Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
Egyszerű tornagyakorlatok idősebbeknek
  2018-06-01 13:43:16, péntek
 
  A nyújtógyakorlatok nagyon hasznosak az idősebb emberek számára, hiszen ezekkel a gyakorlatokkal minden egyes végtagjukat alaposan meg tudják mozgatni, és ezeket biztonságosan el lehet végezni, mivel a legtöbbet széken ülve is végre lehet hajtani. Válasszon egy stabil, karfa nélküli széket és helyezze azt a nappali közepére. Vegyen fel kényelmes ruházatot és legyen Ön mellett egy palack víz is, hogy inni tudjon, amikor a feladatok végzése közben megszomjazik. Kezdetben csak 10-15 percet szánjon a gyakorlatokra, majd ahogy egyre erősödik, úgy növelheti az ismétlésszámokat, így az edzése időtartama is nőni fog. Ha valamelyik gyakorlat nem megy vagy fájdalmat okoz, ne erőltesse. Hagyja ki és folytassa a tornát a következő gyakorlattal.

Az első gyakorlatnál üljön le a szék szélére, arra azonban ügyeljen, hogy le ne essen róla. Egyenes derékkal kezdjen felállni a székről, majd álljon egyenesen a szék elé. A lábai enyhe terpeszben legyenek. Álljon így 3 másodpercig, majd ismét leülhet. Végezzen ebből a gyakorlatból ötöt.

Álljon a szék mögé csípőszélességű terpeszben. A kezeivel támaszkodjon meg a szék háttámlájában, majd ereszkedjen behajlított térdekkel guggoló pozitúrába. Nem kell teljesen leguggolni, csak ameddig kényelmes, majd ismét álljon egyenesen. Végezzen el ebből a gyakorlatból szintén öt ismétlést.

A stabilitása érdekében még mindig kapaszkodjon a szék támlájában. Álljon egyenes derékkal, a lábait szorosan zárja össze. Most kezdje el a talpát felemelni a padlóról, vagyis álljon lábujjhegyen. Számoljon el ötig, majd visszaeresztheti a talpát a padlóra. Ismételje meg a gyakorlatot nyolcszor.

Álljon csípőszéles terpeszbe, támaszkodjon meg a szék háttámlájában. Emelje fel a bal lábát annyira, amennyire csak kényelmes, a hátát és a csípőjét pedig tartsa egyenesen. Lendítse oldalra a bal lábát, egy-két másodpercig tartsa meg így magát, majd lassan eressze le a lábát a másik mellé. Most csinálja meg a gyakorlatot a másik lábával is. Végezzen el ebből a gyakorlatból tíz ismétlést.

Most hasonló feladat következik, mint az előző, csak most nem oldalra, hanem hátrafelé lendítse a lábait, természetesen először csak az egyiket, aztán következhet a másik is. Amikor enyhén hátrafelé lendíti, és kicsit megemeli a lábait, némi feszülést kell éreznie a combjaiban és a hát alsó részén.

Most a fekvőtámasz gyakorlat következik. Nem kell megijedni, hiszen ezt egy falnál állva fogja elvégezni. Álljon egy fal elé, majd a két tenyerét helyezze a falra. Kezdje el behajlítani mindkettőt, miközben a testével a fal felé közelít. Tartsa a hátát és a nyakát egyenesen. Majd ismét rugaszkodjon el a faltól és álljon az előtt egyenesen. Ha nem biztos benne, hogy ezt a feladatot el tudja végezni, akkor inkább ne erőltesse.

Végezetül egy súlyzós gyakorlat következik. Vegyen mindkét kezébe két darab egykilós súlyzót, de két vizespalack is megteszi. A két keze legyen egyenes kinyújtva a törzse mellett, majd lassan kezdje mindkét karját behajlítani fel egészen a két válláig, majd szép lassan eressze a le ismét a két karját a törzse mellé. Ebből a gyakorlatból csináljon meg legalább tizenötöt. Ha már nagyon elfáradt, akkor csinálja meg ezeket a súlyzós gyakorlatokat a széken ülve.
Kedves egészségére!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Hasi zsír ellen - 2
  2018-02-23 20:13:16, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Hasi zsír ellen - 1
  2018-02-23 20:12:28, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Combfeszesítő gyógytorna
  2018-02-14 13:52:28, szerda
 
  
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Lábbütyök gyógytornája
  2017-12-03 21:45:22, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Alakformáló gyakorlatok
  2017-12-03 21:40:17, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Jin Ji Du Li gyakorlat
  2017-10-10 16:24:44, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Egyszerű- igen hasznos gyakorlat
  2017-10-02 09:20:53, hétfő
 
  Elegendő, ha minden reggel behúzod a hasad. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen kockás hasam lesz ettől a gyakorlattól!

Az emberek többsége szeretne jól kinézni, azonban már kevesebben tesznek is érte, pedig erőfeszítés nélkül nem lesz formás, izmos, fitt test. A következőkben most szó esik arról a gyakorlatról, amely segít abban, hogy lapos és kockás hasunk legyen, olyan, amire mindig is vágytunk.

Íme, a gyakorlatsor!

A kezdés :

1. Viseljünk kényelmes, természetes anyagból készült ruhát.

2. Mielőtt nekifognánk az erősítéseknek, végezzünk pár egyszerű, bemelegítő gyakorlatot.

3. A gyakorlatsorokat egybeköthetjük a reggeli gyakorlatokkal, ha végzünk olyanokat, de külön is megfelelően működnek.

4. Tartsuk be a lenti leírást.

Folytatás :

1. Üljünk törökülésbe, amennyire csak tudjuk, egyenesítsük ki a gerincünket, a vállainkat húzzuk hátra, a mellkasunkat nyomjuk előre. A tenyerünket tegyük a derekunkra, ujjainkat lazítsuk el.

2. Fújjuk ki lassan az összes levegőt a tüdőnkből, az izmainkat lazítsuk el amennyire csak lehet.

3. Húzzuk be a hasunkat, amennyire csak tudjuk, de közben ne vegyünk levegőt. Maradjunk ebben a pozícióban 10-15 másodpercig.

4. Vegyünk egy kis levegőt, és lazítsuk el kissé a hasizmainkat. Majd ismét fújjuk ki a levegőt, húzzuk be a hasunkat 10-15 másodpercre. És kezdődhet elölről megint minden.

5. Egy nap 5 alkalommal kell elvégezni ezt a gyakorlatsort, amely nem csak a hasizmokat erősíti, hanem még a szervezet méregtelenítésében is segít.

Figyelem!
Gyomorfekély, vagy menstruációs ciklus idején nem ajánlott végezni a hasizomerősítő gyakorlatokat, de abban az esetben sem javasolt, ha tüdő-, vagy szívbetegségben szenvedünk.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Lábfájás ellen
  2017-09-17 10:24:30, vasárnap
 
 Szabadulj meg a lábfájástól mindössze öt perc alatt!

Szervezetünk csontjai szoros összefüggésben vannak egymással, ezért ha valamelyik fájni kezd, az kihat a többire is. Ugye észrevették, hogy ha fájni kezd a sarkunk, akkor a fájdalom hamarosan átterjed az egész lábunkra?

Sok oka lehet a lábfájásnak, a szakirodalom több, mint 25 okot sorol fel. Ezek között találjuk az tyúkszemet, benőtt körmöt, az ízületi gyulladást vagy a gombás fertőzést. A hagyományos orvoslás szerint, a lábak egészsége befolyásolja a szervezet egészségi állapotát. Ha a lábak állandó hidegnek vannak kitéve, ez nagyon káros lehet a szervezet számára.

Térdfájdalmak estén, sokat segíthet a masszírozás. Reggel, ébredést követően masszírozzuk 5 percen keresztül a fájó térdeket. Ezzel segítjük a vérkeringést és a térd hamarabb hozzájut a szükséges tápanyagokhoz.

Tornásztassuk a lábujjainkat! Egyenesen állva, lábujjainkat emeljük függőlegesen legalább 20-szor lábujjanként. Nehezítésként próbáljuk meg a függőleges lábujjakat egyenként visszaengedni.

Egy másik gyakorlat: ha egyenes állásban a testsúlyunkat egyik lábunkról a másikra helyezzük, legalább 10-szer egymásután, de növelhetjük akár 50-ig is.

A bokák fájdalma esetén: vegyünk egy teniszlabdát, és görgessük a lábujjainktól a sarkainkig és vissza, legalább 15-ször. Egy másik gyakorlat, ha lábujjhegyre, majd sarokra állunk váltakozva.

Néhány javaslat a lábfájdalom enyhítésére:
- Járjunk minél többet mezítláb, mert ezáltal erősödik a lábunk és ruganyosabbá válik. Tegyük ezt sima és érdes felületen egyaránt.
- Vegyünk időnként sós lábfürdőt.
- Fogyasszunk magnéziumban gazdag táplálékot, és részesítsük előnyben a kényelmes, természetes anyagból készült lábbeliket.
- Különös gondot fordítsunk lábaink egészségére cukorbetegség esetén.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Hasi zsír ellen - ülve végezhető gyógytorna
  2017-03-24 19:55:32, péntek
 
 5 gyakorlat ülve, hogy megszabadulj a hasi zsírtól, miközben dolgozol!

Nem feltétlenül kell megerőltetni a szervezetet ahhoz, hogy leadjunk pár plusz kilót és a zsírpárnák helyét az izomkockák vegyék át. Ülve is lehet eredményeket elérni, hiszen ha kitartóak vagyunk, idővel meg lesz az eredménye.

Mivel az emberek ma már egyre több időt töltenek irodai székeken, tehát ülnek, ez nem jelent jót az egészség szempontjából, mivel a szervezetnek szüksége van mozgásra.

Pár egészségügyi kockázat, amit az ülő életmód okozhat!

nagyobb, teltebb csípő
nő a szívbetegségek esélye
nő a depresszióra való hajlam esélye
lassulnak az agyi kognitív funkciók, a gondolkodás
nő a cukorbetegség esélye
nő a keringési betegségek esélye
Lássuk azokat az ülő gyakorlatokat!

1. Lábemelés ülve
Miközben dolgozunk, a lábainkat szabadon emelgethetjük az asztal alatt. Helyezzük kis terpeszállásba a lábainkat, majd emeljük meg kissé. 10 ilyen mozdulat már segít abban, hogy a hasizmokat munkára bírjuk. Ha elsőre nehéz, akkor csak egyik lábunkat emelgessük, utána pedig a másikat. Ha pár nap múlva belejöttünk, akkor mindkét lábunkat megemelve erősítsük hasizmainkat.

2. Guggolás
A széktámlának dőljünk neki, majd igyekezzünk kinyomni magunkat lábból, majd ereszkedjünk vissza. Érdemes legalább 5 alkalommal megismételni ezt a mozdulatot, minél többször egy nap.

3. Sarokemelés
Ez egy remek, diszkrét gyakorlat, amelyet alig lehet észrevenni, mégis hatásos. Mindkét lábfejünket nyomjuk neki a talajnak, akár le is húzhatjuk a cipőnket, majd emeljük fel a sarkunkat, és tartsuk addig, míg érezni fogjuk a lábszár izmainak feszülését.

4. Csukló nyújtások
Nyújtsuk előre a karjainkat, majd végezzünk körkörös csuklómozdulatokat, hogy nyúljanak ki a csuklót körülvevő ízületek, izmok. Az ujjainkat is behajlíthatjuk, hogy kimenjen belőlük a feszültség.

5. Tartsunk szünetet, sétáljunk
Ha tehetjük, félóránként, óránként álljunk fel a székünkből, és 5-10 percet mozogjunk, sétáljunk, nyújtózzunk. A lényeg, hogy mozgassuk meg a berozsdásodott végtagjainkat, igyunk vizet, vagy gyógyteát, ami serkenti nyirokkeringést.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 1409 db bejegyzés
Összes: 35792 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 362
  • e Hét: 362
  • e Hónap: 16098
  • e Év: 1419461
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.