Regisztráció  Belépés
szatucsek.blog.xfree.hu
Mond el egy vonalnak, mi az a gömb! Szatucsek Tibor
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/40 oldal   Bejegyzések száma: 393 
Pestis Budán...
  2018-05-12 13:01:01, szombat
 
  "A leginkább fekete halálnak vagy dögvésznek nevezett pestis 1347-ben okozott először járványt Magyarországon, azután pedig nagyjából évtizedenként szedte áldozatait.

A gyógyíthatatlannak hitt betegség utolsó előtti támadása 1737 végén kezdődött, Buda, Óbuda, Budaörs és Hidegkút lakosainak jelentős része meghalt a vészben.

Pest vármegye körlevele 1738. június 21-én arra figyelmeztetett, hogy ,,A dög már Csongrád megyében grassál." Karcagon is meghaltak négyen pestisben, de gondatlanul temették el őket, és a földeken játszó gyerekek megfogták a kiálló végtagokat. Ezután a városban kitört a vész, másfélezer emberéletet követelve. ,,Isten ostora és látogatása Csömörre, Csabára és Keresztúrra is bejutott, ottan alkalmasint halnak a mirigyben."

A helytartótanács december 9-én felszólította a vármegyét, hogy a téli hónapokra beszállásolt katonaság körében, a katonai hatósággal együttműködve tegyen szigorú egészségügyi óvintézkedéseket: ,,Isten óvjon attól mindenkit, hogy a pestis ismét terjedjen."

1739. február 13-án közzétették az uralkodó mandátumát, amelyben közli, hogy a budai várban és az elővárosokban megszűnt a pestis, kivéve a rácok lakta Tabánt, ahol a vizsgálat most folyik. A ragály azonban csak lappangott, egy hónap múlva megint felütötte a fejét.

Budakeszire márciusban érkezett meg a fekete halál, az első áldozatok a juhászok és a pásztorok gyermekei, valamint hozzátartozói voltak. 354-en haltak meg. Budaörsön tavasz végére a lakosság fele meghalt. Elrendelték, hogy a járványtemetőt a településtől távolabb nyissák meg, majd zárják le: ,,Elegendő földet hányassanak rá, hogy a dögletesség ki ne jöhessen a földbűl, nem különben semmi nemű marhát a temetőhelyre ne bocsássanak."

Károly császár április 13-án megparancsolta, hogy Pest vármegye azonnal intézkedjen Kecskeméten, ahol egy hónap leforgása alatt 149 ember halt meg: ,,A vármegye küldjön tisztviselőt Kecskemétre, aki a seborvossal és két tanácsbelivel vizsgáljon meg minden házat, ahol pestises volt. A meghaltak használati tárgyait el kell égetni." De a pestisorvosok tulajdonképpen csak megállapították a betegséget, ügyeltek az intézkedések betartására és a hullák elszállítására. A védekezés alig működött, a járvány első szakaszában több mint 50 településen fedezték fel a betegséget.

Április 18-án ,,Muraközy Sámuel kecskeméti egészségügyi komisszárius előadja levelében, hogy Serbeloni ezredes, bár Izsákra tartott, megváltoztatta útirányát. Orgovány pusztán keresztül Kiskőrösre utazott. Tette ezt azért, mert Pesthy Ferenc és két borbély megállapította, hogy Izsákon pestis tört ki: 4 halottat és számos beteget találtak."

Pest vármegye urai májusban levelet írtak Buda és Pest magisztrátusának, hogy tájékoztassák őket a pestis továbbterjedése ellen tett intézkedéseikről. Nemcsak Pestet és Budát, hanem a Kecskemétről jövő utasokat is ellenőriztették. Írtak a helytartótanácsnak is, a levélben nehezményezték, hogy a Tabánban kitört ,,tumultus" leverését nem a budai gyalogosokra vagy a megye katonáira bízták, hanem a Kevenhiller ezred 4. századára. ,,Már hetedik hete Óbuda környékén táboroznak és ellátásuk a népet terheli, holott elég teher az átvonuló katonák és pestis-őrök eltartása." Buda és Budakeszi közé 6 fős őrséget rendeltek, a Buda felé vezető utak mentén feliratokkal ellátott akasztófákat állítottak, hogy elrettentsék az őrséget kijátszó személyeket.

A Pest vármegyei alispán parancsára Friebeisz Ferenc, a pilisi járás szolgabírája megvizsgálta a Buda környékén levő településeket. Megállapította, hogy Üröm, Csobánka, Hidegkút, Jenő, Budaörs, Torbágy és Visegrád pestissel fertőzött. Közhírré tették, hogy a helységek lakóival érintkezni még kereskedés céljából is tilos.

1739. június 4-én ,,Pest bézáratott és strázsákkal körül vétetődött [...] senki a lénián által ne menjen, mert ha meg tudatik avagy meg kapattatik valaki, az olyan ember minden kegyelem nélkül felakasztatik, avagy meglövöldöztetik, akár Férfiú, akár Asszony személy lészen."

November 27-én kihirdetik a császár utasítását, hogy ,,A Harasztiban működő seborvos vizsgálódjék és ahol lehet, például Szentendrén, Csobánkán és Fóton, de más, már fertőzésmentes helyeken végezze el a szükséges fertőtlenítést. A szabad közlekedés csak a fertőtlenítés elvégzése után engedhető meg. [...] Ha a vármegye nem képes seborvost adni az új karanténhoz, kérjen egyet Nádasdy Lipóttól, a budai királyi bizottság elnökétől." Mivel több helység járványmentes volt, a seborvost és társát kiküldték Hidegkútra, Ürömre és Budakeszire is.

A hidegkúti plébánia halotti anyakönyvéből kiderül, hogy az 1738 áprilisa és augusztusa közötti járvány idején sokszor temettek a gercsei templom déli oldalánál lévő temetőbe, de az 1739-es pestis százhatvannégy halottjának nagy része is itt nyugszik. A szomszédos Óbuda lakosságának nagyjából felét, 888 embert vitt el a dögvész, számukra külön pestistemetőt nyitottak a város északi peremén.

1740. március 22-én a vármegye hirdetményben tudósított róla, hogy egész Pest megyében megszűnt a járvány miatti zárlat. A korábban pestissel fertőzött helységeket a borbélyok megvizsgálták, a lakosok szabad közlekedését engedélyezték, a szükséges tisztogatást elvégezték. A főszolgabíró így köszöntötte a megyegyűlés résztvevőit: ,,Hogy az Úr azon dögletes nyavalyábúl kendtek tisztulását megengedte, legyen áldott szent neve." Öröme azonban korai volt, a pestis következő hulláma 1740 augusztusában érte el Budát."

Verrasztó Gábor / Budai Polgár
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Ősi filiszteus temető...
  2018-05-03 10:13:49, csütörtök
 
  ,,A Bibliában olvasható egyik nagy rejtélyt oldhatja meg egy mostani felfedezés. Egy nemzetközi régészcsoport Izraelben talált egy temetőt, amelyben kétszáz emberi maradványt temettek el. Filiszteusok lehettek, akikről nagyon keveset tudnak a történészek.
Ez a mediterrán eredetű nép több ókori forrásban szerepel, egyiptomi dokumentumokban is említik őket. Nem tudják, honnan érkeztek, a filiszteus név sem kapcsolható semmilyen ismert nyelvhez. A Bibliában Izrael törzseivel harcoltak, nyugatra vándoroltak és öt nagy várost alapítottak a mai gázai övezetben. Talán a leghíresebb filiszteus Góliát volt, akit Dávid győzött le.
Ásatás a feltárt filiszteus temetőben, az Ashkelon Nemzeti Parkban
Nem is találtak eddig olyan sírokat, amelyek a filiszteusokhoz voltak köthetők. A most feltárt helyszínen ékszereket, illatosított olajakat találtak. A filiszteusok láthatóan szerves részei voltak az akkori mediterrán világnak, legalábbis a sírokban talált tárgyakból erre következtettek.
A filiszteusok szóhoz idővel negatív jelzők társultak, kulturálatlan, földhözragadt embert jelöltek ezzel a szóval. A régészek szerint ideje felülvizsgálni ezt, mert a sírok alapján nem ez a kép rajzolódik ki a filiszteusokról.
A temetőt három méter mélyen találták, egy római kori borászat alatt. Olyan testeket is találtak benne, amelyeken még rajta voltak az ékszerek, Találtak nagyobb edényeket is, amelyekbe csecsemők testeit temették.
Az ásatás harminc évig tartott, több egyetem régésze is részt vett benne, például a Harvard, a Boston College, az illinois-i Wheaton College és az alabamai Troy University kutatói. Az ásatás eredményeit az utolsó három évben teljes titokban tartották, mert nem akartak ultraortodox tüntetőket a lelőhelyen. Sokszor előfordul Izraelben, hogy ha emberi maradványokat is találnak egy lelőhelyen, nem engedik elmozdítani mondván, hogy zsidó is lehetett az elhunyt és vallási okokból nem szabad a maradványokhoz nyúlni."
[lica - INDEX]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Görög katolikus temetőkápolna... Makó
  2018-04-24 11:52:36, kedd
 
  "A makói Görög katolikus temetőkápolnát 1847-ben építették klasszicista stílusban; Honvéd városrészben található.

A temető 1777-ben létesült. 1847-ben az egyház Ferenczy Lászlóné Fehérváry Mária hagyatékából kápolnát épített a családi sír fölé. 1847. szeptember 20-án szentelte föl Erdélyi Vazul püspök. A téglafalú, cserépfödeles épület rendkívül puritán, a falazott főpárkányon kívül nem található rajta tagoló elem; ravatalozásra használják. A főhomlokzat cserepezése kétsoros, hódfarkú. A tömzsi torony tetején repedezett repedezett, gúla alakú alacsony sisak található; belsejében 1875 óta körülbelül 50 kilogramm tömegű harang található, amelyet Major János, fia, és feleségeik öntettek. A népies stílusban épült kápolna toronysisakjának csúcsán elhelyezett gömbön eredetileg latin kereszt volt; jelenleg itt nyolc ágú kereszt található. A toronytest oldalain egy-egy zsalugáteres, egyenes záródású ablak látható. Az eredetileg zsaluzott kétszárnyú ajtó most betétes, nyolcágú kereszt rátéttel. A félköríves apszis oldalain egy-egy vízszintes záródású ablakot helyeztek el; a kápolna alaprajza négyzetes.

Az épület műemléki védettséget élvez; törzsszáma a műemlékjegyzékben 2745."

[Acenter]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Farkasréti temető, kisvonattal...
  2018-04-17 12:48:10, kedd
 
  Kisvonatos vezetések

a Farkasréti temetőben


2018. május 4. péntek 10 óra, 12 óra, 14 óra

2018. május 5. szombat 10 óra, 12 óra, 14 óra

2018. május 6. vasárnap 10 óra, 12 óra, 14 óra


A Budapesti Temetkezési Intézet lehetőséget biztosít, hogy a látogatók ezen a hétvégén gumikerekű kisvonatokon utazva, vezetések keretében ismerkedjenek meg a Farkasréti temető kulturális és művészi értékeivel.


A kisvonatok mindhárom napon a Farkasréti temető (XII. Németvölgyi út 99.) bejárati teréről, a Griff-szobortól indulnak, kétóránként.


A kisvonatos vezetés a temető nagyobb útjain halad a Művészparcelláig, majd vissza a főbejárathoz. Hosszabb megállás és kiszállási lehetőség a Művészparcellánál; a parcella bemutatása.

A kisvonatos sétákat vezeti: Szilágyi Rita, az Intézet idegenvezetője.


A kisvonatok igénybevétele és a vezetés ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel.

A kisvonatokon való helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik, a járművek befogadóképességének (kb. 40 fő) erejéig.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Hősök tisztelete az Arlingtoni Katonai Temetőben...
  2018-04-15 20:08:22, vasárnap
 
  "Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter egyesült államokbeli hivatalos útjának második napján látogatást tett az Arlingtoni Katonai Temetőben, ahol kegyeletét leróva koszorút helyezett el az ismeretlen katona sírhelyénél és megtekintette az ünnepélyes őrségváltást, illetve a ,,Lee House"-ban berendezett múzeumot és kiállítóhelyet.

A tárcavezető a kegyelet virágait elhelyezve tisztelgett az amerikai polgárháborúban elhunyt magyar tábornokok nyughelyénél is. Dr. Simicskó István elmondta: ,,Az mindig kifejezi az emberi értékeinket, hogyan tudunk megemlékezni hőseinkről. Elhunyt katonáink, hőseink emlékének megőrzése és tisztelete kiemelten fontos egy nemzet és polgárai számára, mert így tudunk példát mutatni a fiatalabb generáció számára, hogy mit köszönhetünk hős katonáinknak."

Az Arlington-dombi katonai temető az Amerikai Egyesült Államok legismertebb katonai emlékhelye, amit az amerikai polgárháború után hoztak létre. A temetőben csaknem 300 ezren nyugszanak, köztük az 1861−65-ös polgárháború több katonája, valamint az iraki és afganisztáni háború áldozatai is.

A tárcavezető a második világháború egyik legemlékezetesebb és leghíresebb csatájának emlékére állított Iwo Jima-i emlékművet, valamint a légierő-emlékművet és a 35. volt amerikai elnök, John Fitzgerald Kennedy sírját is megtekintette. A temető egyik leglátogatottabb síremléke a volt amerikai elnök sírhelye, aki a feleségével és két gyermekükkel együtt nyugszik az arlingtoni temető kiemelt nyughelyén.

Az arlingtoni temetőnek évente csaknem négymillió látogatója van." [honvedelem.hu]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Temetés a tengeren...
  2018-04-10 16:06:39, kedd
 
  "A természet egyszerüsége rejté a nagyszerüséget. Mi egyszerü a tenger egyforma, végtelenül elnyuló sikja, s felette a tiszta kék ég - s mégis képzelhető-e e képnél valami nagyszerübb, melly inkább emelné a lelket? a tengerpillanatára a végtelenség gondolata ébred fel az emberi lélekben, s ugy tetszik előtte, mintha képes voln felfogni az örökkévalóságot. Könnyen megérthető, mért ragaszkodik a tengerész olly igen hullám hazájához. Kinek lelke e nagyszerü képekkel megbarátkozott az a szárazföld szük körében nem fogja többé fellelni magát. S mi felséges is lehet az, midőn egész élete folytonos küzdés levén a viharok, vészek ellen, magát minden pillanatban nagyszerü hősnek tudja, kinek szivét ezernyi küzdelmek közt soha nem közelitette meg a félelem -s hidegvérüleg pillant le a halál torkába, melly a hullámok zajából szüntelen feléje tátong. - Született a tenger partjain, gyermekszive alig volt elég befogadni ezon vágyakat, mellyek őt túlragadták a láthatáron, melly felől a hullámok közeledtek szakadatlanul tolongva egymás hátán és a hova ismét visszahömpölyögtek, ha a szél fodulata ugy hozta magával. Elhagyta édesanyját s később kedvesétől is megvált, a tengeren tölté napjait, alig látva szeretetteit esztendőben egyszer, kétszer. Azután fia is elment vele, aztán unokája is s végre ott voltak egész családjának férfi tagjai; boldogan folytak napjai, élete a legfelségesebb költészet, egy soha ki nem fogyó dal, mellyet az orkán vett ki ajkán, hogy tovább mondhassa, s ha ez elhallgatott ő folytatá tovább. Ha hajótörés, tengervész oltja ki életét, mi hősi nagyszerü véget ért! s ha nyugágyán lepte meg a csendes halál, mi nagyszerü leend temetése, egy holdvilágos éjen elmondják felette a szokásos imát, vagy ha sikerült felvergődnie magasabb rangfokozatra, koporsóba zárva hidegült tetemeit dereglyékre teszik, miközben a hajó vitorlái bevonatnak, a legénység az árboczokra áll fel s gyászének kiséretében eleveznek vele a nagy hajótól némi távolságra, itt elmondja felette a pap magasztosult ihletséggel az utolsó imát, aztán leeresztik koporsóját a tenger mélységébe. Emléket nem állithatni sírja fölé, azért iparkodott ugy élni, hogy emléke ne kőben, hanem embertársai szivében maradjon fenn."

[Vasárnapi Újság]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Húsvét a temetőben...
  2018-04-01 10:04:34, vasárnap
 
  "Lembergben a húsvét nemcsak az élők, hanem a halottak ünnepe is. Ahogy orthodox vidéken másutt is, a családok ilyenkor felkeresik halottaik sírját, közösen imádkoznak és esznek az előző nap szentelt ételből.

A Łyczakowski temető Lemberg legrégebbi fennmaradt temetője. 1788-ban nyitották, miután II. József bezáratta a városfalakon belüli temetőket, s azóta egyfajta lengyel pantheonnak számít. Itt nyugszik számos lengyel művész, tudós és arisztokrata, és az 1830-31-es és 1863-as felkelés halottai. És a temető délkeleti sarkában, külön parcellában azok a ,,sasfiókok", akik az 1918-20-as galíciai ukrán-lengyel polgárháború idején a magára maradt Lwówot védték a független ukrán hadsereggel szemben, míg a lengyel haderő Piłsudski vezetésével Bugyonnij és Sztálin vörös hadseregét verte vissza Varsó alól. Az 1924-ben épített hősi temetőben hosszú sorokban álló fehér kereszteken fiúk és lányok nevei olvashatók, egyik sem volt idősebb húsz évnél. Húsvétkor ide nem jön senki, de a friss virágok és lengyel zászlók gyakori látogatókról tanúskodnak.
A lwówi lengyelek 1945-ös kiűzése után a hősi temető is pusztulásnak indult. Az emlékműveket ledöntötték, a sírok nagy részét tankkal pusztították el. Csupán 2005-ben, miután a lengyelek olyan szilárdan támogatták az ukrán ,,narancsos forradalmat", kapott engedélyt Lengyelország a nekropolisz helyreállítására. Közben azonban az ukránok is felállították a maguk hősi temetőjét a lengyel közvetlen szomszédságában. Legmagasabb pontján Szent Mihály arkangyal áll oszlop tetején kivont karddal, s a temetőben egymás mellett sorakoznak az 1918-as független ukrán hadsereg, az 1941-es Galicsina ukrán SS-hadosztály, Bandera nemzeti hadserege és a szovjetek ellen 1955-ig harcoló ukrán partizánok emlékművei és valódi vagy jelképes sírjai. Ezeket egész évben koszorúzzák nemcsak a családtagok, hanem az ukrán hadsereg, cserkészek, és hazafias egyesületek is.
A hősi temetőben tavaly újabb, harmadik parcellát nyitottak, amely ma a Łyczakowski temető leggyorsabban bővülő része. Ide temetik az ország keleti határának védelmében elesett kiskatonákat. A legtöbb síron még frissek a temetői koszorúk. Húsvét vasárnap szinte minden sírnál van látogató, családok, barátok, sokan katonaruhában, többen két-három sírt is végigjárnak. Az első megrendülésen már túl vannak, száraz szemmel, gépiesen végzik a sírlátogatás rítusait. Nem beszélnek, és nem is esznek a magukkal hozott húsvéti kosárból, csak a sírra helyeznek egy-egy kalácsot, félbevágott tojást, bárányt formázó süteményt."
[Bejegyezte: Studiolum , 4/21/2015 ]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Kripták a város alatt...
  2018-03-13 21:34:42, kedd
 
  "Elfeledett kriptákra bukkantak egy New York-i utca alatt.

Legalább kétszáz éves koporsókra, és emberi maradványokra bukkantak a New York-i Egyetem kampuszának szívében végzett vízcsőcsere során. Régészek szerint a feltárt utcaszakasz alatt egy temető lehetett egykor.

Vízvezeték-fektetés közben az építőmunkások, másfél méterrel az utcaszint alatt ütköztek bele a kripták téglából készült tetejébe. Közvetlenül a sírok fölött futottak a közüzemi kábelek.

A most megtalált kripták egyikét korábban már feldúlták: 9-12 ember koponyáját, csontjait találták meg egy sarokban. Egy másik kriptában több mint tucatnyi fakoporsó nyugszik.

“Az ember sohasem tudhatja, mit talál a város utcái alatt"

- mondta Alyssa Loorya, a régészeti és antropológiai kutatás vezetője, aki szerint a temetőről feltehetően megfeledkeztek. Az antropológus és archeológus szakemberek digitális kamerákkal készítenek felvételeket a koporsókról abban a reményben, hogy azonosítani tudják majd a holtakat. Mivel a városban lehetőség szerint háborítatlanul hagyják a temetkezési helyeket, a vízvezetéknek is más utat ásnak inkább.

Thomas Foley, a New York-i tervezési és építési hivatal illetékese szerint számolni lehet azzal, hogy további emberi maradványok és egykori tárgyak kerülhetnek elő a körzetben, ezért megvizsgálják, hogy merre terelhetnék a közművet.

A kriptákat feltehetően a 18. század végén vagy a 19. század elején építették, egy presbiteriánus templomhoz tartoztak. Loorya csapata egykori újsághíreket, halotti jelentéseket és templomi feljegyzéseket is felkutat, hogy azonosítani tudják a maradványokat."
[Napi Ufó]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Meghívó
  2018-03-03 11:16:28, szombat
 
  "2018. március 24. szombat 10 óra

?Színház az egész világ...? ? Farkasréti temetőséta a Színházi Világnap alkalmából

Találkozás: március 24-én 10 órakor, a Farkasréti temető bejárati terén, a Griff-szobornál (XII. Németvölgyi út 99.).

A séta során megtekintjük a közelmúlt legnagyobb és legnépszerűbb magyar színészeinek, előadóművészeinek sírjait és a Művészparcellákat. (Bajor Gizi, Básti Lajos, Bessenyei Ferenc, Cseh Tamás, Domján Edit, Garas Dezső, Gobbi Hilda, Hofi Géza, Honthy Hanna, Kabos Gyula, Karády Katalin, Latabár Kálmán, Máté Péter, Páger Antal, Psota Irén, Ruttkai Éva, Simándy József, Szécsi Pál, Tolnay Klári, Zenthe Ferenc...)

A sétát vezeti: Szilágyi Rita.

A program ingyenes, és előzetes regisztrációt nem igényel!"
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Temetők innen-onnan...
  2018-02-22 18:39:41, csütörtök
 
  Hallstatt egy igazi képeslapfalu Ausztriában, mely fantasztikus fekvése mellett Csontházáról is híres: a domboldali fekvés miatt nincs igazán helye a faluban a temető terjeszkedésének, ezért a helyiek egyedülálló módon állítanak emléket szeretett halottjaiknak. A temetés után 10 évvel előássák a csontokat, a koponyákat kifehérítik és különböző motívumokkal (virágok, levelek) festik ki, és végül a Csontházban helyezik őket végső nyugalomra. [http://tizdolog.hu]  
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
     1/40 oldal   Bejegyzések száma: 393 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 46 db bejegyzés
Összes: 1056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 536
  • e Hónap: 9181
  • e Év: 48422
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.