Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
A méz csodás ereje
  2017-11-22 15:40:13, szerda
 
  Ha fáj a torkunk vagy köhögünk, az egyik leghatásosabb, természet által felkínált gyógyszer a méz lehet. A mézbe mint természetes gyógyító szerbe már évezredekkel korábban szerelembe estek. Gondoljunk csak az egyiptomiakra, a rómaiakra vagy éppen a görögökre. Ezek a kultúrák mind a gyógyászatban, mind a konyhában előszeretettel használták a mézet. A mézet nagyon sokféle betegségre és egészségügyi problémára felhasználhatjuk. Lássuk, hogy melyek is ezek!

A méz kiválóan gyógyítja az égési sérüléseket, illetve fertőzések megelőzésére már évezredekkel korábban is használták. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a méz jelentősen felgyorsítja az égési sérülések gyógyulási idejét. Azonban nemcsak a gyógyulás folyamatát rövidíti le, hanem alkalmazásával a hegesedés is sokkal szebb lesz.

A méz javítja a rövid és a hosszú távú memóriát, különösen a menopauza és a posztmenopauza időszakában. Egy kutatásban menopauzába lépő nőket vizsgáltak. Az egyik csoport tagjai rendszeresen kaptak mézet, míg a másik csoport tagjai hormonkezelésben részesültek. Azok a nők, akik mézet kaptak, sokkal jobban teljesítettek a memóriateszteken, mint a hormonterápiában részesülő személyek.


A méz eredményesen veszi fel a harcot az orális és a genitális herpesszel szemben is. A méz a herpesszel együtt járó viszketést is lecsökkenti, illetve megszünteti azt.

A méznek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a cukornak és édesebb is, mint a cukor, így csak jóval kevesebbet fogyasztunk belőle. Ezért lehet az, hogy a méz sokkal jobb édesítési alternatíva, mint maga a cukor. Mindezek mellett a vércukorszintet is stabilizálja.

A méz kiváló antioxidáns, hiszen értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket tartalmaz. Antioxidáns hatása miatt pedig eredményesen képes a szabad gyökök károsító hatásait kivédeni.

Az aranyér a végbélnyílás fájdalmát és viszketését idézheti elő, és a székletben még vér is megjelenhet. Ezek a tünetek pedig nagyon kellemetlennek bizonyulnak. A méz azonban ezekre a tünetekre is kitűnő gyógyír lehet. A kezelés során a mézet érdemes egy kevés olívaolajjal elkeverni és ezzel az eleggyel a kezelendő felületet bekenegetni.

A pikkelysömör egy gyakori bőrbetegség, amely okozhat bőrpírt, hólyagokat, viszketést, sőt egyéb bőrelváltozásokat is. A méz ennek a betegségnek a kezelésében is hatékony lehet. Itt is, mint az aranyérnél, érdemes egy kevés olívaolajjal elkeverve felvinni a bőrfelületre. E kettő keveréke csökkenti a kialakult vörösséget, a hámlást és a viszketést is.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
SZÍVBETEGSÉG ELLEN jóga PLUSZ AEROBIK?
  2017-11-17 20:43:46, péntek
 
  A jóga és az aerobik kombinációjából profitálnak legtöbbet azok, akik szívproblémával küzdenek.
Valószínűleg nemcsak a szívbetegséggel élők profitálhatnak belőle: indiai kutatók kiderítették, hogy a jóga és az aerobik mozgásforma alkalmazása együtt segít a szívproblémákban szenvedőknek.

,,Az indiai jóga és az aerobik kombinálása csökkenti a mentális, fizikai és érrendszeri stresszt, ezáltal mérsékeli a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) problémákból eredő elhalálozás esélyét"




A tanulmányban 750 elhízott, szívbeteg indiai páciens vett részt, akik mellette 2-es típusú diabétesszel is küzdöttek.

Három csoportra osztották őket. Közülük 225-en aerobik gyakorlatokat végeztek, 240-en jógáztak, a többi 285 mindkét mozgásformát alkalmazta.

Mindegyik csoport javulást látott a szívbetegség rizikófaktorai terén, miután hat hónapon át részt vettek a foglalkozásokon.

A vérnyomás jelentősen csökkent a csak aerobikot, illetve csak jógát végző csoportban egyaránt.

A teljes koleszterin-, triglicerid-szintet és LDL (,,rossz") koleszterint szintjét illetően szintén javulás mutatkozott. A testsúlyuk és a derék körfogata is mérséklődött mindkét csoportban




Az aerobik is sokat segít az egészségügyi értékek javításában

Ám azok a páciensek, akik a jógát és az aerobikot is végezték, kétszer nagyobb csökkentést tapasztaltak minden téren. Szívműködésük javult, mozgás kapacitásuk is jelentősen emelkedett.

,,A szívbetegeknek igen ajánlott, hogy megtanulják az indiai jógát és a napi rutin részévé tegyék
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Visszatérhet a mellrák a sikeres kezelés befejezése után 15
  2017-11-11 14:45:08, szombat
 
  évvel - állapította meg egy hosszú távú, több tízezer esetet elemző tanulmány.
A mellrák visszatérésének kockázata azoknál a pácienseknél a legnagyobb (40 százalék), akiknek nagy tumoruk volt, és a rák átterjedt a nyirokcsomókra is - írták a kutatók a New England Journal of Medicine folyóirat aktuális számában publikált tanulmányukban.

A kutatók 63 ezer nő kórtörténetét követték húsz éven át. Minden páciens a mellrák leggyakoribb formájában szenvedett. A kórnak ez a típusa a fokozott ösztrogénhormon-termeléssel mutat kapcsolatot, mert a hormon serkentő hatással van a rákos sejtek növekedésére és szaporodására.

A vizsgálatban részt vevő páciensek mindegyike olyan kezelést kapott, amely blokkolta az ösztrogén hatását, valamint elzárta a hormonutánpótlást.



Bár ötévi kezelés után eltűnt a mellrák, a következő 15 év elteltével számos páciens tapasztalta, hogy a rák egész testükben elterjedt.

Azoknál a nőknél, akiknek kisebb tumoruk volt, és a rák nem érte el a nyirokcsomóikat, 10 százalék volt a kockázata annak, hogy 15 év után felbukkan és továbbterjed a daganatos betegség.

Hongchao Pan, a kutatás vezetője, az Oxfordi Egyetem tudósa szerint "figyelemre méltó, hogy a mellrák ilyen sokáig képes alvó állapotban maradni, és hosszú évek után újra terjedni kezd. A kockázat nagysága szoros kapcsolatban áll az eredeti daganat méretével, valamint azzal, hogy a rák átterjedt-e a nyirokcsomókra."

A BBC News által ismertetett tanulmány szerint a rák visszatérésének megakadályozására tíz évig kellene alkalmazni a terápiát.







Az elváltozások nemcsak a mellbimbót, de környékét is érinthetik. Jellemző a vörös, piros folt, de rózsaszínes-fehéres is lehet az elváltozás

A mellbimbót érintő Paget-kór MRI-felvételen. Időben kezelve, kezdeti stádiumban a betegség jó eséllyel gyógyítható.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
OKTÓBEri GYÜMÖLCSÖSTál
  2017-10-28 19:25:39, szombat
 
  EGYÉL HAZAIT.
Az októberi gyümölcsök tömény édessége, sűrű zamata, a szőlő, a sokféle körte, az utolsó őszibarackok mintha a kert vigasztaló búcsúajándékai lennének a ránk következő fagyos, hideg napokra. Még a tökfélék hosszú sorában is elkövetkezik a júliusi hűvös, leves uborka, a zsenge cukkini, az augusztusi húsos patisszonok után mostanra a mézédes sütőtökök ideje. Aztán amikor már több édességet nem tud adni a Természet, tápláló olajokkal ajándékozza meg télre készülő zselléreit, megérik, hullik a dió, a mogyoró és a gesztenye is. Milyen bölcsen alkotta meg a Teremtő a négy évszak táplálékait! És milyen balgán borogatjuk mostanában ezt a rendet magunk körül, amióta bármikor bármit levehetünk a polcról, az áruházak mesterségesen évszakmentes éghajlatán...


Plinius és a Természet bölcsessége.
Az ókori természettudós majd kétezer évvel ezelőtt nemcsak a Természet titkait fürkészte kíváncsian, de bölcs szándékait is megpróbálta megfejteni. Úgy vélte, hogy a Föld termései közül soknak a romlékonysága éppen azt a célt szolgálja, hogy a szegényeknek is bőven jusson belőle, hiszen eltartani egy évnél tovább akkoriban, például az olivaolajat nem volt érdemes, így jóllakhatott vele mindenki. Így is maradt ez évszázadokon át, de mára a szállítási idő lerövidült, a tartósításnak egyre rafináltabb módszereit találtuk ki. Kifogtunk volna a Természet zsugoriságán? Vagy bőkezű ajándékait az emberek táplálása helyett élelmiszeripari nyersanyaggá, tőzsdei alku tárgyává silányítottuk?
A biopiacon az áruk eredete szigorúan ellenőrzött, a banán, amit a babakocsiban nézelődő kisgyerek majszol, jó eséllyel vegyszermentes gazdálkodásból származik. Igaz, zölden, éretlenül tépték le, így a zamata meg sem közelíti a valódi, fán érett gyümölcsét, de hát azt itt úgysem ízlelhetjük, nem tűnik fel a különbség... A szállítás költsége benne van ugyan az árban, de gondol-e rá a mama, hogy a környezetszennyezés terhe szétterül az egész világon, és egyre nyomasztóbb súlyát a következő nemzedék hordozza majd? A csomagolóanyag se visszaváltható, újrahasznosítható ilyen távolságból, és a folyamatos hűtőlánc, amin végighalad az áru a fél világon keresztül, szintén energiát fogyaszt.Válaszd a hazait! Kampányszlogennek se rossz, és kiegészíthetjük azzal, hogy az évszaknak megfelelő, éppen teljes érésben lévő idénygyümölcs a télre készülődő szervezet számára itt és most az optimális tápanyagokat tartalmazza. Ilyen a szőlő, az alma, a körte.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Magas vérnyomás? Ezzel a 6 élelmiszertípussal vigyázzon
  2017-10-28 17:39:57, szombat
 
  A magas vérnyomás csökkentése nem csupán önmagáért való cél, de a kezeléssel elkerülhetővé válhatnak a komoly szövődmények is. Mindazonáltal a betegek nem támaszkodhatnak kizárólag a gyógyszeres kezelésre, az orvos életmódra vonatkozó tanácsait is fontos elfogadni és betartani. Az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van - hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD. - Kutatások bizonyítják, hogy túlsúly esetén a testsúlycsökkentés, a sóbevitel mérséklése és a fizikai aktivitás fokozása a vérnyomás jelentős csökkenését eredményezi. Azt is egyre több adat bizonyítja, hogy az alkoholfogyasztás mérséklése és a dohányzás elhagyása kedvező a vérnyomás értékeire. Hasznos a DASH-diéta, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint fehér hús-fogyasztás. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5-15 Hgmm-rel mérsékli. Ugyanennyi fogyás esetén ráadásul csökken a magas koleszterinszint, enyhülnek az anyagcsere problémák, ízületi panaszok, növekszik az energiaszint.

Sajnos, van néhány élelmiszertípus, amely megakadályozza a vérnyomás csökkenését, elsősorban a magas sótartalom okán. A só a benne lévő nátrium miatt emeli a vérnyomást, ezáltal közvetve hozzájárul a stroke, az érelmeszesedés, és a szív- és vesebetegség kockázatának növeléséhez. A sóbevitel 5 g/nap alá történő csökkentése (ami körülbelül 1 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg) a stroke kockázatát 23%-kal, és a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját 17%-kal csökkenti. A magasvérnyomás betegek ajánlott napi nátriumbevitele 2-3,5 mg. Ugyanakkor a magyar lakosság sófogyasztása jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket, jelenleg a férfiak átlagosan 17,2 gramm, a nők mintegy 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami 3-3,5-szerese az ajánlottnak.
Felvágottak
A felvágottak és a szalámik valóságos nátrium-bombák, hiszen gyakran sóval, vagy nátrium-nitrittel kezeltek, fűszerezettek és tartósítottak. Különösen a füstölt, pácolt húsoknak és az ún. löncshúsoknak magas a sótartalma.

Mirelit pizza
Bármelyik pizza rendelkezhet magas sótartalommal, amelyiken felvágott, sós sajt (például feta vagy márványsajt) és paradicsomkészítmény a feltét, de különösen a fagyasztott pizzák kerülendők a magasvérnyomás betegek számára. Ezekhez a termékekhez ugyanis több sót adnak, hogy felolvasztás és sütés után is megőrizzék az ízüket. Egy 300 grammos pizzában akár 3,9 gramm só is lehet.

Savanyúság
A tartósítás maga meglehetősen sok sót igényel, ugyanis ez az anyag tovább tartja ehetően a tartósított élelmiszereket. Így egy gyárilag savanyított uborka kész nátrium-raktár lehet, és meglepően sok sót tartalmazhat például a savanyított erőspaprika, hiszen 100 grammjában 3,3 gramm só is megbújhat.

Zacskós leves
Bár valóban percek alatt elkészülnek és melegek, a zacskós levesek jellemzően rendkívül magas nátrium tartalmúak. Van olyan brokkolikrémleves, amelynek 100 grammjában 13,7 gramm só lapul, bizonyos gombakrémleves pedig 11,7 grammot tartalmaz. Ha ragaszkodunk hozzájuk, érdemes a csökkentett sótartalmú termékeket választani.
Paradicsom készítmények
Talán meglepő, de a feldolgozott paradicsomkészítmények kifejezetten kerülendők magasvérnyomás betegség esetén, ugyanis legyen szó konzervről, tésztaszószról vagy paradicsomléről, a magas sótartalom majdnem bizonyos. 100 grammnyi paradicsomos tésztaszósz alap akár 11,9 gramm sót is magában foglalhat.

Vörös hús, csirkebőr és készételek
A magas vérnyomással élőknek a són kívül ajánlatos kerülniük a telített- és transz-zsírsavakat is. Az előbbi anyag bőségesen megtalálható például a csirke bőrében és a vörös húsokban, ezért érdemesebb sovány, bőr nélküli és fehér húsokat a tálra tennünk. A transz-zsírokkal történő eljárást hidrogénezésnek nevezzük, a hidrogénezett olajok pedig növelik az élelmiszerek eltarthatóságát és stabilitását. Éppen ezért, ha ezt a feliratot olvassuk (főként az előre csomagolt és készételeken), tudhatjuk, hogy csínján kell bánni vele.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Csodákat képes tenni az
  2017-10-27 15:34:48, péntek
 
  egészségeddel a szellentés.
A szellentésed szagát adó kén-hidrogénben több rejlik, mint hinnéd.
A brit Exeter University kutatói álltak elő a Medicinal Chemistry Communications című szaklapban közzétett nagyszerű tanulmánnyal, amiből kiderült, hogy
baromi egészséges szellenteni.
Ugyanis az élelmiszerek lebontása során keletkező hidrogén-szulfid, avagy kén-hidrogén (ez adja a záptojás és a fing szagát) kis mennyiségben segít a sejtvédelemben és az olyan súlyos betegségek elleni küzdelemben, mint például a rák legyőzésében.

Ez pedig annak köszönhető, hogy a kén-hidrogén segít megvédeni a mitokondriumot (a sejt energiatermelő és raktározó központját) - egy hatásmechanizmus segítségével lényegében szabályozza a gyulladást. Kén-hidrogén nélkül egy sejt simán elpusztul.

Nagy dózisban azért továbbra sem ajánlott, mert mérgező.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
A kén alig ismert hatásai
  2017-10-17 19:46:36, kedd
 
  Külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt jótékony hatású lehet a kén, ha szakértő kezek alkalmazzák. A gyógykozmetikus szerint méregtelenítésre, fertőtlenítésre, sőt fiatalításra is használható .
A kénről legtöbben csak annyit tudnak, hogy a tartósítóiparban és a mezőgazdaságban alkalmazzák, illetve ismerik a "büdös" kénes gyógyvizeket. A természetben a kén többek között gyógyvizekben, mofettákban, vulkángőzökben fordul elő. Vulkanikus kőzetek és fosszilis palák lepárlásából lehet hozzájutni egy 10 százalékos kéntartalmú anyaghoz, az ichtiolhoz, ennél is magasabb azonban a Holt-tengeri iszapból nyert ichtamol kéntartalma - egészen pontosan 27 százalék.Korábban a bányászott kén volt könnyebben elérhető, néhány éve azonban már tökéletesen tudják szintetizálni növényekből is. Érdemes persze megemlíteni, hogy magunk is bejuttathatjuk ezt az anyagot a szervezetünkbe, ha magas kéntartalmú élelmiszereket eszünk. Ilyen például az uborka és a hagyma minden formában, a brokkoli, a káposzta, a retek, továbbá a páfrányfenyő (gingko biloba), amely leginkább csak étrend-kiegészítő formájában hozzáférhető.

Néhányan tartanak a kéntől, holott igen jó szolgálatot tehet, ha megfelelő mennyiségben, indokkal és szakértő módon alkalmazzuk" - hangsúlyozta Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus. "A célzott kozmetikai kezelések során csupán igen kis mennyiségű ként használunk annak érdekében, hogy kizárólag pozitív hatásai érvényesüljenek.Méregtelenít és fertőtlenít
A kén számos nemkívánatos anyagot vezet ki a sejtekből, szövetekből, valamint elpusztítja a kórokozókat is. Ezáltal csökkennek a külső és a belső allergiás tünetek, legyen szó akár nap-, mosószer-, öblítő- vagy kozmetikumallergiáról.
A szaruképzési folyamat során a cisztein nevű aminosav cisztinné kell alakuljon, ami kén jelenléte nélkül nem megy végbe. Amennyiben a szaruképzési folyamat egyensúlya felborul, olyan állapotok és betegségek alakulhatnak ki, mint az atópiás dermatitisz, az ekcéma, a pikkelysömör, a hámló, korpázó bőr vagy a talpon megjelenő kóros szarufelhalmozódás. Persze, tudni kell, hogy ezek a betegségek multikauzálisak, vagyis több ok is szerepet játszik a megjelenésükben, amelyek a kénes kezelés mellett további oki kezelést is igényelnek. A kozmetikus mester tapasztalatai szerint azonban a kén vitán felül képes javítani a bőr állapotán: sokaknál akár teljes tünetmentességet is eredményezhet a szakszerű kezelés.

Fiatalosabbá teszi a bőrt
A cisztin nevű fehérjeképes ciszteinné visszaalakulni a megfelelő helyen és időben, a cisztein pedig emeli a glutation szintjét. Ez egy fontos antioxidáns, amelynek jelenléte késlelteti az öregedés látható jeleinek kialakulását.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
El tudna ilyet képzelni magyar kórházakban?
  2017-08-12 15:51:06, szombat
 
  Én sajnos nem.



Eldobható, nem mosható függöny, amely a privát szférát is védi. Alul felhívják a figyelmet: mossunk, fertőtlenítsünk kezet. Hazánkban hiába lenne ilyen szöveg, sokszor nem lenne mivel kezet mosni.

dr Novák Hunor
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Miért olyan egészséges a kovászos uborka?
  2017-07-12 16:03:36, szerda
 
  Hogyan készítsünk tökéletes, egészséges kovászos uborkát? Mennyi só kell az erjedéshez, és milyen betegségeknél van terápiás hatása? Az erjesztés vagy más néven fermentáció nem más, mint a szerves anyagok enzimek hatására történő átalakítása. Maga az emésztés folyamata is felfogható fermentációként. A rothadás is egyfajta fermentáció, de végterméke nem ehető, a folyamatokért ugyanis káros mikroorganizmusok a felelősek. Amennyiben felborul bélrendszerünk flórájának egyensúlya, kellemetlen tünetek jelentkeznek, bennünk is rothadás játszódik le ilyenkor.
Az ételkészítés esetén az enzimeket általában mikroorganizmusok (élesztőgombák, bacilusok, penészgombák...) termelik. Vannak olyan esetek is, amikor magasabb rendű élőlények, mint például a cibetmacska, a fecske vagy a méhek által készített terméket fogyasztjuk. Oxigéntől elzárva (anaerob), vagy oxigén jelenlétében (aerob), savas vagy lúgos közeg segíti (vagy éppen gátolja) a folyamatot.
[kep]http://www.egeszsegkalauz.hu/sites/default/files/kovaszos_uborka.jpg
[/kep]A kovászos uborka erjedéséhez só kell és melegAz erjesztés folyamata nélkül nem ihatnánk kávét, kakaót, de az olajbogyó és a szója fogyasztása sem lenne elképzelhető, nézzük, a tejsavas erjedés mit tesz hozzá az életünkhöz és az asztalunkra.
A tejsavas erjedés csodái: joghurt, sajtok, kefír, savanyított káposzta, kovászos uborka és kenyér
Hogy néz ki a tejsavas erjedés?
Anaerob úton szénhidrátokból (elsősorban glükózból és laktózból) tejsav képződik, kémiailag levezetve: C6H12O6 › 2CH3CH(OH)COOH
Ehhez az kell, hogy a folyamat oxigéntől elzárva (igaz, vannak az oxigént elviselő fajok is) történjen, optimális hőmérsékleten, azaz 25-30°C sajtok, erjesztett zöldségek (uborka) esetén, míg 37-42°C joghurtok, kefírek esetén.
Általában előírás, hogy az uborkát tűző napra kell tenni. Ez azonban nem feltétlenül igaz: az erjedéshez nem kell tűző napfény, csak 25-30 fok közötti, lehetőleg körülbelül egyenletes meleg.
Ha túl sok meleg éri, az erjedési folyamat leállhat, vagy az uborkák túlérhetnek, és pépessé puhulhatnak. Ha viszont megfázik, leállhat az érés.
Mennyi só kell a kovászos uborkához?
Kovászos uborka készítésnél az ajánlott sótartalom 5-10% között van. Tehát 1 liter vízhez 50-100 g sót kell adagolni. (egy evőkanál só kb 15-20g, 3-5 evőkanál só elegendő).
A káposzta erjedése folyamán keletkezik széndioxid is, ami (ha az edényt nem nyitogatjuk) előnyösen hat egyrészt az oxigént nem kedvelő tejsav baktériumoknak, másrészt az oxigén hiánya lassítja a C-vitamin elbomlását, ezzel megőrizve a zöldség vitamintartalmát.
Miért olyan egészséges a kovászos uborka?
Ahhoz, hogy energikusak, fiatalosak és egészségesek maradjunk, rendszeresen kell fogyasztanunk fermentált ételeket és italokat. A fermentált táplálékok a bennük található értékes tápanyagok révén elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését és ez teljes szervezetünkre pozitív hatással van.
Mivel a fermentált ételek enzimekben gazdagok, segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk, s értékes tápanyagokban gazdagabbak, mint a nem fermentált ételek. A fermentált ételek fontos szerepet játszanak az acetilkolin termelődésében, ami erősíti a beleket és segíti a bélmozgást.
A fermentált ételeket különösen az alábbi betegségekben érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani:
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Cukorbaj következtében levágott nagylábujj
  2017-06-24 12:36:51, szombat
 
  miatt készítették a 3 ezer éves protézist.
A Bázeli Egyetem egyiptológusai más szakértők segítségével újra megvizsgálták a világ legrégebbi ismert, közel 3 ezer éves protézisét, egy fából készült nagylábujjat. A protézisre a thébai nekropolisztól nem messze található Sejh Abd el-Kurna-i rejtekhely egyik női sírjában bukkantak rá még 2000-ben. A területet jelenleg a legmodernebb eszközök segítségével vizsgálják át.


A nemzetközi csapat modern mikroszkópokkal, röntgentechnikával és komputertomográfiával vizsgálta meg a protézist. A kutatók megállapították, hogy a műlábujjon többször is eszközöltek kiigazításokat, hogy pontosan illeszkedjen tulajdonosa, egy pap lánya lábára, aki valószínűleg cukorbaj következtében fellépő üszkösödés miatt veszítette el jobb lábának nagyujját. A tudósoknak emellett sikerült rekonsturálniuk, hogy a protézis milyen anyagból és hogyan készült. A kutatásban a kairói Egyiptomi Múzeum (felfedezése után ide vitték a protézist), valamint a Zürichi Egyetem Evolúciós Orvostudományi Intézete munkatársai is részt vettek.A műlábujj, amely a Kr. e. 1. évezred utolsó századaiból származik, egy olyan mester kézügyességét dicséri, aki nagyon is tisztában volt az ember fiziognómiájával. A mesterségbeli tudás különösen a protézis méretének változtathatóságában, valamint az azon lévő szíj erős felépítésében érthető tetten. A tény, hogy a protézis ilyen fáradságos és aprólékos munkával készült, arra utal, hogy tulajdonosa a természetes megjelenést, az esztékikumot és a kényelmet is fontosnak tartotta, és szerencséjére volt is olyan szakember, aki a műlábujj megalkotásával ezt biztosítani is tudta számára.

A vaskorból származó protézist egy kifosztott sírban találták meg, amelyet egy még korábbra datálható, régóta üresen álló kápolna kőzetébe vájtak a Sejh Abd el-Kurna-i rejtekhelyen található dombon. A kápolna a Kr. e. 15. századból származó monumentális sziklasírok egy csoportjának képezte részét, amelyet a felső rétegek számára építettek. A Bázeli Egyetem szakértői 2015 vége óta tanulmányozzák az ősi elittemetőt, valamint annak környékét.




A legkorábbi Sejh Abd el-Kurna-i sírok a Kr. e. 2. század elejére datálhatók, a temető azonban a Kr. e. 15. században élte ,,virágkorát" - ha lehet ilyesmiről beszélni egy temető esetében. A sziklába vájt építményeket számos alkalommal újra felhasználták, és legalább részleteikben újraformálták a Kr. e. 1. évezred folyamán. Jóval később lakásokként is felhasználták a sírokat, főként helyiek - a folyamat a korai keresztény remetékkel kezdődött, és csak a 20. században ért véget.

A Svájci Nemzeti Tudományos Alap által finanszírozott projekt során mikroanalatikus, tudományosan megalapozott módszereket, valamint precíziós technológiát és fotográfiát is használtak. A Bázeli Egyetem tudósai a zürichi Eidgenössische Technische Hochschule, Zürich (ETH, magyarul Szövetségi Műszaki Főiskola) geodéziában és geológiában jártas szakemberivel karöltve tudományos úton vizsgálják meg a feltárási terület és környezetének természetes és mesterséges módon kialakult építményeit. A szakemberek egy régészeti és geológiai 3D-s térkép elkészítését tervezik, amelyen a terep alaktani sajátosságait, valamint a föld alatti építményeket is fel fogják tüntetni. A kutatók szeretnék rekonstruálni a temető egyes korszakokon átívelve történő fejlődését.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 355 db bejegyzés
e év: 5381 db bejegyzés
Összes: 28745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 779
  • e Hét: 18499
  • e Hónap: 85130
  • e Év: 1088094
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.