Regisztráció  Belépés
katalinkohut.blog.xfree.hu
A szeretet mindent meggyógyít, a szíve szétterjeszti önmagát a világmindenségben H. Kohut Katalin
2017.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
H.Kohut Katalin: Vénusz legyőzése
  2017-11-29 23:45:07, szerda
 
  H.Kohut Katalin: Vénusz legyőzése

,,Hej lányka,hej lányka!
Éhes a sárkányka.
Világnak harmada,
majdnem ő egymaga.'
Kex együttes

Többmillió éven keresztül kóborolt magányosan, érték és élelem nélkül a világ legszebb teremtése a világegyetemben. Hangja maga volt a gyönyörűség, aki meghallotta, megtámadta miatta, mert férfi szokás szerint a tisztaságra összezavarodnak és rosszindulatúan lépve fel ellene összezúzzák a szépséget. Egykori kedvese az ég csillaga volt, aki udvarolt neki szép szavakkal, Vénusz pedig incselkedett játékos hangját csengően megemelve időnként, mintha azt mondaná, hogy szerelmes vagyok. Maga sem tudta, mit jelent szerelem Istennőjének lenni, azt sem, hogy nincsen párja a világban. Fenyőzöld szemei és gesztenyebarna dús haja egyedül az övé volt minden korban. Saját apja tette tönkre, mert nem tudott neki ő sem ellenállni. Egykori teremtője egyszerűen felkínálta a sötétség fejedelmeinek, tegyenek vele úgy, ahogyan akarnak. Piramist épített köré, melyet elneveztek Atlantisznak.

Az Istennő sorsa megpecsételődött, egyenlő lett azokkal a jóemberekkel, akik egy-egy földrengés, vízözön, vagy világégés alatt meghaltak, s egyetlen túlélő maradt általában, motorral érkezve meg utolsó hírnökként azzal a mondattal, hogy embereket nem lehet teremteni.
Jóslata szerint akkor várták születését, amikor a szívvel rendelkező férfiak már eltűntek a világból. Érkezésére összegyűltek a világ sötét fejedelmei, vártak rá a szülészeten, ahol egyből szembenézett a világűr pusztítójával. Kimondták rá a büntetés, rontás igéjét, azt, hogy semmi sem lehet belőle, s mindig mindenét elveszik, végül az arca sem lesz ismerős. Mindenki szerette, mert kedvességével levette a lábáról őket, megadva a tiszteletet az arra érdemeseknek. Az emberek angyalnak gondolták. De soha senki sem érzett vele együtt, amikor nélkülözött, fényevésen élt hosszú évekig.

A világ ura gyerekkorában pillantotta meg, nem bírt ellenállni a bájnak, elkezdte értelmetlen megalázását, hogy legyőzze népével irigység, vagy más hasonló tulajdonság kivívásával. Mivel Vénuszt senki sem szerethette, a saját szívét ringatta énekével, így vigasztalta önmagát, nem adva fel a reményt, hogy élete jobbá válhat. Rózsakeresztes rend hatalmas hipnózisos szörnyetege, Cerberus féregállat a pokol népeivel együtt folyamatosan érkezett a lányhoz, hogy megkísértsék mindenféle téren, de önbecsülését nem sikerült megtépázniuk a legnagyobb nyomorban sem.

A szerelem és szeretet olyan könyörületes odaadása volt szívében, hogy még a legnagyobb bűnözőt is emberré nemesítette szavaival, közelségével, példamutatásával. A szépek csodálata és a harmónia képviselője volt egymagában. Mikor torzat látott, elszomorodott és ijedten nézte az ismeretlen látványt, ugyanúgy érthetetlenül szemlélte a rossz tulajdonságokat.

A világ ura maga volt a gonosz megtestesítője minden elképzelhető csúfságával a másik világnak, csak nézte Vénuszt, hangjára gyűlölettel reagált, s eldöntötte, hogy örökké magáévá teszi. Hozzá is kezdett, minden akadályt folyamatosan elé tornyosítva a betegségekkel összetörései folytán Vénusznak, majd a szépsége elvételével, hogy ne gyönyörködjön többé magában. S mikor már szembenézett a láthatatlan világ minden csapásával, elektromos szemű hatalmas árnyakkal, kígyók fejedelmeivel, feketemágusokkal, melyek folyamatosan bombázták testrészeit, szinte az egész mindenség egyszerre kiáltott fel az érthetetlen történelmi korszakok egymás utáni gyorsan történő ismétlése közben, látván előre sorsát, hogy most fogják összezúzni végleg a világ Istennőjét. A őskígyó, mint világ ura Csernobilkor végleg legyőzte. Éjjel hatalmas testével körbefonta az asszonyt és belehatolva testébe nagy bűz kíséretében örök fogságba tette, mint saját prédáját, akit úgy szeretett, hogy megsemmisítette. Vénusz nyaka másnap hatalmasra dagadt körben, eszméletlen állapotba kerülve vonszolta testét mindaddig, míg maga nem lett a romlás virága, minden betegség ismerője. Ékességeitől, erejétől megfosztva, fejét törzséről leválasztva sorsa egyenlő lett az örök szenvedéssel. A felismerhetetlenségig torzult Vénusz hangját örökre elnémították, csak néztek rá, de orcája és alakja nem volt kívánatos. A hatalmas erővel körülvéve soha nem többé nem tudott magáról.

Hiába énekelte a régi nóta, hogy az álomból már nyisd ki két szemed, Vénusz többé nem létezett, aki emlékezett a tökéletes szépségre és hangjára, halál fia lett. Mindez irigységből, szerelmi bosszúból történt, mert a világ ura és népei a törvényt és tisztaságot az eszményi, odaadó szerelemmel együtt egyszerűen nem bírták soha elviselni, túl sok, ha valaki szép kívülről és belülről, megtestesítve az ideálját mindenkinek. Ezt a világ nem bírta soha elviselni.

2017. november 29. 
 
0 komment , kategória:  H.Kohut Katalin novellái  
Kohut Katalin: Virágtánc
  2017-08-17 00:55:15, csütörtök
 
 


Muskátli sóhajt az ablakban: Ejh, de kár, itt kell rostokolnom, mikor a virágok minden éjjel táncot lejtenek lenn a réten!
Mályva feleli: itt lehetünk, az ablakban dicsőségünk, ne irigykedj a virágtáncra,
elszáradnak virágnászra.
A pletyka mondja: én tudok ám mindent,
mit jelent e virágének! A legszebb virágot választják királynőnek minden éjjel.

Közben a réten gyülekeznek a színpompás ruhájú virágok. Megjöttek a törökszegfűk, táncot lejtve bemutattak körben állva egy nagy szívet. Majd a bazsarózsák, pünkösdi rózsák mutatták be táncukat, közben elvesztették szirmukat.
Liliomok sorakoztak büszkén emelve pompájukat, akár, mint a hattyúk tánca, olyan volt a muzsikája a fehér halál leheletűeknek,
így is volt a vége: mindannyian leheveredtek, meghajoltak, földre borultak.
A gyöngyvirágok illatozva, harangozva mutatták be a páros táncukat.
A gerberák színpompás virágesője bemutatója következett, felülről estek a rétre, esőcseppek táncot lejtettek.
Kardvirágok vonultak be, mint harcos virágok,
minden színben egy-egy csoda, a táncuk kicsit ostoba: sorba álltak, katonásdit játszottak.
A tearózsák, labdarózsák következtek, együtt mutatták be a műsorukat, csodálatos labdakereső táncukat. A labdarózsák elbújtak a a bokrok között, s a tearózsák keresték a hófehér szirmúakat.
Nyuszi-tátikák énekelve vonultak, ejh, haj, száll az ének, szép az élet, nyuszi-virágok sosem félnek - vígan daloltak.
Sorakoztak a rózsák: vadrózsa elől jött, majd követte a téglaszín, a fehér és a rózsaszín,
s megjött a rózsák királynője is illatát szórva a rétre: a bordó rózsa, az egyik jelölt - súgtak össze a virágok.
Orchidea egyedül vonult be peckesen. Mondogatták: második jelölt.
A legropogósabb táncot a tulipánok mutatták be, tuli-tuli-tulipán, kell-e hozzá csalogány?
Énekeltek, tapsikoltak, régi lábszárverő táncot roptak, visítoztak kéjesen.
De nehéz a zsűri dolga! A legszebb a liliomok tánca, de királynő csak egy lehet.
A büszke bordó rózsára helyezték a királynői diadémet.
Volt ott még sok szép virág, felsorolni nem lehet a virág fejedelmeket.
Minden éjjel másra kerül a korona, csak egy éjjel tart a királynői csoda.szombat, 2007. augusztus 4.
 
 
0 komment , kategória:  H.Kohut Katalin novellái  
H.Kohut Katalin: Az eső
  2017-08-13 01:09:54, vasárnap
 
 

H.Kohut Katalin: Az eső

Az eső, mint ég könnye segít megérteni a szívet

Mindig szerettem az esőt, mikor megérkezik és kopog az ablakon, legszívesebben azt felelném, hogy be szabad jönni. Jelzéseket ad, hogy tisztul a világ, a növények, állatok, a Mindenség megújul, akár az én szívem.

Mikor kissé lehűti a levegőt, én áhítatosan nézek könnybe lábadt szemeimből kifelé, közös ügyünk a frissülés, a lelki igénye a csöndnek, a világ szeretetének. Nem értettem soha, mi ennek az oka, mások haragudnak rá, de engem összeköt vele a szerelem, az érzés, hogy szükségem van rá.
Ilyenkor lefekszem az ágyamra és a háztetőt körbe udvarló ezüstcseppeket hallgatom. Az öröm éneke is elhallgat. Ilyenkor kottázódnak szívemben a dallamok. Alkalmas ez az idő arra, hogy számba vegyem sorsomat, elgondoljam a jövőmet, szinte órákig tervezgetek, szolgálok álmaimmal magamnak azzal, hogy majd valóra váltom. Vizsgálom szívem érzéseit, s olyan mélységekre bukkanok, melyeket örömmel öntök szavakba. A tisztaság és szabadság feltárul ilyenkor, s gondtalan órákat nyújt nekem.

Mikor az utcán ér a lágy eső, vánszorogva araszolva járok, mintegy meghosszabbítom az utat, hogy minél tovább élvezzem a kihalt utcák csendjét, a bizsergető érzést bőrömön. Közben figyelem a fákat, növényeket, mennyire boldogan szívják magukba a frissítő nektárjukat. Elképzelem, amint az afrikai forróságban a kókadt színpompás rózsa, melyet csőrével hozott és ültetett a kék madár, hirtelen felemeli nemes fejét az ég felé és üdvözli a felhők könnyeit. Aztán látom, amint a cseppekből tócsák, tavak képződnek, megindulnak a folyamok, s az emberek feltámadnak az állatokkal együtt, isszák az oxigén dús italát.

Az eső ismeri a szívek titkait, melyet olyan sokszor remélt a jóember, markában tarthatta számtalanszor, hallgathatta imáját. Az ember gyönyöre a természet, minden, mi áldás, kútfője a szeretetnek, törődésnek, gondoskodásnak.

Szeretem az esőt, mikor megérkezik, mimóza szívem kinyílik és magába fogadja a csend és szerelem üzenetét. Bizalmam iránta határtalan, a természet gyógyítója végig pereg az ablaküvegen, üzen egykori tökéletes múlt képviselőjeként, hogy az öntözője a világnak megérkezett.

2017. augusztus 13. 
 
0 komment , kategória:  H.Kohut Katalin novellái  
H.Kohut Katalin: Matematika
  2017-05-31 16:40:56, szerda
 
 

Elvira szépségkirálynőként képviselte a Hunnia országot az európai országok között. Szőke hajával olyannak tűnt, mint egy régi mesebirodalom királylánya. Törékenysége vetekedett a hajdani Tulipános hatalom királynőjével. Akkor régen minden ártó hatalom megkísértette a szűzies lényeket, most szabad utat kaptak minden területen.

Az okos barna régi ellenség lehetett a szőkéknek, mert csúfolták a médiából, hogy már egy mázsára dagadt. Még mindig nem hagyták élni, lehetetlenné lett téve minden körülötte, összezúzva egészsége és egykori formás idomokkal rendelkező, görög Istennel vetekedő alakja.

Megérkezett az országba a keleti uralkodó, egykori japán herceg, nézte, mi történik a Hunnia országban, nem értette, hogy a szerelem, szeretet Istennője miért haldoklik, miért bántották, miért volt baj, hogy szép és okos volt, meg királynőiek voltak a fogai is, hogy ennyire megcsonkították. Odament Elvirához és azt mondta:
- Felteszek egy találós kérdést magának, ha megválaszolja, azt mondom, hogy okos a szőke is.
- Most válaszoljak, vagy később?
- Majd ha elmondtam a kérdésemet.
- Jó, várom...
- Volt egy földrész, lepedővel letakarták, megteremtették a lányokat, akik összepisilték egész Európát. A lányok kéjcsapásként üzemeltek, gondolkozás nélküliként éltek, míg eljárták az egész világot. Emiatt a népük mérges lett, megharagudtak először a kék szeműekre, majd a zöldekre, aztán a szőke hajúakra, majd a barnák következtek. Végül az egész világ fekete szemű és hajú lett, a szőkék népeként. A végeredményt szemlélve egy egyszerű egyismeretlenes egyenletet teszek fel, ki az a személy, akit úgy csúfolnak, hogy okos, barna, zöld szemmel, egy mázsásként? Ki az X-ük az X aktákból, a különös földöntúli lény?
- Azt hiszem, hogy Vénusz az X, de én nem voltam benne a kollektív gyalázatban, csak a fekete hajú, szemű lovagjaim.
- Látja, meg is válaszolta a kérdést, tudják valamennyien mit tettek, mégis torünnepet tartanak annak dicsőségére, hogy legyőzték az értelmet és a tökéletes szépséget a törvénnyel együtt.

Ezt követően a japán herceg felkereste Vénuszt a beázott, baktériumokkal bombázott nyomorlakásában Miskolcnak és feltette neki is a kérdését:
- Egy egyismeretlenes egyenletet szeretnék megoldani, ha segítene Ön benne.
- Természetesen, állok szolgálatára, de ne nézzen rám, mert már régóta nem vagyok képes a tükörbe se pillantani, csak a szívem emlékezik egykori énemre.
- Ha két felhőt összeütköztetek az égen, létrejön a mennydörgés és a villámlás. Ha két Istent összeismertetek, létrejön a törvény, mert ahol egy ismeri, kevés a tettekhez, de ha már ketten ismerik, be is tartják és betartatják másokkal, a követőikkel. Mi a véleménye az X akták meg nem nevezett, keresett főszereplőiről?
- Nagyon sokat aggódtam a két főszereplője miatt a sorozatnak, mert olyan titkokat tártak napvilágra, melyek miatt komoly támadás érhette őket, úgy éreztem ezért, hogy mindig menekülniük kell, de nem adták fel a reményt, hogy a titkok egyszer napvilágra kerülhetnek.
- Pontosan, így történt, ők viszont Önről nem tudtak...
- A sorozatokban lévő horror szereplők, ufók mind a sivatagban voltak létrehozva egykor, mint a média több szereplője, sziklaodú-féleségekből engedték ki őket koncertet hosszabbítani. Tina Turner is ott született többedmagával. Már nekem az is feltűnt, hogy a Beatles mutogatja a pók özvegyét meztelenül azzal, hogy egyformák vagyunk, olyanok, mint az emberek, meg a Púder pók népe nudistaként, de hiába írtam meg, nem találtam megértő fülekre.
- Nem értem, miért kellett felhívni a figyelmet a másságnak mondott állati mivoltukra, hogy megbotránkoztassák a még akkor élő, megkísértett férfiakat és asszonyokat?
- Én sem értettem, amikor láttam őket, de azt tudtam mindig, hogy a skizopren Hunnia világ-könyvtár elmeosztályának hatalmas kísérete van és mindenkinek megpróbál ártani a lakásában, aki nem tartozik hozzájuk, ilyen majdnem minden lovagi kísérete a szőkéknek, amik miatt lebombázták szabályszerűen az értelmes embereket az egész világon.
- Hosszú haldoklásra ítélték az okossága és szépsége miatt, de ezt az időt is felhasználta a tökéletes szív-törvény megismertetésére, a titkokról a fátyol fellebbentésére, megértetésére annak, ami itt folyik háborúként az utolsó törvénytisztelők ellen.
- Már mindegy volt, mikor meghaltam, egyetlen vágyam maradt, hogy a túlélők megkapják a tisztességet és megtudják, mi történt velem és a többi emberrel. Ezért vállaltam mindent a nevemmel még akkor is, ha kitámadnak, ha megbüntetnek, mert már ezt az áldatlan állapotot nem lehetett tovább fokozni semmivel.
- Köszönöm, azt hiszem, minden egyismeretlenes egyenletet megoldottunk közösen, nincsen X, amit nem ismernénk.

A japán herceg a kérdéseit nyilvánosságra hozva megválaszolta egyesével a világkörüli útján nem félve senkitől és semmitől, soha többé nem létezik titok, mely ártana láthatatlanul ártatlanoknak. A matematika és logika győzedelmeskedett a sötétség felett.

2017. május 31.
 
 
0 komment , kategória:  H.Kohut Katalin novellái  
H.Kohut Katalin: Bordó ékköves gyűrű
  2017-05-24 11:29:07, szerda
 
 

Katkat több, mint tíz év állandó megalázás után döntött úgy, hogy elválik a férjétől. Nem értette senki sem, miért bántja Tibor, fel voltak háborodva, amikor meghallották, hogyan szólítja. A válás után még odaszólt neki az udvaron sziszegve, a foga alatt, hogy úgyis kicsinálja. Katkat kifizette az általa kiharcolt és fizetett lakásból a részét Tibornak, aki havonta addig elmúlatta fizetését, közölve, hogy vonja le az adósságát az asszony abból, amit még fog fizetni helyette.

Felfigyelt egy újsághirdetésre, miszerint a megyeközpontban lévő másfél szobás tanácsi lakást cserélnék el a szülővárosába. Megegyeztek a ráfizetés összegében, de a szerződéskötésre meg kellett hívni Tibort, mert nem íratta le a lakásról a nevét. Egyszerűen átvette a két lakás közötti különbözet összegét ifjú feleségével együtt az ügyvédnőtől. A tanácsi lakást szétberhelt állapotban találta. Létrát kért kölcsön, bevásárolt tapétát és mindenféle festéket, nekilátott egyedül a felújításnak. Igen ám, de minden ócska, régi volt, még a villanyvezetékek is. A kölcsönzőből kihozott parkettacsiszoló kiverte a biztosítékot, amit nem tudott kicserélni. A sötétben folytatta tovább lámpavilágítás mellett a tapétázást, másnap döbbenten nézte a végeredményt. A tapétacsíkok össze-vissza álltak, némelyiket fejjel lefelé ragasztotta a falra. Meghaladta az erejét ez a felújítás. Hozni kellett a bútorokat, meg volt rendelve a költöztető autó.

A hatodik emeleti albérleti lakásból hurcolkodott, lifttel hordták le az összepakolt könyveket, tárgyakat, még a szekrényeket is. Maga is beszállt a teherautó vezető ülésébe. Odaértek a tanácsi lakás szürke, mállott falú bérháza elé. A költöztetők lepakolták a berendezést, majd közölték, hogy nem viszik fel, mert kevés a pénz, amit előre kialkudtak. Ott hagyták Katkatot az utcán egyedül, elmenetelük előtt még párszor belerúgtak a cserepes virágokba. Katkat leült a járdaszegélyre az eleredt esőben, várakozott. Valamilyen csodában reménykedett. Még maradt négyezer forintja, ez kellene egy hónapra ennivalóra.
Arra jött egy taxi, hozott valakit az utcába. Meglátta a bérház előtt a kiállítást, kiszállt, odajött Katkathoz és megkérdezte, mi a gond. Mikor az asszony elmondta neki, mi történt, a nagy darab, jószívű férfi elment a legközelebbi kocsmába és hozott magával két segítséget. Felhordták a bútorokat a félig felcsiszolt és kitapétázott lakásba. Négyezer forintot kértek el.

Jött az este, áram nem volt, Katkat gyertyafény mellett üldögélve nem látta annyira a káoszt, ami körülveszi. Már csak egyetlen kincse maradt, egy bordó ékköves gyűrű. Ránézett az ujjára, meglepődött, mert a hatalmas bordó követ valahol elveszítette. Másnap elvitte az aranygyűrűt a bizományiba, alig maradt súlya a bordó ékkő nélkül. Ezerötszáz forintot számítottak fel az arany súlyáért, talán ezzel valameddig kihúzza.

A bordó ékkő azóta is ott hever valahol az utcán, ahová a szívtelen bűnöző város költöztetői ledobták az élete összegyűjtött értékeit. Rengeteg tennivaló és fizetnivaló a jövőben, ami rá vár, hogy jól érezze magát abban a tanácsi lakásban, melynek téglafalai árulkodtak a jelenről és a jövőről.

2017. május 24.
 
 
0 komment , kategória:  H.Kohut Katalin novellái  
H.Kohut Katalin: A nagy csacsi
  2017-05-17 09:15:58, szerda
 
 


Lehet-e tragikus egy szamár, amiért elpusztul terhe alatt, melyet sem hordani, sem ledobni nem képes?
Friedrich Nietzsche

Margitka kilencven éves volt már. Érezte, hogy lassan örökre elalszik, hiába biztatta az őt szeretettel körülvevő unokahúga, hogy rengeteg ideje van még, nem hitt a kegyes hazugságoknak. Esténként bement hozzá a már hatvan esztendejében járó, szintén özvegy Erzsike, leült az ágya szélére és hallgatta a búcsú történeteket.

Margitka magát életszamárnak nevezte. Kis csacsi, így szólította őt a hőn szeretett és tisztelt férje ezelőtt hetven évvel. Rövidke házasság volt ez, melynek a végére az I. Világháború tett pecsétet. Palika 25 évesen jegyezte el magát a halállal. Egyedül ő volt, aki megértette az asszonyt, s amikor esténként az ölében vitte be hálószobájukba, azt mondogatta:
. Kis csacsim, látod, az élet szereti a boldog embereket, megjutalmazza őket szépséggel és szerelemmel. Meg kell tanulnod elfogadni, amit felkínál neked.
Margitka nem értette a párja szavait, pedig jobban ismerték egymást, mint két testvér. Most tudott visszaemlékezni arra, mire is gondolt.

Mikor elvégezte a polgári iskolát, két lehetőség között választhatott: vagy egyetemre megy továbbtanulni ügyvédnek, amit mindig is szeretett volna, vagy eladói szakmát tanul. Nem tudott dönteni a kettő közül, s addig halogatta a terveit, míg elszegényedett a családja, s nem volt képes fizetni a tanulmányait, ezért fonodába kellett mennie dolgozni. Kemény munka volt az, a lányok primitívek voltak, csúnyán beszéltek és bagóztak. Már az első hónapban kiközösítették, háta mögött úri kisasszonynak csúfolták a nemes vonásai és a finom viselkedése miatt.
Családja elhunyt, nagybátyja Amerikába vándorolt, hívta magával, de Margitka ismét döntésképtelen volt. Így itt maradt árván, egyedüli reménysége barátja, Palika volt, akivel a munkahelyen ismerkedett össze. Jó pajtásként járták a mozikat, színházakat szabad idejükben. Margitkának akadt egy komoly udvarlója is, egy herceg, aki elhalmozta virágokkal. Nem volt szerelmes belé, mert nagy volt a füle, meg hangja nem érintette meg a szívét. Hiába kérte meg a kezét a férfi, Margitka határozatlanul hallgatott. Más udvarlója is volt, egy ügyvéd, aki megtestesítette egykori vágyait, de még kezdő volt a szakmájában, albérleti lakását is alig tudta fizetni. Párszor sétáltak a telihold fényénél, de többre nem futotta. A jövőbe tekintve kérte meg a kezét Tamás, de Margitka sejtelmesen hallgatott, nem tudott dönteni.
Palikával mindent megbeszélt, mindent megértett és egyre jobban imádta Margitkát, végül már nem tudott nélküle élni. Pár év után kölcsönössé vált ez az érzés, Margitka viszonozta a szerelmet.
A férfi halálának hírére megszakadt a szíve, teljesen magába roskadt. Ekkor derült ki, hogy terhes maradt. Ismét nehéz döntés előtt állott, úgy érezte, hogy a gyerek emlékeztetné állandóan az egyetlen szerelmére, akit senki sem tudna pótolni, ezért küretet hajtatott végre.

Nagybátyja küldött neki pénzt, amiből nyitott egy trafikot. Különleges cseréptárgyakat festett, ezeket is ott árulta. Felfigyeltek rá a médiában, készítettek is interjút vele az egyik hetilapban, s mikor jelentkezett egy külföldi cég, hogy szerződést ír vele alá, vállalnia kell havonta ezer darab cserépkaspó megrajzolását és festését. Nem tudott dönteni, bár kölcsönből elkészítette a kért mennyiséget, így a beruházása összege miatt elveszett a trafikja és a szerződés határideje is lejárt. Egy ügyvédi irodába járt takarítani egészen a nyugdíjazásáig.

Az élete döntésképtelenségeken alapult, rengeteg megoldatlan probléma jelentette a sors-terhét, melyet nem tudott levetni magáról, pedig csak a helyesebb irányválasztást kellett volna megtanulnia. Erzsike megértette, mit jelent a szamár jelző, s rájött arra, hogy ő is követte nagynénje sorsát, ugyanúgy megvonta magát mindentől, amin míg nem késő, változtatni akart. Margitka halkan súgta:

- Tudod, kedves, az élet tálcán kínálja a lehetőségeket, de meg kell tanulni választani, nehogy úgy járjunk, mint az a szamár, amelyik két bála széna közül nem tudva különbséget tenni éhen hal. Így elveszett számomra fiatalon a lehetőség, hogy karrieremmel kielégítsem magam, eltaszítottam minden jót, ami érhetett volna. Az élet igazságos, mert mindent átnyújt tiszta kézzel, ami a vágyainkat jelenti, a mi választásunk által jön létre a sivár, értéktelen élet. Én ettől fogok most megválni, gondolatban beleélem magam azokba a helyzetekbe, melyeket féltem választani. Palika vár rám, az egyetlen, aki megértett és tudta, hogy én egy nagy csacsi vagyok.

2017. május 17.
 
 
0 komment , kategória:  H.Kohut Katalin novellái  
H.Kohut Katalin: Ikebana
  2017-05-10 09:43:34, szerda
 
 
Július volt, hétszeresen tűzött a Nap a növényekre, állatokra, a vizek, nagy hegyek visszhangozták énekét. Én komótosan elindultam egy kis hegyi ösvényen, bár ömlött rólam a víz. Egyszer csak ott találtam magam egy kis erdei házikónál. Kíváncsian bekopogtam, egy idős űr nyitott ajtót. Beinvitált a forróság elöl menedéket adva, megkínált hűs forrásvízből készült limonádéval.

A házikó berendezése barokk kori lehetett. Csodálatos faragott, bársony huzatú bútorok között letisztult stílusú festmények, óriás arcképek voltak láthatóak. Az egyiken egy fiatal leány állt komoran, mintha valami rosszra készülne. Festménye alatt egy barna bőrkészítésű ikebanában egy préselt margaréta hervadozott. Házigazdámra néztem kérdően, s ő mesélni kezdett.

- Ő Elvira - mutatott jobb mutatóujjával a képre -, az unokám. Hajasbabának szólította mindenki, olyan volt, mint egy földre szállott angyal. Egész nap énekelt csodálatos hangocskájával, állandóan mókázott, jókedvre derített mindenkit. Mikor eljött meglátogatni engem ide, megérkezés után mindig pukedlizett egyet, majd eldalolta a nekem írott köszöntőjét. Különösen nyáron szerette a hegyet, minden fának, bokornak, virágnak szerzett külön dalocskát, ezeket előadva élt boldogan a természet között. Különösen a Nap-himnusza volt megható. Nyáron a gesztenyeszín haját mindig a Nap elé ülve szárította, hogy kiszívja még világosabbra szép fürtjeinek színét. Fenyőzöld szemeivel szívesen fotózkodott a fenyvesek előtt, olyan volt, mintha hozzájuk tartozott volna, belőlük született volna.
- De hát mi történt vele? - faggattam óvatosan az öreget, akinek szemei homályossá váltak az emlékek súlya alatt.
- Meghalt tavaly júliusban, pontosan ezen a napon, hetedikén. Ott találtam rá az óriás margaréták között a hegyi tisztáson, egyik kedvenc helyén. Olyan volt, mintha csak aludna, el sem hittem, hogy már nem él. Megszakadt a szíve. Kezeiben találtam egy táviratot, melyet Londonból küldtek neki címezve, hogy a vőlegénye erőszakos támadás áldozata lett. Ez a festmény akkor készült, amikor a fiút meghívták egyik tudományos felfedezésének bemutatójára Angliába, s Elvira nem akart tőle elválni egy napra sem.
- Volt vőlegénye?
- Igen, Zentai Zoltán volt a neve. Informatikusként dolgozott egy budapesti vállalatnál. Az egyik kiállításon ismerkedtek meg, ahol mindenféle technikai újításokat mutattak be. Elvirát, bár vonzotta őt a régi élet, nagyon érdekelte a számítógép. Maga is szívesen dolgozott rajta budai lakásában édesanyjának, a lányomnak. Verseket, dalokat írt, ezeket megosztotta ismerőseivel. Zoltán egy pillanat alatt szerelmes lett az unokámba, nem tudott nélküle élni. Vitte külföldi útra, kirándulni, színházba, vacsorákra, szóval mindent elkövetett, hogy az én tiszta szívű dalnokom viszonozza érzelmeit.
- Nem volt kölcsönös a szerelem?
- Kezdetben nem, mert Elvirát csak a természet érdekelte, meg az, hogy kielégítse önmagát tiszta hangjával. Úgyis mondhatni, elvolt magában, gyönyörködött a tükörben naponta saját szépségében, énekelve köszöntötte önmagát. Nem nevezném ezt nárcizmusnak, inkább az történt csak, hogy szerette a Szépséget mindenben, másokat is észrevett, de csak a szépek arca fogta meg egyedül. Zoltán férfi volt, Elvira pedig a fiúkat kicsi korában sem vette észre valamiért, csak a karakteres arcú lányokat.
- Érdekes...
- Igen, az is, hogy a szíve ideálja nem volt kézzel fogható, a tiszta és lágy hang, a tökéletes jellem jelentette számára azt a férfit, akit el tudott volna fogadni.
- Zoltán ennek nem tudott megfelelni?
- Megtudott, de először be kellett írnia magát Elvira szívébe, mert az unokámat csak így lehetett elérni. Miután Elvira viszonozta az érzelmeit, hatalmas szerelem kezdődött el, nem tudtak egy pillanatra sem egymás nélkül élni. Elvira szerelmes dalokat írt, körbe udvarolta naponta Zoltánt, kedveskedett neki mindenben, csacsogott gyönyörű hangján mindenfélét, mely Zoltánt csodálattal töltötte el. Így éltek két esztendeig, Elvira 18 éves koráig, ami éppen július 7-én lett volna, a halála napján.
- Borzalmas, hogy is tudta ezt feldolgozni?
- Nem tudtam, mai napig kijárok a tisztásra, ahol megtaláltam és megsimogatom a margarétákat, melyek érintették szép testét, csokorba szedem őket, s elviszem a temetőre Pestre. Egy szálat tartott a kezében, amikor rátaláltam, ezt kiszárítottam és eltettem emlékbe az arcképe alá. Ő érintette, az utolsó virág, amit befogatott magába, igaz, hogy a másvilághoz vezető úton.
- Mi történt Zoltánnal?
- Londonba utazott egy konferenciára, gyalogosan közlekedett, mert közel volt minden. Estefelé tartott haza, amikor egy csapat huligán megtámadta, követelve tőle pénzt. Zoltán átnyújtotta a tárcáját, de ezt kevesellték, még követeltek tőle többet, az óráját, ékszereit. Ahogyan a gyűrűsujjához ért az egyik fertelme a csőcseléknek, melyen Elvirához kötődő jegygyűrűje volt, Zoltán keze ökölbe szorult, megütötte egyik támadóját, aki orra előtt hadonászott egy késsel. Ezt követően az ütések záporoztak egymás ellen, míg Zoltán szívébe kapott szúrástól holtan zuhant össze. Zsebében találták meg Elvira itteni címét, így értesítették.
- Felfoghatatlan, hogy egy utcanép befejezte egy értékes emberpár életét egy pillanat alatt...
- Pontosan, Elvira sem tudta feldolgozni, amikor megkapta az értesítést, elment kedvenc helyére a tisztásra, szomorú dalokat kezdett énekelni a fáknak, bokroknak, virágoknak, majd mikor Zoltán halálát felfogta, hatalmas fájdalmat érzett a mellkasában, szíve egy pillanat alatt megszakadt.
- Hol vannak a gyerekek?
- Egymás mellett feküsznek a temetőben, Zoltán feje fölött egy számítógép és egy iker szimbólum mutatja tehetségét és születési hónapját. Elvira oldalán egy égi asszony sűrű, gesztenyeszín sörénnyel, oroszlán csillagképpel, virágokkal és fenyőfával szobor lett elhelyezve. A két sírgyűrű örökké mutatja a tiszta szerelem beteljesülését, mely nagyon ritkán történik meg a világban.
- Elvira mindössze tizennyolc éves volt, mivel akart foglalkozni később?
- A Zeneművészetibe jelentkezett, mert három hangszeren tudott játszani. Furulyázott, gitározott és zongorázott. Mellette ismerte az összes slágert, áriát, operettet és népdalt.
- Felfoghatatlan veszteség érte a világot a két fiatallal.
- Nem is lehet megérteni, hogy a tökéletes szerelem egy ilyen utcai áldozattá váljon, véget vessen a harmóniának és szépségnek.
- Lassan indulok, barátom, köszönöm, hogy elmesélte az unokája életét. Máskor is szívesen eljönnék, ha megengedi, közösen sétálhatnánk a hegyen, meg elmennél Önnel megtekinteni a fiatalok emlékművét.
- Nagyon szívesen fogadom, kérem, tartson velem holnap Budapestre, találkozunk lenn a fogadó előtt reggel nyolc órakor.
- Köszönöm, ott leszek. Erősítse a szívét azzal, bár ez nem vigasz, hogy két ilyen csodálatos teremtést ismerhetett, hallhatta az unoka hangját, tündökölhetett angyali kisugárzásában. Viszontlátásra!

Elindultam hazafelé a hegyi ösvényen, s egyre csak az ikebana képe jelent meg szemeim előtt. Az utolsó virág, melyet érintett az igazi szerelem, kinek szíve nem tudta felfogni és elviselni a valódi veszteséget.

2017. május 10.
 
 
0 komment , kategória:  H.Kohut Katalin novellái  
H.Kohut Katalin:A bordó ékszerdoboz
  2017-05-03 10:34:35, szerda
 
 

Ákos feltűnően világított tar fejével. A nők összesúgtak a háta mögött, nagy potenciájának tulajdonították a kopaszságot. Még egy hír terjedt róla, a kimeríthetetlen bordó ékszerdoboza. Minden egyéjszakás kalandja tárgyát megajándékozott egy-egy fülbevalóval, gyűrűvel, nyaklánccal. A lányok tolongtak érte, mindegyik fel akarta hívni előtte magára a figyelmet.

Katalin nem járt szórakozó helyre, nem ismerte a világi dolgokat. Nem volt vallásos, csak maga volt a két lábon járó emberiességi törvény. Így született, ezért nem volt könnyű a barátkozása, mert kevesen feleltek meg az elvárásainak, pedig szinte mindig megelőlegezte a bizalmat mindenkinek. Általában egy jellemtelenség már megállította, ilyenkor bezárult a szíve, csalódott.
Katalin huszonhét éves volt már, de külseje alapján tizennyolcnak gondolták. Vénuszi alkata messziről felhívta magára a figyelmet, az emberek rácsodálkoztak személyiségjegyére, nemes arcára. Homlokán a magas szellemiség tükröződött. Naponta a Gyöngyvirág presszó előtt járt munkába, de egy szemvillanásra sem méltatta az ott ácsorgó nőket és férfiakat. Az asszonyok néha szándékosan nekimentek, hogy bosszúságot okozzanak, ilyenkor Katalin kért elnézést csengő hangján, ami még nagyobb irigységet váltott ki azokból, akik hallották gyönyörű hangját. Hogy is lehet, hogy valaki kívülről és belülről egyaránt szép! Ezt mások nem bírják feldolgozni, nem tudják magukat túltenni rajta, ezt a természet csodáját meg kell semmisíteni. Mindent elkövettek tehát, hogy ártsanak ármánykodással, híreszteléssel, meg százféle praktikával.

Ákos nagyon szép férfi volt, vastagon ívelt szemöldökkel, kék égi tekintettel, érzékien duzzadó szájjal, nyerges orral, előkelő profillal, izmosan dagadó mellel, apollóni formás lábakkal, szóval minden adott volt ahhoz, hogy naponta más lányt hódítson meg magának. Katalin is hallott Ákosról, de mindaddig nem mondott véleményt szokása szerint, míg meg nem ismerte a tényeket, a kiváltó okát annak, ha valóban szoknyapecér lett a férfi. Hallott az ékszerdobozról, azt is tudta, hogy a férfi ajándékozásakor különbséget tesz a nők között vérmérsékletük és tulajdonságaik szerint, a legszebb ajándékokat mindig azok kapják, akiket első ránézésre nagybetűs embernek gondolt. Katalin véleménye szerint Ákos keresi az igazit, csak nem tud uralkodni erős érzékiségén, amiről nem tehet, hogy minden része vénuszi töltéssel rendelkezik, akár, mint neki, de ő eddig nem érezte a késztetést arra, hogy bárkivel testi kapcsolatba kerüljön. Katalinnak elég egyetlen jellemtelenség ahhoz, hogy az ambivalens kapcsolatot lezárja, mert egyetlen szó, rossz tekintet, vagy hangnem emléke megmarad szívében, ez később olyan erővel nagyítódik ki, ami elválasztaná őket előbb-utóbb, úgy, hogy kihűlne a szerelem benne egy pillanat alatt. Kétszer járt úgy életében, hogy egy hétig szerelmes volt, mindaddig, míg a két férfi levelet írt neki, s meglátta, hogy nem tudnak helyesen írni. Mikor felfedezte a hibát, egy ismeretlen borzongás futott át a szívén, a fejét, mintha hatalmas elektromosság vette volna körül, furcsa felismerése volt ez annak, hogy analfabéták az udvarlók. Hiába is próbálta tartósítani a kapcsolatokat, a szerelem már kialudt nála.
Katalin nagyon kíváncsi volt Ákosra, ahhoz, hogy levonja tetteiből a konzekvenciát, látnia kellett, hogy pontos képet rajzoljon személyiségéről. Mindent meg lehet magyarázni észérvekkel, minden tettnek van kiindulása, kezdete.

Egyik napon ott ácsorogtak a lányok a presszó előtt és Ákost ünnepelték, arra várva, hogy valamelyiküket kiválassza magának aznap éjszakára, előre tervezgetve, vajon kinek mit fog adni a férfi búcsúzóul.
Katalin közeledett, egy pillanatra megállt az emberkör előtt, szemügyre vette Ákost, aki felemelte a fejét és szembenézett a lánnyal. A férfi a tisztaság láttán zavarba jött, szemei könnyben úsztak, mint egy részeg, úgy támolygott Katalin felé, hogy közelről láthassa felfedezett ideálját. Ekkor kezét nyújtva bemutatkozott, a lány hangjától a lelke örömódát zengett, nem bírta elviselni a tökéletesség égi-földi megnyilvánulásának látványát. Katalin ugyanezt érezte, amikor belenézett a törvénykék szemekbe, ájulás környékezte, szédülten fogadta el a férfi kezeit, majd megindultak közösen az utcán kézen fogva, mintha mindig ismerték volna egymást. A tömeg ösztönösen szétvált, érezték, hogy olyan történésnek lettek szemtanúi, ami nagyon ritkán következik be a világban.
Ákosnak eszébe jutott első, igazi szerelme, aki elhagyta egy másik férfi miatt, akit körberajongott és mindent a lábai elé tett. Mikor szakított vele a lány, olyan érzése volt, mintha hangyák bizseregnének a fején, amit nem értett, abban a pillanatban megőszült, s nem sokkal később kihullottak a hajszálai.

Katalin gondolatai voltak a helyesek Ákossal kapcsolatban, akiről kiderült, hogy valójában mindig az igazit kereste, ezért adta az ajándékait búcsúzáskor, hogy lovagi lelke kielégüljön. Valójában nagyon tisztelte a hölgyeket, felnézett mindegyikre, ezért nem akart senkit sem megsérteni.
Másodszor történt olyan, hogy Ákos udvarolni kezdett, annyira tisztelte Katalint, hogy alig merte érinteni a kezeit is. Elment az ékszerboltba, vásárolt egy kék gyémántköves gyűrűt a lánynak, ékszerdoboza tartalmát pedig, mint potenciájának addigi szimbólumát, elárverezte az ismerősei között, az árát pedig odaadta egy koldusnak. Nem tudott többé hozzányúlni sem a férfiasságának az árához, ahogyan addig tett naponta, megszabva a légyottak értékét is.

Katalin és Ákos öröme afelett, hogy megismerték egymást, soha nem múlik el, mert egy lélekként léptek az örökkévalóságba, melynek pecsétje a jellem tökéletessége, az a biztonságot adó érzés, hogy soha nem okozhatnak egymásnak csalódást, egyetlen ambivalens vonással nem rendelkeznek, így szerelmük állandóan, minden pillanattal erősebben beteljesül.

2017. május 3.
 
 
0 komment , kategória:  H.Kohut Katalin novellái  
H.Kohut Katalin: Napóra
  2017-04-26 20:45:32, szerda
 
 

A városi polgármester, mint aki felelős a polgárok életéért, munkájáért, becsületéért ajándékba virágórát készített a lakosoknak. Kerülgették egy ideig, nem értették, mire való. Az óra kör alakja a Földet szimbolizálta, körülötte a számok a tizenkét állatövi jegyet, melyek megfeleltek egykoron tizenkét csillagnak. Vénusz a hetedik csillagként tündökölt a napórát készítőknél.

Csillag éppen a városban élt, meglepődött a polgármester daliás alakján, amikor találkoztak, szívéhez szólt szép hangja. Nem értette, hogyan élhet ebben a csúnya, sötét városban ilyen férfi. Kábán olvasta a helyi napilapban a tudósítást a virágóráról, mert az eszményi ember magára hagyta, nem képviselte érdekeit a számára idegen városban. A virágóráról eszébe jutott a régi élete, amikor földöntúli hatalom Istennőjeként a világ törvényeként irányította az időjárást a Földön. Kör alak volt a jele a törvény erejének, melyet elloptak, a családot fogságba téve. Csillag felismerte a virágórát a Földanya szimbólumában, tudta, hogy összefügg az élete a polgármesterével, a földöntúli hatalom eltulajdonításával, mely azóta felfoghatatlan módon új gazdát cserélt, a Hunnia Vatikán birtokolta.

Mikor sok idő eltelte után Csillag hangját és szépségét elvették, lábait, testrészeit széttapodták, a polgármester nyíltan kiállt mellette, közölte a nevét azoknak, akik ezt a másik világból végrehajtották, de nem volt segítség a kegyetlen városban, hiába utalt arra is, hogy a világ-könyvtár tulajdonos Hunnia elmeosztály megyeközpontja az összes könyvet Csillag áldozásával ismételte, mint ahogyan tették ezt a fertelmesek folyamatosan többezer éve. Az elmeosztály égisze alatt működő börtön és skizopren könyvtulajdonosok azt hajtottak végre, amit akartak, mert nem volt a Hunnia Magyarországon törvény, mint Amerikában, ahol kivizsgálták mindig az elmeosztály titkos tetteit, ott, ahogyan Bush elmondta, nem áldoztak az elmékkel ártatlanokat.

Megérkezett a semmiről sem tudó földöntúli hatalom idején Csillag fiaként élt egyik megmentője az aranyszövetség tagjaival együtt, felismerte a polgármestert, hogy ő volt az egykori ellensége, aki eltulajdonította a törvénykönyvet, melyet egy darabig az űrkocsonyabausz népe őrzött a fiúval, mint szent tulajdont, várva arra, hogy egyszer ismét az Istennő meglesz és átveszi a hatalmat Földanyaként.
Csillagot a népe két hónap alatt gyógyította meg, hálásan gondolt a polgármesterre, mert még soha nem találkozott olyan hőssel, aki kiáll az egykori ellensége jogaiért és segít neki a leplezésben, abban a reményben, hátha akad valaki, akinek elmondhatja, amit tőle hallott, kik és miért tették tönkre. Csillagot skizoprennek nyilvánította a börtön Hunnia a skizopren könyvtulajdonosok helyett, miközben mindenét leszaggatták, tönkre tették. Három fő bűnös pszichiáternő vett részt a lemészárlásában, hangja elvételével, kínzásában 18 évig sátán feleségeként érthetetlenül mindenki számára, tisztítva könnyeivel a börtön tagjait. A védekezése a Hunnia elme börtönnek előre történt azért, mert valamennyien a láthatatlan világban lévő kíséretükkel csonkítanak, mészárolnak, bénítanak, s ha ezt bárki kimondja, elmebetegnek nyilvánítják. Ez az országnak teljesen természetes volt, hogy a gyilkosai megbélyegzik haldoklása idején, lányával eltartatva Nagy Anna halottjuk helyett, mivel könyvszereplő volt. Csillag Istennő koldulásból élt, ismételve rajta a barakkosok helyetti fényevését testvéreivel együtt. Vénusz koldult, mint ahogyan semmi nélkül élt több millió éve, állandó feszületeseként Lázáréknak. Egyik perverz férfi pszichiáter kommunikációs kivégzésekor üvöltött rá, mert sejtette, hogy mi történik, mi van itt berendezve szavakkal, s utalt arra a harminc évvel ezelőtti mondatára egyikőjüknek, hogy az utolsó magyar nyelvi ellensége a magyar nyelven beszélőknek elmeosztály kezébe kerül, míg mások közölték, hogy a pszichiáterek mind elmebetegek, saját könyvtulajdonosokkal, Hunnia harcosokkal, meg kommunistákkal, vallásokkal rendelkeznek. A füvesek szőke nemi csapását az elmebetegek maguk tették maguk felé, amikor Csillagon ismételték a börtön könyveit, köztük a kocsonyabauszét, harsányan kakukkoltak, amikor az Istennőt összezúzták éppen, halványan rémlett neki az egyik könyv, amit elolvasott.
A pszichiáterek egyikének elmondta pontosan, milyen kínja van, mi történt vele, hogy a kórházban többször összezúzták, utalt a pszichiáterekre, erre zsenikének nevezte, megkérdezve tőle, hogyan jönnek nála a gondolatok, kivel ír.

A polgármester és a népe Csillagnak várakozik arra, hogy név és könyvek szerint a skizopren Hunnia börtön valamennyi képviselője nyilvánosságra kerüljön, köztük a négy biblia szereplői, Simonok, Jakabok, Júdások és Ácsok, mint tenger árjai, igazság fénye borítsa el a jövő Földanya Napját. A napóra nem illik a skizoprenek városába, sem a szép virágai a kékek törvényének.

2017. április 26.
 
 
0 komment , kategória:  H.Kohut Katalin novellái  
H.Kohut Katalin: Feltétel nélkül
  2017-04-19 19:10:40, szerda
 
 

H.Kohut Katalin: Feltétel nélkül

Minden zárhoz tartozik egy kulcs, minden kulcs keres egy zárat."
Csitári-Hock Tamás

Légrádi Anna tanárnőként dolgozott egy általános iskolában. Nehezen birkózott meg a mindig új kihívásokkal, már ami a problémás gyerekek magatartásbeli hiányosságainak kezelését jelentette. Itt volt a gond, hogy hiába fenyítette meg ujjával és szép érvekkel a kötekedőket, másnap már ott voltak a szülők bepanaszolni. Ráadásul nagyon szép és csinos volt, ez látszott annak ellenére is, hogy köpenyt vett fel magára, s ez ismét ok volt arra, hogy a bukott szamarak kötekedjenek belé.

Anna harmincöt évesen még divatban is a klasszikusokat követte, mint ahogyan mindenben csak a harmóniát, a szépet kereste, akár szívének láthatatlan lovagjában, senki sem volt, aki közel ért volna hozzá lelkiekben. Barátnői akadtak, de ők is inkább csak a külsőségekre figyeltek, lekötötték őket a férfiak, a férjesek pedig elfoglaltak voltak házimunkában, s más témájuk nem akadt, csak panaszkodás a férjükre, vagy áradoztak a gyerekeikről.

Szólították az igazgatói irodába, kötelességtudóan ment átvenni az újabb megrovást időnkénti nevelni akarása miatt. Az igazgató egy fiatal férfi társaságában várta az alábbi szavakkal:
- Drága Anna, maga annyira talpraesett, hogy úgy gondoltam, oda helyezem az osztályába a nevelői intézetből jött nyolcadikos tanulót, Jukus Franciskát. Előéletéről annyit fontos tudni, hogy a leányt a mostohaapja megerőszakolta, otthon nem törődtek vele, éhezett és fázott, rettegett, ezért került állami gondozásba, de a nevelők úgy látták jónak, ha kikerül a jövője érdekében a nehéz esetek közül.
- Igen, igazgató úr, természetesen fogadom a tanítványt, remélem, méltó leszek majd a segítésére.
- Bemutatom Csendes Istvánt, a jelenlegi nevelőjét Franciskának. A kislány nála lakik egyelőre, míg találunk egy kedves nevelő családot. István mindent elkövetett, hogy a leányt elválasszák a rossz magatartású menhelyi gyerekektől.
A tanárnő és a nevelő bemutatkoztak egymásnak, majd megbeszélték az iskolai fogadását Franciskának.

Másnap reggel élénk nevetés hallatszott az osztályból. Anna rosszat sejtett, mintha valakit csúfolnának a gyerekek. Belépett, döbbent csend támadt, az osztály úgy tett, mintha semmi sem történt volna. Csak Franciska állt könnyes szemekkel, báván, ringatva kis csípőjét egyik lábáról a másikra állva. Hosszú rakott szoknya volt rajta, fodros fehér inggel. Nagyot sóhajtott Anna, amikor meglátta, arra gondolt, most lenne itt az ideje bevezetni a köpenyt az iskolában.
Bemutatta az új kislányt, de nem árult el róla semmilyen információt.
Tanítás után ott marasztalta és meghívta magához. Némán haladtak a macskaköves utcákon hallgatva a cipősarkuk kopogását. Anna lakása kicsi volt, de annál barátságosabb. Minden barna-drapp színekben pompázott. A tanárnő odament a ruhásszekrényéhez, kiemelt három divatos felsőt, farmert, dzsekit és egy divatos kék sportcipőt, nagyméretű bőrtáskát hozzá, majd Franciska elé helyezte, hogy próbálja fel. A kislány barna, hosszú hajú szépség volt zöld ijedt szemekkel és babaarccal. Nem csoda, hogy nem tudott az alkoholista mostohája ellenállni a szépségének - gondolta.
A leányra éppen jó volt minden, félénken szemlélte magát az előszoba tükrében, de a farmert nem akarta felvenni, tiltakozott ellene.
- Megsérültél, drága Franciskám, ott, a méhedben és a szívedben. Ne szégyelld a nőiségedet, már nagylány vagy, s minden nőnek van ilyen, de nadrágban nem látszik. Ezért is adtam hozzá hosszú tunikákat.
Franciska hatalmasat lélegzett, mintha kissé megkönnyebbült volna, majd síró hangon megkérdezte:
- Tanárnő, azért még lehetek rendes lány?
.- Az vagy, nagyon rendes és tiszta, ezért bántottak. Ha igazán megszeretsz egyszer valakit, elmúlik minden fájdalom, amit most érzel. Gyere, megfésülöm a hajadat, majd hallgatunk szép dalokat a számítógépen. Arra kérlek, hogy holnapra írj nekem pár sort arról, hogy mit érzel. Lehet versbe is önteni a bánatodat, vagy írhatsz prózai szöveget.
- Jó, akkor holnap tanítás után átadom.
Franciska hosszasan figyelte a kakukkos órát. Anna így szólt hozzá:
- A szív olyan, mint az óra. Ha éri valamilyen rossz, halkabban ver, mert nem halljuk a bánat miatt, ami eláraszt minket állandóan. Ha örülünk valaminek, hangosabban ver, s amikor megszeretünk igazán valakit egy pillanat felismerése alatt, megszólal a kakukk, jelzi a boldogságot.
Halk, tiszta melódia hangja szólította meg Franciska szívét, ezután, meghallgattak egy pár szomorú dalt, majd vidámabbat, melyet közösen megpróbáltak elénekelni. Franciska mosolyogva búcsúzott. Sietett, várta otthon István ebéddel, biztosan aggódik érte.

Másnap Franciska a tanárnő kezébe csúsztatott egy összehajtogatott papírlapot, majd elváltak.
Anna otthon elolvasta, majd feltörtek a könnyei. A négysoros versike így szólt:
Minek éljek, ha bűnös vagyok,
utolsó konca a földnek,
senki sem szeret, én meghalok,
nevetnek rajtam a könnyek.
Anna tárcsázta Csendes Istvánt. Lágy bariton szólt bele a telefonba:
- Tessék!
- Jó napot kívánok, Légrádi Anna vagyok, Franciska tanárnője. Találkozni szeretnék holnap Önnel, kérem, jöjjön be az iskolába kilenc órakor délelőtt!
- Igen, ott leszek! Remélem, nincsen baj...
- Majd megbeszéljük...

Másnap délelőtt István kopogott a tanári ajtaján. Anna elmondta a verse tartalmát Franciskának, majd kérte a férfit, segítsen abban, hogy a kislány szíve megismerje a szeretetet minél hamarabb, mert még messze van attól, hogy az igazi kopogtasson ajtaján, nem - várhatnak, vissza kell adni Franciskát az életnek. Először is azt kell megértetni vele, hogy nem az ő bűne, ami történt, meg hogy szükség van rá, őt is lehet szeretni.
Megbeszélték, hogy délután együtt mennek sétálni a közeli tópartra. Így is történt, Franciska az új farmert és az egyik tunikát viselte. Hosszú haját lengette a szél, olyan volt, mint egy porcelánbaba, akit csak óvatosan lehet érinteni, s csak szép szavakkal lehet megszólítani.
Három hófehér hattyú úszkált a tóban. István vásárolt madáreledelt és átnyújtotta Franciskának. A kislány tisztelettel etette az állatokat, mintha szívességet tenne nekik. Anna így szólt:
- Látod Franciska, a hattyúk nélküled ma nem csemegéztek volna, nagyon fontos vagy számukra. Ezentúl naponta eljövünk ide sétálni, hogy szükségük legyen rád. Neked meg ránk - gondolta magában.

Több hét telt el így hármasban, Anna szívrepesve várta ezeket a közös sétákat. Néha elmentek moziba, vagy a belvárosba kirakatokat nézegetni. Terveztek kerékpár túrát is a távolabbi tiszta vizű forráshoz. A szív olyan, mint egy érzelmi műszer, hamar jelzi kalimpálásával a változásokat, mely napközben éri az embert. Franciska szíve azt sugározta megborzongva a felismeréstől, hogy szereti a tanárnőt és a nevelőjét, olyanokká váltak számára, mintha lenne saját családja. Bizalmasan nyújtotta át naponta a verseit Annának, melyek tükrözték a folyamatát a sikerének. Igen, ez az igazi siker, amikor egy ártatlan lény visszatalál önmagához, s az életútjához, melyről mások letérítették.
Legutolsó versében ezt írta a kislány:
Ujjong a szívem minden délután,
hármasban így szép az élet,
csendesen oson a szél az utcán,
azt susogja, szereti a szépet.

Annát jóleső érzés töltötte el, boldogan hívta telefonon Istvánt, hogy megbeszélje vele a további tennivalókat. Ketten találkoztak a tó partján délután aznap, mert Franciska gitár órára ment, tanult énekelni és zenélni készülve a jövőjére. István sportos testalkata messziről is szembetűnő volt, Anna, mikor meglátta, elborult a feje és szaggatott léptekkel haladt feléje. A férfi lágy hangon köszöntötte a nőt, akinek ebben a pillanatban kinyílt a zár a szívében, talán a rengeteg közösen eltöltött délután és a közös gyógyításuk elegendő volt ahhoz, hogy kialakuljon a szimpátia, a kölcsönös tisztelet, ez a hang, mellyel kiejtette a nevét volt a kulcs illeszkedésének utolsó sugara, melyre annyira régen vágyott, az ideálja, aki nélkül eddig értelmetlennek tűnt az élete.
István ugyanígy érzett, egész teste jelzett, mikor megfogta Anna kezeit, így álltak megdöbbenve a szerelem beteljesülésén áhítattal nézve egymás szemeibe. Szinte egyszerre közölték, hogy Franciska nevelését közösen vállalják ezután, tervbe véve a közös jövőjüket. Megfogták egymás kezét és együtt mentek a kislány elé a zeneiskolába. Franciska meglátta őket, megörült, mert pontosan erre gondolt ő is mindig, miért nem szeretik jobban egymást a nevelői. A szerelmespár elmondta tervét a kislánynak, akinek a szíve megnyílt feltétel nélkül a jövő családja iránt. Már tudta magáról, hogy egy nagyon szép, tehetséges, tiszta lény, aki bűncselekmény áldozata lett.

A kis család örült annak, hogy a szeretet képes megmosni láthatatlan energiájával a testet és a szívet, mert a szeretet maga az élet, ereje a feltétel nélküli hit az emberben, a tisztaságban, melyhez az út a kiérdemelt bizalmom át vezet.


2017. április 19.
 
 
0 komment , kategória:  H.Kohut Katalin novellái  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 2 db bejegyzés
e év: 112 db bejegyzés
Összes: 520 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6
  • e Hét: 226
  • e Hónap: 2666
  • e Év: 13954
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.