Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Halvány kicsi bazsarózsa
  2017-06-03 09:28:13, szombat
 
  Károly Váray:
Halvány kicsi bazsarózsa

Halvány kicsi bazsarózsa
Virága volt sápadt árva
Az Úrjézus megsajnálta
Pünkösd napján megváltotta

Atya s Fiú érintette
Lángba borult halvány teste
Bíborvörös szirma szórja
A Spiritus Sanctus átjárja

Isten lelke lett a virág
Hogy sosem feledd Isten fiát
Egy egységben szolgál téged
Hitben lelni emberséget

A virágnak szent sugara
Gyümölcsének ajándéka
Szeretet, öröm, békesség
Kell e nagyobb ékesség

A virágnak szent sugara
Gyümölcsének ajándéka
Türelem, béketűrés, jóság
Van más a humánum talaján

A virágnak szent sugara
Gyümölcsének ajándéka
Kedvesség, szelídség, hűség
Az emberit összefűzzék

A virágnak szent sugara
Gyümölcsének ajándéka
Szerénység, önmegtartóztatás
S benne van a szent tisztaság
 
 
0 komment , kategória:  pünkösd  
Szentlélek ima
  2017-06-02 15:17:26, péntek
 
  SZENTLÉLEK-IMA a Szűzanya 7 Örömével
= 7+1 Üdvözlégy Mária, az alábbi módon, és az alábbi Titkokkal:
Szentlélek Isten szállj le ránk, elmét derítő Tiszta Láng!
Öntsd lelkeinkbe Lelkedet, mit megszenteltél, Kegyelmedet!
Miatyánk...
1. Szentlélek Isten, szállj le ránk, elmét derítő Tiszta Láng!
Öntsd lelkeinkbe Lelkedet, mit megszenteltél, Kegyelmedet!
Üdvözlégy Mária ... ,,Jézus, Akit Te Szent Szűz, a Szentlélektől az engedelmesség alázatával, meghatott örömmel Magadba fogadtál!"
2. Szentlélek Isten, szállj le ránk, elmét derítő Tiszta Láng!
Öntsd lelkeinkbe Lelkedet, mit megszenteltél, Kegyelmedet!
Üdvözlégy Mária ... ,,Jézus, Akit Te Szent Szűz, Erzsébetet látogatván dicsőítő örömmel Magadban hordoztál."
3. Szentlélek Isten, szállj le ránk, elmét derítő Tiszta Láng!
Öntsd lelkeinkbe Lelkedet, mit megszenteltél, Kegyelmedet!
Üdvözlégy Mária ... ,,Jézus, Akit Te Szent Szűz, a Végtelen Szeretet örömével a világra szültél."
4. Szentlélek Isten, szállj le ránk, elmét derítő Tiszta Láng!
Öntsd lelkeinkbe Lelkedet, mit megszenteltél, Kegyelmedet!
Üdvözlégy Mária ... ,,Jézus, Akit Te Szent Szűz, hálás örömödre a templomban megtaláltál."
5. Szentlélek Isten, szállj le ránk, elmét derítő Tiszta Láng!
Öntsd lelkeinkbe Lelkedet, mit megszenteltél, Kegyelmedet!
Üdvözlégy Mária ... ,,Jézus, Akit Istenanyai Szereteteddel a Kánai Menyegzőn a Szent Bölcsesség örömével a küldetésére elindítottál."
6. Szentlélek Isten, szállj le ránk, elmét derítő Tiszta Láng!
Öntsd lelkeinkbe Lelkedet, mit megszenteltél, Kegyelmedet!
Üdvözlégy Mária ... ,,Jézus, Akinek dicsőségesen feltámadt Testét Emberanyai Szemeid a végtelen hála örömével megláthatták!"
7. Szentlélek Isten, szállj le ránk, elmét derítő Tiszta Láng!
Öntsd lelkeinkbe Lelkedet, mit megszenteltél, Kegyelmedet!
Üdvözlégy Mária ... ,,Jézus, Akit a Szentlélek működésében Emberanyai mivoltodban, a békés boldogság örömével megtapasztalhattál."
***
8. Szentlélek Isten, szállj le ránk, elmét derítő Tiszta Láng!
Öntsd lelkeinkbe Lelkedet, mit megszenteltél, Kegyelmedet!
Üdvözlégy Mária ... ,,Jézus, Aki a Mennybe Téged egész emberi valóddal felvett, és a végtelen, Örök Szeretet Örömével Megkoronázott."
Szentlélek Isten, szállj le ránk, elmét derítő Tiszta Láng!
Öntsd lelkeinkbe Lelkedet, mit megszenteltél, Kegyelmedet! Ámen.
Dicsőség... Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  pünkösd  
A Csíksomlyói legenda
  2015-05-21 22:47:35, csütörtök
 
  A Jóisten Csíksomlyón osztotta szét világunkat a nemzetek között. Azért, hogy a nemzetek ne civakodjanak a kék bolygó területei fölött. Összehívta őket a csíksomlyói dombtetőre. Ott, ahol a kápolna most áll, az Úr megáldotta a földet. Ezért ott a föld mélyéből áradni fog örök időkig a jóság energiája.

Tódultak a nemzetek minden felülről. Jöttek északról és délről, keletről és nyugatról. Lóháton, elefántháton és teveháton, ökrök vontatta szekereken. Megteltek a közeli dombok népek sokaságával. Bármennyien is voltak, egyre csak jöttek és úgy látszott, nem fogynak el soha. A megérkezettek felsorakoztak egymás mellé. Mindenki beszélte mindenki nyelvét. Fegyver nem volt senkinél, mert maga az Úr hívta őket és az egész környéken jóság és békesség uralkodott. A Sátán nem lépte át a Kárpátok gerincét, mert megtiltatott neki.

Amikor mindenki egybegyűlt, az Úristen felújította az emberekkel kötött szerződést. Ennek jeléül gyönyörű szivárvány jelent meg a hegyek fölött. Emlékeztette a világ nemzeteit a tízparancsolatra. Majd igazságosan szétosztotta a földet a népcsoportok között.A következő intelemmel engedte útjukra: ,,Szaporodjatok és sokasodjatok. Népesítsétek be a földet mely néktek adatott. Uralkodjatok a föld állatai és növényei fölött. Uralkodjatok igazságosan és céltudatosan, jó gazda módjára!" Aztán megáldotta az emberek sokaságát, és útjukra bocsátotta őket!

Figyelte, ahogy elvonulnak az égtájak irányába, mint a vándorhangyák. Amikor az utolsó népcsoportot is elnyelte a messzeség, az Úrra rászakadt a sűrű csend és a néma magány. Akkor abban a pillanatban másvalaki azt hitte volna, hogy azt a helyet, a megáldott szent helyet nem adta még oda senkinek. Mivel az Úr cselekedetei nem véletlenszerűek és céltalanok, ezért az Úr kiült a csíksomlyói dombra és várt. Várt türelmesen, tudta, kikre kell várnia. Íme, egy elkésett furcsa népcsoport közeledett a domb felé. Mezítlábas kisfiú tarka tehenet vezetett kötélen. A tehén hátán egy kislány ült, feje körül sokszínű virágkoszorú és ismeretlen nyelven dalolt. A dal beleolvadt a tájba és feloldotta a magányt. Mint az arany, ahogy felnemesíti az ötvözetet. Az Úrnak felvidult a lelke, mert bebizonyosodott, hogy minden a terv szerint megy és már tudta, kié lesz a megáldott föld!

- Kik vagytok ti? - kérdezte a gyerekeket.

A fiúcska lehajtotta fejét és hallgatott. Nem bírt szóhoz jutni a megilletődéstől. A kislány egy csokor virágot nyújtott az Úrnak.

- Üdvözölve légy, mi Urunk Istenünk! Én Magyar vagyok, a testvérem Székely. Messzi földről jövünk és eltévedtünk az úton.

Az Úr elfogadta a virágot és újra örült az ő lelkében, mert soha nem kapott ajándékot embertől.

- Hol vannak szüleitek? Túl gyöngék vagytok még ahhoz, hogy egy nemzet sorsát cipeljétek!

- Nincsenek szüleink, nem is voltak! - csilingelte a kislány.

- Honnan jöttetek? - faggatta tovább az Úr.

- Csillagösvényről. - szólalt meg a fiúcska is félénken.

- Országot akartok magatoknak?

- Azt akarunk Uram. De mivel mi még gyerekek vagyunk, adjál nekünk apát és anyát is, aki védelmezzen bennünket!

- Apát adjak, meg anyát is? - kérdezte az úr meglepetten.

- Igen, mert csak te tudsz adni! Te vagy a mindenható, a jó és könyörületes!

- Várjatok egy keveset, hadd gondolkodjak - mondta az Úr, és két tenyerébe hajtotta fejét.

Hosszasan gondolkodott. A két gyermek közben önfeledt játékba kezdett. Nevetgélésük úgy hatott a dombon, mint ezernyi ezüst csengettyű.

- Mivel védtelenek vagytok, ártatlanok, és kedvemet lelem bennetek, ezért meghallgattam és teljesítem kéréseteket! Íme, itt van ez a föld, amit nemrég megáldottam. Ezt az áldott földet, Erdélyt és Pannóniát nektek adom örök időkre! De mivel ellenségeitek megszaporodnak majd és sanyargatni fognak benneteket, tisztaságotok és jóságotok miatt, ezért erős hitet és reményt adok nektek, amit itt, ezen a szent helyen, Csíksomlyón minden évben megerősítetek.

Apát is adok nektek, én leszek az Atyátok, mert én vagyok mindenek Atyja, a világ teremtője! Anyát is adok, a Szűzanyát, Máriát, Jézus Krisztusnak, a világ megváltójának és szeretett fiamnak anyját! Ő legyen a ti anyátok és bajaitokban mindig őhozzá, kiáltsatok!

Csodálatos szépségű asszony jelent meg, fehér ruhában, ragyogó fényben. Lehajolt, megsimogatta a két árvát, majd felemelte és keblére ölelte őket! Azóta hosszú idő eltelt sok minden megváltozott, de egy dolog változatlan: Minden pünkösdkor százezrek vonulnak ki a búcsú hegyére megerősödni hitben, és reményben, közöttünk van valóban nemzetünk anyja, érezzük kezének simogatását és azt a földöntúli boldogságot, ahogy szerető anyaként keblére ölel bennünket.


forrás: erdély.ma
 
 
0 komment , kategória:  pünkösd  
Ima kilenced a Szentlélek új kiáradására
  2015-05-15 11:23:31, péntek
 
  Szükségünk van a Szentlélek új kiáradására, megtisztító, megerősítő kegyelmére! Szükségünk van a szeretet, erő és józanság lelkére, a Bátorítóra és Vígasztalóra, az Igazság lelkére, amely szabaddá tesz? a Szentlélek erejének és kegyelmeinek kiáradásáért, a megújulásért, gyógyulásért és szabadulásért imádkozzuk a kilencedet:
1.
Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárására, áraszd ki ránk Szentlelked, hogy ennek a megötrt világnak a sebei begyógyulhassanak!
Drága Jézusom! Te átmentél a bezárt ajtón, békességet hirdettél a reszkető tanítványoknak és rájuk leheltél, mondván: Vegyétek a Lelket! Kérünk Téged, leheld ránk is Szentlelked, hogy tanúid lehessünk a világ végezetéig!
Szentlélek Úristen! Kérünk, tölts be minket önmagaddal, hogy a béke eszközeivé lehessünk családunkban, egyházunkban és országunkban! Drága Szentlélek, hozd el a kiengesztelődést és megbékélést bennünk, körülöttünk és az egész világon! Ámen
2.
Drága Istenünk, Te azt akartad, hogy hegyen épült város, földbe elvetett mag, kovász és só legyünk ? mi pedig széteső, romos épület vagyunk, gyomos föld, ízetlen étel vagyunk. Íme, igazzá lett, amit mondtál: ?Nálam nélkül semmit sem tehettek.? És azt is mondtad: ?A Szentlélek az enyémből veszi, amit ad??
Kérünk Téged ezért drága Megváltónk, Jézus Krisztus, áraszd ki ránk a Szentlelket, építs újjá minket, tisztítsd meg minket, add meg nekünk a növekedés boldogságát és tölts el a Szentlélek hét ajándékával, az értelem és tudomány, a bölcsesség és jótanács, a jámborság és istenfélelem és az erősség lelkével, hogy személyiségünk és közösségeink krisztusivá formálódjanak és az Egyház megdicsőíthessen Téged a világban!
Ámen.
3.
Drága Istenünk! Te meghívtál minket az istengyermekségre és a szolgálatra, elküldted a Szentlelket, hogy tanítson minket és felkészítsen a krisztusi életre.
Szentlélek Istenünk, kérlek áraszd ki ránk mennyei ajéndékaidat, karizmáidat, amelyek képessé tesznek minket a hatékony szolgálatra! Küldd el nekünk a nyelvi ajándékokat, az erő-ajándékokat, a hit ajándékait, aszd szét ajándékaidat, vezess be minket a Szeretet csodálatos valóságába, hogy karizmáiddal élve, mi is krisztusi módon tudjunk élni és szolgálni, a Te dicsőségedre és az emberek javára.
Amen
4.
?Jöjj Szentlélek, és újítsd meg a Föld színét!? Istenünk, Te tudod, hogy az egész teremtett világ romlásnak indult. Földrengések, árvizek, globális felmelegedés, ökológiai katasztrófa ? még felsorolni is hosszú, mi minden rossz történik. De Istenem, a ?Te Lelked lebegett a vizek felett?, Te alkottad, Te tudod megvédeni és Te tudod újjáalakítani mindazt, amit áldó kezed teremtett.
Mennyei Atyánk! Valóban, az ?egész teremtett világ sóhajtozik, és várja megváltását? ? kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárására, áraszd ki ránk megőrző és megújító Lelkedet, hogy a természet világa is visszatérjen a teremtett rendbe és az emberek ? ráébredve felelősségükre -, valóban a teremtés megőrzésének munkatársaivá váljanak!
Ámen
5.
Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segít Szűzanya közbenjárására, küldd el nekünk Szentlelkedet, a Világosságot, az összetartó szeretet tüzes Lelkét, hogy ez a bűnbe és erőszakba süllyedt világ megláthassa és megérthesse, hogy Jézus Krisztus a megoldás minden problémánkra!
Jöjj Szentlélek Úristen, ihless meg minket, adj helyes gondolatokat, vágyakat, terveket, munkáld bennünk az akarást és a megvalósítást, hogy ajándékaid és kegyelmeid által, a Te erődben megvalósulhasson közöttünk Isten országa, a Szeretet földje!
Ámen.
6.
XXIII. János pápa így imádkozott új Pünkösdért: ?Újítsd meg csodáidat napjainkban, mintegy új Pünkösd által! Add meg Egyházadnak, hogy egy szívvel és kitartó imával, Máriával, Jézus anyjával együtt, Péter vezetését követve, előmozdíthassa Isteni Üdvözítőnk uralkodását, az igazság és igazságosság országát, a szeretet és béke uralmát! Ámen.?
Mennyei Atyánk! Köszönjük, hogy a II. Vatikáni Zsinattal valóban elkezdtél egy új Pünkösdöt életünkben. Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárására, hogy háríts el minden akadályt a Szentlélek útjából, hogy ez a Pünkösd kiteljesedhessen életünkben és az egész Egyház életében!
Jöjj Szentlélek, alakítsd át kőszíveinket hússzívvé, tégy minket szelíd és alázatos lelkűvé, adj nekünk bátorságot és erőt, hogy szavainkkal és tetteinkkel egyaránt tanúságot tudjunk tenni Jézus Krisztus megváltó művéről! Adj megvilágosodásokat, megtéréseket, gyógyulásokat és szabadulásokat, hogy az egész világ megláthassa, hogy Te vagy az Isten, és szeretsz minket!
Ámen
7.
II. János Pál pápa így imádkozott 1998-ban, Pünkösd vigíliáján: ?Jöjj Szentlélek, jöjj, és újítsd meg a föld színét! Jöjj hét ajándékoddal, Élet Lelke, jöjj Egység és Szeretet Lelke! Az Egyháznak és a világnak szüksége van Rád. Jöjj Szentlélek, és tedd még gyümölcsözőbbé a karizmákat, melyeket nekünk ajándékoztál!
Szolgálatunk erőtlen, szeretetünk önző, ismeretünk silány. Istenünk, ha nem segítesz, meghalunk bűneinkben!
Kérünk téged drága Szentlélek, elevenítsd fel bennünk a nyolc boldogság lelkületét és adj erőt, hogy Krisztus tanítása szerint élhessünk, Isten dicsőségére és az emberek javára!
Ámen
8.
Pál apostol azt írja: ?Mi pedig nem a félelem lelkét kaptuk, hanem a szeretet, az erő és a józanság lelkét, amellyel kiáltjuk:Abba Atyám!?
Mennyei atyánk! Sokat beszélünk arról, hogy Te az atyánk vagy, az apukánk, de mégis távolt tart minket Tőled a félelmünk, a megszokásaink, az önzésünk. A világ is elfeledte, hogy te vagy a Gondviselő.
Kérünk Téged ezért, Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárására, hogy küldd el nekünk Szentlelkedet, hogy újra forró szeretetközösségbe kerülhessünk veled! Hulljon le szívünkről és szemünkről a hályog, törjék össze minden elválasztó fal, lobbanjon fel szívünkben a Szeretet lángja, és dicsőítsen meg Téged bennünk és közöttünk!
Ámen.
9.
?De megkapjátok a Szentlélek rátok leszálló erejét, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, s egész Júdeában és Szamariában, sőt egészen a föld végső határáig.? (ApCsel 1, 8)
?Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek. Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket.? (ApCsel 2, 1-4)
?Megkérdezték Pétert és a többi apostolt: ?Mit tegyünk hát, emberek, testvérek?? ?Térjetek meg ? felelte Péter -, és keresztelkedjék meg mindegyiktek Jézus Krisztus nevében bűnei bocsánatára. És megkapjátok a Szentlélek ajándékát.? (ApCsel 2, 37-38)
Drága Istenünk, köszönjük, hogy te ingyen adod a Szentlelket mindannak, aki kéri! Köszönjük, hogy nem kell szépnek, okosnak, erősnek, sikeresnek vagy hatalmasnak lennünk, köszönjük, hogy elég, ha Hozzád fordulunk, elég, ha bűnbánatot tartunk ? és ugyan ki van közülünk bűn nélkül való? ? elég, ha hiszünk a Te szavaidnak és ígéreteidnek. Kérünk Téged, küldd el Szentlelkedet és alkoss újjá minket!
Ámen
 
 
0 komment , kategória:  pünkösd  
Pünkösdi harangok
  2013-05-18 11:30:26, szombat
 
  Minden kedves Olvasómnak!
Áldott , szép Pünkösdi Ünnepeket Kívánok szeretettel !!!

Pünkösdi harangok

Olyan szépen cseng a harang,
Mintha nem is harang volna,
hanem ezer harangvirág
Imádságos szava szólna.

Piros pünkösd vasárnapján
Piros rózsa nyíl a kertben,
Kis szívünkben tiszta öröm
Imádsága énekeljen.

Piros pünkösd vasárnapján
Szálljon reánk a szentlélek,
S térde hullva mondjunk hálát
A mindenség Istenének.

Benedek Elek
 
 
0 komment , kategória:  pünkösd  
Pünkösdi népszokások hazánkban
  2013-05-18 11:26:33, szombat
 
 

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg. A Szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének végpontja, áradása; ez a kiáradás.

Népszokások

A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Több elemük a kereszténység előtti időkbe nyúlik vissza. Visszavezethető a római floráliákra: a floráliák olyan tavaszt köszöntő ünnepi alkalmak voltak, amikor Flora istennőt, a növényvilág és a virágok (tágabb értelemben a termékenység) istennőjét köszöntötték. Az istennő görög nevén Khlóris, azaz Zöldellő, Viruló.

Májusfa

A magyar nyelvterület nagy részén hagyományosan a május elsejére virradó éjszaka állítottak májusfát. Másik jeles alkalma pünkösd volt. A május elsején állított fákat sokfelé pünkösdkor bontották le. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is.
A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Általában az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokon lányoknak is állítottak fát. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.

Pünkösdi király

A középkor óta ismert szokás, ekkor ügyességi versenyen (tuskócipelés, karikába dobás) kiválasztották a megfelelő legényt, aki később a többieket vezethette, továbbá a pünkösdi király minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki később. Ez a tisztség egy hétig, de akár egy évig is tartott. Gyakran ez alkalomból avatták fel a legényeket, akik ezentúl udvarolhattak, kocsmázhattak.

Tavaszköszöntés

Már kora hajnalban az ablakokba, vagy a ház kerítés-lécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat (bodzát, pünkösdi rózsát, jázmint) azért, hogy nehogy belecsapjon a házba a villám. Néhol a lányos házakra tettek ki zöld ágakat.

Pünkösdi királynéjárás

Eredetileg 4 nagyobb lány (később több) körbevisz a faluban egy ötödiket. Ő a legkisebb, a legszebb. Énekelnek, és jókívánságokat ismételgetnek. Megálltak az udvarokon, majd a pünkösdi királyné feje fölé kendőt feszítettek ki, vagy letakarták őt fátyollal. Énekeltek, közben körbejárták a királynét, a végén pedig felemelték, s termékenységvarázsló mondókákat mondtak. Az énekek és a mondókák végén ajándékot kaptak. A Dunántúlon jellemző termékenységvarázslással összekötött szokás később adománygyűjtéssel párosult.

Pünkösdölés

Ekkor pünkösdi király és királyné párost a kíséretével jelenítettek meg, de volt, ahol lakodalmi menetet menyasszonnyal és vőlegénnyel. Ez a szokás hasonló a pünkösdi királynéjáráshoz, de ez elsősorban adománygyűjtésre szolgált. A gyerekek, vagy fiatalok csapata énekelve, táncolva végigjárta a falut, s adományt gyűjtött.

Törökbasázás, borzakirály, rabjárás

Nyugat-Magyarország egyes vidékein voltak jellemzőek pünkösdkor. Egy kisfiút szalmával kitömött nadrágba öltöztettek társai, török basát utánozva. Házról házra kísérték, az udvarokon pedig pálcával ütötték, hogy ugráljon. Pénzt és tojást kaptak cserébe.
A pünkösdi rabjárók szintén fiúk, akik a lábuknál összeláncolva mennek a lányokhoz körbe a faluban, azzal a kéréssel, hogy ,,Segéljék ezeket a szegény katonarabokat." Persze, ők is ajándékokkal térnek haza.
A borzajárás során körbekísérnek a falun egy fiút, akin bodzából készített köpeny van. Házról házra járnak.

Csíksomlyói búcsú

Az egyik legfontosabb magyar Mária-kegyhely Csíksomlyón található. A csíksomlyói búcsú hagyománya a 15. századból maradt fenn az első írásos emlék, amely beszámol a pünkösdi zarándoklatról. A katolikus hívek pünkösd szombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd mise után felvonultak a két Somlyó-hegy közé. A népszokás ma is élő hagyomány, a csíksomlyói búcsú a magyarság egyetemes találkozóhelyévé nőtte ki magát.

Pünkösd vasárnap időpontja

2000. június 11.
2001. június 3.
2002. május 19.
2003. június 8.
2004. május 30.
2005. május 15.
2006. június 4.
2007. május 27.
2008. május 11.
2009. május 31.
2010. május 23.
2011. június 12.
2012. május 27.
2013. május 19.
2014. június 8.
2015. május 24.
2016. május 15.
2017. június 4.
2018. május 20.
2019. június 9.
2020. május 31.
2021. május 16.
2022. június 5.

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  pünkösd  
Pünkösdi harangok
  2013-05-17 10:03:33, péntek
 
 
Olyan szépen cseng a harang,
Mintha nem is harang volna,
hanem ezer harangvirág
Imádságos szava szólna.

Piros pünkösd vasárnapján
Piros rózsa nyíl a kertben,
Kis szívünkben tiszta öröm
Imádsága énekeljen.

Piros pünkösd vasárnapján
Szálljon reánk a szentlélek,
S térde hullva mondjunk hálát
A mindenség Istenének.

Benedek Elek

Áldott , szép Pünkösdi Ünnepeket Kívánok szeretettel !!!
 
 
0 komment , kategória:  pünkösd  
Pünkösd előtt
  2013-05-15 20:21:19, szerda
 
  József Attila: Pünkösd előtt

Szent, éhes lelkem, pünkösd ünnepére,
Mint jóllakott tuzok, magadba hullva
Feledd, hogy büszke, forró szárnyadat
Cibálja, tépi vének irigy ujja.

Hiszen tudod már mi a Végtelenség:
A Végtelenség az a magyar bánat
S hiába vergődsz haló hattyuként,
Szomorubb lélek búsul majd utánad.

Ha idejöttél, tündökölj s dalolj csak,
E végtelen vizen büszkébben usszál
S csudáljanak, hogy méltóbban repül
Zilált szárnyad az égi Sziriusznál.

Szent vagy s ha mégis lenyilaz az Éhség,
Mint vadludat rozsdás vessző találja,
Ne sírj, dalold el híres éneked,
Hogy nyögve várjanak ujabb csodára!
 
 
0 komment , kategória:  pünkösd  
Ima a Szentlélek kiáradásáért
  2013-05-15 20:12:06, szerda
 
 
Istenünk, aki előtt nyitva minden szív, aki ismered a szívek szándékait, és aki előtt semmi sem marad rejtve, a Szentlélek kiáradása által tisztítsd meg szívünket, hogy elnyerjük azt a kegyelmet, hogy Téged tökéletesen szerethessünk és méltón dicsőíthessünk.
Uram, a Téged szeretőknek mindent javukra fordítasz. Világosítsd meg szívünket a Szentlélek kegyelme által, és töltsd el a tökéletes szeretet örömével, a mi Urunk, Jézus Krisztus által.
Ámen
 
 
0 komment , kategória:  pünkösd  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 249
  • e Hét: 422
  • e Hónap: 3171
  • e Év: 40919
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.