Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Barbie baba ruha szalvétából:
  2012-01-22 18:43:40, vasárnap
 
 

LinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Barbiebabás csereszalvétáimhoz  
Ma beszerzett Barbie-s csereszalvétámhoz:
  2012-01-19 19:32:55, csütörtök
 
 

Link

Egy példa, hogy a Barbarák sok mindent túlélnek, s ennek ellenére sokáig élnek:

Barbara Joyce Dainton (1911. május 24. - 2007. október 16.) A Titanic utolsó 2 túlélőjének egyike. Halálával már csak egy túlélője maradt a katasztrófának, Millvina Dean.

Barbara West néven született Bournemouthben, Nagy-Britanniában Edwy Arthur West és felesége Ada Mary Worth második gyermekeként. Egy nővére volt, Constance Mirium.

Amikor a Titanic 1912. áprilisában jéghegynek ütközött és elsüllyedt, első útján Amerika felé Barbara még csak 10 hónapos és 22 napos volt. Barbara családjával Southamptonban szállt fel a Titanicra, másodosztályon utaztak. Úticéljuk a floridai Gainesville volt. Barbara terhes édesanyjával és testvérével, Constance-szal, megmenekült, feltehetőleg a 10-es mentőcsónakban, édesapja nem élte túl. Nem sokkal az után, hogy megérkeztek New Yorkba, édesanyjuk jegyet váltott a Celtic hajóra és visszatértek Angliába, ahol édesanyja életet adott, harmadik lányának.

Barbara 1952-ben feleségül ment William Ernest B. Daintonhoz. Élete végéig az angliai Truroban élt. Utolsó hónapjaiban teljes ellátást igényelt hiszen cselekvőképtelenné vált.

2007. október 16-án halt meg Truroban, 96 éves korában. Temetési szertartására november 5-én került sor a Truro Cathedralban.

Barbara sosem vett részt semmiféle a Titanic-kal kapcsolatos rendezvényen és elutasította a beszélgetést is a katasztrófáról.

(hu.wikipedia.org/wiki/Barbara_West)
Link

Barbara McClintock (1902. június 16. - 1992. szeptember 2.) úttörő amerikai tudós, a világ egyik első citogenetikusa, orvosi-fiziológiai Nobel-díjas.

1927-ben növénytanból szerzett PhD fokozatot a Cornell Egyetemen, ahol a kukorica citogenetikáját kutatta.

Ez a terület pályafutásának további részében is központi kutatási területe volt.

Az 1920-as évek végétől azt vizsgálta, hogy a kromoszómák hogyan változnak a kukorica szaporodása során.

Kifejlesztett egy technológiát a kromoszómák vizualizálására és mikroszkópos vizsgálatokkal bizonyított alapvető genetikai szabályokat, például a meiózis alatti átkereszteződéses genetikai rekombinációt - azt a folyamatot, amelynek során a kromoszómák információt cserélnek.

Elkészítette a kukorica első géntérképét, a kromoszómarégiókat fizikai jellegzetességekkel hozta kapcsolatba, és bebizonyította a telomér és centromér koromoszómarégiók fontos szerepét a genetikai információ tárolásában.

Munkáját sokan a legjobbnak ismerték el a területen, jelentős kutatási ösztöndíjakat kapott és 1944-ben az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia (National Academy of Sciences) tagjává választották.

Az 1940-es-1950-es években McClintock felfedezte a transzpozíciót és ennek segítségével megfejtette hogyan képesek a gének különböző fizikai tulajdonságokat ki- és bekapcsolni.

Elméleteivel megmagyarázta a genetikai információ repressziójának és expressziójának generációnkénti eltérését.

Mikor 1953-ban kutatásai és azok alkalmazhatósága tudományos szkepticizmusba ütközötek, nem publikálta többé felfedezéseit.

Később kiterejedt citogenetikai és etnobotanikai kutatást végztt a dél-amerikai kukoricafajták területén.

McClitock kutatásai 1960-1970-es években kaptak nagyobb nyilvánosságot, amikor a kutatók bebizonyították korábbi, a kukorica génváltozásaival és -szabályozásával kapcsolatos kutatásainak eredményeit.

Ezután sok elismerésben és díjban részesült, 1983-ban orvosi Nobel-díjat kapott, a génáthelyeződés (transzpozíció) kutatásáért. A mai napig ő az egyetlen olyan nő, aki ebben a kategóriában nem megosztva kapott Nobel-díjat.

(hu.wikipedia.org/wiki/Barbara_McClintock)
 
 
0 komment , kategória:  Barbiebabás csereszalvétáimhoz  
Barbie babás szalvétáimhoz:
  2011-11-06 21:00:48, vasárnap
 
 

Link

Barbie egyike a legkelendőbb divatbabáknak. Előállítója a Mattel Inc; az 1959-ben indított játék mai napig jelentős bevételi forrása. A teremtőjének egy amerikai üzletasszonyt, Ruth Handlert (1916-2002) tartják, akit egy német baba, a Bild Lilli ihletett meg. Barbie majd 50 éven keresztül volt a játékpiac fontos része, több vita és per témája, ami során több alkalommal parodizálták a baba köré épített fiktív életmódot. Az idő során természetesen Barbie-nak is egyre több konkurenciával kellett szembenéznie a saját kategóriájában.Link

Története :

Ruth Handler lánya, Barbara játékát figyelve vette észre, hogy gyermeke szereti a papírbabákat felnőtt ruhákba öltöztetni. Abban az időben a legtöbb gyermekjátékbaba gyermeket ábrázolt. Ruth ezt a piaci rést felfedezve megosztotta elképzelését egy felnőtt öltöztetőbabáról férjével, aki a Mattel játékvállalat egyik alapítója volt. A férfi azonban nem látott lehetőséget az ötletben.

Egy 1956-os európai út során, amit gyermekeikkel, Barbarával és Kennethtel tettek, Ruth rátalált egy német játékbabára, a Bild Lillire. A felnőtt alakú Lilli baba pont olyan volt, mint amilyen Handler képzeletében megjelent, ezért vett belőle hármat. Egyet a lányának adott, a többit pedig elvitte a Mattelhez. A Lilli baba egy népszerű képregényhősön alapult, akit Reinhard Beuthin rajzolt a Die Bild-Zeitung számára. Lilli öntudatos nő volt, aki tudta, mit akar és nem habozott lépéseket tenni álmai valóra váltásáért. A Lilli babát 1955-ben hozták forgalomba Németországban, és habár eredetileg nem gyerekjátékként került a polcokra, hamar kelendő lett a kislányok között, akik élvezték, hogy számos különböző ruhába lehetett öltöztetni.

Az Egyesült Államokba való visszatérése után Handler asszony elkezdett dolgozni a baba dizájnján a tervező Jack Ryan közreműködésével. A baba új nevet kapott: Ruth lánya után Barbie lett. Debütálása a New York-i American International Toy Fairen zajlott 1959. március 9-én. Ezt a napot szokás Barbie hivatalos születésnapjaként emlegetni. A Mattel megvette a jogokat 1964-ben a Bild Lilli babához, amit követően a Lilli gyártását beszüntették. Az első Barbie baba fekete és fehér zebracsíkos úszódresszt hordott, és lófarokba fogott frizurát; két verzióban volt kapható: szőke és barna hajjal. A baba, mint ,,Tinédzser divat-modell" került forgalomba, a ruháit a Mattel divattervezője: Charlotte Johnson kreálta. Az első Barbie-kat Japánban gyártották le, a ruháikat is ott varrták. Az első évben körülbelül 350 000 darabot adtak el.

Ruth Handler számára fontos volt Barbie felnőtt megjelenése annak ellenére is, hogy a piaci kutatások kimutatták, jó pár szülő volt elégedetlen a baba mellei miatt, amik a játék testarányait tekintve határozottan egy felnőtt nő kebleihez hasonlóak voltak. (Barbie-t, hasonlóan sok más modellhez, a valóságos mérethez képest 1:6 arányban kicsinyítve gyártják.) Barbie megjelenését sokszor változtatták. Az egyik legjellegzetesebb módosítás, mikor 1971-ben a babák szemét átfestették, így a pillantása inkább előre esett, nem oldalra nézett, mint az eredeti modell.

Barbie egyike az első játékoknak, amik szervezett marketingstratégiával rendelkeztek. Hírnevét a széles körben sugárzott televíziós reklámok is terjesztették, ami aztán sok más játék ilyen reklámozásához is ötletadó, inspirációs forrás volt. Szerte a világon milliárdnyi Barbie babát adtak el több mint 150 országban, így Magyarországon is. Ezért mondhatta Mattel, hogy minden másodpercben három Barbie-t vásárolnak valahol. A babához különféle egyéb árucikkeket is forgalmaznak, mint például könyveket, videojátékokat és főszereplésével animációs film is készült. Csaknem egyedülálló módon lett kulturális ikon. 1974-ben a Times Square egyik szekciója egy héten keresztül felvette a Barbie Boulevard nevet. Andy Warhol 1985-ben képet festett róla.
Link

Életrajza :
Barbie teljes neve Barbara Millicent Roberts. Az 1960-as években a Random House által kiadott regénysorozatban a szüleit George és Margaret Robertsként nevezik meg Willowsból, Wisconsin egy képzelt városából. Vőlegénye az 1961-ben megjelent Ken (Ken Carson).

Barbie-nak több mint 40 háziállata volt eddig, köztük kutyák, macskák, lovak, egy pandamackó, egy oroszlánkölyök, és egy zebra. Rózsaszín kabrioleteket, utánfutókat és dzsipeket, lakókocsikat és hajókat is beleértve sokféle járművet birtokolt. Ezen felül van pilótaengedélye és kereskedelmi repülőgépet is tud vezetni, amellett, hogy légiutas-kísérő is volt.

Barbie karrierjeit változatosra tervezték, hogy megmutassák a nők sokféle szerepet képesek felvenni az életben. Így került forgalomba a Miss Astronaut Barbie (1965), Barbie doktor (1988) és a Nascar Barbie (1998).

A Mattel Barbie-nak sok társat is megalkotott, így a spanyol Teresát, a barna hajú Whitneyt, az 1963-ban megjelent Midge Hadleyt, a fekete bőrű Christie-t és Stevent (Christie barátját) és az ázsiai Marinát. Családtagjai közé tartoznak a tinédzserkorú Skipper, a tíz év körüli ikrek, Stacy és Todd, valamint a kisgyerek Shelly.
Link

Viták :

Barbie népszerűsége folytán tüzetes vizsgálat alá vették, milyen hatással van a nyugati gyerekek játékára. A kritikák gyakran alapulnak azon a feltevésen, hogy a kisgyermekek Barbie-t szerepmintának találják és megpróbálják majd utánozni őt.

2003 szeptemberében Szaúd-Arábia törvényen kívül helyezte a Barbie babák eladását, mert az nem felelt meg az iszlám szellemiségnek. A muzulmán országokban nagy népszerűségnek örvend a Barbie-hoz hasonló, de a vallási előírásoknak megfelelően öltözködő Fulla baba.
A ,,Barbie" szó elérte, hogy sértő szleng-kifejezésként alkalmazhassák lányra, vagy nőre. Jelentése ebben az értelemben sekélyes, buta szépség. Ezen alapult az Aqua dán együttes 1997-es Barbie Girl című száma.
1992 júliusában a Mattel kibocsátotta a Teen Talk Barbie-t, ami sok különböző kifejezést volt képes elmondani, köztük a ,,Vajon elég ruhánk lesz?", ,,Szeretek vásárolni", ,,Rendezünk egy pizza partyt?" mondatokat. Minden babát arra programoztak, hogy négyet tudjon a 270 lehetséges mondatból, így kerülve el hogy két termék egyforma legyen. A 270 frázis egyike ,,A matek nehéz!" kijelentés volt. Bár csupán minden eladott baba 1,5%-a ismételgette, a jelenség kivívta a American Association of University Women női egyesület felháborodását. 1992 októberében a Mattel kijelentette, hogy a Teen Talk Barbie szókészletéből eltávolítják ezt a mondatot és felajánlott egy cserét bárkinek, aki rendelkezik ilyen típusú játékkal, és szükségesnek érzi a változást.[6]
Barbie leggyakoribb kritikája, hogy irreális elképzelést fogalmaz meg az női test ábrázolásáról, ami annak a kockázatához vezet, hogy azok a nők, akik hasonulni próbálnak hozzá, anorexiássá válhatnak.
A színes bőrű Barbie-k közül elsőként Francie debütált [1967]-ben, mindazonáltal ő nem egy eredetileg is erre tervezett modell volt, hanem csupán a fehér Francie baba néger változata. Nem voltak afrikai arcvonásai, amikre a későbbiekben külön öntőformát készítettek. Így a valódi első fekete Barbie-nak általában Christie-t tartják, amit 1968-ban mutattak be.

(hu.wikipedia.org/wiki/Barbie)


Aqua: Barbie girl - karaoke -s változatban:LinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Barbiebabás csereszalvétáimhoz  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 63
  • e Hét: 1100
  • e Hónap: 3163
  • e Év: 759143
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.