Regisztráció  Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/107 oldal   Bejegyzések száma: 1060 
Általános szabályok (3)
  2017-06-25 13:29:36, vasárnap
 
  Általános szabályok (3)


A metodista közösségek tagjai - az "Általános Szabályoknak" megfelelőn - az üdvösség utáni vágyakozásukat azzal bizonyítják, hogy:

- nem cselekszenek rosszat, hanem a gonoszságnak minden formáját kerülik, különösen a következő leggyakrabban előforduló bűnöket:
- Isten nevének hiába való említése,
- az Úr napjának megszentségtelenítése olyan munkavégzés, vagy adásvétel által, mely hétköznapon is elvégezhető lenne,
- részegség, alkohol vásárlása, eladása vagy fogyasztása,
- verekedés, veszekedés, testvérrel való pereskedés, gonoszságnak gonoszsággal, a gyalázkodásnak gyalázkodással való viszonzása,
- olyan áruk vétele, eladása, amelyekért nem fizették meg a vámot,
- uzsorára, vagyis meg nem engedett kamatra kölcsönzés vagy hitelezés,
- szeretet nélküli vagy haszontalan fecsegés, különösen a prédikátorok vagy a nyilvános élet személyiségeinek rosszindulatú megszólása.

Kerülik az olyan bánásmódot másokkal szemben, melyet önmaguknak nem kívánnak.

John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
"Magas hegyre menj fel"
  2017-06-25 07:30:43, vasárnap
 
  ,,Magas hegyre menj fel" (Ézs 40:9)A Krisztus felőli ismeretünk hasonló kissé egy hegy megmászásához. Ha a hegy lábánál, a völgyben állunk, keveset láthatunk. A hegy maga is csak valódi magassága felének fog látszani. Talán észreveszünk egy lezúduló patakocskát, mely a hegy lábánál levő nagyobb folyóba hömpölyög. Ha felmászunk a legközelebbi dombra, akkor kiszélesedik alattunk a völgy. Ha viszont még feljebb megyünk, és körülnézünk, akkor több órajárásnyi területet fogunk egyszerre magunk előtt látni. Aki pedig magáról a hegycsúcsról szeretne észak, dél, kelet vagy nyugat irányába nézni, az nagy kiterjedésű földrészt láthat, ami szemkápráztató és lélegzetállító látványt nyújt. Ott van egy erdő, amit többnapi járás után a kopár hegyháton lehetne csak ee menj fellérni. Amott pedig egy tó tükröződik, meg egy folyó kígyózik, mint valami ezüst szál keresztül-kasul. Előttünk van egy gyárváros, melynek lomhán ágaskodó kéményeiből pöfékel kifelé a füst. A legtöbbünk bizonyára ezt mondanánk e hatás alatt: Ebből a magasságból ennyi mindent látni egyszerűen csodálatos.
A keresztyén élet fejlődése is ehhez a képhez hasonlít. Amikor hinni kezdünk Krisztusban, akkor még nagyon keveset látunk belőle. Minél feljebb jutunk, annál többet fedezünk fel az Ő szépségéből. Ám ki ért már fel a csúcsra? Ki ismerte már meg Krisztus szeretetének mélységeit és magasságait, mely minden ismeretet felülmúl? A megőszült Pál a római hideg, penészes börtöncellában ülve - amit közülünk kevesen élnek át - így kiáltott fel: ,,Tudom kinek hittem!". Igen, számára minden hit-tapasztalat egy magaslat megmászása volt, s minden próbatétel egy újabb magaslat elérésének számított. Halálát pedig a hegycsúcs megmászásának tekintette, ahonnan jobban áttekinthette annak a Személynek a szeretetét és hűségét, akinek ő a lelkét felajánlotta.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
"Ezek jók és hasznosak az embereknek"
  2017-06-25 06:49:51, vasárnap
 
  "Ezek jók és hasznosak az embereknek." (Titus 3:8)Az elmúlt napokon arról elmélkedtünk együtt, mik Isten Igéje szerint az apák és anyák kötelességei a gyermekeikkel szemben, azután pedig arról, hogy mik a gyermekek kötelességei szüleikkel szemben. Most még arról akarok szólni, mik az egyetemes kötelességek a felebarátokkal szemben.
A felebarátokkal való érintkezésben minden keresztyénnek a következőket kell gyakorolnia, ha igazi felebarátként akar viselkedni:
Először is családodban és munkádban viselkedj keresztyénként, hogy mások láthassák, milyen hatalma van szívedben az evangéliumnak és a mennyei dolgoknak. Pál azt írja a filippieknek: "Hogy legyetek feddhetetlenek és tiszták, Istennek szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, kik között fényletek, mint csillagok e világon" (Fil 2:15).
Másodszor, azok, akik az Urat szolgálják, legyenek irgalmasok és jóindulatúak mindenkivel szemben, akinek erre szüksége van. Az őszinte felebaráti szeretet mindig kész testileg és lelkileg mások mellé állni. Adj kenyeret és ruhát a szegényeknek. Példa erre számunkra az irgalmas samaritánus.
Harmadszor, légy mindig alázatos és szelíd, komoly és barátságos a felebarátoddal szemben. Ne légy könnyelmű vagy gőgös.
Negyedszer azt tanácsoljuk neked, hogy hagyj fel a bűnnel. Ez bölcs dolog lesz, és felebarátodat arra buzdítja, hogy ő is búcsút mondjon a bűnöknek. Tagadd meg magadat, hogy meg ne sértsd felebarátodat, és ezzel épülését munkáld. Pál arra int bennünket a rómaiaknak írt levélben: Mindenikünk tudniillik az ő felebarátjának kedveskedjék annak javára, épülésére" (15:2).

John Bunyan
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Belső és külső békesség
  2017-06-25 06:47:36, vasárnap
 
  BELSŐ ÉS KÜLSŐ BÉKESSÉG * ZSOLTÁROK 120-127

KÖZPONTI IGERÉSZ: ZSOLTÁROK 122

ÖSSZEFOGLALÁS * A 120-134. zsoltár azt a gondolatot járja körül, hogy milyen drága kincs az otthonuktól távol lévő utazók számára a békesség (120, 122); az oltalom (121, 125, 127); és a gondviselés (123-124, 126). Miközben ezeket a zarándokénekeket olvasod, képzeld el, hogy hosszú úton vagy, de már feltűnt a célállomás.

NAPI ÚTRAVALÓ * A világbéke gondolata mindig is érzékeny témának számított. Az emberiség történelmének elmúlt 3500 évéből kevesebb, mint 300 nevezhető háború-mentesnek. Több, mint 8000 egyezmény köttetett, majd vált semmissé ezen idő alatt. Nem meglepő a cinikus hangvétel, amikor valaki így definiálta a békességet: ,,A történelem rövid, dicsőséges pillanata, amikor mindenki fellélegezhet és újratölthet."
Miközben Dávid a Jeruzsálem szent városába vezető hosszú zarándokút végét ecseteli (122. zsoltár) elmereng a név ironikus mibenlétén: Jeruzsálem, a béke városa, holott majdhogynem ismeretlen volt számára a békesség. De éppen ezért így bátorít: ,,Kívánjatok békét Jeruzsálemnek!" (6-8. v.)
Ahogyan Dávid idején Jeruzsálem városa adott otthont Isten jelenlétének, úgy ma a te tested a ,,Szentlélek temploma [lakhelye]" (1Korinthus 6,19). A békességnek pont ugyanaz a forrása van jelen az életedben! Hogyan lehetsz a téged körülvevő világban békesség-szerzővé, ha ebből a forrásból merítesz? Miként munkálkodhatsz azon, hogy konfliktusokat oldj meg (ne pedig teremts) az otthonodban, a munkahelyeden, az iskoládban és a gyülekezetedben? Lehet, hogy neked is imádkoznod kellene a békességért, ahogyan Dávid tette: ,,testvéreimért és barátaimért" (7-8. v.).

BETEKINTÉS * IMÁDKOZVA INDULUNK JERUZSÁLEMBE - A 120-134. zsoltárok feliratában az szerepel, hogy ,,zarándokének" (vagy a ,,grádicsok [lépcsők] éneke", ,,felmenetel éneke") - öröménekek, melyeket a zarándokok a jeruzsálemi éves ünnepnapokra tartó útjuk során énekeltek. A zsoltárok leírják a folyamatot, ahogyan a zarándokok útnak indultak a távoli vidékekről (120), majd feltűnt előttük a Szent Város (121), végül pedig megérkeztek (122) nagy örömujjongással (123-134).

Békességben alszunk Isten karjaiban, ha gondviselésére bízzuk magunkat.

Bruce H. Wilkinson
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Általános szabályok (2)
  2017-06-24 09:18:54, szombat
 
  Általános szabályok (2)


Az "Általános szabályokban" John Wesley a korai metodista közösségek számára rögzíti, hogy milyen feltételei legyenek a tagságnak:

Egyetlen feltétel van, amit teljesítenie kell annak, aki felvételt szeretne kapni a közösségünkbe: kívánják az eljövendő harag elől való megmenekülést és a bűntől való megváltást. Ahol ez a vágy valóban a szívből fakad, ott látható lesz annak gyümölcse.

John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
"Mikor pedig ezeket mondta..."
  2017-06-24 08:40:44, szombat
 
  ,,Mikor pedig ezeket mondta, fölemelvén szavát egy asszony a sokaság közül, mondta neki: boldog méh, amely téged hordozott és az emlők, melyeket szoptál. Ő pedig mondta: Sőt inkább boldogok, akik hallgatják az Istennek beszédét és megtartják azt" (Lk 11:27-28)Vannak, akik nagy előszeretettel dédelgetik magukban azt a képzeletet, hogy Máriára nézve valami nagyon felemelő és boldogító lehetett annak tudata, hogy ő az Úrnak anyja. Azt is gondolják még, hogy ő abban a kiváltságban is részesült, hogy olyan módon tekinthetett fia lelkébe, amilyen módon mi soha. Ebben a feltételezésben van némi látszólagos hitelesség, de megkérdőjelezhető. Nem tudunk arról, hogy Mária többet tudott volna, mint mások. Amit megtudott, azt ,,szívében forgatta" ugyan, de az evangéliumok írásából nem következtethetünk arra, hogy ő mélyebb hit-ismeretre jutott volna, mint Jézus többi tanítványa. Azokat, amiket megtudott, mi is hasonlóképpen felismerhetjük. Talán döbbenettel hallod most ezeket? Olvasd az igét, aminek az alapján állítom ezeket: ,,Az Úr bizodalmas az őt félőkhöz, és szövetségére oktatja őket." (25 Zsolt 14) Emlékezzünk a Mester szavaira is: ,,Nem mondalak többé titeket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit cselekszik az ő ura: titeket pedig barátaimnak mondottalak, mert mindazt, amit az én Atyámtól hallottam, tudtul adtam nektek" (Jn 15:15). Jézus, mint a titkok isteni kinyilatkoztatója, boldogan osztja meg velünk szívét, mert semmit nem fog elhallgatni abból, ami nekünk áldásul szolgál. Bízzunk szavaiban: ,,...ha pedig nem volna, megmondtam volna nektek." (Jn 14:2) Vajon ma nem beszél Ő hozzánk, és nem jelenti ki magát nekünk oly módon, ahogyan a hitetlen világnak soha? De, igen! Éppen ezért, nem kiálthatjuk tudatlanságból: ,,boldog méh, amely téged hordozott", hanem értelmes módon áldjuk Istent, hogy az élő ige meghallása és megtartása által, először is, olyan lelki közösségbe kerülhetünk a Megváltóval, amilyen közössége anyjának volt vele. Másodszor pedig, olyan bizalmas közelségbe kerültünk szíve titkaihoz, amilyen közel Máriáról csak feltételezzük, hogy jutott. Boldog az a lélek, aki ilyen kiváltságban részesült!

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
"Ti gyermekek..."
  2017-06-24 07:57:45, szombat
 
  ,,Ti gyermekek, szót fogadjatok szüleiteknek mindenben; mert ez kedves az Úrnak." (Kolossé 3:20)


Milyen nagyszerű sorsod van, gyermek, ha szüleiddel együtt az Úrnak szolgálsz! Milyen öröm, ha ugyanaz a hit lakik a szívetekben. Megtérésed talán szüleidnek megtartatásodért való sóhajainak és imádságainak gyümölcse. Akkor ők veled örülnek, és te velük örülsz. Ezt olvassuk a tékozló fiú történetében is: ,,Mert ez az én fiam meghalt, és feltámadott; elveszett és megtaláltatott. Kezdének azért vigadni" (Luk 15:24). Az a gondolat, hogy szüleiddel együtt részesülhetsz Isten kegyelmében, buzdítson arra, hogy még jobban tiszteld, becsüld őket és engedelmeskedj nekik. Most jobban tudod értékelni a fáradságot és gondot, melyet szüleid testedre és lelkedre fordítottak. Próbáld azért azt nekik viszonozni. Vigyázz, hogy ne okozz szüleidnek keserűséget semmi illetlen szóval, ne szomorítsd meg őket engedetlenségeddel. Szeresd őket, mert szüleid, de még inkább, mivel az Urat szolgálják és mivel egyszer majd velük mégy be a dicsőségbe.
De mit kell tenni, ha szüleid istentelenek, te pedig kegyelem által féled az Urat? Azt tanácsolom, sajnáld őket nagyon. Szüleid, a pokol felé tartanak!
Ne feledd soha függőségedet, beszélj szüleiddel szelíden és alázatosan. Szolgáld őket hűséggel és zúgolódás nélkül. Gyermeki szerénységgel tűrd el szemrehányásaikat, gúnyolódásukat és kemény szavaikat.
Vedd észre a kellő pillanatot, amikor beszélhetsz velük az Úr szolgálatáról. Milyen nagyszerű lenne, ha téged használna fel az Úr, hogy szüleidet hitre juttasd! Legyen az imádságod ez: Uram, térítsd meg szegény szüleimet is.

John Bunyan
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Isten kimeríthetetlen igéje
  2017-06-24 07:55:44, szombat
 
  ISTEN KIMERÍTHETETLEN IGÉJE * ZSOLTÁROK 119

KÖZPONTI IGERÉSZ: ZSOLTÁROK 119.1-16; 105-112

ÖSSZEFOGLALÁS * A 119. a leghosszabb zsoltár, és egyúttal a leghosszabb fejezet a leghosszabb bibliai könyvben. Mint ilyen, reflektorfénybe helyezi az általa körbejárt témát, amit így foglalhatnánk össze: Isten igéje kimeríthetetlen. Ahogy olvasás közben a zsoltár látszólag vég nélküli a maga 176 versével, úgy támadjon benned is vég nélküli magasztalás és szeretet Isten igéje iránt, amely ma, s aztán napról-napra egyre inkább csendességeid elengedhetetlen részévé válik.

BETEKINTÉS * 1 + 19 = 119 - Az 1. zsoltárban az ismeretlen zsoltáríró kijelenti, hogy áldott az a férfi, aki szüntelenül Isten törvényén elmélkedik. A 19. zsoltárban Dávid az Úr igéjét ecseteli a maga teljességében, számtalan aspektusból. Ma pedig a 119. zsoltárt fogod olvasni, ami olyan, mintha az 1. és a 19. zsoltár kibővítése lenne. Ennek végeredménye az Isten igéjének tökéletességéről és erejéről szóló fenséges bizonyságtétel.

NAPI ÚTRAVALÓ * A szinonima olyan szó, melynek jelentése megegyezik (vagy nagyrészt megegyezik) egy másik szó jelentésével, mégis két teljesen különböző betűsor. Hány szinonimáját találod meg az alábbi jól ismert bibliai kifejezéseknek?

Megváltás: ...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ...... ...... ........
Zsoltár: ...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ...... ...... .............
Isten szava: ...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ...... ...... ........

Magától értetődő, hogy a legterjedelmesebb zsoltár (egyúttal a legterjedelmesebb bibliai fejezet) témájának Isten igéjét választja. De mégis, hogyan lenne képes az Istentől ihletett költő olyan zsoltárt írni, ami felét Isten hatalmas és dicsőséges Igéjéhez? Te hogyan tennél eleget a feladatnak? Hogyan érnéd el, hogy megmaradjon az ige életváltoztató ereje, közben pedig ne legyen se közhelyes, se egyhangú?
Válasz: Megírod a 119. zsoltárt, egy betűrendes zsoltárt, melyben a héber ábécé mind a 22 betűje nyolcszor, a versek kezdőbetűjeként jelenik meg (nyolc a ,,bőség" száma), csak azért, hogy kétsoros rímpárokban Isten igéjét újabb és újabb oldaláról mutasd be. A törvény oldaláról (amelynek engedelmeskedni kell), továbbá az intelem (melyet meg kell másokkal osztani), az utasítás (amit a gyakorlatba kell átültetni), az ígéret (amit szem előtt kell tartani), és az út (amin járni kell) oldaláról.
Ezen kifejezések számos szinonimáját alkalmazza a zsoltáros. Ha ezek közül bármelyikre rábukkansz, egészítsd ki vele a következő mondatot: ,,Mivel Isten igéje ...... ........... ........... ......., ezért ma azzal engedelmeskedem, hogy ...... ........... ........... ............."

A Biblia olyan sokrétű, mint maga az élet, hiszen a Szerző ugyanaz.

Bruce H. Wilkinson
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
"Olyanná lett Efraim..."
  2017-06-23 09:20:51, péntek
 
  ,,Olyanná lett Efraim, mint a meg nem fordított pogácsa" (Hós 7:8)


Az a pogácsa, amit nem fordítanak meg, egyik oldalán sületlen marad. Efraim lelki értelemben érintetlen maradt az isteni kegyelemmel szemben. Bár volt benne részleges engedelmesség, de annál több volt a lázadás. Én lelkem, önvizsgálat kényszere elé állítalak: mi a helyzet veled? Az Isten dolgaiban állsz-e egészen? Átjárt-e már a kegyelem, hogy dolgaid, beszéded és gondolataid az isteni működés szerint alakulhassanak? Kérd imáidban, hogy lelked és tested megszenteltessék. Őrizkedj attól, hogy egyszer a megszentelt lény látszatát, máskor meg a bűnnek uralmát mutasd magadon, mert különben te is olyan leszel, mint az a pogácsa, amit senki nem forgatott meg.
Az a pogácsa, melyet nem fordítanak meg, hamar megég a tűz felőli oldalán. Habár az ember soha nem lehet túl istenfélő, mégis vannak olyanok, akik, egy általuk kedvelt hitigazságot bigottan addig erőltetnek, amíg ,,feketére nem sülnek". Mások csak kedvenc vallásos mutatványukra képesek, s azt is oly álszenteskedő módon végzik, hogy egy idő után azért szenesednek meg. A felsőbbrendű szenteskedés utánzása gyakran az igazi kegyesség teljes hiányával párosul. Aki a nyilvánosság előtt szenteskedik, az legtöbbször ördög otthon. Nappal lisztben vájkál, éjjel pedig koromban. Az a pogácsa, amely egyik oldalon megégett, a másik oldalán nyers tészta. Ó, Uram, ha ilyen az én állapotom, akkor kérlek, fordíts meg engem! Fordítsd lázadó természetemet szereteted tüze felé, hogy érezze annak szentelő hevét. Megégetett oldalamat pedig hűtsd le egy kissé, hogy lássam gyengeségeimet, amikor eltávolodom a Te mennyei lángodtól. Ne engedd, hogy lelkileg kétfelé sántikáló legyek, hanem maradjak mindig a te mindenható kegyelmednek hatalmas befolyása alatt. Hiszen tudom, ha meg nem fordított pogácsa maradok, s nem tapasztalom minden oldalról kegyelmed hatását, akkor örök üszök maradok abban a tűzben, mely soha nem fog kialudni.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Általános szabályok (1)
  2017-06-23 08:49:30, péntek
 
  Általános szabályok (1)


Az "Általános szabályokban" John Wesley a korai metodista közösségek számára rögzíti a gyülekezeti csoportvezetők feladatait.

Szükséges:

- csoportja tagjaival legalább hetente egyszer találkoznia,
- megállapítani a csoporttagok hitéletének fejlődését,
- tanácsot és útmutatást adnia, vigasztalnia vagy intenie aszerint, amint éppen szükséges,
- átvennie az adományt, amit a tag a gyülekezet és a szegények támogatására szán.

Szükséges:

- hetente egyszer találkoznia a lelkésszel és a gyülekezet gondnokaival, hogy átadja az elmúlt héten átvett adományokat,
- beszámolnia a lelkipásztornak a betegekről, és azokról, akik helytelen életmódot folytatnak, és nem akarják az intést elfogadni.

John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/107 oldal   Bejegyzések száma: 1060 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 778 db bejegyzés
e év: 3926 db bejegyzés
Összes: 7768 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 535
  • e Hét: 2686
  • e Hónap: 50641
  • e Év: 240884
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.