Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 266 
TARTSD TÁVOL A CICÁT a SZOBANÖVÉNYTŐL
  2017-11-17 22:01:54, péntek
 
  Persze nem kell mindegyiktől, de a legtöbb benti virág mérgező hatással van a kis kedvencekre, így érdemes azokat olyan helyre tenni, ahol nem éri el.

A macskák, főként, ha még kicsik szeretnek ide-oda szaladgálni a lakásban és mindent megszagolni, esetleg megkóstolni. Ez azonban néhány esetben veszélyes lehet, ugyanis sok szobanövény mérgező. A megoldás pofon egyszerű, csupán macskariasztó folyadékot kell beszerezni, ami természetesen a növénynek sem árt. A cicák kifinomult szaglással rendelkeznek, ha pedig azt érzi, hogy valami büdös a számára, nem megy majd oda megrágcsálni.


A legegyszerűbb módja egyébként valamilyen illóolajat, mint például levendula vagy borsmenta összekeverni desztillált vízzel, majd a növény leveleire és a földjére permetezni. Ezek nem mérgezőek, ráadásul mivel a cica undorítónak találja, nem árt vele saját magának, hiszen nem kóstolja meg, inkább tovább áll.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
110 ezer forintott kapott egy pékség hajléktalanok etetésére
  2017-11-15 15:02:51, szerda
 
  A pékséggel kapcsolatos történet a Facebookon kezdett el terjedni. A posztban egy fiatal nő arról számol be, hogy egy törzsvendége 110 ezer forintot hagyott ott az üzletben, hogy ebből az összegből mindennap ebédet kapjon egy hajléktalan. Eleinte nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, félelmeik voltak a dologgal kapcsolatban, de mostanra már mindenki úgy gondolja, hogy nagyon jó döntést hoztak.

"Képzeljétek, van egy jó fej törzsvendégünk a Lipóti pékség és bisztró-ban, aki minden nap nálunk vásárol, elég jól ismerjük. Két hete bejött és azt mondta, hogy itthagy száztízezer forintot (!) és azt szeretné, ha ebből minden nap ebédet adnánk egy hajléktalannak fél éven keresztül. Hűha!!!

Hát egyrészt nagyon tetszett, hogy ennyire megbízik bennem/bennünk, meg hogy vannak ilyen önzetlen emberek, de őszintén szólva féltem igent mondani. Az egy dolog, hogy kimész az utcára és kaját adsz a rászorulóknak, de az azért kicsit más, hogy a bisztrótokban látod vendégül.

Szóval elsőre kicsit idegenkedtünk a dologtól, de szerencsére nagyon gyorsan átgondoltuk és igent mondtunk! Nem bántuk meg!


Ma már ismerjük a bácsit is: Sándornak hívják, sofőr volt, de 13 éve elvesztette az állását, amikor meghalt a főnöke Azóta az utcán él. Voltak mélyrepülései, de három éve nem iszik. Naponta jár közzuhanyzókba. Teljesen tiszta, ápolt, tök normálisan lehet vele beszélgetni.
És október vége óta nálunk eszik minden nap.

Mi a tanulság? Egyrészt h mennyire jó fej emberek vannak, akik tényleg önzetlenül segítenek a rászorulókon, hiszen rajtunk kívül senki sem tudja ki az, nem azért csinálja, hogy mindenki lássa, hú én most mennyire jó fej vagyok.

A másik, hogy nem szabad élből elutasítani valakit csak azért mert hajléktalan. Biztos van egy csomó Sándor bácsihoz hasonló ember Budapesten, aki igyekszik rendbe hozni az életét, csak segítségre szorul. És neki jól esik az, hogy valaki támogatja. És tudom, hogy fontos neki az a kis dolog is, amit mi adunk, hogy nem az utcán kap ételt, hanem a bisztróban, ahol úgy érezheti, hogy ő is rendes tagja a közösségnek, hogy befogadják és emberként tekintenek rá.


 
 
0 komment , kategória:  Család  
Csak a kisbaba mellett érzi magát biztonságban
  2017-11-12 16:11:46, vasárnap
 
  a bántalmazott kutya.
Mindig jó látni, mikor egy hányattatott kutya sorsa végre jóra fordul. Norát durván bántalmazták korábbi gazdái, de szerencsés módon olyan családba került, ahol rengeteg szeretet veszi körül: Elizabeth Spence 3 mentett kutyával, 3 mentett cicával és 3 gyerkőccel büszkélkedhet, szóval Nora valószínűleg keresve sem találhatott volna jobb helyet

A traumatizált, mindentől rettegő állatnak különös megnyugvást okozott a család legkisebbje, Archie, akivel egy ideje teljesen össze vannak nőve. Ha Norának fürdenie kell, a kis Archie a fürdőszobaszőnyegről figyeli, ha Elizabeth a babát szoptatja, Nora is fel akar kúszni az ölébe. Szerencsére a gazdi-anyuka rengeteg fotót készít az imádni való páros mindennapjairól 
 
0 komment , kategória:  Család  
Drágul a baromfihús: nem biztos, hogy lesz elég liba
  2017-11-09 15:31:21, csütörtök
 
  Az év eleji madárinfluenza-járvány okozta kiesés után már megint van elég liba- és kacsahús a piacon. A lúdszövetség vezetője szerint a hazai és az európai kereslet is jelentős, drasztikus drágulást azonban nem látni: az előző évhez képest 10 százalékkal magasabb áron kerülhet a boltokba a pecsenyének való

A madárinfluenza hatalmas kiesést okozott. Azóta már normalizálódott a piac, kacsából biztos hogy lesz egész.Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke a lapnak elmondta: a heti, illetve a havi termelést mára sikerült az átlagos szintre emelni, az egész éves veszteséget azonban így sem tudták pótolni. Míg egy átlagos évben 26-28 millió kacsát dolgoznak fel a hazai vállalkozások, addig idén a becslések szerint ez a szám 16-18 millió körül alakulhat.

A madárinfluenza Európa-szerte gondokat okozott. A pecsenyekacsa és a májért tartott hízott áru piacán is jelentős hiány alakult ki, amit a mai napig nem sikerült pótolni. A kereslet ugyanakkor továbbra is nagy, főként a németországi áruházláncok ostromolják ajánlataikkal a magyar feldolgozókat. A hazai megrendeléseket teljesítjük, ám a külföldi piacainkat nem minden esetben tudjuk ellátniSzabó Miklós szerint az ma már nem fordulhat elő, hogy a vásárlók üres polcokkal találkozzanak, kacsahússal az egész országot el tudják látni, és a libahús kínálata is csak a kereskedőkön múlik. Amelyik áruházlánc időben, elég mennyiséget rendelt, annak az előttünk álló Márton-napi és a karácsonyi szezonban sem kell hiánytól tartania.

A megnövekedett kereslet az árakra is hatással volt, bár a szakember szerint a drágulás nem volt jelentős. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az előző évhez képest 10 százalékkal nőtt a kacsa- és a libahús ára a hazai piacon
 
 
0 komment , kategória:  Család  
VÉRES BUGYIK a METRÓN
  2017-11-07 22:47:05, kedd
 
  Míg Budapesten a hármas metró felújításával párhuzamosan egyre csak fogynak a városból a földalatti műalkotások, a svéd fővárosban egészen másfajta hozzáállással pártolják a művészetet. Igaz, ott sincs kolbászból a kerítés és szelíd báránykákból a népesség: a legutóbbi underground kiállítás finoman szólva is megosztotta az utazóközönséget.

A stockholmi metrót, azaz a tunnelbanát gyakran emlegetik a világ leghosszabb művészeti galériájaként is. A vonal több mint száz kilométeres szakaszának száz megállójából 90 büszkélkedhet ugyanis különféle műalkotásokkal, az 1950-es években készült művektől kezdve egészen a modern, kísérletezőbb kedvű gyöngyszemekig. Ezek többek között olyan változatos témákat is érintenek, mint a nők jogai, az erdőirtás vagy az integrációA stockholmi metróvonal legújabb kiállítása azonban lehet, hogy még a nálunk jóval liberálisabb svédeknél is kissé túltolta a tabubiciklit, egyúttal fontos vitákat generált arról, vajon milyen szerepet tölt be a társadalomban az utcai művészet, és felhasználható-e a metróra való várakozás pár bamba perce a tabudöngetésre.
Liv Strömquist - akit leginkább szatirikus, feminista műveiről ismerhetnek a vájtfülűek - filctollal készült rajzai öt hete díszítik a Slussen megálló falait.
Az Éjszakai Kert névre hallgató sorozat egyes darabjain szereplő nők derűs nyugalmat árasztanak, annak ellenére, hogy a fekete-fehér figurák lába között elővillan egy-egy tűzpiros vérfolt. Talán pont ez a fantasztikusan inspiráló a képekben, ez a nemes eleganciával kezelt helyzet, amit sokan egyébként kínos incidensként élnének meg.


Az én véleményemet azonban nem mindenki osztja. Van, aki egyenesen gusztustalannak bélyegezte a festményeket, és akadt olyan közösségi oldalon háborgó szülő is, aki cseppet sem tartotta szórakoztatnak, hogy épp a kiállított képek miatt kellett a négyéves gyerekének elmagyaráznia a menstruáció mibenlétét.Most legalább a stockholmiak akár a metrón is élvezhetik a menstruálást!" ,,Nem elég, hogy havi egyszer megjön, de most minden egyes alkalommal emlékeztetnek rá, amikor csak felpattansz a metróra.


Ami viszont innen, a megbízható rendszerességgel kigyulladó metrószerelvények, kimaradó járatok és az időnként gyalázatosan kommunikáló BKK (gondoljunk csak a T-Systemes botrányra) országából nézve a legléleksimogatóbb és reménytadóbb, az a helyi közlekedési vállalat kommunikációs osztályának hozzáállása az ügyhöz.


Martina Viklund szóvivő ugyanis azt nyilatkozta a Strömquist-kiállítással kapcsolatban, hogy bár valóban érkeztek be hozzájuk panaszos észrevételek, a Stockholmi Közlekedési Vállalat teljes mellszélességgel kiáll a kiállítást létrehozó döntésük mellett, amit egy művészekből, tanácsadókból, illetve a vállalat alkalmazottaiból álló bizottság hozott meg alapos megfontolás után. ,,Nem szeretnénk senki érzékenységét megsérteni ezekkel a művekkel. Ezzel együtt viszont nincs határozott és megrendíthetetlen irányelvünk azt illetően, hogy a meztelen emberi testet milyen formában engedjük megjeleníteni. A művészet ősrégi hagyományain belül a test ábrázolását mindig is egyfajta értelmezésként lehetett felfogni. Azzal, hogy bemutatjuk Liv Strömquist képeit, szerettük volna megünnepelni az emberi testet minden alakjában és formájában
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Alig akarta beengedni a mentőket
  2017-11-07 18:23:22, kedd
 
  az agyvérzést kapott férjéhez, mert összejárkálják a felmosott padlót.
A mentőápoló megígérte, hogy ő maga fogja felmosni a padlót, ha nem kell levenni a bakancsot. A férj végül megúszta, életmentő beavatkozást hajtottak végre rajta.
Egy nő a mentők segítségét kérte a múlt héten, mert a férje jobb oldali végtaggyengeségre panaszkodott. A kiérkező mentők azonban szokatlan kéréssel találták szembe magukat - számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat. Az ajtót nyitó nőnek megakadt a szeme a mentők bakancsán, és szinte felkiáltott:Egy ilyen bakancs fel- és levétele nem egyszerű, de legfőképp nem gyors folyamat. Ki kell fűzni, sőt van, amelyiken pluszcipzár garantálja a védelmet. A helyzetet a mentőápoló próbálta megoldani. Megígérte, ha lesz idő a betegellátás után, ő fogja újból felmosni a padlót, ha a lábukon maradhat a bakancs.

A helyszíni vizsgálatok alapján kiderült, hogy a férfinek súlyos agyvérzése volt, és a közeli stroke centrumban életmentő beavatkozást hajtottak végre rajta.

Bár a felmosás így elmaradt, az asszony végül hálásan köszönte meg a lakást összejárkáló mentők segítségét.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Szomorú időszak köszönt be
  2017-11-05 15:09:40, vasárnap
 
  A tél közeledtével egyre kevesebb a fény, sokan depresszióba esnek..
A sötét esték és a hideg beköszöntével sokan érezzük azt, hogy elfogyott az energiánk, jobb lenne inkább egész nap az ágyban maradni és enni. Ennek a jelenségnek neve is van, szezonális depressziónak hívják. Az angol szakirodalom szójátékkal utal rá, a seasonal affective depression nevű állapot rövidítése egyszerűen annyi, hogy SAD (magyarra fordítva: szomorú).


A tünetek a hagyományosnak tekintett depresszió ellentétének tűnhetnek, hiszen azokban az esetekben az érintettek inkább alvászavarokról és étvágytalanságról számolnak be, de valójában ugyanannak a kórságról van szó. Ahogy a hétköznapi depresszió esetében, a szezonális depressziónak is széles spektruma van, a legtöbb embernél csak enyhe tünetek jelentkeznek, míg másoknál egészen szélsőségesen nyilvánul meg
Link Egy elmélet szerint az év végi lehangoltság oka az emberiség múltjában keresendő. A jégkorszakban jól jött ez a téli lelassulás, hogy az emberek energiát takarítsanak meg. Ez különösen igaz volt a termékeny nőkre, a terhesség ugyanis erős, kipihent, energiával teli szervezetet igényel.

Biológiai szempontból is ismertek az okok: a testünk belső folyamatait szabályozó cirkadián ritmust megzavarja a fényhiány, csökken a boldogsághormonként ismert szerotonin szintje, változik a testünk által előállított dopaminadag.

Vannak olyan súlyos esetek, amikor szakorvos segítségét kell kérni, és csak az általa felírt antidepresszáns segít. Az enyhébb depressziót azonban a fény pótlásával is el lehet űzni, az ugyanis stimulálni tudja a szerotonin előállításáért felelős agyterületeket. Arra viszont figyelni kell, hogy ilyen esetben is kerüljük az ultraibolya sugárzást, mert az nem csak a nyári napozás során káros.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Elültetik a Férfi Felelősség fáját
  2017-11-05 14:19:22, vasárnap
 
  A Férfi Felelősség Fáját ültetik el Ajkán a Liliom parkban. Az ültetésen jelen lesz Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója.Az ajkaiszo.hu beszámolója szerint a Kárpát medencére kiterjedő akció szervezője a 2013 óta működő, mára 130 ezer fős létszámú Férfiak Klubja.

A klub tagjainak célja a családok megerősítése és az erkölcsi alapok helyreállítása, valamint az, hogy a férfi-nő szövetségnek megerősítése által társadalmi változást érjenek el. Tevékenységükkel a férfiak családi és társadalmi felelősségvállalásának, értékközpontú példamutatásának a fontosságára hívják fel a figyelmet.
A fát elültetés után gondozzák, amely jelképezi a férfi példamutatás társadalmi fontosságát, a család összetartását, a gyermekek nevelését és a jövő nemzedék számára élhető társadalom kialakítását. A Férfiak Klubja tevékenységét több tízezer fős női támogatói kör segíti.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Szintetikus hússal etetik az észak-koreaiakat
  2017-11-04 13:32:19, szombat
 
  hatalmas az éhínség
Mesterséges hússal próbálják helyettesíteni a valódi húsárut Észak-Koreában. Az országban óriási probléma az éhínség, rengeteg ember asztalára szinte soha nem kerül hús.Húsáruval teli hűtőket látogat Kim Dzsong Un, elégedetten - az észak-koreai állami televízióban sokszor látni ilyen és ehhez hasonló képeket. A valóság azonban nem ez. Rengeteg helyi csak a képernyőn lát valódi húst, a családok asztalára pedig nagyon ritkán kerül.
Sokan az úgynevezett ,,injogogit" eszik, ami lényegében szintetikus hús. ,,Ez a mesterséges hús helyettesíti az igazit. Először az utcai piacokon kezdték el árulni, mert a hús túl drága volt és az emberek nem tudtak annyit megengedni maguknak, amennyit szerettek volna. Úgy ettük ezt, hogy közben azt képzeltük, igazi húst eszünk" - mesélte újságíróknak egy nő, aki elmenekült a kommunista rezsimből, most észak-koreai élelmiszerboltot üzemeltet Szöulban.
Az ételt szójababpogácsából készítik, és magas protein tartalma miatt népszerű az éhínség sújtotta országban. Leginkább ősszel fogyasztják, akkor aratják ugyanis a szójababot. Az injogogit a félig illegális piacokon lehet beszerezni.
Azért kezdtem el árulni, mert remélem, hogy a két ország egyesül majd a közeljövőben, és jó, ha a déliek ismerik az észak-koreai kultúrát. Az egész családom le akart beszélni, de én hittem benne, hogy sikeres leszek az észak-koreai étellel" - magyarázta a disszidens.
Észak-Koreában óriási probléma az éhínség. A kormány csak a gazdagoknak és a jó kapcsolatokkal rendelkezőknek oszt élelmiszert. Mivel nem engedélyezik az élelmiszer-forgalmazás ellenőrzését, és az elmúlt évek során újabb szankciót léptek életbe az ország ellen, a probléma egyre nagyobb. Nemzetközi felmérések szerint öt emberből minden második éhezik Észak-Koreában.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Öngyilkos lett a 34 éves sorozatszínész Brad Bufanda
  2017-11-04 11:35:49, szombat
 
  Bufanda menedzsere a tragédia kapcsán arról beszélt, teljesen váratlanul érte, hogy a színész eldobta magától az életét, ugyanis egyáltalán nem tűnt lelkileg instabilnak, és drogügyei sem voltak soha.

A 34 éves sorozatszínészt a nézők leginkább a Veronica Mars 10 részéből ismerhetik, de játszott a CSI: Miami helyszínelőkben és a Days Of Our Lives szappanopera öt részében is.A TMZ arról ír, hogy Brad Bufanda egy Los Angeles-i ház tetejéről ugrott le, a földön fekvő test mellett találtak egy búcsúlevelet is.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 266 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 311 db bejegyzés
e év: 5337 db bejegyzés
Összes: 28701 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1031
  • e Hét: 9794
  • e Hónap: 76425
  • e Év: 1079389
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.