Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Ezen a szalvétámon a következő karácsonyi dal olvasható:
  2012-10-03 19:16:30, szerda
 
 

Link

The Holly and the Ivy : Lyrics


The holly and the ivy,
When they are both full grown
Of all the trees that are in the wood
The holly bears the crown
O the rising of the sun
And the running of the deer
The playing of the merry organ
Sweet singing of the choir


The holly bears a blossom
As white as lily flower
And Mary bore sweet Jesus Christ
To be our sweet Saviour
O the rising of the sun
And the running of the deer
The playing of the merry organ
Sweet singing of the choir

The holly bears a berry
As red as any blood
And Mary bore sweet Jesus Christ
To do poor sinners good
O the rising of the sun
And the running of the deer
The playing of the merry organ
Sweet singing of the choir

The holly bears a prickle
As sharp as any thorn;
And Mary bore sweet Jesus Christ
On Christmas Day in the morn.
O the rising of the sun
And the running of the deer
The playing of the merry organ
Sweet singing of the choir

The holly bears a bark
As bitter as any gall;
And Mary bore sweet Jesus Christ
For to redeem us all.
O the rising of the sun
And the running of the deer
The playing of the merry organ
Sweet singing of the choir

The holly and the ivy
Now both are full well grown,
Of all the trees that are in the wood,
The holly bears the crown.
O the rising of the sun
And the running of the deer
The playing of the merry organ
Sweet singing of the choir .

A dal a linkre kattintva hallgatható meg:
Link

A szalvétából egy csomagom van még, mivel most vettem újonnan , már a Karácsonyra előkészülve, ha valakinek megtetszik szívesen cserélek belőle.
 
 
0 komment , kategória:  Termésmintás szalvétáimhoz:  
Csipkebogyómintás szalvétámhoz
  2011-11-20 20:20:33, vasárnap
 
 

Link

Csipkebogyóbor készítés

Frissen szedett

A csipkebogyót olyankor szedjük, amikor már az teljesen beérett, a ,,dér megcsípte". Már a szedésnél is figyeljünk arra, hogy csak egészséges szemeket szedjünk, mert így könnyebb a tisztítása és jobb minőségű bort tudunk előállítani.

Csipkebogyót, a rajtamaradt száraktól, virágkehely maradványoktól megtisztítjuk, összezúzzuk, vagy legalább kettévágjuk. (Húsdarálón is ledarálhatjuk, de ilyenkor nagyon gyorsan kell elvégezni a munkát, hogy minél kevesebb ideig érintkezzen a gyümölcs - fémmel.)

Ezután a gyümölcsöt meg mérjük, és ehhez számítjuk ki, a hozzáadandó cukor, víz és a citromsav, vagy borkősav mennyiségét. 1 kg gyümölcsre 4 - 4, 5 liter vizet, 36-50 dkg cukrot és 5 g citromsavat, vagy borkősavat számolunk. (Fele-fele, vagy bármilyen arányban mindkettőt használhatjuk.)


Fontos! A vizet nem szabad felmelegíteni, csak szoba-hőmérsékletűre: ( 20, legfeljebb 25 °C-ra). Túl meleg, vagy forró víz, zavarosodást okoz.

A vizet ráöntjük a gyümölcsre, és 24 órát pihentetjük, majd adagonként préskendőbe (tüllkendőbe) csomagolva kipréseljük. A kipréselt léből annyit kiveszünk, hogy a cukrot és a savat feloldhassuk benne. Csak amikor teljesen feloldódott öntjük vissza a lére. Az erjesztő edényt, kb. 70 - 75 %-ig. töltjük fel lével, kotyogóval kell ellátni, és egyenletes, lehetőleg 12-16 °C-os hőmérsékleten erjesszük. A zártan erjesztésre feltétlen szükség van, mert a csipkebogyóbor hajlamos az ecetesedésre. (Az erjesztés megkezdésekor, használjunk borélesztőt.)

Ha a kotyogó elcsendesedett, lefejtjük a bort. Ezután visszahelyezzük a kotyogót és még néhány napig, hagyjuk ülepedni, majd ismét lefejtjük. Ha mindent a fentiekben leírtak szerint végeztünk, akkor a második fejtés után már csillogó, zavarosodástól mentes kellemes illatú és zamatú bort kaptunk.

Palackozás előtt még egyszer lefejtjük, zöld üvegekbe töltjük úgy, hogy az üveg szájáig töltjük és a dugó benyomásával, szorítjuk ki a bort, így kizárjuk a levegőt.

Sötét hűvös helyen tároljuk. Nagy mennyiség készítésekor enyhén kénezzük, csak ez után palackozzuk. (Műanyag ballonban tárolt bort NE kénezzük.)

Ha betartottuk a technológiát, nagyon finom aszú ízű bort kapunk, amelyet három évig érdemes eltartani. Ezt követően is eltartható, és fogyasztható, de íz, és vitamintartalma az idő múlásával egyre csökken.


A maggal szárított csipkebogyóból

Ugyan úgy készítjük, mint a fent leírtak, csak annyi a különbség, hogy 45 dkg szárított bogyóhoz adunk 50 dkg cukrot, 4, 5 liter vizet és 5 g savat.
Mag nélküli, szárított csipkebogyó

25 dkg szárított csipkebogyót veszünk 1 kg gyümölcsnek. Ugyan úgy készítjük, mint a fent leírtak. A szárított csipkebogyót, minden esetben alaposan mossuk meg, mert a rajtuk lévő szennyezések tönkretehetik a munkánkat, az anyagi kárról nem is beszélve. A csipkebogyóbor nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növeli, az aszú borra emlékeztető zamata miatt nagyon közkedvelt ital.

Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, húsok pácolásához, elkészítéséhez is, de a csemege csipkebogyóbort likőr és bólék készítésére is felhasználhatjuk.

Nagyon magas C-vitamin tartalma miatt, már napi 1-3 dl rendszeres fogyasztásával, a téli hónapokban megfázás, köhögés elleni gyógyszer.

(hu.wikibooks.org/wiki/Gyümölcsbor/Gyümölcsnemek#Csipkebogy.C3.B3bor_k.C3.A9sz.C3 .ADt.C3.A9s)


A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa (Rosa canina) gyógyhatású áltermése, népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli, hecse(m)pecs, seggvakaró.

Hatóanyagai :

A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

Gyűjtése :

A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be. A termés színe változó, a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. Jóllehet a túlérett bogyó édes, C-vitamin- tartalmának nagy része ekkorra elvész.

A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet.

Felhasználása:

A csipkebogyót (Cynosbati pseudofructus (cum seminibus)) gyógytea, gyümölcsbor szörp, vagy lekvár készítésére használjuk. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növelik. Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, vagy bólé készítésére. Bort is készítenek belőle. A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50°C fok körül megsemmisül. A C-vitamin nagy mennyiségben egyes embereknél hasmenést okozhat, és (nem bizonyítottan) a vesét is fokozott igénybevételnek teszi ki.

A kiáztatott csipkebogyót tiszta forró vízzel forrázzuk le, és így a más hatóanyagokat tudunk kivonni a bogyóból. Ez a forrázat alkalmas a kőoldásra illetve megelőzésre, mint epekő, vesekő.

Magjából csipkebogyó olajat is készítenek, amely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, használják még nap perzselte bőrre, a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéknek, vagy az apró ráncok kezelésére, csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, így késlelteti a bőr öregedését. A csipkebogyó magjának olaja azonban nem változtat a pattanásokon és a bőrhibákon sem. Felhasználják még más olajokkal keverve testápoló szerekhez (arcpakolás, szemránckrém stb.) Gyorsan avasodik, ezért csak frissen készítve használják, vagy tartósító szerrel áll el néhány napig.

(hu.wikipedia.org/wiki/Csipkebogyó)
Link
 
 
0 komment , kategória:  Termésmintás szalvétáimhoz:  
Levélmintás szalvétáimhoz:
  2011-11-19 09:23:35, szombat
 
 

Link

A levelek zöld színét a bennük nagy tömegben található klorofill adja. A klorofillnak a fotoszintézisben van kulcsszerepe, ez az a molekula, mely végső soron elkapja a beérkező fotont. Nem ez az egyetlen színanyag azonban a levélben, a fotoszintézisben a klorofillon kívül még karotinoidok és flavonoidok is részt vesznek. Ezek mind különféle hullámhosszokra érzékenyek és így gondoskodnak arról, hogy minél több foton eljusson a klorofillhoz. A karotinoidok közé tartozik az A-vitamin, valamint a narancs és a paradicsom színét adó anyagok is. A fotoszintézisben szerepet játszó karotinoidok sárgás (xantofill) vagy narancsos (karotin) színűek. A flavonoidok többsége (flavon, flavonol) sárgás színű, de egy különleges csoportjuk az antocianidok színét a kémhatás függvényében változtatja. Az antocianidok alacsony pH-n vöröses, magas pH-nál kékes színűek, a semleges kémhatásnál lilás színt vesznek fel. Az antocianidok része egy cukorszármazék, ezért is szaporodnak fel az érő gyümölcsben. Ilyen vegyületek adják a kék, lila, vörös virágok színét is. Az antocianidoknak abban is fontos szerepük van, hogy megvédjék a növényeket a káros ultraibolya sugárzástól. Érdekes módon színüket még a talaj kémhatása is befolyásolja, így vannak olyan növények, melyek virágjuk színével jelzik a talaj pH-ját.Link

A nyáron vígan fotoszintetizáló levelekben olyan tömegben található a klorofill, hogy az az összes többi anyag színét elnyomja, ezért látjuk zöldnek. Ősszel, ahogy a napfénytartam csökken, a klorofilltermelés is alábbhagy, miközben a klorofill lebomlásának sebessége nem változik. Ennek köszönhető, hogy a többi színanyag is láthatóvá válik.
Azokban a növényekben, melyeknek magas az antocianid tartalmuk, a vörös, bordó szín lesz domináns a levelekben, bár a cukortermelés csökkenésével ez is eltűnhet. Ilyenkor a stabilabb flavonoidok és karotinoidok színe kerül előtérbe, így lesz a levél sárga vagy narancsszínű. Azokban a növényekben, melyek nagy mennyiségű cseranyagot (tannint) is tartalmaznak (pl. a tölgy), a barna szín jelenik meg ősszel a leveleken.

(www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kiab/0/28377/1)
LinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Termésmintás szalvétáimhoz:  
Zsidócseresznyés szalvétáimhoz
  2011-11-05 21:13:27, szombat
 
 

Link

A zsidócseresznye vagy lampionvirág (Physalis alkekengi L. vagy Physalis franchetii Mast.) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába és a Physalis nemzetségbe tartozó cserje. Számos további néven is ismert: japán (vagy kínai) lampionnövény, piros zsidócseresznye, fizálisz, piros papmonya, illetve páponya, alkekengi, muharc, hólyagcseresznye, korállcseresznye, kláriscseresznye, kőrontófű, Vénusz köldöke, Halicacabon, sócsepp, ördöglámpás.

A Physalis nemzetség mintegy 30 faja közül ez egyetlen olyan, amely fagytűrésének köszönhetően a Kárpát-medencében is megél.
Link

Származása, élőhelye :

Közép- és Dél-Európában, illetve Ázsia nyugati részén őshonos.

Felépítése :
Legfeljebb 60 centiméter magas elágazó szárú évelő. Levele hasítatlan, öblös, ritkán szárnyas hasábú, virága a levél hónaljából fakad, lila, sárgás v. szennyes fehér. Gyümölcse cseresznye méretű, gömbölyű bogyó, amit az éréskor vele nagyobbodó, barnásra színesedő csésze rejt. Feltűnő, felfúvódott terméses csészéje skarlátpiros, belül a bogyó fényes piros.

Felhasználása:
A gyümölcs és a lampionszerű burok is enyhén mérgező; ezért az arab és a spanyol gyógyászatban (bacca alkekengi vagy Bacca halicacabi néven) vizelethajtásra használták. Gyümölcse zamatos, kis mértékben fogyasztva vizelet hajtó vese tisztító. (Túlfogyasztás esetén erős izzadást illetve hasmenést okoz.) A Kárpát-medencében dísznövényként termesztik, ezért többfelé elvadult. Száraz erdőkben, cserjésekben, néha nitrogéndús ligetekben is megtalálható.

(hu.wikipedia.org/wiki/Zsidócseresznye)
LinkLink

Egy étel receptje a zsidócseresznyéhez kötődően:

Csokoládéba mártott zsidócseresznye vaníliakrémmel

Hozzávalók:

A csokoládés zsidócseresznyéhez:

200 g zsidócseresznye
100 g keserű csokoládé
25 g vaj

A krémhez:

1 l tej
csipetnyi só
egy citrom héja
8 tojássárgája
1 rúd vanília
200 g kristálycukor
80 g liszt

Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét, adjuk hozzá a vajat, majd keverjük teljesen simára.

A zsidócseresznye száraz leveleit hajtsuk fel, (ne szakítsuk le!) a gyümölcsöt pedig félig mártsuk az olvasztott csokoládéba. Sütőpapíron hagyjuk megszáradni.

A tejet a citrom héjával, a csipetnyi sóval és a vanília kikapart belsejével forraljuk fel, és hagyjuk kihűlni. A tojássárgákat a cukorral verjük habosra, majd apránként szórjuk bele az átszitált lisztet. Szűrőn keresztül adjuk hozzá a vaníliás tejet, és folyamatos keverés mellett, nagyon alacsony lángon forraljuk addig, amíg a krém besűrűsödik.
(http://tavolainpiazza.blogspot.com/2008/11/zsidocseresznye-vanilias-kremmel.html )
Link
 
 
0 komment , kategória:  Termésmintás szalvétáimhoz:  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 50
  • e Hét: 842
  • e Hónap: 2905
  • e Év: 758885
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.