Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Szökőkutak
  2012-03-08 17:18:18, csütörtök
 
  Link...... .....

Link...... ........... ......



...... ........... ............

...... ........... ........... ........... ........... ........... .........

 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
A világ legelképesztőbb szökőkútja
  2012-03-05 14:06:49, hétfő
 
  Link...... ............  
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
A gizai Nagy Piramis
  2011-12-09 09:19:33, péntek
 
 
A Nagy Piramis a legrégibb a hét csoda között, és az egyetlen, amely ma is látható. Körülbelü 2650 évvel Krisztus születése előtt épült, Khufu fáraó síremlékeként. Azóta birtokolja a "Világ legmagasabb építménye" címet. A munkálatok körülbelül húsz év alatt fejeződtek be. A piramis, ahogy említettük, eredetileg a fáraó síremlékének készült, ezért Hufu fáraó piramisa néven is ismert (bár a fáraót végül nem ide temették).









Érdekességek:
A fáraó sírkamrája pontosan a Baktérítőn fekszik, oldalai a 4 égtáj felé néznek.
A piramis méretéből ki lehet számolni a Föld átmérőjét és méretét.
A piramis minden sarka egyforma magasságban (egy centiméter eltérés sincs közöttük) helyezkedik el a tengerszint felett.
A három gizai piramis pontos mása az Orion csillagkép három csillagának, és a sírkamrából kivezető nyílások is mind az Orionra a Szíriuszra, az Alpha Draconisra és a Beta Draconisra mutatnak.
A piramison nincs rajta a fáraónak egyetlen hieroglifája sem, csak egyéb feljegyzésekből tudjuk, kihez tartozik az építmény.
A 2.300.000 kőtömböt, amelyből a piramis felépült, mai tudásunk szerint az egyiptomiak nem tudták kifaragni. Nem volt hozzá szerszámuk. Vagy mégis rendelkeztek vaseszközökkel?

 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
A világ legnagyobb óceánjárója
  2011-12-09 09:08:38, péntek
 
 


A világ legnagyobb óceánjárója

A Queen Mary 2 luxushajó, a világ legnagyobb és legdrágább óceánjárója. A Cunard Line brit hajótársaság 2003-ban épített, 151 400 tonnás úszó szállodája világ körüli útja során keresi fel az ausztrál nagyvárost.
A 344 méter hosszú, 72 méter magas és 2620 személy befogadására alkalmas óceánjárón 15 étterem, öt úszómedence, kaszinó, bálterem és planetárium áll az utasok rendelkezésére.

Az RMS Queen Mary 2 egy Cunard Line óceánjáró, ami építésekor, 2003-ban minden tekintetben a világ legnagyobb utasszállító hajója volt (és ma is a legnagyobb óceánjáró).

Nevét a Queen Mary-ről kapta, amit pedig Mária királynéról, V. György brit király hitveséről, II. Erzsébet brit királynő nagyanyjáról neveztek el.

A hajón 5 kétszintes apartman, 6 luxuslakás, 706 tengerre néző erkélyes kabin, valamint 281 belső kabin található. A hajón maximum 2620 utas és 1253 főnyi kiszolgáló személyzet tartózkodhat.

A szolgáltatások színvonala és az elérhető luxus miatt a legnagyobb óceánjáró egyben az egyik legdrágább is.








 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
Newgrange
  2011-12-09 09:05:05, péntek
 
 


Newgrange, a megalitikus építészet egyik legkorábbi példája Írország Meath grófságában, a Boyne folyó északi partján fekszik, Dublintól 50 kilométerre. Dublin felől az N2-es úton közelíthető meg. Az első felfedezői barlangnak hitték, később kelta királyok temetkezési helyének vélték, de voltak akik a mükénéi kaptársírok távoli megfelelőjének hitték. A valóságban azonban idősebb mint Mükéné, Stonehenge, vagy az egyiptomi piramisok. Newgrange nem más, mint egy folyosókból álló megalitikus temetkezőhely. Kora a Kr. e. III. évezredig nyúlik vissza. A Boyne völgyében élő újkőkorszaki közösségek alkotása. 0,9 méter széles, 16,7 méter hosszú folyosó vezet a központi sírkamrához.

A folyosó a bejáratnál 1,5 méter, a kamráknál 3 méter magas. A folyosót és a sírkamrát hatalmas kőrakás fedi, melyet a vízszivárgás ellen szigeteltek. Az építményt élére állított kövekkel rakták körbe. A sír öt ember holttestét őrizte. Newgrange a mai napig is több kérdést vet föl. Meddig tartott az építkezés, és hányan vettek részt benne? Hogyan szállították ide a hatalmas köveket? A néhány követ díszítő mértani formáknak mi a jelentése, és miért olyan helyeken jelennek meg, ahol normális körülmények között nem látható? Vannak azonban olyan dolgok, melyeket biztosan lehet tudni. Ilyen a sír tájolása: a téli napfordulón a felkelő Nap sugarai a folyosó hosszában hatolnak be, megvilágítva a sírkamrát. Az építés idején ezek a napsugarak a sírkamra végén található egyetlen díszített kőre vetültek. A Nap tiszteletéről, a napkultusz jelenlétéről a korai ír források is tanúskodnak. A síremléket természetfölötti lényekkel hozzák kapcsolatba, elsősorban Dagdával, akit napistenként is tiszteltek.


 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
Stonehenge
  2011-12-09 09:03:36, péntek
 
 


Stonehenge Anglia Wilthshire grófságában, a salisburyi síkságon található. Funkcióját, építésének célját a mai napig homály fedi. Stonehenge-ről sokféle elképzelés született, köztük hihetőek és a fantázia világába tartozóak egyaránt. Voltak, akik Stonehenge-t a római építészettel hozták kapcsolatba, mások egyenesen a földönkívüliek leszállóhelyének tulajdonítják. Stonehenge a világ talán legismertebb megalitikus építménye. Építése több szakaszban történt, az egyes munkálatok között akár ezer évnél is több eltelhetett. Az első időszakban, I. e. 3100 körül hozták létre a kör alakú árkot. A sáncon kívül található az úgynevezett Friar's Heelstone-nak nevezett hatalmas, magányosan álló kőtömb. A körön belül mélyedések találhatók, amikben elhamvasztott halottak maradványait találták. Stonehenge építésének első szakaszában helyezték el a kék rézgálicköveket, két gyűrű alakzatot hozva létre.

 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
Parthenon
  2011-12-09 09:01:14, péntek
 
 


A Parthenon az ókori Athén megerősített központjában épült templom. A Görögországba utazó turisták egyik leggyakoribb célpontja. Szobraival a világ számos múzeumában találkozhatunk. Az ókori görög imaházak általában egyszerű, négyzet alaprajzú épületek voltak, keleti oldalukon annak az istennek a szobrával, akinek tiszteletére állították. A nagyobb templomok oszlopcsarnokokkal (perisztülionnal) voltak övezve. A Parthenon az ókori görög művészet, építészet, szobrászat remek példája.

 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
Pont du Gard
  2011-12-09 08:59:59, péntek
 
 



A Pont du Gard Nimes-től északkeletre fekszik. Közelében található Avignon és Arles. Napjainkban is a közúti közlekedés része, a Gard folyón lehet átkelni rajta.

A Pont du Gard a rómaiak által épített, a Gard folyón átívelő vízvezeték. A rajta szereplő felirat szerint Agrippa hadvezér és veje építtette Kr. e. 19-ben. Egyes régészek szerint azonban a műszaki megoldásokat figyelembe véve csak későbbről származhat. A híd 49 méter magas, 275 méter hosszú. Egy nagyobb vízvezeték és hídrendszer része volt. Közhasznú építmény volt, mely a környék vízellátását hivatott szolgálni. Funkciójából adódóan mindenféle díszítmény nélkül építették. A római korban Nimes nagyszámú lakosságát látta el vízzel. A Pont du Gard három, egymás felett elhelyezkedő árkádsorból áll. Az alsó sor 6 boltívből áll, a középsőt 11, a felsőt 35 boltív képezi. A Pont du Gard jó példája a római építészet és mérnöki tudás nagyszerűségének.

 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
Colosseum
  2011-12-09 08:58:42, péntek
 
 



A Colosseum Róma központjában, a Via dei Fori Imperiali keleti végében található, nem messze a főpályaudvartól. Saját állomása van, a Colosseo. A világörökség részét képező építmény Róma legismertebb turisztikai célpontja.

Az épület egy jellegzetes római amfiteátrum. Az amfiteátrumok központja az elliptikus alaprajzú aréna, melyet több emelet magasságban ülőhelyek vesznek körül. A nézők biztonságos távolságból szemlélhették a gladiátorok harcát, az egzotikus állatokat. Rómában már a Colosseum megépítése előtt is számos amfiteátrum volt. A Kr. u. 64-ben kitört tűzvész után azonban újat kellet építeni. A Colosseum építését Vespasianus császár rendelte el, az épület nagyobb és szebb lett minden elődjénél. Az építkezés számára az Aranyház (Domus Aurea) egyik dísztavát jelölték ki. A helyszínválasztásban valószínűleg szerepet játszott, hogy az arénát időnként vízzel kellett feltölteni. A Colosseum nevet Néró császár hatalmas szobráról (colossus) kapta, mely a szomszédságában állt. Építése után Amphiteatrum Flavium néven volt ismert, Colosseumként a VIII. századtól ismerjük.

 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
Hadrianus-fala
  2011-12-09 08:53:30, péntek
 
 



Hadrianus-fala Észak-Angliában, Cumbria és Northumberland területén halad át. Housesteads Fort, illetve az itt kezdődő szakasz kínálja a legtöbb látnivalót.
A fal 120 kilométer hosszú, mintegy 4,5 méter magas, 3 méter széles. Észak Angliában az egyik tengerparttól a másikig húzódik. Több, mint 750 milliárd köbméter kőből építették, hihetetlenül becsvágyó vállalkozás. A régészek és a történetírók évszázadokon át vitatták a fal funkcióját. Hadranus életrajzírója egyszerű magyarázattal szolgál: a császár azért építtette meg, hogy határvonalat húzzon a rómaiak és a barbárok között.

 
 
0 komment , kategória:  *************A világ csodái**   
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 303
  • e Hét: 2691
  • e Hónap: 7097
  • e Év: 63030
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.