Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
Ilyen a könnyű vegyes reggeli a veszprémi kórházban
  2018-02-03 17:44:41, szombat
 
 
A Kórházi koszt Facebook-oldalára pénteken került fel a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházból egy legújabb gyöngyszem, könnyű vegyes reggeli néven fut.



 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Kéken világít a csirkehús a sötétben
  2018-01-06 14:55:48, szombat
 
  amit egy ikrényi férfi vásárolt.
Megnyugtató kék fényt bocsát ki sötétben az a csirkemell, amelyet egy ikrényi férfi vásárolt még újév előtt, ő azonban ettől nem nyugodott megA hatóság laborvizsgálatok híján csak találgat, mitől világíthat a hús.Furcsa történettel kereste fel szerkesztőségünket egy neve elhallgatását kérő ikrényi férfi. Elmondta, hogy a múlt héten egy boltban csirkemellet vett, aminek a felét elkészítette, a másik felét azonban szilvesztereste véletlenül nyersen elöl hagyta a konyhapulton. Amikor hajnalban hazament, halvány fény derengett a helyiségből. Először azt hitte, hogy talán a gáztűzhelyet hagyta égve, majd gyorsan rájött, hogy a hús világít.Az eset miatt felhívta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), ahol azonban nem kecsegtették vizsgálattal, mondván, hogy a vásárlás óta sok idő eltelt, s a termék akár otthon is szennyeződhetett valamivel. Ezért aztán két kis dobozban mintát hozott szerkesztőségünkbe. A hús ránézésre egyáltalán nem volt szokatlan - bár kissé kellemetlen szagot árasztott -, teljesen sötétben azonban kék fényt bocsátott ki, amelyet akár megnyugtatónak is nevezhetnénk, ha nem fogyasztásra szánt élelmiszerről lenne szó.




Az esettel elsőként a győri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karát kerestük meg, ahol azonban laborvizsgálatok nélkül nemkívántak találgatásokba bocsátkozni, mitől viselkedhet kis teljesítményű izzóként a hús. Ezután a Nébih budapesti központjához fordultunk. Ott azt a választ kaptuk, hogy nem először találkoznak ilyen jelenséggel, de miután az ügyben nem történt sem laboratóriumi, sem - az élőállat-állományig, annak takarmányáig visszanyúló - nyomon követéses vizsgálat, a valós ok csak feltételezhető.

A hatóság két lehetséges magyarázatot adott a furcsaságra. Az egyik, hogy valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús, amely az előkészítés, feldolgozás során bárhol megtörténhetett. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek sötétben fluoreszkálnak. Emellett felmerül annak a lehetősége, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele és a háttérben valamilyen kémiai folyamat állhat. Mivel ez nem általános, előfordulásában más tényezők - például a takarmányozás - is szerepet játszhatnak.
A Nébih mindenesetre - biztos, ami biztos - hangsúlyozta: ha a vásárlóban bármely ok miatt undort kelt
az élelmiszer vagy visszatetszőnek találja azt, nem szabad elfogyasztania, illetve belőle ételt készítenie
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Dió - Az egyik legértékesebb gyümölcsünk
  2018-01-04 13:12:04, csütörtök
 
  A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is
Legértékesebb gyümölcseink egyike a dió, a termése legfontosabb része a dióbél, de a héját is felhasználják, félig éretten pedig magát a diószemet teszik el befőttnek. Igen sokoldalú gyümölcsünk.
Vitaminbomba a dió! A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják. Készíthető belőle tea, amely javasolt egyebek mellett bőrproblémákra .



Gazdag növényi rostokban és ásványi anyagokban! Sok benne a magnézium és a kálium, megtalálható benne a csontképző fluor, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Lábadozó betegeknek kiváló a dióval gazdagított étrend.
Gazdag omega-3-zsírsavakban! A magvakban, így a dióbélben található, többszörösen telítetlen zsírok, így az omega-3-zsírsavak - az alfa-linolénsav - kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárul az erek állapotának javulásához.A diófalevél nagyon gazdag cserzőanyagokban, teája hatásos gyomorhurut, hasmenés ellen. Magát a diót a népi gyógyászatban vérszegénység, sápadtság kezelésére is használták. Különösen a dióhéjból készült tea jó emésztési bajokra.



A dió prosztatára gyakorolt jótékony hatása valószínűleg azon alapul, hogy képes lebontani az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) néven ismert fehérjét. Ha a vérben nagy ennek a fehérjének az aránya, az a prosztatarák fokozott kockázatára utal


Napi 3-5 dió bele ajánlott, ez a mennyiség már hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Sajttal nagyon finom, így sajttálak díszítésére is kitűnő - ajánlja a dietetikus. A dió világos színű olaja kiváló salátákhoz, gyökérzöldségekhez, desszertekhez. Érdemes a hűtőben tárolni, ha felbontottuk, így jobban megőrzi illatát és ízét.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Hasra hízik? Ez az oka!
  2017-12-07 18:31:55, csütörtök
 
  Az alma típusúnak is nevezett hasi elhízás a szakemberek szerint veszélyesebb lehet, mint ha az azonos mennyiségű zsírszövet viszonylag egyenletesen oszlik el a testen. Ha valakinek nagy a derékbősége a csípőjéhez viszonyítva, az azt jelenti, hogy az úgynevezett viszcerális zsírszövet (zsigeri zsír) mennyisége nagyobb. Ez a zsírszövet-típus nem a bőr alatt, hanem a belső szervek között, a hasüregben található meg. A zsírszövetből pedig olyan vegyületek kerülhetnek a szervezetünkbe, amelyek károsíthatják a sejteket, szerveket, például a vérereket.

A hasi zsírpárnák jelentősen növelik olyan súlyos, akár halálos betegségek rizikóját, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a stroke, valamint ezt a típusú elhízást bizonyos daganatokkal és a demenciával is összefüggésbe hozták.

De mitől alakulhat ki valakinél a hasi elhízás?
Természetesen az egészségtelen (főként finomított szénhidrátokban gazdag) étrend és a mozgásszegény életmód hozzájárul a túlsúlyhoz, de néhány egyéb tényező is közrejátszhat. A genetikai örökségünk például meghatározza, hogy inkább hasra hízunk, ezért érdemes ,,megvizsgálni" a szüleink, nagyszüleink alakját. Ha a családtagjaink is pocakosak, még jobban oda kell figyelnünk az egészséges étrendre és a testmozgásra, mert valószínű, hogy mi is hasra fogunk hízni.



A nemünk is meghatározó lehet: a férfiakra gyakrabban jellemző az alma típusú elhízás, míg a hölgyeknél a körte alkat a gyakoribb (vagyis a csípőjük, a combjuk és a fenekük lesz nagyobb, ha felszednek néhány kilót). Ennek hormonális okai is vannak, ezért a menopauza idején, amikor csökken az ösztrogén mennyisége azok a hölgyek is elkezdhetnek hasra hízni, akiknek korábban nem kellett aggódniuk emiatt. Az idő előrehaladtával pedig az anyagcsere is lassul, így a testsúly megőrzése is nehezebb feladat lesz.A kutatások szerint a túl kevés és a túl sok alvás egyaránt növeli a hasi típusú elhízás rizikóját, mint ahogy a stresszes életmód is. Ennek az oka részben még ismeretlen a szakemberek előtt, de az anyagcsere zavara és bizonyos hormonok fokozott termelődése egyaránt arra késztetik a szervezetünket, hogy ,,spóroljon" az energiával és raktározzon el annyit, amennyit csak tud. Emellett, a stressz és az alváshiány miatt hajlamosabbak leszünk hizlalóbb, szénhidrátokban és zsírokban gazdag ételeket választani.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Milyen színű gyümölcsöt egyek, hogy egészséges maradjak?
  2017-11-25 16:11:08, szombat
 
  Akármilyen időket élünk, akárhogyan változik körülöttünk a világ, egyetlen dolog biztosan állandó marad, mégpedig az, hogy hosszú, boldog életre vágyunk. Így egészségünk megőrzése mindig az egyik legfontosabb szempont lesz számunkra. Manapság az egészségmegőrzés egyenesen ,,divatnak" számít: hihetetlen mennyiségű táplálékkiegészítő kapszulával, vitaminnal, ,,csodaszerrel" találkozhatunk a reklámokban, és az üzletek polcain... Vajon tényleg szükségünk van ezekre a mesterségesen létrehozott egészségbombákra?Természetesen nincsen, hiszen minden vitamin vagy antioxidáns, az összes tápanyag, amely az ember számára elengedhetetlen, megtalálható és elfogyasztható a természetes formájában is. A nemzetközi trendeknek megfelelően megszületett a funkcionális élelmiszer fogalma, melyek fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához. Ezek olyan táplálékok, amelyek egészségvédő vagy betegségség-megelőző jellemzőkkel rendelkeznek.
Az Árpád-Agrár Zrt. munkatársa, kertésze és üvegház vezetője, Magyar Ákos hívta fel a figyelmünket arra, hogy a funkcionális élelmiszerek milyen hatással vannak a szervezetünkre, hogy egyáltalán mit is jelent maga a fogalom
A vitaminok legkoncentráltabb formái ugyanis a zöldségek és a gyümölcsök!Köztudott, hogy az optimális egészség elérése érdekében naponta öt alkalommal kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. Ami viszont legalább ugyanennyire fontos, hogy a napi ötszöri ,,egészségmenüt" a lehető legszínesebben állítsuk össze, ugyanis a zöldségek és a gyümölcsök hatóanyaga a színükben rejlik.

A kékes árnyalatú zöldségek és gyümölcsök (áfonya, szeder, fekete ribizli, szilva, stb.) például igen jótékony hatásúak az öregedés folyamatában, a húgyvezeték működésében, a memória működésében, és olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek talán megelőzik bizonyos ráktípusok kialakulását. A kék és lila zöldségekben és növényekben található antocián és fenol nevű vegyi anyagoknak öregedésgátló hatást tulajdonítanak



A zöld színű zöldségfélék ezzel szemben legjobb méregtelenítők magas víz, klorofill és rosttartalmuk révén. A klorofill a zöld növényekben fotoszintézis útján keletkező pigmentanyag, ez adja a levelek zöld színét is. A klorofill tisztítja a vért, hozzájárul a máj hatékony működéséhez és javítja a vérképet. Szinte kimossa a szervezetünkben felgyülemlett káros anyagokat, és ellensúlyozza a stressz, a dohányzás, az alkohol és az egészségtelen életvitel hatásait.
A fehér zöldségek és gyümölcsök allicin nevű vegyi anyagot tartalmaznak, amely jelenlétére a fokhagyma a legjobb példa. Antibakteriális, gomba- és vírusölő, és protozoaellenes hatásain túl, segít megőrizni a szív egészségét, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, és megőrzi a koleszterin ideális szintjét is.
A sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack, és a többi narancsszínű gyümölcs a béta-karotinnak, vagyis az A-vitamin provitaminjának természetes forrása, amely főként a szépségünk megőrzésében segít minket. A szervezetben lévő megfelelő mennyiségű karotin megvédi sejtjeinket a szabad gyökök roncsoló hatásától és a káros UV-sugárzástól, segíti a szép barnulást, és lassítja a bőröregedést.
A citromsárga ételek, úgy mint a TV-paprika, a citrom, a körte, vagy a spárga telis tele vannak a legfontosabb immunvédő vitaminnal, a C-vitaminnal, mely egy igazi csodafegyver. Biológiai hatásairól szerzett tudásunkat Szent-Györgyi Albertnek és a paprikának köszönhetjük, amely hatások többek között például az antioxidáns hatás, a szabadgyökök által oxidált E-vitamin regenerációja, az immunrendszer megfelelő működése, a sebgyógyulás, a kötő- és támasztószövetek optimális felépítésének elősegítése (kollagén, csontok, fogak, fejlődő szervezet!), az erek rugalmasságának fenntartása, fontos enzimek aktivitásának növelése, a vasfelszívódás növelése (folsavval együtt), a szürkehályog, a daganatos (emlő, méhnyak, vastagbél, tüdő, nyelőcső, gyomorrák) és számos más betegség kockázatának csökkentése.


A friss, roppanós paradicsom, a cékla, a pirospaprika... A piros zöldségek és gyümölcsök a likopin nevű szintén fontos antioxidáns anyagnak köszönhetik élénk színüket, s a kék gyümölcsökhöz hasonlóan magas antocián-tartalommal is rendelkeznek. Az antocián egy erős antioxidáns, ezzel is segítve a káros UV sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezést. Az antioxidáns tulajdonságot elfogyasztás után is megtartja, többek között ezért is nagyon egészségesek a piros héjú vagy húsú gyümölcsök.
Ezentúl a vérkeringést, valamint a szív- és érrendszeri problémákat segítő hatásuk is nagyon fontos. A céklát például már a római civilizáció óta használják, mint vértisztító szert, mivel képes serkenti a vérkeringést és akár négyszeresére képes növelni a sejtek oxigénfelvevő képességét.




Egy egyszerű, de nagyszerű recept a mindennapos céklafogyasztásra: a meghámozott céklát, sütőben alufóliába csomagolva kb. 40 percig sütjük, majd ezt követően hagyjuk kihűlni az alufóliában, és amikor már hideg, kicsomagoljuk és vékony szeletekre vágjuk, minimális sóba forgatjuk és tetszés szerint egy fél citromot kifacsarunk és ezzel leöntjük a kb 1 kg sült céklából készült salátánkat, amit a legvégén két evőkanál akácmézbe is beleforgatunk úgy, hogy a sült céklaszeleteink ne sérüljenek. (Recept: Both Ildikó)

A paradicsomban C- és E-vitamin található a legnagyobb mennyiségben, amelyek megvédenek a betegségektől és a bőr idő előtti öregedésétől. De található még benne karotin, kálium, magnézium, kalcium és nátrium is, ezen kívül pedig vízben és rostokban is nagyon gazdag. Minden nap egy pohár paradicsomlé, vagy egy pár szem nyersen elfogyasztott koktélparadicsom nagyon jó hatással lesz a szervezetre.

Paradicsomnarancs ital: a narancsot és a citromot kettévágjuk, levüket kifacsarjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, zöldjéből kb. 5 cm-t meghagyunk, a többit levágjuk. A narancs- és citromlevet egy üvegkancsóban elkeverjük a paradicsomlével, és a cayenne borssal fűszerezzük. A poharakba jégkockát teszünk, rátöltjük az italt, és beletesszük a hagymát. (Recept: Nyáry Luca Írisz)

Íme, hát, a természet kincsei kiterítve állnak előttünk. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy gondos körültekintéssel kiválasszuk az egészséges, napérlelte, vitamindús hazai zöldségeket és gyümölcsöket, és rendszeresen fogyasszuk őket!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
A méz csodás ereje
  2017-11-22 15:40:13, szerda
 
  Ha fáj a torkunk vagy köhögünk, az egyik leghatásosabb, természet által felkínált gyógyszer a méz lehet. A mézbe mint természetes gyógyító szerbe már évezredekkel korábban szerelembe estek. Gondoljunk csak az egyiptomiakra, a rómaiakra vagy éppen a görögökre. Ezek a kultúrák mind a gyógyászatban, mind a konyhában előszeretettel használták a mézet. A mézet nagyon sokféle betegségre és egészségügyi problémára felhasználhatjuk. Lássuk, hogy melyek is ezek!

A méz kiválóan gyógyítja az égési sérüléseket, illetve fertőzések megelőzésére már évezredekkel korábban is használták. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a méz jelentősen felgyorsítja az égési sérülések gyógyulási idejét. Azonban nemcsak a gyógyulás folyamatát rövidíti le, hanem alkalmazásával a hegesedés is sokkal szebb lesz.

A méz javítja a rövid és a hosszú távú memóriát, különösen a menopauza és a posztmenopauza időszakában. Egy kutatásban menopauzába lépő nőket vizsgáltak. Az egyik csoport tagjai rendszeresen kaptak mézet, míg a másik csoport tagjai hormonkezelésben részesültek. Azok a nők, akik mézet kaptak, sokkal jobban teljesítettek a memóriateszteken, mint a hormonterápiában részesülő személyek.


A méz eredményesen veszi fel a harcot az orális és a genitális herpesszel szemben is. A méz a herpesszel együtt járó viszketést is lecsökkenti, illetve megszünteti azt.

A méznek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a cukornak és édesebb is, mint a cukor, így csak jóval kevesebbet fogyasztunk belőle. Ezért lehet az, hogy a méz sokkal jobb édesítési alternatíva, mint maga a cukor. Mindezek mellett a vércukorszintet is stabilizálja.

A méz kiváló antioxidáns, hiszen értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket tartalmaz. Antioxidáns hatása miatt pedig eredményesen képes a szabad gyökök károsító hatásait kivédeni.

Az aranyér a végbélnyílás fájdalmát és viszketését idézheti elő, és a székletben még vér is megjelenhet. Ezek a tünetek pedig nagyon kellemetlennek bizonyulnak. A méz azonban ezekre a tünetekre is kitűnő gyógyír lehet. A kezelés során a mézet érdemes egy kevés olívaolajjal elkeverni és ezzel az eleggyel a kezelendő felületet bekenegetni.

A pikkelysömör egy gyakori bőrbetegség, amely okozhat bőrpírt, hólyagokat, viszketést, sőt egyéb bőrelváltozásokat is. A méz ennek a betegségnek a kezelésében is hatékony lehet. Itt is, mint az aranyérnél, érdemes egy kevés olívaolajjal elkeverve felvinni a bőrfelületre. E kettő keveréke csökkenti a kialakult vörösséget, a hámlást és a viszketést is.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
SZÍVBETEGSÉG ELLEN jóga PLUSZ AEROBIK?
  2017-11-17 20:43:46, péntek
 
  A jóga és az aerobik kombinációjából profitálnak legtöbbet azok, akik szívproblémával küzdenek.
Valószínűleg nemcsak a szívbetegséggel élők profitálhatnak belőle: indiai kutatók kiderítették, hogy a jóga és az aerobik mozgásforma alkalmazása együtt segít a szívproblémákban szenvedőknek.

,,Az indiai jóga és az aerobik kombinálása csökkenti a mentális, fizikai és érrendszeri stresszt, ezáltal mérsékeli a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) problémákból eredő elhalálozás esélyét"




A tanulmányban 750 elhízott, szívbeteg indiai páciens vett részt, akik mellette 2-es típusú diabétesszel is küzdöttek.

Három csoportra osztották őket. Közülük 225-en aerobik gyakorlatokat végeztek, 240-en jógáztak, a többi 285 mindkét mozgásformát alkalmazta.

Mindegyik csoport javulást látott a szívbetegség rizikófaktorai terén, miután hat hónapon át részt vettek a foglalkozásokon.

A vérnyomás jelentősen csökkent a csak aerobikot, illetve csak jógát végző csoportban egyaránt.

A teljes koleszterin-, triglicerid-szintet és LDL (,,rossz") koleszterint szintjét illetően szintén javulás mutatkozott. A testsúlyuk és a derék körfogata is mérséklődött mindkét csoportban




Az aerobik is sokat segít az egészségügyi értékek javításában

Ám azok a páciensek, akik a jógát és az aerobikot is végezték, kétszer nagyobb csökkentést tapasztaltak minden téren. Szívműködésük javult, mozgás kapacitásuk is jelentősen emelkedett.

,,A szívbetegeknek igen ajánlott, hogy megtanulják az indiai jógát és a napi rutin részévé tegyék
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Visszatérhet a mellrák a sikeres kezelés befejezése után 15
  2017-11-11 14:45:08, szombat
 
  évvel - állapította meg egy hosszú távú, több tízezer esetet elemző tanulmány.
A mellrák visszatérésének kockázata azoknál a pácienseknél a legnagyobb (40 százalék), akiknek nagy tumoruk volt, és a rák átterjedt a nyirokcsomókra is - írták a kutatók a New England Journal of Medicine folyóirat aktuális számában publikált tanulmányukban.

A kutatók 63 ezer nő kórtörténetét követték húsz éven át. Minden páciens a mellrák leggyakoribb formájában szenvedett. A kórnak ez a típusa a fokozott ösztrogénhormon-termeléssel mutat kapcsolatot, mert a hormon serkentő hatással van a rákos sejtek növekedésére és szaporodására.

A vizsgálatban részt vevő páciensek mindegyike olyan kezelést kapott, amely blokkolta az ösztrogén hatását, valamint elzárta a hormonutánpótlást.



Bár ötévi kezelés után eltűnt a mellrák, a következő 15 év elteltével számos páciens tapasztalta, hogy a rák egész testükben elterjedt.

Azoknál a nőknél, akiknek kisebb tumoruk volt, és a rák nem érte el a nyirokcsomóikat, 10 százalék volt a kockázata annak, hogy 15 év után felbukkan és továbbterjed a daganatos betegség.

Hongchao Pan, a kutatás vezetője, az Oxfordi Egyetem tudósa szerint "figyelemre méltó, hogy a mellrák ilyen sokáig képes alvó állapotban maradni, és hosszú évek után újra terjedni kezd. A kockázat nagysága szoros kapcsolatban áll az eredeti daganat méretével, valamint azzal, hogy a rák átterjedt-e a nyirokcsomókra."

A BBC News által ismertetett tanulmány szerint a rák visszatérésének megakadályozására tíz évig kellene alkalmazni a terápiát.







Az elváltozások nemcsak a mellbimbót, de környékét is érinthetik. Jellemző a vörös, piros folt, de rózsaszínes-fehéres is lehet az elváltozás

A mellbimbót érintő Paget-kór MRI-felvételen. Időben kezelve, kezdeti stádiumban a betegség jó eséllyel gyógyítható.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
OKTÓBEri GYÜMÖLCSÖSTál
  2017-10-28 19:25:39, szombat
 
  EGYÉL HAZAIT.
Az októberi gyümölcsök tömény édessége, sűrű zamata, a szőlő, a sokféle körte, az utolsó őszibarackok mintha a kert vigasztaló búcsúajándékai lennének a ránk következő fagyos, hideg napokra. Még a tökfélék hosszú sorában is elkövetkezik a júliusi hűvös, leves uborka, a zsenge cukkini, az augusztusi húsos patisszonok után mostanra a mézédes sütőtökök ideje. Aztán amikor már több édességet nem tud adni a Természet, tápláló olajokkal ajándékozza meg télre készülő zselléreit, megérik, hullik a dió, a mogyoró és a gesztenye is. Milyen bölcsen alkotta meg a Teremtő a négy évszak táplálékait! És milyen balgán borogatjuk mostanában ezt a rendet magunk körül, amióta bármikor bármit levehetünk a polcról, az áruházak mesterségesen évszakmentes éghajlatán...


Plinius és a Természet bölcsessége.
Az ókori természettudós majd kétezer évvel ezelőtt nemcsak a Természet titkait fürkészte kíváncsian, de bölcs szándékait is megpróbálta megfejteni. Úgy vélte, hogy a Föld termései közül soknak a romlékonysága éppen azt a célt szolgálja, hogy a szegényeknek is bőven jusson belőle, hiszen eltartani egy évnél tovább akkoriban, például az olivaolajat nem volt érdemes, így jóllakhatott vele mindenki. Így is maradt ez évszázadokon át, de mára a szállítási idő lerövidült, a tartósításnak egyre rafináltabb módszereit találtuk ki. Kifogtunk volna a Természet zsugoriságán? Vagy bőkezű ajándékait az emberek táplálása helyett élelmiszeripari nyersanyaggá, tőzsdei alku tárgyává silányítottuk?
A biopiacon az áruk eredete szigorúan ellenőrzött, a banán, amit a babakocsiban nézelődő kisgyerek majszol, jó eséllyel vegyszermentes gazdálkodásból származik. Igaz, zölden, éretlenül tépték le, így a zamata meg sem közelíti a valódi, fán érett gyümölcsét, de hát azt itt úgysem ízlelhetjük, nem tűnik fel a különbség... A szállítás költsége benne van ugyan az árban, de gondol-e rá a mama, hogy a környezetszennyezés terhe szétterül az egész világon, és egyre nyomasztóbb súlyát a következő nemzedék hordozza majd? A csomagolóanyag se visszaváltható, újrahasznosítható ilyen távolságból, és a folyamatos hűtőlánc, amin végighalad az áru a fél világon keresztül, szintén energiát fogyaszt.Válaszd a hazait! Kampányszlogennek se rossz, és kiegészíthetjük azzal, hogy az évszaknak megfelelő, éppen teljes érésben lévő idénygyümölcs a télre készülődő szervezet számára itt és most az optimális tápanyagokat tartalmazza. Ilyen a szőlő, az alma, a körte.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Magas vérnyomás? Ezzel a 6 élelmiszertípussal vigyázzon
  2017-10-28 17:39:57, szombat
 
  A magas vérnyomás csökkentése nem csupán önmagáért való cél, de a kezeléssel elkerülhetővé válhatnak a komoly szövődmények is. Mindazonáltal a betegek nem támaszkodhatnak kizárólag a gyógyszeres kezelésre, az orvos életmódra vonatkozó tanácsait is fontos elfogadni és betartani. Az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van - hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD. - Kutatások bizonyítják, hogy túlsúly esetén a testsúlycsökkentés, a sóbevitel mérséklése és a fizikai aktivitás fokozása a vérnyomás jelentős csökkenését eredményezi. Azt is egyre több adat bizonyítja, hogy az alkoholfogyasztás mérséklése és a dohányzás elhagyása kedvező a vérnyomás értékeire. Hasznos a DASH-diéta, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint fehér hús-fogyasztás. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5-15 Hgmm-rel mérsékli. Ugyanennyi fogyás esetén ráadásul csökken a magas koleszterinszint, enyhülnek az anyagcsere problémák, ízületi panaszok, növekszik az energiaszint.

Sajnos, van néhány élelmiszertípus, amely megakadályozza a vérnyomás csökkenését, elsősorban a magas sótartalom okán. A só a benne lévő nátrium miatt emeli a vérnyomást, ezáltal közvetve hozzájárul a stroke, az érelmeszesedés, és a szív- és vesebetegség kockázatának növeléséhez. A sóbevitel 5 g/nap alá történő csökkentése (ami körülbelül 1 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg) a stroke kockázatát 23%-kal, és a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját 17%-kal csökkenti. A magasvérnyomás betegek ajánlott napi nátriumbevitele 2-3,5 mg. Ugyanakkor a magyar lakosság sófogyasztása jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket, jelenleg a férfiak átlagosan 17,2 gramm, a nők mintegy 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami 3-3,5-szerese az ajánlottnak.
Felvágottak
A felvágottak és a szalámik valóságos nátrium-bombák, hiszen gyakran sóval, vagy nátrium-nitrittel kezeltek, fűszerezettek és tartósítottak. Különösen a füstölt, pácolt húsoknak és az ún. löncshúsoknak magas a sótartalma.

Mirelit pizza
Bármelyik pizza rendelkezhet magas sótartalommal, amelyiken felvágott, sós sajt (például feta vagy márványsajt) és paradicsomkészítmény a feltét, de különösen a fagyasztott pizzák kerülendők a magasvérnyomás betegek számára. Ezekhez a termékekhez ugyanis több sót adnak, hogy felolvasztás és sütés után is megőrizzék az ízüket. Egy 300 grammos pizzában akár 3,9 gramm só is lehet.

Savanyúság
A tartósítás maga meglehetősen sok sót igényel, ugyanis ez az anyag tovább tartja ehetően a tartósított élelmiszereket. Így egy gyárilag savanyított uborka kész nátrium-raktár lehet, és meglepően sok sót tartalmazhat például a savanyított erőspaprika, hiszen 100 grammjában 3,3 gramm só is megbújhat.

Zacskós leves
Bár valóban percek alatt elkészülnek és melegek, a zacskós levesek jellemzően rendkívül magas nátrium tartalmúak. Van olyan brokkolikrémleves, amelynek 100 grammjában 13,7 gramm só lapul, bizonyos gombakrémleves pedig 11,7 grammot tartalmaz. Ha ragaszkodunk hozzájuk, érdemes a csökkentett sótartalmú termékeket választani.
Paradicsom készítmények
Talán meglepő, de a feldolgozott paradicsomkészítmények kifejezetten kerülendők magasvérnyomás betegség esetén, ugyanis legyen szó konzervről, tésztaszószról vagy paradicsomléről, a magas sótartalom majdnem bizonyos. 100 grammnyi paradicsomos tésztaszósz alap akár 11,9 gramm sót is magában foglalhat.

Vörös hús, csirkebőr és készételek
A magas vérnyomással élőknek a són kívül ajánlatos kerülniük a telített- és transz-zsírsavakat is. Az előbbi anyag bőségesen megtalálható például a csirke bőrében és a vörös húsokban, ezért érdemesebb sovány, bőr nélküli és fehér húsokat a tálra tennünk. A transz-zsírokkal történő eljárást hidrogénezésnek nevezzük, a hidrogénezett olajok pedig növelik az élelmiszerek eltarthatóságát és stabilitását. Éppen ezért, ha ezt a feliratot olvassuk (főként az előre csomagolt és készételeken), tudhatjuk, hogy csínján kell bánni vele.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 405 db bejegyzés
e év: 1087 db bejegyzés
Összes: 30461 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2542
  • e Hét: 10616
  • e Hónap: 73065
  • e Év: 186517
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.