Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
Pogi recept
  2017-04-23 20:47:08, vasárnap
 
  1kg liszt, 5o dkg vaj, 50 dkg túró, 35 dkg tejföl, 2 egész tojás, 5 dkg élesztő, 1 púpos ek só, ezt össze gyúrni. Letakarva 1 éjszakát hűtőben pihentetni, reggel 25 perc pihentetésekkel 3 szór hajtogatni, :Tetejét apróra vagdosni, tojással megkenni és sajtot szórni rá, ismét pihentetni úgy 30 percig. Jó étvágyat hozzá  
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Fehérrépa nem csak levesbe!
  2017-03-09 21:11:23, csütörtök
 
  A fehérrépa a klasszikus húslevesből ismerős főként, leginkább azért, mert általában ott is marad a fazék alján. Pedig micsoda finomságokat készíthetsz belőle!

A fehérrépa alig-alig szerepel a konyhában a levest kivéve, pedig erőteljes íze mellett kitűnő rostforrás is. Próbáld ki alábbi receptjeinket!


Fehérrépa krémleves
Hozzávalók
1 l alaplé Maggi Erőleveskockából
5 db fehérrépa
2 db krumpli
1 fej hagyma
10 g vaj (kb. 1 ek)
2 dl tejszín
só, bors
tálaláshoz tökmagolaj, pirított zsemlekocka



Aprítsd fel a hagymát, és párold meg a vajon.
Az üvegesre párolt hagymára tedd rá az apróra kockázott zöldségeket, majd add hozzá az alaplevet.
Főzd puhára a répát és a krumplit, mixerrel pürésítsd őket.
Add a leveshez a tejszínt, majd főzd még pár percig alacsony lángon.
Tálald kiskanál tökmagolajjal és pirított zsemlekockával.

Fehérrépa mártás
Hozzávalók
5 db fehérrépa
2 ek olaj
5 ek tejföl
1 fej vöröshagyma
6 dl alaplé Maggi Erőleveskockából
1 kk cukor
pár csepp citromlé
só, bors

Az olajon párold meg a hagymát, majd add hozzá a vékony karikára vágott répát, kicsit pirítsd meg.
Add hozzá az alaplevet és főzd puhára a répát. Közben add hozzá a cukrot, csepegtess hozzá citromlevet ízlés szerint.
Ha már puha a répa keverd hozzá a tejfölt, és főzd össze.
Tálald natúr húsok mellé.
igyteljesazelet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Almakoch recept
  2017-03-07 15:47:25, kedd
 
  Hozzávalók:
10 felkarikázott kifli
10 alma lereszelve
kb. 8 dl tej
5 ek cukor
2 tojás
1 kis tejföl
10 dkg darált dió
fahéj
szegfűszeg
vaníliás cukor
vaj az edény kikenéséhez

Elkészítése:

A kifliket 1,5-2 cm vastagságúra szeleteljük, és éjszakára száradni hagyjuk.

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a szegfűszeggel, a fahéjjal és a vaníliás cukorral ízesítjük.

A tejben feloldjuk a cukrot, majd belemártogatjuk a kiflikarikák felét - ez lesz az alsó réteg.

Erre rászórjuk a darált diót. A reszelt almát kinyomkodjuk, és egyenletesen elosztjuk a kiflirétegen, majd ráhelyezzük a maradék tejben áztatott kiflikarikákat.

A tojásokkal a tejfölt felverjük, hozzákeverjük a megmaradt cukros tejet, és egyenletesen elosztva ráöntjük a kifliszeletekre.

Kb. 30-perc alatt aranybarnára sütjük, porcukorral meghintve tálaljuk. Egy finom leves utáni kiadós második fogás.

Jó étvágyat kívánok!
recept neked.hu
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Almarózsás pite
  2016-06-13 10:03:03, hétfő
 
  Hozzávalók: 4 személyre
ALMARÓZSÁS PITE TÉSZTÁJÁHOZ
- 15 dkg puha vaj
- 15 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 2 kicsi tojás
- 1 csipet só
- 1 nagy marék mazsola
- 1 evőkanál rum
A VANÍLIAKRÉMHEZ
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 3 evőkanál cukor
A TETEJÉRE
- citromlé
- 4 piros alma
- 2 evőkanál kristálycukor
- fél kávéskanál fahéj
- 2 evőkanál baracklekvár

ALMARÓZSÁS PITE TÉSZTÁJÁHOZ
Trükk
ELŐKÉSZÍTÉS: 1 óra - SÜTÉS: 25 perc - Megmossuk a mazsolát, és egy kis rumos vízbe áztatjuk. Habosra keverjük a puha vajat a cukorral, sóval, vaníliás cukorral, egyesével beledolgozzuk a tojásokat, végül pedig hozzákeverjük a lisztet és a leszűrt mazsolát. Kivajazunk egy kerek piteformát, belesimítjuk a tésztát. 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül tíz perc alatt félig megsütjük.
A VANÍLIAKRÉMHEZ
Sűrű pudingot főzünk a vaníliás pudingporból, a három evőkanál cukorból és a három deci tejből. Hagyjuk kihűlni. Rákenjük a vaníliás krémet a félig sült tésztára.
A TETEJÉRE
Az almát negyedeljük, kivágjuk a magházat, és héjastul hajszálvékony szeletekre vágjuk. Cukros-citromos vízben nagyon rövid ideig főzzük, épp csak hogy könnyebb legyen felcsavarni. Rózsákat tekerünk, és kirakjuk vele a torta tetejét. Meghintjük cukorral és pici fahéjjal. Ismét betoljuk a 180 fokra melegített sütőbe, és körülbelül negyedóra alatt készre sütjük. Még forrón lekenjük felhígított, felmelegített lekvárral
vidék ízei
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Sajtos perec
  2016-06-12 19:22:36, vasárnap
 
  A tésztához:
70 dkg liszt
50 dkg margarin
15 dkg reszelt sajt
4 tojássárgája
4 evőkanál tejföl
1 púpos evőkanál só
A tetejére
1 tojás
20 dkg reszelt sajt
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kb. 4-5 mm vastagra nyújtjuk és perec formájú szaggatóval kiszaggatjuk. Tojással lekenjük a tetejét, majd mindegyiket belemártjuk, reszelt sajtba. 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
A 10 legjobb étel hideg időben
  2015-11-15 10:44:03, vasárnap
 
 

Hidegben minden meleg étel jóleshet, de melegitoetel_nagypróbáljunk meg nem meleg tésztákat vagy sajttal, tejföllel és zsiradékokkal teli leveseket fogyasztani. Gyűjtésünkben olyan javaslatokat találhat, amelyek tele vannak tápanyagokkal, antoxidánsokkal, immunrendszer-serkentő anyagokkal - és az ízük is szavatolja, hogy itt kell szerepelniük.



Zabpehely

Hideg időben ideális a zabpehely fogyasztása: növényi alapú fehérje és rost jó adagját kapjuk egy tálban, ami ráadásul megálljt is parancsol az éhségünknek. Az ebben található béta-glükán nevű keményítő ráadásul csökkenti a rossz koleszterin szintjet is: napi 3 grammnyi béta-glükán fogyasztása 5-10 százalékkal csökkentheti a koleszterinszintet. A zabpehelyre borított ízesítés extra tápanyagokat juttathat szervezetünkbe.



Forró csokoládé

A forró csokoládé az egyik legjobb dolog, amivel be lehet bújni az ágyba, a kérdés inkább az, hogyan is készítjük el ezt az italt. Hagyományos tejben vagy mandulatejben érdemes elkeverni két kockányi olvasztott fekete csokoládét. A fekete csokoládé jót tesz az egészségnek: az ebben található flavonoid nevű antioxidánsok csökkentik a rák és a szív- és érrendszeri betegségek esélyét.



Feketebab-leves

Hidegben bármilyen leves jól eshet, amiben kömény és chilipaprika van, de ezen ételt kifejezetten a bab teszi finommá és egészségessé: nemcsak vas- és réztartalma miatt (amelynek hatására izmaink több oxigént használnak, immunrendszerünk pedig erősödik), hanem azért is, mert egy adag levesben körülbelül annyi bab van, ami 15-15 grammnyi fehérjéhez és rosthoz juttat minket. A fekete babban ráadásul az állati eredetű fehérjéktől eltérően nincs telített zsír.





Kelbimbó

Akár még egy kezdődő náthát is visszafoghatunk a kelbimbóval, mivel nem csak rosttal és rákmegelőző fitotápanyaggal van tele, hanem C-vitaminnal is, így ha már elkaptunk egy ronda megfázást, annak hosszát jelentősen le tudjuk csökkenteni olyan étrenddel, amelyben a kelbimbó is megtalálható. Kesernyés ízük sokakat elriaszt, de az elkészítésen sok múlik: olívaolajon megpirítva egészen más ízt kapnak!



Sütőtökleves

Gans szerint egy jó adagnyi sütőtöklevesben rengeteg A-vitamin van, ami a szemünknek kifejezetten jót tesz. A sütőtök a benne található béta-karotinnak köszönhetően igen jó antioxidáns és rákmegelőző hatású élelmiszernek tekinthető.



Chili con carne

A chilipaprikák erejét a kapszaicin nevű vegyület adja, amely nem csupán chili-con-carne-500az anyagcserét serkenti, hanem a zsírlerakódást is megakadályozza. A chili con carnéban található babok proteintartalma segít az izomszövet kialakulásában, a paradicsomszósz likopinban gazdag, a hagyma pedig tele van antoxidánsokkal. Ha a húst is kihagyjuk belőle, csak nyerünk - a National Institutes of Health egyik kutatása azt állítja: minél több vörös húst fogyasztunk, annál nagyobb az esélyünk a rák, illetve a szív- és érrendszeri problémák kialakulására.



Dió

A diót az év bármely szakában fogyaszthatjuk, de a sült dió kifejezetten jól eshet az őszi időszakban, magában vagy bármilyen süteménybe keverve. A dió gazdag az alfa-linolénsavban: ez egy olyan omega-3 zsírsav, amely a szívegészséget javítja. A Journal of the American College of Nutrition szaklapban olvasható egy tanulmány, miszerint mindazok, akiknek étrendjében rendszeresen szerepel a dió, dióolaj és a lenolaj, jobb vérnyomásról számolhatnak be, valamint artériáikban is kedvezőbb a váráramlás.



Alma

A sült alma nem csupán ideális őszi étel, hiszen a gyümölcsben rengeteg rost található: ezek lassítják az emésztést, illetve segítenek abban, hogy az étel könnyebben csússzon végig szervezetünkön. Mindezek miatt visszafogottabb éhségérzetre és kevesebb gyomorproblémára számíthatunk. Ne felejtsük el: jobbat teszünk magunknak, ha nem hámozzuk meg az almát, mivel a héjában koncentráltabban találhatók meg a rostok, mint az alma húsában. Fahéj hozzáadásával több antioxidánst vihetünk be a szervezetünkbe állítja a szakértő, aki hozzáteszi: az alma 86 százaléka víz, úgyhogy szükség esetén ezzel is tudjuk hidratálni magunkat.



Édesburgonya

A tökhöz hasonlóan az édesburgonya A-vitamin tartalma is igen magas: egy közepes méretű főtt édesburgonyában a napi szükséglet csaknem négy és félszerese található. E mellé kapunk még a héjából 4 grammnyi rostot, hogy gyomrunkat is megtölthessük. Az édesburgonya C-vitamint, kalciumot és némi vasat is tartalmaz. Ha az édesburgonyát magában akarjuk fogyasztani, ne tegyünk rá zsiradékot, inkább tegyünk rá rozmaringot, amelynek B-vitamin tartalma is magas, valamint megnöveli ellenálló képességünket a karcinogén anyagokkal szemben. És amúgy isteni íze van.



Gyömbértea

A gyömbérnek extra hőtermelő hatása van, ami hidegben igen jól jöhet - serkenti az anyagcserét és javítja a vér áramlását. Több kutatás is alátámasztja hasznosságát: a gyömbértea folyamatos reggeli fogyasztása napközben kisebb éhségérzethez, nagyobb teltségérzethez vezethet. A gyömbér teaként való fogyasztása segíthet orvosolni a test azon fájásait is, amelyeket például egy edzés után tapasztalhatunk: ha a torokfájás enyhítése lenne elég.
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Házi bazsalikomos pesto – ilyen fincsit a boltokban ne
  2014-11-26 09:57:45, szerda
 
  Az olasz ételek szerelmesei ezt el kell készítsék!

Hozzávalók:

7 dkg friss bazsalikom
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál fenyőmag
15 dkg reszelt parmezán
1 dl szűz olívaolaj
Elkészítése:

Az olívaolaj kivételével minden alapanyagot egy kis tálkába teszünk és botmixerrel pépesíteni kezdjük. Akkor jó, ha krémes állagú, ezt követően lassan hozzáöntjük az olívaolajat és újra összedolgozzuk a mixerrel. Amikor elkészült kis üvegbe tesszük és hűtőben tároljuk, mennyei ízt ad a tésztáknak!
Ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Káposztás pogácsa
  2014-09-28 10:59:03, vasárnap
 
  Hozzávalók 20 db pogácsához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*2 kk só
*10 dkg tyúkzsír
*2,5 dkg élesztő
*1,5 dl tej
*1 tk cukor
*1 tojás sárgája
*3 púpos ek tejföl
Hajtogatáshoz:
*1 kis fej káposzta (lereszelve mérve 30 dkg)
*5-6 ek olaj
*1 kk só
*1 csapott kk őrölt bors
Lekenéshez:
*1 kisebb tojás felverve
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és meghintjük a cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, meghintjük a sóval, elmorzsoljuk benne a zsírt.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojás sárgáját, a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A káposztát lereszeljük, a torzsa részt és a vastag ereket nem használjuk fel. Egy serpenyőben a felforrósított olajon megpirítjuk, sózzuk, meghintjük 1 kk borssal. Hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
A káposztát egyenletesen elosztjuk rajta.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 15 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 15 perc pihenés, nyújtás, hajtogatás, pihenés.
Elnyújtjuk kb. 2cm vastagra, egy éles késsel bevágjuk a tetejét, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb. Előmelegítjük a sütőt és addig kb. 20 percet kelesztjük a pogácsákat. A tetejüket lekenjük egy felvert tojással.
Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával
  2014-08-17 14:20:25, vasárnap
 
  Hozzávalók 4 személyre:
1 kg szarvas hús
3 fej vöröshagyma
2 db paprika
2 db paradicsom
4-5 gerezd fokhagyma
1,5 ek.pirospaprika
2 ek. sertés zsír
őrölt kömény
2 dl száraz vörösbor
2 ek. áfonyalekvár
őrölt fekete bors

A körethez:
20 dkg juhtúró
2 db burgonya
40 dkg finomliszt
3 db tojás

őrölt bors

Előkészítés: A húst megmossuk, felkockázzuk. A hagymákat apróra vágjuk. A paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk. A burgonyát lereszeljük. A szalonnát apró kockára vágjuk.
Elkészítés: A zsírban megfonnyasztjuk a vöröshagymát, rátesszük a fokhagymát, köményt és 1-2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és pár percig tovább pirítjuk. Beletesszük a húst, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és felöntjük egy kevés vízzel. Az elfőtt levet mindig pótolva puhára pároljuk. Mikor a hús már puhulni kezd, belekeverjük az áfonyalekvárt, vörösbort és készre pároljuk.
A körethez: A reszelt burgonyához adjuk a tojásokat, sót pici őrölt borsot, lisztet és annyi vizet hogy galuska tésztát kapjunk. A galuskát sós forrásban lévő vízbe szaggatjuk, kifőzzük, leöblítjük. Rámorzsoljuk a juhtúrót és a pörkölttel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Ahány ház, annyiféle módon készül a tökéletes lecsó.
  2014-08-14 12:05:53, csütörtök
 
  MILYEN A TÖKÉLETES LECSÓ?

Ahány ház, annyiféle módon készül a tökéletes lecsó. Talán egy dolog van amiben megegyezhetünk: a lecsót sokféleképpen variálhatjuk, és elrontani nehezebb, mint jót készíteni.

A lecsó a magyar nyár kihagyhatatlan, és klasszikus fogása, amire mindenkinek megvan a maga tuti receptje. Annyi biztos, hogy az alábbi négy hozzávaló mindenképpen a lábasba kell, hogy kerüljön: zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom. De már az is komoly vitákra adhat okot, hogy a lecsó zsíron, olajon vagy szalonnazsíron készüljön, a hagyma és a paprika szeletelése milyen egyedüli és üdvözítő formára történjen, a paradicsomot meghámozzuk-e vagy sem. Eresszünk össze több évtizedes barátokat egy közös lecsófőzés erejéig és kukta szerepünket hamarosan a békebíróéra cserélhetjük.

Bár az igazán finom és népszerű ételekről, mint amilyen a lecsó is, előszeretettel állítjuk, hogy hungarikum, de ha szétnézünk a szomszédos országok fazekaiban, akkor ez az állítás nem feltétlen állja meg a helyét. Ugyanis a lecsó alapanyagaiból máshol is készül finom fogás: az olaszok peperonataja - amit a hús hiánya miatt szegények lecsójának hívnak - lehetőleg több színű kaliforniai paprikából készül, fokhagymával, zellerrel, fehérborecettel és bazsalikommal. A baszk lecsó - a Piperade Basquaise - ugyanúgy készül, mint az ismert, hagyományos lecsó, kis fokhagymával, de rántottára halmozva tálalják, a tetejére pedig vékony sonkaszeleteket tesznek. Az egyik legismertebb ,,külföldi" tán a francia ratatouille, ahol padlizsán és cukkíni is kerül az alap lecsóba, kicsit ropogósabbra hagyják a zöldségeket és az ízeket a kakukkfű hivatott megkoronázni. A törökök menemen néven készítik és a tetején tükörtojással tálalják. Ugyancsak lecsó néven ismerik a németek, az osztrákok, az oroszok és a lengyelek is. A cigány lecsó (ejtsd: lacsaú) pedig természetesen fűszeresebb a megszokottnál: emberesen csípős, szigorúan szalonnán készül és pár szem krumpli teszi még laktatóbbá.

De maradjunk csak idehaza, és készítsük el a saját lecsónkat.

Először is le kell szögezni, hogy vízízű paprikából és paradicsomból a végeredmény sem lesz jobb, így bizony ki kell várni, amíg a hozzávalókat a szabadföldön a nap érleli ízes-zamatos alapanyaggá. Az első lépés, a lábas előkészítése tán még nem ad okot különösebb vitára, de a következő lépés, a zsiradék kiválasztása már annál inkább. A férfias lecsó szalonnazsíron készül, semmiképp sem olajon, ilyen aljasságra én sem biztatok senkit, de javasolnám kipróbálásra a kacsazsírt, ami még finomabbá teheti a lecsónkat.

A hagyma feldarabolásának módja az első számú sarkalatos kérdés. Egészen apróra vágjuk, karikára avagy vékony csíkokra? Jómagam ez utóbbira szavazok. Annyi biztos, legyen belőle bőségesen. Mivel a lecsó-befogadóképessége mindenkinek más, ezért a legpontosabban úgy határoznám meg, hogy egy rész hagyma, két rész paradicsom és négy rész paprika a megszívlelendő arány. Hagyjuk, hogy a hagyma jó szaftosra, üvegesre párolódjon, majd adjuk hozzá a karikára vágott paprikát. Még ne tegyünk hozzá semmilyen fűszert, sót semmiképpen, mert a paprikából kivonja a levét. Emiatt a lecsó túlságosan bő levet eresztene, a paprika meg idejekorán megszottyadna.

Az első pár percben kicsit nagyobb lángon, pár percig forgassuk át a paprikát, hogy mindenhol érje a hagymás zsiradék, majd fedjük le és kis lángon főzzük tovább. Főleg az erősebb nem képviselői állítják, hogy nem igazi lecsó az, amibe nem kerül még az elején csípős paprika - nem őrölt, de igazi bogyiszlói, kecskeszarvú vagy macskapöcs - mert utólag az már nem igazi. Mindenki cselekedjen ennél a pontnál saját ízlése és vérmérséklete szerint, de nem árt azokra is gondolni, akik nem bírják a túlzottan csípős ízeket. Amíg a paprika fő, addig hámozzuk meg a paradicsomot. Bár ez egy újabb vitára adhat okot, de az összepöndörödött paradicsomhéjak nem teszik ízletesebbé a lecsónkat, csak nehezebben emészthetővé, sőt a látvány sem étvágygerjesztő. Ha hámozás előtt 2 percre forró vízbe mártjuk a paradicsomot, gyorsan leránthatjuk a héját, sokan pedig a zöld, száras részt is eltávolítják. Mivel a paradicsom úgyis szétfő, szerintem ennek darabolása csak akkor lehet érdekes kérdés, ha esetleg a franciás változatot készítjük, ahol a zöldségek kicsit ropogósabban kerülnek tálalásra.

A paradicsomot akkor adjuk a lecsóhoz, amikor a paprika már kicsit összeesett, és kezd üvegesedni. A paradicsommal együtt jöhet a fűszerezés is. Kizárólag frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint lehet őrölt piros paprika, só, egy kis teáskanál cukor, és pár gerezd, apróra vágott fokhagyma is jót tesz neki. A lecsó akkor van kész, amikor a paradicsom már szétesett, de még nem teljesen szószos állagú. A jó lecsónak lelke van, ami türelmet, odafigyelést igényel - így lassú tűzön, időnként megkeverve vagy a lábast rázogatva készítsük el. Ha kolbászt is főzünk bele - lehetőleg kicsit szaftosabb, zsírosabb fajtát válasszunk - akkor annak szükségeltetik egy jó negyedóra, hogy az íze átjárja a lecsót, így nem sokkal a paprika adagolása után már a fazékba is dobhatjuk.

Az alap lecsó ezennel elkészült, máris asztalhoz ülhetünk egy nagy karéj ropogós héjú, foszlós belsejű kenyérrel és egy pohár fehérborral. Persze a lecsót kísérheti még tojás, rizs, tarhonya, de van ahol galuskával vagy krumplival gazdagítják, de találhatunk gombás és zöldbabos változatot is. A fűszerek közül érdemes kipróbálni még a kaprot - főleg, ha tök is kerül a lecsóba - a köményt, a bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, de a végén pár szem kapribogyó csak izgalmasabbá teheti. A csípős lecsónak pedig kiváló ízkontrasztot ad egy kis citrom vagy narancslé. Ehetjük magában, egy kis sajttal megszórva, tálalhatjuk húsokhoz, de akár túrós csuszával is.

Érdemes a lecsóból elcsenni egy adagot, leturmixolni, lehűteni és vajas kenyérhez, vagy pirítóshoz nagyszerű krémet kapunk. A lecsó számtalan variációja is azt bizonyítja, nem létezik egyedüli, üdvözítő recept. A lecsókészítés - mint a főzés nagyszerűsége is - a kreativitásban rejlik. Így ha megalkottuk a számunkra tökéletes lecsót, akár be is nevezhetünk az országban megrendezésre kerülő számos lecsófesztivál egyikére.

RECEPTEK:
Ratatouille - francia lecsó

1 nagyobb kaliforniai paprika vagy pritamin paprika
1 nagyobb padlizsán
2 - 3 kisebb zsenge cukkíni
4 - 5 nagyobb zöldpaprika
2 - 3 közepes paradicsom
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 nagy fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
2 evőkanál olívaolaj

Frissen őrölt fekete bors
1 csokor petrezselyem
Friss bazsalikom
Friss rozmaring

A padlizsánt kockára vágom és besózom, és hagyom állni, hogy a keserű leve kijöjjön, amíg előkészítem a többi hozzávalót. A kétféle paprikát és a cukkínit karikára vágom, a paradicsomot meghámozom és cikkekre vágom. Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a vékonyra szelt vöröshagymát (finom lilahagymával is), és üvegesre párolom. Hozzáadom a paprikát, a cukkínit, a fokhagymát jól elkeverem. A padlizsánról leöntöm a levet és azt is hozzáadom a többi zöldséghez. Fedő alatt puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és ízlés szerinti mennyiségben a fűszereket is. Körülbelül 8 - 10 percig főzzük együtt és még melegen, friss kenyérrel tálaljuk.

Kapros-tökös lecsó vackolt-tojással

1 nagyobb fej vöröshagyma
6 - 7 nagyobb zöldpaprika
50 dkg már megtisztított, kockára vágott zsenge tök
3 közepes paradicsom
1 nagy csokor kapor, apróra vágva

Bors
Zsír
Személyenként 1 - 2 tojás

Hagyományos módon elkészítjük a lecsót, a paprikával együtt a lábasba tesszük a kockára vágott tököt is. A paradicsommal együtt hozzáadjuk a kaprot és a többi ízesítőt. Kb. 3 - 4 percig főzzük, majd merőkanállal kis gödröket - vackokat - alakítunk ki és egy-egy tojást beleütünk. Ekkor nagyobb lángra vesszük és addig főzzük, amíg a tojásfehérje megszilárdul. Nagyon mutatós, és finom.

Forrás: hvg.hu
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 60 db bejegyzés
e év: 140 db bejegyzés
Összes: 6632 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 544
  • e Hét: 4769
  • e Hónap: 30861
  • e Év: 117665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.