2 cs. Mirelit paraj (25 dkg-osok)
4 dl főzőtejszín
5-6 cikk fokhagyma
só
ételízesítő
olaj ízlésé szerint
3,5 kanál liszt
Elkészítés:
A Mirelít parajokat mély, nagy lábasban kevés tejjel felengedjük, ha még nem tettük meg. Hozzátesszük a fokhagymákat fokhagymanyomó segítségével, sózzuk, fűszerezzük Delikáttal. Az olajon megpirítjuk kissé a lisztet, beleöntjük a főzelékbe, majd főzőtejszínnel összeforraljuk.
80 dkg húsos oldalas
2-3 fej hagyma
4 cikk fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
olaj ízlés szerint, vagy zsír
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés:
A húsokat a csontozat mentén feldaraboljuk, jól megmossuk. A hagymákat összevárjuk a fokhagymákkal, olajban kicsit megfonnyasszuk, megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a paradicsomot felvágva, a paprikát kicsumázva, majd csontozattal felfelé elhelyezzük a hússzeleteket. Sózzuk, borsozzuk, kevés vízzel felöntjük és fedő alatt kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Ha kell, kevés vizet öntünk rá, a végén zsírjára sütjük.
Burgonyapüré és vöröskáposzta illik hozzá, vagy gyümölcsmártás, mint a köszméte, birsalma szósz.
30 dkg liszt
22 dkg margarin, vagy 16 dkg zsír
2 dkg élesztő
1 egész tojás
½ cukor
só
kevés tej
Köménymagoshoz:
ízlés szerint köménymag
só
Sajtoshoz:
20 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés:
Az élesztőt ½ dl langyos tejben ½ dkg cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, tojást, sót, kevés tejjel összegyúrjuk. Nem szabad lágynak lennie. Ceruzavastagságúra kinyújtjuk, 8-10 cm-es rudakra vágjuk. Felvert egész tojással megkenjük.
Köménymagoshoz sóval, köménymaggal megszórjuk, a sajtoshoz reszelt sajttal.
A sütőlemezen 2-3 cm-re rakjuk egymástól. Középmeleg sütőben világosbarnára sütjük.
Megfőzöm a 4 dl tejben a vanília pudingot a 10 dkg kristálycukorral sűrűre, majd kihűtöm.
Összekeverek 20 dkg vajat 10 dkg porcukorral, ízlés szerint, majd a kihűlt pudinghoz keverem. Ez lesz a krém.
Egy lábasban megolvasztom a 10 dkg vajat, hozzáöntök kb. 1,5 dl tejet. Beleteszem a kekszet, majd a két gesztenyemasszát, 2 kanál kakaót, kézzel jól összegyúrom. Ha száraz, még önthetek hozzá kevés tejet, vagy langyos vajat.
Egy kisméretű tepsibe alufóliára, vagy téglalap alakú porcelántálra nyomkodom a gesztenyés alapot, kézzel elsimítom. Erre megy a hűtőben jól lehűtött krém.
Habverővel 2 dkg porcukorral, 2 vaníliacukorral, 2 habfixálóval jól felverem a két tejszínt, ráhelyezem a krém tetejére. Végül csokoládét reszelek rá, vagy megszórom kakaóporral, hűtöm.
Pár éve készítem a rakott zöldségeket, de két dolgot nem jól tettem: Miután külön elkészítem a zöldséget, a rizst, összekeverem, hogy jól összevegyüljenek az ízek, akár a töltött káposzta tölteléknél, s beleütök tojást, hogy szét ne essen az ételkocka tálaláskor. A mai rakott kel nagyon jól sikerült ezzel a módszerrel.
Hozzávalók:
1-1,5 kg-os kelkáposzta
1/2-1 kg hús, vagy pótléknak szójagranulátum
olaj
pirospaprika
2 fej hagyma
3-4 cikk fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
kb. 20 dkg rizs
1-2 db tojás, a hús mennyiségétől függően
2 nagy pohár tejföl
Elkészítés:
A kelkáposzta felső héjait leszedem, a többit apróra vágva egy nagy fazékban sós vízben, annyiban, hogy ellepje odateszem puhulni. Ha megfőtt a kelkáposzta, leszűröm.
A szójagranulátumot beáztatom Delikátos vízbe. A hagymákat apróra vágva megfonnyasztom az olajban, lehúzva beleteszem a pirospaprikát, majd beleteszem a darált húst, melyet sózok, borsozok, belenyomom fokhagymanyomóval a fokhagymákat. Addig kavargatom a húst, míg fehérré nem válik, meg nem fő, utána felöntve kevés vízzel hozzáteszem a szójagranulátumot kinyomkodva, leszűrve, de ezt el is hagyhatjuk, ha rendelkezünk elegendő hússal.
A rizst kevés olajon üvegesre párolom, megsózom és felöntöm majdnem háromszoros mennyiségű vízzel, legalsó hőfokon fedő alatt megpuhítom, addig főzve, míg a víz teljesen le nem fő róla.
Ezt követően összekeverem a főtt rizst a darált hús pörkölttel, összekeverem a nyers tojással.
Miután előkészítettem mindent, egy kiolajozott tepsiben rétegesen kezdem el lerakni a rakott kel hozzávalóit: Alulra a kelkáposztákat helyezem rá, rá a darált húst rizzsel, majd tetejére tejfölt. Aztán ismét a kelkáposzta következik, darált hús rizzsel és a tetejére jó sok tejföl. Beteszem az előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt készre pirítom, akkor jó, amikor a tejföl kicsit besárgul, megsül a tetején.
3 db közepes méretű burgonya
4 kanál liszt
1 tojás
só ízlés szerint
Tetejére: tejföl, reszelt sajt
Elkészítés:
A burgonyákat héjastól megfőzöm. Ha kihűlt, leszedem a héját, összetöröm egy tálban, majd megsózom, beleütöm a tojást. Jól összekeverem, majd lisztes kézzel palacsinta-formájú lepényeket formálok huzigálással egyesével belőlük, kisütöm mindkét oldalukat palacsinta sütőben. Ezt követően tejföllel megkenem, sajttal megszórom.
16 dkg liszt
12 dkg cukor
2 tojás
½ cs. sütőpor
½ kocka Ráma vaj
citromhéj ízlés szerint
8 csokidarabka
2 reszelt alma
fahéj ízlés szerint
kevés darált dió
1 db vaníliacukor
Elkészítés:
Felmelegítjük a fél vajat egy lábasban a cukorral. Mikor lehűlt, hozzákeverjük a 2 db tojást, jól felverjük, majd a lisztet a sütőporral, ezt is kikeverjük dagasztógéppel Citromhéj nem fontos, ha van otthon, reszelünk bele. Majd hozzátesszük a darált diót, a fahéjat, a vaníliacukrot, a két reszelt almát, jól összekeverjük, kanállal belehelyezzük őket a 8 db muffinformába, melyeket előzőleg a muffinsütőbe helyezünk. A csokidarabkákat megolvasztjuk, meglocsoljuk vele a sütemények tetejét és betesszük őket az előmelegített sütőbe. Kb. húsz perc sütés elég, kivesszük, lehűlés után fogyasztjuk.
Az én gázsütőm mini, 1971-es kivitelű, nem fér bele a boltban kapható muffin sütők egyike sem, ezért a papír muffinformákat szorosan egymás mellé elhelyeztem egy kis tepsiben.
A főzelék elengedhetetlen a heti étrend összeállításában, legalább kétszer be kell iktatnunk. A kelkáposzta főzelék nagyon gyorsan elkészül, laktató.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg-os kelkáposzta
3-4 db burgonya
ízlés szerint őrölt köménymag
ízlés szerint só
5 cikk fokhagyma
1 db vöröshagyma
2,5 kanál liszt
kevés olaj
pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés:
A kelkáposzta felsőbb leveleit leszedjük, a többit nagyobb késsel apróra vágjuk egy nagy lábasban, majd hozzávágjuk hosszúkás formában a burgonyát, a hagymát, a fokhagyma cikkeket. Megsózzuk, megszórjuk bőven őrölt köménymaggal, majd odatesszük a tűzre puhulni annyi vízzel, hogy majdnem elfedje a főzeléket.
Mikor megpuhult a kelkáposzta is, levesszük a tűzről, készítünk a liszttel és olajjal halvány zsemleszínű rántást, megszórjuk pirospaprikával, felengedve vízzel berántjuk vele a főzeléket, amit visszateszünk a tűzre és felrottyantjuk.
Megkóstoljuk, ha szükséges, utána sózzuk, tehetünk még bele őrölt köménymagot. Nagyon finom főzelék, lecsókolbász feltéttel tálaljuk.
A nyár nem múlhat el finom zöldségek, vitaminok nélkül. A tököt többféleképpen lehet felhasználni, lereszelve főzeléknek, fasírtnak, vagy tölteni. Mostani receptem fogyókúrásoknak, diétásoknak kedvező, de bátran készítheti mindenki ízlése és kedve szerint.
Hozzávalók:
2 kg-os tök
15 dkg szójagranulátum
2 tojás
só ízlés szerint
pirospaprika ízlés szerint
bors ízlés szerint
jó nagy fej vöröshagyma
4 cikk fokhagyma
tejföl ízlés szerint
reszelt sajt ízlés szerint
A tököt meghámozom, kettévágom, a magját kivájom. Beáztatom a szójagranulátumot Delikátos vízbe, s amikor magába szívta, kifacsarom a víztől, beleteszem egy tálba, ráütöm a tojásokat, ráteszem a pirospaprikát, borsot, sót ízlés szerint, hozzáteszem az apróra vágott vöröshagymát, hozzányomom fokhagymanyomóval a fokhagyma cikkeket, jól összekeverem, s a kettévágott két tök közepébe helyezem a masszát. Tejföllel jól meglocsolom a tetejét és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 25 percig puhítom alufóliával lefedve. Ellenőrzöm villával, s amikor puha a tök, leveszem az alufóliát, megszórom reszelt sajttal, visszahelyezem a sütőbe. Csak addig hagyom sülni, míg megolvad a sajt. Pirított burgonyával, félbevágott apró újburgonyával hagymával, tepsiben pirítva tálalom.
Akinek kevés a pénze, az sem vonhatja meg magát az egészséges zöldségektől, finomságoktól. Szójából sok mindent készíthetünk, töltött tököt, káposztát és paprikát is. Most a cukkinivel próbálkoztam.
Hozzávalók:
Kb. 15 dkg szójagranulátum
kevés petrezselyemzöldje
pirospaprika
só
bors
Delikát
3 cikk fokhagyma
kis fej vöröshagyma
1 tojás
2 nagyobb darab cukkini
5 dkg sajt
Elkészítés:
A szójagranulátumot Delikátos vízbe áztatom. Közben egy tálba téve összevágom a vöröshagymát, belenyomom fokhagymanyomóval a fokhagymákat, hozzájuk teszem a kinyomott szóját, majd egy tojást, petrezselyemzöldet, pirospaprikát, borsot, jól összekeverem.
A hosszában és keresztben kettévágott cukkinik belsejét kivágom, sütőpapírra helyezem egy kisebb tepsibe őket. Közepükbe helyezem a tölteléket, megszórom a tetejüket reszelt sajttal, majd lefedve alufóliával előmelegített sütőbe helyezem. Kb. 20 perc kell a cukkinik puhulásáig, amit egy villával ellenőrzök kivétel előtt.
Én megtisztítottam 3 db burgonyát, hosszában felvágva kisütöttem őket forró olajban köretnek. Tálalás előtt készítettem egy pohár joghurtból és készen vásárolt coopos kapormártásból egy finom mártást, ezzel együtt tálaltam. Két főnek elegendő. Ha esetleg marad egy kis szójamassza, áztatott zsemlét facsarok hozzá, kisütöm fasírtnak.