Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
Birsalmalekvár
  2017-11-06 23:21:05, hétfő
 
  Birsalmalekvár

Hozzávalók:
3 kg birsalma
3 db citrom
1,5 kg cukor


Elkészítés: Megmosom, majd feldarabolom a gyümölcsöt. Nem hámozom, mert értékes a héja is. Mivel elég tömör a birsalma, vizet öntök rá, kb. 2-2,5 csészényit. Puhára párolom, közben kavargatni kell, mert hamar odaég. Lehűtöm, majd botmixerrel pépesre zúzom.

A cukrot 1 csésze vízzel sziruppá főzöm, majd hozzáadom a gyümölcsöt, a citromok levét és a vékonyan lereszelt héjat. Forrástól számítva 10 percig főzöm, ugyanis a birsalma magas pektintartalma miatt a lekvár hamar besűrűsödik.

Forrón üvegekbe szedem, másnap a tetején keletkezett kis *izzadtságot* papírtörlővel felitatom. Tetejére szórok kevés befőzőport, amit fogyasztáskor majd eltávolítok.

Megéri a fáradtságot, talán az egyik legízletesebb, legkarakteresebb gyümölcsünk.





Megjegyzés

Az előkészítés időigényesebb, mert kemény gyümölcs lévén nem könnyű a feldarabolás (de itt kapnak szerepet családunk férfitagjai :)). Sütibe, vajas kenyérre kenve, szósznak kitűnő alapanyag.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Naspolyalekvár
  2017-11-06 23:04:20, hétfő
 
  Naspolyalekvár

Hozzávalók

3 kg naspolya
6 dl víz
50 dkg cukor

Elkészítés

A teljesen érett, egészséges naspolya húsát kézzel kinyomkodjuk a héjából, majd lemérjük.
Egy zománcozott edényben aláöntünk kilogrammonként 2 dl vizet, és pépesre főzzük, majd átnyomkodjuk egy nagyobb lyukú szűrőn. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és lassú tűzön, állandóan kevergetve legalább 10 percig forraljuk.
Végül még tűzforrón kis üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejtetőre állítjuk. Fogyasztás előtt minimum 24 órát pihentetjük. Nagyon finom pl. palacsintára kenve. Cukorbetegek is fogyaszthatják.





FAZEKAS KIRA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Gyümölcs eltevése gőzölés nélkül
  2017-08-15 23:51:48, kedd
 
  Gyümölcs eltevése gőzölés nélkül - Többször kibontható, nem romlik el





A befőtt nem romlik meg, többször is fel lehet bontani, így ha télen is szeretnéd élvezni a gyümölcsök finom ízét, érdemes kipróbálnod ezt a módszert!

Hozzávalók

4 kg bármilyen, jó minőségű, megtisztított, megmosott hibátlan gyümölcs,
1 kg cukor (legalkalmasabb a kristálycukor),
1 késhegynyi szalicil,
1 liter víz.

Elkészítés

Kell még az elkészítéshez egy teljesen hibátlan zománcozott edény és tiszta befőttesüveg. A befőttesüveget forró mosószeres vízben jól átmosom, alaposan kiöblítem, de nem törlöm ki, hanem tiszta ruhára borogatva, hagyom lecsurogni. A vizet, a cukrot felforralom, és a forrásban levő lébe apránként belerakom a gyümölcsöt. A gyümölcstől a forrás megáll, tehát mielőtt újabb gyümölcsöt teszünk bele, meg kell várni, míg a víz újból forr egy-két percre. Ezután szűrőkanállal üvegekbe szedem. Végül a levet az üvegekbe szedett gyümölcsre öntöm, és gőzölés nélkül lekötöm. Többször kibontható, nem romlik el.

Befőzéskor a szalicilt az üvegbe töltés előtt közvetlenül adagoljuk, vagy az üvegbe töltés után az eltett gyümölcs tetejére szórjuk. A szalicilt főzni nem szabad! Szalicil használatával egyidejűleg más tartósítószert ne alkalmazzunk!

Forrás: https://ketkes.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Így készíts házi szörpöt pofonegyszerűen
  2017-07-04 14:03:23, kedd
 
  Így készíts házi szörpöt pofonegyszerűen: főzve, hidegen, tartósítószer nélkül!

Tartsd be az alapszabályokat, és ha jól csinálod, lefőzhetetlen leszel a befőzésben! A lekvárok és dzsemek mellett szörpöket is készíthetsz házilag, amelyek sokkal finomabbak lesznek, mint a bolti változatuk!

A siker garanciája a makulátlan tisztaság

Módszeresen tisztítsd meg a befőzéshez használt valamennyi eszközt és ne feledkezz meg a munkaterületről sem. A kiválasztott teljesen ép üvegeket és csavaros tetőket a legkönnyebben mosogatógépben fertőtlenítheted. Ennek hiányában mosogasd el őket forró mosószeres vízzel, majd egy nagyobb edényben forralt vízben sterilizáld negyedórás főzéssel, végül tiszta konyharuhára borítva hagyd lecsöpögni, megszáradni. Eltörölgetni tilos, mert a ruháról az üvegekbe kerülő legparányibb szennyeződés is a szörp romlását eredményezheti, és többórás munkád mehet veszendőbe a penész által.






Üvegek és fedelek

A befőzőszezonra érdemes félretenni néhány olyan (általában nem visszaváltható) széles szájú gyümölcsleves üveget, amelyik csavaros fémtetővel záródik. Használhatsz csatos üvegeket is, ezeknél ne felejtsd el kifőzni a gumigyűrűt.
Még a sterilizálás előtt ellenőrizd, hogy a csavaros fedél mentes-e a rozsdától és nem nyomódott-e be a belső felszínén a szigetelőréteg. Ha a vízzel megtöltött üveg fejre állítva nem ereszt, akkor légmentesen záródik. Ellenkező esetben keress másik fedelet. Fontos, hogy ugyanannyi ,,karom" (menet) legyen rajta, mint az üveg száján.
A befőzés végén az üvegeket celofánnal is lezárhatod. Nedvesítsd be, hogy tökéletesen az üveg szájára tapadjon. Ha a csavaros fedél alá folpackot teszel, nagyon ügyelj rá, hogy ne csavarodjon meg, mert ez megnyithatja az utat a romlás felé.






Érett gyümölcs - kevesebb cukor

Lédús, tökéletesen érett, de még nem erjedő vagy túlpuhult gyümölcsöket vásárolj. A szezon végén zamatosabb, több vitamint tartalmazó és édesebb alapanyagokkal dolgozhatsz, amelyeket kevésbé szükséges ízesíteni.
Finomított kristálycukor helyett kipróbálhatsz mézet, nádcukrot vagy juharszirupot, a fogyókúrázókra és a cukorbetegekre tekintettel pedig édesítőszereket használhatsz.
Hidegen kevert szörp

Daráld le a gyümölcsöt paradicsomdarálón, majd hagyd lecsepegni szűrőn vagy tüllzacskóban. (Így nem kerülnek a lébe pl. a málna és a ribizli apró magjai, ráadásul a gyümölcshúst elteheted lekvárnak.) A lecsepegett lét szükség szerint forralt vízzel hígíthatod és a recepted előírását követve édesítheted. Pihentesd hűvös helyen egy napig, és időnként keverd át, hogy a cukor jól feloldódjon. Nyersen a legtöbb hasznos anyag a szörpben marad, és télen is élvezheted a gyümölcs friss ízét. A romlását tartósítószerrel előzheted meg.






Főzött szörp

Darálásra nincs szükség, elég, ha összezúzod a gyümölcsöket villával vagy krumplitörővel. Töltsd egy nagy uborkás üvegbe, kösd le vászondarabbal, és tedd langyos helyre. A gyümölcs előbb habos lesz, majd kb. egy hét múlva kiforrja magát. Ezután szűrd át, és hígítsd a lét kb. fele mennyiségű vízzel. Adj hozzá literenként 1 kg cukrot, jól keverd el, és forrald lassú tűzön kb. 10 percig. Forrón töltsd a sterilizált üvegekbe, kötözd vagy zárd le, végül tartósítsd száraz dunsztban vagy állítsd fejre az üvegeket 5 percre. Ennél a módszernél a hőkezelés és a sok cukor miatt nincs szükség tartósítószerre.

Amit a tartósítószerekről tudni kell

Mióta a kutatások kimutatták a szalicil egészségkárosító hatását, az élelmiszeriparban betiltották a használatát, de a kereskedelemben még kapható. Ha a nagyi receptje miatt ragaszkodsz hozzá, akkor az üveg lezárásakor, két réteg benedvesített celofán, esetleg folpak és a csavaros tető közé szórj belőle egy késhegynyit: a hatását így is kifejti, de nem érintkezik a lével.

A szalicil helyett ajánlott nátrium-benzoát is megvéd a penészesedéstől és az erjedéstől. Ebből legfeljebb 1,5 g (egy csapott kávéskanálnyi) kell 1 liter léhez.
A nagyüzemileg tartósított termékek összetevői között szereplő szorbinsav (E 200) a természetben a madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében fordul elő. Ezt a bioboltban, webáruházban bárki által elérhető tartósítót a szakemberek teljesen veszélytelennek ítélik, és világszerte engedélyezik. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését, de nincs csíraölő hatása, ezért használatakor még fokozottabban ügyelj a steril tisztaságra.






Sokáig szép szín

Az állás során a színekért felelős pigmentek még a nyers szörpben is fokozatosan lebomlanak, és a lé fakulni kezd. A folyamat nem megállítható, azonban lelassítható citrom- vagy borkősav hozzáadásával. Ezek az adalékok nem mérgezőek, de ha idegenkedsz tőlük, akkor kb. 3 literenként 1/2 db citrom levével helyettesíthetőek.

Török Zsuzsa Alapételek

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Szilvalekvár házilag
  2016-09-07 20:12:27, szerda
 
  Szilvalekvár házilag

A különféle piros gyümölcsök és a barack után újabb télire való jelent meg a piacon: a szilva. A szilvát eltehetjük befőttként vagy savanyítva, leggyakrabban mégis lekvár lesz belőle. Méghozzá legendásan finom, és a főzése körül is vannak mendemondák.

A szilvalekvár készítésének többféle módja is van. Csinálhatjuk a többi lekvárhoz hasonlatos módon, azaz cukorral felfőzve, vagy kombinálhatjuk a sütést és a főzést, illetve visszatérhetünk a hagyományos és sokkal egészségesebb megoldáshoz is, azaz készíthetjük sütőben sütve.





Fűszeresen és natúran is finom, kenyérre, sütibe, de akár húsokhoz is

Főzött szilvalekvár cukorral

A főzős technikánál a kimagozott szilvával többféle módon is bánhatunk. A lekvárfőzésnél bevett módszer a magozott gyümölcsöt cukorral hintve néhány órát állni hagyni, majd utána elkészíteni, de ha gyorsabban szeretnénk elkészíteni a lekvárt, akkor a friss, magozott gyümölcsöt azonnal felforraljuk, majd cukorral, illetve befőzőcukorral meghintve újra forraljuk, és húsz perc főzést követően üvegekbe töltjük. A háztartásokban gyakorta fellelhető kenyérsütőgéppel is készíthető lekvár. Ha ilyennel próbálkozunk, egy dolgot tartsunk szem előtt: nagyon tiszta, morzsa- és lisztmentes géppel dolgozzunk vagy az egész munkánk kárba veszhet.





Lábasban főzve, cukorral készül itt a szilvalekvár

A friss lekvárt rejtő üvegeket celofánnal és fémtetővel fedjük, s vagy nagyanyáink módszereit követve száraz dunsztban tartjuk legalább 24 órán keresztül, vagy - engedve a modern kor időspóroló technikáinak - fejjel lefelé fordítjuk 5-6 percre, sőt amennyiben tisztességgel lezártuk az üvegeket, a lekvárokat hagyhatjuk ebben a pozícióban kihűlni.

Szilvalekvár a sütőből





A sűrű kocsikenőcs, amit hagyhatunk natúran, de mehet bele pici fahéj és szegfűszeg is

A sütve-főzve készített lekvár esetében a szilva puhulása a sütőben történik. A leveses gyümölcsöt tepsibe tesszük, majd 200 fokon legalább egy órát sütjük. Az így kapott félkész lekvárt lábasba öntjük, ha szeretnénk, fűszerezzük, majd cukorral összefőzzük. Ebből a fajta lekvárból nagyon finom chutney-k készíthetők. A sütésnek köszönhetően a gyümölcshús nem roncsolódik össze teljesen, és ha a fűszereket már a sütéskor a szilvához adjuk, az ízhatás is sokkal intenzívebb lesz.

A sütőben sült lekvárhoz a legtöbb esetben semmilyen adalék nem szükségeltetik, csak szilvára, tepsire, türelemre és a villany-, vagy gázszámla előzetes kalkulációjára van szükség. A csak sütéssel készített lekvár esetében a sütőt 160 fokra melegítjük fel, és vagy tepsiben, vagy jobb esetben egy igen mély lábasban sütjük a szilvát, ritkán átkeverve. A tepsivel szemben a lábas előnye a magas fal, ami megvédi a sütőteret a teljes elkoszolódástól.
A legendás szilvalekvár

Nagyanyáink hatalmas üstökben főzték a szilvalekvárt szabad tűzön, nem adtak hozzá cukrot, sőt semmi mást sem, csak keverték, keverték és keverték, sok-sok órán keresztül, mígnem sűrű, fekete ragaccsá, kocsikenőcsnek is nevezett masszává főtt össze a gyümölcs. Ez tartósítószer nélkül is eláll, ízében érezhető a szabad tűz füstje, egyszerűen mennyei, de ezért az ízért 6-8 órát a tűz mellett kell ám állni. Ha sok lelkes lekvárbolond összejön, érdemes kipróbálni, akár jó móka is lehet a szabad tüzű szilvalekvár főzése.





A fanyar, telt ízű szilvalekvár sok sütihez illik, de a flódniból kihagyhatatlan!

Szilvalekvár fűszeresen

A szilvalekvár legkedvesebb fűszere a fahéj. Ezenkívül jól illik hozzá a rum, a vanília és a kardamom is. Ha szeretjük az extrém kombinációkat, akkor kerülhet a lekvárba pirított mandula, dió vagy egy kis mák is. A fűszerezéssel, házasítással óvatosan bánjuk, mindig gondoljuk végig, hogy ezeknek a fűszeres lekvároknak meglesz-e a helyük a konyhai repertoárunkban, s ha igen, mekkora mennyiség fog belőlük elfogyni. Az ízek kikísérletezéséhez érdemes kisebb mennyiségű szilvával tesztfőzéseket csinálni. Egy lekvárból többféle ízt is kicsalhatunk, ha az alap lekvárunkat a főzés végével szétosztjuk, és külön-külön hangoljuk.





Darabos, friss, alig főzött szilvalekvár - kenyérre is tökéletes

A lekvárba kerülhet egy kevés citrom is, hiszen ízében ez is harmonizál a szilvával, de nem csak emiatt szokás lekvárokba tenni, hanem azért, mert a citromsavnak köszönhetően a lekvár megőrzi eredeti színét.

Szilvalekvár - mire használjuk?

A kész szilvalekvárral már nincs is már dolgunk, mint felhasználni. A szilvalekvár - állagától függően - felhasználása igen széleskörű. Ízesíthetünk vele különféle őszre hangolt gyümölcsleveseket, kínálhatjuk vadhúsok, marha- sertés- illetve szárnyashús mellé, ha jó kemény lekvárral van dolgunk, akkor felhasználhatjuk szilvás gombóc vagy bukta töltésére is. A sűrű szilvalekvár elengedhetetlen részét képezi a derelyének és a flódninak is.





A rácsos linzetrorta egyik klasszikus tölteléke a fűszeres szilvalekvár

A sűrűbb lekvárokat bármilyen kelt tésztába belecsomagolhatjuk, készíthetünk töltött kuglófot, vagy kipróbálhatjuk a tepertős pogácsa alapokon nyugvó szilvás papucsot is, de az omlós tésztákhoz, a linzerekhez, hókiflikhez is nélkülözhetetlen egy jóféle, tartalmas szilvalekvár.

A lágyabb lekvárok jól illenek a reggeli kenyérre, egy-egy piskótához, gyümölcsrizs, tejbedara ízesítéséhez, tejes pite vagy fánk megbolondításához, de nagyon jó töltelékei lehetnek bármilyen piskótából készített roládnak, tortának, illetve joghurtos, túrós tortákba is nyugodtan beletehetjük.

Amennyiben a cukor nélkül készített, összesütött lekvárt választjuk, szinte lelkiismeret-furdalás nélkül használhatjuk bármibe. Egyre azonban vigyázzunk: a szilva bizonyos élettani hatásokkal bír, így egy adott mennyiség egyszeri elfogyasztását nem célszerű túllépni.





Szilvalekvár, a kamra kincse

Szilvás női szeszély

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
2 dkg sikér
7 tojás
10 dkg vaj
4 dkg porcukor
10 dkg porcukor
2 dl langyos tej
2 csipet só
1 kávéskanál fahéj
10 dkg mandulaforgács
35 dkg szilvalekvár

Elkészítés: A lisztet átszitálom, sikérrel gazdagítom, s csipetnyi sót és őrölt fahéjat adok hozzá. A 4 dkg porcukorral összemorzsolt élesztőt és a megolvasztott vajat a tejhez adom, végezetül hozzákeverem a tojások sárgáját is. A liszthez öntöm, majd a élesztős, tojásos, vajas tejet és a tésztát alaposan kidolgozom. A kész tésztát konyharuhával fedett tálban pihenni hagyom, majd tepsi méretűre nyújtom, és 180 fokra előmelegített sütőben kicsit elősütöm, amíg el nem kezd színesedni. Ekkor kiszedem, szilvalekvárral megkenem, és a 10 dkg porcukorral felvert habbal koronázom. A habot megszórom mandulaforgáccsal, és 200 fokon addig sütöm, amíg a mandulaforgácsok szépen megszínesednek, és a habnak is kellemesen karamellszíne nem lesz.

Szilvalekváros csiga

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
12 dkg töpörtyűkrém
2 tisztes csipet só
10-15 dkg szatmári szilvalekvár
1,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
csipet cukor

Elkészítés: A cukros tejben felfuttatott élesztőt a liszthez adom. Hozzákeverem még a tepertőkrémet is, majd az egészet alaposan kidolgozom. A kész tésztát letakarva pihentetem, majd mikor kész, átgyúrom, és viszonylag vékonyra kinyújtom. Jó alaposan megkenem lekvárral. A tésztát feltekerem, kétujjnyi karikákra vágom, és sütőpapíros tepsire fektetem. Legalább negyed órát hagyom kelni, majd a 185 fokra előmelegített sütőbe teszem, és zsemlebarnára sütöm.





A sűrű, krémes szilvalekvár bármilyen süteményhez jól illik

WESSELY MÁRTA - Praktikus

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
A legjobb, ami a szilvával történhet: szilvalekvár házilag
  2016-09-07 20:00:07, szerda
 
  A legjobb, ami a szilvával történhet: szilvalekvár házilag

A szilvalekvár évszázadok óta fontos tápláléka a magyar embernek. Az igazi szilvalekvárt cukor nélkül főzték keményre, majdnem feketére a csodás szatmári szilvából.

Augusztus végén a szilvafa alá ponyvák kerültek, ezekre rudakkal verték rá a szilvát. Óriási rézből készült lekvárfőző üstökben készült a szilva, melyet folyamatosan kevertek, míg ki nem váltak a magok, melyeket aztán óriási szűrök segítségével távolítottak el, majd a szilvalekvárt az üstben besűrítették. Ez a lekvárfajta a 19. században igen fontos exportcikkünk volt.





A nyár végének íze üvegbe zárva

A szilvalekvár tárolására a szilkének nevezett agyagedényt használták hagyományosan - és használják sok helyen még ma is, de vicces, hogy a legsűrűbb fajtákat faládában is tárolták.

Hogyan válasszunk szilvát?

Ha nincs saját, jól bejáratott szilvafánk, szedd magad akció keretében vagy a piacokon is hozzájuthatunk lekvárfőzésre alkalmas szilvához, csak vigyázzunk, el ne kapkodják előlünk a legjobbakat az egyre nagyobb számú pálinkafőzők. Figyeljünk, hogy a szilva húsa legyen édes, de ne legyen túl kemény, a héja ne legyen túl vastag. A gyümölcs húsa lehet egészen sötét (ilyen például a besztercei), de lehet világosabb, például a legédesebb ,,ageni" (ejtsd azseni) fajtából is, melynek húsa inkább pirosas színű. A legfinomabb szatmári szilvalekvárt (és a pálinkát is) a panyolai szilvából készítik.





Szilvalekvár alapanyag

Hogy készül a szilvalekvár?

Ha már megvan az előkészített, megmosott szilvánk, nincs más dolgunk, mint felállítani az udvaron az üstöt, tüzet rakni alá, és keverni, keverni, keverni, ami a gyümölcs elveszti víztartalmának javát, és sötét, sűrű, illatos lekvárt kapunk... Persze ha a hagyományos szilvalekvárfőzést inkább meghagyjuk a szatmáriaknak, készülhet tűzhelyen is a szilvalekvár, de ha szeretnénk megspórolni magunknak a folyamatos kevergetést, és nincs kedvünk a pöfékelő fazék mellett órákat eltölteni, választhatjuk a sütőben készülő szilvalekvár receptjét is. Igaz, ez egész éjszaka készül, de nem lesz vele sok gondunk.

Mit készítsünk majd a szilvalekvárból?





Vajas kenyéren is mennyei

A szilvalekvár nemcsak desszertek fontos alkotórésze! Készíthetünk vele mártásokat finom húsételekhez is. Ezt a szilvamártásos vaddisznókarajt disznókarajból is el lehet készíteni, de ez a chilis borjúmáj is megbolondult egy kis szilvalekvártól.A szilvásgombóc rajongói fokozhatják az élvezeteket szilvalekváros öntettel, de a gőzgombócba is jóféle szilvalekvár illik. A flódniba is kell belőle természetesen , de nem elvetendő reggelire egy szelet kenyéren vagy kalácson, palacsintába töltve - vagy csak úgy, a kamrában kóstolgatva, hogy nem romlott-e esetleg meg.





Húsfélékhez is felhasználható

Csőben sült balzsamos-szilvás pulykamell

Hozzávalók:
80 dkg pulykamellfilé
20 dkg füstölt sajt
4 dl főzőtejszín
6 evőkanál balzsamos szilvalekvár

bors
1 mokkáskanál fahéj

Elkészítés: A pulykamellszeleteket kiklopfoljuk, forró serpenyőben elősütjük. A füstölt sajttal és a szilvalekvárral rétegezve hőálló tálba rakjuk, leöntjük a tejszínnel, és alufóliával letakarva, sütőben készre sütjük. Tálalhatunk hozzá rizst, hagymás krumplit.

Szilvalekvár, melyet tilos megkavarni

Hozzávalók:
4 kg érett besztercei szilva
40-80 dkg cukor (a gyümölcs édességétől függően)
fél dl 20 %-os ecet

Elkészítés: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, egy nagyobb edénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és a fél dl ecetet. 24 órán át letakarva tartjuk, majd felteszük főni. A forrástól számítva kb. 5 órán át főzzük kisebb hőfokon, a lényege, hogy TILOS MEGKAVARNI! Akkor lesz sűrű lekvár, ha 1/3-ra összefő a mennyiség. A végén 15-20 percig folyamatosan keverjük, hogy szétessen a még egyben lévő héj is. Üvegekbe merjük, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

SB - Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Sülve, főve, sülve-főve: így lesz tökéletes a szilvalekvár!
  2016-09-07 19:25:48, szerda
 
  Sülve, főve, sülve-főve: így lesz tökéletes a szilvalekvár!

A szilvát sokféleképp tartósíthatjuk, a savanyúnak eltett gyümölcs mellett készíthetünk fűszeres chutney-kat, vagy lekvárt. Ám a lekvár elkészítésénél is több lehetőségünk van.

A szilvalekvárt főzhetjük, süthetjük vagy akár kombinálhatjuk is ezt a két módszert.

A főzéssel készített szilvalekvár általában több cukort tartalmaz, színe élénkebb, állaga krémesebb, lágyabb.

A sütéssel készített lekvárok jelentős részében nincs hozzáadott cukor, csupán az érett gyümölcs édessége és a benne lévő cukor sütéskor keletkező extra aromája adja édeskés ízét. A sütött szilvalekvár színe sötétebb, állaga sokkal sűrűbb, mint a főzött lekvároké.






A főtt, majd sütött lekvárok esetében a két módszer jó tulajdonságai adódnak össze. A kevésbé édes, talán még kissé éretlen szemeknek jó tesz a főzés és a cukor, majd a szilvalekvártól elvárt sűrűséget a sütés adja meg, így a végeredmény édes és megáll benne a kanál.

A szilvát készíthetjük úgy is, hogy először sütőbe tesszük az alapanyagot, majd az édes és már puha masszát cukorral felfőzzük. Ebben az esetben a sütésnek köszönhetően megúszható az első forrásig való kevergetés, kevesebb munkával készül el a lekvár.
Fűszerezés

A szilvalekvár könnyedén és jól fűszerezhető. A klasszikus édes fűszerek (szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, vanília) mellett szegfűborssal, kardamommal is ízesíthető, karakterét megadhatjuk különféle zöld fűszerekkel is, illetve csokoládéval, marcipánnal, kandírozott narancs- vagy citromhéjjal is gazdagíthatjuk.

A lekvárhoz adhatunk egy kevés alkoholt is, vörösborral, rummal vagy épp egy kevés ginnel megbolondíthatjuk a lekvárunkat. Nem feltétlen muszáj az egész adagot egy íznek megfelelően hangolni, ha időnk és energiánk engedi, nyugodtan készítsünk egyszerre többféle ízesítésű lekvárt is.
Csak minőségi alapanyagból!

Arra ügyeljünk, hogy mindig hibátlan gyümölcsből dolgozzunk, tiszta, morzsamentes konyhába és ne felejtsük el kidunsztolni a lekvárjainkat, hogy minél tovább élvezhessük a nyár végi ízeket.

WESSELY MÁRTA - Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Paradicsomos málnadzsem
  2016-07-04 22:40:59, hétfő
 
  Paradicsomos málnadzsem

Hozzávalók:
1 kg málna
25 dkg paradicsom
50 dkg zselécukor
3 dkg hibiszkuszvirág


Elkészítés: 1. A málnát a cukorral feltesszük főni alacsony hőfokon, addig kevergetjük, amíg levet enged, és a cukor felolvad.

2. Kockára vágott paradicsomot és hibiszkusz virágot adunk hozzá.

3. Körülbelül negyed órát főzzük, majd forrón üvegekbe töltjük, és forró vízben áztatott kupakokkal lezárjuk.

4. Forró vízzel teli edénybe állítjuk az üvegeket, így 25 percig főzzük.

5. Majd a tűzről levéve hideg vizet folyatunk rá, amíg az üvegek lehűlnek, és a kupakok behorpadnak a vákuumtól.





Elkészítés: 20 + 25 perc
Fogyasztható: azonnal


Megjegyzés

Őszi Balázs receptje.

Fotó: Győrfi Viki
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Marcipános málnadzsem pirított mandulával
  2016-07-04 22:38:08, hétfő
 
  Marcipános málnadzsem pirított mandulával

Hozzávalók:
1 kg málna
50 dkg zselécukor
15 dkg marcipán
10 dkg szeletelt mandula

Elkészítés: 1. A málnát a cukorral feltesszük főni alacsony hőfokon, addig kevergetjük, amíg levet enged, és a cukor felolvad.

2. 10 perc főzés után belereszeljük a marcipánt, majd még 5 percig főzzük.

3. A mandulát serpenyőben megpirítjuk, és a lekvárhoz adjuk.

4. A lekvárt forrón üvegekbe töltjük, és forró vízben áztatott kupakokkal lezárjuk.

5. Forró vízzel teli edénybe állítjuk az üvegeket, így 25 percig főzzük.

6. Majd a tűzről levéve hideg vizet folyatunk rá, amíg az üvegek lehűlnek, és a kupakok behorpadnak a vákuumtól.





Elkészítés: 20 + 25 perc
Fogyasztható: azonnal

Megjegyzés

Őszi Balázs receptje.

Fotó: Győrfi Viki
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Ribizlilekvár
  2016-07-04 22:34:40, hétfő
 
  Ribizlilekvár

Hozzávalók:
2 kg ribizli
70 dkg kristálycukor
1 tasak 2:1 arányú befőző dzsem fix
kevés víz

Elkészítés: 1. A ribizlit megtisztítjuk, talán ez a legidőigényesebb az egészben.

2. A ribizlit kevés vízzel felteszem főni. Eközben a cukrot és a dzsem fixet összekeverem.

3. Amikor már egy kis levet engedett a ribizli, hozzákeverem a cukros keveréket, majd amikor már kellő levet engedett a gyümölcs, botmixerrel szétturmixolom a ribizliszemeket.

4. Megvárom, hogy forrni kezdjen, és sűrű kevergetés közben kb. 10 percig még főzöm.

5. Tetszés szerinti méretű üvegekbe töltöm még forrón a lekvárt. Nekem 7 db 330 ml-es kis üveg telt meg vele. Miután beletöltöttem a lekvárt, rázárom a fedelét, 5 percig fejjel lefelé hagyom pihenni.

6. Ezután következik a dunsztolás. Ahogy nagymamámnál láttam, egy fotelt kibélelek takaróval, belehelyeztem az üvegeket, betakarom mindenütt még egy pokróccal.

Megjegyzés

Barátom alig bírta kivárni, már harmadnapra fel is bontotta az első üveget. :) Most készítettem először lekvárt, és nagy sikerélményt okozott.

Mindenkinek az édesség érzetétől függ, hogy mennyi cukrot kell beletenni. Nekünk ennyi is bőven elegendő lett. Igaz, hogy a dzsem fix-zacskója 1,2 kg gyümölcshöz írja, de a 2kg ribizlit is kellően besűrítette.
Kerpen Andrea

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 59
  • e Hét: 1812
  • e Hónap: 6850
  • e Év: 136557
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.