Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 246 
Éljen zölden, étkezzen nyersen!
  2017-11-22 16:28:21, szerda
 
  Szerencsére falun nőttem fel, így már egész kislány koromban megtanultam, hogy minden táplálék nagyon egészséges és finom, amelyet a természet felkínál. Régebben is sok nyers ételt fogyasztottam, hiszen nyáron csak ki kellett mennem a kertbe, ahol a gyümölcsfák roskadásig tele voltak finomabbnál finomabb gyümölcsökkel, és a veteményes is egy Kánanán volt számomra. Manapság talán a múltam miatt nem jelent gondot egészségesen táplálkozni, amelybe a sok-sok nyers étel is beletartozik.

Milyen okok vezethetnek rá valakit, hogy a lehető legtöbb ételt nyersen fogyassza? Egyrészt az egészsége, hiszen mindenkinek fontos, hogy vigyázzon az egészségére és a betegségeket elkerülje. A nyers ételek többek között jó hatással vannak a gyomor működésére és az emésztési zavar problémáját is megoldják.

A másik ok, amiért érdemes minél több nyers ételt fogyasztani, hogy késleltessük az öregedési folyamatokat, hiszen ezek a táplálékok megszépítik a bőrünket, a hajunkat és a körmeinket. Nem beszélve arról, hogy segít megszabadulni a súlyfeleslegtől és csökkenti a bennünk lévő feszültséget, amely igencsak sok betegség okozója lehet.

A harmadik ok, hogy sokkal élvezetesebbek ezek az ételek, mint a legtöbb főtt és sült étel. Ezek a táplálékok tele vannak tápanyagokkal, míg főzés és sütés során ezek nagy része kioldódik.A negyedik ok a gazdaságosság. Rengeteg pénzt meg lehet azzal spórolni, ha ételeink többségét nyersen fogyasztjuk. Nem kell olyan nagy bevásárlásokat csinálni, nem kell bekapcsolni a tűzhelyt, nem kell mosogatni. Ráadásul ezeket a táplálékokat a saját kiskertünkben is termeszthetjük, így biztosak lehetünk benne, hogy ezek a zöldségek és gyümölcsök valóban biogazdálkodásból származnak. Márpedig gondolom, senki nem azért termeszt zöldségeket és más finomságot, hogy aztán agyonvegyszerezze azokat.

Ezekből az ételekből nagyon ízletes ételkölteményeket lehet aztán készíteni. Eleinte nehéz megszokni, hogy egyre több nyers ételt eszünk, de a szervezetünk egy idő után például tízóraira és uzsonnára nem valami nassolnivalóra, hanem friss zöldségre vagy gyümölcsre vágyik.

Az is gazdaságos, hogy saját magunk termesztett táplálékokat fogyasztunk, és nem a piacon kell azokat beszereznünk. Szervezetünknek hazai, szezonális és friss táplálékokra van szüksége, nem pedig olyan zöldségekre és gyümölcsökre, amelyeket más kontinensről szállítottak több héten keresztül kis hazánkba.

Nem csak úgy lehet ezeket a táplálékokat fogyasztani, hogy meghámozzuk és felszeleteljük azokat. A paradicsomot például meg lehet szárítani, a gombát be lehet pácolni, a mandulából tejet lehet készíteni és még sorolhatnám.

A bioélelmiszerek, a minimális elektromosáram-fogyasztás és élelmiszer-előkészítés nagyon zöldnek számít. Szerintem életében egyszer legalább egy hónapig mindenkinek ki kellene próbálnia milyen zölden élni és nyers ételeket fogyasztani. A megtakarított pénz és a nyert energia önmagukért beszélnek.
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
A komposztálás titkai
  2017-11-22 16:09:51, szerda
 
  A komposztálás több szempontból is nagyon hasznos. Egyrészt így nagyon sok konyhai hulladék nem a szemetesben végzi, másrészt a növényeinknek is jót teszünk azzal, ha néha egy kevés komposztot keverünk a földjükbe.

Először is jó ha tudjuk, hogy kétféle komposztálás ismeretes. A hideg és a meleg. A hideg komposztba tehetünk olyan anyagokat, mint falevelek, gyümölcs és zöldséghéj, kávézacc vagy tojáshéj. Vagyis ebbe a komposztba minden, az udvarról összegyűjtött szerves hulladék és a konyhában keletkező hulladék is belekerülhet. A meleg komposztálással leginkább a gyakorlott kertészek foglalkoznak, mivel ez már egy kevés szakértelmet is megkíván. A gyors lebomlású meleg komposzthoz négy alapanyagra van szükség, vagyis nitrogénre, levegőre, vízre és szénre. Ez a négy alapanyag azokat a mikroorganizmusokat táplálja, amelyek a bomlási folyamatokhoz szükségesek.

Minden ,,zöld anyagot" lehet tehát komposztálni. A gyümölcs- és zöldséghéjat, vagy gyümölcs- és zöldségmaradékot, minden növényi eredetű maradékot, kávézaccot, tojáshéjat, lekaszált füvet, gyomot, egyéb, az udvaron fellelhető növényi szerves hulladékot. A komposztba lehet tenni úgynevezett ,,barna anyagokat", vagyis száraz faleveleket, fakérget, fadarabokat, forgácsot, újságpapírdarabokat, nyers fából származó fűrészport, de akár még szalmát is.
Mit nem szabad komposztálni? Húsételt, zsírt, olajat, állati eredetű ürüléket, tejterméket, beteg növényeket, olyan fűrészport, amely préselt falemezből származik, tehát semmilyen olyan hulladékot, amely nem bomlik le megfelelően, vagy ami nagyon hamar kellemetlen szagokat áraszt magábólA komposztnak egy csinos tárolót is készíthetünk, ami lehet kör vagy akár négyzet alakú. A legegyszerűbb, ha a sarkokat fém- vagy farúdból készítjük, amely köré apróbb lyukú dróthálót rögzítünk, hogy a komposztálandó anyagok ne hulljanak ki belőle. A komposztáló tartály legalább egy méter széles és egy méter mély legyen, mert így elegendő helye lesz a belepakolt anyagoknak. A komposztálandó tartályban az anyagok összepréselődnek, így kellő meleg alakul ki, hogy a rothadási folyamatok beinduljanak.

A komposzthalomnak nem lenne szabad nagyon kellemetlen szagot árasztani magából. A tartály tetejére tehetünk azonban egy fedlapot, hogy megakadályozzuk, hogy a teteje benyirkosodjon, vagy hogy a kártevők hívatlan vendéngént a tartályban kutakodjanak.

A kertészek szerint három komposzttartállyal kellene minden kertésznek rendelkeznie. Az egyikben a már a kész komposztanyag van, a másikban éppen érlelődnek a szerves anyagok és hulladékok, míg a harmadikba pedig a frissen kidobott konyhai és udvari hulladékok gyűlnek.
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
Agyműködést serkentő gyógynövények és fűszerek
  2017-11-22 15:32:01, szerda
 
  Ősszel kicsit mindenki lelassul, ezeken a borongós, esős napokon úgy érezzük, mintha egyre nehezebb lenne kikelni az ágyból, és a munkahelyen sem mindig tudjuk magunkból a maximumot kihozni. Nem olyan egyszerű a munkánkra odafigyelni, ha az agyunk nem a legjobb formáját hozza. Azonban léteznek olyan fűszernövények és gyógynövények, amelyek serkentik az agy működését. Ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket, nem csupán a munkánkat leszünk képesek tökéletesen ellátni, de még a kedvenc hobbinkra is marad majd erőnk és energiánk. Ezek a táplálékok nemcsak a memóriánkra vannak jó hatással, de segítségükkel a szorongásunkat is leküzdhetjük.

A petrezselyemben és a kakukkfűben egy apigenin nevű flavonoid található, amely megerősíti az idegsejtek közötti kapcsolatot, illetve elősegítik az idegsejtek közötti kommunikációt. Ez pedig segíthet elhárítani a depressziót, és egyes kutatások szerint még a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is lecsökkenti.A kamillát nevezhetjük egy igazi stresszrombolónak és még a szorongást is csökkenti. Egy kutatásba embereket vontak be. A vizsgálatban részt vevő személyek egyik csoportja placebót, míg a másik csoport tagjai kamillakivonatot kaptak nyolc héten keresztül. Nyolc héttel később azok az emberek, akik kamillakivonatot kaptak, jelentős enyhülésről számoltak be, vagyis kevésbé voltak szorongók, mint a vizsgálat előtt.

Léteznek bizonyos makrográfok, amelyek képesek elpusztítani azokat az úgynevezett béta-amyloid plakkokat, amelyek az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél is kimutatható. Egyes embereknél azért alakul ki ez a betegség, mivel ezek a makrográfok képtelenek elvégezni a munkájukat. A kurkuma azonban lehetővé teszi, hogy a makrográfok tökéletesen ellássák a feladataikat.

A zsálya egy sokak által kedvelt gyógynövény. Bármilyen formában is alkalmazzuk, javítja a memóriát, fejleszti a tanulási képességet és jó hatással van a figyelemre. Mindezek mellett a kognitív funkciókat is javítani képes.

A borsmentával kapcsolatban megállapították, hogy javítja a memóriát. Nemcsak a munkával kapcsolatos emlékezőképességünket serkenti, de a hosszú távú memória fejlesztésében is verhetetlen. Mindemellett az éberséget is fokozza, amelyre azt hiszem, nagy szükségünk van ezeken az őszi napokon.

Ha rendszeresen fogyasztunk rozmaringot, emlékezni fogunk minden olyan információra, amely a munkánkkal, illetve az életünkkel kapcsolatos. Egy kutatásban az embereket három csoportra osztották. Az egyik szobába rozmaring-illólajat, a másikban levendula -illóolajat helyeztek, míg a harmadikba semmilyen illóolajat nem tettek. A vizsgálat végén kiderült, hogy azok az emberek teljesítettek a legjobban, akik rozmaring-illóolajat szippantottak be a kísérlet során.
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
Még ha egy sátorban is kell élned hozzá, az adósságot kerüld
  2017-11-21 13:36:29, kedd
 
 


Meglepő idézet, pláne mivel nem a Tevepásztor, hanem a Time magazinban jött szembe. Emlékszem, egyetemistaként sokszor volt azzal problémám, hogy nincs nálam egy forint sem. Igazából a ,,nálam" jelen esetben erős eufémizmus, a mondat tényszerűbben: ,,hogy nincs egy forintom sem". Ha szerencsém volt, akkor a mélyhűtőben találtam egy ínséges időkre félretett pár virslit és zsömlét. Volt, hogy nem volt szerencsém.

Így vagy úgy, de nagyon jól jött, ha az ilyen átmeneti időszakokban valaki kisegített párezer forinttal. Általában a szüleimre esett a választás, de mennyivel kézenfekvőbb lett volna, ha a jelenlegi, az akkori helyzetemhez képest busás jövedelemmel rendelkező önmagamtól kérhettem volna. Persze ehhez szükség van egy időgépre... és szerencsére van ilyen.

Úgy hívják, hitel. Egy kicsit akadozik, egy kicsit drága, de ha arra gondolunk, hogy egy időgép elég komplex funkcióját látja el...Az alapvető probléma az, hogy az ember az élete második felében jut kellő jövedelemhez, miközben ételre, utazásra, szórakozásra vagy éppenséggel lakásra, családalapításra már az első felében is sokat (sőt, talán többet is) költene. Lehet úgy gondolni a hitelre, hogy a vagyonosabb, kései önmagamtól átcsoportosítok jövedelmet a csóróbb, ifjú önmagamnak. Most nem lenne megterhelő minden nap megetetni azt az egyetemistát, és ha erre kaptam volna akkor hitelt, örömmel felvettem volna. Persze nem mindegy, hogy az ember mire költi azt a pénzt és mekkora árat, mennyi kamatot fizet azért, hogy a bank mindezt lehetővé teszi. Jelzáloghitelt a mostani kamatkörnyezetben kifejezetten bölcs dolog lehet felvenni. Plazmatévére fogyasztási hitelt sosem az.
Egy vállalatnál azt se szeretjük, ha túl sok a hitel (egy hosszú távon jól működő cégnek is lehetnek rövid távon likviditási problémái, ami kiszolgáltatottá teheti a hitelezőinek) és azt se, ha túl kevés. Pláne most, a nullás kamatkörnyezetben, az olcsó hitel időszakában nem szeretjük. Egyszerűen nem hatékony, ha egy cég lemond a forrásbevonás ezen formájáról. Az a pénzforrás, ami egy vállalatnak hasznos lehet, egy családnak is sokat segíthet. Úgyhogy kijelenteni, hogy a hitel ,,rossz"
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
Megfejtették az „ördög által” 1676-ban megszállt
  2017-11-15 15:45:25, szerda
 
  rejtélyes üzenetét.
Maria Crocifissa della Concezione nővér, egy szicíliai kolostor lakója az Úr 1676. évének egyik reggelén tintás kézzel ébredt. Mellette több levél is feküdt, amelyek ismeretlen nyelven és betűkkel íródtak. Apácatársaival azon a véleményen voltak, hogy az éjszaka folyamán megszállta az ördög, és ő kényszerítette az írásra és az Istentől való elfordulásra. 341 éven át senki sem tudta megfejteni a különös írást, ám most egy kutatócsapat sikerrel járt.

Az Isabella Tomasi néven született leány 1645-ben látta meg a napvilágot. 15 éves volt, amikor belépett a szicíliai Palma di Montechiaro bencés kolostorba, ahol szabadidejében több nyelvet is elsajátított. 21 évvel később, egyik reggel arra ébredt, hogy a teste mindenhol tiszta tinta, és néhány levél fekszik előtte. Apácatársainak azt mondta, hogy az éjjel a sátán szállta meg, és kényszerítette őt arra, hogy ezeket írja. A nővérek hittek neki, pláne azt követően, hogy meglátták az üzeneteket, amelyet senki sem tudott megfejteni több mint három évszázadon át.Az ismeretlen nyelven írt írások közül az egyik levél fennmaradt, ám mindezidáig egy kódfejtő sem volt képes megoldani a talányt. A szicíliai Ludum Tudományos Központ informatikusai idén augusztusban kézhez kapták a levél egy másolatát, és egy hírszerzői kódtörő szoftver segítségével korszerű elemzés alá vetették

A Daniele Abete vezette kutatócsoport nem éppen hagyományos módon jutott hozzá a modern technikához: a kódtörő szoftvert az úgynevezett mély weben (az internet sötét bugyraiban) találták meg, ahol a hírszerző ügynökségek által kifejlesztett algoritmusok bizonyos úton-módon kiszivárognak a nagyközönséghez.

A szakértők betáplálták a szoftver programjába az ókori görög, arab, latin ábécét, valamint a rúnaírást, aminek segítségével értelmet tudtak adni a szöveg egyes részeinek. Az első 15 sort sikerült lefordítani. Kiderült, hogy a nyelvzseni apáca mind a négy betűkészletet felhasználva készítette el ,,ördögi szövegét", amelyet elemeire bontva olvasható, bár elég rejtélyes és több helyen zavaros mondatokat kapunk. Az értelme valóban elég sátáni lett, ugyanis a nővér azt írja, hogy ,,a Szentlélek felesleges", ,,Istent az ember találta ki" és hogy a ,,katolikus tanítás alapelvei egyszerűen senki számára sem működőképesek". Az egyik mondat pedig így szól: ,,Talán most a Sztüx már bizonyos". Az ókori görög mitológiában a Sztüx folyó az élők és a holtak birodalmát választotta el.


A kutatók a levél sok helyen kusza és kevéssé konzisztens szövegeit elemezve azt gyanítják, hogy a nővér skizofrénia vagy bipoláris zavar okozta tüneteinek köszönhetően írt le ilyen szavakat. Talán hallott egy hangot, amely diktálta a levelet, és a nyelvi képességeit segítségül hívva keverte össze a különböző betűkészletet, majd hozta létre az ,,eretnek" szöveget.
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
A magyar mennyei tizenegy
  2017-11-15 15:39:25, szerda
 
  Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor." A legtöbb magyar futballszurkoló álmából felverve is sorolja az Aranycsapat tizenegy játékosát, és ezt a tizenegy nevet említené, ha megkérdeznék, melyik volt minden idők legjobb magyar focicsapata. Ki hinné, hogy ilyen összeállításban a legendás válogatott egyetlen alkalommal sem játszott végig 90 percet? A tizenegy zseni mindössze négyszer (!) szerepelt együtt a kezdőcsapatban, ám mindannyiszor volt csere, még a 6:3-as londoni diadalkor is, amikor a világ megtanulta az Aranycsapat névsorát. Sebes Gusztáv együttesében ezen időszakban további két tucat játékos szerepelt többször-kevesebbszer. Olyan sztárok szorultak sokszor kispadra, sokszor kereten kívülre, mint Sándor Károly (Csikar), Palotás Péter, Szusza Ferenc, Kotász Antal vagy éppen Szojka Ferenc.Ha pusztán az 1950-es években ennyi kivételes futballcsillagunk volt, akkor szinte lehetetlennek tűnik a több mint 115 éves magyar labdarúgás történetének valaha volt legjobb játékosait egy csapattá gyúrni. Mi most mégis erre teszünk kísérletet, noha már önmagában rendkívül nehéz különböző korok, különböző játékstílusok legendás alakjait összehasonlítani. A magyar labdarúgás pedig bővelkedik kiemelkedő sikerekben és korszakos egyéniségekbenAhhoz, hogy megkönnyítsük feladatunkat, két félidőben vizsgáljuk meg focitörténelmünket: összeállítottunk egy második világháború előtti, illetve egy 1945 utáni álomcsapatot. Így először ,,csak" azt kellett eldöntenünk, hogy az 1938-as, illetve az 1954-es vb-ezüstérmes együttesekbe kiket cseréltünk volna be-, illetve le. Majd a két félidő, a két korszak álomcsapatait vetettük egybe, és íme a magyar labdarúgás történetének valaha volt legjobb tizenegye

A magyar bajnokságban, és a válogatottban elért sikerek mellett azt is figyelembe vettük, mennyire volt kiemelkedő az adott futballsztár karaktere, azaz saját korában mennyire hatott csapatára, a szurkolókra, a sajtóra, netán a világ futballjára. Mindez persze csak játék, ám annak, reményeink szerint izgalmas.


Az 1945 előtti álomcsapat

A magyar futball első álomcsapata nem egy magazin által összeállított képzeletbeli válogatott, hanem nagyon is valódi focicsapat volt: az 1910-es évek végének MTK-ja. Akkoriban a kék-fehérek sorozatban nyertek tíz aranyérmet, az 1917-1918-as bajnokságot például egy döntetlen mellett 21 győzelemmel és 147:10-es gólaránnyal zárták.

Abban a gárdában együtt ontotta a gólokat Schlosser Imre, Schaffer Alfréd, Braun József és a sokak szerint a még Puskásnál is jobb Orth György. Valamennyien európai szintű játékosok voltak, a mai popsztárokhoz, az akkori primadonnákhoz hasonló népszerűséggel.

A karikalábú ,,Slóziról" filmet forgattak, versenylovat és cipőpasztát neveztek el, az emberek vállukon vitték haza egy-egy győzelem után. Egy sátoraljaújhelyi fakereskedő Schlossernek adta ki magát, hogy megszerezze egy vagyonos lány hozományát. Amikor pedig Slózi a Fradiból a kék-fehérekhez igazolt, még a világháborús híreknél is többet foglalkozott vele a korabeli sajtó.

A Futballkirálynak titulált Schaffer Európa legkeresettebb focistája volt, ünnepelte Bécs, Prága, Bázel, München és Nürnberg is - ő volt az első igazi profi világvándor, minden évben ott játszott, ahol a legjobban megfizették. Bázelben a város polgármestere fel is rótta, hogy Schaffer még nála is többet keres, mire a csatár nemes egyszerűséggel válaszolta: jól is van ez így, hisz ő jobban focizik, mint a polgármester úr..
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
Amit nem tudtunk világgá kiáltani
  2017-11-15 15:33:46, szerda
 
  feltárul a varsói gettó élete.
A varsói gettó titkos levéltára, a gettóéletet és a náci bűntetteket dokumentáló úgynevezett Ringelblum-archívum anyagait bemutató állandó kiállítás nyílt kedden a varsói Zsidótörténeti Intézetben.


Az archívum összegyűjtését a zsidó önszerveződés egyik vezetője, Emanuel Ringelblum történész kezdeményezte a németek által 1940-ben létesített varsói gettóban, az Oneg Sábát (A szombat öröme) nevű földalatti csoport megalapításával. Ringelblumot 1944-ben a nácik kivégezték.

Az Oneg Sábát több tucat zsidó értelmiségi tagja a gettóéletet, valamint a megszállt Lengyelország területén a zsidók ellen elkövetett náci bűntetteket dokumentáló anyagokat gyűjtötte össze. Az archívum egy részét 1942 augusztusában, a másikat a gettófelkelés előtt, 1943 telén ásták el fémládákban. A háborút az Oneg Sabatnak csak három tagja élte túl, az ő útmutatásuk alapján találták meg az anyagok első részét 1946-ban, a második részét 1950-ben.

Az iratok, fényképek, rajzok, naplók, sajtókiadványok, tudományos és irodalmi művek feldolgozásával azóta a 70 éve alapított, Ringelblumról elnevezett Zsidótörténeti Intézet foglalkozik, melyet az Oneg Sabat egykori titkos találkozóhelyén létesítettek.


A levéltár történelmi jelentőségét Andrzej Duda méltatta a megnyitón mondott beszédében. Felidézte: a levéltárosok által megszerzett információkat az 1939-ben Párizsban megalakított, majd Londonban működő emigrációs lengyel kormánynak továbbították. A lengyel elnök Ringelblumot és munkatársait a zsidó és a lengyel második világháborús ellenállás hőseinek nevezte. Az archívum Duda szerint megakadályozta a hitleri Németország azon terveit, hogy a zsidóságot és emlékezetét is megsemmisítsék.

Az új, Amit nem tudtunk világgá kiáltani című állandó kiállítás a levéltár eredeti dokumentumait mutatja be. A tárlat látogatói megnézhetik a gettóban rögzített, eddig közzé nem tett filmanyagot, valamint az egyik tejeskannát is, melyben az anyagok egy részét elrejtették. A több mint 35 ezer lapnyi anyagot tartalmazó Ringelblum-archívum 1999-ben felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) A világ emlékezete című programjának listájára.

Az 1992-ben indult program a tagországokban fellelhető, egyetemes értékkel bíró ritka és veszélyeztetett, írott vagy audiovizuális dokumentumok, gyűjtemények azonosítását, megőrzését és széles körű megismertetését végzi.
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
A Karib-tenger kalóznője
  2017-11-05 17:59:37, vasárnap
 
  aki úgy harcolt, hogy bármely férfi elbújhatott mellette.
A kalózkodás aranykorának is tartott 17-18. században senki sem érezhette biztonságban vagyonát, aki tengeri kereskedelemre adta a fejét. Szerte a világ tengerein rettegtek ekkor a fekete, halálfejes lobogó, a ,,Jolly Roger" alatt harcoló vérszomjas haramiáktól, akik között azonban nem csak férfiakat, hanem nőket is találhatunk szép számmal. Ezen női kalózok közé tartozott Anne Bonny, akit az egyik legfélelmetesebb kalózként őrzött meg az emlékezet.

A 18. század fordulóján élt kalózokról viszonylag kevés forrás áll az utókor rendelkezésére. A legtöbb információt egy bizonyos Charles Johnson kapitány A leghírhedtebb kalózok története című 1724-ben megjelent munkájából ismerjük, amely azonban távolról sem tekinthető hiteles történeti munkának, lévén még a szerző pontos kilétét is homály fedi (egyesek szerint a könyvet Daniel Defoe írta álnéven). Mindazonáltal ez az egyetlen olyan munka, amely bármiféle információt kínál számunkra Anne Bonny - és számos ,,kollégájának" korai életéről.Eszerint a lány valamikor 1700 táján született az írországi Cork városában egy gazdag ügyvéd és egy egyszerű cseléd gyermekeként. Szülei kapcsolata nagy botrányt szült, ezért édesapja úgy döntött, hogy Amerikába költözik családjával. A mai Dél-Karolina államban található Charleston városában telepedtek le, ahol Anne édesanyja hamarosan meghalt. A fiatal lány gyakran keveredett galibába, és bár nem okozott gondot számára, hogy megvédje magát (egy alkalommal teljesen összevert egy őt megerőszakolni akaró férfit), apja nagy sajnálatára nem vált a környék legkeresettebb hajadonává.

Gazdag kérők helyett egy egyszerű matrózba szeretett bele és miután titokban összeházasodtak, apja kitagadta őt. Anne és férje, James a Bahama-szigetekre utazott, ahol Nassau városában éltek meglehetősen szegény körülmények között. James leginkább azzal tartotta fenn magát, hogy besúgóként segítette a hatóságokat kalózok nyomára bukkanni. Eme tevékenysége miatt Anne hamarosan kiábrándult férjéből és rövidesen el is váltak egymástól


A nagy fordulat Anne életében 1718-19 környékén következett be, amikor megismerkedett John Rackham-el, avagy ismertebb nevén Calico Jack-el, a hírhedt kalózkapitánnyal. Kettejüknek egy közös gyermeke is született Kubában, akinek további sorsa azonban teljesen ismeretlen. Anne ezt követően csatlakozott Jack legénységéhez és pillanatok alatt beleszokott a kalózéletbe. Úgy ivott, szitkozódott és harcolt mint bármelyik férfi a hajón. Sőt, későbbi beszámolók szerint kegyetlenségben még ki is emelkedett a többiek közül.

Anne nem az egyedüli nő volt Calico Jack legénységében, hiszen ugyancsak a fedélzeten szolgált a korszak egy másik hírhedt női kalóza, Mary Read is. Egyes elméletek szerint a két nő között szerelmi viszony is fűződött a kalózhajón töltött időszak alatt - amely egyébként nem nyúlt hosszúra.

A jamaicai brit kormányzó rövidesen vérdíjat tűzött ki a legénység minden tagjának fejére, és az 1720-as évek végén Jonathan Barnet kapitány rajta is ütött a kalózokon. A feljegyzések szerint a legénység férfi tagjai az esti ivászat miatt javarészt harcképtelenek voltak, ezért elbújtak a fedélzet alatt, míg a két nő, Anne és Mary szívós ellenállást tanúsítottak a hajójukra támadó britekkel szemben.Calico Jack és legénységének elfogása hatalmas szenzációt keltett. A tárgyalás nem tartott sokáig, lévén a kalózkodás ekkoriban automatikus halálbüntetést vont maga után. A két kalóznő azonban - ideigelenesen - megúszta a kivégzést azzal, hogy mindketten azt állították magukról, hogy terhesek. A kivégzéseket megelőzően Anne még egyszer felkereste kapitányát és szemére vetette, hogy ha ő is harcolt volna mellettük, akkor elkerülhette volna az akasztást. Mary sem élte túl sokkal a legénység többi tagját, őt hamarosan egy betegség vitte el (elképzelhető, hogy belehalt a szülésbe) a börtönben töltött időszak alatt.

Anne Bonny tárgyalást követő sorsát ismét csak Johnson kapitány munkájából ismerhetjük. Eszerint Anne végül megszülte gyermekét és elkerülte a kivégzését, de hogy mi történt vele később, arról nincs tudomásunk. Egyes elméletek szerint apja váltotta ki őt a börtönből, mások szerint új személyazonosággal visszatért a kalózkodáshoz. Bár ténylegesen csak rövid ideig fosztogatott hajókat, a tárgyalást övező figyelem egy csapásra a kor legismertebb kalóznőjévé tette őt.
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
A szikhek szent helye ellen vezényelt roham hozta el
  2017-10-31 15:38:40, kedd
 
  Indira Gandhi vesztét.
33 éve, 1984. október 31-én lőtték le szikh testőrei Indira Gandhi indiai miniszterelnököt. Utóda a miniszterelnöki tisztségben Radzsiv nevű fia lett, őt 1991-ben tamil lázadók ölték meg öngyilkos merényletben


Indira Nehru néven politikusdinasztiába született 1917. november 19-én: nagyapja, Motilal Nehru a függetlenségért küzdő Indiai Nemzeti Kongresszus Párt elnöke, apja, Dzsaváharlál Nehru Mahátma Gandhi közvetlen munkatársa, majd a független India első miniszterelnöke volt. (Gandhinak azonban nem rokona, a nevet férje után vette fel.) Politikatudományi és közgazdasági tanulmányait a legkiválóbb indiai és brit intézményekben folytatta, évekig az oxfordi egyetemre is járt (az intézménytől később megkapta a tiszteletbeli doktorátust). 1941-ben kapcsolódott be az Indiai Nemzeti Kongresszus Párt munkájába, egy év múlva tevékenysége miatt a brit gyarmati hatóságok börtönbüntetésre ítélték.ndia függetlenségének elnyerése, 1947. augusztus 15. után miniszterelnökké választott apjának munkatársa lett, miközben népszerűsége és befolyása is egyre nőtt, s 1959-ben nagyapja, majd apja után őt is megválasztották az Indiai Nemzeti Kongresszus elnökévé. Apja halála után, 1964-ben a parlament felsőházának tagja, és Lal Bahadur Sásztri kormányában tájékoztatásügyi miniszter lett. A kormányfői tisztségre 1966-ban választották meg, első hivatali éveit a párton belüli, végül szakadáshoz vezető villongások is nehezítették. Kormányzása alatt államosították a magánbankokat, eltörölték a korábbi uralkodóknak járó kegydíjakat, a harmadik indiai-pakisztáni háborúban India vereséget mért iszlám szomszédjára és nukleáris hatalommá vált. Gandhi kormányzásának utolsó két évében - miután a bíróság szabálytalannak ítélte 1971-es képviselővé választását - szükségállapotot hidetett és rendeleti úton kormányzott.


Pártja 1977-ben ellenzékbe szorult, Indira Gandhi és fia, Szandzsáj ellen eljárást indítottak, mandátumát elvesztette, rövid ideig őrizetbe is vették. Az elhúzódó, tisztességesnek nem nevezhető per ismét népszerűvé tette, s miután a kormánykoalíció - amelyet csak a Gandhi elleni gyűlölet tartott össze - szétesett, 1980-ban ismét győzelemre vezette pártját.

Második kormányzása idején a pandzsábi válság jelentette számára a legnagyobb kihívást: a kelet-indiai államban többséget alkotó szikhek nagyobb autonómiát követeltek, sőt a szélsőségesek az elszakadást tűzték zászlajukra. A szikhek legszentebb helyén, az amritszári Aranytemplomban 1983 végén több száz fegyveres szeparatista barikádozta el magát, s miután a tárgyalások nem vezettek eredményre, Gandhi 1984. júniusának elején utasítást adott az épületegyüttes megrohamozására.A szikhek szemében szentségtörésnek számító, számos áldozatot követelő és a templomban is súlyos károkat okozó akció a politikusra nézve is tragikus következményekkel járt. Néhány hónappal később, 1984. október 31-én új-delhi hivatali rezidenciájának kapujában testőrségének két szikh tagja tüzet nyitott rá, s Gandhi néhány órával később a kórházban meghalt. Alig egy nappal korábban e szavakat mondta: ,,Ma még életben vagyok, de holnap már nem biztos, hogy élni fogok. Az utolsó leheletemig szolgálni fogom az országot, és ha meghalok, minden csepp vérem Indiát fogja erősíteni". A gyilkosságot követően szikh-ellenes pogromok kezdődtek, amelyekben több ezer ember lelte halálát.

A két tettes egyikével már a helyszínen végeztek, a másik testőrt és annak unokatestvérét, aki részt vett a merénylet előkészítésében, halálra ítélték és 1989. január 6-án felakasztották. A kivégzés ellen a szikhek politikai pártja, az Akali Dal tiltakozott, a három szikh férfit Pandzsábban ma is mártírként tisztelik. Indira Gandhi utóda a miniszterelnöki tisztségben Radzsiv nevű fia lett, őt 1991-ben tamil lázadók ölték meg öngyilkos merényletben. Indira Gandhi emlékére békedíjat alapítottak.
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
Hogyan öltek „élőhalottakat” a középkorban?
  2017-10-31 15:22:12, kedd
 
  Bár a középkori emberek még nem használták a ,,zombi" elnevezést, a sírjaikból előmászó és az élőket terrorizáló, járkáló holttestekről szóló történeteket nagyon is ismerték. Nem meglepő hát, hogy ezen történetekben kiemelt fontossággal bírt az, hogy miként is lehet végezni a félelmetes élőhalottakkal.A középkori keresztény világkép szerint a halált követően az ember lelke a pokolba, a purgatóriumba vagy a mennyországba távozik. Egyes történetek azonban arról számolnak be, hogy ebbe a ,,folyamatba" valahol hiba siklott és az elhunyt inkább visszatért az élők közé, hogy aztán szenvedést hozzon rájuk. A 12. században élt ágostonrendi kanonok, William of Newburgh egy értékes történeti munkát hagyott az utókorra, amelyben a 11-12. századi angol történelem fontos eseményei mellett számos fantasztikus történetet is szerepeltet. Olvashatunk nála például vámpírokról, egy kalózzá lett püspökről, és a családtagjaikat terrorizáló zombikról is .Szemben a modernkori horrorfilmek szörnyetegeivel, William of Newburgh élőhalottai nem fogyasztottak emberi agyakat, de azért komoly veszélyt jelentettek az élőkre. Előfordult például, hogy egy ilyen élőhalott ,,majdnem összezúzta a feleségét hatalmas testsúlyával." A halálra rémült áldozatok ezért érthető módon igyekeztek megoldást találni a zombijárásra, és a korszak viszonyainak megfelelő módon gyakran az egyházhoz fordultak segítségért.


Az imént említett történetben például az elhunyt felesége és testvére értesítették a főesperest, aki azonnal továbbította az ügyet a lincolni püspökhöz. A püspök tanácsadói azonnal felhívták a figyelmét arra, hogy ilyen esetek gyakran történnek Angliában és minden egyes korábbi incidensnél az áldozatok ,,egészen addig nem találtak nyugalomra, amíg a testét annak az átkozottnak elő nem ásták és el nem égették."

A püspök azonban úgy gondolta, hogy bármi is legyen a helyzet, az egyébként keresztény módra eltemetett elhunyt sírját nem szabad ily módon bolygatni megfelelő előkészületek nélkül. Ezért válaszlevelében már előre feloldozást adott a főesperesnek a sír felnyitása miatt és engedélyezte számára a holttest megvizsgálását. Amikor erre sor került, a halottat teljesen érintetlenül találták a koporsójában - annak ellenére, hogy esténként rendszeresen zaklatta a helyieket. A főesperes erre ráhelyezte a püspök levelét a holttest mellkasára, majd ismét lezárta a sírt. A módszer bevált és a halott férfi soha többé nem tért vissza az élők közé.


Más esetekben azonban a zombik által zaklatott emberek korántsem voltak olyan tekintettel a vallási előírásokra mint Lincoln püspöke. Egy alkalommal a skóciai Berwick városában egy szörnyű járvány pusztított, amelyet egy meghalt gazfickó, halálból visszatért teste terjesztett. A környéken vándorló zombit folyamatosan ugató kutyák falkája kísérte és ,,maga a levegő vált fertőzötté és romlottá", amerre járt.

Ez az élőhalott azonban nem volt túlságosan eszes, ugyanis a történet szerint néha szóba elegyedett azokkal, akikkel találkozott és ilyenkor elmondta nekik, hogy ,,addig nem lelnek majd békére, amíg el nem égetik őt." William of Newburgh szerint ekkor ,,összegyűjtöttek tíz fiatal férfit, akik kitűntek bátorságukkal, hogy ássák elő ezt a szörnyű holttestet. Miután feldarabolták combtól combig, meggyújtották és a tűz táplálékává tették." Ezzel valóban elpusztították az élőhalottat, az általa terjesztett betegség azonban még sok ember életét követelte.


Egy másik történetben egy világi szokásoknak hódoló, bűnös pap tért vissza a túlvilágról, akit életében ,,Hundeprest" névvel illettek, utalva arra, hogy számos vadászkutyát tartott és a vadászatnak élt. A zombi visszatérése után egykori szeretőjét kezdte zaklatni, aki segítségért egy szerzeteshez fordult. Ő pedig nem sokat teketóriázott, ,,egy csatabárdot mélyen a testébe vágott", majd követte a zombit egészen a sírjáig, ott előásta és elégette.

Egy középkori zombi könnyen vámpír módjára is viselkedhetett, amint egy másik történet is bizonyítja. Egy alkalommal egy féltékeny férj leesett a tetőről, miközben házasságtörő felesége után kémkedett. Sérüléseibe hamarosan belehalt - anélkül, hogy előtte feloldozták volna bűnei alól. A halott férj hamarosan felkelt és vándorlásba kezdett. Hasonlóan a berwicki esethez, az ő útját is kóborkutyák falkája és egy halálos járvány kísérte.


Két fiú végül bosszút esküdött, miután édesapjuk a betegség áldozatává vált, elindultak előkeríteni a zombit. Miután rátaláltak a sírjára és előásták a holttestet, arra lettek figyelmesek, hogy ,,az olyannyira telve volt számos ember vérével, akár egy pióca". Végül kitépték a szívét, feldarabolták a testét és - ahogyan az lenni szokott - elégették
 
 
0 komment , kategória:  BLOG írások   
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 246 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 397 db bejegyzés
e év: 5423 db bejegyzés
Összes: 28787 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1859
  • e Hét: 27613
  • e Hónap: 94244
  • e Év: 1097208
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.