Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
A citole középkori húros, pengetős hangszer
  2017-12-26 21:10:11, kedd
 
  A citole középkori húros, pengetős hangszer, a fidulával rokon lantféle. Négy húrját pengetővel szólaltatták meg. Fénykora 1200-1350 között volt, mibenlétére szinte csak a képi ábrázolásai alapján lehet következtetni. A közelmúltig a zenetudomány a hangszert tévesen a guiterne hangszernévvel kapcsolta össze. Neve a latin cithara hangszernévre vezethető vissza. A 15. században a citole-ból fejlődött ki a ciszter.
Csak egy, 1300 körül készített "Citole" maradt fenn az évszázadok során. Ez a Citole extrém ritkaságnak számít (a tető későbbi pótlás), korábban a Warwick-i Earls tulajdonában volt, most a Brit Múzeumban középkori galériájában látható.
A citole teste dobozszerű, kávás felépítésű, de nem lapokból van összeállítva, mint a későbbi gitár, hanem - hasonlóan a guiterne-hez vagy a középkori fidulákhoz - nyakával, hangolófejével együtt egyetlen darab fából van kifaragva. Testének körvonala nagyon változatos, de négy forma a leggyakoribb:

1. "ásóforma" felfelé ívelt, csúcsban végződő vállakkal;
2. "fidulaszerű", ovális, egyenes vagy enyhén konkáv oldallal;
3. "magyallevél" forma hat csúcsban találkozó egyenes vagy enyhén konkáv oldallal;
4. "vállas" forma a második típusú ovális alsó résszel és a harmadik típusú vállrésszel.
Mind a négy formánál a test alsó részén faragott nyúlvány látható, ami a húrok alsó rögzítési pontja. A háta lapos, a tetővel nem párhuzamos, a test oldalnézetben a nyaktól kiindulva lefelé ékszerűen vékonyodik. A hangolófej lehet egyenes, enyhén vagy derékszögben megtört, vagy lehet ívesen visszahajló, faragott állatfejjel a végén. Az egyenes hangolófejnek három formája fordul elő:

1. kerek vagy egyenes szélű, lapos, elülső állású kulcsokkal;
2. kerek körvonalú, hátul nyitott doboz, amibe a kulcsok elölről illeszkednek, a húrok a doboz belsejében tekerednek rájuk;
3. keskeny, egyenes szélű doboz oldalsó állású kulcsokkal.
A hátratört hangolófej gyakran egy második, megerősítést szolgáló nyakkal is csatlakozik a testhez, de létezik olyan megoldás, amikor a hangolófej és a test közötti rész teljesen ki van töltve, csak a hüvelykujj számára van egy nyílás kialakítva. A 13. századtól rendszerint a fogólap síkja a tető fölött van, föléje nyúlik.

A tetőn vagy egyetlen központi, rozettával díszített hanglyuk van, ez esetben a húrláb a tető alján látható, vagy a középen elhelyezett húrláb két oldalán szimmetrikusan van vágva két nyílás, ahogy a fidulánál szokás.

A négy, ritkábban három vagy öt húr vagy közvetlenül vagy húrtartó közvetítésével az alsó nyúlványhoz csatlakozik. Egy 14. századi forrás szerint a húrok juhbélből vannak, Johannes Tinctoris viszont fémhúrokról ír. Az ábrázolásokon a hangszeren nagy méretű, csontból vagy elefántcsontból készült, néha faragással díszített pengetővel játszanak.
A citole eredetével kapcsolatban sok a bizonytalanság. Az egyik elképzelés szerint a citole az antik kitharából alakult ki oly módon, hogy a járomlant két karja közé fogólapot illesztettek - Kopasz Károly bibliájában látható ilyen hangszer ábrázolása -, majd a statikai szerepüket vesztett karokat levágták, de csonkjai megmaradtak; ez az utrechti zsoltároskönyv egy képén és a későbbi "ásó alakú", csúcsban végződő vállú citole-okon is felismerhető. Más elképzelés abból indul ki, hogy a citole ,,vállas" formaváltozata nagyon hasonlít a stuttgarti zsoltároskönyvben ábrázolt hangszerhez, amely nem hozható kapcsolatba a kitharával, sokkal inkább a korabeli fidulákkal rokonítható.

A tisztánlátást nehezíti, hogy a Karoling-kori hangszerek és a citole 12. századi első ismert ábrázolásai között 200 év kihagyás van, e közbenső évszázadok ikonográfiájából hiányoznak az átmeneti típusok. A 9-13. századi Beatus-kéziratokban található erősen stilizált lantábrázolások áthidalhatják ezt a hiátust, amennyiben ezek a citole "fidulaszerű" változataiként azonosíthatóak.
1200 és 1350 között már elég sok adat van a citole-ra, ezek azt mutatják, hogy a Földközi-tenger vidékéről a hangszer fokozatosan terjedt észak felé. Kérdéses, hogy ez a folyamat Itáliából, vagy spanyol földről indult-e ki. Az itáliai eredet mellett szól Benedetto Antelami pármai szobra, amely a legkorábbi pontos és jól datálható citole-ábrázolás, valamint Johannes Tinctoris közlése, miszerint a hangszer itáliai találmány. A hangszernév ezen kívül lingvisztikailag jobban megfelel az olasz nyelv sajátosságainak, mint a spanyolnak vagy a provanszálnak.
 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
Balafon
  2017-10-13 21:47:08, péntek
 
  A balafon nyugat-afrikai xilofon-féle hangszerek elnevezése. A balafon ütőkkel megszólaltatott dallamjátszó idiofon hangszer fából készült hangkeltő testekkel és azokhoz hangolt kivájt lopótök rezonátorokkal.
A hangszer működési elve alapjában véve azonos a marimbáéval vagy a vibrafonéval. Egy keretre sorban felszerelt lapos, hosszúkás keményfa hangkeltő testekből áll, amelyek mindegyike alá egy-egy kivájt lopótökből készült, hozzá hangolt üregrezonátor van függesztve. A hangkészlet 7-21 hang közötti, hangsora az adott nép zenekultúrájától függően pentaton vagy diatonikus. Leggyakrabban rugalmas fejjel ellátott verőkkel szólaltatják meg.
A hangkeltő testek két rezgési csomópontjukban lazán, kötözéssel vannak a kerethez rögzítve, a mélyebb hangúak rendszerint hosszabbak, szélesebbek, a magasak rövidebbek, keskenyebbek. Pontos behangolásuk a hátoldaluk faragásával történik, ha a közepénél vékonyítják, a hang mélyül, ha a végeinél, magasabb lesz.
A tökrezonátorok nyílása közvetlenül a hangkeltő testek alá nyúlik, azok alaphangjára vannak behangolva. A mélyebb hangokhoz nagyobb, a magasakhoz kisebb térfogatú tökök tartoznak. Behangolásakor a nyílás nagyobbításával, illetve a hosszúkás tökök megrövidítésével lehet magasabbra állítani a rezonanciájukat.

A hangkeltő testekben megütéskor hajlítási hullámok keletkeznek. Önmagukban, rezonátor nélkül megszólaltatva száraz, éles koccanást, majd halk, a fa belső súrlódása miatt gyorsan elhaló búgást hallatnak. Az üregrezonátorokkal ezt a búgó hangot lehet a térbe jobban kisugározni, hangosabbá tenni. Az így létrejött hang viszont felhangokban nagyon szegény, ezért egy különleges akusztikai magoldást alkalmaznak a hangzás színesebbé tételére. Minden tökrezonátoron van legalább egy kis átmérőjű nyílás, amit egy vékony hártyával, hagyományosan egy pókféle tojásának a burkából készült anyaggal fednek be. Ennek a hártyának a zizegése a kazoo-hoz, vagy a fésűhöz szorított selyempapírhoz hasonlóan dúsítja a hangot, ami néha akár a torzítós elektromos gitárhoz hasonló hangzást is eredményezhet. Az ilyen és hasonló zizegtető eszközök neve mirliton.
 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
Baglamasz
  2017-10-13 21:41:52, péntek
 
  A baglamasz görög húros, pengetős hangszer, a hosszú nyakú lantfélék családjába tartozik. Formája, felépítése a buzukihoz hasonló, de annál kisebb. Fémhúrokkal van felszerelve, három húrpárja van, fogólapja bundozott, pengetővel szólaltatják meg.
Elsősorban kísérőhangszer, a pireuszi stílusú rembétiko zenében a buzukival együtt használják.

Domború testét gyakran egy darab fából faragják, de lehet a buzukihoz hasonlóan szelvényekből összerakott is.
 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
Baglama
  2017-10-13 21:37:56, péntek
 
  A baglama pengetős hangszer, mely elterjedt a földközi-tengeri kultúrákban. Törökül a baglamak ige jelentése 'összekötni', utalva a hangszer húros voltára. Akárcsak a többi pengetős hangszeren, ezen is lehet játszani szabad kézzel vagy pengetővel.
A baglama, vagy saz a török népzene alapvető hangszere. A hangszer összesen hét húros, ezek kettes-kettes-hármas csoportba, kórusba tartoznak. Ezeket a csoportokat külön lehet hangolni.
A hosszúnyakú lantok, ezen belül a saz családjába tartozik. A tető körvonala csepp alakú, vele egy síkban helyezkedik el a hosszú, bundozott nyak. Az öblös test készülhet a nyugati lanthoz hasonlóan hajlított szelvényekből, vagy tömör cikkelyekből összeállítva, majd kifaragva, kivájva. A hanglyuk nem a tetőn, hanem a test alsó végén helyezkedik el. A húrok felfüggesztése a mandolinhoz hasonlóan alsó húrrögzítésű, a húrláb alacsony, nincs a tetőre ragasztva.
A baglamasz eltér a török baglamától, de abból alakult ki. A hangszer Törökországból került Görögországba, ahol hatással volt a buzuki fejlődésére is. A görögök némileg megváltoztatták a hangszert, például fém érintőket adtak hozzá, mérete is kisebb lett. Három pár húrja van, hangolása d'd"-a'a'-d"d".
 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
Angklung
  2017-10-13 21:37:05, péntek
 
  Az angklung Délkelet-Ázsiában, elsősorban Indonéziában, Bali szigetén használt idiofon hangszer. Bambuszból készül, rázással szólaltatható meg.
A hangszer két, néha három bambusz hangkeltő testből áll, melyek egy szintén bambuszból készült keretre vannak felszerelve. Ezek úgy készülnek, hogy a nádat közvetlenül a csomó alatt vágják el, hogy egyik végén zárt csőszerű rész jöjjön létre, majd a másik végét úgy, hogy az félkör keresztmetszetű, nyelvszerű nyúlványt alkosson. Ezen a nyúlványon a rezgési csomópont helyén lyukat fúrnak, itt függesztik fel a keretre úgy, hogy bizonyos határok között szabadon lenghessen. A másik, alsó végén két kis nyúlvány van kiképezve, amik a keret alapjául szolgáló náddarab belsejébe lógnak, rázáskor ezek koccanásai szólaltatják meg a nádat.
A hangkeltő nádtestek hosszában deformációs hullámok jönnek létre hasonlóan a xilofonhoz, hangjukat a nád üregének rezonanciája erősíti fel. Behangoláskor fontos, hogy a két hang, a testhang és az üreghang minél pontosabban egybeessen. A két különálló hangtestet egymáshoz képest oktáv hangközbe hangolják, hogy minél zengőbb, színesebb hangot adjon ki.
Egy angklung csak egyetlen zenei hang kiadására képes, tehát például egy ötfokú dallam megszólaltatásához 5-6 megfelelően behangolt angklungra van szükség. Ehhez ugyanennyi ember kell, egy-egy hangszerrel, akik a megfelelő pillanatban a megfelelő hangot megszólaltatják. Ez történhet rövid, rántásszerű mozdulattal, vagy hosszabb, tremolószerű rázással.
 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
A templomi orgonák szépsége
  2017-10-12 20:50:35, csütörtök
 
  A német Robert Götzfried nem csak egyszerű építészeti fotósként dolgozik, hiszen sorozataival sokszor csak egyetlen apró részletre koncentrál: így született meg a mozikat, bowlingpályákat, úszómedencéket, metróállomásokat, vagy épp templomi orgonákat bemutató albuma. Utóbbi sorozatért a fotós húsz, Németország keleti részén található templomot látogatott meg, hogy lefényképezhesse az önmagukban is gyönyörű síprendszereket, melyek közt sem méretben, sem elrendezésükben nincs két hasonló darab. A müncheni fotós most megmutatja, amit soha nem szoktunk megnézni egy templomban. 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
Híres elektromos gitárok.
  2017-02-18 19:38:05, szombat
 
  Az alábbi elektromos gitárok egy-egy híres zenész saját hangszerei, így saját névvel rendelkeznek.

A #0001-es szériaszámú Stratocaster, egy Fender elektromos gitár, mely jelenleg a Pink Floyd gitárosának, David Gilmournak a tulajdonában áll.


A "Black Strat" (teljes nevén Black Stratocaster) egy híres, 1969-es Fender Stratocaster elektromos gitár, mely a Pink Floyd szólógitárosának, David Gilmour-nak a tulajdonában van.


"Blackie" Eric Clapton híres Fender márkájú, Stratocaster típusú elektromos gitárja.


"Brownie" Eric Clapton első Stratocaster márkájú elektromos gitárja (korábban Gibson modelleket használt).


"La Marquise" egy híres Fender Stratocaster elektromos gitár, mely a francia gitáros Jean-Pierre Danel tulajdona.


"Lenny" a beceneve annak az 1965-ös paliszander fogólapos Fender Stratocaster elektromos gitárnak, melyet minden idők egyik legnagyobb bluesgitárosa, Stevie Ray Vaughan használt.


"Number One" vagy "First Wife" (első feleség) Stevie Ray Vaughan saját elektromos gitárja. A hangszer egy 1963-as gyártású Fender Stratocaster, három tónusú sunburst színezéssel.


"Rocky" egy 1962-es, eredetileg Sonic Blue színű Fender Stratocaster elektromos gitár, mely a The Beatles-tag George Harrisoné volt. Egyedi festése miatt valószínűleg minden idők egyik legfeltűnőbb Stratocastere.


"Evo" a beceneve annak a Steve Vai gitárvirtuóz segítségével kifejlesztett Ibanez JEM (7VWH) elektromos gitár prototípusnak, mely máig Vai tulajdonában van.


A Fender Broadcaster az első tömörtestű elektromos gitár prototípus, melyet Leo Fender rádió-mérnök, hangszerész alkotott meg 1948-49 folyamán.


"Lucille" a híres blueszenész B. B. King elektromos gitárja, egy fekete színű Gibson ES-335. Később King a többi ilyen típusú gitárját is Lucille-nek nevezte.


A Red Special (vagy a Fireplace) Brian May, a Queen együttes szólógitárosának saját készítésű elektromos gitárja.


A "frying pan" (serpenyő), vagy hivatalos nevén a Rickenbacker A-22 a világon valaha készített első elektromos gitár. Készítője George Beauchamp, aki Adolph Rickenbacker segítségével építette meg a prototípust 1931-ben. A "frying pan" elnevezés a hawaii gitárok jellegzetes testformája, valamint alumínium szerkezete miatt ragadt rá.
George Beauchamp
Adolph Rickenbacker 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
A világ legfurcsább hangszerei.
  2016-09-25 21:34:06, vasárnap
 
  Zöldség hangszerek. - Gemüseorchester, magyarul Zöldségzenekar tagjai paprikákon trombitálnak, póréhagymákon hegedülnek, és répákon furulyáznak. Előadásaikhoz természetesen minden alkalommal új, azaz friss zöldségeket használnak.
Music Box. - Dave Cole művész által egy Caterpillar CS-553 úthengerből készített zenélő henger, ugyanazon az elven működik mint egy klasszikus zene doboz.
Macskazongora (Katzenklavier). - Az első fennmaradt írásos emlék Athanasius Kircher jezsuita tudós 1650-ben megjelent munkájából, a Musurgia Universalis-ból származik: Nemrégiben történt, hogy egy találékony, ismert színész annak érdekében, hogy eloszlassa egy nagy fejedelem levertségét, a következő hangszert építette meg: Különböző méretű élő macskákat szerzett, majd bezárta őket egy csak erre a célra készített dobozba úgy, hogy egy lyukon keresztül a farkukat kilógathassa. Billentyűket is épített, melyek végén nem kalapácsok, hanem éles tűk foglaltak helyet. Ezután a macskákat hangjuk szerint sorba állította, minden kilógó farokhoz egy-egy billentyűt téve. Mikor a bilentyűket lenyomták, azok tűikkel beleszúrtak a macskák farkába, akik dühükben nyomorúságos hangokat adtak ki, a mély üvöltéstől a visításig, olyan zenét létrehozva, amely a férfiakat megnevettette, az asszonyokat pedig táncra csábította.
12 nyakú gitár. - Josihiko Szato japán feltaláló nem tudott megtanulni gitározni, tervezett hát egy 12 nyakú gitárt, amelyen viszont senki sem tud játszani. Ily módon elégtételt véve virtuóz vetélytársain, potom 60 ezer fontért, vagyis csaknem 20 millió forintért adott túl a kezelhetetlen hangszeren, amelyet valóban szinte lehetetlen rendesen megszólaltatni.
Zenélő Tesla tekercs. - Elvileg mindennel lehet zenélni, ami szikrázik vagy ívet húz, és ezek közül a leglátványosabb a Tesla-tekercs, mely nagyfrekvenciájú magasfeszültséget állít elő. A levegőt maga az ív, az ívet pedig a benne levő mágneses tér rezgeti meg.
Yaybahar. - Görkem Sen saját, egyedi hangzás után kutatott, így találta fel ezt a különleges akusztikus hangszert. A 34 éves török muzsikus inspirációt az ausztrál didgeridooból (didzseridu), a török neyből és a színházban használatos vihardobból merített. Az eredmény valami egészen különleges lett.
Tengeri-orgona. - A hatalmas kőből faragott tengeri-orgona sípjait a tenger hullámai szólaltatják meg Zadar városában a márvány mólón. A természet alapú hangszer 35 orgonasípja a város márvány mólóján folyamatosan zenél, ahogy a hullámok érik a partszakaszt. A kőből faragott sípok hangokká alakítják a hullámokat.
Chrysalis. - Egy forgó tárcsára feszített hurokból álló hangszer, mint egy tökéletesen hangolt citera.
Janko-klaviatúra. - A Jankó-klaviatúra külső képében (fehér-fekete billentyűk) megőrzi a C-dúr skála közismert formáját. A billentyűsorok egymással kapcsolatban állnak. Mindegyik billentyű három más billentyűsor hangjaival van kapcsolatban, és ezek leütéskor egyidejűleg mozognak. Az általa kitalált billentyűbeosztás lehetővé tette, hogy kis kézzel is nagy fogásokat érjenek el, a zongorajátékos egyrészt egyötödével megszűkíthette az oktávok fogási távolságát, másrészt olyan hanghatásokat hozhatott létre, amelyeket a közönséges zongorabillentyűzettel lehetetlen volt.
Symphony House Apartments. - Ebben az esetben a hangszer egy 575 négyzetméteres Michigani ház. Az ablakok nyitogatására változó légmozgástól, az egész ház rezonál.
Theremin. - A teremint 1919-ben találta fel Léon Theremin orosz fizikus. Egyedi abban a tekintetben, hogy ez az első olyan hangszer, amit pusztán gesztusokkal lehet megszólaltatni, anélkül, hogy a zenész magát a hangszert megérintené. A tereminen úgy lehet zenélni, hogy a zenész a kezeit mozgatja a két antenna körül, az egyikkel a hang frekvenciáját (magasságát), a másikkal amplitudóját (a hangerőt) szabályozza.
Uncello
Hydraulophone
Bikelophone
Earth Harp. - A leghosszabb húros hangszer a világon.
Great Stalacpipe Organ. - Cseppkőorgona, Leland W. Sprinkle 1956-ban találta fel a Virginia állambeli barlangban található hangszert. A cseppkőorgona tulajdonképpen egy litofon, vagyis egy kőből készült tárgyak rezgetésével működő hangszer. A barlang három és fél hektáros részén szétszórva összesen harminchét hatalmas cseppkő szolgáltatja a különleges hangzást, melyeket egy központi billentyűzet segítségével lehet megszólaltatni. Ha rázendítenek, akkor a barlang teljes, hatvannégy hektáros területén hallható a zene.
Serpent fúvós hangszer.
Jég orgona. - A svédországi Jéghotelben az északi sarkkörön túl, Jukkasjarviben.
Aeolus. - Ez a hihetetlen külsejű objektum félig szobor, félig hangszer. A hangszert az üreges csőveken átfújó szél szólaltat meg. Attól függően, hogy honnan fúj a szél, esetenként szép összhangzatok, máskor egészen disszonáns hangzás jön létre.
Nellophone
Sharpsichord. - Mechanikus hárfa, Henry Dagg az egyik legmenőbb hangzású foglalkozást tudhatja a magáénak, ő ugyanis hangszobrász. A sharpsichord tulajdonképpen egy automatizált akusztikus hárfa, a vurstli és a hárfa ötvözete: A hatalmas hengerből kiálló pöckök hozzák mozgásba a billentyűket, amik megütik a húrokat, többszólamú hangzást eredményezve. Tervezője mechanikus memóriával látta el a hangszert, ami rögzíteni tudja a zenészek által beprogramozott melódiát, amit aztán a hangszer oda-vissza le tud játszani a tekerés irányának megfelelően.
Pyrophone. - Tűzorgona, a hangszer kis robbanások, gyors belső égés következtében szólal meg. Georges Frédéric Eugéné Kastner találta fel 1874-ben. Állítólag teljesen biztonságos hangszer - e tekintetben kétségeket ébreszt az a tény, hogy a sípok a propán és a benzin robbanása közben felszabaduló légnyomás által szólalnak meg. A meglehetősen apokaliptikus hangzású hangszert nem szívesen engednénk be a Zeneakadémia nagytermébe, de jó látványelem lehet különböző majálisok és szabadtéri koncertek kiegészítőjeként.
Sajtdobok. - Walter Williams alkotta meg a sajtból készült dobszettet: a szett egyik darabja valódi holland sajtból van, a másik a boltok kirakatinak kellékéül szolgáló műanyag sajtutánzat. Williams a holland free-jazzdobos, Han Bennik számára készítette el ezt a hangszert azzal a céllal, hogy kifigurázza azt a sztereotípiát, mely szerint minden, ami holland, az szükségszerűen kapcsolatban áll a sajttal.
Loophonium
Oktobasszus. - 1850-ben hitelesítette a masszív három húros hangszert Baptiste Vuillaume. A nagybőgő nagytestvére közel három és fél méter magas. Ez elég vicces, tekintve, hogy fogólapja túl nagy, a húrjai pedig túl vastagok a kézzel való játékhoz. Ezért a húrok lefogását az oktobasszista egy bonyolult billentyű és pedálrendszer segítségével végzi.
Cello Horn. - Csellókürt, a trombitahegedű elvén működik ez a hibrid hangszer, amit 1936-ban a Popular Science havilap hasábjairól ismerhetett meg a világ. A húrok által keltett rezgéseket a sárgaréz kürt erősíti fel, rezes hangzást eredményezve.
Fluba. - A mély hangok szerelmesének, Jim Selfnek az agyszüleménye ez a hibrid hangszer, aki a rezes hangszerkészítő Robb Stewart segítségével alkotta meg a flubát. A hangszer tulajdonképpen egy tuba méretű szárnykürt. A fotón éppen Jim Selfet láthatjuk, amint megszólaltatja.
Badgermin. - Borz-teremin, az állatvédők nem fognak örülni ennek a hangszernek. A lista egyik legbizarabb szereplője ugyanis egy elektronikus teremin és egy borz keresztezéséből jött létre. 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
A Gibson Les Paul gitár.
  2016-05-12 21:37:39, csütörtök
 
  A Gibson Les Paul modell a világ egyik legnevesebb elektromos gitárja. Nevét az amerikai dzsesszgitáros Les Paul után kapta, aki fontos szerepet vállalt az elektromos gitárok kifejlesztésében.

A Gibson Les Paul modell.
Az elektromos hangszedő felfedezését követően, Les Paul amerikai gitáros előállt egy félig tömörtestű prototípussal, melyet kedvesen csak "Farönk" (The Log) néven emlegetett primitív kialakítása miatt: lényegében egy fenyődeszkára erősített hangszedőről volt szó, melyet egy üreges gitártestbe integrált. 1946-ban megmutatta az eredményt a Gibson cégnek, de ők nem voltak vevők az ötletre és inkább az ES-150-es üreges testű sorozatra koncentráltak.

Les Paul
Később a Fender Telecaster sikereit látva a tömörtestű (solidbody) elektromos gitárok piacán, a Gibson úgy döntött, mégis érdemes belevágni egy ilyen modell gyártásába. A csúcsminőségű, roppant precízen összeszerelt modellt Ted McCarty, a cég akkori igazgatója tervezte 1952-ben és a visszautasított ötletgazda tiszteletére a Les Paul modell nevet kapta.

Les Paul test
A hangszer roppant sikeresnek bizonyult egészen 1960-ig, amikor az eladások csökkenése miatt a Gibson leállította a gyártástát és helyette bevezette az SG modellt. Később a zenész-társadalom nyomására 1968-ban újraindult a forgalmazása, mely napjainkig tart, minden idők egyik legnagyobb hatású hangszerévé téve a Les Pault.

Epiphone Les Paul fej
A hangszertest alakja a klasszikus Gibson gitárok hagyományait viszi tovább. A hangszer fedlapja juhar, míg a tömör test faanyaga mahagóni (a test 1983 óta már nem tömör, akkor kezdték el a súlycsökkentést, mely eleinte 9 nagyméretű furatot jelentett, majd 2006 után megjelentek a "chambered" testek, azaz üregeket martak a testbe). A hagyományos Les Paul-forma "nyolcas alakú", és csak egy - alsó - bevágással rendelkezik, bár léteznek két bevágásos modellek is.

Tune-o-Matic húrláb felette a híd-oldali, "humbucker" hangszedő
A Les Paul rengeteg színben kapható - modellvariánstól függően. A felületkezelés, hagyományosan egyszínű, de 1958-tól bevezették a napégette hatást keltő "sunburst" szín

A Gibson gitár készítése.

 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
2000 darab fémgolyóval zenélő zenegép.
  2016-03-05 09:14:35, szombat
 
  A Svéd zenész Martin Molin 2 év munkájával készített egy hihetetlen zenegépet a Wintergatan marble machine-t. A Marble Machine körülbelül 2000 darab fémgolyó segítségével szólaltatja meg nyugtató, megkomponált, kellemes zenéjét. Olyan, mint a tekerős zenegépek, csak épp ezerszer jobb és annak már-már jövőbeli verziója. Pedig teljesen kézi meghajtású és vezérlésű dolog, nem kell semmi elektromos varázslatra gondolni.

A zenegép müködés közben.

Wintergatan marble machine Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2016-03-05 09:00:26
feltöltő: schuro
nézettség: 593
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: zenegép,
kategória: kreatív
leírás: ...

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
A zenegép készítese.

Wintergatan marble machine készítese. Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2016-03-05 09:02:13
feltöltő: schuro
nézettség: 588
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: zenegép, készítés,
kategória: kreatív
leírás: ...

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 963 db bejegyzés
Összes: 38143 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7546
  • e Hét: 7546
  • e Hónap: 184990
  • e Év: 3169190
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.