Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
A gluténérzékenység 6 jele
  2017-11-15 22:25:36, szerda
 
  A gluténérzékenység felismerése és a cöliákia diagnosztizálása nem könnyű feladat, különösen a betegség kezdeti szakaszában. Gyakran a tesztek sem adnak helyes eredményt, pedig a beteg már érzékeli a tüneteket.

A hagyományos vértesztek a 6 polipeptidből csak egyet vizsgálnak, a gliadint. De emellett a betegséget még okozhatja az agglutinin, glteomorphin, gituenin, prodynorphin és az omega gliadin.

A gluténérzékenység hat gyakori tünete:

1, Emésztőrendszeri és emésztési problémák: puffadás, túlzott gázképződés, hányinger, székrekedés, émelygés, hasi görcsök.

2, Fejfájás, migrén.

3, Fibromyalgia: izom és kötőszövet fájdalom.

4, Hangulatváltozás, érzelmi kitörések.

5, Neurológiai tünetek: szédülés, egyensúlyzavar, fáradtság, bizsergés, zsibbadás.

6, Étkezés után jelentkező fáradtság.

Akinél a fenti tünetek jelentkeznek, természetesen forduljon orvoshoz, azonban, ha nem sikerül diagnózist felállítani, érdemes egy 60 napos gluténmentes diétát kezdeni. Ha a diéta hatására a tünetek csillapodnak vagy elmúlnak, átmenetileg vissza kell térni az eredeti étrendre, hogy kiderüljön, valóban az étrend megváltoztatása okozta-e a tünetek múlását.

Ha a betegség kiderül, ez életre szóló gluténmentes diétát jelent. A glutén enteropátia vagy mostani nevén cöliákia ezen felül hajlamosít a rosszindulatú nyirokmirigy betegségek (limfómák) kialakulására is. Gyakran társul vérszegénységgel, fogyással a nem kezelt betegség.

A burgonya, a kukorica nem tartalmaz glutént, de a gabonafélék igen. A nemesített hibrid gabona fajták az előbb említett komponensekből igen sokat tartalmaznak, sokkal többet, mint az ősi búza fajták. Persze az igazi gluténérzékenység nem dózisfüggő, mert morzsányi mennyiség is elég a tünetek kialakulásához. Mégis, a rövid szárú, sok szemsorú gabonák elterjedése óta a betegség gyakorisága oly mértékben megnövekedett, hogy ezt a tényt egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Gluténmentes nokedli
  2016-08-06 20:58:55, szombat
 
  Hozzávalók:

50 dkg kölesliszt
50 dkg kukoricaliszt
4 házi tojás
himakája só
tisztított víz
Elkészítése:

- A tojást egy mély tányérban felverem
- A liszteket egy nagy tálban összekeverem
- A tojást apránként hozzáadom a lisztkeverékhez. Közben kevergetem a masszát állandóan. Megsózom.
- Majd annyi vizet öntök hozzá, hogy lágy nokedli tészta legyen. Jól keverhető legyen, de ne legyen folyós. Esetleg lehet egy próbát csinálni a szaggatón.
- 30 percig állni hagyom
- Közben sóval és egy fakanálnyi zsírral teszek oda vizet forrni.
- Amikor forr beleszaggatom a tésztát.
- Ha feljöttek a galuskák a tetejére, még kb. 3 percig főzöm őket. Szűrő kanállal kiszedem.
- Tésztaszűrőbe teszem, hogy lecsepegjenek.
- Ha mindet kifőztem és leszűrtem, 2 evőkanál zsírral, vagy olajjal összekeverem a tésztát, hogy ne ragadjon össze.
Forrás : antalvali.com Link
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Lisztérzékenység : tények és tévhitek
  2016-07-06 22:54:58, szerda
 
  A lisztérzékenység (coeliakia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén hatására alakul ki az arra fogékony egyénekben. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is okozhatnak gyulladást az arra érzékeny betegekben. Összegyűjtöttünk néhány tényt, illetve tévhitet a betegséggel kapcsolatban. Íme!

A lisztérzékenység kinőhető - Részben tény, részben tévhit
Néhány - vélhetően tévesen - lisztérzékenynek diagnosztizált beteg a sokéves gluténmentes étrend után jól tolerálja a glutén ismételt fogyasztását. A glutén étrendbe történő visszavezetése fentiek értelmében ésszerű lehet. Ha a tünetek újból jelentkeznek, a diétát azonnal újra kell kezdeni!

A lisztérzékenység (gluténérzékenység), gabonaallergia (búzaallergia) ugyanaz a betegség-Tévhit
A búzaallergiát gyakran összetévesztik a lisztérzékenységgel. A búzaallergia fő kiváltói a búzában lévő albumin, glutén és globulin. A diagnózist nem könnyű felállítani, mivel tünetei nem jellegzetesek (általános allergiás tünetek), könnyen összetéveszthetőek más betegségekkel, allergiákkal.

A lisztérzékenység nem gyógyítható, kizárólag gluténmentes diétával tehető tünetmentessé-Tény
Lisztérzékenység esetén teljes gluténmentes diéta tartása szükséges, mivel már kis mennyiségű glutén elfogyasztása esetén is panaszok lépnek fel. A betegeknek részletes dietetikai tanácsadásra van szükségük, mivel a glutén igen elterjedt rejtett formában is az élelmiszerekben.

Ismeretlen eredetű vérszegénység lisztérzékenység gyanúját keltheti-Tény
Gyakran a vashiányos vérszegénység a lisztérzérzékenység egyetlen tünete. Ismeretlen eredetű vérszegénység esetén mindig gondolni kell a lisztérzékenység lehetőségére!

A glutén felszívódhat bőrön keresztül is -Tévhit
A glutén a gabonában található fehérje, mely az elfogyasztott táplálékkal jut a bélrendszerbe és ott szívódik fel.

A lisztérzékeny emberek mindig soványak -Tévhit
A lisztérzékenység nemcsak sovány, hanem súlyfelesleggel rendelkező emberek esetén is előfordulhat. A felnőttkorban diagnosztizált lisztérzékeny betegek többsége (ellentétben a gyermekkori esetekkel), nem alultáplált, hanem gyakran túlsúlyos.

A lisztérzékenység csak gyermekkorban alakulhat ki -Tévhit
A lisztérzékenység bármely életkorban elkezdődhet. Csecsemőknél a tünetek az első gluténtartalmú ételek elfogyasztását követően 6-12 hónappal kezdődnek, általában fokozatosan alakulnak ki. Az esetek egy részében a tünetek azonban csak felnőttkorban jelennek meg.

A lisztérzékenyek nem ehetnek zabot - Részben tény, részben tévhit

A lisztérzékenységet csak öröklődés útján lehet szerezni -Tévhit
A betegség kialakulására való hajlam öröklődést mutat. Kétségtelen, hogy a lisztérzékenyek elsőfokú rokonai között tízszer gyakoribb a betegség előfordulása, mint az átlagnépességben, azonban az öröklődés nem kötelező érvényű. A lisztérzékenység kialakulásában a genetikai tényezők mellett ugyanis immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszhatnak.
Forrás : (WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi) Link
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
A gluténérzékenység 6 jele
  2016-04-12 12:58:59, kedd
 
  A gluténérzékenység felismerése és a cöliákia diagnosztizálása nem könnyű feladat, különösen a betegség kezdeti szakaszában. Gyakran a tesztek sem adnak helyes eredményt, pedig a beteg már érzékeli a tüneteket.

A hagyományos vértesztek a 6 polipeptidből csak egyet vizsgálnak, a gliadint. De emellett a betegséget még okozhatja az agglutinin, glteomorphin, gituenin, prodynorphin és az omega gliadin.

A gluténérzékenység hat gyakori tünete:
1, Emésztőrendszeri és emésztési problémák: puffadás, túlzott gázképződés, hányinger, székrekedés, émelygés, hasi görcsök.
2, Fejfájás, migrén.
3, Fibromyalgia: izom és kötőszövet fájdalom.
4, Hangulatváltozás, érzelmi kitörések.
5, Neurológiai tünetek: szédülés, egyensúlyzavar, fáradtság, bizsergés, zsibbadás.
6, Étkezés után jelentkező fáradtság.

Akinél a fenti tünetek jelentkeznek, természetesen forduljon orvoshoz, azonban, ha nem sikerül diagnózist felállítani, érdemes egy 60 napos gluténmentes diétát kezdeni. Ha a diéta hatására a tünetek csillapodnak vagy elmúlnak, átmenetileg vissza kell térni az eredeti étrendre, hogy kiderüljön, valóban az étrend megváltoztatása okozta-e a tünetek múlását.

Ha a betegség kiderül, ez életre szóló gluténmentes diétát jelent. A glutén enteropátia vagy mostani nevén cöliákia ezen felül hajlamosít a rosszindulatú nyirokmirigy betegségek (limfómák) kialakulására is. Gyakran társul vérszegénységgel, fogyással a nem kezelt betegség.

A burgonya, a kukorica nem tartalmaz glutént, de a gabonafélék igen. A nemesített hibrid gabona fajták az előbb említett komponensekből igen sokat tartalmaznak, sokkal többet, mint az ősi búza fajták. Persze az igazi gluténérzékenység nem dózisfüggő, mert morzsányi mennyiség is elég a tünetek kialakulásához. Mégis, a rövid szárú, sok szemsorú gabonák elterjedése óta a betegség gyakorisága oly mértékben megnövekedett, hogy ezt a tényt egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Glutén a rejtett gyilkos
  2015-07-21 08:47:18, kedd
 
  Az 1920-as években, az amerikai kormány megállapította, hogy a fehér liszttel etetett állatok súlyos neurológiai betegségeket kaptak és meghaltak. A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában található a keményítővel együtt. Ahelyett, hogy betiltották volna, az FDA bejelentette, hogy a legtöbb fehér lisztes terméket innentől “dúsítják" vassal és néhány vitaminnal, hogy “orvosolják" a problémát. Sajnos, ez a döntés egy még alattomosabb helyzetet segített létrehozni, amely cukorbetegséghez, szívbetegségekhez és rákhoz vezet emberek milliói számára.

Gluténérzékenység

A gluténérzékenység egyre járványossá válik. A gluténérzékenység nem betegség. Sikértartalmú termékek fogyasztása váltja ki. Az egyetlen módja, hogy az emberek elkerüljék annak szövődményeit az az, hogy kiiktatják étrendjükből a gluténtartalmú ételeket.

Jelenleg 35 betegséget ismerünk, a New England Journal of Medicine legújabb tanulmánya szerint, amelyet a glutén fogyasztása okozhat. Néhány ezek közül a tünetek közül: arthritis, ADHD, depresszió, szorongás, IBS, lupus, gyakori fejfájás, fáradtság, ekcéma, izomkoordináció elvesztése, csontritkulás, legyengült immunrendszer, gombás fertőzések elburjánzása, szervgyulladás, fogyás / testtömeg-növekedés és alultápláltság.

A gluténérzékenység növeli az 1. típusú cukorbetegség, az elhízás, a gyomor-bél daganatok, agyi rendellenességek, az autizmus és a pajzsmirigy betegségek kockázatát.

A glutén ördögi köre

A glutént szándékosan adják hozzá egyes termékekhez, mert növeli az éhségérzetet, igy az ember többet fogyaszt abból. (Növeli a ghrelin mennyiségét az emésztőcsatornában.) A glutén megzavarja a leptin termelődését is. A leptin mennyisége mondja meg az agynak, hogy a gyomor tele van és ideje zsírt lebontani. A leptin normalizálja a gerincvelő fájdalomérzetét is.

A gluténérzékenység gyulladást okoz, ami károsítja a test szöveteiben létrejövő autoimmun választ, amelynek eredményeképp az immunrendszer végül a szervezet saját sejtjeit támadja meg.

- A C-reaktív fehérje mennyisége emelkedik, válaszul a gyulladásra, a koleszterinszint nő, és kalcium kezd lerakódni az artériák falán, a vérnyomás pedig mindez okán emelkedik.
- A cukor nem lehet egyedül a rákos sejtek üzemanyaga. A glutén és a glutamin nevű aminosav kritikus szerepet játszanak a rák kialakulásának folyamatában.
- A sikér olyan excitotoxin, amely irritálja, károsítja és megölheti az agysejteket. Egy 2006-os tanulmányban 131 ADHD-ben (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban) szenvedő gyermek táplálkozásából eltávolitották a sikért, és mind a 131 gyermek állapotában jelentős javulás volt megfigyelhető.

A University of California kutatói gluténérzékeny embereket 10 napra paleo diétára fogtak. A diéta eredményeként vérnyomásuk csökkent a vér inzulin szintjével együtt, a vérben lévő jó koleszterin értéke emelkedett, a rossz koleszterin szintje pedig süllyedt- mindössze 10 nap alatt!
A glutén fogyasztását csontsűrűség problémákkal (csontritkulás), fibromialgiával, autizmussal, depresszióval hozzák összefüggésbe a kutatók.

A megoldás: más megoldás nincs, csak egyszerűen el kell hagynunk étrendünkből a glutént!
Forrás:mkh.valosag.net/
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Lisztérzékenység, glutén intolerancia
  2015-05-11 16:48:52, hétfő
 
  A glutén intolerancia vagy lisztérzékenység egy krónikus felszívódási zavar, mely az összes hasonló típusú betegség közül a legrosszabb. Ha valakinél a letargia, testsúly csökkenés, étvágytalanság, világos színű, rendkívül kellemetlen szagú széklet, gyengeség, hasi fájdalom vagy anémia (vérszegénység) tünetei jelentkeznek, érdemes felvetni a lisztérzékenység lehetőségét.

A glutén intolerancia sokszor drámai tünetekkel jelentkezik, melynek során alultápláltság, általános egészségromlás, a vitalitás elvesztése jellemezhet az évek során.

A lisztérzékenység klasszikus formái már a beteg életének korai szakaszában jelentkeznek, amint a glutén bekerül a táplálkozásba. Ilyenkor a gyermek növekedése lelassul, izomzata nem fejlődik megfelelően. A zsír felszívódása károsodik, gyakori a zsíroldékony vitaminok hiánya és ezzel párhuzamosa sok más fontos tápanyag is kiürülhet a szervezetből.

A lisztérzékenységet gyakran csak felnőttkorban diagnosztizálják, ami valójában már gyermekkorban kezdődik, az enyhe és szinte észrevétlen tünetek csak lassan, fokozatosan alakulnak ki.

A glutén a búzában, árpában, zabban, rozsban és más gabonákban található fehérje. Ha lisztérzékeny beteg ezeket a gabonaféléket fogyasztja, súlyos emésztőrendszeri zavarok alakulhatnak ki.

A kalászos gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab, tritikálé) egy összetett, nagy fehérje molekulát tartalmaznak, amit gluténnek nevezünk. A glutén hatására a betegek immunrendszere ellenanyagot állít elő, de nem a gluténnal szemben, hanem a vékonybélhámsejtekben lévő transzglutamináz enzim ellen! Ezért tehát nem egyszerű étel allergiáról, hanem egy glutén által aktivált autoimmun betegségről van szó.

Tehát egy olyan autoimmun betegségről van szó, amit a glutén ,,robbant be", és ez gyakorlatilag bármely életkorban jelentkezhet, bár kétségtelen, hogy az idő múlásával egyre kisebb valószínűséggel.

Gyerekeknél általában 4 hónapos korban alakul ki a betegség, amit tovább súlyosbíthat más ételallergia (pl. laktóz érzékenység). A szoptatás csökkenti az ételallergiák kialakulásának rizikóját.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy lisztérzékenyeknél szignifikánsan megnő a skizofrénia a szklerózis multiplex, valamint a Non-Hodgkin limfómák kialakulásának esélye.

A lisztérzékenység egyetlen jelenlegi gyógymódja a teljes egészében gluténmentes diéta. Ez csöppet sem egyszerű feladat. Nagyon alaposan oda kell figyelni arra, hogy pl. főzés során az ételek ne érintkezzenek búzával vagy búzaliszttel, mert már minimális glutén is kiválthatja a súlyos tüneteket. A glutén pedig rengeteg ételben megtalálható: fagylaltok, levesek, saláta dresszingek, szószok, sütemények, stb.

A lisztérzékenyeknek ezért nagyon résen kell lenniük akkor is, ha étterembe mennek, hiszen az ételek könnyen ,,szennyeződhetnek" liszttel vagy más, glutén tartalmú étellel. Ha pedig a tünetek kialakulnak, 5 napig is eltarthatnak egy vétlen éttermi vacsora után.

A legjobb megoldás, ha a glutén intoleranciában szenvedő beteg olyan ételeket iktat be étrendjébe, melyek egyáltalán nem tartalmaznak glutént (burgonya, kukorica, rizs, köles), ezen kívül figyel arra, hogy biztosítsa a szervezete számára szükséges vitaminokat, esszenciális zsírsavakat, zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
8 gluténmentes recept a lapos hasért
  2015-05-11 15:55:10, hétfő
 
  A Lapos has étrend a hagyományos mediterrán diétán alapul - az étrend csökkentheti a szívbetegségek, a cukorbetegség és néhány rákfajta kialakulásának esélyét. Minden recept tartalmazza a monotelítetlen zsírsavakat.

Gránátalmás-barackos smoothie
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítése: 10 perc
Egészséges zsírsav benne: lenmag
- Hozzávalók:
1 nagyobb barack, meghámozva és felszeletelve
1/3 csésze gránátalma juice
2 teáskanál 0%-os görög joghurt
1 teáskanál lenmag olaj
2 teáskanál méz
4 jégkocka

A turmixgépbe beledobjuk a barackot, a gránátalma juicet, a joghurtot, az olajat, a mézet és a jégkockákat. Addig turmixoljuk, amíg bársonyosan sima lesz. Egy magas pohárba öntjük és szervírozzuk.

Tipp: Öntsük a smoothiet egy termoszba és vigyük magunkkal délelőttre vagy a délutáni uzsonnának. Rázzuk fel jól fogyasztás előtt!

Tápanyagok: 298 kcal, 4 gr fehérje, 43 gr szénhidrát, 14 gr zsír, 1 gr telített zsírsav, 2 gr rost, 24 mg nátrim

Fűszeres lazacos szendvics
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítése: 15 perc
Egészséges zsírsav benne: avokádó
- Hozzávalók:
1 rózsaszín lazac konzerv
¼ csésze gluténmentes, zsírcsökkentett torma-Dijon majonéz
2 gluténmentes, teljes kiörlésű bagett, felszeletelve, megpirítva
1 csésze vegyes bébi zöldség
1 avokádó, meghámozva, felszeletelve
¼ kisebb kígyóuborka (magmentes), vékonyra szeletelve
¼ kisebb vörös hagyma vékonyra szelve
1. Keverjük össze a lazacot és a majonézt egy közepes tálban, törjük össze villával, ameddig el nem keveredik.
2. 4 bagettet készítsünk elő, mindegyik tetejére halmozzuk az ¼-ét zöldségeknek, a lazacnak, az avokádónak, az uborkának és a hagymának.
3. Szervírozzuk

Tápanyag: 431 kcal, 24 g fehérje, 42 g szénhidrát, 19 g zsír, 3 g telített zsírsav,5 g rost, 768 mg nátrium

Házi paradicsom saláta citrom aiolival
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítése: 15 perc
Egészséges zsírsav benne: kanola olaj majonéz
- Hozzávalók:
Negyed csésze canola olaj majonéz
1 teáskanál citrom juice
Fél teáskanál reszelt citromhéj
Fél teáskanál gluténmentes Dijoni mustár
1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
2 közepes házi paradicsom, vékonyra vágva
kisebb vörös hagyma, szeletelve
Negyed csésze bazsalikom levél
2 teáskanál kapribogyó

1. Verjük fel a majonézt a citrom juice-val, a citromhéjjal, a mustárral és a fokhagymával egy kis edényben.
2. Rendezzük el a paradicsmkarikákat 4 salátás tányérra. Használjuk a kanál hátulját, hogy egyenletesen elrendezzük az aiolit a paradicsomokon. Szórjuk rá a hagymát az aiolira. Szórjuk meg egy kis bazsalikommal és kapribogyóval. Szervírozzuk.

Tápanyag 58 kcal, 4 g zsír, 0.5 g telített zsírsav, 1 g fehérje, 5 g szénhidrát, 1 g rost, 176 mg nátrium

Grillezett körte saláta dióval és gránátalma vinaigrette-tel
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítése: 30 perc
Egészséges zsírsav benne: dió
- Hozzávalók:
2 Bosc vagy Anjou körte, elnegyedelve, kimagozva
2 teáskanál cukrozatlan gránátalmalé
1 teáskanál fehér borecet
1 teáskanál olívaolaj
1 tk méz
1 tk gluténmentes mustár
¼ tk só
1 csokor vizitorma, legyalulva
1 fej belga endívia, vékonyra szeletelve
½ csésze dió, megpirítva, összetörve
4 tk gluténmentes kék vagy gorgonzola sajt

1. Üzemeljük be a grill sütőt és melegítsük elő közepes hőmérsékletre.
2. Fújjuk be a körtéket egy kis sütőspray-jel. Tegyük a grillre, és addig süssük mindkét oldalukat 3-3 percig. Rakjuk át a tányérra.
3. Keverjük el a gránátalma levet az ecettel, az olajjal, a mézzel, a mustárral és a sóval egy nagy tálban. Adjuk hozzá a vizitormát és az endíviát
4. Válasszuk szét a vizitormás keveréket a 4 tányér között. Mindegyik tetejére rakjunk 2 körte darabot, 2 tk diót és 1 tk sajtos majd szervírozzuk.

Tipp: A lgjobb ízhatás elérésért győződjünk meg, hogy megfelelően érett a körte. Ha nem, akkor rakjuk egy tálba almával és banánnal és szobahőmérsékleten tároljuk 1-2 napig ,így felgyorsíthatjuk az érést.

Tápérték: 206 kcal, 5 g fehérje, 24 g szénhidrát, 12 g zsír, 2.5 g telített zsír, 5 g rost, 297 mg nátrium

Mentás görögdinnye saláta avokádóval
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítése: 15 perc
Egészséges zsírsav benne: avokádó
- Hozzávalók:
2 tk lime juice
1 tk olívaolaj
Negyed tk só
1 kisebb magozott görögdinnye, amit feldarabolunk
1 avokádó, meghámozva, felszeletelve
Fél vörös hagyma vékonyra szelve
3 tk friss menta felaprózva

Egy nagy tálba összekeverjük a lime juice-t, az olajat és a sót, hozzáadjuk a görögdinnyét, az avokádót, a hagymát, a mentát és lágyan összekeverjük. Hűtve tálaljuk.

Tápérték 204 kcal, 3 g fehérje, 32 g szénhidrát, 9 g zsír, 1 g telített zsírsav,4 g rost, 154 mg nátrium

Shish Kebab citrom-Tahini szósszal
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítése: 25 perc
- Hozzávalók:
3 tk citromlé
2 tk olívaolaj
2 gerezd fokhagyma összetörve
fél tk szárított oregánó
fél kiló bélszín
2 kisebb cukkini, keresztbe félbevágva 1 cm-es darabokra
1 pritamin paprika felvágva 1 cm-es darabokra
fél vörös hagyma, negyedelve
Negyed csésze tahini
Negyed csésze víz

1. Keverjük össze 2tk citromlevet, 1 tk olajat, a fokhagymát, az oregánót egy nagy tálban, adjuk hozzá a bélszínt és süssük kérgesre.
2. Húzzuk nyársra a húst, a cukkinit, a paprikát, a hagymát
3. Készítsük elő a grillsütőt, melegítsük elő. Süssük a nyársokat 8 percig, egyszer forgassuk meg, ameddig a hús átsül és a zöldségek lággyá válnak.
4. Ezalatt egy kis tálban keverjük össze a tahinit, a vizet és maradék tk citromlevet és olajat. Permetezzük be vele a kebabot, majd szervírozzuk.

Tipp: Ne dobjuk el a fel nem használt tahinit: egy jól zárható üvegbe tárolható a hűtőben akár 3 hónapig is.

Tápérték 305 kcal, 27 g fehérje, 10 g szénhidrát, 18 g zsír, 4 g telített zsír, 3 g rost, 71 mg nátrium

Barbecue csirke pizzák
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítése: 20 perc
Egészséges zsírsav benne: olívaolaj
- Hozzávalók:
2 gluténmentes tortilla (8 cm átmérőjű)
2 tk olívaolaj
2 tk gluténmentes barbacue szósz
Negyed csésze darabolt, zsírcsökkentett paprikás Jack sajt
Fél kiló vékonyra felszeletelt csirkemell
2 mogyoróhagyma, vékonyra felszeletelve

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
2. A tortillákat elhelyezzük a sütőfelületen. Mindegyiket megkenjük egy kis olajjal és rátesszük a barbacue szósz felét, a sajtot, a csirkét és a hagymát.
3. 7 percig sütjük, ameddig a feltétek megsülnek és a sajt elolvad. Szervírozáskor a pizzácskákat négybe vágjuk

Tápérték 357 kcal, 21 g fehérje, 25 g szénhidrát, 20 g zsír, 3.5 g telített zsírsav, 6 g rost, 383 mg nátrium

Gyömbéres-áfonyás parfé
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítése: 15 perc
Egészséges zsírsav benne: avokádó
- Hozzávalók:
1 csésze áfonya
1 tk hámozott friss gyömbér
4 tk juhar szirup
1 avokádó, hámozva, felszeletelve
1 csésze részben lefölözött ricotta
4 ág friss menta

1. Keverjük össze az áfonyát, a gyömbért, 1 tk juhar szirupot egy kis tálban és hagyjuk állni 5 percig.
2. Ezalatt egy aprítóba/turmixba berakjuk az avokádót, a ricottát és a maradék 3tk juhar szirupot és összekeverjük.
3. Rétegezzük az áfonyás keveréket a ricottással parfé poharakba vagy desszerpoharakba, és a tetejüket áfonyával díszítjük. Mentával körítjük és szervírozzuk.

Tipp: Az áfonya sokkal több antioxidánst tartalmaz, mint a többi, gyümölcs, sőt sokkal kevesebb növényvédőt is használnak a termesztésekor, mint más növényeknél.

Tápanyag: 217 kcal, 8 g fehérje, 25 g szénhidrát, 10 g zsír, 4 g telített zsírsav,3 g rost, 83 mg nátrium.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Gluténérzékenység-lisztérzékenység
  2015-02-01 21:55:17, vasárnap
 
  A búza, a búzalisztből készített élelmiszerek képezik az európai ember étrendjének alapját. Száz emberből kettőnek viszont ez az alapélelmiszer életveszélyes méreg, ugyanis lisztérzékeny. De vajon honnan tudhatja, hogy fennáll ez a betegség?

A lisztben lévő fehérje, a glutén egyik frakciója, a gliadin olyan káros autoimmun folyamatokat indít el a genetikusan arra érzékeny emberekben, melyek végül a vékonybél, a nyirokrendszer daganatos megbetegedését, cukorbetegséget, magas vérnyomást, mikroelemhiányt, súlyos emésztési panaszokat s akár életveszélyes állapotot eredményezhetnek. A gluténfogyasztás hatására jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. Gyakran jelentkezik vashiány a nem diagnosztizált lisztérzékenyeknél. A lisztérzékenységben, a cöliákiában a legnagyobb gond az, hogy tíz betegből ma még csak kettő jut el a helyes diagnózishoz, a többiek akár évekig tünetmentesek, vagy változatos tüneteket mutatnak, amiből sajnos nem derül ki az alapbetegség. A lisztérzékenység örökletes, így ha egy gyermeknél kimutatják a lisztérzékenységet, akkor a családot is célszerű letesztelni. A cöliákia diagnózisához a tünetek értékelése mellett vérből ki kell mutatni a cöliákiára jellemző gliadin elleni antitesteket. Az IgA és IgG szint mellett a transzglutamináz (TTG) szint jelzi a betegséget. A gasztroenterológus vékonybél-biopsziával, szövetminta vételével mutatja ki a bélbolyhok sérülését, a gyulladásban levő sejtek arányát, s ez a döntő a diagnózis kimondásában.

Szinte minden lisztérzékeny saját, egyedi történetet mesél arról, hogy hogyan derült ki a betegsége. Van, aki szédülésre panaszkodott, ami egyre gyakrabban ismétlődött, majd annyira súlyosan állandósult, hogy teljes kivizsgálás vált szükségessé, ami szerencsére felfedte az alapokot, a lisztérzékenységet. Másoknál a serdülőkorban derül ki, hogy a növekedés leállásáért, a menzesz elmaradásáért, a változatos emésztési zavarokért a lisztérzékenység a felelős. A betegeknél pszichés zavarok, csontritkulás, aftás fekélyek, izomgörcsök, száraz bőr, a könyökön, vállon, fenéken kiütések alakulnak ki. Csecsemőknél hasmenés, felpuffadt has, ,,pókhas", zsíros széklet, vagy éppen székrekedés jelentkezik.

Hogyan kezelhető a lisztérzékenység? A terápia egyszerű, de kíméletlen: élethosszig tartó, teljes gluténmentes diéta. A diétának szigorúnak kell lennie. Már a legkisebb mennyiségű glutén elfogyasztása is fenntarthatja a tüneteket. Glutén a búzán kívül a rozsban és az árpában fordul elő, de a zab is gyakran szennyezett ezekkel a gabonákkal, bár önmagában nem tartalmaz glutént.

Mit ehet a lisztérzékeny beteg?
A kukorica, a rizs, a cirok, a köles és az etióp eredetű teff a legfontosabb gluténmentes gabonák. Ezekkel jól lehet helyettesíteni a búzalisztet, és ezekre lehet alapozni a gluténmentes étrendet. Legnagyobb kihívás a kenyér elkészítése, de ma már egészen jó kenyereket készíthetünk burgonyakeményítő, rizsliszt, cirokliszt és kukoricakeményítő felhasználásával, de egy jó recept még mindig igazi kincset ér. A hajdina, guarmag, szentjánoskenyérmag, tápióka, tökmag, szezámmag, napraforgó, sárgaborsó, szója, rizs, kukorica, cirok, köles és már a teff is elérhető alapanyag nálunk is, ízletesek, a legtöbb ételben, süteményben, rántásban, habarásban, rántott ételekben még finomabbak is a búzánál.


Fontos lenne, hogy minden tizenéves fiatalt, aki később serdül, alacsonyabb növésű, és minden hasfájós, emésztési gondokkal küzdő kisgyereket időben szűrjenek lisztérzékenységre, mert egyetlen vérvétellel évek szenvedését lehet megelőzni. A diagnosztizált betegek és a családjuk számára nagyon nagy szükség van olyan receptekre, amelyekből finom gluténmentes ételek készíthetők. Az USA-ban egyre többen állnak át gluténmentes étrendre a nem cöliákiások közül is. A tapasztalatok az mutatják, hogy a gluténmentes diéta a cukorbetegeknek kifejezetten előnyös.
Forrás: WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Gluténmentes fánk
  2014-03-05 03:12:31, szerda
 
  Hozzávalók: 30 dkg rizsliszt, 25 dkg kukoricaliszt, 4 tojás sárgája, 10 dkg cukor,kb. 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk 2 kávéskanál cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk,.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral.
25-25 dkg lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a kikevert tojást, az élesztőt és összekeverjük. Az élesztős tejet ne öntsük bele egyszerre, csak amennyit a tészta kíván, hogy kissé lágy, de ne folyékony tésztát kapjunk. Keverőgéppel rövid ideig dagasztjuk, közben lassan hozzáadunk 5 dkg olvasztott vajat.
A kissé lágy tésztát langyos helyen megkelesztjük.
Az olajat fölmelegítjük. Kis darab tésztával kipróbáljuk, hogy elég forró-e.
Gyúródeszkát bőven meghintünk rizsliszttel, rátesszük a tésztát, a tetejét is megszórjuk a liszttel, majd óvatosan kinyújtjuk vagy kézzel ellapítjuk kb. ujjnyi vastagságúra.
Kerek formákat szúrunk ki belőle, és megsütjük. Vigyázni kell a sütésnél, mert ha nem elég forró az olaj, a kukoricaliszt magába szívja, ha meg túlforrósítjuk, akkor hamar megbarnul, de belül nyers marad.
Baracklekvárral leöntjük és vágott mandulával megszórjuk.
Forrás:http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=219053
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Gluténmentes gabonák és társaik
  2013-12-04 10:17:31, szerda
 
  GLUTÉNMENTES GABONAFÉLÉK ÉS TÁRSAIK

SOKKAL TÖBB GLUTÉNMENTES GABONAFÉLESÉG LÉTEZIK, MINT GONDOLNÁNK.

Nem minden gabonaféleség tartalmaz glutént. Vannak olyanok is, melyek természettől fogva gluténmentesek, s ennek köszönhetően ezekkel helyettesíthetők gluténtartalmú társaik. A természetesen gluténmentes gabonák közé tartozik a kukorica, a rizs, a köles, a hajdina, az amaránt, a teff és a quinoa. A gluténmentes gabonák süthetősége eltér a gluténtartalmúaktól, mert a glutén nem más, mint a sütést megkönnyítő sikér. A természetes formájukban gluténmentes gabonafélék esetében figyelni kell arra, hogy biztosan nem keveredhettek-e gluténtartalmúval, (pl. az őrlés, a szállítás, illetve tárolás során). A biztonság kedvéért lehetőleg olyan terméket kell választani, amelyen szerepel a ,,gluténmentes" felirat, vagy amelyeket a coeliakiás betegek szervezetei ajánlanak.

Kukorica rizs köles hüvelyesek amaránt libatop hajdina burgonya

A fent említetteken kívül a burgonya és a hüvelyesek (pl. a bab, a lencse) is gluténmentes, s így ezek a kiegyensúlyozott gluténmentes étrend fontos részét képezik. A legjobb, ha a gluténmentes gabonafélék mindegyikét, valamint a burgonyát és a különféle hüvelyeseket felhasználva építjük fel a változatos étrendet. Ez a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás alapja.
Forrás: lisztnix
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 1648 db bejegyzés
Összes: 34360 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1973
  • e Hét: 23123
  • e Hónap: 99251
  • e Év: 1247977
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.