Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Puha kefires lepény – gyorsan elkészíthető és finom
  2017-03-18 13:29:19, szombat
 
  Ha ezt a receptet megismered, soha többé nem veszel kenyeret!

Ezzel a puha lepénnyel régebben nagyon sokszor meglepett a nagymamám, ő akkoriban hetente sütötte. Emlékszem, a legnehezebb a várakozás volt, alig vártuk, hogy végre kihűljön egy kicsit, hogy azonnal felfalhassuk. Manapság már én sütöm ezeket a lepényeket a családomnak, de egyvalami megmaradt: az öröm, és boldogság, amikor elkészülnek.

A Ketkes.com szerkesztősége most veled is megosztja ezt a csodás receptet, könnyen megeshet, hogy téged is megcsap újra a gyermekkor illata.

Kefires lepény töltelékkel - recept

Hozzávalók a tésztához:

500 ml kefir (mindegy, hogy milyen zsírtartalmú)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
2 evőkanál növényi olaj
50-55 dkg liszt
50 gramm vaj
só (ízlés szerint)
Hozzávalók a töltelékhez (ízlés szerint):

virsli vagy sajt és sonka
párolt gomba
párolt káposzta
burgonyapüré
túró, apróra vágott petrezselyemmel, kaporral stb.
Elkészítése:

A kefirt keverjük össze a szódabikarbónával, adjuk hozzá a tojást és a növényi olajat.
A lisztet állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a masszához. Addig gyúrjuk, míg egy lágy tésztát nem kapunk. Ha szükségét látjuk, adjunk még hozzá lisztet. Akkor jó, ha a massza kissé a kezünkhöz ragad. Szórjunk a tetejére egy kevés lisztet, fedjük be konyharuhával és 10 percig hagyjuk állni.

A masszát alakítsuk hosszúkásra és nyolc-kilenc részre vágjuk fel. Az egyes darabokat sodorjuk ki kisujjnyi vastagságúra. A közepébe tegyük az előzőleg elkészített tölteléket, a széleit hajtsuk fel és kissé egyengessük el a tetejét. hagyjuk újabb két-három percet állni.

Amíg a lepények pihennek, serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olajat. A lepényeket mindkét oldalán süssük meg fedő alatt.

Olvasszuk fel a vajat és a kész lepényeket kenjük be vele. Kissé meg is sózhatjuk. Tegyük a lepényeket egy tálba, fedjük le egy konyharuhával és hagyjuk kihűlni 10-15 percig.
Így készül hát ez a nem mindennapi, de nagyon finom és puha lepény, a serpenyő tetejét valósággal leemeli, annyira megdagad a sütés során.

A recept kissé módosítható is, készíthetjük akár töltelék nélkül, illetve édesen, ez esetben a tésztához adjunk pár evőkanál cukrot, vagy a kész lepényeket szórjuk meg cukorral.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is ezt a fantasztikus receptet, hátha ők még nem ismerik!

Elkészítetted?
 
 
0 komment , kategória:  kenyér sütés  
Svéd fonott kalács
  2015-03-31 13:39:11, kedd
 
  Napokig friss marad e gyönyörű fonott kalács.
Svéd fonott kalács
Hozzávalók: 1/2 liter tej, 20 dkg margarin, 7 dkg cukor, 1 kg liszt, 1 tojás, 5 dkg friss élesztő,kevés só
A margarint langyos tejben felolvasztjuk.
A tojást, cukrot és az élesztőt összekeverjük.Hozzáadjuk a tejet, a lisztet és a sót.
Összegyúrjuk, kidolgozzuk.Fél órát kelesztjük.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből 3-3 rudat formázunk, amit összefonunk, így három kalácsot kapunk.
Egy kivajazott tepsibe téve . letakarva még fél órát kelesztjük.
Tojássárgával megkenve, 180 fokon megsütjük.
Már legalább 25 éve így készítem a húsvéti kalácsot. Nagyon jó recept, napokig friss marad .
 
 
0 komment , kategória:  kenyér sütés  
Citromos kuglóf – Egy könnyed citromos
  2014-09-05 13:05:29, péntek
 
  Akár ajándékba is elkészíthető, könnyű csomagolni és szállítani.

Hozzávalók:

1,5 dl olaj
2 tojás
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál citromlé
2 dl cukor
4 dl liszt
2 dl joghurt
1 csomag sütőpor
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Mércés poharat használunk a hozzávalók méréséhez.
Egy keverőtálba öntjük az olajat, hozzáadjuk a két tojást, a 2 evőkanál citromlevet, a citrom reszelt héját, a joghurtot és a cukrot. Habverővel alaposan elkeverjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd apránként a folyékony masszához keverjük.

Egy kuglóf-formát vékonyan kiolajozunk, majd beleöntjük a kikevert tésztát. Az előmelegített sütőbe tesszük és 35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Pár percet hagyjuk a formában hűlni, majd egy tányért teszünk alá, és kifordítjuk a formából.
Porcukorral megszórva, de akár citrommázzal leöntve is tálalhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  kenyér sütés  
Szánter házi kenyér.
  2014-08-14 14:10:34, csütörtök
 
  Hozzávalók:
600 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
1300 gr BL 55 liszt
7 kávéskanál só(csapósan)
1 evő kanál porcukor
200 gr természetes kovász
+ 12 óráskovász

12 órás kovász receptje:
300 ml víz
300 gr liszt
2 evőkanál olaj
20 gr élesztő

A 12 órás kovászkészítése, sütés előtti napon.
A kovászhozzávalóit egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni.
Beborítani,letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.

Természetes kovászreceptje:
Egy befőttes üvegbe készítem és tárolom a kovászt, nem rakom hűtőbe.

Első nap: 4 evőkanál langyos vízbe teszek 4 evőkanál fehér lisztet (BL 55) és fakanállal összekeverem, majd felverem, mint a galuskatésztát.

Utána minden nap: 3 evőkanál langyos víz, 3 evőkanál liszt (BL 55)

Minden nap ugyan abban az időpontban (reggel vagy este) kell etetni.
Nem kell megijedni,mert az első 1-2 nap kicsit visszataszító illata van, de a harmadik naptól kezd savanykás, kovászillatúvá válik és lassan kezd emelkedni, majd visszaülepedni.
Ahogy telnek a napok,egyre intenzívebb lesz az illata és egy hét után már bátran lehet sütni vele!

Hetente sütök ezzel a módszerrel, minden nap etetem a kovászt, és így a sütéskor marad annyi, ami beindítja a következő erjedést.

Ha valaki ritkábban süt, akkor be kell tenni a hűtőbe a kovászt és sütés előtti estén kivenni, ismét megetetni.
A hűtőben egy-két hétig lehet tartani.

A kenyér összeállítása.
Minden hozzávaló tegye dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény,rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró,villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,
erős, arany barnára.A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.
Szanter
 
 
0 komment , kategória:  kenyér sütés  
Olajbogyós kenyérkoszorú
  2014-04-06 13:31:23, vasárnap
 
  Hozzávalók:
az olívabogyós tésztához:
20 dkg liszt, 1,5 dl tej, 1 evőkanál olívaolaj,
csipetnyi cukor, 1/2 teáskanál só, 1,5 dkg élesztő,
6 dkg szeletelt fekete olajbogyó;

a paradicsomos tésztához:
25 dkg liszt, 2 dl paradicsomlé,
1 evőkanál olívaolaj, csipetnyi cukor,
1/2 teáskanál só, 1,5 dkg élesztő

Elkészítése:
Az olívabogyós tésztához a langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, ráöntjük a lisztre, hozzáadjuk az olajat meg a sót és megdagasztjuk. A paradicsomos tésztához a paradicsomlébe kavarjuk a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt, ráöntjük a lisztre, hozzáadjuk az olajat meg a sót és megdagasztjuk. A tésztákat letakarjuk, 40 percig kelni hagyjuk, majd lisztezett gyúródeszkára borítjuk. A fehér tésztába beledolgozzuk az olajbogyót és 35-40 cm hosszú rúddá sodorjuk. A paradicsomos tésztát átgyúrjuk és azonos hosszúságú, 20 cm széles téglalappá nyújtjuk. Az olajbogyós tésztát ráhelyezzük a paradicsomosnak az egyik szélére, feltekerjük, majd a két végét kör alakban egymáshoz illesztjük. Egy kevés megmaradt tésztából rózsákat meg leveleket készítünk és feldíszítjük velük a kenyérkoszorút. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 30-35 perc alatt megsütjük.
Erdélyi Konyha
 
 
0 komment , kategória:  kenyér sütés  
Zsömle, kifli, sajtos kifli, ahogy én készítem.
  2014-01-03 15:06:32, péntek
 
 
Bevált receptem, bár ezt is itt találgattam, s részekből formáltam kedvemre valónak.

A keverőbe teszek 2 dl langyos tejet (ha nincs, akkor vizet), 1 evőkanál cukrot, 2,5 dkg élesztőt, 10 dkg lisztet. Pár percig hagyom ezeket, majd adok hozzá 1 tojást, 1 kispoharas natúr joghurtot/kefírt/tejfölt, ami épp van itthon, 2 evőkanálnyi margarint, 1 teáskanálnyi sót, 3 evőkanál olajat, és kb. 40 dkg lisztet (kevert összetételűt: teljes kiőrlésű rozsos, rétes és sima liszt). Amennyiben igényli, pici liszt vagy tej még hozzá.

Hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem, rugalmas kissé keményebb tésztát kapjak, megdagasztatom. Szép fényes, rugalmas tésztát kell kapnom. Majd kiveszem, tálba teszem, duplájára kelesztem. Begyújtom a sütőt, had melegedjen. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom. Ha zsömle lesz, akkor 8-10 egyforma darabra vágom a tésztát. Ha kifli, akkor csak 6 darabra. Egyenként megformázom a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom, hagyom újra kelni. Ha kiflit gyártok, akkor egyesével kinyújtom a tésztákat amennyire vékonyra csak tudom, nekem ebből olyan 25*15 cm körüli lapok jönnek ki, majd mint a bejglit feltekerem, felsodrom, csak ez üres. Ettől szép réteges lesz a kiflim. Két tepsibe pakolom őket, 3-3 db hosszára egymás mellé. 6 db egyenes kiflim lesz, olyanok, mint egy-egy kisebb bagett. (Ha kedvem olyan, akkor készítek csak 3 gombócot, kerekre nyújtom, mint a pizzát, s úgy is szelem fel 6-8 részre, tekerem fel a vastagabb részéről indulva befelé haladva. Akkor 3*6-8 kicsi kiflim lesz. Tepsibe téve formálom kifli alakúra. Akkor rövidebb a sütési idő, mivel kisebbek a kiflik, hamarább átsülnek) Pengével bevagdosom, hagyom ismét duplájára kelni. Ha akarom, hogy fényesebb legyen, lekenem felvert tojással, ha nem, akkor csak vízzel. Megszórhatom szezámmaggal, vagy reszelt sajttal és forró sütőben sütöm kb. 20 percig.
Van, hogy a kinyújtott kifli tésztájába ide-oda szórok némi apróra vágott kolbász darabkát, sonka darabkákat, s úgy tekerem föl.
Lehet bele vékonyan cukrozott diót, vagy cukrozott mákot is. Ha tudom, hogy édes tölteléket teszek bele akkor dagasztáskor mehet egy kanál cukorral több, egy fél teáskanálnyi sóval kevesebbet teszek a tésztájába. Amennyiben édes kiflit sütök, miután lekentem vízzel, meghintem kristálycukorral, s akkor cukros kiflim lesz belőle.
 
 
0 komment , kategória:  kenyér sütés  
Ma van a kenyér világnapja...
  2013-10-16 12:08:21, szerda
 
  Kenyér

Hozzávalók 2,5 dl csészével mérve!

3 csésze BL 80-as liszt
1,5 csésze víz
fél teáskanál szárított élesztő
1,5 teáskanál só

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk és hozzákeverjük a sót és az élesztőt. Utána beleöntjük a vizet és egy keverőlapáttal lazán összekeverjük. Nem dagasztani csak keverni!
Letakarjuk egy konyharuhával és egy éjszakán keresztül kelesztjük, tehát 12 órán át békén hagyod!!!

Másnap reggel:

Lisztezett felületre borítjuk a tésztát,átgyúrjuk,kicsit megformázzuk,majd fél órát pihentetjük.

Egy jénai tál beteszünk a hideg sütőbe. A sütőt 250 fokra előmelegítjük a jénaival együtt.
Fél óra elteltével a tésztát beletesszük a tálba,kicsit megvizezzük, majd lefedjük és 35 percig így sütjük.
Az idő eltelte után levesszük a tetejét és tovább sütjük kb. 20 percig.
Amikor ropogósra sült rácsra helyezzük,hagyjuk hűlni.

A tésztája igen sűrű,de nagyon finom!!! És ugyebár saját készítésű kenyérről van szó,ami mindennél többet ér! :))

Nem sok munka van vele,az sem utolsó szempont.
Este készítettem el a tésztát és reggel már sült a fincsi házi kenyér! :))
 
 
0 komment , kategória:  kenyér sütés  
Lenmaglisztes zsemle
  2013-10-04 10:23:03, péntek
 
  A recept Edótól van, Ivóba hozott a télen az EK találkozóra, ott kóstoltuk meg. Nagyon szeretem, puha , finom ízű. Lenmaglisztet bióboltban vettem, 15 dkg- 4,5 ron.

Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg lenmagliszt, 30 dkg kenyérliszt,1,5 teáskanál só, 1 teáskanál méz, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál tejföl, 2 dkg élesztő, 3,5 dl víz, a tetejére egy kevés lenmag

Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos vízbe morzsoljuk, hozzákavarjuk a mézet, majd letakarva felfuttatjuk. Ezután összegyúrjuk a többi hozzávalóval, néhány percig dagasztjuk, majd langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha van kenyérsütő gép, akkor mindent bepakolunk, és bekapcsoljuk a dagasztás programot. Amikor lejárt, a tésztát a gépben hagyjuk a duplájára kelni. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, lazán átgyúrjuk, és 10 dkg-ás darabokra szabdaljuk. Mindeniket zsemleformájúra formázzuk, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. A tetejét zsilettpengével néhány helyen bevágjuk, és további 15-20 percig kelesztjük. Ezután a tetejét langyos vízzel lekenjük, lenmaggal megszórjuk, és 180 fokos sütőben, kb 25 perc alatt megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  kenyér sütés  
Omlós sajtos korongok
  2013-09-12 13:39:11, csütörtök
 
  hozzávalók 4 főre
15 dkg roquefort vagy gorgonzola sajt
25 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg dió , kis darabokra vágva
2 tojás
1 kk só
1 kk frissen őrölt fekete bors
1 kk cayenne bors
Kenéshez:

1 tojássárgája
1 ek tej

elkészítés
A lisztben elvegyítjük a sót, borsot és a cayenne borsot.
A vajat és a sajtot kis kockákra vágjuk.
Az összes hozzávalót a robotgépbe tesszük és a dagasztókarral összedolgoztatjuk. (Ha nincsen robotgépünk, akkor kézzel gyúrjuk a tésztát.)
A tésztát megfelezzük és enyhén lisztes kézzel két, kb. 3-4 cm átmérőjű hengert formálunk. Mindkét tésztahengert folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
A pihentetési idő leteltével a tésztahengereket 1 cm széles korongokra vágjuk, a korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. (Kb. 30 korong lesz a fenti mennyiségből.) Tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával.
Légkeverésen, 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  kenyér sütés  
Házi kenyér
  2013-02-19 09:44:41, kedd
 
 
Szerintem az egyik legfinomabb kenyér! Igaz kicsit hosszabb mire elkészül, de megéri elkészíteni. Ha az egész adagból készítjük 1,5 kg kenyeret kapunk belőle, ha felezzük akkor egy 750-800 g-os kenyér lesz. 3 napig sikerült tesztelni tovább egyszer sem tartott, de a 3 nap alatt ugyanolyan friss és morzsálódás mentes maradt. Ha az egész adagot sütjük lehet sütni egy egész kenyérként vagy két kissebként, nálunk ez a verzió jött be, sokkal könnyebben kezelik a gyermekeim, mint a nagy kenyeret.

Hozzávalók:
90 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 6 dl víz langyos, kb 1 csaptt evőkanál só, 4 kávéskanál cukor, 3 evőkanál olaj, 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót, a cukrot. Ezeket kézzel kicsit átkeverjük. A fél csomag élesztőt egy kis pohárban 1 dl, a langyosnál picit melegebb vízben elkeverjük, hogy feloldódjon.

Ráöntjük a lisztre, majd hozzáöntünk még 5 dl langyos vizet és hozzáadjuk az olajat. Elkezdjük összekeverni az anyagokat és elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát. Dagasztás közben felvesz még 10-12 dkg lisztet. Amikor a tésztát megdagasztottuk, (kb. 10 perc), egyenletes lesz, nincsenek benne csomók, cipót formázunk belőle,

letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyre tesszük keleszteni. Takarjuk be egy kisebb takaróval, törölközővel. 2 órán át hagyjuk kelni.
2 óra múlva pár mozdulattal átgyúrjuk, leeresztjük, így kimegy az élesztő által termelt gáz a tésztából.

És ismét visszatesszük 1 órát kelni a tésztát. Ha ez megvan, ismét leeresztjük és formára igazítjuk.

Lehet 1 kenyeret sütni belőle, akkor egy 1,5 kg-os kenyérke lesz, vagy 2 kisebbet, mert az elfér egy tepsiben egymás mellett a kettő 750 gr-os kenyér.
A formára igazított cipót a sütőlap közepére tesszük. A cipót egy enyhén benedvesített konyharuhával takarjuk le, de most csak 30 percig kelesszük. Amíg kel, addig felverünk 1 tojást a kenéshez és begyújtjuk a sütőt, hadd melegedjen elő. A kelesztés után megkenjük a felvert tojással, aki szereti megszórhatja magokkal, (szezámmag, napraforgó, lenmag) majd éles késsel kicsit bevágjuk.

180 fokon 50 perc alatt készre sül. Ha a felénél úgy érezzük gyorsabban sül a teteje, egy alufóliával takarjuk le. Akkor jó ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ha elkészült rácsra tesszük hűlni, hogy szellőzni tudjon az alja is.


 
 
0 komment , kategória:  kenyér sütés  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 53 db bejegyzés
e év: 226 db bejegyzés
Összes: 6718 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1454
  • e Hét: 1454
  • e Hónap: 38427
  • e Év: 196547
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.