Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/78 oldal   Bejegyzések száma: 774 
Jegeskávé neked
  2022-05-17 09:09:04, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Kivi torta
  2022-05-13 17:09:58, péntek
 
  ALAPANYAGOK

Szükségünk lesz:
5 db
tojás
5 evőkanál
porcukor
4 evőkanál
búzafinomliszt
1/2 csomag
sütőpor
1 evőkanál
kakaópor
zsiradék a forma kikenéséhez
rétesliszt a forma beszórásához
6 db
kiwi
1 csomag
vaníliacukor
2 evőkanál
kristálycukor
1 csomag
vaníliapuding
300 ml
víz
200 ml
vaníliajoghurt
500 g
lágy túró
1 csomag
zselatinpor
150 ml
víz

ELKÉSZÍTÉS

Tészta: tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot majd fényes habbá verjük. Beledolgozzuk egyenként a tojássárgát, a kakaót és a sütőporral elkevert finomlisztet. A kakaós tésztát kikent és liszttel beszórt sütőformába töltjük, majd 170 fokon készre sütjük.
A kihűlt kakaós tésztára kenjük a kiwis tölteléket. Ehhez a kivit megtisztítjuk, héját eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt felkockázzuk. Edénybe tesszük, 100 ml vízzel felöntjük, 2-3 percig főzzük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliacukrot is. 200 ml hideg vízben csomómentesre keverjük a pudingport, hozzáadjuk a kiwihez. Sűrű kiwis pudingot főzünk.
A joghurtot a túróval elkeverjük, mézzel vagy cukorral édesítjük. 150 ml vízbe szórjuk a zselatint, megvárjuk, míg megpuhul. Felmelegítjük, amikor a zselatin felolvadt, hozzáadjuk a joghurtos keverékez. Ráöntjük a kihűlt kiwis rétegre, kihűtjük, majd hűtőszekrénybe tesszük.
Ízlés szerint díszítjük.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Eper torta
  2022-05-02 17:59:34, hétfő
 
 

http://www.mohakonyha.hu/2014/05/epertorta-gorog-joghurttal.html?m=1

Epertorta görög joghurttal


Hozzávalók 26 cm átmérőjű formához
a tésztához:
2 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
1 csapott kávéskanál sütőpor
2 evőkanál víz
2 evőkanál olaj
a krémhez:
40 dkg eper
1 dl citromlé
25 g zselatin
40 dkg görög joghurt
4 dl tejszín alaposan behűtve
10 dkg porcukor
a tetejére és az oldalára:
kb. 60 dkg eper
mentalevél
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra alsó-felső sütésmódban, a tortaforma alját sütőpapírkoronggal béleljük.
Habosra keverjük az egész tojásokat a cukorral, ez robotgéppel is legalább 10 perc, beleöntjük az olajat és a vizet, majd kézi habverővel hozzáforgatjuk óvatosan a sütőporos lisztet.
A tortaformába öntjük és 10-12 perc alatt megsütjük a piskótát. Kivesszük a formából, rácson hagyjuk hűlni, a formát elmossuk és visszatesszük bele a tésztalapot. (az alján rajta marad a sütőpapír!)
Kirakjuk az oldalát félbevágott eperszemekkel körben.
A krémhez botmixerrel pürésítjük az epret a citromlével, a püré felét kis lábosba öntjük, kézi habverővel elkeverjük benne a zselatint és félretesszük.
A maradék eperpürét összekeverjük a joghurttal és a porcukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is. A zselatint kis lángon kevergetve feloldjuk, majd a tűzről levéve belevegyítünk 4-5 evőkanálnyi joghurtos krémet, és ezután csurgatjuk folytonos keverés mellett a többihez.
A krémet a tortaformába töltjük óvatosan, tetejét elsimítjuk és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára.
Tálalás előtt vékony pengéjű késsel körben elválasztjuk a tortát a formától, lekapcsoljuk a karimát róla, és a sütőpapír alá nyúlva tálra csúsztatjuk. Tetejét kirakjuk félbevágott eperrel és díszíthetjük menta-, vagy citromfűlevéllel.

A piskótalap mindig kissé zsugorodik a hűlés során, ezért nem látszik most alul, mert a saját formájába tettem vissza, és a krém becsurgott a lap és a karima közé.
Ha ez valakit zavar, akkor állítható tortakarimával kell körbevenni a lapot. Vagy süssünk nagyobb piskótalapot és abból vágjuk ki pontosan a tortaforma méretével egyező lapot.

Tipp: a formát körben nagyon vékonyan kikenhetjük olajjal, így könnyebb eltávolítani a karimát tálalás előtt.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Tejfölös tócsni
  2022-03-25 20:07:22, péntek
 
  ALAPANYAGOK
6 db
burgonya
1 db
tojás
2 ev. kanál
liszt (púpos kanál)
150 g
tejföl
ízlés szerint só, bors
kapor vagy petrezselyemzöld
olaj
ELKÉSZÍTÉS MENETE

A burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk és borsozzuk.
Hozzáadjuk a tejfölt és elkeverjük. Beleütjük a tojást, beleszórjuk a lisztet és eldolgozzuk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, a masszából a serpenyőbe kis korongokat formázunk, majd mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Kaporral vagy petrezselyemzölddel megszórjuk, tejfölös mártogatóssal kínáljuk. Jó étvágyat!


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Karamellizált mézes-mustáros csirkecsíkok
  2022-03-19 08:48:46, szombat
 
  Karamellizált mézes-mustáros csirkecsíkok

4 adag - 30p.süt.

Hozzávalók
100 dkg csirkemellfilé
5 ek méz
3 ek mustár
1 ek napraforgó olaj
1 kávéskanál só
0.5 kávéskanál fekete bors

Elkészítés
Az alaposan megtisztított csirkét vékony csíkokra vágjuk, és kicsit hagyjuk lecsepegni.
A mézet, a mustárt és az olajat egy tálkában összekeverjük, majd beleforgatjuk a husikat.
Kb. 1 órára a hűtőbe rakjuk pácolódni.
Egy magasabb falú serpenyőt készítünk.
A mézes-mustáros pácban lévő csirkét meghintjük sóval, borssal.
A serpenyőben közepes vagy picit nagyobb lángon addig pirítjuk, néha-néha megkavarva, míg a szósz egészen rá nem pirul a husira. Mérsékeljük a lángot, és addig sütjük, míg a méz világos barnára karamellizálódik a csirkén.
 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mascarponés csoki torta
  2022-02-10 20:51:21, csütörtök
 
 

ALAPANYAGOK

Tészta:
130 g
vaj
300 g
porcukor
3 db
tojás
120 ml
tej
2 ev. kanál
natúr joghurt
50 g
kakaó
1/2 csomag
sütőpor
140 g
rétesliszt
1 csomag
puding (lehetőleg mogyoróízű)
Mascarpone krém:
500 g
mascarpone
200 ml
habtejszín
1 csomag
habfixáló
50 g
porcukor
Csokoládés-mogyorós krém:
200 ml
habtejszín
80 g
csokoládé mogyorós krémmel
100 g
étcsokoládé
Díszítéshez:
200 ml
habtejszín
Nutella vagy mogyorókrémes csokoládé
Szükségünk lesz még:
kb.100 ml tej

ELKÉSZÍTÉS MENETE

Tészta:
A lisztet, sütőport, kakaót és pudingot elkeverjük. A keveréket két részre osztjuk. A vajat a porcukorral habosra verjük, hozzáadjuk a tojást és alaposan elkeverjük. Ehhez adjuk hozzá a száraz hozzávalók felét és a tej felét. Csomómentesre dolgozzuk, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalók másik felét és a maradék tejet. Belekanalazzuk a joghurtot és jó alaposan elkeverjük. A tésztát vajjal kikent és liszttel beszórt, 28 cm átmérőjű tortaformába öntjük, majd 180 fokon 45 perc alatt készre sütjük. A megsült tésztát kihűtjük és kivesszük a tortaformából. Félbevágjuk, az egyik felét visszatesszük a tortaformába, a másik felét félretesszük.

Mascarpone krém:
A habtejszínt a cukorral és habfixálóval felverjük, addig dolgozzuk, amíg kemény tejszínhabot nem kapunk. Ezután kanalanként hozzáadjuk a mascarpone sajtot, és minden adag után jó alaposan eldolgozzuk.
Csokoládés-mogyorós krém:
A habtejszínt edénybe tesszük, hozzáadjuk a kockára tört csokoládét és gőz fölött felolvasztjuk. Süteményes lapáttal addig kevergetjük, amíg a csokoládé el nem olvad, majd a krém el nem kezd sűrűsödni. Levesszük a tűzről, majd félretesszük hűlni, közben néha-néha megkeverjük.
A tésztát, ami a tortaformában van, meglocsoljuk a tejjel (kb. 50 ml), rákenjük a mascarpone krém felét. rákanalazzuk a csokoládés-mogyorós krémet, erre kerül a mascarpone krém, végül az egészet lefedjük a félretett tésztalappal. Ezt is meglocsoljuk a tejjel, majd a süteményt lehetőség szerint egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Miután lehűlt, a tortát kivesszük a tortaformából, tejszínhabbal megkenjük, nutellával vagy olvasztott csokoládéval díszítjük.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mézeskrémes
  2021-12-12 09:11:06, vasárnap
 
 

HOZZÁVALÓK
A tésztához:
2 db tojás
3 ek porcukor
4 ek langyos méz
5 dkg vaj
45 dkg liszt
5+2 ek tej
1 ek szódabikarbóna
pár csepp citromlé
2 ek kakaópor
A krémhez:
2 csomag tejszín ízű pudingpor
7 dl tej
25 dkg margarin

ELKÉSZÍTÉS
A mézes krémeshez első lépésben a megszokott módon pudingot főzünk, majd jól kihűtjük, közben külön edényben a vajat a porcukorral habosra keverjük.
A mézes krémes tésztájához a szódabikarbónát felfuttatjuk a tojással, 5 evőkanál tejjel és a citromlével, a liszthez hozzárakjuk a többi hozzávalót (kakaó nélkül), és jól összedolgozzuk. Majd kétfelé osztjuk, és az egyik feléhez hozzákeverjuk a 2 evőkanál tejjel összekevert kakaóport. A kétféle tésztát még kétfelé választjuk, összesen 4 lapot sütünk.
A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk kellő nagyságúra (az én tepsim 25 x 35 cm), feltekerjük a sodrófára, és az előmelegített (felforrósított) és jól bevajazott tepsire fektetjük, és kb. 10 perc alatt megsütjük.
Amíg sülnek a tésztáink megnézhetjük, hogy kihűlt-e már a pudingunk, ha igen, akkor hozzákeverjük a vajas porcukorhoz. Kb. 1/3 részét kivesszük, és hozzáadunk 2 evőkanál kakaót.
A máz hozzávalóit jól összedolgozzuk, és egy picit berakjuk a hűtőbe.
Az első lap az egyik kakaós lap, erre jön a világosabb pudingkrém egyik fele, rárakjuk az egyik világosabb tésztalapunkat, erre a kakaós krémet, aztán a másik világos tésztalap, erre a világosabb puding, végül a megmaradt kakaós tésztalap. Rákenjük a mázat, megszórhatjuk egy kis dekorcukorral, reszelt csokoládéval.
1 éjszakára hűtőbe rakjuk pihenni, másnap felszeleteljük.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Ostoros kalács
  2021-12-01 22:02:23, szerda
 
  Hozzávalók 35 x 13 cm-es formához


A tésztához

500 g liszt
30 g élesztő
330-350 ml tej
3 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
1 tojás

A kencéhez

200 g vaj
150 g cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
3 evőkanál kakaópor

A kenéshez

1 tojássárgája
1 kávéskanál tej

Elkészítés:


100 ml langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a lisztet, cukrot, sót, tojást, és a maradék langyos tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve duplájára kelesztjük.
Közben kikeverjük a kencét.
Lisztezett gyúródeszkán kicsit átgyúrjuk a megkelt tésztát, és három egyenlő méretű gombócot formázunk.
Egyenként 45 x 10-12 cm-es téglalapokat nyújtunk a gombócokból.
A krémet háromfelé osztva, rákenjük a tésztacsíkokra és bejgliszerűen feltekerjük.
A három, feltekert tésztacsíkból fonatot készítünk, és olajjal vékonyan kikent formába helyezzük. Konyharuhával letakarva még 30 percet kelesztjük. A tetejét lekenjük a tojás és tej keverékével, és 200 fokos sütőben sütjük.
Langyosra hűtve szeleteljük.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Marhaszelet barnamártással
  2021-11-30 19:18:36, kedd
 
  HOZZÁVALÓK
60dkg marhahús
1db sárgarépa
1db fehérrépa
1fej vöröshagyma
0.5db zellergumó
3ek paradicsompüré
2gerezd fokhagyma
5ek liszt
3ek cukor

bors
1mk kakukkfű
5szem borókabogyó
1db szerecsendió virág
10szem koriandermag

ELKÉSZÍTÉS
Minden zöldséget megpucolunk, majd rusztikus, nagy darabokra vágjuk.
A marhafartövet, vagy a marhanyakat sózzuk és borsozzuk, majd egy fazékban vajon aranybarnára pirítjuk. Ha ezzel elkészültünk, kivesszük a húst.
A barna vajon karamellizálunk a cukrot, majd hozzáadjuk az összes zöldséget, fűszert és a paradicsom pürét, majd közepes lángon barnára pirítjuk az egészet.
Beletesszük a marhát, felöntjük a borral és annyi vizzel, hogy ellepje, majd kicsit megsózzuk és fedő alatt lassan pároljuk puhulásig kb 3-4 órát.
Ameddig fő, a lisztet belszórjuk egy tepsibe és 200 fokon 8-10 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
Ha a marha megpuhult, kivesszük, a levét átszűrjük és a barna lisztet a tején úszó zsiradékra szórjuk, majd sűrűre főzzük.




Jó étvágyat kívánok!
 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
ALKOHOL MENTESEKNEK: -Mézes-narancsos puncs
  2021-11-20 11:44:14, szombat
 
 

ALKOHOL MENTESEKNEK: Mézes-narancsos puncs

Hozzávalók:
0,8 liter almalé
1/2 citrom leve
1/2 narancs leve
4 filter narancstea
3 teáskanál méz
3 karika citrom

Elkészítés:
A tea filtereket leöntjük liter forró, lobogó vízzel, 5 percig ázni hagyjuk, majd kivesszük a filtereket. Az almalét felforrósítjuk, majd a citrom- és narancslével együtt a teához öntjük. Mézzel édesítjük. A citromkarika a díszítésre szolgálhat.


ALKOHOL KEDVELŐKNEK - Vörösboros puncs

Hozzávalók:
0,75 liter vörösbor
1 dl szederszörp
2 cl rum
1 citrom
15 dkg kandiscukor
1 szem szegfűszeg
1 darabka fahéj
1 teáskanál forralt borhoz vagy mézeskalácshoz való fűszerkeverék

Elkészítés:
A citromot vékonyan meghámozzuk, és kipréseljük a levét. A bort a rummal és a szederszörppel összekeverjük, felforrósítjuk, de nem forraljuk! Ehhez adjuk a kandiscukrot, a fűszereket, a citrom levét és héját, majd az egészet addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad benne. A puncsot citromgerezdekkel díszíthetjük.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
     1/78 oldal   Bejegyzések száma: 774 
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 249 db bejegyzés
e év: 1633 db bejegyzés
Összes: 65400 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 664
  • e Hét: 30790
  • e Hónap: 114699
  • e Év: 489515
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.