Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
Csipkebogyólekvár
  2017-10-11 13:45:27, szerda
 
  Hozzávalók
4 kg csipkebogyó,
1 kg kristálycukor,
üvegenként 1 késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítés
A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk.
Egy nagy fazékba feltesszük főni megtisztított bogyókat és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Lassú tűznél, lángelosztóval forrástól számítva egy órán keresztül főzzük. Gyakran megkavarjuk, mert könnyen leragad.
A megfőtt csipkebogyókat egy finom lyukú szűrűn át egy fakanál segítségével átpasszírozzuk. Mivel a csipkebogyó belsejében található apró szőröktől szeretnénk megszabadulni, ezért passzírozzuk át még egyszer egy kisebb lyukú szűrőn.
Előkészítjük az üvegeket és a pépet feltesszük főni. Amikor felforr a pép, akkor adjuk hozzá a cukrot. A cukor felolvadását követően még 20 perig főzzük. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Galagonyalekvár
  2017-10-11 13:43:46, szerda
 
  Hozzávalók
1 kg galagonya
50 dkg kristály cukor

Elkészítés

Szeptember végén szedjük, a reggeli fagyok előtt. Ne hagyjuk, hogy megcsípje a dér.
Az előkészített galagonyát nagyon alaposan mossuk meg, nyomkodjuk szét, öntsünk fel harmadáig vízzel egy nagyobb lábasban és főzzük puhára.
Egy nagyobb szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át a galagonyát. Sűrű húsa miatt nehézkes a munka, de nagyon megéri a fáradtságot. Az átnyomott gyümölcshöz tegyük hozzá a cukrot és együtt főzzük tovább állandó keverés mellett. Az átpasszírozott gyümölcs héjában sok a pektin ezért viszonylag hamar besűrűsödik.
Az így elkészült mártást használhatjuk vadételek mellé, üvegekbe téve pedig eltehetjük lekvárként is.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Kökénylekvár
  2017-10-11 13:42:32, szerda
 
  Hozzávalók
1 kg kökény
50 dkg kristály cukor

Elkészítés
Nagyon finom lekvár készíthető ebből a vadon termő, kissé fanyar gyümölcsből.

Október végén szedjük, amikor a dér már kicsit megcsípte. Az előkészített kökényt nagyon alaposan mossuk meg, majd egészben kb. 10 perc alatt 1,5 dl vízzel összefőzzük.

Egy nagyobb szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át a kökény húsát. Ez a művelet kissé macerás, de megéri a fáradtságot. A gyümölcshöz képest nagy a magja, ezt kiborítjuk. Az átnyomott gyümölcshúshoz tegyük hozzá a cukrot és együtt főzzük tovább. Az átpasszírozott gyümölcs héjában sok a pektin ezért nem kell sokáig főzni, mert hamar besűrűsödik.
Készíthetjük mézzel is cukor helyett.
Ha kellően besűrűsödött tisztára mosott kicsi üvegekbe töltjük és lezárjuk. 5 percre állítsuk fejre az üveget, majd visszaforgatás után hagyjuk magától kihűlni.

Készíthetünk lekvárt házi kökényből is. Ennek kicsit sötétebb a színe. Mindkettőből készítettem, de nekem az erdei ízlik jobban. Az erdei kökény kissé fanyarabb, pikánsabb. Nagyon finom pirítóssal.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Szilvareszter - igazi csemege télire
  2017-10-10 12:18:33, kedd
 
  Hozzávalók

2 kg érett szilva,
20 dkg cukor,
2 tk fahéj,
0,5 dl rum.

Elkészítés

Bármilyen szilvát használhatsz, de legfinomabb szilvareszter a népiesen elnevezett veresszilvából készül.

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, húsdarálón ledaráljuk. Forrástól számítva kb. 1 órát főzzük lassú tűzön a fahéjjal. Gyakran kavarjuk meg, nehogy odaégjen. Belerakjuk a cukrot és még 1 órát főzzük. Forrón kisebb üvegekbe töltjük (max. 3 dl, mivel nincs benne tartósítószer), minden üveg tetejére teszünk 1 teáskanál rumot, kupakkal lezárjuk és szárazdunsztba rakjuk. 2 napig hagyjuk, addig kihűl, majd végleges helyére állítjuk.

Hideg téli estéken igazi csemege magában is, de öntetként használhatod pudingokhoz, ízesítheted vele a gyümölcslevest.Link
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Zeller lekvár almával
  2017-10-07 18:06:48, szombat
 
  Hozzávalók:
30 dkg angolzeller
40 dkg alma
3 ek citromlé
20 dkg dr5ker befőzőcukor 2:1
1 mk őrölt gyömbér

A zellerszárat és az almát megmosom, nagylyukú reszelőn lereszelem. Egy rozsdamentes edényben a befőző cukorral felteszem főni, ha felforrt, hozzáadom a citromlevet, a gyömbérport és kb 25 percig főzöm. Sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom, majd fejtetőre állítom pár percre. Felhasználáskor durvára őrölt, pirított dióval keverem és így már Waldorf lekvár.

Kalinkáék receptje alapján.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Eper- és málnaszörp és dzsem elkészítése
  2017-06-08 18:19:07, csütörtök
 
 

Elkészítésükkel télen is élvezhetjük az eper és a málna ízét, persze ha kitart addig az elkészített remekmű.

Az eper szörp készítésénél a megmosott, megmért gyümölcsöt keverjük el feleannyi cukorral, hagyjuk állni legalább 2 napot, tehetünk egy pici tartósítót bele, hogy biztosabban elálljon. A gyümölcsöt úgy szedjük ki a keletkezett szörpből, hogy ne nagyon szűrjük le, aztán egy kevés ideig főzzük, dzsem tartósítóval még egy percet főzzük, lezárjuk és dunsztoljuk előírás szerint.

Nagyon különleges az ilyen eperdzsem, jó kedvre derít,ha fagyos téli reggelikor a vajas pirítósra kenjük, könnyebben kivárjuk a következő tavaszt. A fennmaradó szörpöt forraljuk fel, tegyünk bele tartósítót, de ne sokat, üvegezzük és bátran kínálhatjuk a forró nyári napokon jéggel dúsítva üdítőként.


A málnaszörp készítésénél a megmosott málnát fele annyi súlyú vízzel összetörjük, egy napig hagyjuk állni, majd szűrőruhában lecsurgatjuk a levét. Az érettségtől függően keverjünk bele kg-onként 30-50 dkg cukrot, ha elolvadt forraljuk fel és kevés tartósítószerrel üvegezzük, ,,szárazdunsztoljuk".


Téli hétvégéken nagyon kellemes színfolt a vajas pirítósra a málnadzsem, amelyhez a megmosott gyümölcsöt a dzsemfix-en lévő előírás szerint szoktam készíteni:

az epret megmossuk, jól lecsöpögtetjük, kicsumázzuk, kicsire vágjuk, megmérjük. A gyümölcsöt egy edénybe rakjuk, a befőzőcukrot, és a citromsavat hozzáadjuk, jól elkeverjük. Az elegyet nagy lángon, állandó keverés mellett felforraljuk, 1 percig forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük. Még párszor megkeverjük, üvegekbe töltjük, lezárjuk, 5 percig fejjel lefelé állni hagyjuk.



Mindig finom és évekig eláll, ha el nem fogy egy év alatt.



Jó étvágyat!





 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
citromos levendulás málna dzsem
  2016-06-17 21:45:09, péntek
 
  hozzávalók:
500 g málna
2 citrom leve
1 tk. szárított levendulavirág
100 g Nature Cookta Eritritol
10 g Nature Cookta special Pektin

A dzsem elkészítése:
A málnát megmossuk. Citromlével és a levendulával együtt lábasba tesszük, folyamatosan - közepes lángon - kevergetve felforraljuk. A pektint elkeverjük az eritritollal és a gyümölcshöz adjuk. A dzsemet további 5 percig forraljuk, majd csírátlanított üvegekbe töltjük. Az üvegeket 5 percig fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ez a mennyiség kb. 2 db 2,5 dl-es üveghez elegendő.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Eperlekvár és a többi!
  2016-06-07 14:41:47, kedd
 
  Koronás befőző cukorral minden lekvár!

Málna,sárgabarack, nektarin, alma, őszibarack körte, meggy, áfonya ,szilva, fekete szeder,egres.

Hozzávalók:
1,5 kg eper
0,5 kg Koronás Befőzőcukor 3:1
Elkészítés:
Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, szárait levágjuk. Ízlés szerint felaprítjuk, vagy összeturmixoljuk. Összekeverjük a Koronás Befőzőcukorral, majd forrástól számítva 8-10 percig főzzük. A kész lekvárt azonnal üvegekbe töltjük, és lezárjuk.
Elkészítési idő: 30 perc
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Készítsünk ízletes birsalmadzsemet
  2015-10-07 09:43:36, szerda
 
  Már itt az ideje annak, hogy megérjen a birsalma, amely egy nagyon finom és savanykás gyümölcs. Természetesen dzsem is készíthető belőle, mégpedig igen könnyedén, ezért ne hagyjuk ki, hiszen palacsintasütéskor nagyon jól fog jönni töltelékként.

Hozzávalók:
A birsalmán kívül mindössze cukorra, egy egész citromra és vízre lesz szükségünk.
Egy kiló birset hámozzunk meg, és magházat is távolítsuk el, mérjünk ki 600 gramm cukrot, 400 ml vizet, és készítsük elő a citromot is.

Elkészítés:
Első lépésként reszeljük le az almákat, és egy egész citrom kifacsart levével locsoljuk meg a birset. Ezután adjuk hozzá a vizet és a cukrot, kevergessük kicsit, míg a cukor el kezd olvadni, majd tegyük fel lassú tűzre, hogy rotyogjon egyet. És kész is, ha már megszilárdult kissé, tölthetjük befőttes üvegekbe, közbe terítsünk rá egy meleg ruhát, vagy abroszt.
Forrás: filantropikum.com
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Diókrém recept – nagyon szuper
  2015-08-04 09:53:01, kedd
 
  Egy kedves olvasóm receptjét adom közre. Diókrém recept, mely nagyon finom és könnyű, sőt diétásoknak is ajánlható. Nagyon szuper, a gyerekek csak úgy nyalták a tíz ujjukat.

15 dkg őrölt diót leforrázol 4-5 evőkanál tejjel, 1 tasak tejszínes főző pudingot felfőzöl 3 dl tejben, de nem túl keményre. Mindkettőt hagyod kihűlni, közben jó habosra keversz 25 dkg margarint 10-15 dkg porcukorral/ízlés szerint/ 1-2 evőkanál rummal,majd a krémbe kevered a diót és a pudingot Sajnos epés vagyok és rá jöttem, hogy így sokkal könnyebb a krém mint a sima vajas krémek.

/a pudingos alapot bármilyen krémhez tudom ajánlani/

Forrás : Katica
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 379 db bejegyzés
Összes: 6871 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1466
  • e Hét: 1466
  • e Hónap: 32124
  • e Év: 368500
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.