantok be: Pipásmanó olyan öreg, mint az országút. Alig lát, alig hall. A házikója dülöngél. A kéménye megroggyant. Az ágya alatt porcicák fészkelnek. Nem takarít, nem javítgat nála senki.
Szegény öreg folyton a pipaszurkálóját keresi. Leteszi valahova, aztán nem találja... Most is... Minek az a gyertya?Vigyázz Pipásmanó, a porcica meggyulladhat! Tűzőr barátomtól tudom, hogy a por gyúlékony! ... Nem hallod, hogy mit kiabálok?! ... Nem hallja!
Csak nem hagyod ott a gyertyát?! Ezt nézni is rossz... Hol egy vödör?!
Mennyi baj van a felnőttekkel!
Pipásmanó! A tűzzel nagyon kell vigyázni! A tűz nemcsak a barátod, az ellenséged is lehet! Tűzőr barátomtól tanultam. A biztonság kedvéért még fölírtam neki a tűzőrség hívószámát. Tanuljátok meg ti is, hogy nálatok milyen számon kell hívni a tűzoltókat!Búcsúzóul tudjátok mit találtam a telefon mellett? Az elveszett pipaszurkálót! Így hát minden jól végződött!
De mi lett volna nélkülem?

ÉRDEKES TÖRTÉNET MESE AZ EGÉSZ !!
 
 
0 komment , kategória:  Mesék legendák ünnepek..  
Köszöntelek kedves LÁTOGATÓM !!
  2014-06-10 20:32:58, kedd
 
 
A barátságot nem érhette csalódás, mert nem akart a másiktól semmit, a barátot meg lehetett ölni, de a barátságot, mely a gyermekkorban szövődött két ember között, talán még a halál sem öli meg: emléke tovább él az emberek öntudatában, mint egy néma hőstett emléke. S csakugyan, az is, hőstett, a szó végzetes és csendes értelmében, tehát szablyák és tőrök csattogása nélkül, hőstett, mint minden emberi magatartás, mely önzetlen.
Márai Sándor


Link 
 
0 komment , kategória:  Mesék legendák ünnepek..  
ADVENT 3.-dik VASÁRNAPJA.....
  2013-12-15 15:46:51, vasárnap
 
 


A harmadik vasárnap angyala
Advent harmadik vasárnapján egy fehér ragyogó angyal jön le a földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, akinek tiszta szeretet lakik a szívében, s megérinti fénysugarával. Azután a fény ragyogni kezd az emberek szemében, s elér a kezükhöz, lábukhoz és egész testükhöz. Így még az, aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb az emberek között, az is átalakul, s megszállja a béke, a tiszta szeretet és a boldogság érzése.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Mesék legendák ünnepek..  
Szent Miklós legendái
  2013-12-02 18:00:48, hétfő
 
 


December 6. Jön a Mikulás. Évszázadok óta a gyermekek várva várt napja Európában. Az előző este kifényesített és ablakba kitett cipők kis gazdái másnap reggel izgatottan szaladnak megnézni, hogy az éjszakai látogató mennyi édességgel és finomsággal tömte ki..a lábbelijeiket. Boldog arcocskákkal, örömteli kacagással nyugtázzák megelégedettségüket az ajándékokkal teletömött cipők és csizmák láttán. A gyermekek, de a szülők életében is, ezek a boldog percek örökre belevésődnek az emlékezés hatalmas képeskönyvébe.De tudjuk, hogy mi az eredetet és, mikor kezdődött a Mikulás várás?
Az egyik hiedelem szerint Miklós püspök éjszaka sétálva a városban, egy kivilágított ablakhoz ért, ahol benézett és három könnyét hullató kislányt tekintett meg, miközben éppen szépítkeztek. Magasabb sugallatra megérezte, hogy a gyermekek apjuk akaratának engedelmeskedve kenik be hennalevél sárga nedvével körmüket, illatosítják magokat rózsaolajjal és bodrosítják be a hajtincseiket. Szegény volt a család. Szorult helyzetükben nem lévén más választása az apának, lányait az utcára akarta kényszeríteni, hogy pénzt keressenek.
A sors kegyelméből éppen ebben a szörnyűséges pillanatban nézett be Mikulás püspök az ablakukon. Látva, hallva a lánykák tragédiáját, övéből gyorsan kihámozta öregségére megtakarított aranyérméit, s azokat az ablakon át bedobva, e képen rivallt a szegény emberre: Íme itt van már te nyomorult ember a lánykáid hozománya, Mától kezdve, pedig neveld őket tisztességre.Ne feled a mosolygó gyermek arcokon kívül szebb nincs
 
 
0 komment , kategória:  Mesék legendák ünnepek..  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32770 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 568
  • e Hét: 568
  • e Hónap: 18655
  • e Év: 18655
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.