Regisztráció  Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/42 oldal   Bejegyzések száma: 411 
Jellem
  2017-11-20 19:21:32, hétfő
 
  Jellem

Franco Sacchettiről, Toscana egyik kis városkájának elöljárójáról mesélik, hogy kereken megtagadta egyik földműves polgártársa kérésének teljesítését, mert azt igazságtalannak találta. Valaki később szóvátette előtte a már feledésbe ment esetet, és hozzáfűzte, hogy a vagyonos kisgazda egy szép nagy nyúllal akart neki akkor kedveskedni, ha az ügyet kedvezően intézi el. "A nyulat, igaz, elfogyaszthattam és valószínűleg meg is emésztettem volna - jegyezte meg Sacchetti -, de életem alkonyáig megfeküdte volna gyomromat annak az igazságtalanságnak a szégyene, amit meggyőződésem áruba bocsátásával követtem volna el."
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Csodás önuralom
  2017-11-20 19:12:35, hétfő
 
  Csodás önuralom

Newtonról, a lángeszű matematikusról, a természettudósról mesélik a következő esetet. Midőn hosszú kísérletezés, sok nappali és éjszakai munka után befejezte egyik művét, az asztalon hagyott iratcsomót együgyű szolgája arra használta fel, hogy a kályhába begyújtott vele. A nagy tudós egy pillanatig néma megdöbbenéssel szemlélte művének pusztulását, majd nyugodtan így szólt a megrémült szolgához: "Nem baj, majd újból megírom az egészet."
Bizonyára mindenki bámulattal szemléli az önuralomnak ezt a hősies megnyilvánulását. Newtonnak feltétlenül igaza volt: a dühkitörés semmit sem segített volna a bajon. Mégis csodálatos, hogy pillanatok alatt meg tudta fékezni azokat az indulatokat, amelyek ilyen esetben a legtöbb embernél gáttalanul a felszínre törtek volna.
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
A művészetről
  2017-11-20 18:37:10, hétfő
 
  A művészetről

A tudós Leibnitzet idézem: "Minden dolog és minden művészet zsengéje, mindennek a virága Istent illeti meg. Az egész költészetnek nincs szebb hivatása, mint himnuszok éneklése, olyan szépen, ahogy csak ünnepelni tudja Isten fenségét. Így gondolkozott erről az emberiség midőn a művészet bölcsőkorát élte. És e meggyőződésnél mindenkorra ki kell tartani."
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Igazmondás
  2017-11-20 13:55:07, hétfő
 
  Igazmondás

A kis Washington György, az Egyesült Államok későbbi hírneves elnöke, ajándékba kapott kis baltáját meggondolatlanul édesapja egyik féltve őrzött és gondosan ápolt cseresznyefáján próbálta ki. Midőn pedig a feldühödött apa fenyegetőzve keresni kezdte a tettest, előállt a fiú: "Apám, én nem tudok hazudni. Én tettem." Az apa erre keblére ölelte a gyermekét: "Fiam - szólt - a te igazmondásod drágább előttem ezer cseresznyefánál.
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
A munkáról
  2017-11-19 17:46:24, vasárnap
 
  A munkáról

Keller Helén mondja a munkáról: "Szeretnék nagy és nemes dolgokat véghezvinni, de az én kötelességem, hogy apró dolgokat csináljak úgy, mintha azok nagy dolgok lennének."
Green, a történész arra tanít minket, hogy a világot nemcsak a lángeszű és hős emberek viszik előre, hanem az apró kezek szorgalmas és kitartó munkája is.
"Mikor már minden erőforrásunk hiábavaló, akkor csak a hit és a munka tud segíteni."

Richard Church

Az Esti Hírlap 1988. február 23-i számában olvassuk Van ilyen is! címmel az írást: "Magas sarkú cipőmmel gödörbe léptem. Az éles kő letépte a sarokról a bőrt. A cipőjavító kisiparos készségesen elvállalta a munkát. Közölte az időpontot, hogy mikor mehetek a cipőért, és a várható munkadíjat is. A munkát előre kifizettem. A megbeszélt időpontra elmentem a cipőmért. Elkészült. A cipész a kész lábbeli mellé visszaadott negyven forintot is, mondván, sokkal könnyebb volt megcsinálnia a cipőt, mint gondolta." Dr. F. N.
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Mit dolgoztál ma?
  2017-11-18 20:33:23, szombat
 
  Mit dolgoztál ma?

Egy régi kolostor apátja megkérdezte egy este az egyik szerzetest: "Mi mindent dolgoztál ma?"
"Ó - felelte a szerzetes - annyi dolgom volt ma és van mindennap, hogy saját erőm elég sem lenne, ha Isten kegyelme nem segítene. Mindennap két sólymot kell szelídítenem, két szarvast visszatartanom, két karvalyt kényszerítenem, egy férget legyőznöm, egy medvét megfékeznem s egy beteget ápolnom."
"De miket beszélsz? - nevetett az apát. - Hiszen ilyen munka nincs az egész kolostorban!"
"Pedig mégis így van - felelte a szerzetes. A két sólyom a két szemem, melyekre mindig vigyáznom kell, hogy bűnös dolgot ne nézzek. A két szarvas a két lábam: őriznem kell azokat, hogy bűnbe ne vigyenek. A két karvaly a kezem: munkára és jótettre kell kényszerítenem. A féreg a nyelvem: féken kell tartanom, hogy hiába és bűnösen ne fecsegjen. A medve a szívem: az önszeretet és a hiúság ellen folyton harcolnom kell. És a beteg, az az egész testem, melyet óvnom kell, hogy az érzékiség le ne győzze."
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Testileg vakon
  2017-11-18 18:55:19, szombat
 
  Testileg vakon

"Isten nekem a vakság talentumát adta, mondja önmagáról dr. Moon Vilmos, miután 50 évig dolgozott a vakokért - és azon voltam, hogy talentumomat minél jobban kamatoztassam." Látása először meggyengült, majd elveszítette a szeme világát. Intézetet nyitott a vakok számára, és több mint 10 ezer világtalant tanított meg olvasni. "Ha mi a mennyországban egyszer találkozunk, írja neki egy hálás tanítványa, én Önt az Úr Jézushoz vezetem és bemutatom Neki, mint aki engem a hozzá vivő útra állított, és feléje indított."

Milyen sok nagy ember került ki a vakok közül: Vak Béla a magyarok, Vak János a csehek királya volt. Milton vakon írta műveit. Galilei világtalanul is fizikai problémákkal foglalkozott. John Metcalf hálózatos útiterveket dolgozott ki, és útépítkezések felügyelője volt. Az angol posta vezérigazgatója, Towcelt, valamint dr. James, a világhírű fizikus is világtalanok voltak. Sorstársuk volt Stolz Albán freiburgi egyetemi tanár. Braille Lajos, aki hároméves korában vakult meg, találta ki, hogy hat egymás mellé helyezett pont kombinációjának a segítségével hogyan lehet olvasni. Óriási jelentőségűnek bizonyult a felfedezés.
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Türelmesen végighallgatni
  2017-11-18 17:58:55, szombat
 
  Türelmesen végighallgatni

Évekkel ezelőtt egy Los Angeles-i nyugalmazott tanítónő, Olga Paulson hirdetést tett közzé a lapokban, amelyben tudatja, hogy készséggel hajlandó bárkinek a bajait vagy panaszait türelmesen végighallgatni. Tanáccsal, útbaigazítással egyáltalán nem szolgál, csupán csak hallgatja azt, amit előtte elmondanak vagy elsírnak. A hirdetésre a tanítónő máról holnapra a város legelfoglaltabb embere lett, mert tömegével keresték fel azok a férfiak és nők, akik nem a tanácsára voltak kíváncsiak, hanem pusztán "ki szerették volna magukat alaposan beszélni." Ezáltal megkönnyebbültek, és mint sok eset bizonyítja, családi és társasági konfliktusok simultak el anélkül, hogy bárki a legcsekélyebb befolyást is gyakorolta volna rájuk.
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Minden jó
  2017-11-18 17:33:07, szombat
 
  Minden jó

Arisztotelész szerint a híres delphoi templom homlokzatán a következő mondást olvashattuk: A háromféle jó, a honestum - tisztelet, az utile - hasznosság és a delectabile - boldogság soha sehol együtt meg nem található." - A pogány világ ebben is tévedett...
Szent Ambrus írja: "Akarsz-e sebeidből gyógyulni? Krisztus kitűnő orvos. Láz gyötör? Forrás Ő, mely felüdít. Görnyedezel a bűn súlya alatt? Ő maga a 'justitia', ki e terhet válladról leemeli. Segítségre van szükséged? Ő az erő. Félsz a haláltól? Ő az élet. Vágyódol a mennybe? Ő az út, mely oda vezet. Futsz a sötétségből? Ő a világosság. Táplálékot keresel? Ő az élő kenyér. Ízleld meg tehát, mily édes az úr, boldog az az ember, aki beléje helyezi összes bizodalmát."
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Mire vagy büszke?
  2017-11-18 16:53:04, szombat
 
  Mire vagy büszke?

Világhódító Nagy Sándor egyik diadalútján találkozott egy dervissel. Így szólt hozzá: "Kívánj tőlem akármit, teljesítem"...
A dervis ránézett a világ akkori urára és ezt kívánta:
"Parancsold meg hát a legyeknek, hogy ne csípjenek!"
"Olyat kívánj, ami hatalmamban van!"...
"Ugyan ki van hatalmadban - felelte a dervis - ha még a légynek sem parancsolsz?...
Mire vagy büszke? Hogy király vagy, akire egy macska is felnézhet minden tisztelet nélkül?
Hatalmadra? Hányszor láttuk az életben, hogy ami felül van, holnap alul kerül!
Gazdagságodra? Amit egy ideig bírsz, azután örökre itthagysz?
Erődre? Amint öregszel, erőd is csökken, s majd elhagy."

 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
     1/42 oldal   Bejegyzések száma: 411 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 14 db bejegyzés
e hónap: 402 db bejegyzés
e év: 6562 db bejegyzés
Összes: 10404 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 904
  • e Hét: 5310
  • e Hónap: 40807
  • e Év: 499501
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.