Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/47 oldal   Bejegyzések száma: 467 
Vendégváró sóskifli
  2022-03-21 11:11:23, hétfő
 
  25 dkg margarint habosra keverek egy kanál sóval. Félre teszem.
5 dkg élesztőt fel futtatok egy dl tejjel és kis cukorral.
70 dkg lisztet, 2 tojást, 1 kefirt 1 dl olajat és az élesztőt összedolgozom.
Só ebbe már nem kell.
A tésztát 8 egyenlő részre osztom. Egyet tányér nagyságú lappá nyújtok és félre teszem.
Jöhet a másik. Ezt megkenem a sós margarinnal és beborítom az előző lappal.
Ezt négyfelé vágom majd minden cikket még 3 felé.
Szorosan feltekerem és ritkásan a tepsibe rakom.
Megkenem tojással és szórok rá sajtot.
Kb. 48 db. lesz belőle.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Soha többé nem választom szét a tojásokat, hiszen így is min
  2022-03-15 21:01:21, kedd
 
  Soha többé nem választom szét a tojásokat, hiszen így is mindig szép magas és könnyű lesz!





Ahhoz, hogy szép magas legyen a piskótád, nem fontos külön szedni a tojásokat. Nekem bevált így is. A végeredmény pedig ugyanaz, de nincs vele annyi macera.

Hozzávalók
4 tojás,
60 ml víz,
1 csomag vaníliás cukor,
160 g kristálycukor,
200 g liszt,
3/4 csomag sütőpor.
Elkészítés
Az egész tojásokat a cukorral, vaníliás cukrot fehéredésig keverni, kézi mixerrel keverni, kihabosítani, hozzáadni a vizet, kicsit még keverni (addig keverni, amíg jó sűrű krém szerű lesz), majd a sütőporral elkevert lisztet. Tortaformába önteni (20 cm-es tortakarikában sütöttem).

180 fokon 12 percig sütni, majd 150 fokon még legalább 40-45 percig, tűzpróbáig.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Mákos tekercs
  2021-10-03 19:36:48, vasárnap
 
  Hozzávalók:
250 g liszt
125 g tehéntúró
50 g cukor
75 ml olaj
75 ml tej
2 teáskanál sütőpor
csipet só
1 tojás (a tészta megkenéséhez)

A töltelékhez:
100 g mák
150 g cukor
1,5 dl tej
50 g mazsola

Elkészítés:
A tölteléket készítjük el: a mákot egy edénybe tesszük, ráöntjük a tejet és lassú tűzön, kevergetve felfőzzük. Amikor a tej kezd elfogyni, sűrű a massza, akkor elvesszük a tűzhelyről. A mazsolát meleg vízbe áztatjuk pár percre, majd leszűrjük. A mákhoz keverjük a mazsolát és a cukrot.

A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és összegyúrjuk, majd két részre osztjuk. Lisztezett felületen két vékony lapot nyújtunk belőle. Megkenjük a töltelékkel mind a két lapot és szorosan feltekerjük. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és a tetejüket megkenjük felvert tojással. 180 fokos sütőben nagyjából 45 perc alatt megsütjük.






Egy másik recept a nettről

Én így készítem, gondolom mindenkinek
van egy bevált, kedvenc receptje. Csak annyit tudok
megjegyezni, ha az enyémet követitek, nem fogtok
benne csalatkozni, hisz én is a nettről tanultam, és
évek óta így készítem..
Senkit nem akarok meggyőzni, mindenki úgy készítse, ahogy
jó neki! Ha tudok az enyémmel segíteni, akkor vegyétek szívesen.
A mértékeket tartsátok be:)
****
6 db fél kilós ( 27 dkg tészta+ 27 dkg töltelék.)
90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12,5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2, 5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojás sárgája.
1 dl hideg tejszín, és még 2 dl szintén hideg víz- amennyit a felvesz a tészta gyúrás közben, tehát óvatosan adagold hozzá a hideg vizet.
Az élesztőt a lisztbe kell belemorzsolni, nem kell keleszteni- ez egy sima kemény tészta lesz.
Összeállítod a fent leírt anyagokkal a tésztát, először az élesztőt, zsiradékot, a p.cukorral, sóval, majd a tojások sárgájával,
ezután fogod a nedves anyagokkal összegyúrni.
Nem ragadós tésztát kapsz, így nyújtáskor sem kell a deszkát lisztezned.( ha mégis ragacsos, pici liszttel formázd át)
Töltelék: 85 dkg mák, vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg kekszmorzsa., mazsola, őrölt fahéj, ízlés szerint szegfűszeg, sok-sok reszelt citrom- narancs héj.
Fél liter vízbe teszed a fent leírt cukrot, fűszereket, forrón öntöd a mákra. Én párolni szoktam az édes, fűszeres lével leöntött mákot., mazsolát is teszek bele.
Csendes tűzön kavargatom, a mákos egyveleget. Ne legyen híg a töltelék! Nehezen kenhető mák-krémet kell kapnod miután kihűlt.
Mikor kilangyosodott, akkor reszelem bele a citromot, narancshéját, ha szükséges teszek hozzá darált keksz morzsát.
Szoktam utólag csorgatni bele mézet is, szeretem, ha finom édes a töltelék. Mindenki hagyatkozzon a saját ízlésére.
A 27 dkg tésztát tégla alakúra nyújtom,( nagyon élvezetes, ezt szeretem a legjobban), majd töltöm a kihűlt mákkal.( 27 dkg)
Egyenletesen kenem rá a tésztára, mint írtam kemény a máktöltelék, de szépen lehet elosztani rajta.A tészta két rövidebb oldalát ráhajtom a töltelékre, és úgy tekerem fel rúdnak.
Először tojás sárgával kenem le, majd ha rászáradt, tojás fehérjét kenek rá. Nem kell felhabosítanod a tojás-fehérjét.
Van, hogy sütés előtti napon már elkészítem a tészta rudakat, lekenve, papírozott sütőlemezen hűtőzöm egész éjszakára, és másnap sütöm csak ki., így nem lesz káosz a konyhában., csak finom illat 🙂 Előmelegített sütőben kezd sütni kb 180 fokon.
Ne féljetek tőle. Ha én eltudtam készíteni, Nektek is sikerülni fog. Nem vagyok cukrász.
Éva Gulyás bejegyzése Mutasd mit főztél!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
tökéletes torta alappiskóta
  2021-08-18 11:29:21, szerda
 
 
Hozzávalók:
22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
4 közepes tojás
25 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor (12 g)
8-10 evőkanál víz





Elkészítés:

1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjéket kemény habbá verjük, félretesszük. A sárgákat a porcukorral habosra keverjük (fehéredésig), és hozzákeverünk 8 evőkanál vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet is hozzászitáljuk. Összekeverés után, ha túl sűrűnek érezzük a tésztamasszát, akkor adunk még hozzá 1-2 kanál vizet. Ezután keverünk hozzá a tojások felvert habjából 2-3 evőkanálnyit - ezt erősen dolgozzuk el benne, fellazítjuk a tésztát, végül adjuk hozzá a maradék habot, de ezt már csak óvatosan forgassuk bele, ne törjük a habot!

2. A tortaformát kikenjük enyhén vajjal, hintsük meg liszttel, az aljára pedig sütőpapírt tegyünk. (Ha nem érezzük elég magasnak a formát, az oldalára is tegyünk sütőpapírt, amely egy kicsit legyen magasabb, mint a forma, ez szép keretben tartja a sütés közben megnőtt piskótát.) A tésztamasszát öntsük a formába és tegyük a hideg sütőbe, melyet 170 fokra állítunk alsó-felső sütéssel, és kb. 55-60 percig sütjük. A sütési idő kb. 30 percénél, ha a torta teteje már szép pirult és nem szeretnénk, hogy tovább barnuljon, akkor tegyünk rá alufóliát és így süssük tovább. Végezzünk tűpróbát, így ellenőrizzük, hogy megsült-e! Sütés után lazítsuk meg a piskótát a formában egy tompa késsel, majd borítsuk ki süteményrácsra, húzzuk le róla a sütőpapírt, és teljesen hűtsük ki!


Tipp:
1. Szilikonos sütőpapírt használjunk, hogy ne ragadjon a tésztára!
2. Előmelegített 170 fokos sütőbe is betehetjük a tésztát sülni - ebben az esetben a sütési idő kb. 10-12 perccel rövidebb lesz!

 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Káprázatos sütemény!
  2021-03-14 20:03:50, vasárnap
 
  Egy kis meggy, túró, kevert tészta és már készül is a káprázatos sütemény!

HOZZÁVALÓK
100 g étcsokoládé
120 g vaj
150 g cukor
4 tojás
120 - 150 g liszt
1 teáskanál sütőpor
300 g tehéntúró
1 tasak vaníliás cukor
300 g meggy
csipet só

ELKÉSZÍTÉSE
A csokoládét tördeld apró darabokra, majd tedd egy tálba a vajjal együtt és olvaszd fel. 2 tojást verj fel, 50 g cukorral, add hozzá a csipet sót és a vaníliás cukrot. A kihűtött csokoládét keverd hozzá. Add hozzá a 120 g lisztet és a sütőport. Robotgéppel dolgozd össze, ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet, a tészta lágy legyen.

Készítsük el a túrókrémet: a túrót keverd ki a maradék cukorral és a 2 tojással. Robotgéppel keverd habosra.

Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kenj ki vajjal és öntsd bele a tészta 1/3-át. Kend rá a túrókrém felét, a kimagozott meggy felét szórd rá. Majd erre egy réteg csokoládés tészta, egy réteg túrókrém, meggy és újra csokoládés tészta kerül. 180 fokos sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva kínáljuk.



 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Hájas sütemény
  2020-11-20 19:09:01, péntek
 
 
60 dkg liszt, 2 tojás sárgája
2 evőkanál tejföl
Só.
Tejjel összegyúrjuk,lágy rétestésztát készítünk.
30 percig pihentetjük.
Közben 20 dkg lisztet
60 dkg hájjal eldolgozunk,3 gombócot formálunk.


Ha megpihent a rétestészta vékonyra nyújtjuk,és az egyik adag hájat egyenletesen rákenjük.
Hajtogatjuk,majd 20 perc pihentetés következik.
Újra kinyújtjuk,rákenjük a másik adag hájat,újra hajtogatjuk,pihentetjük.
A harmadik adag hájjal ugyanígy járunk el.
Pihentetjük,majd 3mm vékonyra nyújtjuk.Felszeljük tetszés szerinti nagyságra.
Bármilyen töltelékkel tölthető,220 fokon sütjük,még melegen porcukrozzuk.
Hasznos cikkek receptek oldalró



 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Narancsos kevert suti
  2020-03-05 18:49:53, csütörtök
 
  Hozzávalók :

4 nagy méretű tojás
300 gr cukor (ez egy elég édes sütemény lesz, aki kevésbe édeset akar, az tegyen 250 g cukrot)
240 ml olaj
2 narancs reszelt héja
1 pohár (240 ml) narancslé
300 gr sima liszt
1 zacskó sütőpor.

1 fakanál vagy habverő
1 tál amiben összekeverjük
26 cm átmérőjű tortaforma vagy bármi más. Nekem most nem volt kedvem kereket sütni, úgyhogy english cake formaban sutottem.

Sütés után:

120 ml narancslé meglocsolni a süteményt (elhagyható de én meglocsoltam és nem bántam meg)

Elkészítése :

A tojásokat feltörjűk es a talba tesszuk, hozzaadjuk a cukrot es kb 1 percig keverjuk a fakanallal. Aztan hozzaadjuk az olajat,a reszlelt narancshejat, a narancslevet es ujbol jol osszekeverjuk. A lisztbe belekeverjuk a sutoport, majd 2-3 reszletben hozzakeverjuk a tobbi hozzavalohoz. Hig tesztat kapunk, nem kell megijedni ilyen kell legyen. A sutot kozben bemelegitjuk 160c. A masszat 26 cm atmeroju tortaformaba vagy kuglofformaba ontjuk es 160 fokon megsutjuk. Eleg sokaig sul, mert hig teszta, de megeri a raforditott idot. Akkor jo mikor a kozepebe szurva egy tut vagy hurkapalcikat, mar nem ragad, es tapintasra ruganyos meg. Szoval kiszaritani sem szabad. A teteje meg fog repedni, de igy kell legyen, meg mutatos is igy. Mikor kivettuk a sutobol meglocsoljuk narancslevel. Kihutjuk, megszorjuk vanilias porcukorral , szeleteljuk es joizuen elfogyasztjuk.
Jo etvagyat kivanok!

.
Matyi Éva receptje
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Diós-habos lekváros sütemény (Londoni szelet)
  2019-12-01 17:51:41, vasárnap
 
  Hozzávalók
Tészta:
300 g liszt
1 tk sütőpor
120 g vaj
4 db tojássárgája
120 g kristálycukor
8 g vaníliás cukor
2-3 ek tejföl
1 csipet só
1 db citrom reszelt héja
Diós-habos réteg:
6 db tojásfehérje
150 g kristálycukor
8 g vaníliás cukor
200 g darált dió
1 kk őrölt fahéj
1 csipet só
Baracklekvár

Lépések
Lépés 1

Lépés 2
Londoni szelet recept: a Londoni szelet elkészítése egyszerű. A liszthez adjuk a vajat és alaposan összemorzsoljuk.

Londoni szelet recept, Londoni szelet elkészítése 1. lépés

Lépés 3
Jöhet a kristálycukor, a vaníliás cukor, a reszelt citromhéj, a sütőpor és egy csipet só. Egy fakanállal összekeverjük.

Londoni szelet recept, Londoni szelet elkészítése 2. lépés

Lépés 4
Végül a tojássárgája és plusz a két evőkanál tejföl. Sima tésztát gyúrunk.

Londoni szelet recept, Londoni szelet elkészítése 3. lépés

Lépés 5
A kész gombócot hűtőben pihentetjük 30 percig.

Londoni szelet recept, Londoni szelet elkészítése 4. lépés

Lépés 6
Kinyújtjuk 20×30 cm méretűre egy sütőpapíron és így helyezzük a tepsibe.

Londoni szelet recept, Londoni szelet elkészítése 5. lépés

Lépés 7
A diós habréteghez a tojásfehérjéket porcukorral keményre verjük.

Londoni szelet recept, Londoni szelet elkészítése 6. lépés

Lépés 8
És a darált diót egy kis fahéjjal összekeverve hozzáöntjük.

Londoni szelet recept, Londoni szelet elkészítése 7. lépés

Lépés 9
Simára keverjük nagy mozdulatokkal.

Londoni szelet recept, Londoni szelet elkészítése 8. lépés

Lépés 10
A tepsibe fektetett tésztára sárgabaracklekvárt kenünk.

Londoni szelet recept, Londoni szelet elkészítése 9. lépés

Lépés 11
Majd jöhet rá a masszív habos-diós réteg. Süssük légkeveréssel 160°C-on 20-25 percig. Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

Londoni szelet recept, Londoni szelet elkészítése 10. lépés

Lépés 12
Hosszúkás szeleteket vágunk és tálaljuk!

Londoni szelet recept, Londoni szelet elkészítése - Recept Videók
A Londoni szelet elkészítéséhez sok sikert
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Mikor készítettetek utoljára vargabélest?
  2019-10-24 21:01:40, csütörtök
 
 

Vargabéles

Hozzávalók:

40 dkg túró
25 dkg széles metélt
10 dkg porcukor
5 dkg vaj
5 dkg mazsola
4 tojás
2 dl tejföl
1 csomag réteslap
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom
zsemlemorzsa
Elkészítés ideje:

70 perc.

Elkészítés menete:

A tojásokat válaszd ketté, a sárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral keverd össze. A túrót egy villa segítségével törd át, majd add a tojásos keverékhez. A citrom lereszelt héját, a mazsolát, valamint a tejfölt is keverd a masszához, végül a keményre vert tojásfehérjét is óvatosan forgasd bele.

A metéltet sós, forró vízben főzd ki. Öblítsd át bő, hideg vízzel, és hagyd lecsepegni. A vajat olvaszd fel, és a felét keverd óvatosan a tésztához, majd add hozzá a túrós keveréket is. Egy tepsibe fektess bele két réteslapot, mindkettő tetejét kend át vajjal, illetve szórd meg zsemlemorzsával. Oszlasd el rajtuk egyenletesen a túrós keveréket, majd az egészre fektess újabb két lapot, a tetejét a megmaradt vajjal kend át.

Melegítsd fel a sütőt 160 fokra, és körülbelül fél óra alatt süsd a vargabélest aranysárgára. Ha kész, hagyd pihenni kicsit, végül vágd nagyobb kockákra, és hintsd meg porcukorral.


 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Diós csoda
  2019-09-14 14:48:05, szombat
 
 




Hozzávalók

Első tészta
15 dkg Rama
10 dkg porcukor
15 dkg darált dió
7dkg rétes liszt
1 kávéskanál sütőpor
4 tojásfehérje

Második réteg
10 dkg porcukor
4 tojássárgája

Krém
7dkg Rama
5 dkg porcukor
7dkg darált dió
1 vaníliás pudingpor
4 dl tej

Tetejére :
7 dkg darált dió
1 vaníliás cukor

A margarint a porcukorral habosra kavarjuk,hozzáadjuk a diót és a sütőporos lisztet.A tojásfehérjét keményre verjük,óvatosan belekeverjük. Egy 20x30 tepsibe öntjük,és 180 fokos sütőben kb 10 percet sütjük. Addig a tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. A tepsit kivesszük és a kikavart sárgáját rákenjük a tésztára. Addig sütjük míg a sárgája krém megszilárdul.Ez még kb 10-15 perc. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a krémet.
A pudingot tejjel megfőzzük,még melegen hozzáadjuk a darált diót. Margarint a cukorral kihabosítjuk,és a kihűlt krémmel összekeverjük.A tésztára kenjük,megszórjuk a van.cukor-dió keverékével.Pár órára hűtőbe tesszük.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
     1/47 oldal   Bejegyzések száma: 467 
2022.07 2022. Augusztus 2022.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 120 db bejegyzés
Összes: 8494 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 478
  • e Hét: 478
  • e Hónap: 7337
  • e Év: 188316
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.