Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/93 oldal   Bejegyzések száma: 922 
Válaszok a halál után
  2024-03-27 07:25:33, szerda
 
  Válaszok a halál után

Egy este egy banketten Pam Frye, a Georgia állambeli Fort Oglethorpe-ban található Battlefield Parkway Názáreti Gyülekezet gyermekpásztora elmondta, hogy tizenegy gyermeke van, akik közül sokan serdülőkorukban és korai felnőtt korukban messzire tévedtek Istentől. Édesapja azonban az imádság embere volt, aki könyörgött az Úrnak, hogy gyermekei mind megmeneküljenek és boldogok legyenek Jézus Krisztusban.
"Minden gyermekét az országba imádkozta" - mondta Pam - "az utolsó négy az ő halála után került az Úrhoz".
D. L. Moody egyszer azt írta: "Bár lehet, hogy nem éljük meg, hogy lássuk a választ az imáinkra, de ha erőteljesen kiáltunk Istenhez, a válasz el fog jönni".
E. M. Bounds, lelkész és polgárháborús káplán, aki nyolc klasszikus könyvet írt az imádságról, azt írta:
Az imák halhatatlanok. Az ajkak, amelyek kimondták őket, bezárulhatnak a halálban, a szív, amely érezte őket, megszűnhet dobogni, de az imák élnek Isten előtt. Isten szíve rajtuk van, és az imák túlélik azok életét, akik kimondták őket; túlélnek egy nemzedéket, túlélnek egy kort, túlélnek egy világot. . . . Szerencsések azok, akiknek apjuk és anyjuk az ima gazdag örökségét hagyta rájuk."
Ruth Bell Graham, Billy Graham evangélista felesége egyszer azt mondta: "Éjjel-nappal, hónapról hónapra, évről évre imádkoztam az Úrhoz. Isten süket volt? Közömbös volt? Nem, neki megvoltak az okai. Valamit el kellett végeznie annak a szeretett tékozlónak a szívében. Valamit el kellett végeznie az én szívemben. Az imák meghallgatásra találnak még akkor is, amikor már nem leszünk."
William Grimshaw 1708-ban született Anglia vidéki részén, Cambridge-ben tanult, és 1731-ben szentelték pappá - anélkül, hogy Krisztust ismerte volna. Három évvel később, amikor Todmordenben lelkipásztorkodott, mélységes aggodalmat érzett a lelke miatt. Abbahagyta a vadászatot, a halászatot, a kártyázást és a vidámságot, és elkezdett Istenhez könyörögni világosságért. További néhány év elteltével a pikkelyek teljesen lehullottak a szeméről. Az evangélium valósággá vált számára, és a Biblia életre kelt számára. Egy barátjának azt mondta: "Ha Isten felhúzta volna a Bibliáját az égbe, és egy másikat küldött volna le nekem, az sem lehetett volna újabb számomra".
Grimshaw a yorkshire-i Haworthbe költözött, és huszonegy évig tartó szolgálatot kezdett. Ha Londonban lett volna, állítják életrajzírói, a tizennyolcadik század egyik leghíresebb prédikátora lett volna. Haworth városa durva és civilizálatlan volt, egy hosszú, keskeny, barna kőből épült falu. A főutca olyan meredek volt, hogy a kocsik saját felelősségükre közlekedtek rajta. Grimshaw itt dolgozott ismeretlenül, de nagy buzgalommal. Hallgatókat gyűjtött, ahol csak tudott - pajtákban, mezőkön és kőbányákban -, és az evangéliummal sürgette őket.
Egyszer azt mondta: "Amikor meghalok, akkor lesz a legnagyobb bánatom és a legnagyobb örömöm - a legnagyobb bánatom, hogy olyan keveset tettem Jézusért, és a legnagyobb örömöm, hogy Jézus olyan sokat tett értem".
Grimshaw szíve megszakadt fia, János miatt, aki megtagadta Krisztust, és könnyelmű, kicsapongó életet élt. Amikor John meglátogatta az apját, amikor az haldoklott, Grimshaw azt mondta a fiának: "Vigyázz, mit teszel, mert nem vagy alkalmas a halálra". Ezek a szavak kísérték a fiatalembert.
Egy nap John találkozott egy haworthi lakossal, aki azt mondta: "Látom, az öreg lelkész lován lovagolsz".
"Igen" - felelte John. "Egykor egy nagy szentet hordozott, most pedig egy nagy bűnöst."
Azonban nem sokáig. János ugyanis hamarosan megfogadta apja haldokló kérését, és átadta a szívét Krisztusnak. Nem sokkal később, 1766. május 17-én halt meg, mondván. "Mit fog mondani öreg apám, ha meglátja, hogy a mennybe jutottam?".
Mit szólnál a Halleluja-hoz?

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Uram, belefáradtam a várakozásba!
  2024-03-23 00:28:34, szombat
 
  Uram, belefáradtam a várakozásba!

Milyen nehéz várni az Úrra, mégis milyen gyakran kell ezt tennünk tékozló gyermekeinkért!
Időt kell adnunk Istennek, hogy munkálkodjon gyermekeink szívében. Elvégre évekbe telt, hogy sok mindent megtegyen velünk, és még nem végzett.
Mindenesetre a Biblia azt tanítja, hogy a megpróbáltatások Isten eszközei arra, hogy érleljen bennünket. Az éretté válás lényege a türelem és a kitartás.
Jakab azt mondta: "A hitetek próbatétele fejleszti az állhatatosságot. Az állhatatosságnak be kell fejeznie a munkáját, hogy éretté váljatok" (Jakab 1:3-4, niv).
Pál írta: "A nyomorúságokban is dicsekszünk, tudván, hogy a nyomorúság eredményez kitartást, a kitartás pedig jellemet" (Róma 5:3-4).
Az évek során összegyűjtöttem néhány hasznos meglátást a türelmes várakozásról az Úrra. Talán ezek téged is bátorítani fognak.

A türelem azt jelenti, hogy megéljük azt a hitet, hogy Isten mindent gyermekei lelki javára rendel el.
-J. I. PACKER

A " mosolyogj és tűrj" régimódi tanács, de a " dalolj és tűrj" sokkal jobb.

-CHARLES H. SPURGEON

A türelem nem csak mosolyog és elviseli a dolgokat, sztoikusan, hanem vidáman elfogadja őket, mint terápiás edzéseket, amelyeket egy mennyei edző tervez, aki elhatározta, hogy teljes erőnlétre hoz téged.

-J. I. PACKER

Készek vagyunk-e elfogadni Isten szörnyen türelmes útjait? Nem szabad, hogy megfertőzzön bennünket a világ értékelése sem a gyorsaságról, sem a sikerről.

-JOHN B. PHILLIPS

Az a baj, hogy én sietek, de Isten nem.

-PHILLIPS BROOKS, BOSTONI LELKIPÁSZTOR, AMIKOR MEGKÉRDEZTÉK TŐLE, HOGY MI AZ OKA A NYUGTALANSÁGÁNAK.

Rendkívül türelmes vagyok, feltéve, hogy a végén a saját utamat járom.

-MARGARET THATCHER

A türelem és az idő múlása többet ér, mint az erő és a düh.

-JEAN DE LA FONTAINE, KÖLTŐ

A két legerősebb harcos a türelem és az idő.

-LEO TOLSZTOJ, REGÉNYÍRÓ

Türelmünk többet ér el, mint az erőnk.

-EDMUND BURKE

Idővel és türelemmel az eperfa levele selyemruhává válik.

-KÍNAI KÖZMONDÁS

Várj az Úrra, légy bátor, és Ő megerősíti szívedet, várj, mondom, az Úrra!

-PSALM 27:14

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Chefoo
  2024-03-22 00:09:58, péntek
 
  Chefoo

Alice Taylor misszionárius és férje négy gyermeküket küldték át a hatalmas Kínán keresztül a Chefoo (ma Yantai) internátusba. Amikor a japánok az 1940-es évek elején megszállták a régiót, az újbóli találkozás lehetetlenné vált. Egy nap Alice, aki már amúgy is ideges volt, éppen akkor lépett be a házába, amikor az újságosfiú drámai hírekkel érkezett: "Pearl Harbort megtámadták!". Azonnal tudta, hogy a gyerekek körülményei drámaian romlottak, különösen azért, mert Chefoo a japánok támadási vonalában feküdt.

Később azt írta:

Eszembe jutottak a nankingi rémtörténetek - ahol a város összes fiatal nőjét brutálisan megerőszakolták. És a mi bájos Kathleenünkre gondoltam, aki kezdett nővé érni... . . Hatalmas zokogás rángatta át egész testemet. Ott feküdtem, és a menekültektől hallott történetek - erőszakos halál, éhezés - szorongattak, a fiatal fiúk - gyerekek - besorozásáról a harcra. A tízéves Jamie-re gondoltam, aki olyan lelkiismeretes, olyan kiegyensúlyozott volt. "Mi történt Jamie-vel, Uram? Valaki fegyvert adott a kezébe? A frontra vezényelte? A halálba?" Mary és John, akik olyan kicsik és olyan gyámoltalanok voltak, mindig is elválaszthatatlanok voltak. "Irgalmas Istenem", kiáltottam, "élnek még egyáltalán?"
Ahogy Alice térdelt, zokogva és imádkozva, hirtelen eszébe jutott egy jelenet a gyermekkorából. Lelkésze, Pa Ferguson, még a pennsylvaniai Wilkes-Barre-ban, a Máté 6:33-ra emlékeztette: "Keressétek először az Isten országát és az ő igazságát, és mindezek megadatnak nektek". A verset így adta vissza: "Alice, ha te törődsz azokkal a dolgokkal, amelyek kedvesek Istennek, Ő is törődik azokkal, amelyek kedvesek neked". Alice most úgy érezte, hogy Isten éppen erre a napra adta neki ezeket a szavakat. Mélységes béke váltotta fel a gyötrelmét. "Ez a háború nem változtatta meg Isten ígéretét" - mondta. "Ezzel a bizonyossággal éreztem, hogy a gyomromban lévő félelem fájó súlya megszűnik".
Alice naponta arra koncentrált, hogy az Istennek kedves dolgokkal foglalkozzon: betegeket látogatott, szabadtéri összejöveteleket tartott a falvakban, szüléseket vezetett. A Chefoo-ban romlottak a körülmények; a japánok elfogták a diákokat, és koncentrációs táborba terelték őket. A háború elérte Alice környékét; körülötte bombák hullottak, rakéták robbantak. Alice eközben a sebesültek ellátásának szentelte magát, Szentírást osztogatott orvosoknak, tiszteknek, katonáknak és diákoknak, és törődött az Isten számára fontos dolgokkal. Évek teltek el.
Aztán, ahogy egy szeptemberi este otthonunkban ültem egy tantestületi ülésen, gondolataim ismét a gyerekekre terelődtek. Ismét elképzeltem őket, ahogy utoljára láttam őket, amint búcsút intettek. Hallottam a hangjukat, halkan, izgatottan hívogatva. Aztán hangosabban hallottam a hangjukat. Csak képzelődtem? Nem, a hangjuk valódi volt! És berontottak az ajtón. "Anyu, apu, hazaértünk - hazaértünk!" És a karjainkba repültek. Öleléseink, kiáltozásaink betöltötték a szobát. Nem tudtuk elengedni egymást. Öt és fél hosszú, fárasztó év telt el. Mégis ott voltak - soványan, de élve és épségben, nevetve és sírva. Ó, hogy megnőttek! De Kathleen még mindig ugyanazt a kék pulóvert viselte, mint amikor utoljára láttam. A mi családunk számára Ferguson papa réges-régen adott tanácsa mindig is különleges jelentőséggel bírt. Továbbadom nektek, mert valóban így van: "Ha gondoskodsz azokról a dolgokról, amelyek kedvesek Istennek, Ő is gondoskodni fog azokról, amelyek kedvesek neked."

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Nyugalom
  2024-03-17 22:58:52, vasárnap
 
  Nyugalom: Az Úr kegyelmében való tartózkodást, maradást választani

Természetemnél fogva szorongó ember vagyok, hajlamos vagyok a sírásra és az aggodalomra, és túl gyorsan pánikba esem, akárcsak egy ideges bárány. Hallgass meg egy meditációt olyan szentírási versekből, amelyek segítettek megnyugtatni az idegeimet, amikor fájdalmat éreztem vagy pánikba estem:

,,Légy óvatos, maradj nyugton! Ne félj, ne lágyuljon meg a szíved." (Ézsaiás 7:4)
,,Aki értelmes, az higgadt lelkű." (Példabeszédek 17:27)
,,Nyugodjatok meg, és ne kövessetek el semmiféle meggondolatlanságot!" (ApCsel 19:36)
,,Gedeon oltárt épített az Úr imádására, és elnevezte: "Az Úr lecsendesíti a mi félelmeinket". (Bírák 6:24)
,,Lecsendesítette a forgószelet, elcsitultak a hullámok. Örültek, amikor azok elsimultak, és a kívánt kikötőbe vezette őket." (Zsoltár 107:29-30)
,,De ő így szólt hozzájuk: Mit féltek, ti kicsinyhitűek? Ekkor felkelt, ráparancsolt a szelekre és a tengerre, és minden elcsendesült." (Máté 8:26)
,,URam, nem fuvalkodik fel a szívem, nem kevély a tekintetem. Nem törekszem arra, ami túl nagy és elérhetetlen nekem. Inkább csitítottam, csendesítettem lelkemet, mint anya a gyermekét. Mint a gyermek, olyan most a lelkem. Bízzál, Izráel, az ÚRban most és mindörökké!" (Zsoltár 131:1-3)
,,Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten! Magasztalnak a népek, magasztal a föld. A Seregek URa velünk van, Jákób Istene a mi várunk." (Zsoltár 46:11-12)
Állj meg, és nyugodtan gondolkodj el ezeken!

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
A tékozló és Isten gondviselése
  2024-03-16 23:00:15, szombat
 
  A tékozló és Isten gondviselése

A keresztény szülők gyakran aggódnak amiatt, hogy fiaikat és lányaikat főiskolákra és egyetemekre küldjék. Néha jó okkal. A fiatalok ott elveszíthetik a hitüket; néhányan elveszítik, hogy később, megerősödve visszanyerjék azt.
Adoniram Judson az 1700-as években Boston környéki parókiákon nőtt fel. Tizenhat évesen beiratkozott a Brown Egyetemre, és osztályelsőként végzett. Míg ott tanult, legjobb barátja lett Jacob Eames. Eames deista, gyakorlatilag ateista volt. Judson hitét gúnyolva Eames Voltaire és más francia filozófusok írásaival hívta ki őt. Amikor Judson hazatért, elmondta szüleinek, hogy ő is ateista lett. Édesanyja halk zokogásban tört ki. Az apja üvöltött, fenyegetőzött és a bútorokat ütötte.
Az akkor huszonegy éves Judson New Yorkba vándorolt, hogy drámaíróként érvényesüljön. Az amerikai határvidékről szóló történeteket hallva azonban felnyergelte a lovát, és nyugatra indult. Egy este, az utazástól elfáradva megállt egy fogadóban. A tulajdonos így szólt: "Bocsásson meg, uram, de az egyetlen szabad szoba - nos, ez egy kicsit zajos lesz. A szomszédban van egy fiatalember, aki szörnyen beteg." Judson túl fáradt volt ahhoz, hogy törődjön vele, és elvette a kulcsot.
Az éjszaka rémálommá vált. Lábak trappolása jött és ment. Tompa hangok. Fájdalmas nyögések. Székek csikorgása a padlón. Judsont mindez nyugtalanította, és azon tűnődött, vajon mit szólna barátja, Jacob Eames a félelemhez, a betegséghez és a halálhoz.
Másnap reggel, amikor kijelentkezett, a szomszéd szobában lakó fiatalemberről érdeklődött. A tulajdonos azt mondta: "Gondoltam, hogy talán hallotta. Meghalt, uram, reggel felé. Nagyon fiatalon. Nem több az ön koránál. A keleti Brown Egyetemre járt." Judson megmerevedett. A férfi folytatta: "Jacob Eamesnek hívták."
A Nyugat hirtelen elvesztette vonzerejét, és Judson hazafelé fordította a lovát. Hamarosan átadta életét Krisztusnak, és nem sokkal később a missziós munkának szentelte magát. 1812. február 6-án Adoniram Judsont Észak-Amerika első külföldi misszionáriusaként bízták meg. Feleségével és társaival február 18-án Burmába hajózott. A tékozlók hazatérnek.

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Isteni zsebkendők
  2024-03-15 22:57:01, péntek
 
  Isteni zsebkendők

Vedd figyelembe a következő ígéreteket és biztosítékokat, amelyek mint isteni zsebkendők képesek felszárítani a szemeidet. Olvasd el őket, és válassz egyet, amelyet magaddal viszel a nap folyamán, vagy amely átsegít az éjszakán.

,,Kiálts hozzám, és én válaszolok, hatalmas és rejtett dolgokat jelentek ki neked, melyekről még nem tudsz!" (Jeremiás 33:3)

,,Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz, aki rejtve van; a te Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megjutalmaz majd téged." (Máté 6:6)

,,Vagy ki az közületek, aki fiának követ ad, amikor az kenyeret kér tőle, vagy amikor halat kér, kígyót ad neki? Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad jót a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérnek tőle?" (Máté 7:9-11)

,,Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint: azé a dicsőség az egyházban Krisztus Jézus által nemzedékről nemzedékre, örökkön-örökké. Ámen." (Efézus 3:20-21)

,,Amikor Hozzá jössz, akkor ne felejtsd el azt, hogy a világmindenség Királyához jössz; ezért hozzál magaddal nagy kéréseket, mert az Ő kegyelme és hatalma oly nagy, hogy senki sem kérhet tőle túl nagyot vagy túl sokat." -John Newton

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Könnyek
  2024-03-11 07:22:49, hétfő
 
  Könnyek

Kevesen tudjuk könnyek nélkül elviselni gyermekeink nehéz időszakát. Emlékszem egy estére, amikor egy keménykezű, sikeres üzletembernek kellett elmondanom, hogy a fia visszaesett az alkoholizmus és a kábítószer-fogyasztás sötét világába. Belekiabált a telefonba, aztán megválaszolhatatlan kérdéseket kiabált, majd zokogásban tört ki.
Tudok az ilyen könnyek hullatásáról - és Isten is tud róla. Ha megkeressük, mit mond a Biblia a sírásról, az nagy vigaszt nyújthat.

Jézus sírt. . . . Lélekben nyögött és nyugtalankodott.

-JÁNOS 11:35, 33

Hallottam imádságodat, láttam könnyeidet.

-2 KIRÁLYOK 20:5

Szemeim könnyeket hullatnak Istenhez.

-JÓB 16:20

Gyűjtsd könnyeimet tömlődbe, legyenek benne könyvedben! Meghátrálnak majd ellenségeim, amikor hozzád kiáltok. Ebből tudom meg, hogy Isten velem van. Istenben, akinek igéjét dicsérem, az ÚRban, akinek igéjét dicsérem, Istenben bízom, nem félek. (Zsoltár 56:9-12)

Akik könnyezve vetettek, ujjongva fognak majd aratni. Aki sírva indul, mikor vetőmagját viszi, ujjongva érkezik, mikor kévéit hozza.(Zsoltár 126:5-6)

Este szállást vesz a sírás, reggelre itt az ujjongás. (Zsoltár 30:6)

Hagyd abba a hangos sírást, ne könnyezzenek szemeid! Mert meglesz szenvedésed jutalma - így szól az ÚR -, visszatérnek fiaid az ellenség földjéről. Reménykedhetsz a jövőben - így szól az ÚR -, mert visszatérnek hazájukba fiaid. (Jeremiás 31:16-17)

Nem lehetséges, hogy az ilyen könnyek fia elvesszen.

-AUGUSZTINUS VALLOMÁSAIBÓL, AMELYET A LELKIPÁSZTOR MONDOTT MONIKÁNAK ÖNFEJŰ FIÁRÓL, AUGUSZTINUSRÓL.

A síró ima győzedelmeskedik.

-THOMAS WATSON, XVII. SZÁZADI PURITÁN.

Könnyeid drágák Isten számára. Az jellemzi őt, hogy meghallgatja a könnyes imát és meggyógyítja a megtört szíveket.

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Amikor úgy tűnik, hogy...
  2024-03-10 07:45:44, vasárnap
 
  Amikor úgy tűnik, hogy Isten nem válaszol az imádságainkra

Komolyan imádkoztam a gyermekemért egy bizonyos ügyben, ami egy telefonhívással kapcsolatos volt, majd az Úr megengedte, hogy pontosan az ellenkezője történjen annak, amit kértem. Zavartnak és dühösnek éreztem magam. A reggeli bibliaolvasás azonban a 18. zsoltárhoz vezetett engem, ahol a 30. vers megragadott: "Ami Istent illeti, az Ő útja tökéletes".

Később aznap egy bölcs idézetre bukkantam Ruth Bell Grahamtól: "Hányszor mondott Isten nemet komoly imáimra, hogy válaszoljon legmélyebb vágyaimra, adjon nekem valami többet, valami jobbat". Vagy ahogy Cameron V. Thompson fogalmazott: "Ahogyan az Úr minden levelet másmilyenné tett, úgy az imádság megválaszolásában is határtalan változatosságot és isteni leleményességet mutat."

Más keresztyének írásai újra és újra megmutatják, hogy Isten útja a legjobb:

De Te, a Te titkos tanácsodat követve, és észrevéve vágyának valódi lényegét, nem adtad meg azt, amit akkor kért, hogy megadhasd neki azt, amit mindig is kért.

Így írt Augustinus édesanyjáról, Mónikáról, aki komolyan imádkozott, hogy fia ne hajózzon ki Itáliába, mert félt az ott rá váró rossz hatásoktól. Imái ellenére Augustinus mégis Itáliába ment, és ott megtalálta Krisztust.

Amikor gyermekeinkért imádkozunk, arra kérjük Istent, hogy jelenlétét tegye az életük részévé, és hathatósan munkálkodjon értük. Ez nem jelenti azt, hogy mindig azonnali válasz érkezik. Néha napokba, hetekbe vagy akár évekbe is telhet. De imáink soha nem vesznek el vagy nem értelmetlenek. Ha imádkozunk, akkor valami történik, akár látjuk, akár nem.

-STORMIE OMARTIAN

A türelem felszabadítja az Urat, hogy az Ő módján és idejében válaszoljon az imára. Isten soha nem siet, még ha mi általában sietünk is. Az Istenre való várakozás lehetővé teszi számára, hogy a legjobb választ adja.

-T. W. HUNT ÉS CLAUDE KING

Isten azt akarja, hogy bízzunk benne, bármit is tesz. Van egy mennyei gondtalanság, amely mindent Jézusra bíz, és nem háborodik fel, amikor Ő az elvárásainkkal ellentétes dolgokat tesz.

-VANCE HAVNER

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
János tékozló fia
  2024-03-08 21:44:25, péntek
 
  János tékozló fia

A hagyomány szerint az idős János apostol egyszer éppen a gyülekezeteket látogatta körútján, amikor megpillantott egy jóképű, erős testalkatú fiút, aki úgy tűnt, hogy hatalmas potenciállal rendelkezett. János az egyik püspökre bízta az ifjú nevelését. Valamikor később, amikor ismét a környékre látogatott, János érdeklődött a fiatalemberről. A püspök arca elkomorult.
"Sajnos - mondta -, ő halott. Halott Isten számára. Tékozlóvá vált. A törvényen kívüliek züllött bandájába keveredett, és bandita lett."
Ezt hallva János megszaggatta a ruháját, és lovat kért. Sietve kilovagolt az udvarról, megtalálta a törvényen kívüliek bandáját, és megkereste a fiatalembert. A hagyomány szerint az ifjú megfordult, hogy elmeneküljön, olyan nagy volt a szégyenérzete. Az apostol azonban így kiáltott fel: "Miért, fiam, miért futsz el előlem, a saját apád elől, aki fegyvertelen és öreg? Szánj meg, fiam, ne félj! Még van reményed az életre. Ha kell, meghalok helyetted."
Az ifjú visszatért, és a két férfi megölelte egymást, sírtak és imádkoztak. A tékozló helyre lett állítva.
Ajánld fel a következő imádságot szerettedért, amely János apostol első levelében található szavakból van összerakva.

Atyám

Szeretünk Téged, mert Te szerettél minket először. Te jobban szereted ____________________ mint én, ezért tudom, hogy imám megértő fülekre talál. Megígérted, hogy bármit kérek, megadod, ha az a Te akaratod szerint van.
Az én kérésem tehát, Uram, a következő: Mutasd meg gyermekemnek, hogy mindaz, ami a világban van - a test kívánsága, a szemek kívánsága és az élet büszkesége - nem Tőled van, hanem a világból való. Segíts neki meglátni, hogy a világ elmúlik, és annak kívánsága is, de aki a Te akaratodat cselekszi, az örökké megmarad.
Tanítsd meg őt megvallani bűneit. Tanítsd meg őt megtisztulni. Tanítsd meg őt a világosságban járni, amint Te a világosságban vagy. Tanítsd meg őt úgy járni, ahogy Krisztus járt.
És Uram, taníts meg arra, hogy ne féljek, hanem bízzak a Te szeretetedben, mert a szeretetben nincs félelem. Növeld hitemet, és add meg nekem a győzelmet, amely legyőzte a világot. . . .
Imádkozom ezt annak nevében, aki azért jött, hogy lerombolja az ördög munkáit, ...annak hatalmával, aki nagyobb annál, mint aki a világban van.

(Az 1János 4:19, 5:14-15, 2:15-17, 1:9, 3:3, 1:7, 2:6, 4:18, 5:4, 3:8, 4:4 alapján.)

Robert J. Morgan

 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Saul? Vagy Dávid?
  2024-03-04 20:55:50, hétfő
 
  Saul? Vagy Dávid?

A gyermekem tegnap este úgy tűnt, hogy biztonságban van, de én nem voltam biztos benne, és féltem... ideges voltam... nem éreztem jól magam. Egész este aggodalmaskodtam, amit az Úr a 37. zsoltárban elítél. Csak forgolódtam az ágyban, és közben megnevezhetetlen, gyötrő aggodalmak gyötörtek.
A ma reggeli bibliaolvasás az 1Sámuel 17. fejezetéhez vezetett: Dávid és Góliát.
Bár ismertem a történetet, még soha nem láttam úgy, mint ma. Ebben a szakaszban Góliát fenyegette Izrael gyermekeit (ahogy a csoportnyomás, a kísértés és maga az ördög óriásai fenyegetik a mi gyermekeinket is).
Én azonban valami újat láttam. Az 1Sámuel 17. fejezetének igazi tanulsága nem Dávid és Góliát összehasonlítása, hanem a fiatal Dávid és az öreg, hitehagyott Saul király közötti összehasonlítás.
Saul király reakciója a 11. versben jelenik meg: "Amikor Saul és egész Izrael meghallotta a filiszteusnak ezeket a szavait, megdöbbentek és nagyon megijedtek". Saul önmagát az óriással hasonlította össze, ahelyett, hogy az óriást hasonlította volna össze Istennel. Ezért aggódott és szorongott. Rosszul érezte magát. Nyugtalankodott. Megdöbbent és nagyon félt.
Pontosan úgy, mint én.
Dávid véleménye a helyzetről a 47. versben olvasható: "A harc az Úré." Nem becsülte alá a nehézségeket, de nem becsülte alá a szövetségesét sem: "Az Úr, aki megszabadított engem az oroszlán mancsából és a medve mancsából, meg fog szabadítani ennek a filiszteusnak a kezéből is" (37. vers).

Uram, köszönöm, hogy emlékeztetsz arra, hogy a harc és a győzelem is a Tiéd. Bocsásd meg Saul-ságomat. Legyek inkább olyan, mint Dávid ebben az időben. Tégy engem a Te szíved szerinti férfijává - bízóvá, nyugodttá, higadttá, bölccsé, a Te karodra várva, hogy győzelmet arasson. És mutasd meg nekem, hogyan használjam ezt a lelki parittyát, ha szükséges.

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
     1/93 oldal   Bejegyzések száma: 922 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 251 db bejegyzés
Összes: 35816 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 501
  • e Hét: 5007
  • e Hónap: 66676
  • e Év: 185768
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.