Regisztráció  Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/48 oldal   Bejegyzések száma: 474 
A gazda három kívánsága
  2018-06-20 14:29:08, szerda
 
  A gazda három kívánsága

Ősi zsidó tanmese

Egy szegény földművest egy éjjel meglátogatott az Úr angyala és így szólt hozzá: ,,Mivel elnyerted a Teremtőd jóindulatát, úgy döntött, hogy megáld Téged, ahogyan atyáddal, Ábrahámmal is tette! Az Úr három kívánságodat teljesíti azzal a feltétellel, hogy bármit is kérsz, a szomszédodnak mindenből a kétszeresét adja."
A gazda nagyon meglepődött az angyal szavain, felébresztette a feleségét és mindent elmesélt neki. Az asszony azonnal tenni akart egy próbát. Ezért így imádkoztak: ,,Hatalmas Istenünk! Ha lenne ezer marhánk, magunk mögött hagyhatnánk a szegénységet, amelyben nemzedékek óta élünk. Igazán hálásak lennénk érte."
Alig mondták ki ezeket a szavakat, odakintről tehénbőgés ütötte meg a fülüket. Kiléptek az ajtón és láss csodát: a ház körül egy pompás marhacsorda legelészett. A gazda két napig a fellegekben járt. Napja felében hálát adott Istennek a gazdag gondviselésért. Ideje hátralevő részében pedig újdonsült jószágaival foglalatoskodott.
A harmadik napon éppen azon tanakodott, hová építhetné az új istállókat, amikor a dombtetőről megpillantotta a szomszéd gazda birtokát, ahol kétezer gyönyörű állat legelészett békésen. Az Úr angyalának látogatása óta most először történt meg vele, hogy öröme egy csapásra szertefoszlott és szívét keserű irigység öntötte el. Aznap este rosszkedvűen tért haza, a vacsorát sem kívánta és nagy haraggal tért nyugovóra. Aznap éjjel kerülte az álom, mert valahányszor behunyta a szemét, a szomszéd kétezer tehenét látta maga előtt.
Az éjszaka közepén azonban eszébe jutott, hogy az angyal azt mondta, hogy három kívánsága lehet, így hamar elfelejtkezett bosszúságáról ás jókedve ismét visszatért. Miközben szívét vizsgálva azon töprengett, mit is szeretett volna még úgy igazán, ráébredt, hogy az anyagi biztonság mellett leginkább utódokra vágyott, akiken keresztül neve fennmaradhat. Ezért másodszor így imádkozott: ,,Kegyelmes Isten! Ha kedves előtted, áldj meg minket egy gyermekkel, aki utódaim atyja lesz majd!" Kis idő elteltével a felesége örömmel újságolta, hogy szíve alatt új életet hordoz.
A következő hónapok felhőtlen boldogságban teltek a gazda számára. Lefoglalták az állatok körüli teendők és közben nagy örömmel készült az apaságra. Elsőszülött gyermekük születésének éjszakáján rendkívüli boldogság töltötte el. Másnap, szombaton elment a zsinagógába, és a közös imádság idején felállt, és büszkén jelentette be a jó hírt: ,,Oly sok évnyi várakozás után az Úr gyermekkel áldotta meg őket!"
Még leülni sem volt ideje, mikor a szomszédja is felállt és így szólt: ,,Isten valóban nagyon megáldotta közösségünket! A múlt éjjel ugyanis a feleségem ikreket szült - két szép kisfiút! Hála legyen az Úrnak!" Ezek hallatán a gazda egészen más szívvel ment haza, nem azzal az örömmel, amivel megérkezett a zsinagógába. A túláradó öröm helyett ismét keserűség rágta szívét.
Rossz kedve egész éjjel nem hagyta el a gazdát, így hát harmadszor is imádkozott: ,,Uram, kérlek, vedd el a jobb szemem világát!"
Alig mondta ki ezeket a szavakat, újra megjelent az angyal és így szólt hozzá: ,,Ábrahám fia! Miért kívánod, hogy átok sújtson áldás helyett?"
,,Azért" - válaszolta nagy haraggal a gazda - ,,mert nem bírom elviselni, hogy a szomszédom nálam sokkal többet kapott! Szívesen lemondok az egyik szememről, hogy megelégedve azt lássam, hogy soha többé nem láthatja azt, amije van!"
Szavait hosszú csend követte. És amikor a gazda az angyalra pillantott, látta, hogy annak szemei megteltek könnyel.
,,Ábrahám fia! Miért fordítanád az áldás lehetőségét arra, hogy megbánts másokat? A harmadik kívánságod nem fog teljesülni, de nem azért, mert az Úr megszegi az ígéretét, hanem azért, mert telve van irgalommal! De tudnod kell te balga, hogy a gonoszságoddal nemcsak saját magadnak, hanem Isten szívének is nagy fájdalmat okoztál!"

Gyakorlati alkalmazás: A fenti történet tanulságát a következőképpen fogalmazhatnánk meg. Ha boldogtalan életre vágyunk, nem kell mást tennünk, mint arra nézni, ami másoknak van, nekünk pedig nincs. Mindig lesz valaki, akinek több adatott - noha szerintünk valójában nem érdemli meg.
Máté evangéliumában Jézus is egy hasonló példázatot mondott el a tanítványoknak (Máté 20:1-16). A történet egy szőlősgazdáról és napszámosairól szólt, akik igazságtalannak tartották, hogy a nap végén a később munkába állt társaik is ugyanannyi bért kaptak, mint ők maguk. Ahelyett, hogy hálásak lettek volna az előre megígért bérükért, amit végül meg is kaptak, kevesellték a fizetséget és bírálták a gazdát, amiért nekik nem fizetett többet.
Isten egyik parancsa a Tízparancsolatból, hogy ,,Ne kívánd...!" mindannyiunkra vonatkozik (2Mózes 20:17). Ha arra vágyunk ami a másé, és irigyeljük azokat akiknek több adatott, ezek a negatív érzések kilopják szívünkből a boldogságot és az örömöt, és nem engedik, hogy észre vegyük, mennyi mindenért tartozunk hálaadással Istennek. Ha a nálunk kevésbé szerencsésekkel hasonlítgatjuk magunkat össze, gyakran büszkeséggel telünk el; ha viszont a tehetősebbekkel, neheztelés és sértődöttség költözhet szívünkbe. Isten arra hív minket, hogy körülményeinktől függetlenül elégedett és hálás szívvel éljünk (Filippi 4:11-12). Az Úr gazdagon megáldja azokat, akik így élnek.

Wayne Rice
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Veszélyes dolgok
  2018-06-08 20:25:37, péntek
 
  Veszélyes dolgok

Egy napon, amikor hazatért a feleségem, elmondta, hogy egyik barátnőjének a kisfia annyira megsértette a szemét egy kis késsel, hogy nemcsak teljesen elveszíti a szeme világát, hanem az a veszély is fennáll, hogy a másik szeme is rámegy a súlyos sérülésre. A feleségem annyira hatása alatt volt a megrendítő esetnek, hogy a kétéves kisfiunknak szigorúan megparancsolta, hogy kést egyáltalában nem szabad a kezébe venni, sőt az ollót sem szabad használnia. De amint rendesen szokott lenni, ha valami tilos, akkor annál erősebben fennáll az eshetőség, hogy e tiltott dolog után vágyunk. Egyszer csak észrevesszük, hogy a kis gyermek kezébe került egy nyitott olló, és azzal hadonászik gondtalanul, mit sem sejtve a veszélyről, amely őt fenyegeti. A kisfiú nővérkéje, aki hallott a tilalomról, el akarta venni öccse kezéből az ollót, de ő makacsul tiltakozott ez ellen, és semmiképpen nem volt hajlandó arra, hogy átadja azt neki.
A nővérkének ekkor hirtelen eszébe jutott, hogy kisöccse nagyon szereti a narancsot. Gyorsan kiszaladt, kezébe vett egy narancsot, és ezt mutatva így szólt a kisfiúnak:
- Lajcsi, szereted a narancsot?
A következő pillanatban az olló a földön feküdt, és a kis kezek mohón nyúltak a narancs után.
Így vesz el Isten gyakran tőlünk egy veszélyes dolgot, amelyet görcsösen szorongatunk magunkhoz, és ad helyette egy édes és tápláló "narancsot". Lábainkat a keskeny úton kell megtartani, amely az élethez vezet. Ez az út kedves, áldásos, és ez az ösvény a béke útja. Ez a győzelem útja, ahol nincsen homály, nincs sötétség, ahol nincs háborúság, hanem békesség, öröm és világosság van.

D. L. Moody
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Kettőre volt szükség
  2018-06-08 19:31:23, péntek
 
  Kettőre volt szükség

Egy skót férfi mondta el, hogy megtérésekor két tényező működött közre.
- Kettő? Hogyan? Azt gondoltam, hogy az Úr Jézus egyedül munkálkodott - csodálkozott ezen a barátja.
- Ott munkálkodott a Mindenható és én. Én mindent megtettem, amit csak tudtam, hogy ne térjek meg, és a Mindenható mindent megtett, hogy megtérjek. A küzdelmet az Úr Jézus nyerte meg...

D. L. Moody
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Amíg minden csődöt mond...
  2018-06-08 18:58:56, péntek
 
  Amíg minden csődöt mond...

A. Bonar mondta el egy ízben, hogy Skócia hegyes vidékein a juhok néha sziklahasadékokba, keskeny hegyszorosokba jutnak, ahonnan képtelenek feljutni a maguk erejéből. A fű ilyen helyeken nemcsak bő, hanem igen jóízű, édeskés, ezért a juhok néha 5-6 méternyi mélységbe ugranak le, hogy ott jóízű, bő legelőt találjanak, és kedvükre legelészhessenek. Amikor néhány nap múlva lelegelték a füvet, szeretnének feljutni, de nem tudnak, és akkor órák hosszat bégetnek, míg végül a pásztor meghallja a hangjukat. A mentési munkával a pásztor még akkor sem siet, hanem vár egy kis ideig. Ha már azt látja, hogy a juhok elbágyadtak; akkor levet nekik egy hurkot, és annak segítségével felhúzza gyámoltjait a magasba, s így menti meg őket az éhhaláltól.
- De miért nem menti meg őket a pásztor azonnal, amikor rájuk akad? - kérdezték tőle.
- Ej, hát mert a juhok akkor még olyan balgák, hogy nyugtalanságuk miatt lehetetlenné teszik a pásztor számára a megmentésüket. Kénytelen várni addig, míg az éhség és a bágyadtság miatt kimerülnek, és csak akkor lehet őket megmenteni a halál karmaiból.
Ugyanez a helyzet áll fenn az embernél is. Az ember sem megy addig Istenhez, amíg minden más mentési lehetőséget meg nem kísérelt, amiben reménykedett vagy amitől segítséget várt. Ha azután minden csődöt mond, akkor az Istenhez fordul. Ha te is egy ilyen eltévedt vándor vagy, akkor az Úr Jézus elvezethet az ő nyájához, ha lemondasz önbizalmadról és az emberekbe vetett reménységedről. Ő kész és meg is tud menteni a pusztulástól.

D. L. Moody
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Találó válasz
  2018-06-08 18:26:19, péntek
 
  Találó válasz

Egy fiatalember az evangéliumot hirdette London utcáin, amikor egy gúnyolódó megszakította a szavait ezzel a kijelentéssel: "Az az ember, aki a gázt feltalálta, többet tett az emberiségért, mint a názáreti Jézus". - A fiatal utcai prédikátor nem tudott azonnal válaszolni a csúfolódónak, s ezért a körülállók harsány kacagásban törtek ki. Hirtelen azonban egy hang hallatszott a tömegből, amely ezt mondta: "Természetesen joga van mindenkinek megmondani a maga véleményét, és az, aki az előbb kinyilvánította a magáét, valószínűleg életének utolsó órájában meggyújtatja majd a gázlámpákat, hogy világítsanak neki a sötétben, ahová megy... Én azonban életem utolsó óráiban inkább felolvastatom majd magamnak János evangéliumának 14. részét, hogy vigaszt és erőt nyerjek belőle."
Erre a találó válaszra megfordult a helyzet. Mindenki igazat adott a felszólalónak, és a csúfolódó eltűnt, "mint a kámfor".

D. L. Moody
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
"Ne tévelyegjetek, Isten nem csúfoltatik meg!"
  2018-04-10 14:56:42, kedd
 
  "Ne tévelyegjetek, Isten nem csúfoltatik meg!"

Egy előadás után találkoztam egy emberrel, aki határozottan állította, hogy soha az életében még nem vétkezett. Ő volt az első tökéletes ember, akivel életemben találkoztam. Meg akartam vizsgálni az állításait, és néhány kérdést intéztem hozzá.
- Nem volt még sohasem ingerült?
- Néha előfordult, azonban jogom volt hozzá. Jogos volt az ingerültségem.
- Káromkodott, amikor ingerült volt?
- Igen.
- És azt gondolja, hogy most, amilyen állapotban van, készen áll arra, hogy Isten színe elé lépjen?
- Miért ne? - kérdezte. - Még ha káromkodtam is, de nem gondoltam semmi rosszat.
- Tegyük fel, hogy lopok egy órát, és a tulajdonos felfedezi bennem a tolvajt. "Igen - válaszolom -, az óráját valóban elloptam, el is vittem a zálogházba, de nem gondoltam semmi rosszat. A pénzt, amit az óráért kaptam, el is költöttem, de akkor sem gondoltam semmi rosszat."
Az ilyen mentegetődzést mindenki kineveti, és persze senki sem veszi komolyan.
"Isten nem csúfoltatik meg!"

D. L. Moody
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Borzasztó ébredés
  2018-04-10 14:47:36, kedd
 
  Borzasztó ébredés

Néhány évvel ezelőtt Svájc egyik városában a kora reggeli órákban a munkába induló dolgozók megdöbbentő látványnak voltak a szemtanúi. Az egyik ház tetőzetén, amely a többiek fölé magasodott, fenn a kémény mellett egy fehér ruhába öltözött alakot pillantottak meg. Akik alaposan szemügyre vették, azok megállapíthatták, hogy egy hálóruhába öltözött nő ült azon a párkánydeszkán, amely a kéményseprők számára szolgált, akik arra álltak, amikor a kéményt tisztogatták. A nő valószínűleg holdkóros lehetett, aki éjjel fölkelt az ágyból - hozzátartozóinak tudta nélkül -, kiment az ablakon, valahogy feljutott a háztetőre, és ment a cserepeken addig, amíg egy deszkához ért. Erre leült, és tovább folytatta álmát, mit sem sejtve arról a halálos veszélyről, amelyben van.
A munkásemberek megálltak, és tanakodtak egymás között, hogy miként menthetnék meg a nőt a lezuhanástól. Míg egymás között tanakodtak és egyesek elmentek létráért és kötelekért, azalatt felkelt a Nap, és sugarai nemsokára elérték a háztetőt, és rávetődtek az ott ülő holdkóros nőre is... Erre az asszony felébredt... Körülnézett, és borzalommal állapította meg, hogy hol van és milyen helyzetben. Hirtelen felállt, a fejéhez kapott, abban a pillanatban megtántorodott, és menthetetlenül zuhant le a tetőről, és a földre esve halálra zúzta magát.
Kedves lélek, ha még nem vagy a Krisztusban, az ő eljövetelének hirtelen megjelenő sugarai milyen állapotban találnak? Ha a fényes sugarak hirtelen ébresztenek fel álmaidból, s átérzed annak teljes jelentőségét, hogy a kegyelemidőt elmulasztottad, s egy pillanat alatt felismered rémítő helyzetedet, akkor már semmit sem tehetsz, mert minden késő lesz!

D. L. Moody
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
A Jajgatás utca és a Dicséret tér
  2018-04-10 14:34:12, kedd
 
  A Jajgatás utca és a Dicséret tér

Egy férfi elmondta egy gyülekezetben, hogy hosszú évekig laktak a Jajgatás utcában, amikor tele voltak keserűséggel, panasszal és szükséggel. Most azonban - néhány héttel ezelőtt - átköltöztek a Dicséret tér egyik házába, és a helyzetük gyökeresen megváltozott. Nem változott a gazdasági helyzetük, ugyanannyian vannak, mégis mindennap tapasztalják Isten gondviselő szeretetét, és nem győznek eléggé hálát adni a Teremtőnek. Reggel és este dicséretet énekelnek. Csillogó arca és egész megjelenése elárulta annak igazságát, amiket mondott. Amikor Pál és Silás a börtönben voltak, súlyos ütlegek után, majd amikor lábaikat kalodába tették és utána meg is láncolták - dicséretet énekeltek Istennek. Attól tartok, hogy nagyon sokan közülünk nem tudnának dicséretet énekelni Istennek, ha börtönbe kerülnének és megláncolnák a tagjaikat. Krisztus követője legyen örvendező és hálatelt!

D. L. Moody
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Mi a jelentéktelen?
  2018-03-27 17:18:39, kedd
 
  Mi a jelentéktelen?

Egy óceánjáró utasa állandóan szenvedett a tengeri betegségtől. Napról napra gyengének, nyomorultnak érezte magát, és ha van idő, amikor az ember képtelen arra, hogy az Úrnak szolgáljon, akkor ez bizonyára a tengeri betegség időszaka. Amint ez az ember is ilyen gyötrő és tehetetlen állapotban feküdt a kabinjában, egyszerre felzúgott a hajósziréna: "Ember a vízben!" A mentési munkálatok azonnal megindultak, és ebben a beteg ember is szeretett volna részt venni, de képtelen volt bármit is tenni ilyen állapotban. Hirtelen jó ötlete támadt. Gyorsan felkapta a lámpát, és odaállította a kabinja ablakába, hogy világítson ki a sötét habokra.
A vízbe esett embert megmentették a habokból, a vízbe fulladástól. Amikor a tengeri betegségben sínylődő ember állapota javult, és egy alkalommal találkozott a vízből kimentett emberrel, az elmondta neki halálküzdelmét. A hullámok már két ízben rázúdultak és magukkal sodorták, éppen közeledett feléje ismét egy hatalmas hullám, amely lerántotta volna a mélységbe, amikor egyszerre megpillantotta a fényt, amely egy ablakból sugárzott a tengerre. Ekkor felemelte a kezét, és a lámpa fénye rávetődött a magasra emelt kézre. Ezt a kezet meglátták a mentőcsónakban lévők, és bár a hullám ismét rázúdult, sikerült a félájult embert megtalálni és megmenteni.
A hit olyan, mint a hajóablak, amelyen átsugárzik a mennyből eredő fény. A hit volt az az erő, amely egykor a Kármel hegyén tüzet hozott le az égből, s megemésztette Illés áldozatát. Ugyanazt az Urat, ugyanazt a hitet bírhatjuk ma is.

D. L. Moody
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Pál apostol vallása
  2018-03-27 16:59:40, kedd
 
  Pál apostol vallása

Egy katonától, aki a harctéren súlyosan megsebesült, és már a halálát várták, megkérdezték, hogy milyen vallású.
- Pál apostol hitét követem - volt a felelet.
- Hová tartozik? Talán baptista vagy methodista, mert ők is elfogadják Pál apostol tanítását.
- Ó, nem. Sem baptista, sem methodista nem vagyok...
- Hát talán református? Azok is engedelmeskednek Pál tanításainak.
- Ó, nem.
- Hát akkor tulajdonképpen mit hisz?
- Hiszem, hogy Krisztus "az én nála letett kincsemet meg tudja őrizni ama napra."

D. L. Moody
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
     1/48 oldal   Bejegyzések száma: 474 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 36 db bejegyzés
e hónap: 386 db bejegyzés
e év: 2585 db bejegyzés
Összes: 13734 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 777
  • e Hét: 4034
  • e Hónap: 26300
  • e Év: 326744
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.