Regisztráció  Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/39 oldal   Bejegyzések száma: 388 
Párkapcsolat
  2017-10-20 18:24:40, péntek
 
  Egy párkapcsolat mesterséges környezetben ítéli meg a másik fél személyiségét

Bár a legtöbb párkapcsolat nem a házasság felé halad, néhányat - főleg főiskolások, egyetemisták közötti kapcsolatra gondolok - mégis a házasság motivál. Azoknak, akik őszintén keresik a megfelelő társat, meg kell érteniük, hogy egy jellegzetes párkapcsolat csak rontja az esélyeiket. A találkák mesterséges környezetet teremtenek két olyan ember számára, akik szeretnének kapcsolatba kerülni. Ennek eredményeképpen mind a ketten beleeshetnek abba a hibába, hogy valótlan képet mutatnak magukról.
A házunk előtti területen van egy állítható kosár a kosárlabda szerelmeseinek. Amikor kb. 90 centivel lejjebb rakom a szabályos magasságnál, remek kosarasnak tűnhetek. Nem okoz gondot, hogy a kosárba találjak. Nekifutok, és mindig beletalálok. Ez a képességem viszont csak addig létezik, amíg szint alatt van a mérce - nem valóságos környezetben játszom. Egy olyan pályán, ahol egy 3 méter magasságban lévő kosárra kell játszani, újra egy ügyetlen fehér fiúvá változnék, aki egyáltalán nem tud ugrani.
Ugyanígy teremt egy randevú mesterséges környezetet, mely nem várja el a pártól, hogy a valóságnak megfelelő képet nyújtson magáról. Egy találkán az egyik személy belophatja magát a másik szívébe: a srácnak szép autója van, mindent fizet, a lány pedig nagyon csinos. De kit érdekel mindez? Ha valaki jó fej egy randevún, még nem biztos, hogy arra is képes, hogy jó férj vagy jó feleség legyen.
Az egyik ok, amiért olyan nagyon élvezzük a randevúkat, hogy kiszabadítanak minket a mindennapok valóságából. Ezért úgy tervezem, hogy ha megnősülök, rendszeresen elhívom a feleségemet egy-egy randevúra. A házasságban szükség van arra, hogy néha kiszabadulj abból a feszültségből, amit a munka és a gyerekek okoznak; kell egy kis szünet. Azoknak, akik a házasságot fontolgatják, szükséges, hogy ne csak romantikus, szórakoztató helyzetekben találkozzanak. Az ő céljuk ne az legyen, hogy kiszabaduljanak a mindennapok valóságából; nekik egy jó nagy adag valóságra van szükségük! Látniuk kell egymást életszerű helyzetekben, barátok és családtagok között. Látniuk kell egymást, amint szolgálnak, és dolgoznak. Hogyan viselkedik a fiú azokkal, akik a legjobban ismerik. Hogyan viselkedik a lány, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogyan eltervezte őket. Amikor fontolóra veszed, ki lehetne jó társad, ilyen kérdéseket kell feltenned - olyanokat, melyekre a randevúk nem adják meg a választ.

Joshua Harris
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
A bűn anatómiája
  2017-10-03 18:44:33, kedd
 
  A bűn anatómiája


MI A BŰN? Bármely cselekedet, szó, gondolat vagy motiváció, ami híjával van Isten dicsőségének (Róm 3,23), vagyis Isten akaratának bármilyen megsértése. Nemcsak azt jelenti, hogy azt tesszük, ami rossz, hanem azt is, hogy nem tesszük meg azt a jót, amiről tudjuk, hogy meg kellene tennünk (Jak 4,7). Bűn bármi olyasmit tenni, amiben nyíltan kételkedünk (Róm 14,23). Bűn a törvényszegés - az emberi akarat szembeáll Isten akaratával (1Jn 3,4).
A bűn egyetemes. ,,Bizony nincs olyan igaz ember a földön, aki csak jót cselekedne, és nem vétkezne" (Préd 7,20).
A bűn velünk született. Mindenki romlottságban született, és bűnben fogant (Zsolt 51,7).
A bűn átható. Teljesen lezüllesztette az embert. A bűn hatással van az ember lényének minden részére (Róm 3,13-18). Noha nem követte el az összes létező bűnt, képes arra, hogy megtegye.
A bűn az elmében kezdődik (Jak 1,13-15). A gondolataiban az ember bejárhatja a gonosz mélységeit, ahová emberi szem nem tud elhatolni. Minél többet gondol a bűnre, és forgatja, mint egy édes falatot a szájában, annál hajlamosabb lesz elkövetni azt.
A bűn súlyos dolog, mert Isten ellen van (Zsolt 51,6a). A súlyossága megmutatkozik az emberiség szenvedéseiben; az Úr szenvedéseiben a bűneinkért; és a megtéretlen ember szenvedéseiben a pokolban.
A bűn rabságba dönt (Róm 6,5.16a). Megkötözi foglyait a vágy, a kapzsiság és mindenféle gonosz szokás láncaival.
A bűn csalóka. Örömöt kínál, de nem nyújt tartós kielégülést. Azt a látszatot kelti, mintha meg lehet menekülni a büntetés alól, de nem szabadít meg tőle. Vonzónak látszik, ha előre tekintünk rá, de ronda, ha visszatekintünk rá.
A bűn megvakít. Ezt könnyebben észrevehetjük másokon, mint magunkon. Bennünk tűrhetőnek tűnik, másokban viszont taszító. Magunkat mentegetjük, ha találunk valakit, aki rosszabb. Ez megnyugtatja romlott szívünket.
A bűn megkeményít. Amikor először követjük el a bűnt, a lelkiismeretünk meglehetősen berzenkedik. Minél inkább ragaszkodunk a bűnhöz, annál inkább elnémul a lelkiismeret hangja. Egyre könnyebben vétkezünk, és többé már nem fáj. Lelkileg eltompulunk.
A bűn áthárítja a felelősséget. Amikor Ádám bűnbe esett, Istent és a feleségét hibáztatta. ,,Az asszony, aki mellém adtál, ő adott nekem a fáról, és így ettem" (1Móz 3,12). Éva az ördögöt hibáztatta: ,,A kígyó szedett rá, azért ettem" (1Móz 3,13). Ma az utókor a környezetet okolja, a szüleit vagy a társait. Példának álljon itt néhány autóbalesetekre adott magyarázat, amelyeket a biztosítótársaságoknak nyújtottak be:
A járókelőnek fogalma sem volt arról, merre menjen, ezért ütöttem el.
A fickó mindenhol előttem volt az úton. Számtalanszor kitértem, mielőtt elütöttem.
Elhúzódtam az út szélétől, ránéztem az anyósomra, és nekimentem a töltésnek.
A telefonpózna gyorsan közeledett. Megpróbáltam kikerülni, amikor nekicsapódott az autó elejének.

Egyetlen bűn sem marad leplezett (Zsid 4,13). Ami titkos bűn a Földön, az nyílt botrány a mennyben.
A bűn sosem statikus. Úgy működik, mint a kovász. A hazugságot újabb hazugsággal kell elfedni. Amikor valaki erkölcstelen dolgot művel, azzal érvvel, hogy ha már eddig elment, végig is kell mennie. Minthogy az emberek hajlamosak elnézni a saját bűneiket, minél többen lesznek, akik elkövetik, annál kevésbé ítélik el magukat, és annál elfogadottabbá válik. Ez a bűn hólabda-hatása.
A bűn szenvedést hoz az ártatlanokra, még a jövő generáció számára is. Egy részeges ember gyermekei osztoznak apjuk nyomorúságában. Az AIDS ártatlanokat is megfertőzött már vérátömlesztés útján. Egy gyógyszerfüggő szülő kárt tesz a még meg nem született gyermekében is. Senki sem szigetként él. A cselekedetei, akár jók, akár rosszak, érintenek másokat is.
A bűnnek megvannak a maga következményei ebben az életben és az eljövendőben is. Ebben az életben az ember lelkétől és testétől szedi a vámot. A jövőben örökké való halálhoz és pokolhoz vezet. Az Úr Jézus Krisztusba vetett megtartó hit nélkül a bűn következményei elkerülhetetlenek.

William MacDonald
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Életemet a tietekért
  2017-10-02 19:57:04, hétfő
 
  Életemet a tietekért


Tíz évvel ezelőtt tizenhétezer más diákkal együtt egy fiatal kanadai lány is részt vett az Urbanán, az InterVarsity missziói konferenciáján az Illinois Egyetem nagy aulájában. Élvezte a szép énekeket, amelyeket Bernie Smith vezetett. Lelkesen hallgatta az előadókat is. ,,Emlékszem még, milyen hihetetlen örömmel és vágyakozással akartam megismerni és szolgálni Istent. Azóta átkeltem néhány mély vízen, és úgy érzem, írnom kell Önnek" - írta levelében. Közvetlenül a konferencia előtt olvasta két könyvemet, és engem is felfedezett az előadók között. A másik előadó Helen Roseveare volt, az Adjátok nekem ezt a hegyet és más művek szerzője. Abban az időben Barbarát leginkább az indította meg, hogy milyen nagy árat kell fizetnünk, ha Istennek adjuk a dicsőséget. Leveléből az alábbi történetet ismertem meg:
Három évvel az Urbana után feleségül ment Gerry Fullerhez, ,,egy csodálatos emberhez, aki nagy buzgóságot mutatott Krisztus iránt. Szenvedélyesen szeretett minden lelket, együtt érzett a szenvedőkkel, az összetörtekkel, azokkal, akiknek meg kellett ismerniük Jézus Krisztus gyógyító szeretetét." A teológia elvégzése és ifjúsági lelkipásztori munka után börtönlelkész és belvárosi hittérítő lett. Majd feleségül vette Barbarát és együtt szolgáltak a New Brunwick-i Saint Johnban utcagyerekek, büntetett előéletűek és szipósok között.
Elérkezett az idő, amikor Gerry olyan nagy erőbedobással kereste az Urat, hogy Barbara kétségbe vonta saját Krisztus iránti odaszánását. Kész volt-e meghalni az énjének, mint Gerry? Mi késztette arra, hogy ilyen buzgón imádkozzon - egyszer például hajnali négyig? Az Úr iránti szeretete van-e olyan mély, mint férjéé, vagy talán beárnyékolja azt a férje iránt érzett szeretete?
Gerrynek volt egy Gary nevű unokaöccse, ,,nyugodt fiú, egy művész természetével és képességeivel megáldott ember, amit gyerekkorában elfojtottak, és ettől nagyon bizonytalanná és fegyelmezetlenné vált". Egyetlen munkahelyen sem tudott megmaradni, sokszor került összeütközésbe a törvénnyel. Amikor a rokonok beleegyeztek, hogy használhatja a nyaralójukat, betörtek egy szomszéd nyaralóba. A tulajdonos felhívta Gerryt, és közölte, hogy elvitték a puskáját. A betöréssel elsősorban Garyt gyanúsították, de eddig nem akarták bevonni a rendőrséget, míg fel nem hívják Gerryt.
Gerry ,,halálosan megijedt", de tudta, hogy másnap mit kell tennie; teljesen Istenre kell bíznia az ügyet, el kell mennie a nyaralóba, és valahogy rá kell beszélnie az unokaöccsét, hogy adja fel magát a rendőrségen.
Barbarával együtt lefeküdtek. Másnap reggel, amikor együtt imádkoztak, különösen kérte az Urat arra, hogy a Szentlélek erősítse meg Barbarát, hogy fel tudja nevelni a kis Josh-t és Bent. Ne menjen-e el Barbara is Garyhez? Megkönnyebbült, amikor férje nemmel válaszolt. - Ha bármi történik vele, a gyerekeknek szükségük lesz rám - villant át az agyán a gondolat.
Gerry búcsút vett tőle. Barbara böjtölt, imádkozott, gondoskodott a kisfiúkról, a kertben dolgozott, és várt. Egész nap várt. Férje nem jött haza. Nos, hát Gerry úgyis mindig mindenhonnan elkésett. Nyilvánvalóan hosszú beszélgetést folytatnak unokaöccsével. Férje nagyon sokszor próbált segíteni Garynek. Most legyen segítségére az Úr.
Végre egy autó zaja hallatszott. Barbara kíváncsian nézett fel a gyomlálásból. A kanadai királyi lovas rendőrség. Megmerevedett, majd zokogva omlott a fűbe. Gerry meghalt. Ám amikor négyéves és kétéves fia ijedt arcát látta, összeszedte magát, megfogta kis kezüket, és azt mondta nekik, hogy apa Jézusnál van, és most hosszú ideig nem fogják látni. ,,Attól a pillanattól kezdve úgy éreztem, mintha álomban élném át az egész eseményt. Isten körülvett jelenlétével és azzal a mindent legyőző tudattal, hogy ,,minden rendben van". Tudtam, hogy az Úr velünk van".
A gyilkosság szándékos, előre eltervezett emberölés volt. Gary életfogytiglani börtönbüntetését tölti más elítéltekkel, akik Gerry bizonyságtétele nyomán találták meg Krisztust. Szerették Gerryt, de az Ura iránti szeretetből megbocsátottak gyilkosának. Bizonyságtétele nyomán számos ember élete változott meg, de ,,dacára annak a sok jónak, ami halála után történt, mindig ott van a MIÉRT - írja Barbara. - Amint ön mondja, ,,engednem kell, hogy Isten valóban Isten lehessen", még ha nehéz is megmagyarázni egy fáradt, hároméves kisfiúnak, aki az apja után sír: - Hol van apu? Aput akarom!
Az egyik legnagyobb áldás és vigasztalás úgy hat héttel férjem halála után a meglepetés erejével ért. Felfedeztem, hogy gyereket várok, aki hazamenetele előtt fogant. Az Úr tökéletes időzítésére vall, hogy húsvét vasárnapján ajándékozott meg egy gyönyörű gyermekkel - egy kislánnyal, akiért imádkoztam. Marah Grace-nek hívják, mert Isten kegyelme tette édessé keserű vizeimet.
Azt mondják rólam, hogy bátor vagyok, de én nem látok abban semmi különösebb bátorságot, hogy az élet egyik nehéz tapasztalatán megyek keresztül. Isten időben megerősít, hogy meg tudjunk küzdeni a gondjainkkal. Legjobban attól féltem, hogy elveszíthetem Gerryt, de amikor eljött az ideje, Isten a szárnyaira vett, mint egy nagy madár, és sasszárnyon vitt át a viharon.
Hát ez az én történetem. Meg akartam Önnel osztani - valahogy rokonságot érzek önnel. A férjem Isten iránti engedelmességből utazott el, és nagyon is tisztában volt a veszéllyel, mégis letette az életét Krisztusért. Az én feladatom az, hogy kövessem a példáját, és átadjam gyerekeimnek azokat az értékeket, amelyeket Gerryvel közösen vallottunk: mindenekelőtt Jézus Krisztus ismeretét, akit egész valónkkal kell szolgálnunk."
Köszönöm, kedves Barbara, hogy a mindig hűséges és mindenható Úrnak te is hűséges bizonyságtevője vagy. Jim Elliothoz hasonlóan Gerry is tudta, hogy ,,nem bolond az, aki odaadja, amit úgysem tudna megtartani, hogy megnyerje azt, amit nem veszíthet el". Megértette volna a parti őrség jelszavát: ,,Kimenned kell, nem visszajönnöd".

Elisabeth Elliot
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Akadályok, késedelmek, kellemetlenségek
  2017-10-02 18:53:48, hétfő
 
  Akadályok, késedelmek, kellemetlenségek


Emily, Amerika elsőszámú hittérítőjének, Adoniram Judsonnak a felesége, 1847. januárjában a következőket írta haza burmai Moulmein-ből:
,,Olyan kisbabákról gondoskodni, akik fogzanak, a bennszülötteket harisnyafoltozásra szoktatni, és kézzel-lábbal angolul beszélni... hogy ehető ebédet kapjunk, valóban furcsa tevékenység egy Fanny Forester számára (írói álneve - Judsonnal kötött házassága előtt ismert új-angliai írónő volt). De kezdek megbékülni apró-cseprő gondjaimmal." ,,Nagyobb és jobb dolgokra" törekedett, de meg kellett tanulnia, hogy ,,aki a nagy dolgokat jól akarja végezni, annak naponta gyakorolnia kell a kis dolgokat; és aki a Mindenható segítségét várja a fontos cselekedeteknél, annak meg kell szoknia, hogy naponta és óránkén kérdezze az Úr akaratát az élet kisebb ügyeiben".
Nyolcvan évvel ezelőtt, amikor James O. Fraser egyedül szolgált a délnyugat-kínai Tengyuéban, helyzete minden tekintetben kellemetlen volt. Nem igazán élvezte a háztartási munkát vagy a ház körüli teendőket. A házban segítő fiú ingerlékeny és sértődős volt, állandóan veszekedett a szakáccsal. Vég nélküli apró ügyek emésztették fel azt az időt, amit nyelvtanulásra szánt, és meg kellett tanulnia, hogy az evangéliumért ,,állandó kellemetlenségeket" vállaljon. Néhány hetes egyedüllét után írja:

,,Rá kell ébrednem, hogy hibát követek el, ha eltervezem, mennyi idő alatt végzek el bizonyos munkákat. Csak csalódás lesz a vége, és nézetem szerint különben sem ez a módja az ügyek intézésének. Türelmetlenné tesz, ha valami akadály vagy késedelem jön közbe. Az ember már majdnem befejezné a dolgát, amikor valaki bejön, és leül, hogy egy jót beszélgessen!
Az ember nem is gondolná, hogy nyugtalan lesz, és bosszankodik éppen akkor, amikor ilyen jó lehetőség nyílik az evangélium hirdetésére - pedig így van. Talán az étkezés miatt aggódik, vagy gyorsan levelet írna, hogy a posta még elvihesse, vagy délután, teázás előtt a szokásos sétára indulnánk. A látogatót azonban szívesen kell fogadni, és azt hiszem, jó, ha gyakoroljuk az olyan gondolkodást, amely segít, hogy valójában szívből jövő örömmel tudjuk fogadni, bármikor is jön. A ,,tilos a bemenet, kivéve hivatalos ügyben" tábla aligha vall missziói lelkületre".

Semmi sem ad olyan látást és segít megtartani lelki egyensúlyunkat, mint az ismert keresztyének életrajza. Ezt a kettőt valóban érdemes elolvasni. J. O. Fraser volt az, aki férjemet, Jim Elliot-ot missziói látásra lelkesítette. Jim róla akarta elnevezni első fiát. Még egy idézet egy olyan könyvből, amelyet már nem lehet kapni: Janet Erskine: Stuart élete és levelei. Valaki, aki néhány évig a helyettese volt, így ír róla:

,,Örült, ha váratlan események felborították a tervét, és azt vallotta, hogy nagy megnyugvást talál az ilyen akadályokban, amelyeket olyan bizonyosságnak tekintett, hogy Isten őrködik sáfársága fölött, biztosítja akaratának teljesítését, és kimunkálja terveit. Akár azokat a másodlagos okokat nyomozta ki, amelyek egy gyerek imádsága, egy ember hibái, a félreértésből származó akadályok vagy a külső erők beavatkozása mögött rejlettek, örömmel és készségesen ismerte el Isten irányító kezének jelét, és engedte magát vezetni."

Elisabeth Elliot
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Egyszerű udvariasság
  2017-10-02 18:06:00, hétfő
 
  Egyszerű udvariasság


Amikor egyszer egy csoport teológussal beszélgettem, megemlítettem, hogy az emberek manapság gyakran figyelmen kívül hagyják az udvariasság legelemibb szabályait. Különösen azoknál figyelhető ez meg, akik az elmúlt két évtizedben nőttek fel, olyan korban, amikor minden hagyomány és szokás gyanússá vált. A puszta hagyomány képmutatást jelentett. Ha valamire a ,,hagyományos" bélyeget ütötték, el kellett vetni, mert többé nem számított sem ,,időszerűnek", sem ,,értelmesnek", sem fontosnak. Ha egy férfinak volt annyi bátorsága, hogy kinyissa az ajtót egy nő előtt, nem egyszer a szexőrült bélyeget sütötték rá. Csak azért hoztam fel az udvariasság témáját, mert kicsiben egy olyan fontos elvet szemléltetünk, amely központi szerepet játszik keresztyén hitünkben: ,,életemet a tietekért". Megkérdeztem, hogy a teremben levő férfiak közül ki szokta a széket akkor is kihúzni az asztalnál, hogy felesége leülhessen, ha mások is jelen vannak. Egy héttel később az egyik férfi megállított az előcsarnokban.
- Csak azt akarom mondani, hogy múlt heti előadása óta viselkedésem megváltozott a feleségemmel szemben. És tudja, mit? Nemcsak az én viselkedésemet változtatta meg iránta, hanem az övét is irántam. Szavai a megvilágosodás erejével hatottak ránk! Csak köszönetet akartam mondani önnek.
Nagyon nagy örömet szerzett. Mindig jó tudni, hogy valakinek volt füle a hallásra, és valóban tett valamit annak megvalósítása érdekében, amit hallott.

Elisabeth Elliot
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Isten pásztorkutyái
  2017-10-02 17:40:46, hétfő
 
  Isten pásztorkutyái


Ez a levél egy barátnőmtől jött, akinek a két és fél éves fia ciszta miatt várt műtétre (mindig aggodalomra okot adó jel):
,,A ciszta jóindulatú volt! Nagyon hálásak vagyunk! Az Urat állítottuk magunk elé, ezért nem rendülünk meg az élet dolgaitól. Célunk nem a kényelmes élet, sem az, hogy minden jól végződjön, hanem hogy hűségesen kövessük az Urat, és valamit változtathassunk haldokló világunkon és annak értékein... Isten csiszolja tovább életed üzenetét, miközben ,,tartsd távol a te szolgádat a szándékosoktól, ne uralkodjanak rajtam" (Zsolt 19,14). Barrett (a fiam) kívülről megtanulta az 1Mózes 4,7-et, és ha kísértéssel kell harcolnia, ezt a verset idézi. Most tanulja az engedelmességet és azt, hogyan hozzon bölcs döntéseket... Nem vonjuk meg tőle a fenyítéket, melynek jó eredménye van. Fiunk maga mondja, hogy ,,a bot kiűzi az esztelenségemet".
Ez a levél aznap jött, amelyen Hannah Whitall Smith könyvét olvastam, a Mindennapi vallás-t (Everyday Regilion). A szerző George MacDonald-ot idézi. Szavai világossá teszik Barrett édesanyjának szavait: ,,Az embernek követelése van Istennel szemben, isteni joga bármilyen fájdalomra, kívánságra, csalódásra, vagy nyomorúságra, amely segít, hogy az legyen belőle, akinek az Úr szánta. Joga van a büntetésre, és egyetlen olyan kíntól se mentesüljön, amely bűnbánatra sürgeti. Joga van arra, hogy bűnbánatra kényszerüljön, hogy minden oldalról sarokba szoruljon. Joga van arra is, hogy a Nagy Pásztor által utána küldött erős, éles fogú pásztorkutyák egymás után érjék el, elfojtsák minden vágyát, semmivé tegyék minden tervét, megfosszák minden reményétől, amíg be nem látja, hogy semmi sem enyhíti fájdalmát, semmi sem teszi becsesebbé az életét, mint a benne lakozó Isten. Az Úr akaratán kívül semmi sem jó, semmi sem érdemes arra, hogy az ember szívből vágyjon rá, csak az Örökkévalóval való egység. Ehhez egész lényét át kell adnia Istennek, hogy az Úr beköltözhessen, és nála lakjon".

Elisabeth Elliot
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Kilátás
  2017-09-29 18:27:30, péntek
 
  Kilátás


Mindannyian alá vagyunk vetve a halálnak. Még a környezetünkben lévő fák is általában tovább élnek, mint mi. Ez a gondolat szorongató érzést nyújt, mert a meghalás egyúttal az Istennel való találkozás is.
Azért van szükségünk az Üdvözítőre, mert nem mindenki fog üdvözülni. Mindenki feltámad, de aki az Üdvözítőt nem ismeri, az örök gyötrelemre támad fel.
Aki ismeri az Üdvözítőt, annak gyarló testét az Úr az Ő dicsőséges testéhez hasonlóvá változtatja. Ez megteheti, és meg is fogja tenni ,,azzal az erővel, amellyel alá is tud rendelni önmagának mindent" - mondja Pál. Ennek az a jelentése, hogy van hozzá hatalma.
Micsoda örömteli kilátás!
Ha az Üdvözítő a te üdvözítőddé is lett, polgárjogod van a mennyben. Ez a jövendőd, ugyanis a keresztyének hiszik, hogy van a bűnökre bocsánat, és a test feltámad az örök életre!

H. Veldhuizen
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Nem elidegenedve a világtól
  2017-09-28 16:57:23, csütörtök
 
  Nem elidegenedve a világtól


Az, hogy idegenként élünk e világban, nem jelentheti a világtól való elidegenedésünket. Nem vonulhatunk vissza a világtól egy könyvvel a kezünkben. Az utrechti Bertken nővér - még a középkorban élt - befalaztatta magát a Buurkerk falába, és egy szűk nyíláson keresztül kapta az élelmet. Ott volt 57 éven át, haláláig. Bertken nővér elfelejtette, hogy bűnös szívét magával vitte a templom falába. Különösen pedig arról az áldásról feledkezett meg, amelyet Isten a benne hívőkön keresztül akar a világnak ajándékozni.
Mennyei polgárjogunk annyit jelent, hogy e világban a mennyei törvények szerint élünk. Régi természetünknek oda kellett feszíttetnie a keresztre, meg kellett halnia és el kellett temettetnie. Ezután támadhattunk föl a Krisztus szerint új életre, hogy Isten parancsolatai szerint járhassunk.

H. Veldhuizen
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
A gyermekek ünnepe
  2017-09-26 14:00:23, kedd
 
  A gyermekek ünnepe


A karácsonyt olykor a gyermekek ünnepének nevezik. Ez a nap a gyermek Jézushoz akar elvezetni bennünket, és gyermekies lelkülettel akar megajándékozni. Oda akar vezetni a Gyermekhez, hogy előtte meghajoljunk. Őmellette kicsinnyé lesznek a nagy emberek is. Ezt olvashatjuk a napkeleti bölcsekről is. Ezek a férfiak leszálltak tevéikről, "és leborulva imádták Őt" (Mt 2,11). Nekünk ugyanígy kell tennünk.
Pál két okból ír Krisztus emberré lételéről. Elsősorban azért, hogy tudomásodra hozza: Jézus nevére minden térd meg fog hajolni (10. vers). Ide tartozik a te térded is! Másodsorban, hogy megmondja: az az indulat legyen benned is, amely a Krisztus Jézusban volt. Erről a gondolatról az előző fejezetben bővebben szóltam.
Vizsgáld meg magad, hogy milyen indulat lakik benned! Aki anélkül akar karácsonyt ünnepelni, hogy az alázatos életet ismerné, nem tud igazán ünnepelni. Hajtsd meg a térdedet és a fejedet, és így mondd:
Ó, jöjj szívembe áldott Jézus!
Segíts, a bűn terhe nyom,
Hogy bátran álljak majd elődbe
Amaz utolsó napon!

H. Veldhuizen
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Szolgálni
  2017-09-26 13:40:52, kedd
 
  Szolgálni


Krisztus azért jött, hogy szolgáljon. Szolgálhat-e neked is? Vagy inkább ne tegye? Miért? Olyan terhesnek találsz egy Királyt, aki neked szolgál? Nyugtalanít, mert a bűneidre emlékeztet? Vagy arra, hogy életed változásra szorul, és te ezt nem akarod?
Gondold csak meg, Krisztus szolgálni jött. Ő ismét vissza fog jönni, de akkor már mint Király. Azok számára dicsőségesen, akik Hozzá tartoznak; azok számára azonban félelmet keltően, akik elvetették. Igéjében megígérte, hogy egyszer azt fogja mondani: "Ellenségeimet pedig, akik nem akarták, hogy királlyá legyek felettük, hozzátok ide, és vágjátok le itt előttem" (Lk 19,27).

H. Veldhuizen
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
     1/39 oldal   Bejegyzések száma: 388 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 34 db bejegyzés
e hónap: 388 db bejegyzés
e év: 6012 db bejegyzés
Összes: 9854 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1489
  • e Hét: 3201
  • e Hónap: 42526
  • e Év: 443377
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.