Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
5 tészta, amiről még nem hallott
  2015-11-15 10:29:04, vasárnap
 
  5 tészta, amiről még nem hallott

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy hosszas tanácstalan nézelődés után végül a jól bevált spagettit választotta a polcokon sorakozó számtalan tésztafajta közül. A tészták “tengerében" egy vérbeli gasztrómágus, Simone Marcedula, a Trattoria Gusto étterem olasz származású séfje segít eligazodni. Lássuk Itália mesés tájainak 5 legizgalmasabb tésztafajtáját!



Ziti: az esküvők tésztája

A szicíliai esküvők elengedhetetlen alapanyaga, ugyanis maga a szó - ziti - annyit tesz: menyecske. Ezt a 25 centi hosszú, csőalakú, sima falú, durum lisztből készült tésztafajtát felhasználás előtt 3-4 darabra szokás tördelni, majd sós vízben al dentére főzni. Ez azért fontos, mert a zitit főzés után majdnem minden esetben megsütik, és kiváló alapanyaga lehet zöldséges, illetve sajtos rakott tésztaételeknek. A nagyközönség számára a ziti a Maffiózók (Sopranos) című amerikai sorozatból lehet ismerős: Carmela Soprano húsgolyós fogása sosem hiányozhatott a maffiózók asztaláról.



Strozza Preti, a papfojtó tészta

Ennek a Közép- Olaszországból származó tésztafajtának egy népi legenda adja nevét: régen az asszonyok a helyi papnak, tiszteletesnek házi készítésű Strozza Pretivel kedveskedtek, míg féltékeny férjeik odahaza azért imádkoztak, hogy bárcsak a tészta a pap torkán akadna... Manapság ezt a 1,5 cm széles, 5 cm hosszú tésztafélét darabos, zöldséges szószokhoz, ragukhoz használják. Kalandos kedvű háziasszonyok megpróbálkozhatnak a papfojtó tészta házi elkészítésével, hiszen ez a tojásmentes, sodort, vastag tésztaféle igazán könnyen elkészíthető otthon is. Az ízletesebb végeredmény érdekében tegyünk a tésztába reszelt parmezánt.



Mafalda vagy más néven Reginette

Ez a Dél-Olaszországból származó szép, csipkés szélű, egyenes tésztáktésztafajta Savoya hercegnőjéről kapta a nevét, de a reginette szócskát is gyakran használják rá, ami annyit tesz: kis hercegnő. A mafalda egy hosszú főzésű, széles tészta, átmenetet képez a Lasagne-féle tészták csoportja felé. Kiváló választás lehet babos, krumplis tésztaételekhez, de ízletes alapanyaga lehet az oldalasból és ricotta sajtból készülő Nápolyi ragunak is.



Fusilli vagy más néven felezett nagy orsó

Ez a Dél-Olaszországból származó, 3 cm hosszú csavaros tésztafajta az itthoni háztartásokban megtalálható. A gyerekek nagy kedvence nevét az olasz “fuso" szóból kapta, ami annyit tesz: sodorni. A fusilli kevésbé ismert változata orsó alakú, régen ezt a típust kötőtűre csavarva készítették az asszonyok, úgyhogy, aki otthoni fusilli készítésre adja a fejét, az készüljön jó sok türelemmel. Ez a tésztafajta remekül illik hideg salátákhoz és könnyű szószos tésztaételekhez, hiszen a csavaros szerkezet kiválóan magába zár bármilyen pesztót.



Capelli d'Angleo avagy cérnametélt

A Capelli d'Angelo, vagy más néven angyalhaj a legvékonyabb spagettiféle - átlagosan 2-3 mm vastag -, ennek megfelelően főzési ideje is ennek a típusnak a legrövidebb, egy percre sem lehet magára hagyni főzés közben. Itthon leggyakrabban levesbetétként használják fel, de könnyed halas szószokhoz vagy zöldséges pesztókhoz is kiváló alapanyagként szolgálhat.



Forrás: Házipatika
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Neszmélyi hagymás-túrós
  2015-03-05 17:01:19, csütörtök
 
  NESZMÉLYI HAGYMÁS-TÚRÓS

Hozzávalók: 50dkg liszt, 50dkg tehéntúró, 5 tojás, 35dkg húsos szalonna (pl. kolozsvári), 3 nagy fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 15-20dkg trappista vagy edami sajt, só

Liszttel, túróval, tojással és kevés vízzel galuskatésztát készítünk, ízlés szerint sóval. Míg a tészta áll, a szalonnát a Konyhai késsel apró kockákra vágjuk, és a Mesterszakács Nyeles Serpenyőben pici zsiradékon pirosra pirítjuk.
Kistányérra tesszük, és a megmaradt zsírjában megpároljuk a felkockázott vöröshagymát, és ezt is félretesszük.
A megpihent galuskatésztát a Nokedli szaggatóval forró vízbe kiszaggatjuk.
Ha kifőtt a tészta, rétegezve belerakjuk a 2,5 L-es Ultra Pro tálba. Egy sor galuska, a tetejére hagyma a kisült szalonnazsírral együtt, szalonnakockák, majd meglocsoljuk egy kevés tejföllel és újra galuskát teszünk a tetejére. Ebben a sorrendben rétegezzük, a végén durvára reszelt sajttal megszórjuk, és 180 fokon szép rózsaszínűre sütjük.
Pirospaprikával, petrezselyemmel díszítjük.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Egyszerű, finom "krumplis pogácsa"
  2015-02-13 07:51:44, péntek
 
  Tóth Rozzy konyhája
Egyszerű, finom "krumplis pogácsa"

A krumplikat megpucolom, szelem, puhára főzöm.
Ha puha,leöntöm a vizet róla és szét nyomkodom pépesre.
Kihűtöm, adok hozzá 1 kanál zsírt(én kacsa zsírral készítem),
sózom és annyi lisztet adok hozzá amennyit felvesz, a tészta sem kemény, sem lágy ne legyen! Lisztezett deszkán nyújtom kb. 1 cm-re,pogácsa szaggatóval kiszúrom és forró olajban kisütöm! Mennyiséget azért nem írok, mert attól függ mennyi személyre készítem, ezt mindenki maga tudja. Lehet 2 db.krumpliból is de lehet 2 kg-ból is. Én 2 kg-ból készítem.
Házi barack lekvárral is de magában is fogyasztjuk!
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Sütőtökös ravioli
  2015-01-25 18:06:49, vasárnap
 
 
Hozzávalók:

1 kg sütőtök
40 dkg liszt
víz
só, bors, szerecsendió
parmezán
Elkészítése: a sütőtököt vágd ketté, kapard ki a magjait, majd forró sütőben 1 óra alatt süsd puhára. A liszthez kanalazz vizet, és gyúrj belőle tésztát. Nyújtsd egészen vékonyra, majd szaggass belőle kör vagy négyzet alakú formákat. A sütőtököt kapard ki a héjából, keverd masszává, közben sózd, borsozd és gazdagítsd parmezánnal. Egynegyedét tedd félre. A sütőtökös masszával töltsd meg a tésztaszeleteket, majd helyezz a tetejükre egy másikat, és a széleiket lapogasd össze. Forró, sós vízben főzd ki őket pár perc alatt. A félretett sütőtököt némi húslevessel hígítva turmixold össze, tálaláskor ebből kanalazz a ravilolikra.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
A fincsi ragunak és a sajtos kísértésnek nem lehet ellenálln
  2014-11-11 19:30:18, kedd
 
  ... szuper finom!

Mindenkinek a kedvence ez a laktató finomság. A kezdők is bátran elkészíthetik, ezen nincs mit elrontani :)

Hozzávalók:

1 csomag tészta
50 dkg darált sertéshús
0,5 dl paradicsomszósz
1 hagyma
1 teáskanálnyi olasz fűszerkeverék
1 csomag lapkasajt
5 dkg reszelt ementáli
só, bors
olaj
Elkészítése:

A tésztát sós vízben megfőzzük. A hagymát felvágjuk és kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst is és 5-7 percen át pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomszószt, a fűszereket és felöntjük egy kevés vízzel csak, hogy éppen ne süljön oda. Készre főzzük, majd a tésztát leszűrjük és összekeverjük vele. A felét kiolajozott hőálló edénybe tesszük, ezt beborítjuk a lapkasajtokkal és rárakjuk a tészta másik felét is. A reszelt sajttal megszórjuk és 180 fokos sütőben 12-14 percen át pirítjuk, majd fogyaszthatjuk.
Ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Pizza pogácsa recept
  2014-09-24 13:50:06, szerda
 
  Eddig aki megkóstolta elkérte a receptjét.

Hozzávalók:
Tészta:
0,5 kg liszt
2,5 dl tej (kis cukor)
2,5 dkg élesztő
120 g tejföl
1 púpos ek vaj
2 mk só

Töltelék:
1 tömlős sajt
reszelt sajt
sonka kockák
pritamin paprika
petrezselyem
kevés kukorica konzerv

Tetejére:
1 tojás felverve
reszelt sajt

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk. Kb 1 órára meleg helyre tesszük.

Ha megkelt, téglalap alakúra kinyújtjuk és jön rá a töltelék. Először a tömlős sajtot nyomjuk rá, majd reszelünk rá sajtot, rátesszük a kis kockákra vágott paprikát, sonkát és egy csokor felaprított friss petrezselymet.
Ezután először oldalról felhajtjuk a tésztát, majd felülről és alulról is, így szinte befedjük a tölteléket. Ezután sodrófával ismét kinyújtjuk, már óvatosan.

Kockákra vágjuk és sütőlemezre rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és reszelünk rá sajtot, díszíthetjük friss petrezselyem zölddel is.

200 fokos sütőben kb 30 perc alatt készre sütjük.
recept Katátol oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Mutatós sajtos tészta rengeteg kaporral,
  2014-09-18 16:04:22, csütörtök
 
  gyors és fincsi étel, különleges alkalmakra is!

Egyszerű és mutatós étellel szeretnéd meglepni a családodat? Ez a recept neked szól!
Ráadásul annyira egyszerű, hogy egy gyerek is el tudná készíteni!

Hozzávalók:
1 csomag tészta
10 dkg füstölt sajt
10 dkg fetasajt
3 evőkanál tejföl
1 tojás sárgája
friss kapor
só, bors
olaj
Elkészítése:
A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A tejfölt és a reszelt sajtokat, a tojássárgáját összekeverjük, hozzáadjuk az apróra vagdosott kaprot és fűszerezzük. Ráöntjük a tésztára és jól összekeverjük, majd kiolajozott hőálló tálkákba kanalazzuk. 180 fokos sütőben 10-12 percen át sütjük és melegen tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Csábító spagetti a sütőből tele minden jóval!
  2014-09-17 12:28:25, szerda
 
  Ez aztán az ízletes étel, gyors recept!

A spagetti nem csak raguval tálalva ízletes, ez a recept önmagáért beszél! :)
Hozzávalók:
1 csomag spagetti
20 dkg bacon
20 dkg sonka
20 dkg erdei gomba
1 kisebb hagyma
3 evőkanál tejföl
15 dkg mozzarella
1 tojás sárgája
1 teáskanálnyi bazsalikom
só, bors
olaj
Elkészítése:
A tésztát sós vízben megfőzzük. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felszeletelt bacont és sonkát is. Amikor ezek félig megpirultak, hozzákeverjük a felszeletelt gombát és sózzuk, borsozzuk. A tésztát közben leszűrjük és kiolajozott hőálló edénybe tesszük, összekeverjük a sonkás sülttel. A mozzarellát apró darabokra vagdossuk, belekeverjük a tejfölbe a tojássárgájával és a bazsalikommal együtt, leöntjük vele a tésztát. 180 fokos sütőben 20 percen át sütjük, majd hagyjuk egy kicsit hűlni és szeletelhetjük is.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Sajtos gnocchi – Finom és laktató
  2014-09-04 12:46:13, csütörtök
 
 
Van amikor az ember kívánja a sajtot, ezekre az alkalmakra tökéletes ez a recept.

A gnocchi-hoz:

4 közepes krumpli
1 tojás
25 dkg liszt
A sajtmártáshoz:

2 dl tej
2 dl főzőtejszín
20 dkg sajt vegyesen (füstölt, gouda, trappista...)
só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, felaprítjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük.
A krumplit leszűrjük, és krumplinyomón áttörjük. Ha már kicsit meghűlt, a liszttel és a tojással masszát gyúrunk belőle.
Ha a tészta összeállt, hengereket sodrunk belőle, kb 2 cm vastagot, és 1,5 cm-es darabokra vágjuk.
Villával formázzuk.
Forró, enyhén sós vízben kifőzzük őket. Akkor készül el, ha feljön a víz tetejére.

Egy lábosban a tejet, a tejszínt és a sajtot addig melegítjük alacsony lángon, míg egynemű szósszá nem válik.
A végén, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
A kifőtt gnocchikat a sajtszószba forgatjuk, majd egy hőálló edénybe öntjük
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt összesütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
sajtos baconös tészta
  2014-09-04 12:35:57, csütörtök
 
  Mámorító sajtos baconös tészta, az olvadozó sajt ellenállhatatlanul ízletes! Nem a megszokott recept!

A sajtok kedvelői imádni fogják ezt az ételt, egyszerű és gyors recept, de nagyon jó az íze!
Hozzávalók:
1 csomag tészta
20 dkg bacon
10 dkg mozzarella
20 dkg füstölt sajt
1 dl főzőtejszín
3 evőkanál tejföl
1 tojás sárgája
só, bors
olaj
Elkészítése:
A tésztát sós vízben megfőzzük. Időközben a bacont felvagdossuk és megsütjük, majd lecsöpögtetjük. A tejszínbe keverjük a tojássárgáját és a tejfölt, fűszerezzük és hozzáadjuk a füstölt sajt felét. Mikor a tészta megfőtt, leszűrjük és hozzákeverjük a tejszínes öntetet, hogy mindenhova jusson belőle. A tészta felét kiolajozott hőálló edénybe tesszük és ráhalmozzuk a bacont és az apróra vagdosott mozzarellát, majd beborítjuk a maradék tésztával és megszórjuk a reszelt füstölt sajttal. 15 percen át sütjük 180 fokon és már tálalhatjuk is.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 60 db bejegyzés
e év: 140 db bejegyzés
Összes: 6632 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 544
  • e Hét: 4769
  • e Hónap: 30861
  • e Év: 117665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.