Regisztráció  Belépés
madlen23.blog.xfree.hu
Az élet legyen bármilyen mostoha, szeretni megtanit, de feledni soha....... CSIZA JÓZSEFNÉ
1955.09.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/21 oldal   Bejegyzések száma: 208 
Szilvás kocka.
  2012-08-06 17:37:05, hétfő
 
 



Hozzávalók:
15 dkg liszt
8 dkg vaj
1 kis doboz tejföl
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál vanília-aroma
1 egész tojás
fél kávéskanál sütőpor
csipet szódabikarbóna
csipet só
10 dkg szilva

Elkészítés:
A szilvát megmosom, megszárítom, feldarabolom. A vajat, a tejfölt, a cukrot, a citrom lereszelt héját, a vaníliát és a tojást habosra keverem.

A lisztet, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát is a tojásos masszába keverem. A tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe (24x34 cm átmérőjű) egyengetem, a tetején eloszlatom a szilvát, és óvatosan lenyomkodom.

. Előmelegített sütőben, 160 fokon (légkeverésen) kb. 30 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm.

. Kockára vágva, porcukorral meghintve tálalom.


Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  18.RECEPTEK-SÜTEMÉNYEK.  
Áfonyás sajtkrém kocka.
  2012-08-06 17:35:33, hétfő
 
 



Hozzávalók:
Kekszalaphoz:
21 dkg zabkeksz (pl. 1 zacskó zabfalatok)
6 dkg vaj (vagy margarin)

Krémhez:
2 egész tojás
50 dkg natúr krémsajt (pl.mascarpone)
15 dkg cukor
1 ek vanília aroma

Áfonyás krémhez:
20 dkg áfonya
1 ek étkezési keményítő
1 ek cukor

Elkészítés:
. A kekszet aprítógépben összetöröm, majd a kekszmorzsát összedolgozom a vajjal és belenyomkodom egy előzőleg kivajazott és kilisztezett tepsi aljába.

A mascarponét habverővel alaposan elkeverem a cukorral, a vanília aromával és a tojásokkal, és egyenletesen a kekszalapra simítom.

. Az áfonyát botmixerrel pürésítem, hozzákeverem a cukrot és az étkezési keményítőt, majd addig melegítem, míg besűrűsödik.Az áfonyás masszát kanállal eloszlatom a mascarponés krém tetején, és egy villával óvatosan elegyítem a kettőt, hogy az eredmény márványos legyen. 160 fokos sütőben 45- 50 percig sütöm.

Hidegen, kis kockákra vágva tálalom.



Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  18.RECEPTEK-SÜTEMÉNYEK.  
Szeder torta
  2012-08-06 17:33:50, hétfő
 
 



Szedertorta

Hozzávalók:
8 dkg vaj
4 ek. tejföl
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál vanília-aroma
1 tojás
15 dkg liszt
fél kávéskanál sütőpor
csipet szódabikarbóna
csipet só
10 dkg szeder

Elkészítés:. A szedret megmosom, papírtörlőn megszárítom. A vajat, a tejfölt, a cukrot, a citrom lereszelt héját, a vaníliát és a tojást habosra keverem.

A lisztet, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát is a tojásos masszába keverem. A tésztát sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába (24 cm átmérőjű) egyengetem, a tetején eloszlatom a szedret, és óvatosan lenyomkodom.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm.

Porcukorral meghintve tálalom.


Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  18.RECEPTEK-SÜTEMÉNYEK.  
Diós-vaniliás süti.
  2012-04-29 16:56:01, vasárnap
 
 



Hozzávalók:

A tésztához:
10 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg darált dió
3 tojás
1 dl tej
1 dl olaj
fél csomag sütőpor
csipetnyi fahéj

A krémhez:
2,5 dl tej
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
fél csomag vaníliás pudingpor
3 e.k. cukor
fél vaníliarúd
30 dkg vaj vagy margarin

A tojáshabhoz:
3 tojásfehérje
12 dkg cukor
fél citrom leve és héja
reszelt csokoládé a díszítéshez


Elkészítés:
1. A tésztához válasszuk szét a tojásokat.
A sárgájából, a tejből, az olajból illetve a liszt feléből készítsünk pépet. A tojásfehérjéből és a cukorból verjünk habot, majd keverjük bele a pépet.
A diót, fahéjat és a sütőport keverjük el a maradék liszttel, majd óvatosan forgassuk a masszába.

2. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd öntsük bele a tésztát. 160 ºC fokos sütőben 30-40 percig süssük.

3. Míg a tészta sül, nekiláthatunk a krémnek. Főzzünk pudingot a pudingporból, tejből és cukorból. A tojássárgáját habosítsuk fel a porcukorral, majd tegyük bele a puha margarint és a vaníliát. Végül öntsük hozzá a kihűlt pudingot, és keverjük össze. Kenjük a krémet a kihűlt tészta tetejére, majd tegyük hűtőszekrénybe egy rövid időre.

4. Verjük fel a tojásfehérjét és a cukrot, majd csurgassuk bele a tojáshabba a citromlevet, és öntsük hozzá a reszelt citromhéjat is. A tojáshabot kenjük a vaníliás krém tetejére, majd hintsük meg csokiforgáccsal.


Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  18.RECEPTEK-SÜTEMÉNYEK.  
Fincsi krémes-mézes süti.
  2012-04-29 16:51:17, vasárnap
 
 



Hozzávalók
A tésztához:
45 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 ek. méz
5 dkg margarin (vagy vaj)
3 ek. tej
15 dkg cukor
1 tojás

A krémhez:
5 dkg liszt
4 dl tej
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
½ dl citromlé

20 dkg baracklekvár

A mázhoz:
20 dkg ét tortabevonó


Elkészítés
1. A tejet felforrósítjuk a mézzel és a margarinnal, és beledolgozzuk a cukorral elkevert tojást. A lisztet elvegyítjük a szódabikarbónával, majd összedolgozzuk a mézes masszával. Fél órára hűtőbe tesszük.

3. A tésztát négy részre osztjuk, lisztezett deszkán egyenként kb. 25x35 cm-es lapokra nyújtjuk. Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 6-8 perc alatt világosra sütjük.

4. A krémhez a margarint a citromlével és a kétféle cukorral habosra keverjük. A lisztet a tejjel sűrű péppé főzzük. Ha kihűlt, kanalanként beledolgozzuk a vajas krémet.

6. Az első tésztalapot megkenjük a krém felével, rátesszük a második lapot, ezt megkenjük a maradék krémmel, majd a harmadik lapot megkenjük a lekvárral a negyedik lapra pedig csokimáz kerül.

7. A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk, és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Legalább egy éjszakán át pihentetjük, hogy teljesen megpuhuljon. Tálaláskor forró vízbe mártogatott késsel szeleteljük.


Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  18.RECEPTEK-SÜTEMÉNYEK.  
Diós pite.
  2012-03-08 18:15:28, csütörtök
 
 



Hozzávalók
Tésztához
20 dkg liszt
14 dkg vaj (és egy kevés a tepsi kenéshez)
3 tojás sárgája
10 dkg porcukor
1 csipet szódabikarbóna
1 ek. citromlé

Diós masszához
14 dkg darált dió
20 dkg porcukor
3 tojásfehérje kemény habja
1 cs. vaníliás cukor
baracklekvár a diós krém alá


Elkészítés
1 A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozom, majd lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtom. Belesimítom egy kivajazott , lisztezett közepes méretű tepsibe, majd lekenem a baracklekvárral.

2. A töltelékhez egy csipet sóval felverem a tojáshabot, és könnyedén beleforgatom a porcukrot, a vaníliás cukrot valamint a darált diót. Az egészet a lekvárral megkent tésztára egyengetem.

3. 160 fokra (gázsütőben) előmelegített sütőben kb. 18-20 percig sütöm. Akkor jó, ha a tetején a tojáshab picit megbarnul és ropogós lesz.


Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  18.RECEPTEK-SÜTEMÉNYEK.  
Zserbó szelet.
  2012-03-08 18:13:15, csütörtök
 
 



Hozzávalók 1 tepsi zserbóhoz:

A tésztához:
35 dkg liszt
4 dkg porcukor
1 tojássárgája
20 dkg vaj
1 dkg élesztő
1 dl tej
2 g sütőpor
A töltelékhez:
15 dkg darált dió
10 dkg cukor
20 dkg baracklekvár
1 citrom reszelt héja
vaníliás cukor
A csokoládé bevonathoz:
2 tábla étcsokoládé (kb. 20 dkg)

Elkészítés:
1. Langyosra melegítjük a tejet, hozzákeverünk 2 teáskanál cukrot és beletesszük az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
2. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a sütőport és egy csipet sót. Kézzel az egészet jól összedolgozzuk.
3. Amikor összeálló, homogén tésztává gyúrtuk, a tésztát 3 egyenlő részre vágjuk. A lapokat kinyújtjuk tepsink méretére ( ez általában 35x25 cm). Figyeljünk, hogy a tészta ne legyen túl nagy, inkább legyen kisebb, mert még kelni fog.
4. A töltelék hozzávalóit keverjük össze egy nagy tálban. Terítsük az egyik lapot a tepsi aljába. Kenjük meg lekvárral, hintsük meg a diós keverékkel. Helyezzük rá a második lapot, ezt is kenjük meg lekvárral és szórjuk meg dióval.
5. Borítsuk le a harmadik lappal úgy, hogy mindenhol fedjen. Hagyjuk kelni szobahőmérsékleten még egy órát. Sütés előtt szurkáljuk meg a tészta tetejét egy villával.
6. 180 C-fokon addig sütjük, míg a teteje egyenletes világospiros lesz (kb. 15 perc). A megsült tésztát hagyjuk kihűlni. Alacsony lángon felolvasztjuk a csokoládét, folyamatos kevergetés mellett, majd a tészta tetejére öntsük. Hagyjuk a mázat megdermedni.
7. Szeleteljük téglalap vagy rombusz formára. Jó étvágyat kívánunk!
 
 
0 komment , kategória:  18.RECEPTEK-SÜTEMÉNYEK.  
Dobos torta.
  2012-03-08 18:11:49, csütörtök
 
 



Hozzávalók a tésztához:
15 dkg liszt
12 dkg porcukor
6 tojás

A krémhez:
40 dkg vaj / margarin
30 dkg porcukor
9 tojás
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg tortabevonó csokoládé

A cukormázhoz:
15 dkg cukor
1 - 2 csepp ecet
Díszítéshez:
200 ml habtejszín
Elkészítése:
1. A cukor kétharmadát és a tojások fehérjét kemény habbá verjük habverő segítségével. A maradék cukrot a tojások sárgájával világosra kavarjuk. A tojáshabot a sárgájához csorgatjuk és közben kevergetjük. Hozzákeverjük a lisztet és homogén állagúvá keverjük.

2. Kikenünk egy tortaformát. Sütőpapírból kivágunk 6 tortaforma nagyságú lapot. Az első papírt elhelyezzük a tortaformában. Elosztjuk a masszát 6 részre, felkenjük a sütőpapírra az első rendet és megsütjük. Ugyanígy megsütjük a következő 5 lapot is. Végezzük amilyen gyorsan csak tudjuk az egész procedúrát, mert a habnak nem tesz jót ha sokat áll. A sütő közben 180 C° fokon legyen.

3. Felolvasztjuk a csokoládét és összekeverjük a habosított vajjal. Külön tálban elkeverjük az egész tojásokat a cukorral, pudinggal, és a vaníliás cukorral, majd gőz fölött, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Levesszük a gőzről és kihűlésig habosra verjük, majd a csokoládés vajjal könnyedén eldolgozzuk.
4. A lapokat a krémmel rétegesen egymásra tesszük. Mielőtt az utolsó lapot is feltennénk, bevonjuk az olvasztott cukorból és ecetből készült cukormázat, felszeleteljük megvajazott pengéjű forró vízbe mártott késsel és a torta tetejére helyezzük. Tejszínhabbal díszítjük.


Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  18.RECEPTEK-SÜTEMÉNYEK.  
Túrófánk-áfonyás joghurttal.
  2012-02-19 10:50:04, vasárnap
 
 



Hozzávalók: (kb. 40 darabhoz)

Fánk:

250 g túró
3 tojás
50 g cukor
1 csomag vaníliás cukor

50 ml olaj
250 g liszt
1 csomag sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
150 g cukor
1 l olaj a sütéshez
Áfonyás joghurt:

3 evőkanál tejföl
150 g natúr joghurt
3 evőkanál áfonya
A túrót tegyük pelenkával kibélelt szűrőbe, és úgy kerüljön éjszakára a hűtőbe. Másnap a tojást keverjük kézi mixerrel habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Adjunk hozzá egy csipet sót, az olajat, így keverjük tovább. Végül a túrót tegyük bele, és addig keverjük, amíg sima masszát kapunk. Szórjuk a tetejére a lisztet és a sütőport, amit keverjünk a tésztához.

Keverjük össze a tejfölt és a joghurtot egy tálban, adjuk hozzá az áfonyát, amit óvatosan is hozzákeverhetünk, ha egészben szeretnénk az áfonyaszemeket hagyni, de össze is turmixolhatjuk előtte, mielőtt a joghurtba keverjük.

A fahéjat és a cukrot keverjük össze és tegyük félre. A sütéshez az olajat öntsük egy nagy lábasba, melegítsük kb. 170 fokra. 2 teáskanál segítségével dió nagyságú golyókat szaggassunk a tésztából, és óvatosan tegyük a forró olajba. A fánkot addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz minden oldala, ez kb. 3-4 perc. Tegyük papírtörlőre, és még forrón forgassuk meg a fahéjas cukorba. Még melegen tálaljuk az áfonyás joghurttal.



Jó étvágyat hozzá!
 
 
1 komment , kategória:  18.RECEPTEK-SÜTEMÉNYEK.  
Farsangi fánk.
  2012-02-19 10:46:11, vasárnap
 
 



Hozzávalók
Tésztához:
50 dkg liszt
8 tojássárgája
10 dkg vaj
3 dkg élesztő
3 dl tej
5 dkg porcukor
1 evőkanál rum
½ citrom héja
csipetnyi só
Sütéshez:
1 liter olaj
Tálaláshoz:
porcukor
baracklekvár


Elkészítés
1. 2 dkg cukrot 1 dl langyos tejben felolvasztunk, belemorzsoljuk az élesztőt, a tetejére 8 dkg lisztet hintünk, és langyos helyen megkelesztjük.

2. A tojások sárgáját a maradék cukorral kikeverjük, hozzáöntjük a rumot és belereszeljük a citromhéjat.

3. A liszthez hozzáöntjük a langyos tejet, egy kis sóval középkeménységű tésztát keverünk, hozzáadjuk a megkelt kovászt és a kikevert tojássárgájákat is.

4. Jól kikeverjük, majd apránként hozzáöntjük a felolvasztott langyos vajat. Addig keverjük, amíg hólyagosodni nem kezd, és le nem válik az edény faláról. Kissé belisztezzük, és ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük.

5. Ha elkészült lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk, letakarva ismét kelni hagyjuk.

6. Ha megkelt, a fánkok közepét ujjunkkal kissé benyomjuk és a benyomott oldalával tesszük nem túl forró olajba. Nagyon fontos az olaj hőfoka. Ha forró az olaj, a tészta külseje gyorsan sül, és belül nyers marad. Ha hideg olajba tesszük, sok zsiradékot szív magába a tészta.

7. Előbb fedő alatt sütjük, majd ha szép világosbarnára pirult, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük.

8. A kisült fánkokat rácsra vagy papírszalvétára szedjük, lehetőleg azonnal tálaljuk vaníliás porcukorral meghintve. Külön tálkában baracklekvárt adunk hozzá.


Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  18.RECEPTEK-SÜTEMÉNYEK.  
     1/21 oldal   Bejegyzések száma: 208 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 24995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 955
  • e Hónap: 27175
  • e Év: 75549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.