Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 71 
Ilyen a víz alatti robogó
  2018-03-17 16:36:18, szombat
 
  A víz alatti világot sokan imádják, és kétségtelenül van valami földöntúli abban, ahogyan az ember felfedezi magának a tengerek és óceánok titkait. Pláne, ha azt egy olyan egészen futurisztikus járgánnyal teheti, mint a H2 AquaJet Dive.


A Hoverstar legújabb fejlesztése több szempontból is kifejezetten izgalmas. Egyrészt egészen különleges a dizájnja, hiszen a leginkább talán egy rájához hasonlít.

Két ,,szárnya" egyszerre biztosítja a stabilitást, az egyensúlyt, a jobb oldali a sebességet, a baloldali pedig a tolóerőt szabályozza. Az exkluzív járgány háromféle sebességet tud (leggyorsabban 10 km / órával mehetünk, ami azért a víz alatt nem kevés), egy 800 wattos akkumulátor hajtja, és a gyártó szerint egyetlen töltéssel 100 percet bír.

Nem csak a víz alatt, de víz tetején is használhatjuk az egyelőre csak prototípusként létező vízirobogót, amit kék, fekete és fehér színben lehet előrendelni 900 dollárért (225 ezer forintért)
Link
Lehet hogy veszek én is ilyet
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány &Technika..   
A kozmológus imája – Stephen Hawking halálára
  2018-03-15 14:00:20, csütörtök
 
  Néha eltűnődöm: vajon a betegségem miatt vagyok híres, vagy a felfedezéseimért?" - ismerte el Stephen Hawking jóval azelőtt, hogy első felesége memoárjából díjnyertes film készült.

Kétségkívül van valami hátborzongató abban, hogy egy magatehetetlen test börtönébe zárt elme az univerzum végső kérdéseit kutatja. (Kollégája, Martin Rees szerint nem is vált volna ikonná, ha földhözragadtabb területen, például a genetikában jeleskedik.) E képért ő is sokat tett: interjúiban gyakran rejt el jól idézhető, ütős mondatokat; tévéműsorok - például A Simpson család és az Agymenők - visszatérő szereplőjeként rendszeresen ad ízelítőt öniróniát sem nélkülöző szellemességéből. Ki hallott ellenben Roger Penrose-ról, akivel első felfedezéseit tette, Kip Thorne-ról, akivel szemben két tudományos fogadást is elveszített, vagy a legnagyobb élő fizikusnak tartott, háromszor idézettebb Edward Wittenről?
Hawking két nagy felfedezéssel is beírta nevét a tudománytörténetbe. Ezek megértéséhez el kell képzelnünk a gravitációs szingularitás fogalmát: a téridőnek olyan tartománya ez, ahol végtelen a téridő görbülete és a gravitáció. Szingularitás jön létre például, amikor egy csillag a gravitációs összeomlás során egy kritikus értéknél kisebb térfogatba tömörül - így születnek a fekete lyukak. Hawking ezt az elvet az egész univerzumra kiterjesztette: ha annak tágulását időben visszavezetjük, az ősrobbanásnak szintén egy szingularitással kellett elkezdődnie.

Másik nagy felfedezése a Hawking-sugárzás. A gravitációs szingularitások körül a tömegvonzás olyan erős, hogy bizonyos sugarú környezetükből semmi, még a fény sem szökhet el (ezért fekete a fekete lyuk). Hawking azonban rájött, hogy hő még a fekete lyukakból is párolog. Mi ebben a nagy szó? A felfedezéshez egyszerre merített az elemi részecskék viselkedését leíró kvantummechanika törvényeiből és a gravitációt leíró relativitáselméletből. Ezt előtte senki sem tette meg, így a Hawking-sugárzás fontos lépés volt e két, inkompatibilis elméletet kibékítő ,,nagy egyesített elmélet" felé vezető úton.


Hawking az ismeretterjesztésben is nagyot alkotott: 1988-as, 35 nyelven 10 millió példányban eladott könyve sok laikus érdeklődését keltette fel a kozmológia iránt. Az idő rövid története a filmben is főszerepet kap: Hawking zárómondatával még egy utolsó gesztust gyakorol istenhívő felesége felé. Az egyesített elmélet megtalálása ,,az emberi értelem leghatalmasabb diadala lesz - mert akkor megismerjük Isten gondolatait" - áll a kötetben.

,,Mi a kozmológia?" - kérdezi a Hawking-filmben ismeretségük elején Jane. ,,Vallás intelligens ateistáknak" - szól a válasz. A valóságban azonban sokáig inkább az agnosztikus jelző illett a tudósra. ,,Nincs szükség Istenre az univerzum kezdeti feltételeinek beállításához, de ez nem bizonyítja, hogy nincs Isten, pusztán azt, hogy a fizika törvényein keresztül cselekszik" - mondta egy 1993-as interjúban. A Nagy Terv című, 2011-es kötetében viszont a legújabb kozmológiai elméletek alapján már az ateizmus irányába mozdul: ,,Az univerzum létre tudja hozni és létre is hozza saját magát a semmiből. A spontán teremtődés az oka annak, hogy a semmi helyett valamit találunk, annak, hogy a világegyetem létezik, és mi is létezünk benne." Végül egy 2014-es interjúban nevezte magát először ateistának.
Paradox módon ugyanakkor Hawking munkássága elvileg vonzó is lehet az egyház számára. Pályája kezdetén ugyanis az ősrobbanás csak egy volt az univerzum eredetére vonatkozó modellek közül, és ő is segített beverni a szögeket a rivális elméletek koporsójába. Márpedig ,,sokan nem kedvelik az elképzelést, hogy az időnek van kezdete, mert istenibeavatkozás-ízűnek érzik" - ismerte el a Big Bangről. A katolikus egyház már bizonyítása előtt, 1951-ben felkarolta az ősrobbanásmodellt, amit egy belga pap-fizikus, Georges Lemaître vetett fel először. Szovjet tudósok még az 1960-as években is előálltak alternatív, ám hamar visszavont világegyetem-modellekkel.

Hawkingot nem is lehet egy kalap alá venni olyan harcos ateista tudósokkal, mint Richard Dawkins. Inkább olyan ember, aki egy életen át próbált választ találni az Isten létét firtató kérdésre az univerzum törvényeiben, és végül a nem felé billent. Vannak persze, akik úgy vélik, eleve rossz helyen keresgélt: szerintük ugyanis az a tény, hogy a betegsége diagnosztizálásakor jósolt kettő helyett ötven évig kutathatta a világegyetem rejtélyeit, már önmagában isteni csoda.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány &Technika..   
Nagy mennyiségben bukkantak a víz nyomaira
  2018-03-06 17:42:05, kedd
 
  nyomaira a Naprendszeren kívül.Nagy mennyiségű víz nyomaira leltek a NASA kutatói a Földtől 700 fényévnyire lévő nagy, forró exobolygó légkörében a Hubble és a Spitzer űrteleszkópok segítségével.A kutatók számítottak rá, hogy víz nyomaira bukkanhatnak a WASP-39b jelű exobolygó légkörében, de arra nem, hogy ilyen nagy mennyiségben.

A WASP-39b jelű bolygó tömege nagyjából megegyezik a Szaturnuszéval, de háromszor annyi víz található a légkörében.

A kutatók bolygó légkörén átszűrődő csillagfényt alkotóelemeire bontották, így találtak bizonyítékot a nagy mennyiségű vízpára jelenlétéreA felfedezéssel a szakemberek betekintést nyerhetnek abba, hogyan és hol fejlődnek ki bolygók egy csillag körül.

 
 
0 komment , kategória:  Tudomány &Technika..   
Szilárd és folyékony emberi ürülékből készül majd az űrhajós
  2018-02-24 19:06:21, szombat
 
  kajája . A kevésbé finnyás űrhajósoknak a távolabbi jövőben a hosszú űrutazásokon sem kell aggódniuk: lesz mit enniük.
Legalábbis abban az esetben, ha sikerrel járnak a Pennsylvaniai Állami Egyetem kísérletei, ahol mikrobiológiai bioreaktorok sorozatával próbálnak meg szilárd és folyékony emberi ürülékből élelmet előállítani, miközben minimalizálni igyekeznek a kórokozók szaporodását. A kutatás vezetője elmondta, hogy a biztonsági aggályokat szem előtt tartva próbálják az űrhajósok ürülékét mikroorganizmusokkal közvetlenül vagy közvetve táplálékként fogyasztható anyagokká alakítani. Elismeri, hogy az ötlet meglehetősen szokatlan, a keletkező anyagot azonban párhuzamba állítja azokkal a mikrobiológiai úton termelt, egyes országokban kenyérre kenve fogyasztott masszákhoz, amelyeket a sörgyártás melléktermékéből állítanak elő

A kutatás célja, hogy hozzájáruljanak a Marsra és azon túlra indítandó, hónapokig vagy évekig tartó űrutazások problémáinak megoldásához. Ha az űrhajósok élelmezését kizárólag a Földről magukkal vitt ételekkel oldanák meg, akkor az ételek jelentős helyet foglalnak el, emellett tömegük megnöveli a szükséges üzemanyag mennyiségét. Kísérleteznek tápfolyadékokon történő (hidroponikus) növénytermesztéssel is, az ezekhez szükséges energia és víz biztosítása ugyancsak értékes helyet foglal el.

A pennsylvaniai tudósok elképzelésük működőképességét olyan mesterségesen előállított szilárd és folyékony ürülékekkel ellenőrizték, amilyeneket a hulladékkezelési módszerek ellenőrzésére használnak. Kísérleteikhez 120 cm hosszú, 10 cm átmérőjű, henger alakú rendszert építettek, amelyben megfelelően kiválogatott mikroorganizmusok lépnek érintkezésbe az ürülékkel. A mikrobák ugyanolyan anaerob emésztéssel bontják le az ürüléket, mint ahogyan az emberi szervezetben működő mikroorganizmusok megemésztik az ételt.A kísérleti berendezés továbbfejlesztésével az ürülékben lévő szén és nitrogén 85%-a lenne kinyerhető és fehérjékké alakítható anélkül, hogy hidroponikus tenyésztőrendszerre vagy mesterséges megvilágításra lenne szükség, ami óriási távlatokat nyit a távoli világűrbe indítandó űrutazások számáraA kutatók megállapították, hogy az emberi ürülék anaerob emésztése során könnyen előállítható metán, amely viszont a következő lépésben egy másik, Methylococcus capsulatus nevű mikroba előállítására használható, amelyet állati táplálékként már ma is használnak. Arra a következtetésre jutottak, hogy egy ilyen baktériumtenyészet a hosszú időtartamú űrrepülések során felhasználható lenne magas tápértékű anyagok előállítására. A Life Sciences in Space Research című folyóiratban arról számoltak be, hogy az általuk tenyésztett M. Capsulatus 52% fehérjét és 36% zsírt tartalmazott, vagyis alkalmas az űrhajósok élelmezésére.

A zárt, nedves környezetben működő baktériumtenyészetek esetében fennáll a különböző kórokozók elszaporodásának veszélye, ezért a kutatók megvizsgálták a baktériumok szaporodását lúgos és magas hőmérsékletű környezetben. A rendszer pH-ját 11-ig növelték, és meglepve tapasztalták, hogy az egyik baktériumtörzs (Halomonas desiderata) ebben a környezetben is jól fejlődött, a baktérium 15% fehérjét és 7% zsírt tartalmazott. A legtöbb kórokozót már elpusztító, 70 °C-os hőmérsékleten 61% fehérjét és 16% zsírt tartalmazó Thermus aquaticus baktériumot tenyésztettek.

A kísérletek során 13 óra alatt a szilárd anyagok 49-59%-át tudták felhasználni, ami sokkal gyorsabb a szennyvízkezelésben alkalmazott módszereknél, ahol ugyanez több napig tart. Egyelőre azonban a rendszer egyes alkotóelemeit csak önállóan vizsgálták, teljes rendszerré összeépítve még nem, így rendszerük még nem áll készen a tényleves bevetésre.

Jelenleg a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén az űrhajósok a felhasznált víz egy részét vizeletből nyerik, azonban a módszer energiafelhasználása jelentős. A szilárd ürülék hasznosítása még nagyobb problémát jelent, ezért azt egyelőre a teherűrhajókba pakolt egyéb hulladékkal együtt a Föld légkörében megsemmisítik.

A Pennsylvaniai Állami Egyetemen folyó kutatást a NASA finanszírozta, de a NASA Asztrobiológiai Intézeten keresztül a Penn State Asztrobiológiai Kutatóközpont is hozzájárult.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány &Technika..   
Szupernehéz és szupersűrű szuperföldet találtak
  2018-02-09 18:15:22, péntek
 
  A bolygó 100 fényévnyi távolságra, a Halak csillagképben lévő GJ 9827 jelű csillaghoz tartozik. A felfedezés segítheti a csillagászokat abban, hogy jobban megértsék az ilyen bolygók kialakulásának folyamatát.


A szuperföld olyan exobolygó (Naprendszeren kívüli bolygó), amelynek tömege nagyobb a Földénél, de könnyebb, mint a Naprendszer legkisebb óriásbolygói (ezek tömege körülbelül 15 földtömeg), emellett csillaguktól elég sugárzást kapnak, hogy a légkörük gáztartalmának nagy része belátható idő alatt el tudjon párologni, így ne váljanak gázóriásokká. A GJ 9827 csillaghoz három bolygó tartozik, amelyeket a NASA Kepler/K2-es missziója fedezett fel. Mindhárom planéta kicsit nagyobb, mint a Föld. Ez az a méret, amely a Kepler-misszió kutatásai szerint a leggyakoribb a galaxisban. Meglepő módon azonban a Naprendszerben nem létezik ilyen méretű bolygó. Ez kíváncsivá tette a tudósokat: az érdekelte őket, hogy milyen körülmények között alakulnak ki és fejlődnek - írja a Science Daily.

Egy bolygó történelmének megismerésében kulcsfontosságú az összetételének meghatározása. Fontos tényező, hogy ezek a szuperföldek sziklásak-e, mint a Föld, vagy szilárd maggal rendelkeznek-e, amelyet nagy, gázzal telt atmoszféra vesz körbe. Annak megértéséhez, hogy miből áll egy exobolygó, a tudósoknak meg kell határozniuk az égitest tömegét és sugarát, ezáltal tudják megállapítani a sűrűségét. A bolygók ilyen módon történő meghatározásakor a csillagászok megállapították, hogy azoknak a bolygóknak, amelyeknek sugara nagyobb, mind a Föld sugarának 1,7-szerese, gázzal teli külső burka van - mint a Neptunusznak -, míg azok, amelyeknek sugara ennél kisebb, sziklásak, mint a Föld is.

Egyes kutatók szerint a különbséget a fotoevaporáció okozza. Ez az a folyamat, melynek során egy bolygó elveszíti légkörének egy részét (vagy egészét) a központi csillaga felől áramló nagy energiájú fotonok és más elektromágneses sugárzás miatt. Az elmélet alátámasztásához azonban még további információra van szükség. A GJ 9827 három bolygója azért különleges, mert méretük alapján a sziklás szuperföldek és a gázos bolygók közti határmezsgyén találhatók.

A Carnegie Tudományos Kutatóintézet munkatársa, Johanna Teske vezette kutatás során a szakértőknek rendelkezésükre álltak a megfelelő információk, mivel már 2010 óta monitorozták a fényes GJ 9827 csillagot a Planet Finding Spectrograph (PFS) segítségével. Megfigyeléseik szerint a b-jelű bolygó tömege nagyjából nyolcszor nagyobb a Földénél, ezáltal ez lehet a legnagyobb tömegű és legsűrűbb szuperföld, melyet eddig felfedeztek. A másik két (c- és d-jelű) bolygó tömege nagyjából 2,5-szerese, valamint négyszerese a Földének, bár utóbbi két meghatározás egyelőre bizonytalan.

Ezen információk alapján a szakértők azt feltételezik, hogy a d-jelű bolygó jelentős illékony burokkal rendelkezik, de nyitott marad a kérdés, hogy a c-jelű bolygó vajon rendelkezik-e ilyen burokkal, vagy sem. A b-jelű bolygóról a tudósok úgy gondolják, mintegy 50 százaléka vas. A kutatók kifejtették, hogy további megfigyelésekre van szükség a három bolygó összetételének meghatározásához. De nagyon úgy tűnik, hogy ezek a legjobb jelöltek annak tesztelésére, helytállóak-e a szuperföldek kialakulására és fejlődésére vonatkozó elméletek.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány &Technika..   
Minden nap 40 percre megvakulsz
  2017-12-12 14:09:37, kedd
 
  Bármennyire is hihetetlennek tűnik, minden napra vakok leszünk, összesen kb. negyven percre. Mindez az ún. “szakkád mozgásnak" köszönhető! Ez a gyors szemmozgás akkor következik be, amikor a szemünk fókusza egyik tárgyról egy másikra kerül át.

A másodperc törtrésze alatt bekövetkező mozgás során a szemünk nem lát semmit, annyira elhomályosodik a gyors mozgásnak köszönhetően! Ezeket a homályosodásokat agyunknak meg kell valahogy szüntetnie, hiszen máskülönben állandóan szédülnénk.
Az agy ennek érdekében a lehető legegyszerűbb megoldás választja: simán “kitörli" őket a memóriánkból, a keletkezett “lyukat" pedig megtölti az első tárgy (amiről átfókuszál a másikra) képével. Így “maszkolva" el az apró lyukat az időben - Ezt a jelenséget hívjuk szakkád maszkolásnak.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány &Technika..   
Íme a magyar tervezésű repülőgép
  2017-12-10 21:34:21, vasárnap
 
  amire még a NASA is felfigyelt

A hibrid meghajtású Urban Liner igazi áttörést hozhat a személyi légiszállításban, amit mi sem jelez jobban, mint hogy Varga Soma és két hallgatótársa nemrég megnyerte vele a NASA Design Challenge versenyét, így Langleyben prezentálhatták a tervüket az amerikai űrügynökség mérnökeinek.
A magyar, osztrák és német repülőmérnök-hallgatókból álló csapat (Varga Soma, Daniel Metzler, Christian Decher) feladata nem volt egyszerű, hiszen a kiírás szerint olyan gépet kellett tervezniük, ami mind károsanyag-kibocsátás, mind pedig zajterhelés szempontjából jóval környezetkímélőbb, mint a mai repülőgépek.


A győztes csapat tagjai a Zunum Aeróhoz hasonlóan hibrid megoldásban gondolkodtak, ám maga a koncepció egészen más, hiszen míg a Zunum Aero esetében egy benzinmotor termeli az áramot az elektromos motoroknak, addig az Urban Lineren található egy hagyományos, gázturbinás hajtómű, amit összesen hat elektromos motorral egészítettek ki.Emellett az Urban Linernek a formaterve sem megszokott, a szuperkönnyű, kompozit anyagokból készült repülő már a törzs kialakításával is jelentős felhajtóerőt generál, így összességében nagyjából 60%-kal kevesebb üzemanyagra van szüksége, mint egy hagyományos gépnek, miközben akár 300 utast is képes szállítani.

Az biztos, hogy a figyelemreméltó megoldások nem maradnak észrevétlenek, hiszen az Urban Liner tervezői megnyerték a NASA és a Német Repülés- és Űrügyi Kutatóközpont által kiírt Design Challenge-et, így a terveiket az amerikai űrügynökésg főhadiszállásán, Langley-ben is bemutathatták egy egésznapos konferencia keretében.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány &Technika..   
Megoldódhat a rejtély
  2017-11-09 16:46:21, csütörtök
 
  ez az anyag keltett életre mindent a Földön.
A kutatókat és mindenki mást is régóta foglalkoztat a kérdés, hogy hogyan jelent meg Földünkön az élet. Most megoldást találhattak a rejtélyre.
Egy új, a Nature Chemistry folyóiratban megjelent tanulmányban a szerzők olyan vegyületet mutatnak be, amely elindíthatta az élet kialakulásához vezető folyamatot. Az érintett anyag egy foszforiláló foszfor-nitrogén vegyület, a diamidofoszfát.

Mai tudásunk szerint a biológia létrejöttéhez három építőelemre van szükség: a peptidekre, a lipidekre és a nukleotidokra. Az életnek csak akkor van igazán esélye kialakulni, ha a három elem egyszerre van jelen. Egyéb esetben a sejtek nem működnek megfelelően.A kutatók egy ideje már keresik a választ arra, hogy hogyan bukkanhattak fel egyszerre egy helyen az élet alapjai. A Scripps Kutatóintézet munkatársai most egy sor kísérlet után arra jutottak, hogy a diamidofoszfát indíthatta el a biológia megjelenéséhez vezető folyamatot.

A szakértők szerint a vegyület nagy valószínűséggel jelen volt a korai Földön. A vizsgálat alapján az anyag különböző hőmérsékleten és körülmények között egy egyszerű katalizátorral kombinálva a vízben képes kialakítani az élet építőelemeit.

Ramanarayanan Krishnamurthy, a kutatást végző csoport vezetője szerint megfelelő körülmények között a diamidofoszfát lehetőséget teremt arra, hogy a peptidek, lipidek és nukleotidok együtt jelenjenek meg és interakcióba lépjenek egymással.

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy nehéz több milliárd év távlatából bizonyítani, hogy a vegyület valóban fellelhető volt a Földön az élet kialakulása előtt. Az mindenesetre biztos, hogy foszforiláló foszfor-nitrogén vegyületeket korábban azonosítottak már a csillagközi por- és gázfelhőkben is. Ez alapján elképzelhető, hogy az anyag régóta jelen van bolygónkon - és akár más égitesteken is.

A csapat azt tervezi, hogy a jövőben elkezdi kutatni a diamidofoszfát lehetséges forrásait. Emellett olyan további foszforiláló foszfor-nitrogén vegyületeket is keresni fognak, melyek szintén segíthették az élet létrejöttét
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány &Technika..   
Űrhajók fekszenek az óceán mélyén
  2017-10-25 09:59:47, szerda
 
  Legalább 260 űreszköz pihen a Csendes-óceán mélyén, távol a szárazföldtől.
Amikor a különböző űreszközök ,,élettartama lejár", és már nincsenek hasznára az emberiségnek, rendszerint visszazuhannak a Földre. A kisebb objektumok nem érik el a felszínt, még a légkörben elégnek, a nagyobbak ezzel szemben becsapódhatnak bolygónk valamely pontján. Ezt a helyet egyszerűen csak űreszköztemetőnek hívjuk.

Minimálisan ugyan, de megvan a veszélye annak, hogy az égből aláhulló roncsok valakit eltalálhatnak. Ugyan erre szerencsére még nem volt a példa, az űrügynökségek igyekeznek a maradványokat olyan helyre irányítani, ami a lehető legmesszebb esik a szárazföldtől és így a lakott területektől. Ez a régió az úgynevezett Nemo-pont, amely a déli Csendes-óceánon található, 2688 kilométerre a legközelebbi szárazföldtől.

A pont körül csak víz található 22 405 411 négyzetkilométeren, amely nagyobb kiterjedésű, mint az egész volt Szovjetunió. Az óceán itt 4000 méter mély, az egyenlítőtől 5420 kilométerre találhatóA legutóbbi becslések alapján a Nemo-pont legmélyén legkevesebb 260 űreszköz nyugszik, a roncsok nagyjából 1500 négyzetkilométernyi területen vannak szétszórva. A Földbe csapódott űrroncsok száma ráadásul drasztikusan megugrott az elmúlt két évben: 2015 óta 161 maradvány pottyant az égből a hullámsírba.

Nem csupán szatellitek találhatók meg a tengerfenéken:
számos európai és orosz teherűrhajó mellett itt rejtőznek a legendás Mir űrállomás maradványai is.


Az egyik legjobban dokumentált visszatérés a Jules Verne ATV teherűrhajóé. Az űreszköz célja az volt, hogy ellátmányt juttasson el a Nemzetközi Űrállomásra. Feladata végeztével 2008 szeptemberében visszatért a Föld légkörébe, és elégett a Csendes-óceán felett. Megsemmisülését két repülőgép figyelte az ESA és a NASA műszereivel a látható-, az infravörös- és az ultraibolya-spektrumban.Ahhoz, hogy az űrszemét pontosan a kívánt térségben érjen földet, az űrügynökségeknek muszáj a legutolsó pillanatig kontroll alatt tartani a halálra ítélt űreszközöket. Ez persze nem mindig lehetséges.

1979-ben a NASA 77 tonnás Skylab űrállomása például teljesen irányíthatatlanná vált, és a nyugat-ausztráliai Perth közelében ért földet. Hasonlóan járt az 1982-ben indított Szaljut-7 nevű szovjet űrállomás is, amely a Koszmosz-1686 kísérleti modulegyüttessel közösen, 1991. február 7-én lefékeződve, irányítás nélkül tért vissza a Föld légkörébe, ahol szétesett, és darabjai Chile és Argentína lakatlan területeire zuhantak.
Hasonló sors vár a kínai Tienkung-1-re is. A 8,5 tonnás kínai űrlaboratórium már darabokra szakadt az atmoszférában, és mivel a kapcsolat teljesen megszakadt vele,
nem világos, pontosan hol és mikor fog becsapódni a földfelszínbe.
Számítások alapján az esemény valószínűleg 2017 októbere és 2018 áprilisa között fog bekövetkezni.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány &Technika..   
Önnek vajon ízleni fog? Elkezdődött a szintetikus hús kora
  2017-10-22 11:27:36, vasárnap
 
  Hatalmas víz- és földigénye miatt fenntarthatatlan a hústermelés a világon, miközben globálisan nő a hús iránti kereslet. Megoldás lehet a laboratóriumi körülmények között tenyésztett csirke- vagy marha, ha elnyeri a fogyasztók tetszését.

Winston Churchill már 1931-ben azt jósolgatta, hogy fél évszázadon belül csak a csirke ehető részeit - így a mellét, a combját és a szárnyát - fogják ,,tenyészteni". Abszurdnak tartotta ugyanis az egész csirke felnevelését, hiszen annyi más részét eldobják. Willem van Eelen holland kutató már 1940-ben elkezdte a kísérleteit, hogyan lehetne húst készíteni állatok levágása nélkül. Bár Eelent tartják a ,,lombikhús" keresztapjának, a dicsőség mégis a honfitársáé, Mark Posté, aki a Maastrichti Egyetem kutatócsoportja élén hosszú évek kísérletei után 2013-ban elkészítette a világ első műhamburgerét. Ha a néhai brit miniszterelnök tévedett is valamennyit az idővel, a prognózisa bevált. Idén augusztusban ugyanis Bill Gates amerikai és Richard Branson angol milliárdos 17 millió dollárral szállt be a kaliforniai Memphis Meat nevű startupcégbe, amely őssejtekből tenyészt húst. Kétségtelen tény, hogy a szintetikus hús kora elkezdődött.Mi történik a laboratóriumban?A holland Post kétfajta marhából, a fehér-kék belgából és az akvitániai szőkéből vett őssejtekből néhány hét alatt 20 ezer izomrostot készített, pontosabban meg nem határozott eljárással. A pogácsányira összepréselt masszát céklalével színesítették, majd ízesítették, és Londonban közönségnek tálalták. A kóstolóknak állítólag bejött. A Gates és Branson figyelmét kiérdemlő Memphis Meat tavaly került a címlapokra azzal, hogy laboratóriumi marhahúsgolyót készített, amelynek íze a hírek szerint alig tért el az eredetiétől. Az amerikai cég aztán ,,tiszta" csirkét és kacsát is készített, így nevezve a saját műhúsát. Az eljárás hasonló a hollandokéhoz: állatokból vett sejtmintát látnak el tápanyagokkal, majd az növekedésnek indul. Ráadásul állításuk szerint olyan eljárást dolgoztak ki, hogy a sejtek határozatlan ideig képesek magukat reprodukálni, vagyis nem kell folyamatosan biopsziákat végrehajtani az élő állatokon.A szintetikus hús készítésének másik módja, hogy növényből - leginkább szójából vagy borsóból - sajtolnak ki proteint, és azt keverik össze vízzel és egyéb anyagokkal. Majd az így kapott tésztát magas nyomáson felmelegítik, és az eredmény hús, de legalábbis rostszerű textúra lesz. Ebbe a második kategóriába tartozó és a technológiájukról ugyanúgy titkolózó vállalatok azt állítják, hogy az ő módszerük egyszerűbb. Tény, hogy a növényből húst varázsoló cégek - például a nevüket nem kis iróniával kitaláló kaliforniai Beyond Meat és az Impossible Foods, vagy a hollandiai The Vegetarian Butcher - már a piacon vannak. Márpedig a Markets and Markets kutatócég szerint a műhúspiac 2020-ra közel 5 milliárd dolláros lesz. A The Vegetarian Butcher harminc termékét - köztük csirkerudacskákat és marhagolyókat - 13 országban árulják már, köztük Belgium és Hollandia 3 ezer élelmiszerboltjában. A vállalat éves forgalma 10 millió euró, és azt a nagyra törő célt fogalmazta meg, hogy a világ legnagyobb ,,hentesévé" váljék Drága húsnak...A műhús terjedését kétségkívül segítheti, hogy az elkészítése egyre olcsóbb. A Maastrichti Egyetem 2013-as hamburgere - a kutatásokat is beleszámolva - 250 ezer euróba került, ez a költség 2015-re már majdnem a tizedére, 30 ezer euróra csökkent. Jelenleg pedig már 9 euró körül mozog egy műhambi ára, ami még drágább ugyan, mint az igazi, de az iparágban szentül hiszik, hogy versenyképesek lesznek. A Memphis Meat majdnem félkilós műmarhahúsának adagja még 2 ezer eurót kóstál, de a vállalat úgy véli, 2021-re piacra léphet.

De miért akarják ezek a cégek, hogy a világ húsevői áttérjenek kedvenc ételeik szintetikus változataira? Többen erkölcsi okokból vágtak bele a kutatásokba, mert a nagyüzemi állattartás kegyetlensége, a jószágok leölése taszítja őket. A Memphis Meat vezetője, Uma Valeti közölte, ők csak az ipari hústermelést ellenzik, a családi farmokat nem. A szintén amerikai IndieBio viszont a teljes élelmiszercélú állattartás megszüntetését szeretné elérni. De még a halászatot is, és szenzációként jelentették be idén, hogy a ,,sörfőzéshez hasonló környezetben" halsejtkultúrát sikerült gyártaniuk, két éven belül pedig árulni szeretnék a termékeiket.

Számos érv hangzik el arról is, hogy a műhús egészségesebb, mint az igazi. Közülük az egyik legtöbbet hangoztatott, hogy például az amerikai antibiotikum-fogyasztás több mint 70 százalékát a nagyüzemi állattenyésztés használja fel. Sőt az USA-ban bizonyos növekedési hormonokat is kapnak az állatok, ami az EU-ban 2000-től már tilos. Továbbá számos húsféle tartalmaz egészségtelen telített zsírokat, káros anyagokat, fertőző baktériumokat, például szalmonellát, lisztériát. Sokszor egész farmok állatállományát ki kell irtani a járványok - például sertéspestis, marhavész, madárinfluenza - miatt. Nyilvánvaló, hogy a mértékletes fogyasztás, a megfelelő tárolási és elkészítési - hőkezelési - eljárás jelentősen csökkenti az egészségügyi kockázatokat, mégis: az USA-ban az élelmiszertől kapott fertőzések 29 százalékáért a húsok felelnek.
Jól fogy a hús.
Közben a húsfogyasztás szakadatlanul nő. Az OECD becslése szerint 2011-től 2020-ig Ázsiában - főként a kínai és indiai középosztály erősödésével - 56 százalékkal emelkedik a kereslet, de még a húsimádó USA-ban is 8, az EU-ban pedig 7 százalékkal nő az igény. Ráadásul egyesek úgy vélik, hogy például a marhahús nem annyira hatékony táplálék, amennyiben 100 gramm növényi proteinre van szükség 15 gramm ehető állati fehérje előállításához. Mindezt figyelembe véve alig elképzelhető, hogy a jelenlegi demográfiai trendek szerint a 2060-ban a jelenlegi 7,5-ről 9,5 milliárdra növekvő globális népesség húsigényét miként lehet hagyományos módon kielégíteni.
Az, hogy a műhús lesz-e a megoldás, nagyban függ a fogyasztóktól. Fog-e ízleni, és sikerül-e elkerülni, hogy a laboratóriumi marhát, csirkét vagy pulykát eleve rossznak tekintsék.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány &Technika..   
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 71 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 2529 db bejegyzés
Összes: 31903 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 134
  • e Hét: 6046
  • e Hónap: 51489
  • e Év: 610834
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.