Regisztráció  Belépés
madlen23.blog.xfree.hu
Az élet legyen bármilyen mostoha, szeretni megtanit, de feledni soha....... CSIZA JÓZSEFNÉ
1955.09.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
Izőrzők-régi receptek.
  2013-01-15 13:35:44, kedd
 
 



Az ,,Ízőrzők" című műsor ötlete valamikor 2006-ban fogalmazódott meg bennünk. Szándékunk az volt, hogy a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett bemutassuk az adott települést, a környék kirándulási lehetőségeit, látnivalóit, értékeit, megkülönböztető figyelmet szentelve a hagyományőrző kézművesek, civil csoportok munkájának.
2007 elején, a Zala megyei Kustánszegen forgattuk az első epizódot, a Göcseji Falumúzeum segítőkész munkatársainak közreműködésével. Csodálatos, emlékezetes két nap volt, amit ott töltöttünk. Aranyos, kedves emberekkel dolgozhattunk együtt, élveztük a környezet szépségét. Soha nem felejtem el, hogy az első napon, a forgatás végeztével ellátogattunk azokra a helyszínekre, ami másnap várt még ránk. Ekkor kopogtattunk először Mariska néni ajtaján. Amint beléptünk, terített asztal látványa, ínycsiklandóan finom illatok, és egy csupa mosolyból álló néni fogadtak bennünket.

Kerüljenek beljebb, kedveskéim, már elkészítettem mindent - mondta, és az asztalhoz hívott bennünket.

De Mariska néni kedves, ezeket az ételeket majd csak holnap, kamera elott kellett volna elkészíteni! - mondtam én, egy nagy adag szorongással a gyomromban, hogy most mi lesz.

Nem baj, nem baj, majd holnap is megfozöm, de most jöjjenek, és kóstolják meg - hangzott a válasz egy csöppnyi rosszallás nélkül.

Így indult az ismeretségünk, és persze másnap az ételek újra elkészültek, bár a kukoricacipó sütése közben annyira belefeledkeztünk a beszélgetésbe, hogy a kenyér kicsit megégett, amin újfent jókat nevettünk. Ebből az ismeretségből aztán két év múlva egy újabb film született, amelynek már Mariska néni lett a főszereplője. Szívből ajánlom mindenkinek, aki jó tanácsra, útmutatásra, pozitív energiákra, feltöltődésre vágyik.
Az ,,Ízőrzők" pedig három év alatt egyre több nézőt vonz a képernyők elé, aminek természetesen mi, készítők örülünk talán a legjobban, és igyekszünk a bizalmat megszolgálni. Ezúttal ezzel az internetes naplóval, ahol közvetlenebbül tudunk olyan történeteket is megosztani Önökkel, amelyek a kamera mellett, forgatás közben zajlanak.






Link

Katt a linkre.
 
 
0 komment , kategória:  20. RECEPTEK-EGYÉB.  
Ágimamitól kaptam
  2013-01-15 13:32:24, kedd
 
  Ízőrzők - Boldog - receptek

Gölődin leves
Hozzávalók: 40 dkg krumpli, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál só, 25 dkg liszt. A leveshez 1 fakanálnyi sertészsír, 1 vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika.
A krumplit megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és puhára főzzük. Még forrón áttörjük. Amikor kicsit hűlt, hozzáadjuk a zsírt, a sót és a lisztet. Kemény tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán is átdolgozzuk, ujjnyi vékonyra kinyújtjuk, majd kisebb négyzetekre vágjuk. Sarkait összecsípjük, és gombócokat formázunk belőlük.
Lobogó forró vízben kifőzzük. Amikor a gölődinek feljöttek a víz tetejére, még további öt percig hagyjuk a vízben, hogy a közepük se maradjon nyers. Ekkor leszűrjük.
Egy kisebb leveses fazékban megolvasztjuk a zsírt, rákockázzuk a vöröshagymát, és pirosra pirítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, majd azonnal felöntjük a gombócok főzőlevével. Tálalásnál a levest és a gölődineket külön edényben tesszük asztalra.



Nagyrózsa
Hozzávalók: kb. 1 kg liszt, 10 db tojás, 1 liter tej, 1 evőkanál porcukor, a sütéshez 1 liter étolaj, és egy púpos evőkanál sertészsír. A tetejére porcukor.
A tojásokat tálba ütjük, és összekeverjük a porcukorral. Apránként hozzáadagoljuk a tejet, és annyi lisztet, hogy palacsinta tészta sűrűségű masszát kapjunk. Szűrőn átszűrjük, hogy ne legyen csomós.
Egy literes lábosba először csak fél liter olajat öntünk, és a zsírral együtt átmelegítjük. A nagyrózsa sütőformát belehelyezzük, és amikor már minden felforrósodott, akkor a vasat belemártjuk a tésztába. Vigyázzunk, hogy ne merüljön bele, mert akkor sütés után nem jön le a formáról a sütemény. Hirtelen átsül. Közben kicsit megrázogatjuk, majd az olajat lecsöpögtetjük róla, és tálcára helyezzük. A sütés során elvesztett étolajat folyamatosan pótoljuk. Amikor az összes rózsa kisült, porcukorral gazdagon megszórjuk a tetejét, és úgy kínáljuk.

Kisrózsa
Hozzávalók: 4 dl tejföl, 2 dkg élesztő, negyedzacskónyi sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, csipetnyi só, 30 dkg rétesliszt, 30 dkg búzaliszt, 2 tojás, fél liter étolaj, 1 púpos evőkanál sertészsír, néhány evőkanál baracklekvár, a tetejére porcukor.
A tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, sót, egy egész tojást, és a másik sárgáját. A kétféle liszttel tésztát gyúrunk belőle, amit alaposan kidolgozunk. Lisztezett gyúrótáblán cipót formázunk, amit egy rövid ideig pihentetünk.
Közben kis fazékba öntjük az étolajat, beletesszük a zsírt is, és felforrósítjuk.
A tésztát kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, és rózsa formájú szaggatóval kiszúrjuk. A megmaradt tojásfehérjébe belemártjuk az egyik ujjunkat, és a rózsa közepébe lyukat nyomunk. Ráhelyezünk még egy kiszaggatott formát, és lisztes kézzel középen összenyomjuk a kettőt. A fehérje összeragasztja a tésztákat. Forró zsiradékban kisütjük. Késre felszúrunk egy parafa dugót, és azzal lenyomva tartjuk a rózsák közepét, hogy ott mélyedés maradjon. Sütés közben átforgatjuk, hogy mindkét oldala szép piros legyen. Tálcára szedjük. Amikor az összes kisült, lekvárt teszünk a közepükbe, és gazdagon megszórjuk porcukorral.

Tepsis krumpli
Hozzávalók: 50 dkg krumpli, teáskanálnyi só, 2 evőkanál sertészsír, 1 kg kolbász és hurka, 15 dkg füstölt szalonna.
A krumplit megtisztítjuk, karikákra vágjuk, alaposan átmossuk.
Egy tepsit vastagon kikenünk zsírral. Az alját beterítjük a leszűrt krumpli karikákkal, sóval ízesítjük, majd ráhelyezzük a kolbász és hurkadarabokat.
A szalonnából hosszú csíkokat szeletelünk, kakastaréj szerűen bevagdossuk, és azt is a többi közé tesszük.
Sütőben szép pirosra, ropogósra sütjük.
Savanyúsággal kínáljuk.

Boldogi fehér káposzta
Hozzávalók: másfél kg hús: sertés dagadó, és csülök. 10-15 dkg rizs, 1 kg vágott savanyú káposzta, 1 púpos evőkanál sertészsír, 3 evőkanál liszt.
A húsokat besózzuk, és ebben 3-4 napig, hideg helyen állni hagyjuk.
Főzés előtt kis kockákra felszeleteljük, majd alaposan átmossuk. Amennyiben a káposzta túl savanyú, azt is átöblítjük.
Egy nagyobb fazék alját beterítjük a káposzta felével, rászedjük a lecsepegtetett húst, és befedjük a maradék káposztával. Annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje, és feltesszük főzni.
Egy óra múlva beleborítjuk az átmosott rizst. A káposzta főzőlevéből kiszedünk két merőkanálnyit, felolvasztunk benne egy kanál zsírt, és csomómentesre keverjük a liszttel. Amikor a rizs is puhára főtt, ezzel a habarékkal sűrítjük be a káposztát. Összeforraljuk, és máris tálalható.

Mancsos tészta
Hozzávalók: 50 dkg nagykocka tészta, 1 liter tej, 1 csapott evőkanál só, 2 tojás, 10 dkg cukor, 2 evőkanál rétesliszt, a tetejére porcukor.
A tésztának vizet forralunk. Sót szórunk bele, és kifőzzük benne a nagykockát. Amikor már puha, akkor átöblítjük, és leszűrjük.
A tojásokat felütjük, elkeverjük a cukorral. A tejet feltesszük a tűzre. Amikor már langyos, egy merőkanálnyit a cukros tojáshoz teszünk, és elhabarjuk benne a lisztet. Csomómentesre keverjük. A forró tejet ezzel sűrítjük be. Az összefőtt mancsot levesszük a tűzről, és lehűtjük.
Tálalásnál külön edénybe tesszük a kifőtt tésztát és a mancsot (krémet). Mindenki ízlés szerint szedhet a tányérjába, és tovább édesítheti porcukorral.
 
 
0 komment , kategória:  20. RECEPTEK-EGYÉB.  
Ágimamitól kaptam
  2013-01-15 13:30:37, kedd
 
 



Ízőrzők - Harta - receptek





Kakaskirály rétestésztában
Hozzávalók: egy megtisztított, feldarabolt kakas, 2 fej vöröshagyma, 3 evőkanál sertészsír, 1 púpos evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál só, 3 gerezd fokhagyma, 4 dl tejföl, 10 dkg liszt. A réteshez: 40 dkg félfogós liszt, 1 tojás, 1 csapott teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír a tésztába, további 2-3 evőkanálnyi a locsoláshoz, és a kenéshez.
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy nagyobb lábosban, sertészsíron üvegesre pároljuk. Először csak kevés vizet öntünk rá, hogy sűrűbb legyen a szaftja. Hozzákeverjük a kakas húst, felöntjük kb. egy liternyi vízzel, és fedő alatt főzzük, amíg felforr. Ekkor fűszerezzük őrölt paprikával, borssal, sóval, fokhagymával. Lassú tűzön másfél-két órán át puhítjuk.
Közben elkészítjük a rétest. A lisztet a tojással, négy deci langyos vízben feloldott sóval kidolgozzuk. Hozzádagasztunk kevés zsírt is. Amikor már teljesen sima a tészta, lisztezett gyúródeszkán is alaposan meggyúrjuk. Letakarjuk, és legalább 20 percig pihentetjük.
A megfőtt kakaspörköltből a húst kiszedjük, kicsontozzuk, és húsdarálón ledaráljuk. Egy merőkanálnyi szafttal elkeverjük, hogy ne legyen túl száraz a töltelék. Félretesszük, hogy teljesen kihűljön.
A megpihent tésztát sodrófával kicsit megnyújtjuk, és újabb tíz percig pihentetjük.
A pörköltszaftot a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk.
A rétest lisztezett terítőn széthúzzuk. A szélét legombolyítjuk. Sertészsírt melegítünk, azzal locsoljuk a tésztát, felhajtjuk a széleit, töltelékkel kiadósan megszórjuk, és feltekerjük. Kizsírozott tepsibe tesszük, a tetejét is átkenjük olvasztott zsírral. Előmelegített sütőben megsütjük. Rézsútosan szeleteljük. Szafttal, és ízlés szerint tejföllel locsolva kínáljuk.

Rétes leves
Hozzávalók: 1 fakanálnyi sertészsír, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 2 kávéskanál őrölt kömény, 1 teáskanál só, a rétes legombolyított széle.
Sertészsírban világosra pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk paprikával, és azonnal felengedjük egy liternyi vízzel. Köménnyel, sóval ízesítjük, és felforraljuk.
A rétestésztát átdolgozzuk, kicsit megnyújtjuk, és pár percig pihentetjük. Lisztezett abroszon széthúzzuk, olvasztott zsírral meglocsoljuk a tetejét, feltekerjük, zsírozott tepsibe tesszük, és ropogósra sütjük. Kicsit hűtjük, feltördeljük, beletesszük a köményes levesbe, és azonnal fogyasztjuk.

Hartai zsiványpecsenye
Hozzávalók: 8 szelet sertéskaraj, 40 dkg rizs, 2,5 dl étolaj, só, 10 dkg liszt, 3 teáskanál őrölt feketebors, 6 gerezd fokhagyma, fél liter, lehetőleg házi lecsó (frissen is elkészíthetjük), 20 dkg üveges, vagy előpárolt zöldbab, 40 dkg csípős kolbász.
Lábosban fél dl étolajon megpirítjuk a rizst. Felöntjük hét dl vízzel, ízlés szerint sózzuk, felforraljuk, maximum kétszer átkeverjük, lefedjük, és betesszük a sütőbe. Mire a hús elkészül, a rizs is megpuhul.
A hússzeleteket kiklopfoljuk, és lisztben átforgatjuk. Serpenyőben két decinyi étolajon mindkét oldalán átsütjük. Másik edénybe áttesszük, három deci vizet öntünk alá, őrölt borssal, sóval, és apróra vágott fokhagymával fűszerezve, fedő alatt puhára pároljuk.
A harmadik serpenyőbe beleöntjük a lecsót és a zöldbabot. A kolbászt vékony karikákra vágjuk, hozzákeverjük, és összesütjük.
Tálalásnál a rizs mellé helyezünk két szelet húst, és az egészet gazdagon beborítjuk kolbászos lecsóval.

Főtt bundás kenyér
Hozzávalók: fél kg szikkadt kenyér, 15 dkg liszt, só, 2 evőkanál sertészsír, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 teáskanál őrölt pirospaprika.
A kenyeret felszeleteljük, a haját levágjuk. 3-4 szelet belét összemorzsoljuk. A lisztet csipetnyi sóval, és annyi vízzel csomómentesre kikeverjük, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Közben nagyobb lábosban, kevés sóval vizet forralunk. Egy serpenyőben zsíron megpirítjuk a kenyérmorzsát. A petrezselymet apróra vágjuk, és rászórjuk. Sózzuk, és levesszük a tűzről. A kenyérszeleteket a lisztes habarásban megforgatjuk, és a lobogó vízben hirtelen kifőzzük.
A morzsára őrölt paprikát szórunk, és rászedjük a bundás kenyereket. Megforgatjuk benne, és már fogyasztható is.

Pandúr gulyás
Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár, 50 dkg vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, 2 dl étolaj, 70 dkg gomba, 60 dkg sertésvelő, 2 csokor petrezselyem, őrölt feketebors, őrölt kömény, 3 babérlevél, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 csapott evőkanál csípős paprika, só, 6 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem gyökere, 1 kg burgonya, 4 dl tejföl, 1 evőkanál mustár.
A marhahúst kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra szeljük. Kiveszünk belőle 30 dekát, és sertészsíron üvegesre pirítjuk. A maradék hagymát elfelezzük, és két külön serpenyőben, 1-1 dl étolajon pirítjuk. Közben a gombát szeletekre vágjuk, és az egyik edénybe, a hagymához keverjük. A zsíron megdinsztelődött hagymához hozzákeverjük a marhahúst, az utolsó serpenyőbe pedig az előre átmosott velő kerül. A petrezselymet apróra vágjuk, és a párolódó gombához keverjük. Mindkét serpenyőbe szórunk őrölt borsot, sót, ezzel a gomba és a velő el is készült. A lábszár alá 1-2 deci vizet öntünk, beledobjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, és legalább egy-másfél óráig pároljuk. A sárgarépát, petrezselyem gyökeret és krumplit megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A majdnem puha lábszárpörköltet fűszerezzük 1 teáskanálnyi őrölt borssal, köménnyel, babérlevéllel, csemege-és csípős paprikával, felöntjük fél liter vízzel, és amikor felforrt, a darabokra vágott zöldségeket is beletesszük. Amikor ezek is megpuhultak, akkor hozzákeverjük a gombát és a velőt. Legvégül még a tejfölt és mustárt adunk hozzá.

Kútkifli
Hozzávalók: 55 dkg liszt, 20 dkg sertészsír, 3 tojás, 4 dl tejföl, 1 dl tej, 1 teáskanál cukor, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 citrom héja. A töltelékhez cukorral, kevés tejjel, citromhéjjal összefőzött darált dió, sűrű szilva-vagy baracklekvár, a sütik tetejére kristálycukor.
A langyos tejbe szórunk kevés cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztbe beletesszük a zsírt, enyhén megsózzuk, és hozzáadjuk a megkelt élesztős tejet. Összegyúrjuk három tojás sárgájával, tejföllel, és a citrom reszelt héjával. Liszttel leszórjuk a tetejét, lefedjük a tálat, és hűtőszekrényben legalább egy órán át kelesztjük.
A megpihent tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra. Derelyevágóval négyzetekre vágjuk, és a közepükbe diós-és lekváros tölteléket halmozunk. Feltekerjük, a tetejüket tojásfehérjével átkenjük, és kristálycukorba mártjuk. Kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, ott még 10-15 percet pihentetjük, és előmelegített sütőben 20-30 perc alatt kisütjük. Készíthetjük mákos töltelékkel is.

 
 
0 komment , kategória:  20. RECEPTEK-EGYÉB.  
Ágimamitól kaptam
  2013-01-15 13:29:05, kedd
 
  Ízőrzők - Rátka - receptek

Reggeli (Tunki)
Hozzávalók: 30 dkg füstölt szalonna, 7 dl tej, 2 evőkanál liszt, 1 púpos teáskanál őrölt fűszerpaprika, ízlés szerint só.
A szalonnát hosszú, nagyobb darabokra felvágjuk, és serpenyőben, lassú tűzön kisütjük a zsírját. Tányérba szedjük, a zsír nagyobbik részét pedig félretesszük, de egy keveset hagyunk a serpenyőben is.
Közben a lisztet a paprikával összekeverjük, és apránként 2-3 dl tejjel hígítjuk. Csomómentesre kidolgozzuk.
A megmaradt tejet a serpenyőbe öntjük, felforraljuk, és a lisztes mártással besűrítjük. Ízlés szerint sózzuk, és összefőzzük.
A kisült szalonnával, és kenyérrel tesszük az asztalra. Azért nevezik tunkinak, mert a kenyeret belemártogatva szokták fogyasztani.
A tunkihoz a szalonnát apró kockákra vágva is ki lehet sütni, és akkor benne maradhat a mártásban, illetve tej helyett készíthető tejföllel is.

Pácolt húsleves (2 fogásos ebéd)
Hozzávalók: a páchoz: só, 1 fej fokhagyma, 70 dkg kövér sertéshús. A levesbe: 3 sárgarépa, 1 karalábé, 1 paprika, maroknyi petrezselyem zöldje, és zeller levele, 2 petrezselyem gyökér, 1 vöröshagyma, 15-20 szem egész bors. A töltelékhez: 1 vöröshagyma, 1 dl étolaj, 3-4 szelet kenyér, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál só, kis csokornyi petrezselyem zöldje, 3 tojás. A főtt salátához: 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej saláta, 2 teáskanál só, 1 evőkanál ecet, 3 teáskanál cukor. A nokedlihoz: 2 nagyobb krumpli, 15 dkg liszt, a főző lébe só. A körethez: 1 kg krumpli, só.
A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, langyos vízbe beáztatjuk. A húst alaposan besózzuk, és a páclébe tesszük. Ebben két hétig érleljük, közben néhányszor megforgatjuk.
A főzés napján a húst a pácléből kivesszük, és másfél liter vízzel feltesszük főni. Amikor a leves felforrt, a habját leszedjük, és a megtisztított zöldségeket beletesszük. Szórunk rá egész borsot, és lassú tűzön három órán át főzzük.
Közben elkészítjük a pácolt hús mellé való tölteléket. A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és olajban üvegesre pároljuk. A kenyeret vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, és a hagymás zsírba morzsoljuk. Őrölt borssal, apróra vágott petrezselyem zöldjével, és sóval ízesítjük. Hozzákeverjük a tojásokat, hogy jó állaga legyen. Műanyag fóliát olajjal megkenünk, és a massza felét ráhalmozzuk. Rudat alakítunk belőle, majd a folpackot szorosan rátekerjük, nehogy kifolyjon a töltelék. A maradék anyagot egy másik rúdnak ugyanígy készítjük el. Mindkettőt a félig megfőtt levesbe helyezzük.
A főtt salátához a szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírjára sütjük. A salátát megtisztítjuk, megszórjuk sóval, összekeverjük, és egy kicsit állni hagyjuk.
A szalonnát felöntjük 7 dl vízzel, ízesítjük evőkanálnyi ecettel, cukorral. Amikor már forr, belekeverjük a salátát, és összefőzzük vele. Akkor kész, amikor összeesik a saláta. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
Levesbetétet készítünk. A krumplit lereszeljük, és liszttel összekeverjük. Sós vizet forralunk, deszkáról, kanállal ebbe szaggatjuk a nokedliket.
A körethez a krumplit megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, és sós vízben kifőzzük. Amikor megpuhult leszűrjük, és összetörjük.
A megfőtt levest leszűrjük. Krumplis nokedlivel, és a megfőtt zöldségekkel tesszük az asztalra.
Második fogásként a pácolt húst és a töltelékeket felszeleteljük, tört krumplival, és főtt salátával kínáljuk.

Rátkai palacsinta
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 kisebb fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 evőkanál étolaj, 1 teáskanál só, fél kg liszt, fél liter tej, a sütéshez étolaj.
A hagymát és a krumplit lereszeljük, beleütjük a tojást, hozzáöntjük az olajat, sózzuk, majd apránként simára keverjük liszttel és tejjel. A palacsintasütőt előmelegítjük, kiolajozzuk, és egy merőkanálnyi masszát szétterítünk az aljában. Kanál segítségével elegyengetjük, és mindkét oldalát szép színesre sütjük.
Négyfelé hajtva kínáljuk.

Klopfolt pecsenye
Hozzávalók: 1 kg borjúhús, só, 1 fej fokhagyma, 3 vöröshagyma, 10 szem egész feketebors, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 dl étolaj, 2 babérlevél, 2 teáskanál ecet, 2 evőkanál sertészsír. Köretnek 1 kg krumpli, só.
A borjúhúst a főzés előtti nap felszeleteljük, kiklopfoljuk, enyhén besózzuk, és bepácoljuk. Egy tál alját megszórunk vágott vöröshagymával, és fokhagymával, egész borssal, őrölt borssal, és kevés olajat öntünk rá. Erre helyezzük az első sor borjúhúst, aminek a tetejét is ugyanúgy ízesítjük. Több sorban folytatjuk a rétegezést addig, míg a hús elfogy. Közben közétesszük a babérlevelet, és 1 teáskanálnyi ecettel is meglocsoljuk. Az edényt letakarva, egy éjszakán át hűtőszekrényben tartjuk.
Másnap egy serpenyőt vastagon kikenünk zsírral, az aljába a pácból kikotorjuk a hagymát, és arra helyezzük a hússzeleteket. Utólag még egy teáskanálnyi ecettel ízesítjük, felöntjük egy dl vízzel, és fedő alatt addig pároljuk, míg megpuhul. Párolás közben átforgatjuk, és zsírjára sütjük.
A krumplit megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ezt kínáljuk a borjúpecsenye mellé.

Szalonnás káposzta
Hozzávalók: 50 dkg füstölt oldalas, 50 dkg füstölt szalonna, másfél kg savanyú káposzta, 2 marék gersli (árpagyöngy).
A káposztát, amennyiben nagyon sós, vízben kicsit kiáztatjuk, lecsepegtetjük. Egy nagyobb lábos alját beterítjük annyival, hogy befedje. A szalonnát vékonyabb darabokra vágjuk, és körben felrakjuk az alapra. Újabb sor káposzta következik, rá a felszeletelt füstölt oldalas, majd ismét káposzta. A tetejére tesszük az átmosott gerslit. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és kb. 2 óráig főzzük. Amikor a hús átpuhult, lehet tálalni. Kenyérrel kínáljuk.

Tejfölös lángos
Hozzávalók: (2 kisebb sütő tepsihez) 70 dkg liszt, 2-3 dl tej, 1 teáskanál só, 3 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 1 tojás sárgája, 1 dl étolaj, 1 liter tejföl, 14 evőkanál kristálycukor.
A langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kevés lisztet szórunk bele, és hagyjuk megkelni.
A lisztbe beletesszük a tojás sárgáját, a sót, fél dl étolajat, 2 evőkanál cukrot, és a felfutott élesztővel együtt lágy tésztát készítünk belőle. Szép simára kidolgozzuk, a tetejét liszttel megszórjuk, és konyharuhával letakarva, meleg helyen fél óráig kelesztjük.
Közben két kisebb tepsit étolajjal kikenünk.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán kettéválasztjuk, egyenként tepsi nagyságúra szétsodorjuk, de kézzel is alakíthatjuk. Beletesszük a sütőformába, és kicsit az oldalára is felhúzzuk a lángost. Egy tepsibe fél liter tejfölt öntünk, amit szétterítünk a tésztán, végül kb. 7 evőkanálnyi kristálycukorral megszórjuk a tetejét. Kicsit még pihentetjük, majd előmelegített sütőben kisütjük. Nagy kockákra vágva kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  20. RECEPTEK-EGYÉB.  
Ágimamitól kaptam
  2013-01-15 13:24:55, kedd
 
  Ízőrzők - Szentgál - receptek

Savanyú tojás
Hozzávalók: Egy fakanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, őrölt pirospaprika, só, 2,5 deci tej, 4 tojás, ecet.
A sertészsírban 1 evőkanál lisztet lepirítunk, keverünk bele kevés őrölt pirospaprikát, felengedjük 2 pohár vízzel, felforraljuk, és ízlés szerint megsózzuk.
Egy újabb evőkanál lisztet kevés tejjel simára keverünk, további két dl tejjel (vagy tejföllel) apránként felhígítjuk, és a levesbe keverjük. Felforraljuk, és egész tojásokat ütünk bele. Addig főzzük, míg a tojások elkészülnek. Tálalásnál ecettel ízesíthetjük.

Nyelve leves
Hozzávalók: 1 sertésnyelv, szív és tüdő. 4 sárgarépa 3 petrezselyem gyökér, 1 vöröshagyma. Néhány szem egész bors, 1 babérlevél, ízlés szerint só.
A rántáshoz 1 fakanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, kevés őrölt pirospaprika.
A nokedlihez 1 tojás, csipetnyi só, 1 evőkanál étolaj, és megfelelő mennyiségű liszt.
A húsokat kockákra vágjuk. Alaposan átmossuk, és leveses fazékba, bő vízbe szedjük. A sárgarépát, petrezselyem gyökeret, és vöröshagymát kockákra vágva hozzáadjuk. Fűszerezzük egész borssal, babérlevéllel és sóval, majd kb. 1 órán át főzzük. Amikor már megpuhultak a belsőségek és a zöldség is, rántást készítünk.
A sertészsírt felolvasztjuk, zsemleszínűre pirítjuk benne a lisztet, belekeverjük a fűszerpaprikát, és azonnal lehúzzuk a tűzről, nehogy a paprika megkeseredjen. A levesből kivett lével felengedjük, és a levesbe főzzük.
Levesbetétként nokedlit készítünk hozzá. A tojást elkeverjük csipetnyi sóval, étolajjal, és annyi liszttel, hogy nokedli tészta sűrűségű masszát kapjunk. Vágódeszkára teszünk belőle, és késsel szaggatjuk a levesbe. Amikor a nokedlik megfőnek, a levest is tálalhatjuk.
Aki szereti, ecetet, vagy tejfölt is tehet bele.

Falatos
Hozzávalók: 30 dkg liszt, csipetnyi só és cukor, 3 dkg élesztő, langyos víz. A tészta kidolgozásához liszt, a tepsihez és a falatos tetejének kenéséhez sertészsír. 15 dkg dió, ízlés szerint kristálycukor. A pirításhoz 10 dkg zsír.
A sütő tepsit kizsírozzuk. Langyos vízbe kevés cukrot szórunk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet csipetnyi sóval és a megkelt élesztős vízzel összedagasztjuk. Jól kidolgozzuk.
A tésztát kilisztezett gyúródeszkára borítjuk, hosszú pálcikákat sodrunk belőle, ezeket feltekerjük, mint a csigát, és a tepsibe tesszük. Tetejüket zsírral átkenjük, és pihentetjük, amíg szépen megkelnek.
Előmelegített sütőben kisütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Közben megdaráljuk a diót, és összekeverjük cukorral. 2-3 deci vizet kevés sóval felforralunk, 10 dkg zsírt felolvasztunk.
A kihűlt tésztákat kockákra vágjuk, és szűrőkanállal először megmerítjük a forró vízben, majd lecsurgatjuk, és kissé átpirítjuk a zsírban. Cukros diót szórunk rá, de túrósan, mákosan is készíthetjük.

Nyers krumplis nokedli
Hozzávalók: 3 kisebb fej vöröshagyma, 10 dkg sertészsír, 5 közepes nagyságú krumpli, 2 tojás, só, liszt, tejföl, túró.
A vöröshagymákat megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és a zsírban szép világosbarnára pirítjuk.
A krumplikat megtisztítjuk, és nyersen lereszeljük. Beleütjük a 2 tojást, kissé megsózzuk, és annyi liszttel elkeverjük, hogy nokedli állagú tésztát kapjunk.
Lobogó sós vízbe szaggatjuk, és kifőzzük. Leszűrjük, átöblítjük, és a szépen megpirult hagymával elkeverjük. Fogyaszthatjuk tejföllel, és túróval is.

Káposztás lepény
Hozzávalók: két kg krumpli, 3-4 dkg só, 15 dkg sertészsír, 4 tojás, egy kg liszt. A tepsi kikenéséhez zsír. A káposztás töltelékhez három kg káposzta, 10 dkg zsír, só, ízlés szerint őrölt feketebors. A lepény kenéséhez három dl tejföl.
A káposztát lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk. Amikor a levét kiengedte, kinyomkodjuk, majd felolvasztott zsíron sóval és őrölt feketeborssal megpároljuk.
A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és krumplinyomón átnyomjuk, kicsit hűlni hagyjuk. Teszünk bele sót, sertészsírt, és összedolgozzuk. Beleütjük a tojásokat és az egészet jól átnyomkodjuk. Hozzádagasztjuk a lisztet is.
A tepsit kizsírozzuk.
A tésztát alaposan meglisztezett gyúródeszkára borítjuk, és ott is jól átdolgozzuk. Ebből a mennyiségből 4 rúd készíthető, ezért négy bucit formázunk belőle. Ezeket egyenként kisodorjuk, párolt káposztával bőségesen megszórjuk, felcsavarjuk, mint a rétest, és tepsibe rakjuk. Amikor már mind a négy rúd a tepsibe került, a tetejét gazdagon megkenjük tejföllel, hogy finom, gyenge maradjon a tészta. Még sütés előtt felszeleteljük, és úgy tesszük a jól előmelegített sütőbe.

Nudli
Hozzávalók: 1 adag a káposztás lepény tésztájából, 25 dkg zsemlemorzsa, egy dl étolaj, só, fahéj, kristálycukor.
A nudli tésztája azonos a káposztás lepényével, ezért megtehetjük azt, hogy ha lepényt készítünk, akkor a négy buciból egyet nudli készítéséhez használunk fel. Amennyiben külön készítjük, akkor a lepény tésztamennyiségének negyedét véve készítjük el a nudlit.
A zsemlemorzsát az étolajban szép barnára pirítjuk.
A tésztát kinyújtjuk, csíkokra sodorjuk, majd kis nudlinyi darabokra vágjuk. Egyenként kézzel kissé megsodorjuk, hogy szép formájuk legyen.
Vizet forralunk, kevés sót hintünk bele, és ebben főzzük ki kisebb adagokban a tésztát. Szűrőkanállal kiszedjük, leöblítjük, kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk, majd pirított zsemlemorzsával összekeverjük. Fahéjas cukorral ízlés szerint megszórjuk. Mákkal, vagy cukor nélkül is fogyaszthatjuk.

Töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, só, 2 tojás, 1 sütőpor, két dl tejföl, 20 dkg zsír, kevés tej. 30 dkg darált töpörtyű, a pogácsák kenéséhez 1 tojás sárgája, a tepsi kenéséhez zsír.
A lisztben elkeverjük a sütőport, beletesszük a sót, a tojásokat, a tejfölt és a zsírt, és jól összedolgozzuk. Amennyiben szükséges, még kevés tejjel lazíthatjuk a tésztát. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, a tetejére halmozzuk a darált töpörtyűt, szépen elegyengetjük, majd négy oldalról felhajtjuk a széleket. Újra kisodorjuk, majd ismét hajtogatjuk, és sodorjuk. Ezt a folyamatot 3-4-szer meg kell ismételni, hogy szép réteges tésztát kapjunk. Pogácsaszaggatóval bemintázzuk a tetejét, és kiszaggatjuk. A pogácsákat kikent sütőlapra helyezzük, tetejüket tojás sárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
Letakarva napokig eltartható.

 
 
0 komment , kategória:  20. RECEPTEK-EGYÉB.  
Ágimamitól kaptam
  2013-01-15 13:24:12, kedd
 
  Ízőrzők - Tihany - receptek

Petyeg (halleves)
Hozzávalók: 2 kanál sertészsír, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, 2 nagyobb burgonya, egy szál sárgarépa és petrezselyem gyökér, 2 babérlevél.
Haldarabok: főleg keszeg feje, farka - kb. egy kg.
A haldarabokat besózzuk. A burgonyát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A gyökérzöldségeket megtisztítjuk, és karikákra szeleteljük.
Egy nagyobb fazékban felolvasztjuk a zsírt. A vöröshagymát apró kockákra vágva a zsírra tesszük. Megsózzuk, és üvegesre pároljuk. A tűzről félrehúzva 2 teáskanál őrölt pirospaprikával összekeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a karikákra vágott petrezselymet és sárgarépát, és egy kicsit összepároljuk, megpörköljük.
Felöntjük egy liter vízzel, babérlevéllel ízesítjük, és a még hideg lébe rakjuk a haldarabokat, így nem fog szétesni. Enyhén megsózzuk, és lassú tűzön készre főzzük.

Sült garda
Hozzávalók: egy kg friss, tisztított garda, fokhagyma gerezdek, sertészsír, só, őrölt fűszerpaprika. A pároláshoz káposztalevelek.
A gardák mindkét oldalára tihanyi szokás szerint 72-szer beirdaljuk, hogy az y szálkákat átvágjuk. A gerinc mentén nyársra húzzuk, erre a célra a legjobb a szelence (vadorgona) vesszője. Mindegyik halat alaposan bedörzsöljük fokhagymával, enyhén megkenjük zsírral, alaposan besózzuk, és fűszerpaprikával megszórjuk. Szőlővenyige parazsán sütjük. Amikor már szép pirosra sült a garda mindkét oldala, akkor egy kosarat káposztalevelekkel kibélelünk, belerakjuk a halat, és a tetejét is befedjük káposztával, hogy saját gőzében párolódjon készre a garda.

Töltött csuka
Hozzávalók: Egy kb. 2 kg-os, megtisztított csuka, sertészsír, fokhagyma, 30 dkg húsos szalonna szelet.
A töltelékhez: 10 dkg párolt rizs, 2 teáskanál párolt vöröshagyma, 7 dkg gomba, csipetnyi só, és őrölt fehérbors, friss majoránna, kakukkfű, petrezselyem zöldje, 2 tojás sárgája.
A májas raguhoz: a csuka mája, 10 dkg csirkemáj, 1 evőkanál sertészsír, csipetnyi őrölt fehérbors, só, őrölt pirospaprika.
A körethez egy kg előfőzött burgonya.
A csuka gerincét belülről kivesszük, a húsát megsózzuk, és apróra vágott fokhagymával jól bedörzsöljük.
Elkészítjük a tölteléket. A párolt rizst és vöröshagymát összekeverjük, hozzáadjuk a gombát, és enyhén megsózzuk. Fűszerezzük friss majoránnával, kakukkfűvel, petrezselyem zöldjével, őrölt fűszerpaprikával, és őrölt fehérborssal. Jól összedolgozzuk.
A csuka máját és a csirkemájat apró darabokra vágjuk, és kevés zsíron megdinszteljük. Fűszerezzük őrölt fehérborssal, csipetnyi sóval, és őrölt pirospaprikával.
A májas ragut a fűszeres rizsbe öntjük, beletesszük a tojások sárgáját, és alaposan összekeverjük.
Egy méretes tepsit kizsírozunk. A csuka hasüregét megtöltjük a májas rizzsel. A halat beletesszük a tepsibe, kicsit kívülről is átkenjük zsírral, beborítjuk szalonna szeletekkel, és mellérakjuk a burgonyaszeleteket, hogy a pecsenye levében, azzal együtt süljön ropogósra.

Ecetes hal
Hozzávalók: 4-5 db keszeg, só, sertészsír, liszt, őrölt fűszerpaprika.
Az ecetes léhez 2 fej vöröshagyma, 4 fokhagyma, 3 babérlevél, 1 csapott evőkanál cukor, csipetnyi só, egy liter víz, 2-3 evőkanál ecet, pár szem egész bors és szegfűbors.
A megtisztított keszegeket alaposan beirdaljuk, kisebb darabokra vágjuk, és kívül-belül megsózzuk. Egy nagyobb serpenyőben nem túl sok zsírt olvasztunk. Paprikás lisztet készítünk, ebben forgatjuk meg a halszeleteket. Kívül-belül gondosan megszórjuk liszttel, majd forró zsírban mindkét oldalukat jól átsütjük.
Miközben sül a hal, elkészítjük a páclevet. A vöröshagymát karikákra vágjuk, hozzádaraboljuk a fokhagymát is. Beledobjuk a babérleveleket, a cukrot, a sót, és az egészet felöntjük vízzel. Ecettel ízesítjük, fűszerezzük egész borssal és szegfűborssal, és felforraljuk.
Nagyobb tálba szedjük a kisült halszeleteket, annyi ecetes-fűszeres forró levet merünk rá, hogy ellepje, és ebben 2-3 napig állni hagyjuk, hogy teljesen átpácolódjon.

Lábatlan
Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 2 tojás, két dl tejföl, 20 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna. A tetejére cukros darált dió. A tepsi előkészítéséhez sertészsír, kevés liszt.
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgákat porcukorral kikeverjük, és hozzáadjuk a tejfölt. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, és a tejfölös masszába vegyítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és lazán a masszához keverjük.
Kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, a tetejét cukros dióval gazdagon megszórjuk, és készre sütjük.

Habos kávé
Hozzávalók: fél liter víz, 4 evőkanál cikória kávé, fél liter tej, ízlés szerint méz.
A vizet felforraljuk, habverővel folyamatosan verve hozzáadjuk a cikóriakávét, majd kicsit állni hagyjuk, hogy leülepedjen. Egy másik edényben felforraljuk a tejet, és folytonosan tovább verve, hozzáadjuk a kávét. Habosra verjük, kávéspoharakba öntjük, és ízlés szerint mézet csurgatunk a tetejére.
Nagyon finom a lábatlannal együtt!
 
 
0 komment , kategória:  20. RECEPTEK-EGYÉB.  
Ágimamitól kaptam
  2013-01-15 13:23:04, kedd
 
  Ízőrzők - Kustánszeg - receptek

Savanyú bürkés borsóleves
Hozzávalók: 2 marék tarkabab, 20 dkg füstölt sertésbőrke, 2-3 db hegyes pirospaprika, 1 vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma. Ízlés szerint só, 2-3 babérlevél, őrölt feketebors.
A rántáshoz 1 fakanál sertészsír, 2 kanál liszt, fűszerpaprika. A tálaláshoz ecet.
A tarkababot és a bőrkét előző este beáztatjuk. Másnap mindkettőt leveses fazékba szedjük, és bőséges vízben feltesszük főni. Ízesítjük paprikával, vöröshagymával, fokhagymával. Beledobjuk a babérleveleket, sózzuk, és őrölt feketeborssal megszórjuk. Lassú tűzön kitartóan főzzük.
Amikor a bab már megpuhult - ezt megállapíthatjuk abból is, hogy a bab már nem zörög a fazékban -, rántást készítünk. A sertészsírt liszttel zsemlyeszínűre pirítjuk, megszórjuk fűszerpaprikával, és azonnal felengedjük vízzel, hogy a paprika ne keseredjen meg. A levesbe öntjük, és összeforraljuk.

Tálalás előtt két evőkanál ecettel kicsit savanykás ízt adhatunk a levesnek.
Krumpli prósza
Hozzávalók: 6-7 db nagyobb krumpli, 15 evőkanál aludttej, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, só, 10 dkg liszt.
A tészta tetejére és a tepsi kikenéséhez sertészsír, kevés liszt.
A krumplit megtisztítjuk, és lereszeljük. Az aludttej felét hozzákeverjük, nehogy a krumpli megbarnuljon. A vöröshagymát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A sertészsírban üvegesre pároljuk, és a krumplira öntjük. Megsózzuk, majd a liszttel, és az aludttej másik felével összekeverjük.
A sütő tepsit (vagy két normál tepsit) kizsírozunk, megszórjuk liszttel, beleöntjük a masszát. Tetejét olvasztott zsírral meglocsoljuk, és előmelegített sütőben sütjük.

Toros káposzta
Hozzávalók: Egy kg sertéstarja és sertésfarok, másfél kg savanyú káposzta, egy kis fej vöröshagyma, 1 csípős paprika.
A rántáshoz 3 fakanál sertészsír, 1 merőkanál liszt, két fakanál pirospaprika, fél liter házi paradicsom.
Egy nagyobb fazékba beletesszük a levéből kinyomott savanyú káposztát, ráhalmozzuk a kisebb darabokra vágott húsokat. Felöntjük annyi vízzel, hogy mindezeket ellepje. A tetejére szeleteljük a vöröshagymát, és fedő alatt elkezdjük főzni. Közben beledobjuk a csípős paprikát, és tovább rotyogtatjuk.
A rántáshoz felolvasztjuk a zsírt, összekeverjük a liszttel, és világos zsemlyeszínűre pirítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük paradicsompürével, és vízzel. Összefőzzük a káposztával.
Friss, ropogós kenyérrel fogyasztjuk.

Kelt rétes
Hozzávalók: A rétestésztához: 6 púpos merőkanál liszt, csipetnyi só, 1 evőkanál kristálycukor, 5 dkg élesztő, kb. négy dl langyos tej, 3 tojás, fél dl étolaj, a kidolgozáshoz liszt.
Túró töltelékhez: 50 dkg házi túró, 3 tojás, citromhéj, 3 evőkanál kristálycukor, három dl tejföl.
Dió töltelékhez: 30 dkg darált dió, 4 evőkanál kristálycukor, 1 vaníliás cukor.
Mák töltelékhez: 30 dkg darált mák, 4 evőkanál porcukor, 1 vaníliás cukor, reszelt citromhéj.
A tejet langyosra melegítjük, a lisztet tálba szitáljuk, megsózzuk, és fészket készítünk a közepébe. Ebbe először cukrot, majd az élesztőt tesszük, és két dl tejet csurgatunk rá. Amikor megkelt, a többi tejjel, a tojásokkal, és az étolajjal alaposan kidolgozzuk.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és 3 cipót formázunk belőle. Abrosszal letakarva kelesztjük. Közben elkészítjük a töltelékeket. A túrós réteshez a túróba belekeverjük a tojások sárgáját, a citromhéjat, a cukrot.
A diós és a mákos tölteléket is előkészítjük.
A túrós tölteléknél megmaradt tojásfehérjéket habverővel felverjük, és tejföllel összekeverjük.
A megkelt cipókat egyenként, lisztezett abroszon szétnyújtjuk. Tetejét olvasztott zsírral meglocsoljuk, töltelékkel megszórjuk. A tetejére tojáshabos tejfölt locsolunk, két oldalról feltekerjük, és zsírozott tepsibe helyezzük. A rudak között is megkenjük olvasztott zsírral, és a tepsiben még kelesztjük egy kicsit.
Sütés előtt a tetejét gazdagon átkenjük tejföllel, és előmelegített sütőben megsütjük. A tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, utána szeleteljük.

Tejfölös répaleves
Hozzávalók: 10 dkg tarkabab, 20 dkg savanyított kerekrépa (ebben van egész feketebors, babérlevél, és paprika is). 50 dkg sertéscomb, 4 gerezd fokhagyma, só, fél liter paradicsomlé. A habaráshoz 3 evőkanál liszt, kevés tej, és két dl tejföl.
A babot a főzés előtti este beáztatjuk.
A savanyú répát először leforrázzuk, leszűrjük, majd hideg vizet borítunk rá, és ezt is leöntjük róla.
A sertéscombot apró kockákra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A savanyú répát felengedjük hideg vízzel, beletesszük a húst, a leszűrt babot, és a kis kockákra vágott fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk. Lassú tűzön főzzük, amíg minden megpuhul.

Ekkor paradicsomlével felengedjük, és tejes-tejfölös habarással besűrítjük.
Kukoricacipó
Hozzávalók: 4 púpos evőkanál búzaliszt, 2 púpos evőkanál kukoricaliszt, két dl langyos víz, 3 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír, egy dl langyos tej. A szóráshoz liszt, a tepsi kikenéséhez zsír, a tetejére cukros víz.
A langyos vízbe beletesszük a kristálycukrot, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felfut. Dagasztótálba öntjük a liszteket, a sót, és egy evőkanál cukrot is hozzáadunk. Belemorzsoljuk a sertészsírt, és eldolgozzuk benne a megkelt élesztős folyadékot. Amennyiben szükséges, kevés langyos tejjel még lazíthatjuk a tésztát. Jól kidolgozzuk, tetejét liszttel megszórjuk, és langyos helyen, ruhával letakarva legalább fél órát kelesztjük.
A tepsit kizsírozzuk.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két cipót formázunk belőle, és a tepsibe tesszük. Cukros vízzel megkenjük a tetejét, és kisütjük. Magában fogyaszthatjuk, de szeletelve, lekvárral megkenve is nagyon finom!

Kukoricamálé
Hozzávalók: 10 púpos evőkanál kukoricaliszt, 2 egész tojás, egy dl étolaj, négy dl aludttej, 1 kávéskanál só, 2 púpos evőkanál cukor. A tepsi kikenéséhez sertészsír, a tetejére valamilyen sűrű lekvár.
A kukoricalisztre hideg vizet öntünk, átkeverjük, hagyjuk leülepedni, és a tetején fennmaradt hulladékot a folyadékkal együtt lecsurgatjuk.
A tojásokat felverjük, beleöntjük az étolajat, az aludttejet, hozzáadjuk a sót, és a cukrot. Összekeverjük, és az egészet a liszthez öntjük. Alaposan összedolgozzuk, majd az így nyert masszát kanalanként kizsírozott tepsi aljába terítjük. A tetejét sűrűn megrakjuk lekvárhalmokkal, és előmelegített sütőben megsütjük.
Kihűlés után szeleteljük.
 
 
0 komment , kategória:  20. RECEPTEK-EGYÉB.  
Almás nudli-fahéjas öntettel.
  2012-04-29 16:54:02, vasárnap
 
 



Hozzávalók 4 személyre:

A nudlihoz:
80 dkg burgonya
4 darab nagyobb alma
2 tojás
2 tojásfehérje
10 dkg cukor
20 dkg liszt
12 dkg vaj
csipet só

Az öntethez:
1 zacskó vaníliás pudingpor
6-7 dl tej
1 teáskanál fahéj

A tálaláshoz:
2-4 evőkanál porcukor


A burgonyákat hámozzuk meg, vágjuk kockára, és főzzük jó puhára. Amikor megfőtt, törjük össze, és hagyjuk kihűlni. Közben az almát hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, és reszeljük le. A két tojásfehérjét verjük kemény habbá. Az almát, a burgonyát, az egész tojásokat, a cukrot, a sót és a habbá vert fehérjét dolgozzuk össze. Keverjük hozzá a lisztet, és ha szükséges, adjunk még annyi lisztet hozzá, hogy kellemesen gyúrható tésztát kapjunk. Lisztezett vágódeszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, és vágjunk belőle 4-5 cm hosszú kis rudakat. Lobogva forró sós vízben főzzük ki a nudlikat, szűrjük le, majd egy nagyobb serpenyőben felforrósított vajon pirítsuk át.
A vaníliapudingot készítsük el a tasakra írt utasítás szerint, csak tegyünk bele több tejet, így folyósabb vaníliaöntetet kapunk, majd keverjük hozzá a fahéjat. A nudlikra szórjunk porcukrot, és kínáljuk mellé a fahéjas öntetet.


Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  20. RECEPTEK-EGYÉB.  
Ágimami barátnőmtől
  2012-02-26 17:25:21, vasárnap
 
  Egy hadseregnek elegendő mennyiség.


Egy kissé másképp a megszokott, hagyományos bundás kenyér helyett:

Hozzávalók: egy gáztepsire való kenyérszelet, 1 doboz tejföl, 2 db tojás,
2-3 gerezd fokhagyma passzírozva, só, bors, a tetejére reszelt sajt + adhatsz
a masszához bármit, pl. apróra vágott, előre sózott-borsozott lila hagymát,
párizsi vagy sonka felvágott kockát, petrezselyem zöldet, stb.

A gáztepsit beteríted sütőpapírral, így rakod le a kenyeret. A tojást
felvered, hozzáadod a tejfölt és jól kikevered, majd beleteszel mindent,
amit akarsz és jól összedolgozod. Evőkanállal rákanalazod a
kenyérszeletekre - lefolyik, de nem baj. Végül megpakolod reszelt sajttal és
irány a sütő 15 percre 180-200 fokon vagy jó közepes lángon.
Annyira állat, hogy addig eszed, amíg látod...

Egészségetekre!
 
 
0 komment , kategória:  20. RECEPTEK-EGYÉB.  
Emailben kaptam.
  2012-02-13 19:41:40, hétfő
 
  Nagyon finom és jó az illata!!!!
Próbáljátok ki!!!


Egy kissé másképp a megszokott, hagyományos bundás kenyér helyett:

Hozzávalók: egy gáztepsire való kenyérszelet, 1 doboz tejföl, 2 db tojás,
2-3 gerezd fokhagyma passzírozva, só, bors, a tetejére reszelt saj + adhatsz
a masszához bármit, pl. apróra vágott, előre sózott-borsozott lila hagymát,
párizsi vagy sonka felvágott kockát, petrezselyem zöldet, stb.

A gáztepsit beteríted sütőpapírral, így rakod le a kenyeret. A tojást
felvered, hozzáadod a tejfölt és jól kikevered, majd beleteszel mindent,
amit akarsz és jól összedolgozod. Evőkanállal rákanalazod a
kenyérszeletekre - lefolyik, de nem baj. Végül megpakolod reszelt sajttal és
irány a sütő 15 percre 180-200 fokon vagy jó közepes lángon.
Annyira ütős, hogy addig eszed, amíg látod...

Egészségetekre!

 
 
1 komment , kategória:  20. RECEPTEK-EGYÉB.  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 24995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 352
  • e Hét: 1983
  • e Hónap: 20947
  • e Év: 101362
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.