Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
A lisztérzékeny betegek diétája – 1 hetes mintaétrend
  2023-01-09 23:20:12, hétfő
 
  A lisztérzékenység, vagyis a cöliákia nem gyógyítható autoimmun betegség. A tünetek azonban megfelelő diétával kordában tarthatók.

A lisztérzékenység, vagy más néven cöliákia egy meg nem szüntethető autoimmun betegség. Ha a betegség diagnosztizálásra került, akkor a legtöbb, amit tehetünk, hogy olyan speciális diétát tartunk, amely során teljesen kiiktatjuk étrendünkből a glutént tartalmazó ételeket. Ha valaki ugyanis lisztérzékenységben szenved és továbbra is glutént fogyaszt, akkor megnöveli annak a kockázatát, hogy a szervezetében kialakuló autoimmun reakció károsítja a vékonybél nyálkahártyáját. Ennek eredményeképpen pedig a vékonybél nem tudja megfelelő felszívni a tápanyagokat az élelmiszerekből. A gluténmentesség megakadályozza ezt az autoimmun folyamatot, így a vékonybél képes regenerálódni.

A lisztérzékenység jellemző tünete a hasmenés, a hasfájás, emésztési zavarok, fáradtság, fejfájás és az indokolatlan fogyás. Szakemberek bebizonyították, hogy a gluténmentes étrend legalább egy éven át tartó követése, a cöliákiában szenvedők több mint 90% -ánál jelentősen javítja az életminőséget. A bélrendszeri tünetek, mint például a hasmenés, a megfigyelések alapján már egy-két napon belül elmúlnak, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy átlagosan egy hónapba telik, mire a bélmozgások, a puffadás és hasi fájdalom enyhül.

Gluténmentes diéta előnyei
Javítja a tápanyagok felszívódását

A lisztérzékenységben szenvedőknél gyakori a tápanyaghiány, mivel a vékonybél nyálkahártyája sérült, így az elfogyasztott élelmiszerekben lévő tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni. A leggyakrabban vas, kalcium, magnézium, cink, B12-vitamin, niacin, riboflavin és folsav, valamint A-, D-, E- és K-vitamin hiánya a jellemző.

Felnőttek esetében a cöliákia legismertebb jele a megmagyarázhatatlan vashiányos vérszegénység.

Sajnos ilyen esetben nem mindig megoldás, hogy étrend-kiegészítőket fogyasztunk, mert a sérült vékonybél miatt azok sem tudnak megfelelően felszívódni. Ezért első lépésben a kiváltó okot kell megszüntetni, azaz kerülni kell a glutént, hogy a vékonybél regenerálódhasson, és a tápanyagok felszívódhassanak. Kimutatták, hogy a gluténmentes étrend követése hat-tizenkét hónapon belül, akár kiegészítés nélkül is, elegendő mértékben javítja a belek állapotát, így csökkenti a vashiányos vérszegénységet.

Javítja a termékenységet
Sajnos a cöliákiában szenvedő nők esetében magasabb a meddőség, és nagyobb a vetélés kockázata. Szakemberek úgy gondolják, hogy a glutén által kiváltott autoimmun válasz lehet a felelős ezért. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szigorú, gluténmentes étrend betartása javíthatja a termékenységet, és csökkentheti a vetélések kockázatát.

Csökkentheti a rák kockázatát
Szakemberek szerint a lisztérzékenységben szenvedők körében háromszor nagyobb a non-hodkin-limfóma nevű rákbetegség kockázata, amely a nyirokrendszert támadja meg. Bár a kutatók további vizsgálatokat tartanak fontosnak, azonban számos tanulmány kimutatta, hogy a cöliákia korai diagnosztizálása, és a gluténmentes étrend követése csökkentheti ezt a kockázatot.

Csökkentheti a csontritkulás kockázatát
A kezeletlen lisztérzékeny betegek nagyjából 75%-ának alacsonyabb a csontsűrűsége, ezért náluk jelentős a csontritkulás kialakulásának kockázata. Ennek oka lehet a rossz kalcium- és D-vitamin-felszívódás, valamint a fokozott gyulladás, amely megzavarja a csontépítési folyamatot. A kutatások azt mutatják, hogy a cöliákia korai diagnosztizálása, és a gluténmentes diéta megkezdése segíthet csökkenteni a csontritkulás kialakulásának kockázatát, valamint megállítani a csontritkulás folyamatát.

Lisztérzékeny betegek számára ajánlott ételek
Állati fehérjék: marhahús, csirke, tejtermékek, tojás, vadhús, bárány, sertéshús, tenger gyümölcsei és pulyka

Zsírok és olajok: avokádó, kókuszolaj, olajbogyó, szilárd zsírok és vaj

Gyümölcsök és zöldségek: frissen, fagyasztva, szárítva vagy konzervként

Gluténmentes gabonafélék és álgabonák: amarant, hajdina, kukorica, köles, quinoa, rizs, cirok, teff és vadrizs

Gyógynövények és fűszerek: minden friss és szárított gyógynövény és fűszernövény gluténmentes, és bőségesen fogyasztható

Hüvelyesek: bab, lencse, borsó és szója

Dió és másféle magvak: bármilyen típus, beleértve a mandulát, kesudiót, chia magot, lent, pekándiót, tökmagot, fenyőmagot és diót

Ma már nagyon sok gluténmentes termék kapható a boltokban. Vásárolhatunk gluténmentes kenyeret, gabonapelyheket, lisztet, kekszet, tésztát és más pékárukat is.

Lisztérzékeny betegek számára kerülendő ételek:

A lisztérzékeny diéta során kerüljük az olyan összetevők fogyasztását, mint: a búza, a tönkölybúza, a durum, az alakor vagy más néven egyszemű búza, a tönkebúza vagy más néven kétszemű búza, a graham, a farro, valamint az ezekből készült lisztek. Érdemes elkerülni továbbá a búzadara, a búza bogyó, a búzacsíra, a búzakorpa, az árpa, a rozs és a trikitálé fogyasztását is.

Ennek megfelelően a kerülendő ételek listájára felkerül minden, amihez a fenti alapanyagok felhasználásra kerülnek. Például az alábbiak:

Pékáruk: bagel, keksz, kenyér, kukoricakenyér, palacsinta, croissant, fánk, lapos kenyér, liszttorta, francia pirítós, muffin, naan kenyér, palacsinta, pita kenyér, burgonyakenyér és gofri.

Desszertek: brownie és egyéb sütemények, péksütemények és néhány cukorka.

Tészta: kínai sült tészta, kuszkusz, gombóc, tojásos tészta, gnocchi, ramen tészta, ravioli, soba tészta, udon tészta és búzatészta.

Snack: sütemények, graham kekszek és perecek.

Néhány ital: sör és más malátás italok.

Egyéb ételek, mint például: zsemlemorzsa, kruton, búzaliszt, árpaliszt, rozsliszt, maláta aroma/kivonat, panko morzsa, liszttel sűrített mártások, szójaszósz, liszttel készült töltelék, és bármi, ami liszttel van bevonva, például csirkehús vagy tempura, ami egyfajta palacsintatészta.

Mindezeken felül a lisztérzékenyeknek nagyon elővigyázatosnak kell lenniük, mert sajnos olyan helyen is találkozhatnak gluténnel, ahol nem is számítanak rá. Például sok étteremben ugyanazokat az edényeket használják a gluténmentes ételek elkészítéséhez, mint a glutént tartalmazó ételekhez, ezért az összetevők átkerülhetnek a gluténra érzékenyek ételeire is (pl. sült krumpli esetében). Ezen felül vannak rejtett glutént tartalmazó ételek is, mint például a barna riszszirup, ahol gyakran árpamalátát használnak a készítéshez, a fagylaltok és joghurtok, a húspótlók, a fűszerek vagy a félkész, előre csomagolt ételek.

Egy hetes mintaétrend lisztérzékenyek számára

Hétfő
Reggeli: avokádókrémes gluténmentes pirítós
Ebéd: parmezános halpogácsa friss salátával
Vacsora: vöröslencsés falafel grillezett cukkinivel

Kedd
Reggeli: natúr görög joghurt szeletelt gyümölccsel, dióval és mézzel
Ebéd: kéksajtos spenótsaláta grillezett csirkemellel
Vacsora: csirke taco pirított paprikával és hagymával, kukoricatortilla, friss bab és salsa

Szerda
Reggeli: kemény tojás friss gyümölccsel és mandulával
Ebéd: lazacos-diós gluténmentes penne
Vacsora: Sült csirke lencse tésztával, marinara mártással és sült zöldségekkel

Csütörtök
Reggeli: gyümölcsturmix natúr görög joghurttal
Ebéd: csőben sült karfiol
Vacsora: gluténmentes tócsni

Péntek
Reggeli: gluténmentes rizskása friss gyümölcsdarabokkal
Ebéd: spenót saláta quinoával, csicseriborsóval, zöldségekkel és olívaolaj öntettel
Vacsora: gluténmentes császármorzsa

Szombat
Reggeli: sárgarépás-füstöltsajtos szendvicskrém gluténmentes pirítóssal
Ebéd: gluténmentes pizza
Vacsora: sült lazac párolt zöldségekkel és barna rizzsel

Vasárnap
Reggeli: Omlett gombával, paprikával és hagymával, valamint egy kis darab gyümölccsel
Ebéd: vegetáriánus chili, cheddar sajttal, zöldhagymával és avokádóval
Vacsora: sült marhahús burgonyával, sárgarépával és hagymával
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
A gluténérzékenység jelei
  2020-09-18 22:06:00, péntek
 
  A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, a glutén akár véglegesen is károsíthatja a vékonybelet. Azok, akik gluténérzékenységben szenvednek, komoly panaszokkal küzdenek míg az étrendjükben szerepel a glutén, aztán annak kiiktatásával az egészségügyi problémájuk is megszűnik.

A gluténérzékenységben szenvedő emberek nem tudják megemészteni a glutént, amely a gabonamagvakban található. A vizsgálat során fény derülhet a vékonybél gyulladására. Nemcsak emiatt, hanem számos tünet miatt is érdemes áttérni a gluténmentes étrendre, hiszen ez a betegség számos tünettel jár együtt.

Az egyik vezető tünet a puffadás. Természetesen egy másik krónikus bélbetegség, az IBS is okozhat puffadást. Viszont ha rendszerint akkor jelentkezik a puffadás, amikor gluténtartalmú ételt evett, akkor biztos, hogy ebben a betegségben szenved.

A gluténérzékenység másik tünete a hasi fájdalom, ami szintén a glutént tartalmazó táplálékok evése után jelentkezik. A has ilyenkor felpuffad és görcsös fájdalom jelentkezik.

A gluténérzékenység sok tünete nem csak a hasra terjed ki. Ez a betegség úgynevezett agyi ködöt is okozhat. Gond lehet a memóriával is, jelentkezhet feledékenység és koncentrációzavar is.

A kimerültség, fáradtság is a tünetek skáláját színesíti. A gluténérzékeny betegek gyakran már nem mernek enni, ezért alultápláltak lesznek, nem beszélve a tápanyag-hiányosságokról. Ezek mind-mind okozhatnak vérszegénységet.

A betegségben szenvedőknél gyakran váltakozik a hasmenés és a székrekedés, de más bélrendellenességek is kialakulhatnak.

A gluténérzékenységben szenvedő emberek hajlamosabbak a migrén kialakulására. A migrén során a fejnek csak az egyik oldala fáj. A migrén kísérő tünete lehet még a hányás, a hányinger, a fény- és a hangérzékenység.

A gluténérzékenyek általában sok súlyt veszítenek, mert a vékonybél annyira megsérül, hogy képtelen a tápanyagokat felszívni, így azok hasznosulni sem tudnak.

A gluténérzékeny személyek gyakran zuhannak depresszióba, de más oka is lehet a levertségnek. A bél és az agy között szoros kapcsolat van. Ha nem jó a bélműködés, akkor az lehangoltságot okoz, a szorongás pedig megzavarhatja a bél működését.

A gluténérzékenység a kezek és lábak bizsergését és zsibbadását is okozhatja. Perifériás neuropátia, azaz idegkárosodás is kialakulhat ezeken a területeken. Ízületi fájdalom is megjelenhet, hiszen a glutén testszerte gyulladást okozhat.

A gluténérzékenység tehető felelőssé az ekcéma, a pattanások, a kiütések és a száraz bőr megjelenéséért is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
A gluténérzékenység néhány tünete
  2020-06-06 22:12:38, szombat
 
  Manapság sok esetben hallhatjuk, hogy mennyi ember szenved gluténintoleranciában. Természetesen ezt minden esetben ki kell vizsgáltatni, mivel igen komoly panaszokkal is járhat. Viszont manapság olyan emberek is gluténmentes táplálékokat vesznek magukhoz, akik valójában nem is érzékenyek a gluténre. Szakemberek szerint azonban ezzel sokkal többet ártunk, mint amennyit használunk.

A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, amely során a glutén végérvényesen károsíthatja a vékonybelet. A gluténérzékeny személyek nem tudják megemészteni a gabonatermékekben található gluténfehérjét. Ahhoz, hogy valakinél bebizonyosodjon a betegség, mindenképpen tesztek elvégzésére van szükség. Önmagát senki se diagnosztizálja ezzel a betegséggel, ez mindenképpen szakorvos feladata.

A gluténérzékenység egyik legszembetűnő tünete a puffadás a gluténtartalmú ételek elfogyasztását követően. Az olyan krónikus bélbetegség, mint az IBS is okozhat haspuffadást, de a puffadás az egyik legkifejezettebb jele annak, ha valaki gluténérzékenységben szenved.

A glutént tartalmazó ételek elfogyasztását követően jelenik meg a kifejezett hasi fájdalom. Mielőtt kivizsgálásra kerülne a sor, mindig jegyezze fel, hogy milyen ételek és italok elfogyasztását követően jelentkezik a has fájdalma, ugyanis ez is támpontot ad az orvosnak a kezelés meghatározásában.

A gluténre érzékeny személyek nemcsak a hasukban érezhetnek diszkomfortérzést, hanem úgynevezett agyi köd is jelentkezhet náluk, ami hatással lehet a memóriájukra. A gluténintolerancia ugyanis gyakran okoz feledékenységet.

A gluténérzékeny emberek gyakran érzik magukat fáradtnak, enerváltnak és kimerültnek. A glutén megemésztése ugyanis nagyon sok energiát elvesz tőlük. Ez a betegség azt is magával hozhatja, hogy a beteg sokféle élelmiszert von meg magától, félve a tünetek kialakulásától, így azonban tápanyaghiányban fog szenvedni, és még komoly vérszegénység is kialakulhat nála.

A gluténérzékenységben szenvedő emberek gyakran tapasztalnak hasmenést. A laza széklet is jelezheti a bélrendellenességet, amelyet mindenképpen ki kell vizsgáltatni, hogy az orvos feltárja az okokat, így a terápia is minél hamarabb elkezdődhet.

Azok az emberek, akik nem tudják megemészteni a glutént, gyakran szenvednek migrénes fejfájásban, de a depresszió is fokozottabban jelentkezhet náluk, hiszen a betegség életminőségük romlását idézheti elő.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
A gluténérzékenység jelei
  2019-12-04 23:12:14, szerda
 
  A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, a glutén akár véglegesen is károsíthatja a vékonybelet. Azok, akik gluténérzékenységben szenvednek, komoly panaszokkal küzdenek míg az étrendjükben szerepel a glutén, aztán annak kiiktatásával az egészségügyi problémájuk is megszűnik.

A gluténérzékenységben szenvedő emberek nem tudják megemészteni a glutént, amely a gabonamagvakban található. A vizsgálat során fény derülhet a vékonybél gyulladására. Nemcsak emiatt, hanem számos tünet miatt is érdemes áttérni a gluténmentes étrendre, hiszen ez a betegség számos tünettel jár együtt.

Az egyik vezető tünet a puffadás. Természetesen egy másik krónikus bélbetegség, az IBS is okozhat puffadást. Viszont ha rendszerint akkor jelentkezik a puffadás, amikor gluténtartalmú ételt evett, akkor biztos, hogy ebben a betegségben szenved.

A gluténérzékenység másik tünete a hasi fájdalom, ami szintén a glutént tartalmazó táplálékok evése után jelentkezik. A has ilyenkor felpuffad és görcsös fájdalom jelentkezik.

A gluténérzékenység sok tünete nem csak a hasra terjed ki. Ez a betegség úgynevezett agyi ködöt is okozhat. Gond lehet a memóriával is, jelentkezhet feledékenység és koncentrációzavar is.

A kimerültség, fáradtság is a tünetek skáláját színesíti. A gluténérzékeny betegek gyakran már nem mernek enni, ezért alultápláltak lesznek, nem beszélve a tápanyag-hiányosságokról. Ezek mind-mind okozhatnak vérszegénységet.

A betegségben szenvedőknél gyakran váltakozik a hasmenés és a székrekedés, de más bélrendellenességek is kialakulhatnak.

A gluténérzékenységben szenvedő emberek hajlamosabbak a migrén kialakulására. A migrén során a fejnek csak az egyik oldala fáj. A migrén kísérő tünete lehet még a hányás, a hányinger, a fény- és a hangérzékenység.

A gluténérzékenyek általában sok súlyt veszítenek, mert a vékonybél annyira megsérül, hogy képtelen a tápanyagokat felszívni, így azok hasznosulni sem tudnak.

A gluténérzékeny személyek gyakran zuhannak depresszióba, de más oka is lehet a levertségnek. A bél és az agy között szoros kapcsolat van. Ha nem jó a bélműködés, akkor az lehangoltságot okoz, a szorongás pedig megzavarhatja a bél működését.

A gluténérzékenység a kezek és lábak bizsergését és zsibbadását is okozhatja. Perifériás neuropátia, azaz idegkárosodás is kialakulhat ezeken a területeken. Ízületi fájdalom is megjelenhet, hiszen a glutén testszerte gyulladást okozhat.

A gluténérzékenység tehető felelőssé az ekcéma, a pattanások, a kiütések és a száraz bőr megjelenéséért is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
A gluténérzékenység 6 jele
  2017-11-15 22:25:36, szerda
 
  A gluténérzékenység felismerése és a cöliákia diagnosztizálása nem könnyű feladat, különösen a betegség kezdeti szakaszában. Gyakran a tesztek sem adnak helyes eredményt, pedig a beteg már érzékeli a tüneteket.

A hagyományos vértesztek a 6 polipeptidből csak egyet vizsgálnak, a gliadint. De emellett a betegséget még okozhatja az agglutinin, glteomorphin, gituenin, prodynorphin és az omega gliadin.

A gluténérzékenység hat gyakori tünete:

1, Emésztőrendszeri és emésztési problémák: puffadás, túlzott gázképződés, hányinger, székrekedés, émelygés, hasi görcsök.

2, Fejfájás, migrén.

3, Fibromyalgia: izom és kötőszövet fájdalom.

4, Hangulatváltozás, érzelmi kitörések.

5, Neurológiai tünetek: szédülés, egyensúlyzavar, fáradtság, bizsergés, zsibbadás.

6, Étkezés után jelentkező fáradtság.

Akinél a fenti tünetek jelentkeznek, természetesen forduljon orvoshoz, azonban, ha nem sikerül diagnózist felállítani, érdemes egy 60 napos gluténmentes diétát kezdeni. Ha a diéta hatására a tünetek csillapodnak vagy elmúlnak, átmenetileg vissza kell térni az eredeti étrendre, hogy kiderüljön, valóban az étrend megváltoztatása okozta-e a tünetek múlását.

Ha a betegség kiderül, ez életre szóló gluténmentes diétát jelent. A glutén enteropátia vagy mostani nevén cöliákia ezen felül hajlamosít a rosszindulatú nyirokmirigy betegségek (limfómák) kialakulására is. Gyakran társul vérszegénységgel, fogyással a nem kezelt betegség.

A burgonya, a kukorica nem tartalmaz glutént, de a gabonafélék igen. A nemesített hibrid gabona fajták az előbb említett komponensekből igen sokat tartalmaznak, sokkal többet, mint az ősi búza fajták. Persze az igazi gluténérzékenység nem dózisfüggő, mert morzsányi mennyiség is elég a tünetek kialakulásához. Mégis, a rövid szárú, sok szemsorú gabonák elterjedése óta a betegség gyakorisága oly mértékben megnövekedett, hogy ezt a tényt egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Gluténmentes nokedli
  2016-08-06 20:58:55, szombat
 
  Hozzávalók:

50 dkg kölesliszt
50 dkg kukoricaliszt
4 házi tojás
himakája só
tisztított víz
Elkészítése:

- A tojást egy mély tányérban felverem
- A liszteket egy nagy tálban összekeverem
- A tojást apránként hozzáadom a lisztkeverékhez. Közben kevergetem a masszát állandóan. Megsózom.
- Majd annyi vizet öntök hozzá, hogy lágy nokedli tészta legyen. Jól keverhető legyen, de ne legyen folyós. Esetleg lehet egy próbát csinálni a szaggatón.
- 30 percig állni hagyom
- Közben sóval és egy fakanálnyi zsírral teszek oda vizet forrni.
- Amikor forr beleszaggatom a tésztát.
- Ha feljöttek a galuskák a tetejére, még kb. 3 percig főzöm őket. Szűrő kanállal kiszedem.
- Tésztaszűrőbe teszem, hogy lecsepegjenek.
- Ha mindet kifőztem és leszűrtem, 2 evőkanál zsírral, vagy olajjal összekeverem a tésztát, hogy ne ragadjon össze.
Forrás : antalvali.com Link
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Lisztérzékenység : tények és tévhitek
  2016-07-06 22:54:58, szerda
 
  A lisztérzékenység (coeliakia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén hatására alakul ki az arra fogékony egyénekben. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is okozhatnak gyulladást az arra érzékeny betegekben. Összegyűjtöttünk néhány tényt, illetve tévhitet a betegséggel kapcsolatban. Íme!

A lisztérzékenység kinőhető - Részben tény, részben tévhit
Néhány - vélhetően tévesen - lisztérzékenynek diagnosztizált beteg a sokéves gluténmentes étrend után jól tolerálja a glutén ismételt fogyasztását. A glutén étrendbe történő visszavezetése fentiek értelmében ésszerű lehet. Ha a tünetek újból jelentkeznek, a diétát azonnal újra kell kezdeni!

A lisztérzékenység (gluténérzékenység), gabonaallergia (búzaallergia) ugyanaz a betegség-Tévhit
A búzaallergiát gyakran összetévesztik a lisztérzékenységgel. A búzaallergia fő kiváltói a búzában lévő albumin, glutén és globulin. A diagnózist nem könnyű felállítani, mivel tünetei nem jellegzetesek (általános allergiás tünetek), könnyen összetéveszthetőek más betegségekkel, allergiákkal.

A lisztérzékenység nem gyógyítható, kizárólag gluténmentes diétával tehető tünetmentessé-Tény
Lisztérzékenység esetén teljes gluténmentes diéta tartása szükséges, mivel már kis mennyiségű glutén elfogyasztása esetén is panaszok lépnek fel. A betegeknek részletes dietetikai tanácsadásra van szükségük, mivel a glutén igen elterjedt rejtett formában is az élelmiszerekben.

Ismeretlen eredetű vérszegénység lisztérzékenység gyanúját keltheti-Tény
Gyakran a vashiányos vérszegénység a lisztérzérzékenység egyetlen tünete. Ismeretlen eredetű vérszegénység esetén mindig gondolni kell a lisztérzékenység lehetőségére!

A glutén felszívódhat bőrön keresztül is -Tévhit
A glutén a gabonában található fehérje, mely az elfogyasztott táplálékkal jut a bélrendszerbe és ott szívódik fel.

A lisztérzékeny emberek mindig soványak -Tévhit
A lisztérzékenység nemcsak sovány, hanem súlyfelesleggel rendelkező emberek esetén is előfordulhat. A felnőttkorban diagnosztizált lisztérzékeny betegek többsége (ellentétben a gyermekkori esetekkel), nem alultáplált, hanem gyakran túlsúlyos.

A lisztérzékenység csak gyermekkorban alakulhat ki -Tévhit
A lisztérzékenység bármely életkorban elkezdődhet. Csecsemőknél a tünetek az első gluténtartalmú ételek elfogyasztását követően 6-12 hónappal kezdődnek, általában fokozatosan alakulnak ki. Az esetek egy részében a tünetek azonban csak felnőttkorban jelennek meg.

A lisztérzékenyek nem ehetnek zabot - Részben tény, részben tévhit

A lisztérzékenységet csak öröklődés útján lehet szerezni -Tévhit
A betegség kialakulására való hajlam öröklődést mutat. Kétségtelen, hogy a lisztérzékenyek elsőfokú rokonai között tízszer gyakoribb a betegség előfordulása, mint az átlagnépességben, azonban az öröklődés nem kötelező érvényű. A lisztérzékenység kialakulásában a genetikai tényezők mellett ugyanis immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszhatnak.
Forrás : (WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi) Link
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
A gluténérzékenység 6 jele
  2016-04-12 12:58:59, kedd
 
  A gluténérzékenység felismerése és a cöliákia diagnosztizálása nem könnyű feladat, különösen a betegség kezdeti szakaszában. Gyakran a tesztek sem adnak helyes eredményt, pedig a beteg már érzékeli a tüneteket.

A hagyományos vértesztek a 6 polipeptidből csak egyet vizsgálnak, a gliadint. De emellett a betegséget még okozhatja az agglutinin, glteomorphin, gituenin, prodynorphin és az omega gliadin.

A gluténérzékenység hat gyakori tünete:
1, Emésztőrendszeri és emésztési problémák: puffadás, túlzott gázképződés, hányinger, székrekedés, émelygés, hasi görcsök.
2, Fejfájás, migrén.
3, Fibromyalgia: izom és kötőszövet fájdalom.
4, Hangulatváltozás, érzelmi kitörések.
5, Neurológiai tünetek: szédülés, egyensúlyzavar, fáradtság, bizsergés, zsibbadás.
6, Étkezés után jelentkező fáradtság.

Akinél a fenti tünetek jelentkeznek, természetesen forduljon orvoshoz, azonban, ha nem sikerül diagnózist felállítani, érdemes egy 60 napos gluténmentes diétát kezdeni. Ha a diéta hatására a tünetek csillapodnak vagy elmúlnak, átmenetileg vissza kell térni az eredeti étrendre, hogy kiderüljön, valóban az étrend megváltoztatása okozta-e a tünetek múlását.

Ha a betegség kiderül, ez életre szóló gluténmentes diétát jelent. A glutén enteropátia vagy mostani nevén cöliákia ezen felül hajlamosít a rosszindulatú nyirokmirigy betegségek (limfómák) kialakulására is. Gyakran társul vérszegénységgel, fogyással a nem kezelt betegség.

A burgonya, a kukorica nem tartalmaz glutént, de a gabonafélék igen. A nemesített hibrid gabona fajták az előbb említett komponensekből igen sokat tartalmaznak, sokkal többet, mint az ősi búza fajták. Persze az igazi gluténérzékenység nem dózisfüggő, mert morzsányi mennyiség is elég a tünetek kialakulásához. Mégis, a rövid szárú, sok szemsorú gabonák elterjedése óta a betegség gyakorisága oly mértékben megnövekedett, hogy ezt a tényt egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Glutén a rejtett gyilkos
  2015-07-21 08:47:18, kedd
 
  Az 1920-as években, az amerikai kormány megállapította, hogy a fehér liszttel etetett állatok súlyos neurológiai betegségeket kaptak és meghaltak. A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában található a keményítővel együtt. Ahelyett, hogy betiltották volna, az FDA bejelentette, hogy a legtöbb fehér lisztes terméket innentől “dúsítják" vassal és néhány vitaminnal, hogy “orvosolják" a problémát. Sajnos, ez a döntés egy még alattomosabb helyzetet segített létrehozni, amely cukorbetegséghez, szívbetegségekhez és rákhoz vezet emberek milliói számára.

Gluténérzékenység

A gluténérzékenység egyre járványossá válik. A gluténérzékenység nem betegség. Sikértartalmú termékek fogyasztása váltja ki. Az egyetlen módja, hogy az emberek elkerüljék annak szövődményeit az az, hogy kiiktatják étrendjükből a gluténtartalmú ételeket.

Jelenleg 35 betegséget ismerünk, a New England Journal of Medicine legújabb tanulmánya szerint, amelyet a glutén fogyasztása okozhat. Néhány ezek közül a tünetek közül: arthritis, ADHD, depresszió, szorongás, IBS, lupus, gyakori fejfájás, fáradtság, ekcéma, izomkoordináció elvesztése, csontritkulás, legyengült immunrendszer, gombás fertőzések elburjánzása, szervgyulladás, fogyás / testtömeg-növekedés és alultápláltság.

A gluténérzékenység növeli az 1. típusú cukorbetegség, az elhízás, a gyomor-bél daganatok, agyi rendellenességek, az autizmus és a pajzsmirigy betegségek kockázatát.

A glutén ördögi köre

A glutént szándékosan adják hozzá egyes termékekhez, mert növeli az éhségérzetet, igy az ember többet fogyaszt abból. (Növeli a ghrelin mennyiségét az emésztőcsatornában.) A glutén megzavarja a leptin termelődését is. A leptin mennyisége mondja meg az agynak, hogy a gyomor tele van és ideje zsírt lebontani. A leptin normalizálja a gerincvelő fájdalomérzetét is.

A gluténérzékenység gyulladást okoz, ami károsítja a test szöveteiben létrejövő autoimmun választ, amelynek eredményeképp az immunrendszer végül a szervezet saját sejtjeit támadja meg.

- A C-reaktív fehérje mennyisége emelkedik, válaszul a gyulladásra, a koleszterinszint nő, és kalcium kezd lerakódni az artériák falán, a vérnyomás pedig mindez okán emelkedik.
- A cukor nem lehet egyedül a rákos sejtek üzemanyaga. A glutén és a glutamin nevű aminosav kritikus szerepet játszanak a rák kialakulásának folyamatában.
- A sikér olyan excitotoxin, amely irritálja, károsítja és megölheti az agysejteket. Egy 2006-os tanulmányban 131 ADHD-ben (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban) szenvedő gyermek táplálkozásából eltávolitották a sikért, és mind a 131 gyermek állapotában jelentős javulás volt megfigyelhető.

A University of California kutatói gluténérzékeny embereket 10 napra paleo diétára fogtak. A diéta eredményeként vérnyomásuk csökkent a vér inzulin szintjével együtt, a vérben lévő jó koleszterin értéke emelkedett, a rossz koleszterin szintje pedig süllyedt- mindössze 10 nap alatt!
A glutén fogyasztását csontsűrűség problémákkal (csontritkulás), fibromialgiával, autizmussal, depresszióval hozzák összefüggésbe a kutatók.

A megoldás: más megoldás nincs, csak egyszerűen el kell hagynunk étrendünkből a glutént!
Forrás:mkh.valosag.net/
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Lisztérzékenység, glutén intolerancia
  2015-05-11 16:48:52, hétfő
 
  A glutén intolerancia vagy lisztérzékenység egy krónikus felszívódási zavar, mely az összes hasonló típusú betegség közül a legrosszabb. Ha valakinél a letargia, testsúly csökkenés, étvágytalanság, világos színű, rendkívül kellemetlen szagú széklet, gyengeség, hasi fájdalom vagy anémia (vérszegénység) tünetei jelentkeznek, érdemes felvetni a lisztérzékenység lehetőségét.

A glutén intolerancia sokszor drámai tünetekkel jelentkezik, melynek során alultápláltság, általános egészségromlás, a vitalitás elvesztése jellemezhet az évek során.

A lisztérzékenység klasszikus formái már a beteg életének korai szakaszában jelentkeznek, amint a glutén bekerül a táplálkozásba. Ilyenkor a gyermek növekedése lelassul, izomzata nem fejlődik megfelelően. A zsír felszívódása károsodik, gyakori a zsíroldékony vitaminok hiánya és ezzel párhuzamosa sok más fontos tápanyag is kiürülhet a szervezetből.

A lisztérzékenységet gyakran csak felnőttkorban diagnosztizálják, ami valójában már gyermekkorban kezdődik, az enyhe és szinte észrevétlen tünetek csak lassan, fokozatosan alakulnak ki.

A glutén a búzában, árpában, zabban, rozsban és más gabonákban található fehérje. Ha lisztérzékeny beteg ezeket a gabonaféléket fogyasztja, súlyos emésztőrendszeri zavarok alakulhatnak ki.

A kalászos gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab, tritikálé) egy összetett, nagy fehérje molekulát tartalmaznak, amit gluténnek nevezünk. A glutén hatására a betegek immunrendszere ellenanyagot állít elő, de nem a gluténnal szemben, hanem a vékonybélhámsejtekben lévő transzglutamináz enzim ellen! Ezért tehát nem egyszerű étel allergiáról, hanem egy glutén által aktivált autoimmun betegségről van szó.

Tehát egy olyan autoimmun betegségről van szó, amit a glutén ,,robbant be", és ez gyakorlatilag bármely életkorban jelentkezhet, bár kétségtelen, hogy az idő múlásával egyre kisebb valószínűséggel.

Gyerekeknél általában 4 hónapos korban alakul ki a betegség, amit tovább súlyosbíthat más ételallergia (pl. laktóz érzékenység). A szoptatás csökkenti az ételallergiák kialakulásának rizikóját.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy lisztérzékenyeknél szignifikánsan megnő a skizofrénia a szklerózis multiplex, valamint a Non-Hodgkin limfómák kialakulásának esélye.

A lisztérzékenység egyetlen jelenlegi gyógymódja a teljes egészében gluténmentes diéta. Ez csöppet sem egyszerű feladat. Nagyon alaposan oda kell figyelni arra, hogy pl. főzés során az ételek ne érintkezzenek búzával vagy búzaliszttel, mert már minimális glutén is kiválthatja a súlyos tüneteket. A glutén pedig rengeteg ételben megtalálható: fagylaltok, levesek, saláta dresszingek, szószok, sütemények, stb.

A lisztérzékenyeknek ezért nagyon résen kell lenniük akkor is, ha étterembe mennek, hiszen az ételek könnyen ,,szennyeződhetnek" liszttel vagy más, glutén tartalmú étellel. Ha pedig a tünetek kialakulnak, 5 napig is eltarthatnak egy vétlen éttermi vacsora után.

A legjobb megoldás, ha a glutén intoleranciában szenvedő beteg olyan ételeket iktat be étrendjébe, melyek egyáltalán nem tartalmaznak glutént (burgonya, kukorica, rizs, köles), ezen kívül figyel arra, hogy biztosítsa a szervezete számára szükséges vitaminokat, esszenciális zsírsavakat, zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 415 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 156
  • e Hét: 1119
  • e Hónap: 14110
  • e Év: 189985
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.