Regisztráció  Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 86 
Boldog új évet kívánok én is sok szeretettel:
  2012-12-31 21:52:58, hétfő
 
  Ezzel a kis szalvéta összeállítással szeretnék én is boldog új évet kívánni sok szeretettel:



Link
 
 
0 komment , kategória:  Szalvéta összeállításaim:  
Hóembermintás szalvétakavalkád:
  2012-12-05 09:56:08, szerda
 
 

Link
 
 
0 komment , kategória:  Szalvéta összeállításaim:  
Új K-Classic márkájú szalvétáimhoz:
  2012-09-02 19:13:14, vasárnap
 
 

Link

A K-Classic a németországi központú Kaufland nevű áruházlánc saját márkája. Ezek a szalvéták , melyekhez ma volt alkalmam hozzájutni, normál méretűek, 3 rétegűek, s 40 darab szalvéta található egy csomagban. Egyedisége ezeknek a szalvétáknak, hogy csomagolásukon hátul megtalálható egy szalvétahajtogatási forma is, lépésenként rajzokon bemutatva, hogyan is kell az adott formát a vásárlónak meghajtogatni, hogy a szalvétákat ötletesebben lehessen a terítéskor az asztalra helyezni. Ez nagyon ritka a szalvétagyártóknál, dicséretes, hogy ennek a cégnek ez eszébe jutott pluszban, ha már szalvéták gyártására is adta a fejét. Egy egyszerű szalvétahajtogatási forma található meg a csomagoláson, ami bárki által elkészíthető könnyen, a neve : Vitorla
Elkészítése: A szalvétát félbehajtjuk.A bal felső sarkot lehajtjuk a szalvéta közepéig, de nem élezzük le.Ugyanezt megismételjük a jobb felső sarokkal is.Félbehajtjuk.Végül felállítjuk.
A szalvétahajtogatás képsoron bemutatva megtekinthető magán a szalvétacsomagolás hátulján alul:




Link

Fényképeken bemutatva pedig itt látható, a következő fotósorozaton:



Link



Link



Link



Link



Link
 
 
0 komment , kategória:  Szalvéta összeállításaim:  
Új nyomott mintás szalvétáim:
  2012-09-01 09:47:24, szombat
 
  Tegnap sikerült beszereznem ezeket az új mintájú nyomott mintás szalvétákat, melyek egy sorozatnak a tagjai. Nem sikerült most a sorozat minden darabját beszereznem, de remélhetőleg a későbbiekben még majd sikerül pótolnom valamilyen módon. Ezek a szalvéták mindannyian normál méretűek, azaz 33x33 cm-esek, de van koktélméretű változatuk is, gyűjteményem ezekkel való bővítése is még a jövő zenéje, de ez ad mindig új célt egy gyűjtőnek, hogy tudja, hogy gyűjteményének egy sorozatából mégy hiányzik pár darab, s van miért tovább keresgélni, tartani a kapcsolatot másokkal, cserélgetni, a boltokat , bolhapiacokat járni, s ezáltal élményt szerezni, ha sikerül egy-egy darabbal bővíteni sorozatainkat, így egyben a gyűjteményünket is. Ezekből a szalvétákból jelenleg több darabom is van, szívesen cserélek belőlük bárkivel. A szalvéták egy cserealbumomban is megtalálhatóak, ha szeretne valaki cserélni velem belőlük, az ottani megnevezését kellene megadni az adott szalvétának. Az albumom itt található erre a linkre kattintva:Link

Ezek pedig az új nyomott mintás szalvéták:


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szalvéta összeállításaim:  
Epermintás szalvétakavalkád:
  2012-08-25 20:40:23, szombat
 
  Ma nagyon sok zöldség és gyümölcs mintájú szalvéta került be a képtáramba, többek között epermintásak is, ezekből és régebbi csereanyagomban szereplő epermintás szalvétáimból készítettem egy összeállítást most, akinek megtetszenek esetleg, szívesen cserélek belőlük:



Link
 
 
0 komment , kategória:  Szalvéta összeállításaim:  
Muffinmintás szalvétakavalkád:
  2012-08-07 18:45:32, kedd
 
 

Link

A muffin egy süteményfajta, melynek két fő változata az angol és az amerikai muffin. Legtöbbször kifejezetten erre a célra gyártott és vajjal vagy növényi zsiradékkal kikent muffinsütőben sütik meg.

Magyarországon is egyre népszerűbbek az amerikai, francia és német családok körében méltán kedvelt muffinok. Ezek a formában kisült apró sütemények rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetők: a hozzávalókat néhány mozdulattal elkeverjük, a kapott masszát zsiradékkal kikent vagy papírformával kibélelt muffin sütő tepsibe kanalazzuk, majd 15-20 perc alatt készre sütjük.

Az elkészítési módból következően rendkívül könnyedén és sokféleképpen variálható. Az egyszerű fűszerek mellett a nyers tészta gazdagítható például asztalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, gabonapelyhekkel és csokoládéval, illetve sós változat esetén sajttal, sonkával és zöldségekkel. Készre sütve lekvárral vagy különféle krémekkel tölthető, és cukormázzal vagy tejszínhabbal díszített változata is ismert.

Elkészítési szempontok és lépések :


Sütőforma: A muffin sütéshez speciális muffin sütő forma szükséges, mely a háztartási boltokban és a nagyobb bevásárlóközpontokban könnyedén beszerezhető; általában 6 vagy 12 darab muffinnak helyt adó kivitelben. A formák készülhetnek alumíniumból, tapadásmentes bevonattal, illetve szilikonból. Az alumíniumformák esetében a tapadásmentes bevonat ellenére célszerű lehet papírkosárkákkal is kibélelni a muffinhelyeket, a szilikonból készült formák falára azonban egyáltalán nem tapad oda a tészta, így ezekhez nem szükséges papírkosárkákat vásárolni.

Megjegyzendő, hogy a különféle forrásokból beszerezhető alumíniumformák a jelentős árkülönbségek ellenére gyakorta minden tekintetben azonosnak hatnak, tehát vásárláskor tanácsos lehet szemügyre venni a kifejezetten olcsó termékekre szakosodott kereskedések kínálatát is.

Sütőforma előkészítése:
Papírkosár (kapszli) nélküli sütéshez minden esetben át kell kenni a sütőforma muffinhelyeit zsiradékkal. Erre a célra az égésre hajlamosabb vaj mellett a növényi zsiradékok is alkalmasak, például a margarinok vagy az olajak. Az olajak jelentős előnye, hogy használatukkor nem szükséges olvasztás; elegendő egyszerűen az egyik mélyedésbe önteni egy keveset, majd egy konyhai ecsettel végigdörzsölni az összes mélyedés alját és falát. Az így előkészített sütőformákból - ha a sütést követően 5-10 percig állni hagyjuk őket - rendszerint könnyedén kiborítható a kész sütemény, a vékony rétegben rátapadt tésztamaradék pedig sok esetben egyszerű száraz törléssel is eltávolítható.
Papírkosárkából kapható hagyományos, fehér színű, illetve dekoratívabb megjelenést kínáló színes fajta is. Akár 150-300 darabos csomagokban is fellelhetők, több különböző méretben, a forgalomban lévő muffinsütő formáknak megfelelően. A konyhai utómunkától szabadulni vágyóknak praktikus lehet a papírkosárkák használata, de a sütési összköltség növekedését, a termelt fölösleges papírhulladékot, valamint a papírral együtt esetlegesen odavesző tésztamennyiséget is célszerű figyelembe venni.

Keverési technika: A muffinkészítés alapvető technikája a folyékony és a szilárd hozzávalók külön keverése, majd összeöntése és gyors elegyítése. Az elegyítés, és úgy általában a muffinkészítés egyik leglényegesebb szempontja az, hogy ne keverjük túl a tésztát: éppen csak annyi mozdulatot ejtsünk, hogy a teljes liszt átnedvesedjen, tehát ne maradjanak benne száraz "lisztszigetek". Az optimális eredmény elérése érdekében a tésztának alapvetően darabosnak kell maradnia, sűrűség tekintetében pedig akkor megfelelő, ha éppen hogy belefolyatható egy kanálról a formába. A túlkeverés többek között lyukacsos, alagutakkal szabdalt belső tésztaszerkezetet eredményez, illetve egy sajátosan masszív, kenyérszerű állagot, amely a muffinok esetében jellemzően nemkívánatos.

Térfogatnövelők: A receptekben említett sütőpor, mely a térfogatnövelő szerepét tölti be, részben vagy teljes egészében kiváltható egyszerű szódabikarbónával, amely a sütőporokkal ellentétben nem tartalmaz alumíniumsót vagy egyéb adalékanyagot. A szódabikarbóna a kisebb, bolti csomagok mellett gyógyszertárakban nagyobb kiszerelésben is kapható. A teljes kiváltáshoz célszerű a sütőpornál valamivel nagyobb mennyiségben alkalmazni, vagy a hatékonyság növeléséhez citromlével/citromsavval kiegészíteni.

Sütés: A muffinok előmelegített sütőben sütendők, 190-225 °C-on (3-5-ös fokozaton), recepttől és formamérettől függően 12-25 percig. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy a belsejük is átsült-e. A papírkosár nélkül sütött muffinok 5-10 percnyi hűlést követően rendszerint könnyedén kiboríthatók a kikent formából. Ezután, hogy a maradék belső nedvesség is távozhasson, ajánlott jól szellőző helyre tenni őket, például a sütőrácsra vagy egy tiszta konyharuhába.

Töltelékek:
A lekvárt és az egyéb, krémszerű töltelékeket csak a sütés után szokás hozzáadni a lehűlt muffinhoz. Ez a művelet legegyszerűbben egy vékony csövű habnyomó segítségével végezhető el.
A száraz, középre szánt töltelékek (például mazsola, sajt vagy nehéz krémek) hozzáadásának legcélszerűbb módja az, ha először csak a muffintészta felét terítjük szét a muffinhelyekben, majd a félig telített muffinhelyek közepére tesszük a tölteléket, amelyet aztán befedünk a muffintészta másik felével. Általános praktika a száraz töltelék benedvesítése és belisztezése; ily módon kevésbé hajlamos lesüllyedni a tészta aljára.

Eltarthatóság: Az elkészült és kihűlt muffinokat lefagyaszthatjuk, 1-2 hónapig is elállnak így. A közhiedelemmel ellentétben fogyasztás előtt nem szükséges mikrohullámú sütőben felolvasztani a megfagyott muffinokat; helyette egyszerűen tegyük ki őket egy tálra fóliástul, és hagyjuk magától kiolvadni. Reggel tegyük fel 2 percre a kenyérpirítóra, hogy újra ropogós és forró legyen.


Az elkészítés alapvető lépései:
A száraz hozzávalókat gondosan mérjük ki, szórjuk bele egy mély tálba, és keverjük össze.
Öntsük hozzá a folyékony hozzávalókat, majd néhány mozdulattal keverjük az egészet darabos (de nem lisztes) masszává.
Kanállal töltsük a masszát a sütőformákba. Ügyeljünk arra, hogy nagy igyekezetünkben is csak 3/4-ig töltsük meg a formát, hogy a muffinoknak legyen helyük megnőni a sütőben.
Helyezzük a megtöltött formákat a sütőbe, és süssük készre a muffinokat.

Fajtái :

Édes muffinok (pl.: Almás-morzsás muffin; Banános-ananászos muffin; Krémes csokimuffin; Mézes muffin; Joghurtos-áfonyás muffin; Körtés muffin csokiforgáccsal stb.)
Sós muffinok (pl.: Camembertes-áfonyás muffin; Zöldséges muffin; Kukoricalisztes muffin; Tojásmentes kukoricamuffin; Sonkás-sajtos muffin; Tonhalas muffin; Sajtos-hagymás muffin; Sajtos-gombás-sonkás muffin; Vagdalthús muffin)
Vegyes muffinok

(A szöveg forrásoldala: hu.wikipedia.org/wiki/Muffin)
 
 
0 komment , kategória:  Szalvéta összeállításaim:  
Jelenlegi báránymintás csereszalvétáimhoz,városom kapcsán:
  2012-08-02 22:08:19, csütörtök
 
 

Link

A bárány az egyházi előképből átvett jelképes ábrázolás; a lábával zászlót emelő bárány Krisztust szimbolizálja. Mo.-on már román kori egyházi emlékeken feltűnik, így falusi templomok kapuívének mezőjében; figyelemre méltó némely 13. sz.-i változat, a bárány helyett zászlós oroszlánnal (Zalaháshágy, Domonkosfa). A 16. sz. óta a magyar ref. egyház és Debrecen város címere. A magyar népművészetben az Isten báránya 18-19. sz.-i hímzéseken, faragásokon többfelé előfordul. Az ábrázolás itt is gyakran módosul, s a bárányt zászlós oroszlán vagy ló helyettesíti. A bukovinai székely szálánvarrott -> párnavégek "csitkós" (csikós) mintáján a zászló mögött apró emberalak is ül. Bukovinában még az eredeti formában rajzolt Isten bárányát is elefántnak ("élifántos") értelmezik. (-> még: kolostormunka) - Irod. Szendrei János: Anabaptista eredetű régi alakos hímzések (Művészi Ipar, 1890); Bogyay Tamás: Isten báránya (Regnum, 1940-41); Dajaszászyné Dietz Vilma: Keresztöltéses párnavég-hímzések. A Dél-Dunántúlra telepített bukovinai székelyek varrásai (Bp., 1951).

(mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-1580.html)

Debrecen címeréről:

1989-ben Debrecen megyei város az 1693. április 11-én kiállított királyi oklevél alapján, a történelmi örökség szellemében fogadta el az alábbiakban leírt címerképet.

"Egyenesen fennálló égszínkék hadipajzs, alján három csúcsú halomból képzett zöld mező közepén zöld lombkoronájú pálmafa emelkedik. Alatta fehér színű gyapjas bárány áll, három lábával két nyitott könyvön, felemelt és kissé behajlított jobb első lábával aranyszínű kereszt rúdját tartja, a kereszten lecsüngő és szétterjesztett fehér kereszttel hímzett veres lobogó. A bárány egész testének súlyával a pajzs jobb oldala felé fordul és lép. A pajzs tetején nyílt sisak felett a koronán kiterjesztett szárnyú, mellén zöld borostyán koszorút viselő felemelt fejű és kitátott szájú főnix madár, mely a koronából felcsapó lángoknál magát perzseli. A sisak felső részéről egyik oldalon veres és fehér, a másik oldalon arany és kék színű címerrojtok futnak le szorosan a sisakhoz, illetve a pajzshoz simulva. A főnix madár feje felett tündöklő napot ábrázolnak."

(hu.wikipedia.org/wiki/Debrecen_címere)




Link
 
 
0 komment , kategória:  Szalvéta összeállításaim:  
Érdekességek ma kapott Villeroy & Boch márkájú szalvétáimhoz
  2012-08-01 19:28:46, szerda
 
  Ma kaptam háromféle Villeroy & Boch márkájú szalvétát. AZ első kettő koktélméretű, a harmadik normál méretű. Holnapra még egy téglalap alakút is ígért , akitől kaptam, remélhetőleg azokból is tudok majd cserélni, ha megkapom őket. Jelenleg ezekből is vannak még cseredarabjaim, bárkivel szívesen cserélek, akinek megtetszik valamelyik:



Link



1. Francois Boch és három fia 1748-ban 260 évvel ezelőtt alapították meg első porcelán gyárukat, csupán 30 évvel azután hogy a porcelángyártás technikája eljutott Európába.
Azóta sok minden megváltozott, de a cég alapelve ugyanaz maradt, folyamatos fejlesztés és a legkorszerűbb technológiák alkalmazása egy cél érdekében, hogy a Villeroy&Boch porcelánok minőségét soha egyetlen más gyár ne tudja felülmúlni.
Állíthatjuk hogy a VilleroycBoch gyár az egyik legtapasztaltabb porcelángyártó a világon.

2. A cég közel 12 000 embert foglalkoztat, Magyarországon 120 főnek biztosít munkát a
hódmezővásárhelyi szaniter gyárában

3. A világhírű luxemburgi Villeroy&Boch cég által gyártott kiváló minőségű porcelánok az egész világon piacvezetők

4. A Villeroy&Boch több termékét vitro porcelánból készíti (Old Luxembourg, Petite Fleur). A vitro a lézető legjobb minőségű, legtömörebb, legellenállóbb porcelán alapanyag a világon, melyet a V&Boch gyáraiban különleges eljárással tesznek még ellenállóbbá. Ez az eljárást kizárólag a Villeroy&Boch gyár alkalmazza, a gyártás know-how-ja a cég tulajdonát képezi.

5. A Villeroy&Boch már évekkel ezelőtt túllépett a sablonos fehér színen. Több éves kisérletezés során kidolgozták az elefántcsont árnyalatú, ragyogó színt, mely megkülönbözteti a termékeket minden más terméktől, a megszokott fehér színű porcelánoktól.

6. Cégünk közvetlen kapcsolatban áll a luxemburgi gyárral és a metlach-i központtal így vásárlóinknak mindig a teljes kínálatot tudjuk biztosítani.

7. A termékek fejlesztésében gyakran művészek ismert séfek, vagy borászok vesznek részt.

8. A festés soha nem kopik le a porcelán felszínéről, mivel a gyártás során, még a zománcozás előtt beleégetik azt az alapanyagba. Ezt követően vonják be a gyémánt keménységű zománccal. Így Ön biztos lehet abban, hogy a Villeroy&Boch porcelánjai örök életűek lesznek. Páratlan mintázatukat nem teheti tönkre sem karcolás, sem a mosogatógépben történő tisztítás.

9. A villeroy&Boch arannyal díszített termékei a mikrózáson kívül mindent bírnak, amit többi termék. Az arany csakúgy mint a festés bele van égetve a porcelánba, így az aranyozás nem sérül meg.

10. Az aranyozáshoz a Villeroy&Boch 24 karátos aranyat használ.

11. A Villeroy&Boch porcelánjai mikrózhatók sőt még grillsütőbe is tehetők, jól bírják a hőingadozásokat.

12. A Villeroy&Boch biztosítja a legszélesebb termékválasztékot és kiemelten hosszú utánpótlási lehetőséget.

13. A termékeket fejlesztésében gyakran ismert művészek, séfek, borászok vesznek részt.

14. A cég elsőként gyártott szögletes formájú tányérokat és kiegészítőket, mely azóta számos követőre talált és meghódította főleg a fiatalabb korosztályokat.

15. A darabra történő vásárlás lehetősége biztosítja, hogy az eltört, meghibásodott termék könnyen, gyorsan pótolható.

(www.vbporcelan.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemi d=0)
 
 
1 komment , kategória:  Szalvéta összeállításaim:  
Citrommintás szalvétakavalkád és egy bejegyzés mellé:
  2012-06-28 10:08:47, csütörtök
 
 

Link

Ehhez a szalvéta összeállításhoz szeretnék betenni a blogomba egy történetet is, olvassa mindenki kedvére, szolgál tanulságokkal:

Pap és a fél citrom...

Élt egyszer egy pap, aki esküje letétele után
elindult világot látni. Hosszú éveken át vándorolt, mígnem
elérkezett egy Isten háta mögötti kis faluba. Itt az általa
hirdetett vallásban hittek, de templomuk nem volt; a
legközelebbi, majd 25 km-re levő kisvárosba jártak templomba.
A pap gondolt egyet, és az egyház támogatását
kérve, a falu férfijainak segítségével saját templomot
építtetett. Ettől kezdve minden vasárnap ő celebrálta a misét, adta össze a házasodókat és mondott imát a temetéseken. Sok év telt el így.

Egy közönséges mise végeztével, egy kora
tavaszi, hűvös vasárnap délelőttön, ahogy kiterelgette a gyülekezetet a
templomból és zárta volna be a kaput, a templomkertbe lépett egy
ismeretlen férfi. Szakadt ruhájában, koszosan odaállt a pap elé,
és azt mondta:

- Pap, kérlek, légy jó, és adj egy fél citromot!

A pap jó volt, és bár kicsit furcsállta a dolgot.
Hátrament a paplakba, elővett egy citromot, félbe vágta,
majd kivitte a férfinak és odaadta neki, aki hálásan
tekintett vissza rá. Azonban a pap oldalát furdalta a
kíváncsiság. Azt kérdezte:

- Fiam, miért kell neked ez a fél citrom?

A férfin erre jeges rémület lett úrrá, és mielőtt a pap egy
szót szólhatott volna, kirobbant a templomkert kapuján, és
elszelelt.
Egy héttel később, megint csak kifele jövet a
templomból a pap megint szembe találta magát a
templomkertben a fickóval. Az így szólt:

- Pap, kérlek, légy jó, és adj egy fél citromot!

A pap meglepődött, mind a férfi újabb felbukkanásán, mind az
újabb, furcsa kérésen. Persze azért jó volt, hátra ment a
paplakba, és hozta a fél citromot. A férfi kezébe nyomta, de
rögtön rá is kérdezett:

- Itt van fiam, de kérlek, áruld el, miért kell neked ez a
fél citrom?

A férfi láthatóan megrémült, és rögtön elfutott, azonban a
pap sem volt rest, utána eredt. Csakhogy nem volt igazán jó
kondícióban, még sosem futott ennyit és ilyen gyorsan, hát a
falu végében kifulladt, és csaknem elájult.

Arra gondolt, hogy hátha a jövő héten is eljön a különös
alak, és akkor érdemes lenne tudnia tartani vele a lépést.
Így hát a következő hetet szorgalmasan futóleckékkel
töltötte. Megérte, mert, ahogy gondolta, a következő
vasárnap ismét belépett a templomkertbe a furcsa idegen. A
pap meg sem várta a kérését, jó volt, és hozta a lakából a
fél citromot. A férfi e szavakkal fogadta:

- Köszönöm, pap, hogy jó voltál, és adtál egy fél citromot.

- Szóra sem érdemes, fiam - felelte a pap-, de kérlek,
áruld el, miért kell neked ...

A férfi már futott is kifele, de a pap szorosan a nyomában
volt. Sokáig futottak, a pap már kezdett nagyon kifáradni,
mire egy széles, sebes folyóhoz értek. Az idegen gondolkodás
nélkül a folyóba vetette magát, és átúszta, majd eltűnt
futva a túlparton. A pap nem tudta követni, mert nem tudott
úszni. Bosszankodva tért haza.

A következő hetet azzal töltötte, hogy naponta a
25 km-re levő kisváros uszodájába járt gyakorolni, sőt, ha
már ott volt, Arena márkájú úszónadrágot, és Nike futócipőt
is vett magának. Izgatottan várta a vasárnapot; most már
biztos volt benne, hogy a fura szerzet újra ellátogat hozzá.
Vasárnap, ahogy bezárta a templomot,
megnyikordult a kertkapu, és belépett a férfi:

- Pap, kérlek, légy jó, és adj egy fél citromot!

A pap jó volt, hátrament, (felhúzta az úszónadrágot és a
futócipőt is), fogta a fél citromot, és kivitte az idegennek:

- Itt van, fiam, de áruld már el, kérlek, mire kell ez neked?

A fickó megrémült, kirontott a kapun, a pap sebesen utána.
Elérték a folyót, a férfi átúszta, a pap utána. A túlparton
futott tovább, a pap követte. Egészen egy mély szakadék
szélén álló, magas fáig futottak. A fickó macskaügyességgel
felmászott, ám a pap nem tudott fára mászni, a földön
maradt. Szitkokat szórt mindenre, ahogy baktatott hazafele.

A következő héten a falubeliek furcsállva
nézték, ahogy a pap minden nap a templom kertjében a fákra
mászik, ide-oda ugrál, és egészében véve igen furcsán
viselkedik. De a papot nem érdekelte, megszállottan
gyakorolt, készült a találkozásra. Vasárnap már a mise előtt
felvette reverendája alá az Arena úszónadrágot és a Nike
futócipőt. Sőt, jó volt, és még a fél citromot is előre a
zsebébe tette.
Az átlagosnál jóval gyorsabban celebrálta a
misét, és amint lehetett, megszabadult a gyülekezettől, és
bemelegítésbe kezdett. Pontban, amikor a misének rendesen
végződnie kellett volna, a kertkapun belépett az idegen férfi.

- Pap, kérlek, légy jó, és ...

A pap már nyújtotta is a fél citromot, miközben visszakérdezett:
- Fiam, mire kell ez neked, az isten szerelmére?

A férfi megrémülve rohant el, a pap utána. Futottak a
folyóig, átúszták, futottak tovább a fáig, felmásztak rá.
Itt a pap csaknem elkapta a figura grabancát, amikor az
elkapott egy indát, és átlendült a szakadék túlsó oldalára.
A pap azt hitte, idegbajt kap, de ekkor megpillantott egy
másik indát. Nosza, megragadta, és átlendült ő is a
szakadékon. Ott azonban nem várt akadályba ütközött: egy
repülőgép-temető volt ott, ahol az egyik roncsban elzárta
magát a férfi. A pap dühöngve járta többször is körbe a
roncsot, de a szilárdan lezárt oldalajtón kívül nem talált
bejáratot; azt kellett valahogyan kinyitnia.

Csaknem őrjöngve tért haza. A következő hét
minden napját a falu lakatosánál töltötte, ellesve a zárak
kinyitásának minden lehetséges módját. Vasárnap futócipőben,
úszónadrágban, hátán vízhatlan hátizsákba rejtett
feszítővassal, lángvágóval, tolvajkulccsal és fúrógéppel
tartotta a misét, majd kiállt a templom elé, várva az
idegent. Amaz csakhamar meg is érkezett.

- Pap, kérlek, légy jó, és adj egy fél citromot!

- Itt van, fiam, nyújtotta a pap -mert jó volt, de közben
cselesen megragadta a férfi csuklóját, magához húzta, és
megszállottan villogó szemmel kérdezte-, de mire kell ez neked?

A fickón páni félelem lett úrrá, kitépte magát a pap
kezéből, és elrohant, de a pap nagyon szorosan ott volt a
nyomában. Száguldottak a folyóig, gyorsan áttempóztak rajta,
futottak tovább a fáig, nyakukat törve másztak fel rá,
egymás után átlendültek a szakadékon, a férfinak alig
sikerült bezárnia a roncs ajtaját a pap előtt. Ő azonban nem
állt meg, lekapta hátizsákját, elővarázsolta a szerszámokat,
és ügyködni kezdett a zárral.

Egy óra nem telt bele, a nehéz ajtó nyikorogva
feltárult. Odabent az idegen rémülten vacogott, nagyon félt
a pap ádáz és diadalittas tekintete láttán. A pap lassan
odalépdelt a fickó elé, leguggolt, és nagyon halkan,
barátságos mosolyra váltva, szelíden megkérdezte:

- Fiam. Hetek óta kérsz tőlem fél citromot minden vasárnap.
Nagyon szívesen adok, akár a jövőben is még többet, csak azt
az egyet kérem tőled, hogy áruld el nekem: mire kell neked?

- Rendben van, pap ... érkezett a remegő hangú felelet.
Elmondom neked, de kérlek, légy jó, és ne mond el senkinek!

A pap jó volt, és nem mondta el senkinek.

(A szöveg forrásoldala: www.megmondod-vagy-megmondod.eoldal.hu/cikkek/viccek/pap-es-a-fel-citrom___.html )
 
 
0 komment , kategória:  Szalvéta összeállításaim:  
Rózsamintás szalvétakavalkád új csereszalvétáimból:
  2012-06-26 08:14:43, kedd
 
 

Link

Ha megtetszik valamelyik, szívesen cserélek belőle bárkivel, igaz valamelyikből korlátozott példányszámban van csak már a csereanyagomban.
 
 
0 komment , kategória:  Szalvéta összeállításaim:  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 86 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1060
  • e Hét: 8321
  • e Hónap: 31521
  • e Év: 336800
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.