Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 253 
Velencében
  2018-01-21 18:57:19, vasárnap
 
 


Velence lakói - bár vészesen fogynak, ma a történelmi városrészben mintegy 62 ezer fő - hozzászoktak ahhoz, ami egy szárazföldi embernek mai világunkban már elképzelhetetlen, hogy gyalog járnak, így az “időmenedzsentjük" sokkal kevésbé feszített. S mivel folyton emberi közegben mozognak, gesztusaik, kommunikációjuk még őrzi azt, amit korunk egyre inkább elveszteni látszik: a közvetlen érintkezést, a mosolyt. Mondják, itt mindenki mindenkit ismer, hiszen tudjuk, a város méretei adottak, ugyanakkor persze az intimitás terepe is igencsak behatárolt
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
a katolikus magyar menyasszonynak
  2018-01-01 11:57:42, hétfő
 
 


<Ezek> a férfiak (a hatalom birtokosai) rendkívül sokszor csóválják a fejüket, hogy hová jut a világ. És bizony, történelmi értelemben ők (még mindig a hatalmasok) tették társadalomszervező erővé a keresztény erkölcsöt, a monogám házasságot is, és találtak ki másfelől olyan intézményeket, mint a cölibátus. Ők harsognak ma rettenetes öltönyeikben arról, hogy fogy a magyar, és védeni kell a hagyományos családot. Persze csak azt tükrözik vele vissza, amit az egyszerű bamba tévénéző állampolgár akar: az úgynevezett a hitet az úgynevezett alapvető értékek fontosságában. Komolyan, ez az egész kereszténynek nevezett erkölcs, ez az erőltetés &#8212; bizonyos fénytörésben nézve &#8212; vajon nem csak arra szolgált, hogy a nőket megrendszabályozza, elhallgattassa, vitalitásukat megölje...? És hogy közben például a velencei, firenzei gazdagok, köztük a papság is olyan életmódot folytathassanak, amilyent mi el sem tudunk képzelni, ma sem.A család ugyebár a szocializáció elsődleges terepe, a populáció újratermelésének helyszíne, tömeges értékteremtés, adófizetés csak családi háttérrel történhet. A család nem eshet szét, ezért lózungokkal védjük, kampányokat indítunk, gyerekszülésre szólítunk fel mindenkit, meg körmeneteket tartunk, de valójában a családot a nők viszik el a vállukon, és a családfő közben (aki akar) azt csinál, amit akar (&#8220;levezeti a feszültséget", &#8220;szórakozik").

És ennek megfelelően nevelik a nőket is, és ezért történhet meg, hogy a gyanakvó fiatalasszonyt (&#8220;talán mégsem szeret a férjem?") a százszor megtiport &#8212; és mindebből kényszerűen ideológiát kovácsoló &#8212; ötvenes nőtárs fogja elhallgattatni és visszaterelni szépen az akolba...
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
Miért jó szeretőnek lenni?
  2017-12-26 19:34:18, kedd
 
 


Mert:
-különlegesnek érezheted magad, hiszen a férfi azért megy hozzád, mert valami olyasmit tudsz, amit a meggyűrűzött nem
-mindig felfokozott izgalmi állapotba kerülsz a találkozások alkalmával, elvégre a lebukás veszélye állandóan fenn áll
-szex után tiéd az egész ágy, hogy kényelmesen kipihend magad, mert a pasi fut haza az asszonyhoz
-a találkozások előzetes és pontos egyeztetést igényelnek, így van időd arra, hogy kicsinosítsd magad (kvázi önfeledten élvezheted a szexet, nem gondolva közben arra, hogy a bikini fazonod közel sem szalonképes)
-ha gazdag pasit választasz és ügyesen megzsarolod, akkor könnyen meggazdagodhatsz
-a pasi soha nem kérhet számon tőled semmit
-nem kell koszos alsógatyákat mosnod
-intenzívebb törődésben és szenvedélyben lehet részed, mint egy évek óta tartó párkapcsolatban
-minden kötelezettség és indok nélkül akármikor dobhatod a pasit
-nincsenek szürke hétköznapok
És lássuk az érem másik oldalát:
-előfordulhat, hogy használati tárgynak érzed majd magad ha szerelmes leszel a pasiba (márpedig fullra bele fogsz hülyülni) akkor csak vesztesként kerülhetsz ki a kapcsolatból
-bárhogy is magyarázod magadnak, nem fogsz épeszű érvet találni arra, hogy miért tartasz fenn egy ilyen kapcsolatot
-kizárólag csak elképzelni tudod, hogy milyen lehet Mellette felébredni
-akárhányszor bőgve rohansz a barátnőidhez ha hiányzik, akkor egy "te kerested magadnak a bajt" szemrehányáson kívül másra nem számíthatsz
-undorodni fogsz a tükörképedtől
-paranoiás leszel
-az önértékelésed a gyök nulla alá csúszik
-anyád nem fog veled dicsekedni
-apádról nem is beszélve


 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
Csapdában - nős férfit szeretni
  2017-12-26 19:09:41, kedd
 
 


A szeretőkről remek romantikus filmek készülhetnek, ám a mindennapokban egy nőnek hideg fejjel kell végiggondolnia a helyzetét és a lehetőségeit. Szeretőnek lenni ugyanis nem lányregény.
A legtöbb nőnek életében legalább egyszer megfordult már a fejében, milyen jó lenne egy gazdag pasi szeretőjének lenni: titkos viszony, titkos randik és különleges ajándékok.
Ám elcsábítani egy nős férfit nem szimpla győzelem a férfiakért folytatott küzdelemben, hanem extra teljesítmény, hiszen diadal egy másik nő felett is, aki nem szerette jól azt a nagyszerű férfiembert. (A legtöbb nőből feleség vagy tartós párkapcsolat lesz, és az ember mindig azt kapja, amit adott, így működik a nagy kiegyenlítősdi, de ez egy másik lecke.)

A nők tudatosan vagy tudattalanul két okból szokták felvállalni a szeretői szerepet. Vagy naivságból (még hisznek a tündérmesékben és a szerelem mindent elsöprő erejében), vagy érdekből.
A naiva legtöbbször éveket áldoz a nős férfira, majd elveszíti, az érdeknő legtöbbször megszerzi a ,,trófeát", de a boldogságot nem, és megkeseredik. A két nőtípus csak abban különbözik, hogy a tudatos csábító irányítja a kapcsolatot, a szerelmes naiva pedig jobb jövőt remélve sodródik.
Szeretőnek lenni
Mit jelent az, ha a státuszod szerető? Eleinte talán vonzónak tűnhet egy felelősség nélküli, csupán szenvedélyen alapuló kapcsolat. Nincsenek kötelezettségek, nincs kötelék, csak annyi, hogy találkozunk, szenvedélyesen együtt vagyunk és mindenki megy a maga útján tovább.
Igen ám, de mi van, ha megfázol, ha hisztis vagy, ha magányos, ha este tízkor csak úgy felhívnád, hogy beszélgess vele, csak két percet?
Nem teheted meg, mert a másiknak ott a hátországa, és ő most ott van otthon, ezt tiszteletben kell tartanod. Máris megvan a hiányérzet, amely minden szeretősdiben előbb-utóbb megszületik.
A közvélemény úgy ítéli meg, hogy aki szeretői viszonyba keveredett, az örök vesztes marad. Ha egy csöpp empátia szorult belénk, akkor könnyen beláthatjuk, hogy a háromszög egyik csúcsán sem jó állni. Nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy a szeretőnek jobb, mint az állandó társnak. Bár a mindennapok monotóniája nem veszélyezteti a kapcsolatukat, de azok a mindennapi apró események sem kovácsolják úgy össze őket, mint a hivatalos párokat.
A szerető minden randevúnál tiptop, szép, illatos, soha nem kócos - legfeljebb a szex után -, abban a pár órában nem is hisztis, nincs PMS-e, ha van is, nem a randi alatt. A szeretőt tartó sem fog belefulladni a számlák megbeszélésébe, a gyereknevelés kínjaiba és a szemetes kuka állandó hurcibálásának terhébe. Szóval kényelmes, mégis kínlódós.
Elítélni?
Semmiképpen. A "betolakodó", a "harmadik", az a "büdös ri...c", ilyen és ezekhez hasonlatos kedves jelzőkkel illetik azokat a nőket, akik beleesnek a hibába, hisz szívüknek nem tudnak parancsolni, és engednek a csábításnak, bármilyen következményekkel is járjon az. Mit tehetsz, ha benne vagy a slamasztikában? Diszkrét maradsz, nem kérdezel, csak élvezel! 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
Híres történelmi csókok
  2017-12-14 19:07:25, csütörtök
 
  Csók. Az ajkak egymáshoz érintése, a lélegzet cseréje. Becslések szerint életünkből cirka két hetet e romantikus cselekvés végrehajtásával töltünk. Ki ne emlékezne az elsőre, a legforróbbra vagy a leghosszabbra? Összeállításunkban mi is ilyen felejthetetlen pillanatokat, a történelem leghíresebb csókjait mutatjuk be, amelyek azonban gyakran nélkülözik a romantikus színezetet.


A zsidó főpapok és írástudók számára egy idő után kellemetlenné vált a szeretetet hirdető, ám tanításai által egyre nagyobb ismertségre szert tevő Jézus. Igyekeztek eltenni őt láb alól, azonban féltek híveinek növekvő számától, valamint haragjuktól. Krisztus tizenkét tanítványa közül az egyik, iskarióti Júdás kezükbe adta a kulcsot: a segítségével akkor csaphatnak le rá, amikor kevesen vannak körülötte.

Elérkezett a kovásztalan kenyér napja, amikor a hagyomány szerint a húsvéti bárányt áldozzák fel. A tizenkét tanítvánnyal elköltött húsvéti vacsora után a Jeruzsálem melletti Olajfák hegyén lévő Getsemáne-kertbe mentek imádkozni. Jézus éppen kérdőre vonta a tizenkettőt, amiért elaludtak, míg ő a távolban imádkozott, amikor egy dorongokkal és husángokkal felszerelkezett csapat érkezett hozzájuk, az élén Júdás haladt. A tanítvány kivált a csoportból, és megcsókolta Jézust, aki megkérdezte: ,,Júdás, csókkal árulod el az Emberfiát?" (Lk 22,48.) Máté és Márk evangélisták írásukban a ,,kataphilein" igét használták, amely heves, izgatott csókolást jelent, tehát az áruló mindenképpen zavarban lehetett. A számára 30 ezüstöt érő csók Jézus beazonosítására szolgált, ugyanis nem ismerhette mindenki a Megváltó arcát.

Ezután Jézust elfogták, megkínozták, halálra ítélték, végül keresztre feszítették. A keresztény tanítás szerint Isten a fia halálát - mint tökéletes áldozatot - használta arra, hogy megszabadítsa a világot bűneitől. Júdás másnap megbánta tettét, s vissza akarta szolgáltatni a pénzt, aminek fejében Jézus kiengedését várta, de a főpapok és a vének nem fogadták el az ajánlatát.
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
Nélkülözés, korbácsolás
  2017-12-14 18:37:22, csütörtök
 
  és trükkös kérdések - hogyan nevelkedtek a spártai gyermekek.
A spártai gyermeknevelés milyenségéről semmi sem árulkodik jobban, mint az, hogy a spártai szigor még napjainkban is ismert fogalomnak számít. Ugyan a gyengének ítélt csecsemőket valójában nem dobták bele egy szakadékba, a spártai fiatalok gyermekkora mai szemmel elképzelhetetlenül nehéz volt.

Az ókori Görögországban Spárta neve egyet jelentett az elsöprő katonai erővel. A városállam egész működése tulajdonképpen egyetlen cél alá volt rendelve, nevezetesen hogy egy ütőképes haderőt tudjanak kiállítani minden körülmények között. Ennek alapja a gyermekkortól kezdett katonai nevelés volt, amelynek hatékonyságáról valószínűleg az árulkodik a legjobban, hogy a spártai szigor még napjainkban is ismert fogalomnak számít.

Bár a széles körben elterjedt legenda, miszerint a beteges vagy gyengének tűnő újszülötteket lehajították a Taigetosz hegyéről, valójában nem igaz, a spártai nevelés ténylegesen a születéstől kezdődött. Plutarkhosz szerint az ,,idétlen vagy nyomorék" csecsemőket egy völgybe helyezték és magukra hagyták. Ez csak kevéssel volt jobb a szakadékba hajításnál, lévén a kisgyermekekre vagy az éhhalál vagy a rabszolgasors várt ezután. Ez azonban még nem volt spártai sajátosság, hiszen a gyermekek ,,kitevése" valamennyi görög városállamban bevett gyakorlatnak számított.

A felnevelésre érdemesnek tartott spártai fiúk hétéves korukig édesanyjuknál nevelkedtek. Erre az időszakra sem a család melege volt a jellemző, hiszen anyjuk nem ölelhette meg őket és születésüktől kezdve rendszeresen egyedül hagyták őket a sötétben, hogy így tanuljanak meg szembenézni a félelemmel és a magánnyal.


Amikor betöltötték hetedik életévüket, a fiúkat a katonai kaszárnyákba vitték, ahol megkezdődött a tényleges kiképzésük. Egy felügyelő szigorú utasításai szerint tanulták meg a lopakodás, a fegyverforgatás, a vadászat és a harcászat művészetét. A folyamatos edzés mellett elsajátították a matematika, a zene és a filozófia alapjait is - bár egy spártai felnőtt korára sem válhatott igazi zenésszé vagy filozófussá, úgy vélték, hogy ezek az ismeretek előnyt jelentenek a csatatéren is.

12 éves koruktól rendszeresen kirakták őket a vadonba, mindenféle ruha és élelem nélkül, rákényszerítve őket, hogy maguk teremtsék meg a túlélés szükségleteit. A fiúkat lényegében arra bíztatták, hogy vadásszanak, harcoljanak vagy akár lopjanak másoktól - vagy egymástól -, de ha valakit rajtakaptak, amint éppen lop, azt kegyetlenül megverték. Előfordult az is, hogy két fiút egy verembe helyeztek, hogy harcoljanak meg a küzdőtér közepére helyezett darab sajtért.

Az esti vacsoránál a felügyelő trükkös kérdésekkel vizsgáztatta a fiatal spártaiakat, úgy mint ,,Ki a legerősebb a csapatotokban?" vagy hogy ,,Miért fontos, hogy matematikát tanuljatok?". A kérdésekre gyors, érveléssel alátámasztott és szellemes válaszokat kellett adni. Aki pedig kudarcot vallott ebben, annak lábára ostorcsapásokat mértek, így akár napokra képtelenné téve őket arra, hogy napközben vadásszanak vagy lopjanak.


A spártai fiatalok 20 évesen váltak nagykorúvá és teljes értékű állampolgárrá - de csak azután, hogy kiállták az egyik legkegyetlenebb próbatételt. Minden évben, a Diamastigosis nevű ünnepen a felnőtt kor küszöbére érkezett fiúkat kiállították a nyilvánosság elé és korbácsolni kezdték őket. A fiataloknak nem szabadott kifejezniük a fájdalmukat és lényegében azon kellett versenyezniük, hogy ki bírja a legtovább a kínzással felérő próbatételt. Akik korán feladták, azok csak a spártai középréteg tagjai lehettek és nem részesültek teljes polgárjogban.

Akik ezen is túl estek, igazi spártaiakká váltak. Ekkor azonban még továbbra is a kaszárnyákban kellett élniük, egészen harminc éves korukig, amikor is elég éretté váltak ahhoz, hogy megházasodjanak és saját családot alapítsanak - vagyis új katonákat termeljenek a városállam számára. Egészen hatvan éves korukig a spártai hadsereg tagjai voltak, ezt követően azonban a város törvényei szerint visszavonultak az aktív katonai szolgálattól.

Hasonlóan a fiúkhoz, a lányok is a családjuktól elszakítva nevelkedtek. Nekik szintén meg kellett tanulni a lándzsavetést, a birkózást és a fizikai fájdalmak elviselését, hiszen az akkori vélekedés szerint, csak egy spártai anya tud életet adni egy erős spártai gyermeknek.
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
Célkeresztbe került a fehérneműmárka
  2017-12-07 18:59:42, csütörtök
 
  emiatt a szexi és "gusztustalan" reklám miatt.
A Honey Bridette darázsfészekbe nyúlt, de nagyon. Csináltak egy szexi spotot Office Party, azaz Irodai buli címmel, melyben egy csapat mutatós fehérneműs csaj táncikál öltönyös yuppie-k gyűrűjében.Link
A para tárgya pedig az, hogy miután a cég posztolta a videót az Instagramra, a követői nekiestek, mintha éppen a Szürke ötven árnyalata című örökbecsűről mondta volna azt, hogy "ez kérem, szar
Ez az egész egy lealacsonyító szar a dolgozó nőkre nézve. Még mindig azért küzdünk, hogy a fizetésbeli különbségeket legyőzzük, miközben a férfiak tárgyiasítják a dolgozó nőket és aszerint segítik vagy mellőzik őket, hogy milyen a külsejük és hogyan viselkednek a munkahelyükön. Néhány nő azért nem megy el a munkahelyi bulikra, mert fél attól, hogy szexuálisan zaklatják őt. Ez az egész gusztustalan."

Addig ment az ekézés, hogy már magának a Honey Bridette alapítójának, Eloise Monaghannak is meg kellett szólalnia az ügyben
Ez nevetséges! A nők igenis megélhetik a szexualitásukat anélkül, hogy állandóan támadástól kellene tartaniuk.
Ahogy mondani szokás, a baj már megtörtént. Szegény Monaghan hiába magyarázkodott, a negatív kommentek elsöpörték a pozitív hangokat.

Úgy tűnik, a sex sells kitétel egyre kevésbé lesz érvényes a reklámszakmában.
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
Éljen zölden, étkezzen nyersen!
  2017-11-22 16:28:21, szerda
 
  Szerencsére falun nőttem fel, így már egész kislány koromban megtanultam, hogy minden táplálék nagyon egészséges és finom, amelyet a természet felkínál. Régebben is sok nyers ételt fogyasztottam, hiszen nyáron csak ki kellett mennem a kertbe, ahol a gyümölcsfák roskadásig tele voltak finomabbnál finomabb gyümölcsökkel, és a veteményes is egy Kánanán volt számomra. Manapság talán a múltam miatt nem jelent gondot egészségesen táplálkozni, amelybe a sok-sok nyers étel is beletartozik.

Milyen okok vezethetnek rá valakit, hogy a lehető legtöbb ételt nyersen fogyassza? Egyrészt az egészsége, hiszen mindenkinek fontos, hogy vigyázzon az egészségére és a betegségeket elkerülje. A nyers ételek többek között jó hatással vannak a gyomor működésére és az emésztési zavar problémáját is megoldják.

A másik ok, amiért érdemes minél több nyers ételt fogyasztani, hogy késleltessük az öregedési folyamatokat, hiszen ezek a táplálékok megszépítik a bőrünket, a hajunkat és a körmeinket. Nem beszélve arról, hogy segít megszabadulni a súlyfeleslegtől és csökkenti a bennünk lévő feszültséget, amely igencsak sok betegség okozója lehet.

A harmadik ok, hogy sokkal élvezetesebbek ezek az ételek, mint a legtöbb főtt és sült étel. Ezek a táplálékok tele vannak tápanyagokkal, míg főzés és sütés során ezek nagy része kioldódik.A negyedik ok a gazdaságosság. Rengeteg pénzt meg lehet azzal spórolni, ha ételeink többségét nyersen fogyasztjuk. Nem kell olyan nagy bevásárlásokat csinálni, nem kell bekapcsolni a tűzhelyt, nem kell mosogatni. Ráadásul ezeket a táplálékokat a saját kiskertünkben is termeszthetjük, így biztosak lehetünk benne, hogy ezek a zöldségek és gyümölcsök valóban biogazdálkodásból származnak. Márpedig gondolom, senki nem azért termeszt zöldségeket és más finomságot, hogy aztán agyonvegyszerezze azokat.

Ezekből az ételekből nagyon ízletes ételkölteményeket lehet aztán készíteni. Eleinte nehéz megszokni, hogy egyre több nyers ételt eszünk, de a szervezetünk egy idő után például tízóraira és uzsonnára nem valami nassolnivalóra, hanem friss zöldségre vagy gyümölcsre vágyik.

Az is gazdaságos, hogy saját magunk termesztett táplálékokat fogyasztunk, és nem a piacon kell azokat beszereznünk. Szervezetünknek hazai, szezonális és friss táplálékokra van szüksége, nem pedig olyan zöldségekre és gyümölcsökre, amelyeket más kontinensről szállítottak több héten keresztül kis hazánkba.

Nem csak úgy lehet ezeket a táplálékokat fogyasztani, hogy meghámozzuk és felszeleteljük azokat. A paradicsomot például meg lehet szárítani, a gombát be lehet pácolni, a mandulából tejet lehet készíteni és még sorolhatnám.

A bioélelmiszerek, a minimális elektromosáram-fogyasztás és élelmiszer-előkészítés nagyon zöldnek számít. Szerintem életében egyszer legalább egy hónapig mindenkinek ki kellene próbálnia milyen zölden élni és nyers ételeket fogyasztani. A megtakarított pénz és a nyert energia önmagukért beszélnek.
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
A komposztálás titkai
  2017-11-22 16:09:51, szerda
 
  A komposztálás több szempontból is nagyon hasznos. Egyrészt így nagyon sok konyhai hulladék nem a szemetesben végzi, másrészt a növényeinknek is jót teszünk azzal, ha néha egy kevés komposztot keverünk a földjükbe.

Először is jó ha tudjuk, hogy kétféle komposztálás ismeretes. A hideg és a meleg. A hideg komposztba tehetünk olyan anyagokat, mint falevelek, gyümölcs és zöldséghéj, kávézacc vagy tojáshéj. Vagyis ebbe a komposztba minden, az udvarról összegyűjtött szerves hulladék és a konyhában keletkező hulladék is belekerülhet. A meleg komposztálással leginkább a gyakorlott kertészek foglalkoznak, mivel ez már egy kevés szakértelmet is megkíván. A gyors lebomlású meleg komposzthoz négy alapanyagra van szükség, vagyis nitrogénre, levegőre, vízre és szénre. Ez a négy alapanyag azokat a mikroorganizmusokat táplálja, amelyek a bomlási folyamatokhoz szükségesek.

Minden ,,zöld anyagot" lehet tehát komposztálni. A gyümölcs- és zöldséghéjat, vagy gyümölcs- és zöldségmaradékot, minden növényi eredetű maradékot, kávézaccot, tojáshéjat, lekaszált füvet, gyomot, egyéb, az udvaron fellelhető növényi szerves hulladékot. A komposztba lehet tenni úgynevezett ,,barna anyagokat", vagyis száraz faleveleket, fakérget, fadarabokat, forgácsot, újságpapírdarabokat, nyers fából származó fűrészport, de akár még szalmát is.
Mit nem szabad komposztálni? Húsételt, zsírt, olajat, állati eredetű ürüléket, tejterméket, beteg növényeket, olyan fűrészport, amely préselt falemezből származik, tehát semmilyen olyan hulladékot, amely nem bomlik le megfelelően, vagy ami nagyon hamar kellemetlen szagokat áraszt magábólA komposztnak egy csinos tárolót is készíthetünk, ami lehet kör vagy akár négyzet alakú. A legegyszerűbb, ha a sarkokat fém- vagy farúdból készítjük, amely köré apróbb lyukú dróthálót rögzítünk, hogy a komposztálandó anyagok ne hulljanak ki belőle. A komposztáló tartály legalább egy méter széles és egy méter mély legyen, mert így elegendő helye lesz a belepakolt anyagoknak. A komposztálandó tartályban az anyagok összepréselődnek, így kellő meleg alakul ki, hogy a rothadási folyamatok beinduljanak.

A komposzthalomnak nem lenne szabad nagyon kellemetlen szagot árasztani magából. A tartály tetejére tehetünk azonban egy fedlapot, hogy megakadályozzuk, hogy a teteje benyirkosodjon, vagy hogy a kártevők hívatlan vendéngént a tartályban kutakodjanak.

A kertészek szerint három komposzttartállyal kellene minden kertésznek rendelkeznie. Az egyikben a már a kész komposztanyag van, a másikban éppen érlelődnek a szerves anyagok és hulladékok, míg a harmadikba pedig a frissen kidobott konyhai és udvari hulladékok gyűlnek.
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
Agyműködést serkentő gyógynövények és fűszerek
  2017-11-22 15:32:01, szerda
 
  Ősszel kicsit mindenki lelassul, ezeken a borongós, esős napokon úgy érezzük, mintha egyre nehezebb lenne kikelni az ágyból, és a munkahelyen sem mindig tudjuk magunkból a maximumot kihozni. Nem olyan egyszerű a munkánkra odafigyelni, ha az agyunk nem a legjobb formáját hozza. Azonban léteznek olyan fűszernövények és gyógynövények, amelyek serkentik az agy működését. Ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket, nem csupán a munkánkat leszünk képesek tökéletesen ellátni, de még a kedvenc hobbinkra is marad majd erőnk és energiánk. Ezek a táplálékok nemcsak a memóriánkra vannak jó hatással, de segítségükkel a szorongásunkat is leküzdhetjük.

A petrezselyemben és a kakukkfűben egy apigenin nevű flavonoid található, amely megerősíti az idegsejtek közötti kapcsolatot, illetve elősegítik az idegsejtek közötti kommunikációt. Ez pedig segíthet elhárítani a depressziót, és egyes kutatások szerint még a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is lecsökkenti.A kamillát nevezhetjük egy igazi stresszrombolónak és még a szorongást is csökkenti. Egy kutatásba embereket vontak be. A vizsgálatban részt vevő személyek egyik csoportja placebót, míg a másik csoport tagjai kamillakivonatot kaptak nyolc héten keresztül. Nyolc héttel később azok az emberek, akik kamillakivonatot kaptak, jelentős enyhülésről számoltak be, vagyis kevésbé voltak szorongók, mint a vizsgálat előtt.

Léteznek bizonyos makrográfok, amelyek képesek elpusztítani azokat az úgynevezett béta-amyloid plakkokat, amelyek az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél is kimutatható. Egyes embereknél azért alakul ki ez a betegség, mivel ezek a makrográfok képtelenek elvégezni a munkájukat. A kurkuma azonban lehetővé teszi, hogy a makrográfok tökéletesen ellássák a feladataikat.

A zsálya egy sokak által kedvelt gyógynövény. Bármilyen formában is alkalmazzuk, javítja a memóriát, fejleszti a tanulási képességet és jó hatással van a figyelemre. Mindezek mellett a kognitív funkciókat is javítani képes.

A borsmentával kapcsolatban megállapították, hogy javítja a memóriát. Nemcsak a munkával kapcsolatos emlékezőképességünket serkenti, de a hosszú távú memória fejlesztésében is verhetetlen. Mindemellett az éberséget is fokozza, amelyre azt hiszem, nagy szükségünk van ezeken az őszi napokon.

Ha rendszeresen fogyasztunk rozmaringot, emlékezni fogunk minden olyan információra, amely a munkánkkal, illetve az életünkkel kapcsolatos. Egy kutatásban az embereket három csoportra osztották. Az egyik szobába rozmaring-illólajat, a másikban levendula -illóolajat helyeztek, míg a harmadikba semmilyen illóolajat nem tettek. A vizsgálat végén kiderült, hogy azok az emberek teljesítettek a legjobban, akik rozmaring-illóolajat szippantottak be a kísérlet során.
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 253 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 384 db bejegyzés
e év: 1066 db bejegyzés
Összes: 30440 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 97
  • e Hét: 5584
  • e Hónap: 68033
  • e Év: 181485
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.