Regisztráció  Belépés
ujjozsef.blog.xfree.hu
Nincs mottó Új József
1974.08.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Húskolbászkák rostélyon
  2010-04-27 06:21:12, kedd
 
  Hozzávalók: 50 dkg bárányhús
50 dkg marhahús
50 dkg sertéscomb
1 fej fokhagyma
2 teáskanál borsikafű
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál szegfűszeg
1 teáskanál őrölt bors
2 teáskanál pirospaprika
Elkészítés: A húsokat többször egymás után ledaráljuk, majd fűszerezzük. A fokhagymát összepréseljük, 4 evőkanál vizet adunk hozzá, és a húsokhoz öntjük. Összegyúrjuk, majd 4-5 órát állni hagyjuk a hűtőben. Ezután kolbászka formákat gyúrunk belőlük, és roston megsütjük őket. Ha nincs rostélyunk, akkor olajban süssük ki őket.
Tanácsok: Végül mustárral, tormaszósszal, uborkával kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Bogrács- és grillételek  
Finom bográcsos káposzta
  2010-04-25 08:36:35, vasárnap
 
  Hozzávalók: 2 kg savanyú káposzta aprítva
20 dkg füstölt szalonna
30 dkg füstölt kolbász
1 teáskanál fűszerpaprika
2 fej vöröshagyma
1 evőkanál sertészsír
só, bor, ízlés szerint
Elkészítés: A szalonnát kockára vágom, és a bográcsban olvasztott zsírban megpirítom, kiszedem, félreteszem.
A zsírban megfonnyasztom az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadom a karikára vágott füstölt kolbászt. Együtt pirítom, megszórom fűszerpaprikával, beleteszem a jól kinyomkodott, vagy kimosott káposztát (hogy ne legyen nagyon savanyú) és a szalonnapörcöket. Annyi vízzel engedem fel, amennyi éppen ellepi. Sózom, borsozom, készre főzöm.
Frissen őrölt borssal, kenyérrel tálalom.
Tanácsok: Aki szereti, tejfölt is tehet bele, nagyon finom!
Elkészítési idő: 90 perc
 
 
0 komment , kategória:  Bogrács- és grillételek  
Harcsagulyás receptje:
  2010-04-22 07:56:03, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 személyre:

- 1 kg afrikaiharcsa-filé
- 25 dkg füstölt mangalicaszalonna
- 25 dkg sárgarépa
- 25 dkg petrezselyem zöld
- 1 db zeller
- 1 kg újburgonya
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg vöröshagyma
- 2-3 db paradicsom
- 2-3 db zöldpaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 szál zellerlevél
- ízlés szerint pirospaprika
- ízlés szerint őrölt kömény
- 2 szál majoránna
- 10 dkg csipetke
Kissé faramuci ennek az ételnek a neve, mert ugye a gulyást marhahúsból készítjük. Amit túlzó precizitással baráti körben csak kondáslevesnek emlegetünk,
az ugyanaz, mint a gulyás, csak disznóhúsból. Na de mit kezdjek a halból készült változattal? Valamit bizton kellene, de a közérthetőség kedvéért most maradjunk
a harcsagulyásnál. A halhús néhány perc alatt megfő. Ezt az alapvetést figyelembe kell venni, mikor halgulyást főzünk, ezért - a marhával és a disznóval ellentétben - ennél az ételnél a végén kerül bele a hús. Mindezek után nézzük, mi is történt a tóparton! Fotós kollégámmal elsőként is berendezkedtünk: fát gyűjtöttünk, elkészítettük a tűzhelyet, s bevetettük horgainkat. Míg a pontyokra - pontosabban kapásra - vártunk, előkészítettem a gulyáshoz szükséges zöldségeket. A hűtőtáskában hozott harcsát besóztam s kockákra vágtam. A gyökérféléket jó ujjnyi szeletekre, a krumplit kockára vagdostam. A hagymát nagyon apróra szeleteltem, mivel nincs annyi ideje szétfőni, mint a marhagulyás esetében. Nos, tüzet raktunk, majd a mangalicaszalonnát felkockáztam, kisütöttem. A zsír
nagy részét és a töpörtyűt kivettem. (Utóbbit tízóraiként percek alatt magunkévá tettük, míg a zsírt a másik ételhez, a vitorláspontyhoz használtuk fel.) A hagymát
lassan pároltam, aztán jöhetett a felkockázott zeller, a zöldpaprika, a szétnyomott paradicsom, majd a krumpli, két kanál őrölt paprika, só, bors, aprított fokhagyma,
egy kis friss majoránna, őrölt kömény. A petrezselyem zöldjét meg a zellerlevet csokorba kötöttem, úgy tettem bele. Bő két liter vízzel felengedtem, és nagyjából
egy órát főztem ezt a zöldséges - hamis gulyásnak is nevezett - levest. (Közben sikerült akasztani két, kilósnál alig valamivel nagyobb potykát is.) Mikor a krumplinak már csak negyedóra kellett, akkor vetettem belé a harcsát. Megvártam, hogy a halhús néhány perc elteltével a felszínre emelkedjen, s mehetett bele a csipetke. Fehér kenyérrel és fröccsel nagyot ebédeltünk.
 
 
1 komment , kategória:  Bogrács- és grillételek  
Töltött báránybordák roston :
  2010-04-18 09:36:37, vasárnap
 
  Töltött báránybordák roston sütve

8 vastag szelet bárányborda
10 dkg sonka
10 dkg gomba
1 csomó petrezselyemzöld
2 késhegynyi őrölt bors
1 teáskanál fokhagymás só
2 evőkanál olaj
A vastag báránybordák húsos oldalát éles késsel - a hús lapjával párhuzamosan - bevágjuk. A kés hegyével a bevágást "pénzes zacskó" formára kitágítjuk.
A megtisztított gombát és a sonkát finomra összevágjuk (vagy ledaráljuk), fokhagymás sóval, borssal, petrezselyemzölddel fűszerezzük és ezt a keveréket beletöltjük a bordákba. A töltőnyílást fogvájóval összetűzzük.
A húst megszórjuk fokhagymás sóval és őrölt borssal, megkenjük olajjal, és parázs fölött (mindkét oldalán) pirosra sütjük.
 
 
1 komment , kategória:  Bogrács- és grillételek  
Rostonsült felsál
  2010-04-18 09:35:15, vasárnap
 
  2 szelet marhafelsál, egyenként kb. 20 dkg-os

frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
1 paradicsom
2 zöld hegyes erős paprika
olaj a grillezéshez
4 fogpiszkáló
A felsálszeleteket megtisztítjuk a hártyáktól és a fölösleges zsírtól, majd megmossuk, és szárazra itatjuk, a szeleteket félbevágjuk, hogy 4 szelet húsunk legyen, minden szeletbe egy zsebet vágunk, majd a húst besózzuk, megborsozzuk.
A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk, a paradicsomot megmossuk, a szárvégek eltávolítása után karikákra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és szétnyomjuk, a paprikát megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk - de a szárvéget nem vágjuk le.
A hússzeletek zsebét belülről bekenjük fokhagymával, majd mindegyiket megtöltjük 1-1 paradicsomkarikával, fél paprikával és hagymakarikával, a húsokat fogpiszkálóval összetűzzük, olajjal bekenjük, majd 15 percig, többször forgatva, roston készre sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Bogrács- és grillételek  
A Grillezett oldalas receptje:
  2010-04-17 06:33:52, szombat
 
  Hozzávalók
80 dkg sertésoldalas, 60 dkg burgonya, 3 evőkanál grill fűszerkeverék, 1 dl páclé, 2 dl barbeque mártás. A barbeque mártáshoz: 2 dl ketchup, fél dl Worchester szósz, 5 dkg méz, 1 evőkanál barna cukor, 1 teáskanál Tabasco szósz, 1 evőkanál grill fűszerkeverék, őrölt bors, füstízű só. A grill fűszerkeverékhez: 2 evőkanál barna cukor, 2 evőkanál őrölt édes pirospaprika, 1-1 evőkanál őrölt bors, só, füstízű só fél-fél evőkanál fokhagymapor, cayenne bors


Elkészítése

Az oldalast alaposan dörzsöljük be a fűszerkeverékkel, majd egy napig érleljük a hűtőben. Közepes tűzön, faszénen süssük. Előtte olajozzuk meg a rácsot, majd a húst a csontos felével felfelé helyezzük a rácsra. Többször forgassuk meg, közben hagymás páccal locsolgassuk. 35-45 percig kell sütni, vastagságtól függően persze, majd mikor a hús már majdnem teljesen megsült, fordítsuk a csontos felére, és kenjük be a barbeque mártással. Addig süssük így, míg a mártás sisteregni kezd a húson. Köretnek grillezett fóliás burgonyát vagy zöldséget adhatunk.
 
 
0 komment , kategória:  Bogrács- és grillételek  
Grillezett köményessertéstarja
  2010-04-17 06:30:41, szombat
 
  Hozzávalók
4 szelet ujjnyi vastag sertéstarja, köményes-mustáros pác. A körethez: 4 adag grillen sült cukkini, csiperke, lila hagyma és póréhagyma. A köményes-mustáros páchoz: 1 evőkanál mustár, 1,5 dl olaj, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál frissen őrölt bors, 1 kiskanál őrölt őrölt kömény, 1 kis fej lilahagyma, 2 újhagyma


Elkészítése

A tarjaszeleteket kicsit klopfoljuk meg, az inasabb részeket a kés hegyével vágjuk be, hogy sütés közben a hús ne ugorjon össze, majd a köményes-mustáros páccal minden oldalukat egyenletesen kenjük be. A bepácolt hússzeleteket tegyük edénybe, fóliával fedjük le, és egy éjszakára rakjuk hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Másnap, ha a tarjaszeleteken túl sok pác, húzzuk le róluk, és a forró grillen minden oldalukat süssük pirosra. Köretnek grillen sült cukkiniszeleteket, félbevágott csiperkét, lilahagyma-szeleteket és póréhagymát tálaljunk mellé. Köményes-mustáros pác - A mustárt tegyük keverőedénybe, majd kevergetve öntsük hozzá az olajat, szórjuk bele a sót, a borsot, a köményt, az apróra vágott lila hagymát és a vékony karikákra szeletelt újhagymát. Az egészet jól keverjük össze, és már pácolhatjuk is vele a sertéstarját. A pác javasolt eltarthatósága 4-5 nap hűtőben.
 
 
0 komment , kategória:  Bogrács- és grillételek  
Grillezett bárány
  2010-04-17 06:29:23, szombat
 
  Grillezett bárány nápolyi mártásban

Hozzávalók
4 szelet báránycomb, 4 paradicsom, 6 kakukkfűág (friss), 2 dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só


Elkészítése

Az olajat, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott paradicsomot és a morzsolt kakukkfüvet összekeverjük, borssal ízesítjük. A hússzeleteket sóval bedörzsöljük, majd a fűszeres olajjal megkenjük. Folpackkal lefedjük, és 2 órára hűtőbe tesszük, közben kétszer megfordítjuk a húst. Lecsöpögtetjük, a felesleges zsiradékot óvatosan, konyhai papírtörlővel felitatjuk. Sóval meghintjük, és 3-5 percig grillezzük mindkét oldalát. Forrón tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Bogrács- és grillételek  
Bográcsos - Pásztorleves
  2010-04-12 09:41:40, hétfő
 
  Hozzávalók: 30 dkg sertéslapocka
30 dkg zöldbab
30 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
1 dl olaj
2 erőleveskocka
1 ek szárított majoránna
2 dl tejföl
liszt
frissen őrölt bors

nokedlihez
1 tojás
3 ek liszt
víz
Elkészítés: 1. A sertéslapockát és a vöröshagymát kockára vágjuk, a zöldbabot a szokásos módon felvágjuk.
2. Olajon megpirítjuk a hagymát, majd a húst.
3. Amikor a hús lepirult, kevés vizet adunk hozzá, majd a babot és a kockára vágott burgonyát.
4. Fedő alatt és takarékon félpuhára pároljuk.
5. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, a majoránnát, és felforraljuk.
6. Beleszaggatjuk a nokedlit.
7. Liszttel kevert tejföllel habarjuk.
8. Borsot darálunk rá.
Tanácsok: nem csak bográcsban főzhetjük,de ha bográcsban főzzük, nokedli helyett csipetkét tegyünk bele, mert a bográcsba kissé nehézkes nokedlit szaggatni.
Nyári forróságban pár karika citrom nem rontja el.
 
 
1 komment , kategória:  Bogrács- és grillételek  
Grillen sült fokhagymás kenyér
  2010-04-12 07:07:43, hétfő
 
  Hozzávalók:
2 Erzsébet-kenyér
25 dkg margarin
1-2 gerezd fokhagyma
majonéz
mustár
20 dkg trappista sajt
friss petrezselyem

bors
őrölt édes pirospaprika
Elkészítés: A margarint jó kikeverjük a majonézzel, beletesszük a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtot és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Teszünk bele ízlés szerint mustárt, sót, borsot és pirospaprikát. Az Erzsébet-kenyeret vékonyan felszeleteljük, megkenjük a szeleteket, és kettesével összefordítjuk szendvicsként. A szendvicseket alufóliába csomagoljuk, és a grillrácsra tesszük. Néhány percig sütjük mindkét oldalát, míg a krém jól beleolvad.
 
 
0 komment , kategória:  Bogrács- és grillételek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 6466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 74
  • e Hét: 1979
  • e Hónap: 8123
  • e Év: 119897
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.