Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 56 
Citruslekvár, olyan mámorító fajta
  2018-04-05 20:32:42, csütörtök
 
  Savanykás és édes lesz ez a lekvár egyszerre, igazi téli csemege. Ki lehet próbálni egyféle gyümölccsel is, de mi most többfélét főztünk össze, hogy tökéletes legyen az íze.

Hozzávalók: 2 db grapefruit, 2 db zöldcitrom, 4 db narancs, 6-8 darab mandarin, 30-40 dkg cukor, 2 teáskanál pektin, 1 citrom leve

A gyümölcsöket alaposan mossuk meg folyó meleg vízben, hogy tiszták legyenek. A mandarint hámozzuk meg, majd kockázzuk fel és tegyük egy nagyobb lábosba. A narancsok héját hámozzuk le krumplipucolóval (csak a külső sárga részt!) és tegyük félre, mert majd ezt is a lekvárhoz fogjuk adni. Azután hámozzuk meg rendesen a narancsot, majd kockázzuk fel és tegyük a mandarinhoz. A grapefruitot úgy hámozzuk meg, hogy a héjából kivágjuk, itt a fehér részeket is távolítsuk el, mert azok nagyon keserűek. A zöld citromokat héjastól felnegyedeljük, majd vékonyra szeleteljük. A korábban lepucolt narancshéjat vékonyra felmetéljük, félrerakjuk.

Feltesszük a lábast főni, majd hozzáadjuk a cukrot, 10-15 percig főzzük. A tízedik perc körül adjuk hozzá a szeletelt zöld citromot és a narancshéjat, majd még 5-6 percig főzzük, és besűrítjük a pektinnel. A pektint elkeverjük egy kevéske cukorral, majd a lekvárhoz adjuk, és együtt főzzük még pár percig. Végül a citromlével még savanykásabbá varázsoljuk az ízét. Ha kész, tisztára mosott üvegekbe töltjük, a lezárt üveget öt percre fejre állítjuk.

A citruslekvárt ajánljuk reggeli joghurt elkészítéséhez: a natúr joghurthoz hozzáadjuk a lekvárt, majd csinos üvegekben tálaljuk, a tejére még teszünk egy pár kanál lekvárt, megszórhatjuk zabpehellyel vagy a kedvenc müzlinkkel is.
Link
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Szőlődzsem
  2018-01-25 18:17:31, csütörtök
 
  ~

Hozzávalók:

- 2 kg fehér szőlő, vagy Othello szőlő
- 60 dkg cukor
- 1 citrom leve
- 2 csomag 2:1 dzsemfix

A szőlőt leszemezzük, megmossuk, feltesszük főni kb 1,5 órára kis lángon. Addig főzzük míg a szemek szétfőnek.
Ezután turmixgépben átturmixoljuk, vagy egy szitán átpasszírozzuk, hozzáadjuk a cukrot, dzsemfixet, és a citromlevet. % percre visszatesszük főni, majd tiszta üvegekbe rakjuk, és 5 percre a tetejére állítjuk az üvegeket.
Annácska konyhája
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Karibi lekvár
  2017-11-29 12:53:16, szerda
 
  Hozzávalók:
800 g mangó (előkészítve mérjük le)
400 g banán (előkészítve mérjük le)
50 g kókuszreszelék
10 g Citromsav
1 tasak Befőzőcukor Extra 2:1

Előkészítés:
A mangót meghámozzuk, a magot eltávolítjuk, a gyümölcsöt apró kockára vágjuk, 800 g-ot kimérünk, és pürésítjük. A banánt meghámozzuk, apró kockára vágjuk, és 400 g-ot kimérünk.

Elkészítés:
Egy főzőedényben a gyümölcsöket, a kókuszreszeléket, a citromsavat és a befőzőcukrot jól összekeverjük. Az egészet állandó kevergetés mellett nagy lángon felforraljuk, majd továbbra is keverve 3 percig forrni hagyjuk. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.
kb:5-6 üveg
Hajni Konyhàja
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Mákos-mandulás baracklekvár
  2017-11-20 12:57:21, hétfő
 
  ÉP nagy mákimádó, a baracklekvárért is rajong, így főztem neki 2 in 1, mákos baracklekvárt egy kis mandulával, vaníliával és baccardival megspékelve. Luxus a köbön.

Hozzávalók:
1250 g kajszibarack (tisztán, hámozás-magozás után mérve)
350 g nádcukor cukor
1 csomag Haas 2:1 lekvár zselésítő
5 ek darált mák
100 g aprított (vagy szeletelt) mandula
1 vanília rúd
fél citrom leve
egy kupica fehér rum (baccardi)

Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 130 fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár.

A barackokat megmosom, max. 10 másodpercre gyöngyözve forró vízbe teszem, szűrőkanállal kiveszem, azon melegében (gumikesztyűben) lerántom a bőrét és cafatokra szedem, kidobom a magokat. Rozsdamentes, gondosan elmosogatott fazékba teszem, összekeverem a nádcukorral, a lekvárzselésítő porral (pektin) és beledobom a kettéhasított vanília rudakat, amiből kikapartam a magvakat (természetesen azok is a lekvárba kerülnek), a darált mákot, a mandulát, majd 5 -8 percig főzöm. Hozzáadom a citromlevet, belelöttyintem a rumot és még 1-2 percig kevergetve hagyom főni, majd kiveszem a sütőből a forró, csírátlanított üvegeket és belemerem a lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig rájuk sem nézek, aztán mennek a kamrapolcra.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Padlizsánlekvár
  2017-11-15 18:45:37, szerda
 
  -Padlizsánlekvárt nem feltétlenül tél derekán kell főzni, de most találtam a receptjét, azonnal meg akartam kóstolni a mai ebédre készülő malacsülthöz! Ígérem, nyár végén - padlizsán szezonban - megismétlem. Érdemes!

Hozzávalók:
1 kg padlizsán
20 dkg alma
1 db narancs
1 db citrom
50 dkg befőző cukor 2:1

Mossuk meg, hámozzuk le a padlizsánt, majd vágjuk kis kockákra. Tegyük egy tálba, öntsük fel hideg vízzel, majd hagyjuk állni egy órán keresztül. Egy óra állás után öntsük le róla a vizet, majd ismét öntsük fel, és hagyjuk állni megint egy órán keresztül.
Mossuk meg alaposan a narancsot és a citromot és hámozzuk le vékonyan. Facsarjuk ki a levüket. Vágjuk kis kockára a meghámozott és kimagozott almát.
Csepegtessük le a beáztatott padlizsánt és tegyük egy nagy vastagaljú lábasba. Adjuk hozzá az almakockát, a citrom és narancs vékonyra felmetélt héját, a levét és a befőző cukrot.
Állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd főzzük fél órán keresztül. Botmixerrel pürésítsük, majd újra forraljuk fel. Töltsük sterilizált üvegekbe a még forrásban lévő lekvárt, zárjuk le azonnal, majd állítsuk fejre pár percre. Pár perc elteltével fordítsuk vissza, és máris tehetjük az éléskamránkba.
Finom kiegészítője a sertésből és pulykából készített sülteknek, pástétomoknak. Egyszerűen mennyei!
Update: azóta minden évben főzöm.
Kaldeneker György receptje alapján.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Csipkebogyólekvár
  2017-10-11 13:45:27, szerda
 
  Hozzávalók
4 kg csipkebogyó,
1 kg kristálycukor,
üvegenként 1 késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítés
A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk.
Egy nagy fazékba feltesszük főni megtisztított bogyókat és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Lassú tűznél, lángelosztóval forrástól számítva egy órán keresztül főzzük. Gyakran megkavarjuk, mert könnyen leragad.
A megfőtt csipkebogyókat egy finom lyukú szűrűn át egy fakanál segítségével átpasszírozzuk. Mivel a csipkebogyó belsejében található apró szőröktől szeretnénk megszabadulni, ezért passzírozzuk át még egyszer egy kisebb lyukú szűrőn.
Előkészítjük az üvegeket és a pépet feltesszük főni. Amikor felforr a pép, akkor adjuk hozzá a cukrot. A cukor felolvadását követően még 20 perig főzzük. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Galagonyalekvár
  2017-10-11 13:43:46, szerda
 
  Hozzávalók
1 kg galagonya
50 dkg kristály cukor

Elkészítés

Szeptember végén szedjük, a reggeli fagyok előtt. Ne hagyjuk, hogy megcsípje a dér.
Az előkészített galagonyát nagyon alaposan mossuk meg, nyomkodjuk szét, öntsünk fel harmadáig vízzel egy nagyobb lábasban és főzzük puhára.
Egy nagyobb szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át a galagonyát. Sűrű húsa miatt nehézkes a munka, de nagyon megéri a fáradtságot. Az átnyomott gyümölcshöz tegyük hozzá a cukrot és együtt főzzük tovább állandó keverés mellett. Az átpasszírozott gyümölcs héjában sok a pektin ezért viszonylag hamar besűrűsödik.
Az így elkészült mártást használhatjuk vadételek mellé, üvegekbe téve pedig eltehetjük lekvárként is.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Kökénylekvár
  2017-10-11 13:42:32, szerda
 
  Hozzávalók
1 kg kökény
50 dkg kristály cukor

Elkészítés
Nagyon finom lekvár készíthető ebből a vadon termő, kissé fanyar gyümölcsből.

Október végén szedjük, amikor a dér már kicsit megcsípte. Az előkészített kökényt nagyon alaposan mossuk meg, majd egészben kb. 10 perc alatt 1,5 dl vízzel összefőzzük.

Egy nagyobb szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át a kökény húsát. Ez a művelet kissé macerás, de megéri a fáradtságot. A gyümölcshöz képest nagy a magja, ezt kiborítjuk. Az átnyomott gyümölcshúshoz tegyük hozzá a cukrot és együtt főzzük tovább. Az átpasszírozott gyümölcs héjában sok a pektin ezért nem kell sokáig főzni, mert hamar besűrűsödik.
Készíthetjük mézzel is cukor helyett.
Ha kellően besűrűsödött tisztára mosott kicsi üvegekbe töltjük és lezárjuk. 5 percre állítsuk fejre az üveget, majd visszaforgatás után hagyjuk magától kihűlni.

Készíthetünk lekvárt házi kökényből is. Ennek kicsit sötétebb a színe. Mindkettőből készítettem, de nekem az erdei ízlik jobban. Az erdei kökény kissé fanyarabb, pikánsabb. Nagyon finom pirítóssal.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Szilvareszter - igazi csemege télire
  2017-10-10 12:18:33, kedd
 
  Hozzávalók

2 kg érett szilva,
20 dkg cukor,
2 tk fahéj,
0,5 dl rum.

Elkészítés

Bármilyen szilvát használhatsz, de legfinomabb szilvareszter a népiesen elnevezett veresszilvából készül.

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, húsdarálón ledaráljuk. Forrástól számítva kb. 1 órát főzzük lassú tűzön a fahéjjal. Gyakran kavarjuk meg, nehogy odaégjen. Belerakjuk a cukrot és még 1 órát főzzük. Forrón kisebb üvegekbe töltjük (max. 3 dl, mivel nincs benne tartósítószer), minden üveg tetejére teszünk 1 teáskanál rumot, kupakkal lezárjuk és szárazdunsztba rakjuk. 2 napig hagyjuk, addig kihűl, majd végleges helyére állítjuk.

Hideg téli estéken igazi csemege magában is, de öntetként használhatod pudingokhoz, ízesítheted vele a gyümölcslevest.Link
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Zeller lekvár almával
  2017-10-07 18:06:48, szombat
 
  Hozzávalók:
30 dkg angolzeller
40 dkg alma
3 ek citromlé
20 dkg dr5ker befőzőcukor 2:1
1 mk őrölt gyömbér

A zellerszárat és az almát megmosom, nagylyukú reszelőn lereszelem. Egy rozsdamentes edényben a befőző cukorral felteszem főni, ha felforrt, hozzáadom a citromlevet, a gyömbérport és kb 25 percig főzöm. Sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom, majd fejtetőre állítom pár percre. Felhasználáskor durvára őrölt, pirított dióval keverem és így már Waldorf lekvár.

Kalinkáék receptje alapján.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 56 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 88 db bejegyzés
e év: 290 db bejegyzés
Összes: 7256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 213
  • e Hét: 8577
  • e Hónap: 52950
  • e Év: 189137
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.