Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 131 
Gránátalma: 4 ok, amiért érdemes enni
  2018-02-27 10:25:00, kedd
 
  Izgalmas ízű, dekoratív külsejű gyümölcs a gránátalma, mely érdekes alternatíva lehet a vitaminok pótlására. Emellett azonban még jócskán vannak előnyei.

Lassítja az öregedést és erősíti az immunrendszert
A gránátalmában rengeteg antioxidáns található, melyek lassítják az öregedési folyamatokat, sőt a gyümölcs hatóanyagai arra is képesek, hogy helyreállítsák a károsodott DNS-t. Emellett nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Már napi egy pohár gránátalmalé segíthet megelőzni a betegségeket.Védi a májat és a vesétA legújabb kutatások bizonyították, hogy a gránátalmában olyan hatóanyagok vannak, melyek védik a májat és a vesét a toxinoktól, sőt a korábbi károsodások regenerálásához, kijavításához is hozzájárulnak.

Segít a daganatos betegségek elleni küzdelemben


A gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében - bizonyította több kutatás. A gyümölcs kivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását kísérleti állatokon. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.

A szív- és érrendszert is védi
A gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkenti az LDL (káros koleszterin) szintjét, illetve jelentősen növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben. A gyümölcs hozzájárul a vérnyomás normalizálásához, javítja az inzulinszenzitivitást és a cukor felszívódását. Így a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulását is lassíthatja.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Az orrmelléküreg-gyulladás házi gyógymódjai
  2018-02-05 11:20:58, hétfő
 
  Náthával kezdődő orrmellék-gyulladást természetes gyógymódokkal is kezelhetjük. Ismerjük meg ezeket a módszereket!

Az orrmelléküreg-gyulladás otthoni kezelése
Az orrmelléküreg-gyulladás gyakori kísérője más felső légúti megbetegedésnek, influenzás fertőzésnek vagy allergiának. A betegség lehet heveny vagy idült lefolyású is.

Általános tudnivalók
Koponyánkban négy csontos melléküreg található: az arcüreg, a homloküreg, az ékcsonti üreg és a nyálkahártyákkal és finom szőrökkel bélelt orrmelléküregek. Az orrmelléküreg-gyulladás gyakran vírusos eredetű, és “közönséges" náthával kezdődik. Amikor a szőröcskék már nem képesek kiszállítani a nyákot, a nyálkahártya megduzzad és eltömődnek a kivezető nyílások.

A kifolyást anatómiai szűkületek is akadályozhatják. Emiatt a melléküregek nem szellőznek megfelelően, és a csírák a sűrűbbé váló nyákon tovább szaporodnak. Idült orrmelléküreg-gyulladásról akkor beszélünk, ha a gyulladás tartama 2-3 hónapra terjed. A kezeletlen heveny sinusitis gyakran idültté válik.



Orrmelléküreg-gyulladás tünetei
Nátha, sűrű sárgászöld köpet,lázés levertség. Erős fejfájás, lüktető arctáji fájdalom, olykor a fül, a fogak vagy az arcüreg területén is. Orvoshoz kell fordulnunk, ha három nap elteltével sem jelentkezik javulás, magas a láz: gyermekek esetében 39,5 °C felett, felnőttek esetében 39 °C feletti.


Természetes gyógymódok orrmelléküreg-gyulladásra
Naponta 3-szor egy nagy csésze tea a következőkből: vasfű, kamilla, borsmenta, kasvirág, kakukkfű
Időnként bodza-, hársfavirág- és csipkebogyótea (38,5 °C felett láz esetén ne igyuk!)

Naponta 3-szor vegyünk be 3-5 csepp propoliszt 1 teáskanál mézzel.
Inhalálás kamillával, borsmentával, kakukkfűvel, 3 csepp eukaliptuszolajjal vagy 2 evőkanál sóval.

Gyógyhatású készítmények:
Léteznek kapszulák eukaliptusszal, tabletták vasfűvel, hasznosak az immunerősítők.
Melegítő lábfürdő: ez az egyszerű és természetes gyógymód fokozza az ellenálló erőt és jót tesz a szervezetünknek. Egy nagy termoszban készítsünk elő forrásban lévő vizet. Egy lavórba öntsünk langyos vizet, és mártsuk bele mindkét lábunkat, majd fokozatosan öntsük hozzá a forró vizet, de ne közvetlenül a bőrre. Amikor kb. 15 perc elteltével az összes forró vizet elhasználtuk, hideg vízzel tusoljuk le a lábunkat, alaposan szárítsuk meg, húzzunk meleg gyapjú zoknit és bújjunk ágyba.

Naponta 1-2 alkalommal váltott lábfürdő
Általában igyunk sokat, a gyógyteák mellett meleg vizet, ami segít oldani a nyákot.
Az ágyban fekve fejünk legyen magasabban.
Kétnaponta infralámpás kezelés otthoni készülékkel vagy terapeutánál.
Gondoskodjunk a levegő párásításáról, akasszunk a fűtőtestre párologtatót, terítsünk rá nedves törülközőket.

Az alábbi élelmiszerek mustárolaj-glikozidokat tartalmaznak, így természetes módon segítenek legyőzni a kórokozókat, köptető hatásúak és vitaminokkal látják el a szervezetet: citrom, narancs, gyömbér, zsázsa, hagyma (póré), metélőhagyma (snidling), medvehagyma, fokhagyma, vöröshagyma, torma.



Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
A 15 legjobb étel székrekedés ellen
  2018-02-05 11:16:28, hétfő
 
  A székrekedés az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma, melynek lényege, hogy a szervezetünk csak nagyon nehezen képes megszabadulni a salakanyagoktól. Bár hatékony hashajtó gyógyszerek léteznek, érdemes kipróbálni az otthoni gyógymódokat is.

A székrekedés kialakulásának számos oka lehet, többek között a nem megfelelő étrend, a túl kevés folyadék, a mozgásszegény életmód, a stressz, bizonyos gyógyszerek, és krónikus betegségek is. Ugyanakkor időnként mindenkivel előfordulhat, hogy olyan ételeket eszik, amelyek székrekedést okoznak nála.

A székrekedés nemcsak nagyon kellemetlen, de komoly szövődményei és melléktünetei is lehetnek, például hasi görcsök, depresszió, aranyér, pattanások vagy felszívódási zavarok. Mit együnk, igyunk azért, hogy könnyebben szabaduljunk meg a salakanyagoktól?


Citrom
A citrom, a citromlé, illetve a citrommal ízesített víz az egyik legegyszerűbben, legelérhetőbb, egyben pedig a leghatékonyabb szer a székrekedés ellen. A citromban lévő vegyületek hozzájárulnak az emésztésünk normalizálásához, stimulálják a bélrendszert és segítenek megszabadulni a belekben felgyülemlett salakanyagoktól. Facsarjuk egy fél citrom levét egy pohár meleg vízbe, ízesíthetjük egy kiskanál mézzel is, majd igyuk meg reggel, éhgyomorra.

Édeskömény
A hasfájós babák szülei nagyon jól ismerik az édesköményt, pontosabban a magjából készült teát, mely a gyomor- és bélbántalmak egyik legjobb ellenszere. Az édeskömény enyhíti a puffadást és a gázképződést, javítja az emésztést, csökkenti az irritábilis bél szindrómatüneteit, emellett pedig a székrekedést is. Az édesköményteát naponta két alkalommal célszerű fogyasztani.

Füge
A nagyon magas rosttartalmú füge az egyik legjobb gyümölcs a székrekedés ellen, természetes hashajtóként működik, ezért azoknak, akik krónikus székrekedésben szenvednek, mindenképpen érdemes a fügét beépíteni az étrendjükbe. A szárított és a friss füge egyaránt alkalmas arra, hogy javítsuk vele az emésztésünket.


Ne feledjük, hogy a rostban gazdag ételek mellé elegendő folyadékot kell fogyasztani, különben az arra érzékenyeknél hasgörcsöt, puffadást okozhatnak! A szőlő, a szilva is magas rosttartalmuk miatt lehet jó megoldás a székrekedés ellen, és ezeket is fogyaszthatjuk friss vagy szárított formában, de akár szűretlen, rostos ivólé formájában is.

Ricinusolaj
A ricinusolaj gyors és hatékony megoldás lehet a székrekedés ellen, de érdemes óvatosan, csak alkalmanként használni, mert a bélstimuláló hatása könnyen irritációba csaphat át. A ricinusolajat éhgyomorra vegyük be, két teáskanálnyit keverjünk el egy pohár gyümölcslében.

Melasz
Hazánkban kevésbé ismert ízesítő anyag a melasz, mely az egyik legjobb hashajtó hatású élelmiszer, mely stimulálja a bélrendszert, segít megszabadulni a salakanyagoktól, és a has görcsös feszességét is csökkenti. Magas kalóriatartalma miatt azonban nem ajánlott túl gyakran alkalmazni. Keverjünk el két-három evőkanál melaszt egy pohár tejben, esetleg gyümölcslében, és igyuk meg lefekvés előtt.

Szilva
A szilva az egyik legismertebb székrekedés elleni étel; aszalt vagy friss formában is jótékony hatással van a belekre, hiszen rengeteg rostot tartalmaz. Ez azért fontos, mert a rostok hatékonyabbá teszik a víz megkötését, az elfogyasztott ételek felszívódását, és így az emésztést is. Egy szilvában kb. egy gr rost van, így székrekedés esetén célszerű belőle minél többet enni. Jó hír, hogy a gyümölcsben lévő kálium normalizálja a szív ritmusát és segít a salakanyagok kiürülésében.

Kiwi
Azok a gyümölcsök, amik sok fruktózt tartalmaznak, nagyon finomak, de fölösleges gázokat képeznek. Ezért kell például kiwit enni, ami magas rosttartalma miatt abszolút nem puffaszt, hiszen eltünteti az emésztéskor termelődő gázok nagy részét. Egy pohár kiwiben kb. 5 gr rost van, mindemellett pedig olyan vitaminokkal is feltölti a szervezetet, mint a C-vitamin.

Lenmag
Mindössze két evőkanál lenmagban 2 gr rost rejlik, ami több mint elég, ha éppen a székrekedés kínoz minket. Nemcsak magában lehet elropogtatni, hanem bármilyen ételre, italra rá lehet szórni: belekeverhetjük kefirbe, joghurtba, müzlibe, ízesíthetjük vele salátáinkat, megszórhatjuk kenyereinket, süteményeinket. A lenmag egyébként gazdag A-,B-,C-,D, és E-vitaminokban, béta karotinban, de kálium-, foszfor-, magnézium-, kalcium-, kén-, vas-, cink-, mangán- és jódtartalma sem elhanyagolható.


Narancs
Egy nagy narancs 4 gr rostot, és csak 86 kalóriát tartalmaz; kiváló hashajtó, de van benne annyi vitamin és ásványi anyag, hogy pótolja az elvesztett mennyiséget. Plusz előny, hogy a narancsban rengeteg antioxidáns van, például a naringenin, ami a kutatók szerint tovább erősíti a hashajtó tulajdonságát.

Zab
A zab azért nagyon jó, mert vízben oldhatatlan és oldható rostokban is gazdag. Mindig legyen otthon belőle, hiszen székrekedéskor azonnali segítséget nyújt: serkenti a bélrendszerben zajló folyamatokat, és mivel nyákot képez a bélrendszerben, a salakanyagok és méreganyagok sokkal könnyebben tudnak távozni, kiürülni. Ha sok zabot fogyasztunk, arra figyeljünk, hogy rengeteg folyadékot igyunk mellé, mert önmagában ismét székrekedést idézhet elő.

Rizs
Már egy tányér rizs is nagyon boldoggá teszi az emésztőrendszeredet, hidd el! Egy japán tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik a kísérlet ideje alatt a lehető legtöbb rizst fogyasztották, 41%-kal kisebb eséllyel alakult ki székrekedés, mint azoknál, akik csak jóval kevesebbet vittek be a szervezetbe. A magyarázat itt is a rizs magas rosttartalmában rejlik; arra azonban vigyázz, hogy ne fehér, hanem barna rizst egyél, abban rengeteg a rost, így segíthet szorult helyzeteden!



Spenót
Egy pohár spenótban 4 gr rostot találunk, így kifejezetten jó székrekedés ellen ez a zöldség. A spenót segít a vastagbélnek az összehúzódásban, és abban, hogy a víz kimosson belőle minden fölösleges dolgot, így a salakanyagokat. A spenót egyébként magnéziumban is gazdag, ami az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezet számára: közel 300 enzim működéséhez szükséges, többek között a csontok, a fogak, az érfalak egészségét is biztosítja. Bár székrekedést követő megkönnyebbülés során sok magnézium távozik a szervezetből, a spenót remekül pótolja az elvesztett mennyiséget.

Bab
A bab az egyik legjobb természetes hashajtó, hiszen keményítő van benne, ami gyorsítja az emésztést, és kiegyensúlyozza a baktériumok működését a béltraktusban. Egyik hátulütője a babfogyasztásnak, hogy elgázosít, így mielőtt jól éreznéd magad tőle, kicsit kellemetlen lesz a helyzet. De megéri az áldozatot!
Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
A köszvény kezelése természetes módszerekkel
  2018-02-03 15:10:57, szombat
 
  A köszvény az arthritisz egyik fajtája, amely általában a lábujjakban, illetve a láb és a kéz kisebb ízületeiben okoz fájdalmat. Akik ebben a betegségben szenvednek, jól tudják, mennyire meg tudja keseríteni a mindennapokat.

Mértékletességet kell gyakorolnunk a belsőségek, a baromfi-, a marha-, a bárány- és a sertéshúsok fogyasztásában, továbbá olyan tengeri ínyencségek esetében, mint a hering, a makréla, a rák és a homár. Mi több, általánosságban kijelenthető, hogy legyünk óvatosak a húsfogyasztással. Szintén ártalmas lehet az alkohol, különösen a sör. A spárga, a gomba, illetve olyan ételek és italok, amelyekben kukoricaszirup található, ugyancsak nem jelentenek jó választást.

Ehetünk viszont bőven cseresznyét, mivel a gyümölcs leve segít csökkenteni a gyulladást, egyben a köszvénnyel járó fájdalmat is csillapítja. Napi egy deciliter cseresznyelé vagy húsz szem cseresznye rendszeres fogyasztása akár már néhány nap után eredményt hozhat.




A zellerben, illetve a zellermagban több mint 20 gyulladáscsökkentő hatóanyag található. Ehetünk nyers szárzellert, keverhetjük levesbe, salátákba, vagy használhatunk zellersót, a zellermagot pedig kenyerek, lepények tésztájába is keverhetjük. Lényeg, hogy fogyasszuk rendszeresen, mivel igen jótékony hatású.

A pasztörizálatlan almaecettel is érdemes lehet próbálkozni, mivel olyan mikrobák vannak benne, amelyek segítenek felvenni a harcot a köszvénnyel. Egy pohár vízhez keverjünk egy teáskanál almaecetet - igyunk belőle, amennyit csak tudunk, mert a köszvényeseknek különösen fontos a megfelelő folyadékpótlás. Gyömbért is érdemes rendszeresen enni, mivel erőteljes gyulladásgátló hatása van.

Halolaj,ananász,csalán
A naponta fogyasztott halolaj vagy lenmagolaj nagy mennyiségben tartalmazza az erős gyulladáscsökkentő hatásáról is­ mert eikozapentaén savat (EPA-t). A lenmagolaj ajánlott adag- ja naponta 1-3 g (l g olaj körülbelül l evőkanálnyinak felel meg). Inkább olajat vásároljunk, ne kapszulát, mert abból a kí­vánt hatás eléréséhez legalább egy tucatot be kell venni. A hal­olaj javasolt adagja szintén napi 1—3 g, kapszula vagy olaj for­májában. Vigyázat! Ekkora adagot csak halolajból szabad szed­ni, halmáj- vagy tőkehalmájolajból nem. Az utóbbiak ugyanis ilyen dózisban a megfelelő mennyiségű gyulladáscsökkentő anyag mellett túlságosan sok A- és D-vitamint tartalmaznak.

Az ananászban lévő enzim, a bromelin enyhíti a gyulladást. A terápiás hatás eléréséhez a tablettának grammonként 2000 MCU-t (tejalvadási egységet) kell tartalmaznia. Akut köszvényroham esetén étkezések között vegyük be a tájékoztató­ban előírt mennyiséget.

Az ízületi gyulladások kezelésére régóta használt csalánlevél szintén csökkenti a húgysav szintjét. Három hónapnál tovább ne használjuk; tartsunk szünetet. A gyógynövényt alkalmazhat­juk helyileg is: mártsunk egy tiszta ruhát csalánlevélből főzött teába, és tegyük a fájó ízületre. Ha saját kezűleg szedjük a nö­vényt, viseljünk kesztyűt, hosszúnadrágot és hosszú ujjú felsőt a csaláncsípések ellen. Vigyázat! A csalántinktúra alkoholt tar­talmaz, ami súlyosbítja a köszvényt.

A vízivóknak könnyebb

Igyunk sok folyadékot: naponta legalább nyolc nagy po­hár vizet vagy gyógyteát. A folyadék segít ugyanis feloldani a húgysavkristályokat, majd kimosni a húgysavat a szervezetünk­ből — ráadásul gátolja a vesekő kialakulását is, amely igen gyak­ran érinti a köszvényes betegeket.

Az alkohol fokozza a húgysav termelődését, és gátolja a kiürülését. A sör különösen káros, mivel több purint tartalmaz, mint a többi alkoholtartalmú ital.

Kiegyensúlyozott étrend

A felesleges kilók leadásával kordában tartható a köszvény, de a túlzásba vitt diétázás vagy a koplalás elhibázott lépés lenne. A drasztikus fogyókúrázás hatására ugyanis a sejtek még több húgysavat bocsátanak ki. Ha túlsúlyosak vagyunk, inkább próbáljunk lassan és fokozatosan lefogyni (hetente legfeljebb egy kilót).
Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Olajos öblögetés: tényleg csodaszer?
  2018-01-29 13:00:05, hétfő
 
  Egy ősi ájurvédikus módszer nyomában


Gondolta volna, hogy ha 15-20 percig olajjal öblöget, teljesen megváltoztathatja az életét, és a segítségével rengeteg egészségügyi problémától megszabadulhat? Egy ősi, indiai eredetű gyógymód ezt ígéri.

Az olajos öblögetés lényege, hogy egy evőkanálnyi tiszta olajat (kókusz-, napraforgó- vagy szezámolajat) nagyjából húsz percig forgatunk a szánkban, öblögetünk vele, majd kiköpjük. Az ájurvédikus orvoslás szerint ezt minden reggel el kell végezni, mert része a napi méregtelenítő, megtisztulási rutinnak.

Az olajos öblögetésnek nemcsak méregtelenítő, de gyógyító, kiegyensúlyozó és betegségeket megelőző hatásokat is tulajdonítanak. Bár több kutatás is foglalkozott az olajos öblögetéssel, a hatásmechanizmusa még mindig nem tisztázott. Egészségvédő hatásában valószínűleg szerepet játszik az hogy az olaj nagyon vékony réteggel vonja be a száj belsejét, illetve a fogakat, ez pedig megakadályozza, hogy a baktériumok megtapadjanak, illetve elszaporodjanak a szájban.Emellett az olaj antimikrobális hatásai is érvényesülnek, az öblögetés pedig fokozott nyáltermelésre készteti a szervezetet, ami szintén “átmossa" a száj belsejét. A kórokozók beletapadnak az olajba, így az olaj kiköpésével könnyen meg is szabadulunk tőlük. Az olajnak emellett hidratáló hatásai is vannak - a száraz nyálkahártyán jobban elszaporodnak a baktériumok.



Egy amerikai ájurvédikus szakértő szerint az olajos öblítésnek lelki hatásai is vannak. “A hosszú élet titka a rutin, a napi rituálék. A rituáléknak köszönhetően stabilabbnak és harmonikusabbnak érezhetjük magunkat, és jobban tudunk koncentrálni, kevésbé leszünk szétszórtak" - mondja NomiGallo.

Milyen hatást várhatunk az olajos öblögetéstől? A hagyományos felfogás szerint nagyon sok krónikus betegségre van jótékony hatással, a migréntől kezdve a cukorbetegségen keresztül az asztmáig. A modern gyakorlatban inkább a száj egészségére gyakorolt kedvező hatásai miatt ajánlják a természetgyógyászok. Az olajos öblögetés hatására fehérebbek lesznek a fogak, egészségesebb az íny (megelőzhető az íny begyulladása is), kellemes a lehelet, csökkennek az allergiás tünetek és az orrdugulás. Hosszabb távon az öblögetés hatására jobban tudunk majd aludni, csökken a szívbetegségek kockázata, kitisztul a bőrünk és a memóriánk is javul.

A módszer kritikusai szerint az olajos öblögetésnek jóval több pozitív hatást tulajdonítanak, mint amennyivel valójában bír. Nem helyettesítheti a fogorvosi ellenőrzéseket és kezeléseket, sem a rendszeres fogmosást. Időigényes, és bizonyos esetekben veszélyes is lehet, például a kókuszolaj allergiás reakciót válthat ki.

Ha szeretnénk kipróbálni az olajos öblögetést, tegyük azt reggel, éhgyomorra. Kezdjünk kis mennyiségű szezám- vagy kókuszolajjal (az előbbinek számos kedvező egészségügyi hatása van, az utóbbi viszont kellemesebb ízű), és a hagyományosan javasolt húsz perc helyett csak öt percig öblögessünk, ezt az időt fokozatosan emelhetjük akár 15 percre is. Ha túl sokáig öblögetünk, megnő annak az esélye, hogy véletlenül “belélegezzük" az olajat, mely a tüdőbe jutva gyulladást is okozhat. Öblögetés után mindenképpen mossunk fogat, a legjobb, ha erre egy külön fogkefét használunk, amit naponta alaposan kitisztítunk és fertőtlenítünk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Jó, ha tudjuk: ez a titka az eredeti extra szűz olívaolajnak
  2018-01-06 16:21:42, szombat
 
  Nem mindegy, hogy milyen olajat választunk. Vásároljunk minőségi olívát!


Nagyrészt Olaszországból származó, hamis olívaolaj tart a brit szupermarketek polcai felé - írta a Telegraph. A hamisítás elharapódzásának fő oka, hogy az olívaolaj termelési költsége mintegy 40 százalékkal megnőtt a rossz termésátlag miatt.
Tavaly augusztusban a brit vidékfejlesztési ügynökség 131 olívaolaj-mintát vizsgált, amelyek közül 43 tétel ,,nem kielégítő minőségű", vagy konkrétan hamisított. A kifogásolt tételek nyilvánvalóan nem feleltek meg az extra szűz olívaolajra vonatkozó minőségi kritériumoknak, mert oxidáltak vagy ízesítettek voltak.

Az olaszországi szupermarketek polcán található extra szűz olívaolajak több mint fele csak nevében az, a termelők emiatt a túlélésükért küzdenek. A csalás nagyjából megfelel annak, ahogyan a magyarországi mézekkel trükköznek, vagyis keverik, hígítják.

Miért drága az igazi extra szűz olívaolaj?

Az egyetlen olyan olajfajta, amelyet friss gyümölcsből készítenek, a mag felhasználása nélkül.
A szüretelés kézzel történik, rázással, veregetéssel a fák alá kifeszített hálókba.
Az egészséges olívabogyók hamar erjedésnek indulnának, ezért a szedést követő 24 órán belül feldolgozzák.
Az olaj kinyerését hidegsajtolással végzik, hőkezelési vagy vegyi eljárások alkalmazása nélkül.
A klasszikus technológia megőrzése mellett, a feldolgozás a legmodernebb saválló gépeken történik.
A gyártási folyamat során csak ülepítést alkalmaznak, szűrést nem. Ennek következtében az igazi extra szűz olívaolajnak mindig keletkezik az üveg alján egy kevés üledék. Ez nem jelent minőséghibát.

Fotó: pixabay.com
Mi a különbség?

Extra szűz olivalolaj
a frissen szedett olívabogyó első préseléséből hidegsajtolással készül
friss, illatos, aromadús
megőrzi antioxidáns- és vitamintartalmát
adalékanyagot nem tartalmaz, szűretlen
Szűz olivaolaj
gyengébb minőségű fajták préseléséből készül
kevésbé aromadús
a hőkezelés miatt az aroma- és vitamintartalom elvész
Sanza (pomace)
a sajtolás után visszamaradt masszából, magból vegyi úton, oldószerrel nyerhető ki
nem minősül olívaolajnak
a mediterrán országokban vagy nem hozható forgalomba, vagy csak lámpaolajként

Fotó: pixabay.com
Hogyan ismerhetjük fel a jó minőséget?

Nézzük meg az olívaolaj savasságát. Az olaj egy PDO vagy egy PGI eredetiség jelzéssel van ellátva. Ezek igazolják, hogy az olaj eredeti, minőségi.
Nézzük meg a címkén az olaj savasságát jelző számot is, ez nem lehet több, mint 0,8. Minél kisebb ez a szám, annál lágyabb az olaj.
Tegyük be az olívaolajat legalább 1-2 órára a hűtőszekrénybe. Ha kissé megszilárdul, akkor azt jelenti, hogy eredeti olívaolajjal van dolgunk. Ha folyékony marad, akkor valószínű, hogy más olajokkal keverték.
Egy fél liter hidegen préselt, eredeti extra szűz olaj nem lehet olcsóbb 1 600- 1 700 forintnál. Ami kevesebbe kerül, az már gyanús lehet.
Tudtad?
A 2009-es adatok szerint Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj‑termelőjeként, több mint 300 millió olajfájával a Föld éves olívaolaj-mennyiségének több mint 40%-át adja; ez átlagosan hét-nyolcszázezer tonna, jó években azonban megközelíti az egymillió-kétszázezer tonnát is. Nemzetközi összehasonlításban Olaszország 20%‑kal a második helyen jár, Görögország 11%-kal a harmadik, míg Portugália nyolcadikként a világ össztermelésének közel 2%-át tudja adni.

Javasolt felhasználás:

Salátákhoz, főzéshez, kiflivel vagy pirítóssal mártogatva, sózva, paprikával, sajttal, fokhagymával, előételként, étvágygerjesztőként. Az olívaolaj sütéshez is ajánlott. Csak 210 fokon kezd égni, míg a napraforgóolaj 170 C-on , így lényegesen tovább használható, ami némileg ellensúlyozza a magasabb árát.
Szavatossági ideje a gyártástól számított másfél év, ajánlott tárolási hőmérséklet +5-20 C.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Ezekért szeretjük a citromot
  2017-06-15 14:54:12, csütörtök
 
  Következzen 11 tipp a citromrajongóknak.

A citromot használjuk a kozmetikai kezelések alkalmával. Tisztítja az arcot, tonizálja a bőrt, erősíti a körmöket, megszépíti a hajat.

Húsa, leve vagy illóolaja gazdagítja a krémeket. A gyümölcs ugyan kicsi, de hatóanyagai versenyre kelnek az arc és testápolókkal.

11 hasznos tipp:

Az illóolajok áthatolnak a bőrön, ezért tilos a terhes és szoptatós nők, valamint a kisbabák és a kisgyerekek számára, akiknek a bőre még igen érzékeny.

Citromlé izzadás ellen. Egy citromlével átitatott vattával kenegessük be az érintett testrészünket. Ezzel korlátozzuk a baktériumok szaporodását, amelyek felelősek a rossz szagért. Ha éppen szőrtelenítünk akkor ne használjuk a citromot, mert akkor egy kicsit csípni fogja a bőrünket.

A citrom illóolaját mindig sötét üvegben tároljuk, hőtől és fénytől védett helyen tároljuk. Jó körülmények között hónapokig, sőt akár több évig is elállnak.

A citrom és a nap nem férnek jól meg egymással. A citrom leve és illóolaja fényérzékenységet okoz. Ha citromot a bőrre alkalmazzuk, akkor az UV-sugarak hatására sötét és eltávolíthatatlan foltokat hagy maga után.

Hajtetvek ellen hajmosáskor megelőzés és gyógyítás céljából adjunk egy 1 csepp citrom és niauliolajat egy diónyi samponhoz. De az utolsó öblítéskor is tehetünk 2-2 cseppet ezekből az olajokból az öblítő vízhez.

A konyhában édes vagy sós? Ne válasszunk, mert a citrom savassága egyaránt kiemeli a sütemények, húsok, zöldségek ízét. Ideális ízesítő, ha karikára vágjuk, kipréseljük, meghámozzuk, cukorban, sóban vagy ecetben tároljuk. De jó tulajdonsága nem csak a főzésben érvényesülnek, mert italokat is készítenek belőle. A limonádétól a koktélig, a füstös grogig, az ízek teljes skáláját kínálja.

Egyesek szerint a csigára, kagylóra facsart citromlé segít az esetleges baktériumok elpusztításában. Ehhez elég sokáig kellene várni, hogy a kívánt célt elérjük. A citrom azonban más, mint érdekes. Mivel a kagyló a citrom hatására összehúzódik, ebből a mozdulatból megállapítható, hogy él-e vagyis friss. Ez a szokás abba a korba nyúlik vissza, amikor a kagyló útja a tengertől az étkezőasztalig sokkal lassabb volt, mint manapság.

A krémeket vagy tésztákat úgy is ízesíthetjük, hogy a citromlét vagy a reszelt citromhéját egy-két csepp citromolajjal helyettesíthetjük. Egyébként a tejalapú ételeket csak úgy készíthetjük, mert a tej a citromsav hatására megtúrósodik.

Illatosítsuk a ruhásszekrényünket és egyben tartsuk távol a káros rovarokat is azzal, hogy megtöltünk egy tálkát sütőben szárított citromhéjjal, citromkarikákkal és néhány szem szegfűszeggel. Amikor a természetes illat már megülni kezd, adjunk hozzá néhány csepp citromolajat.

Egy szegfűszeggel körbetűzdelt narancsot vagy citromot akasszunk fel a gardróbba. Ez az illatos gyümölcs illatosít és elűzi a rovarokat.

A titkos üzeneteket titkos tintával szokták írni, de vajon hogyan készülnek? Mártsuk a tollat citromlébe, majd írjunk vele. Ezután a papírt láng fölött melegítsük meg és megjelennek rajta a betűk.
szepzold.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
【Köhögsz? Sütök neked egy mandarint!】
  2016-12-06 10:03:07, kedd
 
  Süssön mandarint, hogy meggyógyítsa a hideg által okozott köhögést. A mandarin héjának belső részén levő fehér rész lekaparása után a héj vékony, külső piros része marad meg. Ez a rész szabályozza az Energiát, elűzi a köpetet, megállítja a köhögést. Ez az alapja a sült mandarin tünetenyhítő mechanizmusának.

Azért kell megsütni a mandarint, mert így a mandarin héjának gyógyító hatású anyaga a párolgás során beleivódik a mandarin húsába, amely ezután maga is gyógyító hatású lesz. A sütés után a mandarin kicsit keserű ízű lesz, ugyanakkor hatásosabb lesz sok más gyógyszernél.

Pálcikára, vagy bármilyen nyársra húzza rá a mandarint, majd a tűztől, lehetőleg faszén tüzétől megfelelő távolságban forgatva süsse meg. Három-öt percet elég is, akkor van kész, amikor a héj kicsit megpörkölődött.

1. Addig kell sütni, amíg a héj kicsit megég, ilyenkor a héj gyógyító anyaga már át tudott menni a mandarin húsába.

2. Miután elkészült, azon melegében meg kell hámozni. De a húst körülvevő fehér részt ne pucolja le. Csak a héjat nem szabad megenni.

A következő tünetek kezeléséhez alkalmazható:

1. Torokviszketés, száraz vagy fehér köpetű köhögés, például megfázás utáni köhögés, hideg szél miatti köhögés esetén.

2. Ha a köpet sárga, a nyelv piros, megdagadt és fáj a torok, akkor nem alkalmazható a sült mandarinnal való kezelés.

Kínai Orvoslás és Terápia
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Kókuszdió: a természet egyik legnagyobb ajándéka!
  2016-09-27 09:40:31, kedd
 
  A kókuszdió a természet egyik legnagyobb ajándéka az emberiség számára. Őshazája Malajzia és környéke, a helyiek az élet fájának is nevezik. A kókusz azon növények körébe tartozik, amelynek minden része felhasználható. Törzsét építőanyagnak, levelét tetőfedőnek használják, termése kiváló rostanyag, a magjából pedig élelmiszert, gyógyszereket, italokat készítenek.

A kókuszmag belsejében frissítő hatású, édeskés folyadék található, ami nem más, mint a kókuszvíz. A kókuszvíz az egyik legerősebb természetes elektrolitforrás, és összetétele megegyezik az emberi vérplazma összetételével. Az emberi vér 55 százaléka vérplazmából áll, a fennmaradó 45 százalékot hemoglobin alkotja. Amikor olyan folyadékot iszunk, ami 55 százalékban kókuszvízből és 45 százalék klorofilból áll, akkor tulajdonképpen vérátömlesztésre kerül sor, ezért orvosi beavatkozásoknál is használják vérplazma helyettesítőként.

A kókuszvízre azt szokták mondani, hogy a legtisztább folyadék, a víz csak a második. A kókuszvízfogyasztásnak e mellett számos előnye van: enyhít a fejfájást, a köhögést, baktériumölő, hidratálja a szervezetet, enyhíti a húgyúti problémákat, csillapítja a hányingert, kiváló izotóniás oldat, segít megelőzni a kiszáradást, vesekőhajtó, hűvösen tartja a szervezetet, és pozitív hatással van a koleszterinszintre.

A kókuszdió nagyon tápláló és gazdag vitaminokban (C, E, B1, B3, B5 és B6), rost- és ásványi anyagokban (vas, szelén, nátrium, kalcium, magnézium és foszfor). A tehéntejjel ellentétben a kókusztej laktózmentes, így laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják. 100 ml-es kókusztej 154 kalóriát, 1,4 g fehérjét, 15 g zsírt és 3,4 g szénhidrátot tartalmaz. A kókuszdióban jelentős mennyiségű zsír van, de más diófélékkel szemben a zsírok közepes láncú telített zsírsavak formájában vannak jelen. Ezek egyike a laurinsav, ami hasznos vegyületté alakul át a szervezetben. A monolaurin baktériumölő, megakadályozza a vírusok és fertőzések elterjedését, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A kókuszolaj nagyon hatásos súlycsökkentő, mivel rövid és közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amely segítik a felesleges zsírok elégését. Könnyen emészthető, segíti a pajzsmirigy és enzimek működését. Anyagcsere növelő, ami által több energia ég el, így segíti elő a súlycsökkenést. A trópusokon vagy mediterrán környezetben élő emberek sok kókuszolajat fogyasztanak, ezért nem jellemző rájuk a túlsúlyosság.

A külső fertőzések vagy zúzódásokra kiváló a kókuszolaj, mivel olyan kémiai réteget képvisel, amely védi a fertőzött bőrt a portól, a fertőző levegőtől, gombától, baktériumoktól és vírusoktól. Felgyorsítja a zúzódások gyógyulási folyamatát, helyreállítja a sérült szöveteket. Alkalmazzuk zúzódásokra és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, helyreállítja a sérült szövetet.

A kókuszolaj kiváló immunerősítő, mivel antibakteriális lipideket, laurinsavat, digliceridet és kaprilsavat tartalmaz, amelyek baktérium-, gomba- és vírusellenes tulajdonságokkal bírnak. A kókuszzsírt a konyhában is kiválóan használhatjuk: zsír vagy hagyományos olaj helyett használjunk fele részt.

A kókuszolaj ugyanakkor az egyik legfontosabb természetes szere a szépségiparnak. Segíti a hajnövekedést, fényessé teszi a hajszálakat, megszünteti a korpásodást, és regenerálja a sérült hajszálakat. A bőr szárazságának és hámlásának megállítására is kiváló, késlelteti a ráncok kialakulását, és a bőr megereszkedését.

Holotropikum / Kókuszdió: a természet egyik legnagyobb ajándéka!
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Orosz recept ízületi betegségekre
  2016-08-22 11:56:37, hétfő
 
  Gyennadij Petrovics Malahov híres, orosz származású író, akinek több műve is a tradicionális gyógyászat hatékonyságáról szól. Több mint 60 könyvet írt, amelyek világszerte eddig 30 milliós példányszámban keltek el, és természetesen több nyelvre is lefordították azokat.
Malakov művein keresztül igyekszik rábírni az embereket, hogy ismerjék meg, tapasztalják ki szervezetük működési rendszerét, amely már önmagában egy betegségmegelőző, vagy gyógyulást elősegítő eszköz.

A szerző a természetes gyógymódok híve volt, és ennek adott hangot.A következő recept is természetes alapanyagok felhasználásával készül, és az ízületi fájdalmak enyhítésére szolgál, hogy a mozgás újból öröm legyen, és ne kínkeserves pillanatok sorozata.

Este, lefekvés előtt kell elkészíteni a következő csodaszert: egyenlő arányba kell elkeverni mézet, lisztet, almaecetet, és 80 fokos erősségű alkoholt.

Ebből egy krém állagú keveréket kell készíteni, ha túl híg lett, tehetünk még bele egy kevés lisztet, majd kavarjuk el alaposan. Ezután gyúrjuk össze a ,,tésztát", és készítsünk kisebb pogácsákat, amelyeket majd a fájós ízületekre kell tenni.

Ezután celofánnal takarjuk le a ,,tésztát", és az egészet tekerjük be egy meleg sállal, vagy törülközővel, és egész éjszaka hagyjuk rajta. Reggel vegyük le a kötést, és dobjuk ki a ,,pogácsát", mert azt csak egyszer lehet felhasználni.

Ez a módszer enyhíteni fogja az ízületi fájdalmakat, így könnyebbé teszi a mozgást és visszaadja az életkedvet.

forrás:http://egeszsegeselet.tippek.net/
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 131 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 88 db bejegyzés
e év: 290 db bejegyzés
Összes: 7256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 213
  • e Hét: 8577
  • e Hónap: 52950
  • e Év: 189137
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.