Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 407 
Epres-grízes citromos pite
  2018-05-20 13:53:44, vasárnap
 
  Hozzávalók: 10 dkg liszt, 10 dkg búzadara, 10 dkg nádcukor, ½ cs sütőpor, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 2 egész tojás, 0,7 dl étolaj, 2,2 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg eper, porcukor a szóráshoz

A lisztet, grízt mérd ki, töltsd egy tálkába, keverd el benne a sütőport és a szódabikarbónát. A tojásokat habosítsd ki a nádcukorral, reszeld bele a citromhéjat, majd add hozzá az étolajat, keverd el benne, végül mehet bele a tejföl is.

Elegyítsd el a nedves keveréket a lisztes keverékkel, közben facsard bele a citromlevet is. Egy kisebb tepsit (25 x 25 cm) bélelj ki sütőpapírral. (a legegyszerűbb, ha csap alá tartod, majd összegyűröd a markodban, kisimítod, és így könnyen felveszi a tepsi formáját) Borítsd a tésztát a tepsibe, a tetejét pedig pakold tele eperrel. A sütőt melegítsd elő 175 fok légkeverésre. Amíg felmelegszik a sütő, addig hagyd pihenni a tésztát a tepsiben, majd told a forró sütőbe és 18-20 perc alatt készre sül. Rácson hagyd kihűlni, porcukrozd le a tetejét.

 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Baklava
  2018-05-11 14:40:34, péntek
 
  Hozzávalók:
350 gramm vaj
300 gramm tejföl
4 tojás
4 csésze liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 csésze dió
2 evőkanál méz
növényi olaj
Elkészítés:
1.Először készítsd el a lapot. Keverd össze a szobahőmérsékletű vajat, a megszitált liszttel. Adj hozzá 3 tojássárgát, a tejfölt, és a szódabikarbónát. Gyúrd össze, majd csomagold egy háztartási fóliába, és tedd a hűtőszekrénybe 1 órára.

2.Vedd le a fóliát a masszáról, és oszd el 8 egyenlő részre. Mindeniket formázd kör alakúra.

3.Készítsd el a tölteléket. Daráld meg a diót, a különválasztott tojásfehérjékből a cukorral verj kemény habot, majd keverd hozzá a dióhoz.

4.Egy meglisztezett deszkán minden lapot nyújtsd nagyon vékonyra.

5.Helyezd az első lapot az olajjal kikent sütőformába, majd kend meg a töltelékkel, tedd rá a második lapot, és azt is kend meg. Addig ismételd ezt, míg elfogynak a lapok.

6. A 200 fokra előmelegített sütőben hagyd sülni, 40-50 percen keresztül.

7.Olvaszd fel a mézet, keverd el 50 gramm puha vajjal, majd 5-10 perccel a sütés befejezése előtt öntsd a baclava tetejére.

Hidegen vágd fel, és tálalhatod is!

Grillázs készítése házilag :

Hozzávalók:

10 dkg kristálycukor
10-15 dkg dió

Egy serpenyőbe tegyük a cukrot és a diót, majd kezdjük el felmelegíteni. Amikor a cukor már kezd olvadni, mérsékeljük a hőfokot, és kezdjük el folyamatosan kevergetni, nehogy megégjen a cukros-dió.

Addig keverjük, karamellizáljuk, míg a felolvadt cukor teljesen bevonja a diót, és szép világos barna színt kap

Ezután vegyük le a tűzről, majd egy olajjal vékonyan megkent fém tálcára, vagy egy nagy vágódeszkára öntsük rá a forró diós-karamellt, kissé terítsük el, és hűtsük ki egészen.
(Akinek van kéznél márványlap az arra öntse rá, és hűtse ki)

Amikorra teljesen kihűl megkeményedik a grillázs. Ekkor tördeljük kisebb darabokra, majd a diódarálón daráljuk le.

A ledarált grillázst száraz helyen 2-3 napig tárolhatjuk, ha rögtön nem használjuk fel. (pár nap után kissé megereszkedik, és kezd összeállni, így már ne tegyük bele a krémbe, mert csomós lesz.)

A ledarált grillázst felhasználhatjuk krémek ízesítésére, valamit beleforgathatjuk a kekszgolyót, gesztenyegolyót, csokoládé trüffelt..... vagyis a felhasználásának csakis a képzeletünk szabhat határt. Jó étvágya
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Gesztenyés, babapiskótás krémes
  2018-05-08 18:14:08, kedd
 
  Hozzávalók:
Alap:

2 csomag gesztenyemassza (50 dkg)
25 dkg darált keksz
rumaroma (ízlés szerint)
15 dkg cukor
2 ek kakaópor
tej (nem sok csak amennyit felvesz)
Krém:

9 dl tej
3 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg porcukor
25 dkg margarin
Rétegzés:

kb 31 db babapiskóta (230 g)
Tetejére:

2,5-3 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
kakaópor

Elkészítése:

Az alap hozzávalóit kevés tejjel jól összegyúrjuk, ne legyen túl ragacsos a kész massza.

A gesztenyés masszát egyenletesen egy tálca aljára vagy egy 20*30 cm-es tepsibe nyomogatjuk egyenletesen.

A krémhez a tejet a pudingporokkal sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük.

A krém egyik felét rákenjük az alapra. Langyos, rumos tejbe forgatott babapiskótával kirakjuk a tetejét,( ne áztassuk el a piskótákat), majd a krém másik felét is rákenjük.

Végül a tetejére kenjük a felvert tejszínhabot, majd megszórjuk kakaóporral.

Tipp:
Sokszor készítem, mert egyszerű és nagyon szereti a család.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Túrós-mézes háromszög
  2018-04-11 12:55:22, szerda
 
  Hozzávalók: 4 személyre
- 15 dkg méz
- 15 dkg finomliszt
- 15 dkg tehéntúró
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- 10 dkg vaj
- citromhéj
- 5 gramm szalalkáli
- 10 dkg eperlekvár
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál porcukor
- 1 tojás

A mézet és a vajat lassú tűzön megolvasztjuk, hozzáadjuk az összetört túrót, a tojássárgákat, a citromhéjat, a fahéjat, a szalalkálit, s összekeverjük. A lisztet nyújtódeszkára tesszük, beleöntjük a túrós masszát, puha tésztát gyúrunk. Vékony lappá nyújtjuk, majd 8-10 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe egy kiskanál eperlekvárt teszünk, háromszögűre hajtogatjuk, s a széleit megnyomkodjuk, hogy a lekvár ne folyjon ki. A háromszögeket megkenjük tojással, s gyors tűzön megsütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Barackos-mákos papucs
  2018-04-11 12:17:45, szerda
 
  Hozzávalók: 4 személyre
- 4-5 evőkanál baracklekvár
- 8 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- 1 üveg őszibarackbefőtt
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál rum
- 20 dkg darált mák
- 50 dkg élesztős vajas tészta
- 2 evőkanál méz
- 1/2 vaníliarúd
- 1 dl tej

A tejet felforraljuk a vaníliával, a mézzel meg a cukorral. Hozzáadjuk a mákot, újra felforraljuk. Belekeverjük a rumot meg a citrom reszelt héját, majd hagyjuk kihűlni a tölteléket. A barackbefőttet jól lecsepegtetjük, és vastag szeletekre vágjuk. A tésztát 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és 12 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepére teszünk egy kanálnyi tölteléket, majd a négyzetek sarkait tojássárgájával bekenjük. Két szemben fekvő sarkat egymásra hajtunk, a nyílásokba egy-egy barackgerezdet teszünk, és mögöttük a csücsköket kissé visszahajtjuk, hogy ne csússzon ki a gyümölcs. A papucsokat tojássárgájával megkenjük, a maradék tésztából kis négyzeteket teszünk a tetejükre díszítésként. Félórát kelesztjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatva, 210 fokon 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve a töltelék tetejét baracklekvárral megkenjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Kapros-túrós lepény
  2018-04-11 12:13:01, szerda
 
  Hozzávalók: 4 személyre
Kapros-túrós lepény
- csipet só
- 2 db tojássárgája
- 4 evőkanál porcukor
- 7 dkg vaj
- 60 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 4 dl tej

Töltelék
- 1 csokor kapor
- 6 evőkanál kristálycukor
- 2 dl tejföl
- 4 evőkanál búzadara (gríz)
- 2 db tojás
- 50 dkg tehéntúró

A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle, beleszórjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen kb. 15 perc alatt megfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, a tejes élesztőt beleöntjük. Ide kerül az olvasztott vaj, a porcukor, a tojássárgája meg a csipetnyi só is. Dagasztani kezdjük úgy, hogy közben apránként a többi tejet is belegyúrjuk. Akkor jó, ha az edény falától elválik, és közepesen kemény kelt tészta lesz belőle. Letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkán ellapítjuk. Egy kivajazott, kilisztezett tepsire a tésztát ráfektetjük. A túrós masszát elsimítjuk a tetején, végül előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30 percig sütjük.

Töltelék
Közben a túrót áttörjük, a tojássárgájával, a búzadarával, a tejföllel és a cukorral összekeverjük. A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A kaprot finomra vágjuk, a túrókrémhez keverjük, majd beleforgatjuk a tojáshabot is.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Napóleon torta
  2018-04-10 15:57:21, kedd
 
  A tésztához:
400 gr hideg vaj,
650 gr liszt ,
csipet só ,
150 ml viz,
2 ek ecet ,
1 ek vanilia kivonat ,
2 db tojás
1 ek méz

A lisztet elkeverem a sóval ,morzsásra daráltam az előzöleg felkockázott hideg vajjal , tálba öntöttem , a vizet elkevertem az ecetel a mézzel a vanilia kivonattal és tojásokkal . A vajas liszthez öntöttem és gyors mozdulatokkal összeálitottam a tésztát .
9 db egyenlő részre osztottam foliával letakarva hütőszekrénybe tettem 2 orát pihenni , majd kinyujtottam ( itt lehet kerek alakura vagy négyszögletalakura nyujtani ki hogy szeretné) majd 200 fokon 10-15 perc alatt megsültek a lapok ( szép aranybarnásra kell süljenek de vigyázat nehogy megégjenek mindig figyeljük miközben sül )

A krém :
9 db tojàssárgája ,
9 kanál liszt ,
1 pohàr cukor ,
2 vanilia esenc,
1, 5 Liter tej ,
200 gr vaj

A liter tejet odateszem melegedni , a megmaradt fél literhez keverek 9 kanál lisztet , mikor meleg a tej ezt hozzáadom , majd a 9 tojássárgáját kikavarom a cukorral és vanilia esencel ezt is hozzáadom a tejhez , mikor besürüsödik a vaniliakrém hozzáadom a vajat állandoan kevergetem mig el nem olvad a vaj , majd leveszem a tűzről és hülni teszem a krémet

Elkezdem összeállitani a tortát :
a 9 lapbol 2 darabot félreteszek a többit megkenem a krémmel , 1 lap , krém , 2 lap , krém ... mikor az összes lapot bekentem a 2 utolso lapot amit kihagytam a kèt kezem közt jol összemorzsolom és ezt rászorom a tortára és a széleit is jol beszorom , gyümölcsökkel diszithetjük ( ki milyen gyümölcsöt szeret ) de lehet ugy simán is hagyni !
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Barackhabos sütemény
  2018-03-25 16:32:09, vasárnap
 
  40 dkg liszt
10 dkg cukor
20 dkg puha vaj( vagy 25 dkg margarin)
3 tojás
1 csom. vanília cukor
1 csom. sütőpor
5 dkg durvára vágott dióbél
40 dkg baracklekvár

A puha vajat kikavartam a cukrokkal, a tojások sárgájával, hozzáadtam a sütőporral elvegyített lisztet és puha tésztává gyúrtam. Kétfelé vágtam. Egyik részét fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem.
Kint maradt részét 33x22 centis vajazott tepsibe nyomkodtam.
A tojások fehérjét habbá vertem, összekavartam a baracklekvárral és a tészta tetejére simítottam. Megszórtam durvára vágott dióval.
A hideg tésztát nagy lyukú reszelőn a diós habra reszeltem.
Előmelegített 180 fokos sütőben 30 percet sütöttem. Hagyni kell teljesen kihűlni, máskülönben nagyon morzsálódik a tészta.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Egyszerű kakaós-krémes
  2018-03-15 14:40:42, csütörtök
 
  HOZZÁVALÓK
40 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
25 dkg vaj,
15 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
10 dkg kakaópor,
2 db tojás,
20 dkg margarin,
15 dkg porcukor,
15 dkg kakaópor,
1 csomag vaníliás cukor

Felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a liszthez, összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a kakaót és a vaníliás cukrot. Alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, kevés tejjel higíthatjuk.

Beletesszük a tésztát egy tésztakinyomóba vagy habzsákba. Kis halmokat nyomunk a sütőpapírra, és előmelegített sütőben megsütjük.

Közben elkészítjük a krémet. A vajat habosra keverjük ki a porcukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a kakaót is.

A kész kakaós sütiket összeragasztjuk a kakaókrémmel.

Jó étvágyat kívánunk!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Rákóczi-túrós recept
  2018-02-24 13:55:10, szombat
 
  Hozzávalók:
A tésztához:

25 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
12 dkg vaj
12 dkg cukor
1 db tojássárgája
1 dl tejföl
fél citrom reszelt héja és leve

A félig sült tészta tejére:

2-3 ek Extra Jam (baracklekvár)

A töltelékhez:

3 db tojássárgája
50 dkg túró
15 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja és leve(aki nem szereti a citromosat,helyette tegyen vaníliaaromából pár cseppet vagy vaníliás cukrot)
tehetünk a töltelékbe még mazsolát is,én most mellőztem

A tetejére:

4 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 csipet só
1-2 csepp citromlé
2-3 ek Extra Jam (baracklekvár

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,1 cm vastagra kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe világosra sütjük,kb 15 perc alatt,míg a tészta teteje megszilárdul.

Kivesszük a sütőből,vékonyan megkenjük baracklekvárral,elsimítjuk rajta a túrós tölteléket és a sütőbe vissza téve készre sütjük.

A 4 tojásfehérjét a sóval,citromlével,a cukorral kemény habbá verjük és a kész tésztára simítjuk vagy nyomózsákba töltve rácsokat nyomunk 1 cm távolságra a tészta tetejére.

A lekvárt felforrósítjuk,átpasszírozzuk,hogy rost ne maradjon benne.

Torta nyomóba töltjük a lekvárt és a résekbe töltjük.

Langyos sütőbe visszatesszük,de csak annyi időre,hogy a hab rászáradjon. A sütő ajtaját egy kicsit támasszuk ki.
Link
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 407 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 377 db bejegyzés
Összes: 7343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1137
  • e Hét: 6036
  • e Hónap: 53918
  • e Év: 254644
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.