Regisztráció  Belépés
illike.blog.xfree.hu
Az ember minden jel szerint arra lett teremtve, hogy gondolkodjék. Ebben rejlik minden méltósága és minden érdeme. Egyetlen kötelessége, hogy helyesen gondolkod... K. I.
1960.08.30
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Miből készül? A virsli megdöbbentő anatómiája
  2012-07-10 13:46:28, kedd
 
 



Régen a virsli péppé vert marhahúsból, illetve bécsi frankfurti esetén disznóhús hozzáadásával készült.

Ma a magyar élelmiszer törvénykönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) alapján jelenleg a virsli legfeljebb 70%-ban állhat vízből. Amennyiben a gyártók tartják magukat a hivatalos előírásokhoz - és miért ne tartanák magukat - akkor vajon mivel töltik ki a maradék 30%-ot?

Tartalom:

Mi mindennel helyettesíthető a hús?
A kutyának már nem kell?
Marha jó recept
Mindent bele, avagy mi kerül a virslibe?
Mindent bele, avagy mi kerül a virslibe?

A magyar élelmiszerkönyv előírásai szerint a virsli legfeljebb 69% vizet tartalmazhat. A maradék pedig... nos, aki meggyőződéssel ragaszkodik a virslievéshez, inkább ne olvasson tovább.

Régóta tudjuk, hogy a párizsihoz hasonlóan a virslibe is a húsipari hulladék kerül. A "ne akard tudni, micsoda" kategóriától a szolidabb szőrös-bőrös-szalonnás verziókig terjed a skála, és sokszor sajnos a magasabb ár sem garancia a magasabb minőségre. A legolcsóbb fajta virsliktől viszont kifejezetten érdemes óvakodni. Aki emlékszik még azokra a típusokra, amik roppantak a fogunk alatt, nyilván sejtik, hogy a helyzet sokat romlott az elmúlt két évtizedben.

A kutyának már nem kell?

Manapság már az is előfordul, hogy egy macska vagy kutya rá sem hederít bizonyos virslikre, és nyilván a virsli fogyasztónak is feltűnt, hogy az állag tényleg nem a régi. Igazi, roppanós élményt már nagyon kevés termék nyújt, hiszen sem a víz, sem a szója nem roppan elég jól.

Ennél is aggasztóbb, hogy némelyik virslit már rágni sem kell, hiszen egyszerű masszaként adja meg magát a kés és a villa támadásakor. Régen ritka balesetnek számított, ha kidurrant vagy szétnyílt a virsli, ma már stopperrel a kezünkben kell őriznünk a fazekat, ha szeretnénk még egyben felszolgálni a virsliszerű készítményt. Márpedig a hús nem dagad háromszorosára a forró vízben.

Marha jó recept

Az eredeti virsli péppé vert marhahúsból - bécsi frankfurti esetén disznóhússal keverve - készült, amit fűszerezés után juhbélbe töltöttek, majd fellógatták füstölni az aroma és a tartósítás végett. Ez nagyjából semmiben nem emlékeztet a boltokban ma kapható készítményekhez, talán annyi a közös bennük, hogy némelyikben tényleg van marhahús, és van, amelyiknek füstös íze van.

A jelenlegi előírás szerinti legfeljebb 69%-os víztartalom egyébként nem jelenti azt, hogy mindegyik típusban ennyi van, de azért a gyártók zöme törekszik rá, hogy alkalmazkodjon az előírásokhoz. Ám ha megnézzük néhány, találomra kiválasztott termék apróbetűit, bizony, sokszor már második helyen (tehát második legnagyobb mennyiségben) találjuk a vizet az összetevők között.

Mi mindennel helyettesíthető a hús?

A hajdani fűszeres húspép nagy részét ma szójával, bőrkével, csontpéppel, gyártási szalonnával, cukorral, burgonyakeményítővel, stabilizátorral, savanyúságot szabályozó anyagokkal, ízfokozókkal, tartósítószerekkel és mesterséges aromákkal pótolják. A hús pedig, ami belekerül, még az élelmiszergyártók által bevallottan is olyan minőségű, hogy más formában nem lehetne értékesíteni.

A "nyomokban tartalmazhat" utóirat is egyre hosszabb felsorolással örvendeztet meg bennünket, az embernek néha az az érzése, hogy az egész étlapot kapja egyetlen kis rózsaszín rudacskában.

Szinte mindegyiken megtalálható a tej- tojás- és szójaszármazék, de némelyik csomagoláson olvastunk zellert, mustár származékot - akármi is legyen az -, búzát, pisztáciát és mandulát is. Ja, és kék nejlonzacskót, ahogy az a Kisalföld weboldalán fényképekkel dokumentálva is látható, valamint használt BKV-jegyet - forrás a blogter.hu - igaz, ez csak a csomagolásba került bele...

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségről  
Mi a rossz a magyar
  2011-10-16 16:05:22, vasárnap
 
  konyhában:


túl zsíros ételek,
túl sós és fűszeres ételek,
túlfőzött, kilúgozott ételek,
nehezen emészthető húsok magas aránya,
disznóhús és egészségtelen belsőségek felhasználása,
panírozás (rántott ételek) magas aránya,
nagy kalóriatartalmú ételek magas aránya,
kevés friss zöldség felhasználása,
kevés hal felhasználása,
újabban a tartósított élelmiszerek felhasználása.





Egészséges táplálkozás


Ez a cikk tulajdonképpen a magyar konyha egészségtelen megoldásaira kívánja felhívni figyelmünket.


Magyarországon a halálokok közül az emésztőszervi betegségek a 2. helyen vannak a szív és érrendszeri betegségek után, bár az étkezésnek az utóbbival is sok az összefüggése.
A hagyományos magyar konyha alkalmazása elhízásra hajlamosít, technológiája révén pedig kilúgozza azokat az értékes anyagokat az alapanyagokból, melyek nélkülözhetetlenek az egészséges élethez.

Ezen kívül általában mértéktelenül sokat eszünk. Az emésztés túlterhelése elvonja a vért más szervektől az emésztőszervek javára, időlegesen óriásira növeli a vér zsírtartalmát és növeli a szív munkáját, csökkenti az agy és az izmok vérellátását.
A mértéktelen nagy evések igen súlyos kárt tesznek szervezetünkben, minden falat, amely fölöslegesen megy le a torkunkon egészségtelen és amely nem megy le a torkunkon az tiszta egészség.
Emésztésünk a belekbe tóduló emésztést segítő anyagok segítségével történik (gyomorsav, epe...stb.) ezen váladéktermelő mirigyek kapacitása nem végtelen és időskorra csökken, nagy evések alkalmával ezen emésztéshez szükséges anyagok részleges hiánya miatt az elfogyasztott étel egy része emésztetlenül jut el a vastagbelünkbe, ahol rothadásnak indul, az összes következményeivel együtt.
Gondoljunk szervezetünk véges kapacitásaira!
 
 
0 komment , kategória:  Egészségről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 1825 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 499
  • e Hét: 499
  • e Hónap: 8838
  • e Év: 123078
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.