Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Pio atya breviáriuma Március 12.
  2016-03-12 08:04:28, szombat
 
 
Ezer keresztet szeretnék inkább, és minden kereszt édes és könnyű lenne, ha nem lenne ez az egy, hogy mindig érzem a bizonytalanságot: tetszenek-e az Úrnak cselekedeteim... Fájdalmas így élni... Beletörődöm, de belenyugvásom, az én igenem olyan hidegnek, hiábavalónak tűnik!... Milyen titok ez! Csak Jézusnak kell ezzel törődnie.
 
 
0 komment , kategória:  Dr Lenkei Gábor tanácsai  
Szabálytalan vérnyomásmérés?
  2013-09-25 13:08:58, szerda
 
 
Tévesen betegnek minősített emberek?

Azt tapasztaltam, hogy egyre több és több embert minősítenek - megalapozatlanul - magas vérnyomásos ,,beteg"-nek, és egyre több és több emberrel szedetnek feleslegesen veszélyes mellékhatásokkal bíró vérnyomáscsökkentő gyógyszereket.

Van egy nagyon egyszerű, nagyon józan szabály:
Mielőtt magas vérnyomásos betegnek minősítenének valakit, első lépésként szabályosan kellene megmérni a vérnyomását.

Igen!!! Van szabályos és van szabálytalan, téves eredményhez vezető vérnyomásmérés!!!

A vérnyomásmérés csak akkor megbízható és hiteles, ha betartjuk az erre vonatkozó szigorú szabályokat.
Egyébként téves, hamis, félrevezető vérnyomás értékeket fogunk kapni.

Megmutatom Önnek, hogy mik az érvényes vérnyomásmérés szabályai.
Ezeket a szabályokat nem a kisujjamból szoptam. A Magyar Hypertonia (hypertonia = magas vérnyomás) Társaság állásfoglalásában közzétett elveket fordítottam le Önnek egyszerű, érthető nyelvre.

A szabályok a következők:

 Egyetlen vérnyomásmérés alapján senkit sem szabad magas vérnyomásos betegnek minősíteni!

 Mielőtt megmérjük a vérnyomást, meg kell győződnünk arról, hogy az illető a mérést megelőző fél órában nem ivott teát, kólát, kávét, energiaitalt, vagy egyéb koffein tartalmú italt, és nem dohányzott.
Egyébként hamisan magas értéket kapunk.

 Vérnyomást csak kiürített húgyhólyag mellett szabad mérni.
Egyébként hamisan magas értéket kapunk.

 A mérést megelőzően a páciensnek legalább 5 percig kell pihennie egy számára semleges környezetben. Ez a környezet nem lehet zajos, semleges hőmérsékletűnek kell lennie, és olyannak, amelyben az illetőt nem éri izgalom.
Egyébként hamisan magas értéket kapunk.

 A vérnyomást csak az illető testi adottságaihoz illeszkedő méretű mandzsettával szabad mérni. (A mandzsetta az, amit a karra tekerünk, és felfújjuk levegővel.)
Négy különböző méretű mandzsetta közül kell kiválasztani az adott személy számára megfelelő méretet.

 A vérnyomásmérés ideje alatt nem beszélhet sem a vizsgáló személy, sem a vizsgált személy.

 A vizsgált személynek kényelmes karosszékben kell ülnie, olyanban, ami nagyon jól megtámasztja a hátát és a karját.
Nem mérünk tehát vérnyomást pl. kis kerek forgószéken (zongoraszék), úgy hogy nincs jól megtámasztva a hát és nincsenek kényelmesen alátámasztva a karok.
Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor tévesen magasabb értéket forgunk mérni.

 A vérnyomásmérés alatt a vizsgált személy nem teheti keresztbe a lábait, mert ez tévesen magasabb értéket okoz.

 A felkarnak a szív magasságában kell lennie, kényelmesen megtámasztva, enyhén behajlított könyökkel. Ha a kart alátámasztás nélkül feltartjuk, az tévesen magasabb vérnyomás értéket eredményez.

 Minden esetben egymást követően legalább két-három alkalommal kell megmérni a vérnyomást, mégpedig úgy hogy az egyes vérnyomásmérések között legkevesebb egy-két perc szünetet kell tartani.
A két-három mérés eredményéből kell átlagot számolni.

 A vérnyomásmérés megkezdése előtt a vizsgált személyt tájékoztatni kell arról, hogy többször is meg fogjuk mérni a vérnyomását, de ebből ne következtessen arra, hogy bármi baj lenne a vérnyomásával. Ezt azért tesszük, mert ez az előírás, és mert több mérés eredményéből kell majd átlagot számolnunk.

 Ha a helyesen kivitelezett vérnyomásmérés ellenére is magas vérnyomásra gyanakszunk, akkor következő lépésként a vérnyomást meg kell mérni
o mindkét karon - ülve,
o mindkét karon - állva,
o és mindkét karon - fekve is,
o valamint meg kell mérni mindkét alsó végtagon is.
Ez további legalább nyolc kötelezően elvégzendő vérnyomásmérést jelent.

 Minden esetben meg kell győződnünk arról, hogy az illető vérnyomását nem befolyásolja aggodalom, izgalom.
Tapasztalat, hogy az orvos látványa, az orvosi vizsgálat ténye már önmagában is, nagyon sok esetben magasabbra emeli a vérnyomást.
Ezt nevezik - az orvosok fehér köpenyére utalva - ,,fehérköpeny hipertóniának", azaz az orvos közelsége által kiváltott magas vérnyomásnak.
Mielőtt magasnak minősítenénk egy illető vérnyomását, minden esetben ki kell zárnunk a ,,fehérköpeny hipertónia" lehetőségét.

 Ha mindezek a feltételek teljesültek, és az illető vérnyomása - valóban szabályos méréssel is - magasnak tűnik, akkor a személyt ki kell képezni arra, hogy meg tudja mérni a saját vérnyomását.
A saját otthonában, zavaró körülményektől mentes környezetben.
Ezzel zárható ki például a ,,fehér köpeny hipertónia" lehetősége.
Az illetőnek az otthonában több napon át, naponta több alkalommal kell szabályosan megmérnie a vérnyomását, a mért értékeket fel kell jegyeznie, és ezekkel vissza kell mennie az orvosához ellenőrzésre.

 Amennyiben a vérnyomás - a fentiek betartása mellett - minden kétséget kizáróan magasnak bizonyul, akkor első lépésként gyógyszermentes módszerekkel kell próbálkoznunk.

 Gyógyszerrel csak akkor indítunk, ha az illető állapota olyan súlyos, hogy elkerülhetetlennek tűnik az azonnali gyógyszeres kezelés.

Azt tapasztaltam, hogy az esetek többségében nem alkalmazzák a vérnyomásmérés szabályait, így a kapott mérési eredmények megkérdőjelezhetőek.

Azt is tapasztaltam, hogy nagyon sok esetben már egyetlen vérnyomásmérés alapján is - szabálytalanul - magas vérnyomásos betegnek minősítenek embereket, és azonnal elrendelik számukra a vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedését.
Életfogytig!

Ezért tettem közzé a fenti információkat.
Talán sikerül megmenteni néhány embert attól, hogy hamis betegségtudattal éljen, és attól, hogy feleslegesen szedjen vérnyomás csökkentő gyógyszereket.

Dr. Lenkei Gábor
 
 
0 komment , kategória:  Dr Lenkei Gábor tanácsai  
Kollagén 5. és 6. rész
  2013-09-18 13:54:55, szerda
 
 

5. rész
A fehérjék felépítése

A fehérjék általában 20-24 féle aminosavból épülnek fel.

Egyszerű példaként tekintsük ezeket az aminosavakat eltérő méretű és színű gyöngyszemeknek.

A különböző fehérjeféléket pedig tekintsük olyan gyöngysoroknak, amelyeket ezekből az aminosavaknak nevezett gyöngyszemekből fűztek fel.

Mindegyik fehérjeféleségnek sajátos, csak őrá jellemző aminosav sorrendje van, azaz a különféle gyöngyszemek meghatározott sorrendben követik egymást a láncban.

Az egyes fehérjefélék közötti különbség tehát abból adódik, hogy milyen fajta gyöngyszemekből - és főleg abból, hogy - milyen sorrendben lettek összefűzve.

Ez a sorrendbeli különbség eredményezi azt, hogy a különféle fehérjeféleségek nagyon eltérő módon viselkednek az élő szervezetben, és nagyon különböző feladatokat látnak el.

Általánosan jellemző, hogy a különböző fehérjefélékben megtalálható a 20-24-féle aminosav - gyöngyszem - többsége, még ha gyöngysorokként eltérő sorrendben is.

Ebből következik, hogy a legtöbb fehérjeféleség szempontjából az a táplálkozás tekinthető teljes értékűnek, amely folyamatosan felkínálja a kellő választékot mind a 20-24 féle gyöngyszemből.

Ezeket a fehérjeféléket nevezzük ,,teljes értékű" fehérjéknek.
6. rész
A kollagén nagyon különleges fehérje

Fontos tudni, hogy a kollagén nagyon különleges, speciális fehérjeféleség.

Nemcsak hogy nem tartalmazza az összes gyöngyszemféleséget, hanem kifejezetten kevésféléből épül fel.
Olyannyira, hogy minden harmadik gyöngyszemnek ugyanolyannak kell lennie (ezt glicinnek nevezik).

A teljes kollagénlánc (gyöngysor) közel 70%-ban csupán háromféle gyöngyszemből - a már említett glicinből és két másik gyöngyből (prolin és hidroxiprolin) - épül fel.
Nagyon különleges, szokatlanul egyedi összetétellel bíró fehérjeféleség.

Könnyen megérthető, hogy ilyen speciális, a kollagén előállítását nagymértékben támogató aminosav-kínálatot csak maga a táplálkozással elfogyasztott kollagén tud biztosítani. Erre egyetlen más fehérjeféle sem alkalmas.

Nem nehéz belátni, hogy a ,,gyöngyfűzőnek", esetünkben a szervezetnek csak akkor van könnyű dolga egy ilyen speciális gyöngysor - a kollagén - előállításakor, ha bőséggel biztosítjuk számára azokat a gyöngyszemtípusokat, amelyek a készítendő gyöngysor 70%-át képezik, és amelyeket mindenféle átalakítás nélkül azonnal kész lánccá tud összefűzni.

Ezt a feltételt azonban csak a kollagénben gazdag táplálkozás képes teljesíteni. Egyszerű, könnyen megérthető elvről van szó.

Az igaz, hogy a szervezet - kisebb-nagyobb ,,barkácsolással" - másféle gyöngyszemekből (azaz aminosavakból) is elő tudja állítani azokat a gyöngyszemféleségeket, amelyek a kollagén felépítéséhez szükségesek.

De vajon miért kényszerítenénk a szervezetet arra, hogy a megkívánttól eltérő nagyságú gyöngyszemeket csiszolgasson megfelelő méretűre, vagy a szükségestől eltérő színű gyöngyöket festegessen át olyanra, amilyet valójában fel kell használnia.

Ráadásul ez a fajta átalakítgatás rendkívül C-vitamin-igényes folyamat, márpedig az emberek túlnyomó többsége nem fogyaszt annyi C-vitamint, amennyire ezen összetett átalakítás zökkenőmentes, könnyed elvégzéséhez szüksége lenne.

Így aztán nem csoda, hogy csak sínylődünk és nyögünk a kollagénben szegény élet kíméletlen csapásai alatt.
 
 
0 komment , kategória:  Dr Lenkei Gábor tanácsai  
Tanuljunk egy kicsit a kollagénről 4. rész
  2013-09-17 14:24:38, kedd
 
  Kollagénben szegény táplálkozás

Az egészséges életmód állítólagos szakértőinek ,,áldásos" munkája eredményeképpen táplálkozásunk minden korábbinál szegényebb kollagénben.

A koleszterincsökkentőket előállító és forgalmazó gyógyszergyártók által ,,elismerésre méltó" hatékonysággal gerjesztett koleszterin-hisztéria gyakorlatilag kizárta az étrendünkből a kollagénben gazdag ételféleségeket.

Ma már sajnos egyre többen ,,tudatlan barbárok"-nak tekintik azokat, akik megeszik a csirkebőrt, elrágcsálják a csirkelábat, jóízűen falatoznak rántott borjúlábat, körömpörköltet, neadjisten malacfület, vagy bármilyen egyéb ízletes, kollagénben gazdag cupákot.

A kollagén fehérjeféleség.
Csakhogy nagyon különleges fehérjeféleség.
Tegyünk egy rövidke kitérőt, hogy el tudjam magyarázni, miért olyan különleges.

Folytatása következik
 
 
0 komment , kategória:  Dr Lenkei Gábor tanácsai  
Tanuljunk egy kicsit a kollagénről 3. rész
  2013-09-17 14:23:19, kedd
 
 
Egészséges bőr, izmok, erek

A bőr

Bőrünk üdeségét, az élet megpróbáltatásaival szemben mutatott ellenálló képességét szintén a bőr alapvető vázát biztosító kollagén teremti meg. Ha a kollagén mennyisége a szükségesnél kisebb, akkor megjelenik a nemkívánatos narancsbőr, bőrünk petyhüdtté válik, és időnek előtte ráncosodni kezd.

Az izmok

Az ínszalagok az izmok alkotórészei. Feladatuk az izmok és a csontok közötti elszakíthatatlan kapcsolat megteremtése.
Magukban az izmokban viszonylag kevesebb kollagén található, de az izmokat kisebb egységekre bontó és az egész izmot beborító, úgynevezett izompólyák alapanyaga szintén kollagén.

Az erek

Az erek, különösen a verőerek (artériák) rendkívül nagy terhelésnek vannak kitéve.

Elég, ha arra gondol, hogy egy verőér percenként átlagosan 70-72 alkalommal kitágul, majd összehúzódik.

 Óránként 4200-4300-szor.
 Naponta több mint 100 ezerszer.
 Évente hozzávetőleg 37 millió alkalommal, ha csak a nyugalmi, azaz nem szaporább szívműködést vesszük a számítás alapjául.
 A verőerek több mint 2,5-3,0 milliárdnyi alkalommal kitágulnak és összehúzódnak egy átlagosnak számító élettartam alatt.

Ezt az intenzív próbatételt kellene gond nélkül elviselniük.

A kerti locsolócsövekben ma már rutinszerűen alkalmazott erős szövedékhez hasonló, bár annál sokkal finomabb kollagénháló garantálja az erek biztonságát, de csak abban az esetben, ha ez a kollagénszerkezet valóban hibátlan minőségű, és van belőle elegendő.

Ennek hiányában jelenik meg a visszértágulat a vénákon vagy az érelmeszesedés a verőereken.

A széles körben elterjedt téves hiedelemmel ellentétben nem a koleszterin károsítja az ereket.
Az erek sérülése egyértelműen és kétségbevonhatatlanul az erek falában lévő kollagénállomány hiányosságaira vezethető vissza.

Könnyen belátható, miért van szükségünk arra, hogy testünk anyagának 6-7%-a kifogástalan minőségű kollagén legyen.
 
 
0 komment , kategória:  Dr Lenkei Gábor tanácsai  
Tanuljunk egy kicsit a kollagénről 2. rész
  2013-09-17 14:19:54, kedd
 
 
Egészséges csontok, fogak, ízületek

Szervezetünk legalapvetőbb vázát egy finom, de rendkívül strapabíró háló: a kollagén alkotja.

Csontok és fogak

A csontok és fogak keménységét és szilárdságát a mész biztosítja. A mész fő építőeleme a kalcium.
A kalcium azonban csak ennek a kollagénből készült, finoman szőtt, szinte elszakíthatatlan, nagyon precíz belső szerkezettel bíró hálónak a közeibe, réseibe tud lerakódni.

A csontok alapját tehát egy pehelykönnyű, de drótkötél erősségű, kollagénből szőtt háló alkotja. Ez a különleges háló biztosítja a csontok rugalmasságát.

Kellő mennyiségű és kiváló minőségű kollagén hiányában a csontok és a fogak rugalmassága csökken, aminek következtében hamar elöregednek, romlékonnyá válnak. Megjelenik a csontritkulás és a fogszuvasodás.

A fogkrémekben manapság divatos fluor csak keménnyé, de rigiden* keménnyé, azaz porcelánszerűen törékennyé teszi a fogakat. (*Rigid: Merev. A latin rigidus=merev, kemény, hajlíthatatlan szóból.)

A fogaknak viszont ahhoz, hogy jól bírják az egész életen át rájuk nehezedő terhelést, rugalmas keménységgel kell bírniuk.
Jó minőségű kollagén nélkül elveszítik ezt a tulajdonságukat.

Az ízületek

Az ízületi porcok, valamint az ízületek stabilitását biztosító ízületi szalagok és ízületi tok rugalmasságát, ellenálló képességét, strapabíróságát elsősorban a kollagén biztosítja.

Ugyancsak a kollagén teszi elszakíthatatlanná az ínszalagokat is, amelyek az izmokat a csontokhoz rögzítik.

Ha az ízületek alapvető anyagát képező kollagén gyenge minőségű vagy elégtelen mennyiségű, akkor számíthatunk a könnyen kificamodó ízületek, ízületi porcsérülések, ínszalagszakadások okozta kellemetlenségekre.

Folytatása következik
 
 
0 komment , kategória:  Dr Lenkei Gábor tanácsai  
Tanuljunk egy kicsit a kollagénről
  2013-09-16 10:49:47, hétfő
 
  A kollagén* nagyon fontos, nagyon különleges fehérjeféleség**.

(A *-al megjelölt szavak magyarázatát a lap alján találja)

A szépség, fiatalosság, rugalmasság és az általános egészség egyik legfontosabb őre.
Kellő mennyiségű és kiváló minőségű kollagén hiányában szervezetünk sokkal-sokkal gyorsabban elöregszik.

Kellő mennyiségű és kiváló minőségű kollagén birtokában viszont képes akár megfiatalodni is.

Ismerkedjünk meg alaposabban a kollagénnel, valamint az emberi szervezet épségében és egészségében betöltött szerepével.

Tudta, hogy testünk 5-7%-a kollagénből áll?

A kollagén nem csak a szépség megőrzésében és helyreállításában játszik kulcsfontosságú szerepet. Ez csak a felszíni - bár rendkívül értékes - megnyilvánulása.

Szervezetünknek nem csak a szemmel látható helyeken kell szépnek, simának, rugalmasnak és üdének maradnia.

A testünket felépítő anyagok a következőek:
 60% víz,
 19% fehérjék
 15% zsír,
 5% ásványi sók,
 1% szénhidrát.

Egy 70 kg-os ember testében hozzávetőleg 12-13 kg fehérje van.
Ennek 30-40%-át a kollagén nevű különleges fehérje teszi ki.

A kevésbé egészséges szervezetek kollagéntartalma alacsonyabb, a jobb állapotúaké magasabb.

Úgy számolhatunk, hogy testünk teljes tömegének átlagosan 5-7%-a kollagén.
Ez egy 50 kg-os embernél 2,5-3,5 kg, egy 70 kg-os embernél 3,5-4,9 kg, míg egy megtermettebb, 100 kg súlyú, de nem elhízott embernél 5,0-7,0 kg-nyi kollagént jelent.

Nem véletlen, hogy az emberi szervezetben ez a fehérjeféleség található meg a legnagyobb mennyiségben.

Hamarosan kifejtem, hogy miért érvényes az alábbi kijelentés:
Több kollagén = több rugalmasság, tartósabb fiatalság, magasabb szintű terhelhetőség és strapabírás.

Egyszerű:
Több kollagén=több egészség.

És most ismerkedjünk meg részletesebben a kollagén feladatainak sokszínűségével.

A *-al megjelölt szavak magyarázata:

* Kollagén: A szó eredeti jelentése szerint enyvet képző. A görög kolla = enyv, ragasztó és a görög gennaó = létrehoz szavakból.
A bútorkészítésben korábban nagy mennyiségben használt ragasztót, az enyvet állati részekből (csont, bőr stb.) készítették főzéssel.
A kollagén a szervezet természetes ragasztóanyaga. Elégtelen mennyisége vagy silány minősége azt eredményezi, hogy testünk rozoga állapotba kerül.

** Fehérjeféleség: A fehérjék az élő szervezetek talán legfontosabb anyagai. Számos nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. Ezek részletezése megtöltene egy könyvet.
A magyar "fehérje" szó a német "Eiweiß" (ejtsd ájvájsz) szóból ered, ami tojásfehérjét jelent. A fehérje idegen szóval protein.

Folytatása következik
 
 
0 komment , kategória:  Dr Lenkei Gábor tanácsai  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 47 db bejegyzés
Összes: 8290 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 73
  • e Hét: 797
  • e Hónap: 2885
  • e Év: 45466
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.