Regisztráció  Belépés
katalinkohut.blog.xfree.hu
A szeretet mindent meggyógyít, a szíve szétterjeszti önmagát a világmindenségben H. Kohut Katalin
2017.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
A köménymag jótékony hatásai
  2017-10-04 05:14:26, szerda
 
  A köménymagnak többek között nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, stimuláló, görcsoldó, emellett nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is. Tehetjük az ételeinkbe egészben, de őrölve is felhasználhatjuk (ha például nem szívesen harapnánk rá a magokra). Lássuk, miért olyan egészséges!
A kömény az egyik legjobb olyan fűszernövény, amelyet az emésztés javítására használhatunk. Az “egyszerű" hasfájástól kezdve, a hasmenésen keresztül, a fokozott gázképződésen át a hányingerig és a várandós kismamák reggeli rosszullétéig használható. A köménymag stimulálja a hasnyálmirigyet, így az több olyan enzimet állít elő, melyek nélkülözhetetlenek az emésztéshez, emellett pedig a túlzott savképződés ellen is küzd.
Az egyik legkellemetlenebb emésztési tünet a puffadás. Ilyenkor a bélrendszerben összegyűlnek a felesleges gázok, ez pedig hasfájáshoz, feszülő érzéshez vezethet. Ennek a tünetnek számtalan oka lehet, de a kömény minden esetben a segítségünkre lehet, még akkor is, ha valamilyen gyulladásos bélbetegséggel küzdünk. A puffadás elleni gyors enyhüléshez forraljunk fel 2 deci vizet, majd tegyünk bele egy fél mokkáskanálnyi őrölt köményt, fél mokkáskanálnyi őrölt gyömbért és egy kevés sót. Gyöngyöztessük még nagyjából öt percig, szűrjük le, majd hagyjuk kihűlni és igyuk meg.

A köményben található vas a vérszegénység kezelésében is segíthet. A vas szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk hemoglobint állítson elő - ez az anyag szállítja az oxigént a sejtekhez.

A köménymagnak a testsúlyra is jótékony hatásai vannak, különösen, ha szeretnénk néhány felesleges kilótól megszabadulni. A köményben található vegyületek csökkentik a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét, “felpörgetik" az anyagcserét, és azt is megakadályozzák, hogy sóvárogjunk bizonyos ételek után. Hatékony fogyasztó és emésztésjavító uzsonnához keverjünk egy teáskanál őrölt köményt egy pohár natúr joghurtba, majd együk meg (akár saláták mellé).

Az ősi ayurveda tudománya szerint a köménymagnak a cukorbetegségre is rendkívül jó hatása van: a szakemberek szerint (és ezt több tudományos kutatás is alátámasztotta) a kömény rendszeres fogyasztása normalizálja a vércukorszintet. Pirítsunk meg (zsiradék nélkül) serpenyőben 8 teáskanál köménymagot, őröljük meg, majd fél teáskanálnyit keverjünk el egy pohár vízben és igyuk meg. Naponta kétszer fogyasszuk.

A kömény az agyműködést és a memóriát is serkenti, emellett a benne található vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és gyulladáscsökkentő anyagok hatékonyan küzdenek az öregedéssel együtt járó degeneráció ellen, és nagyszerűen fokozzák a vérkeringést. Ráadásul egy olyan vegyületet is tartalmaz, amely segíti, hogy könnyebben elaludjunk és kipihentebben ébredjünk.
 
 
0 komment , kategória:  Külső, belső információ  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 41 db bejegyzés
e év: 287 db bejegyzés
Összes: 287 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 29
  • e Hét: 29
  • e Hónap: 2126
  • e Év: 17149
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.