Regisztráció  Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/62 oldal   Bejegyzések száma: 611 
Bacardi mojito
  2017-08-15 19:26:59, kedd
 
  Bacardi mojito Így csinálja egy profi

Link



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Tiramisu torta
  2017-08-10 08:18:04, csütörtök
 
  Hozzávalók:

110 g vaj
110 g csokoládé (az étcsokoládé a legjobb)
3 tojás
100 g cukor
8 g kakaópor
csipet só
A krémhez:

2 tojássárgája
100 g cukor
12 g kukoricakeményítő
1 evőkanál vaníliaaroma
1 evőkanál instant kávépor
5 g zselatinpor
2 evőkanál víz
240 ml habtejszín
160 ml tej
A tetejére:

kakaópor
Elkészítés:

A tésztát készítjük el először: egy 20 cm átmérőjű tortaformát előkészítünk és a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csokoládét a vajjal együtt egy tálba tesszük és vízgőz fölött megolvasztjuk, hagyjuk kicsit hűlni. A tojásokat kettéválasztjuk és a tojássárgájákat egyenként a csokoládéhoz keverjük. Hozzáadjuk a kakaóport és a csipet sót. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és lassan hozzáadjuk a cukrot. A habot óvatosan a csokoládés krémhez adjuk és összekeverjük. A masszát a tortaformába kanalazzuk és 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük, majd kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a kávékrémet: A tojássárgáját a cukorral felverjük, majd hozzákeverjük a keményítőt és lassan beleöntjük a meleg tejet, csomómentesre keverjük. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük. Mikor besűrűsödik, levesszük a tűzhelyről és hozzákeverjük a vaníliaaromát és az instant kávéport, hagyjuk hűlni. A zselatint feloldjuk a vízben és lassú tűzön megmelegítjük, de nem forraljuk, majd a krémhez öntjük és jól összekeverjük. A tejszínhabot felverjük és a hideg kávékrémhez keverjük. A krémet a kihűlt lapra kanalazzuk és eligazítjuk rajta. Fóliával lefedjük és 4 - 5 órára hűtőbe tesszük. Egy kés segítségével leválasztjuk a tortát a sütőformáról, majd lekapcsoljuk a forma oldalát. A tésztát felemeljük, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt és tálcára tesszük. Kakaóporral meghintjük, majd szeleteljük.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Bodzabogyó lekvár
  2017-08-08 08:57:37, kedd
 
  Hozzávalók:
1 kg bodza bogyó (tisztítva mérve)
löttyintésnyi (házi) vanília esszencia
cukor, vagy egyéb édesítőszer, ízlés szerint
lekvárzselésítő (pektin)
pár csepp frissen facsart citromlé
sterilizált lekváros üvegek

Vad bodzából is készítettem már, de a termesztett fajtából sokkal finomabb lett a végeredmény. A bodzabogyókat leszedegetem a szárról, megmosom és főzöm 8-10 percig. Botmixerrel turmixolom és szitán átpasszírozom a cuccot, így megszabadulok az apró magvaktól és a bogyók héjától. A szűrt levet visszateszem a lekvárfőző edénybe, ha kell, édesítem minimális mennyiségű cukorral (vagy egyéb édesítőszerrel), elkeverek benne pár csepp frissen facsart citromlevet, beleszórom a pektint (rá van írva a csomagolásra, hogy mennyi gyümölcshöz mennyi pektin kell, de én most kevesebbet tettem bele mert egy hígabb változatra vágytam) és még 3-5 percig főzöm. Elkeverem benne a vanília esszenciát, majd sterilizált* kisméretű üvegekbe szedem. Lezárom, fejtetőre állítom 5 percre (ez alatt vákuum képződik és tuti nem romlik meg a lekvár), majd száraz dunsztban (egy kosárban, plédek között, bebugyolálva) hagyom lassan kihűlni, majd irány a kamrapolc.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Málnás piskóta
  2017-07-30 21:41:26, vasárnap
 
 

Hozzávalók

Piskótatekercs

4 tojásos piskóta
eperlekvár
Joghurtos krém

4 doboz málnás joghurt
2,8 dl tejszín
1 csomag zselatin
0,5 dl víz
cukor
300 g málna

Elkészítés

4 tojásból piskótát sütünk, hagyjuk teljesen kihűlni, majd eperlekvárral megkenjük, feltekerjük és szeleteljük. Én most hosszúkás jénaiba tettem a szeleteket, mivel nincs tortaformám.
A vízbe beáztatjuk a zselatint, 3 pohár joghurtot ízlés szerint cukorral és a málnával összekeverjük. Felverjük a tejszínt kicsi cukorral, majd felolvasztjuk a zselatint 1 pohárka joghurttal és a többi joghurthoz keverjük. A tejszínhabbal összeforgatjuk, és máris öntjük a piskótatekercsekre.
Tetejét málnaszemekkel díszítjük.

Tárolás

Egy éjszakára hagyjuk a hűtőben.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
25 dkg mascarpone 2 dl tejszín 2 dl kókuszkrém 10 dkg kókusz
  2017-07-28 21:01:31, péntek
 
  25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
2 dl kókuszkrém
10 dkg kókuszreszelék
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag zselatin fix
25 dkg keksz

Elkészítés: A fehér csokit felkockázzuk, és gőzfürdő fölött megolvasztjuk, majd félretesszük hűlni.
A tejszínt habbá verjük a vaníliás cukorral. A mascarponét tálba tesszük, hozzáöntjük a kókuszkrémet, simára keverjük, majd hozzáadjuk a zselatin fixet és a fehér csokit, ezzel is elkeverjük, majd a tejszínhabot és a kókuszreszelék 2/3 részét váltakozva 2-3 részletben beleforgatjuk.
Egy kapcsos tortaforma aljára sütőpapírból akkora kört vágunk, hogy épp belesimuljon, az oldalára pedig egy vastagabb csíkot vágunk a papírból. A peremen néhány helyen pici vajpöttyöt rakhatunk, hogy a papírt megtartsa.
A tortaforma alját kirakjuk keksszel, majd egy adag kókuszos csokihabot rakunk rá, ízlés szerint rétegezzük a keksszel, a tetejére krém kerüljön, amit óvatosan elsimítunk. A tetejét a maradék kókuszreszelékkel meghintjük, és 4-5 órára, de akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a krém kellően megdermedjen, a keksz pedig felpuhuljon.
Tálalás előtt lecsatoljuk a forma peremét, és óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt. Ízlés szerint szeletelve tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Sütés nélküli krémes
  2017-07-23 17:20:04, vasárnap
 
 

Hozzávalók

20 dkg keksz

Krém:
3 tojás
250 g sűrített tej
400 ml tej
1 csomag vaníliás cukor
200 g vaj (elhagyható)

Máz:
4 evőkanál. cukor
4 evőkanál kakaópor
12 evőkanál tej

A krém készítését a tojások kikavarásával kezd, és ehhez rakd a többi hozzávalót, a vaj kivételével.



Folytonos keverés mellett közepes lángnál forrald fel. Vigyázz, nehogy leégjen. ha besűrűsödött, vedd le a tűzről és hagyd kihűlni. Ha már csak éppen langyos, tedd bele a szobahőmérsékletű vajat, és alaposan keverd el.

Ha kihűlt a krém, kezdődhet az összerakás: egy sor keksz, egy réteg krém, keksz, krém, és végül keksz. Erre kerül a csokimáz.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
BEDOBÁLÓS SAVANYÚSÁG Elkészítése:
  2017-07-07 09:00:59, péntek
 
  BEDOBÁLÓS SAVANYÚSÁG

Elkészítése: Összekeverünk 5 l hideg vizet, 30 dkg sót, 30- 50 dkg cukrot, 1.5 dl 10%-os ecetet, 1 csokor kaprot, 50 szem egész borsot, 7- 8 babérlevelet, 3 kk. borkénport, 1 csomag szalicilt, 1 szál tormát.
Nagyobb, zárható BÖDÖNBE tesszük (lehet akár műanyag is) és folyamatosan, tetszés szerinti mennyiségben tehetjük bele a savanyítandó zöldségeket.




Csak 10 literes edényhez számolom.

30 Literes hordóhoz
15 liter víz
2 kg cukor
75 dkg só
0.9 liter 20%-os ecet
45 gr timsó
15 gr citromsav
2 dkg babérlevél
15 gr borkénpor
50 gr Na-benzoát
3 dkg szemesbors

Ízlés szerint koriander- és mustármag, kapor
Aljára meggylevél, torma

Savanyítható: uborka, édes vagy csípős almapaprika , hegyes erős paprika, cseresznyepaprika, zöld paradicsom, káposzta, patisszon, gyöngyhagyma, karfiol, kis dinnye, sárgarépa, fokhagyma (lehet karikára vágni, ha túl nagy)
 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Meggyes süti
  2017-07-03 08:02:26, hétfő
 
 





 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Kefires kifli
  2017-06-20 08:01:26, kedd
 
 



Hozzávalók:
A tésztához:
70 dkg liszt
2 egész tojás
1 kispohár kefir
1 dl olaj
6 dkg cukor

1-1,5 dl langyos tej
5 dkg élesztő
A krémhez:
1 csomag margarin
3 dkg só
A tetejére:
egy tojássárgája

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos cukros tejben, majd tésztát dagasztunk, 4 részre osztjuk.

Kb. 30 cm-es átmérőjűre köröket készítünk. Kinyújtjuk a tésztákat, egyet megkenünk a habosított, sózott margarin felével, majd ráterítünk egy másik kinyújtott tésztát.

16 cikkre vágjuk, feltekerjük, tepsire tesszük. Ugyanígy elkészítjük a másik felét.

Tojássárgájával lekenjük, kelesztjük és 200 fokon megsütjük.

Tetejére szórhatunk sajtot, köménymagot, szezámmagot.

Megtölthetjük sajttal, sonkával, baconnel is.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Meggyes morzsa süti
  2017-06-15 22:47:19, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
     1/62 oldal   Bejegyzések száma: 611 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 14 db bejegyzés
e hónap: 240 db bejegyzés
e év: 3984 db bejegyzés
Összes: 46886 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3881
  • e Hét: 24002
  • e Hónap: 87962
  • e Év: 1153863
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.