Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/87 oldal   Bejegyzések száma: 869 
Próbáld újra Krisztussal!
  2021-12-29 22:45:24, szerda
 
  Próbáld újra Krisztussal!

Hogy kapcsolódik ez a történet a te életedhez? Lehet, hogy úgy érzed magad, mint a tanítványok, mielőtt Krisztus megjelent: ,,Egész éjjel dolgoztam, és üres hálóval jöttem elő". Ráillik ez a leírás a te hozzáállásodra a házasságoddal, a munkáddal, vagy más személyes problémáddal kapcsolatban? Úgy érzed, semmire nem jutottál, ezért így szólsz magadban: ,,Mi értelme? Miért próbálkozzak? Mire jó az erőlködés?" Lehet, hogy cinikus lettél az élettel szemben.
Péter nem lett cinikus. Nem mondta: ,,Uram, tíz órán át dolgoztam, és semmit sem fogtam. Ez biztosan azt jelenti, hogy ebben a tóban már nincs is hal." Tudta, hogy ott vannak a halak - csak nem sikerült őket elkapnia.
Ha nem sikerült még megoldani a problémádat, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem létezik rá megoldás. Gyakran éppen a kudarcokon keresztül tanuljuk meg azokat a leckéket, amik elsegítenek a sikerhez. Isten üzenete számodra így hangzik: Ne add fel! Próbáld újra, csak ezúttal úgy, hogy Jézus is ott van a hajódban! Ő mindent megváltoztat.

Rick Warren
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Ő mindent jól cselekedett
  2021-12-29 22:20:46, szerda
 
  Ő mindent jól cselekedett

Beszéljünk ezért ennek az évnek a végén minden elmúlt hétről és minden elmúlt óráról. Addig vigyük imába ezt az igét, amíg nincs már olyan óra, amelyről ne mondanánk, hogy ő ,,mindent jól cselekedett" (Márk 7,37). Éppen azokat a napokat, amelyek nehezek voltak számunkra - amelyek meggyötörtek és félelemmel töltöttek el, s amelyek a keserűség érzését hagyták maguk után -, ne hagyjuk addig magunk mögött, amíg ezekről is hálával és alázattal el nem ismerjük, hogy ő ,,mindent jól cselekedett". Nem felejtenünk kellene, hanem legyőznünk őket! Ez a hála által történik. Nem a múlt megoldatlan rejtélyeit kellene megoldanunk és beleesnünk a gyötrő tépelődésbe, hanem hagynunk kellene azt, ami érthetetlen, és békésen visszaadnunk Isten kezébe. Ez az alázat által történik. Ő ,,mindent jól cselekedett". De még visszamarad a legborzasztóbb tüske: én vétkem, én vétkem. ... Hiszen a bűnöm gonosz gyümölcse vég nélkül hat tovább. Hogyan vessek ennek véget? És te mégsem vagy keresztyén, hanem megkeményíted magad a bűnödben, ha nem tudod a vétkedről is azt mondani, ő ,,mindent jól cselekedett". Ez pont nem azt jelenti, hogy mi mindent jól cselekedtünk. ... Ez a keresztyén ember végső és legmeglepőbb felismerése, hogy végül a bűnével kapcsolatban is azt mondhatja: ő mindent jól cselekedett.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Isten munkálkodása a történelemben
  2021-12-28 22:28:08, kedd
 
  Isten munkálkodása a történelemben

Hiszem, hogy Isten mindenből, még a legrosszabból is jót tud és akar kihozni.
Ehhez olyan emberekre van szüksége, akik engedik, hogy minden a javukra szolgáljon.
Hiszem, hogy Isten minden szükséghelyzetben akar annyi ellenálló képességet adni, amennyire szükségünk van.
De azt sohasem adja meg előre, azért, hogy ne önmagunkra, hanem egyedül csak őreá hagyatkozzunk.
Az ilyen hitben a jövőtől való minden félelmünket le kellene győznünk.
Hiszem, hogy vétkeink és tévedéseink sem hiábavalók, s hogy Isten azokkal sem boldogul nehezebben, mint a vélt jó cselekedeteinkkel.
Hiszem, hogy Isten nem valami időtlen végzet, hanem őszinte imádságokra és felelős tettekre vár, és azokra válaszol.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Isten tud várni
  2021-12-28 22:20:13, kedd
 
  Isten tud várni


Az ember a vesztes, Isten a győztes. Isten engedi, hogy az ember elinduljon, és engedi, hogy előrehaladjon, sikere legyen - míg saját maga teljesen passzívnak tűnik. Isten válaszlépései számunkra egészen jelentéktelenek, voltaképpen ritkán vesszük észre őket. Így haladunk előre büszkén és öntudatosan, a sikerben és a végső győzelemben biztosan. Isten azonban tud várni, olykor éveken át. ... Isten abban a reményben vár, hogy az ember szeretné végre megérteni az ő lépéseit és átadni neki az életét. ... De Isten egyszer minden ember életének útját keresztezi - s ez talán csak a halál órájában lesz -, úgyhogy az ember már egyetlen lépést sem tud tenni, meg kell állnia, félve és rettegve fel kell ismernie Isten hatalmát és saját gyengeségét, nyomorúságát. ... Csak életünknek ezekben a nagy pillanataiban értjük meg Isten vezetésének jelentőségét az életünkben, ekkor értjük meg Isten türelmét és haragját. Csak ekkor ismerjük fel, hogy ezek az órák, amelyekben Isten keresztezte utunkat, bírnak egyedül igazi jelentőséggel életünkben. Csak ezek miatt érdemes élni életünket.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Csak egy út van valójában
  2021-12-28 22:10:07, kedd
 
  Csak egy út van valójában


Életünk nem egy olyan egyenes vonal, amelyet az akaratunk és az értelmünk húz meg, hanem az élet valami olyasmi, ami két különböző vonalból, két különböző részből, két különböző erőből áll - az élet az emberi gondolatokból és Isten útjaiból tevődik össze. Valójában nincs is olyan, hogy az ember útja - mert ,,az emberi szív kigondol magának egy utat" (Példabeszédek könyve 16,9), azaz csak egy útiterve van, csak egy elképzelése az útról, amely elmélet, látszat. Valójában azonban csak egy út van, amelyen elkerülhetetlenül járnunk kell, ez pedig Isten útja. A két élet közti különbség abban áll, hogy az ember az élete egészét egyszerre szeretné előre látni, Isten útja azonban csak lépésről lépésre vezet. ,,Az emberi szív kigondol magának egy utat, de az Úr az, aki lépéseit irányítja." ... Isten azt szeretné, ha az ember lépésről lépésre haladna, nem a saját, életről alkotott elképzelései, hanem Isten igéje által vezetve, amely - az ember bármikor is keresi azt - minden lépésnél szól hozzá. Istennek nincs igéje az egész életünkre. Isten igéje ma és holnap új és szabad, és csak arra a pillanatra vonatkoztatható, amelyben halljuk.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
A jászol hatalma és dicsősége
  2021-12-25 20:54:08, szombat
 
  A jászol hatalma és dicsősége

A világ erős és hatalmas embere számára csak két hely van, ahol elhagyja őt a bátorsága, s amelytől a lelke mélyén retteg, amely elől félénken próbál kitérni. E kettő: Jézus Krisztus jászola és keresztje. A jászol közelébe egyetlen hatalmasság sem merészkedik, Heródes király sem mert odamenni. Mert éppen itt inognak meg a trónok s buknak meg a hatalmasok és az előkelők, mert Isten az alantas sorban lévőkkel van; itt a gazdagok megsemmisülnek, mert Isten a szegényekkel és az éhezőkkel van, mert az éhezőket jóllakatja, a jóllakottak és a gazdagok azonban üres kézzel távoznak. Mária, az Úr szolgálólánya előtt, Krisztus jászola előtt, az alantas sorban lévő Isten előtt az erős ember elbukik, nincs igaza, nincs reménye, ítélet alá esik. ...
Tisztázni kell önmagunkban, hogy miként is akarunk arról gondolkodni a jövőben a jászolra tekintve, ami előkelő és alantas az életben. ...
Ki az közülünk, aki a karácsonyt helyesen fogja ünnepelni? Az, aki minden hatalmat, minden megbecsülést, minden tekintélyt, minden hiúságot, minden gőgöt, minden makacsságot végül letesz a jászolhoz, aki az alantas sorban lévők mellé áll, és egyedül Istent magasztalja, aki éppen a jászolban fekvő gyermek szegénységében ismeri fel Isten dicsőségét.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Ítélet a világ felett és a világ megváltása
  2021-12-24 21:23:31, péntek
 
  Ítélet a világ felett és a világ megváltása

Amikor Isten Máriát választja eszközül, és úgy dönt, hogy a betlehemi jászolban akar a világra jönni, akkor ez nem egy idilli családi ügy, hanem minden dolgok teljes fordulatának és újrarendeződésének kezdete a földön. Ha részt akarunk venni ebben az adventi és karácsonyi történésben, akkor nem állhatunk ott egyszerűen nézelődve, mint egy színházi előadásnál, és nem örülhetünk a kedves képek sorának, hanem az itt lejátszódó cselekmények minket is magukkal ragadnak, mi is részesei leszünk minden dolgok fordulatának, akkor együtt kell játszanunk ezen a színpadon, akkor nézőként mindig is cselekvő személyek vagyunk a darabban, s nem vonhatjuk ki magunkat alóla.
Milyen szerepet játszunk hát itt? A kegyes pásztorokét, akik térdet hajtanak, vagy a királyokét, akik elhozzák ajándékaikat? Mi játszódik itt le, ahol Mária Isten anyja lesz, ahol Isten a bölcső szegénységében a világra jön? A világ feletti ítélet és a világ megváltása az, ami itt történik; maga a jászolban nyugvó gyermek Krisztus teszi ezt, ő az, aki letaszítja a nagyokat és az erőseket, aki ledönti a hatalmasok trónját, és megalázza a felfuvalkodottakat, az ő karja gyakorol hatalmat a nagyok és erősek felett, ő emeli fel a szegényeket, s irgalmával naggyá és csodálatossá teszi őket.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Isten irgalmasságából élni
  2021-12-23 21:38:37, csütörtök
 
  Isten irgalmasságából élni

Az istengyermek jászolához nem tudunk úgy odalépni, ahogyan egy másik gyermek bölcsőjéhez, hanem aki az ő jászolához szeretne menni, azzal történik valami, az csak megítélve vagy megváltva mehet el attól ismét, annak itt vagy össze kell törnie, vagy megérti, hogy Isten irgalmasan lehajolt hozzá.
Mit jelent ez? Nem csak üres szólam, egy szép, jámbor, legenda kenetteljes eltúlzása? Mit jelent az, hogy ilyen dolgokat mondanak az istengyermekről? Aki ezt üres szólamnak akarja tartani, az tegye ezt, s ünnepelje az adventet és a karácsonyt továbbra is olyan pogány módon, érdektelenül, mint eddig! Számunkra azonban nem üres szólam. Mert hiszen itt a következő történik: Isten - minden dolgok Ura és Teremtője - maga az, aki ilyen kicsinnyé lesz, aki bevonul a világ egy szegletébe, a rejtettségbe, a jelentéktelenségbe, aki a gyermek kiszolgáltatottságában és védtelenségében akar velünk találkozni, s így akar köztünk lenni - és ezt nem tréfából vagy játékból teszi, nem azért, mert ezt mi olyan meghatónak találjuk, hanem azért, hogy megmutassa nekünk, hol is van ő, ki is ő, és azért, hogy erről a helyről minden emberi nagyravágyást megítéljen, értéktelenné tegyen, és megfosszon hatalmától.
Isten trónja a világban nem emberi trónusokon, hanem a jászolban, az emberi mélységekben és nyomorúságokban található. Trónja körül nem hízelgő hűbéresek, hanem sötét, ismeretlen és kétes alakok állnak, akik nem tudnak betelni ezzel a csodával, és teljesen Isten irgalmasságából akarnak élni.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
A titokzatos, láthatatlan uralom
  2021-12-23 21:22:33, csütörtök
 
  A titokzatos, láthatatlan uralom

Nagy lesz e szegény gyermek uralma (Ézsaiás 9,7). Átfogja az egész földet, és az idők végezetéig minden nemzedéknek - tudva vagy tudattalanul - őt kell szolgálnia. Uralkodni fog az emberek szíve felett, de trónusok és nagy birodalmak is megerősödnek vagy megtörnek hatalmán. Az isteni gyermek titokzatos és láthatatlan uralma az emberi szívek felett szilárdabb alapokon nyugszik, mint a földi uralkodók látható és ragyogó hatalma. Végül minden földi uralomnak egyedül Jézus Krisztus emberek feletti uralmát kell szolgálnia.
Jézus születésével beköszöntött a béke nagy birodalma. Hát nem csoda, hogy ott, ahol valóban Jézus lett az Úr az emberek felett, ott béke is van? Hogy az egész földön létezik keresztyénség, amelyben a világ közepette béke van? Békétlenség csak ott lehet, ahol nem engedik Jézust uralkodni, ahol az emberi makacsság, dac, gyűlölet és mohóság töretlenül kiélheti magát. Jézus nem erőszakkal akarja létrehozni békebirodalmát, hanem ahol az emberek engedelmesen alávetik magukat neki, és engedik, hogy uralkodjon felettük, ott megajándékozza őket csodálatos békéjével.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Atya és a béke fejedelme
  2021-12-23 21:02:21, csütörtök
 
  Atya és a béke fejedelme

,,Örökkévaló Atya" - hogy lehet ez a gyermek neve? Csak úgy, hogy ebben a gyermekben Isten örök atyai szeretete nyilvánul meg, és hogy a gyermek nem akar mást, mint az Atya szeretetét elhozni a földre. Így a Fiú egy az Atyával, és aki a Fiút látja, az az Atyát látja. Ez a Fiú nem akar önálló lenni, nem emberi értelemben vett csodagyerek, hanem mennyei Atyja engedelmes gyermeke. Az időben megszületve magával hozza az örökkévalóságot e földre, Isten Fiaként mindannyiunk számára elhozza a mennyei Atya szeretetét. Menj oda, keresd meg és találd meg a bölcsőnél a mennyei Atyát, aki a te szerető Atyád is lett.
,,Békesség Fejedelme" - amikor Isten eljön szeretetben az emberekhez, amikor egyesül velük, akkor béke köttetik Isten és ember között, ember és ember között. Ha félsz Isten haragjától, akkor menj a gyermekhez a jászolban, és engedd, hogy neked ajándékozza Isten békéjét. Ha vita és gyűlölködés miatt szakítottál testvéreddel, jöjj, és lásd, ahogy Isten tiszta szeretetből a testvérünk lett, és megbékélésre hív bennünket. A világban uralkodik az erőszak, ez a gyermek azonban a Béke Fejedelme. Ahol ő van, ott béke uralkodik.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
     1/87 oldal   Bejegyzések száma: 869 
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 97 db bejegyzés
e év: 510 db bejegyzés
Összes: 32345 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3952
  • e Hét: 21300
  • e Hónap: 90913
  • e Év: 469380
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.