Regisztráció  Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/64 oldal   Bejegyzések száma: 631 
Mézes házi krémes
  2017-12-13 22:50:41, szerda
 
 

HOZZÁVALÓK
5 ek tej
1 db tojás
15 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 ek méz
40 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna
A krémhez:
1 l tej
3 csomag vaníliás krémpor
25 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
12,5 dkg margarin
25 dkg vaj
3 csomag tejszín
2 csomag habfixáló
ELKÉSZÍTÉS

A tejhez hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a vajat és a mézet. Alaposan összekeverjük, majd felfőzzük. A forró keverékhez hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, simára keverjük, majd jól összedolgozzuk és kétfelé osztjuk a tésztát.
Mindkét adag tésztát négyszögletes lappá nyújtjuk, majd külön-külön megsütjük és hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet: a tejben elkeverjük a vaníliás krémport, a cukrot és a vaníliás cukrot, és sűrűre főzzük, majd a még forró krémben vegyítjük el a margarint. Hagyjuk kihűlni, aztán hozzákeverjük a vajat is.
A tejszínben eldolgozzuk a habfixálótmajd verjük kemény habbá. A kész krémet az egyik, már kihűlt süteménylapra kenjük, ráteszünk egy vastag réteg tejszínhabot, majd letakarjuk a másik lappal. A tetejét porcukorral megszórjuk.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Karaj savanyú káposztával sütve, tepsiben recept
  2017-11-13 22:23:01, hétfő
 
 

hozzávalók / 4 adag

80 dkg sertés rövidkaraj (8 szelet)
50 dkg savanyú káposzta
25 dkg bacon
25 dkg csípős kolbász (félszáraz)
60 dkg burgonya
2 közepes db alma
2 db paradicsompaprika
4 közepes fej vöröshagyma
0.5 dl napraforgó olaj
só ízlés szerint

elkészítés

Az almát, a krumplit, a hagymát, a paprikát duci gerezdekre vágjuk, a kolbászt karikázzuk, a szalonnát nagyon vékonyra szeljük (én szeleteltet veszek).
A tepsi közepét kirakjuk a szalonnával.
Ráfektetjük a hússzeleteket, arra a káposzta felét.
Kirakjuk a kolbászkarikákkal, rátesszük a káposzta másik felét és beborítjuk szalonnacsíkokkal.
Körérakjuk a krumpli, hagyma, paprika és alma gerezdeket, megsózzuk és olajjal locsoljuk.
Forró sütőbe téve, közepes állásnál lassan sütjük, hogy jól összeérjenek az ízek, azaz lassan piruljon.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mézes-tejkrémes szelet:
  2017-11-05 08:10:16, vasárnap
 
 

Mézes-tejkrémes szelet:

Hozzávalók:

3ek méz
3db egész tojás
7,5dkg ráma
27dkg cukor
1tk szódabikarbóna
1ek kakaópor
Ezeket góz felett kihabosítjuk, majd ha levettük belekeverünk 65dkg lisztet.
3 egyfoma cipót formázunk(nekem nagy sütőlemezem van),és eggyesével nyújtjuk és a sütőlap alján sütjük.Nagyon hamar sül!
Ha kihült megkenjük a krémmel nehezéket rakunk rá és 1 éjszakát így hagyjuk, majd masnap csokival bevonjuk, ha megdermedt fórró késsel szeleteljük.

Krém:
6cs tejszín izü pudingpor
1,5 l tej
Ízlés szerinti cukor
Vaníliacukor
1 ráma
A pudingot a tejjel a szokásos módon a cukorral felfőzzük majd kihűtjük, belekeverjük a rámát a vaniliacukrot ha kell akkor meg egy kis porcukrot és töltjük a lapokat!

Csokimáz:
Étcsokit olvasztok gőz felett egy kis étolajjal.

Nekem kb.68-72 szelet lessz belőle.
A tepsi mérete 43×32cm.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Almás-diós süti
  2017-10-27 13:10:36, péntek
 
 



HOZZÁVALÓK

10 dkg liszt
1 csapott tk szódabikarbóna
1 db közepes tojás
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csapott kk őrölt fahéj
1 dl étolaj
1 db közepes alma
10 dkg darált dió
20 dkg tejföl

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt előmelegítjük. Egy közepes tepsit (20 x 30 cm) kibélelünk sütőpapírral. A lisztet egy tálba szórjuk, majd elkeverjük a szódabikarbónával. A tojást simára keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.
Beleöntjük az olajat, majd belereszelünk egy meghámozott almát. Beleszórjuk a diót, majd a lisztet és jól elkeverjük. A tejföllel lazítjuk.
Az előkészített tepsibe simítjuk. 180 fokon hőlégkeveréssel 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, porcukorral bőven megszórjuk és szeleteljük.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Palóc leves
  2017-10-24 19:06:56, kedd
 
 

HOZZÁVALÓK
30 dkg marhafelsál
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szelet paprika
1-2 karika csípős paprika
5-6 szelet szárított vargánya
1 db paradicsom
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál édes nemes pirospaprika
30 dkg burgonya
30 dkg zöldbab
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál tönkölybúzaliszt
2 csipet őrölt köménymag
2 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma

friss petrezselyem
friss kapor
KAPCSOLÓDÓ RECEPTEK

ELKÉSZÍTÉS

A húst hideg vízzel leöblítjük, majd apró kockákra vágjuk. A hagymát és paprikát felszeleteljük, megfonnyasztjuk a a zsiradékon, megszórjuk a pirospaprikával, majd hozzáadjuk a húst, és néhány percig pirítjuk. Belereszeljük a fokhagymát, megszórjuk az őrölt köménnyel, és hozzáadjuk a paradicsomot, a csípős paprikát és a szárított vargányát. Fedő alatt, saját levében majdnem puhára pároljuk.
Közben külön lábasban feltesszük főni a krumplit és a zöldbabot, annyi vízben, hogy ellepje. Megsózzuk és beletesszük a babérlevelet is. Amikor megpuhultak a zöldségek, a pörkölthöz önjtük, felöntjük kb. 0,5 liter vízzel, és összefőzzük.
A habaráshoz simára keverjük a lisztet a tejföllel, ezután hozzáadunk két merőkanálnyi levest, jól elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett a leveshez öntjük. Felforraljuk, ha szükséges, még ízesítjük. Petrezselyemmel és kaporral meghintve tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Birsalmasajt
  2017-10-22 21:31:36, vasárnap
 
 

hozzávalók / 6 adag

80 dkg birs (alma)
400 g cukor
1 db citrom

elkészítés

A birsalmákat alaposan megmossuk. Negyedekbe vágjuk, magházukat egy nagyon éles késsel eltávolítjuk. (Hámozni nem kell, azt főzés után sokkal könnyebb elintézni.)
Egy lábasba tesszük a birsalma cikkeket, felengedjük vízzel, fél citrom levét belefacsarjuk és puhára főzzük az almát.
Leszűrjük, és mindegyik darabról lehúzzuk a héjat. A puha gyümölcsöt botmixerrel vagy turmixban pürésítjük.
A birsalmapürét vasatag falú lábasban (én egy magasabb falú, öntöttvas serpenyőt használtam) kevergetve felmelegítjük és hozzáadjuk a cukrot. (A cukor mennyiségét illetően különféle "szabályok" léteznek: van aki azt mondja, hogy a birspüré súlyának 80 %-ának megfelelő mennyiségű cukor hozzáadásával a legfinomabb, van aki ugyanannyi cukrot ad hozzá, amennyi a birspüré nettó súlya, én leredukáltam a hozzáadott cukor mennyiségét 60 %-ra, így 670 g birspüréhez 400 grammnyi cukrot tettem.) A maradék citrom levét hozzáfacsarjuk és az egészet sűrűre főzzük.
Egy megfelelő méretű tálat/ formát folpackkal bélelünk és beleöntjük a sűrű, forró masszát. Miután kihűlt és megszilárdult annyira, hogy tartja a formáját (én egy éjszakán át hagytam a kibélelt tálban), kiborítjuk belőle egy darab zsírpapírra és hűvösebb helyre költöztetjük, ahol békén hagyjuk úgy kábé egy hétig, vagy amíg rendesen ki nem szárad. ( Ez a legnehezebb fázisa a birsalmasajt készítésének, tényleg baromi nehéz megállni, hogy ne kóstoljunk bele a mennyei illatú finomságba.)


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Birsalmasajt
  2017-10-22 09:14:40, vasárnap
 
 

Birsalmasajt recept


A birsalmasajt diétásan cukorbetegeknek, és fogyókúrázóknak is igazi csemege és egészséges is, hisz főzés során a birsalma elő antioxidáns összetevői átalakulnak, sárgás-vörös színű vegyületek keletkeznek belőlük, amelyek már valódi antioxidánsok.

A birsalmasajt enyhe hashajtóhatású, pektintartalma miatt köhögéscsillapító, de alhasi fájdalomra, reumára, menstruációs fájdalomra, székrekedésre, bélprobléma és aranyeres panasz kezelésére is alkalmas.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
MÉZES KRÉMES KÉTFÉLE KRÉMMEL Jeneiné Csongrádi Ágnes
  2017-10-20 21:02:09, péntek
 
 

MÉZES KRÉMES KÉTFÉLE KRÉMMEL
Jeneiné Csongrádi Ágnes



HOZZÁVALÓK
Hozzávalók:
A tésztához:
2 tojás
3 evőkanál porcukor
4 evőkanál langyos méz
5 dkg vaj
45 dkg liszt
5+2 evőkanál tej
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
pár csepp citromlé
2 evőkanál kakaópor
A krémhez:
2 csomag tejszín ízű pudingpor
7 dl tej
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 evőkanál kakaó
A mázhoz:
1 tojásfehérje
fél citrom leve
20 dkg porcukor

ELKÉSZÍTÉS

Elkészítés: Első lépésben a megszokott módon pudingot főzünk, majd jól kihűtjük, közben külön edényben a vajat a porcukorral habosra keverjük.

A tésztához a szódabikarbónát felfuttatjuk a tojással, 5 evőkanál tejjel és a citromlével, a liszthez hozzárakjuk a többi hozzávalót (kakaó nélkül), és jól összedolgozzuk. Majd kétfelé osztjuk, és az egyik feléhez hozzákeverjuk a 2 evőkanál tejjel összekutyult kakaóport. A kétféle tésztát még kétfelé választjuk, összesen 4 lapot sütünk.

A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk kellő nagyságúra (az én tepsim 25 x 35 cm), feltekerjük a sodrófára, és az előmelegített (felforrósított) és jól bevajazott tepsire fektetjük, és kb. 10 perc alatt megsütjük.

Amíg sülnek a tésztáink megnézhetjük, hogy kihűlt-e már a pudingunk, ha igen, akkor hozzákeverjük a vajas porcukorhoz. Kb. 1/3 részét kivesszük, és hozzáadunk 2 evőkanál kakaót.

A máz hozzávalóit jól összedolgozzuk, és egy picit berakjuk a hűtőbe.

Az első lap az egyik kakaós lap, erre jön a világosabb pudingkrém egyik fele, rárakjuk az egyik világosabb tésztalapunkat, erre a kakaós krémet, aztán a másik világos tésztalap, erre a világosabb puding, végül a megmaradt kakaós tésztalap. Rákenjük a mázat, megszórhatjuk egy kis dekorcukorral, reszelt csokoládéval.

1 éjszakára hűtőbe rakjuk pihenni, másnap felszeleteljük, és zsebre vágjuk az elismeréseket! :) Jó étvágyat!



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Diós béles
  2017-10-17 08:52:30, kedd
 
 

Hozzávalók (kb. 35×25 cm-es tepsihez)
a tésztához:
60 dkg Nagyi titka Félfogós búzaliszt
40 dkg hideg vaj
20 dkg porcukor
2 tojás
1 vaníliarúd
1 nagy csipet só
a töltelékhez:
10 dkg puha vaj
25-30 dkg cukor (akár nyírfacukrot is használhatunk)
8 tojás
40 dkg dió
1 bio citrom héja

A tésztát legtöbbször késes robotgéppel állítom össze. Természetesen kézzel is dolgozhatunk, de akkor fontos, hogy gyorsak legyünk, hogy ne melegedjen túlságosan fel a vaj. Ilyenkor az ujjbegyeinkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat, majd dolgozzuk össze sima tésztává.
Ha van késes robotgépünk, csak tegyük bele a felkockázott vajat és a lisztet, és keverjük morzsásra, ekkor mehet bele a nagy csipet só, a cukor, a tojás és a vanília kikapart magjai. Én két részletben szoktam elkészíteni a tésztát, hogy ne töltsem túl a gépet. Így is 3-4 perc alatt végzünk.
A vajas tésztát kettéosztva műanyag fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább 2 órára.
A pihentetés után elkészítjük a tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből kemény habot verünk, és félretesszük.
A puha vajat habosra keverjük a cukorral. Eldolgozzuk benne a tojássárgájákat is. Ezután mehet bele a darált dó és a citrom finomra reszelt héja. Végül beleforgatjuk a felvert fehérjehabot is.
Az egyik csomag tésztát átgyúrjuk, és alaposan lisztezett munkalapon kinyújtjuk, majd a sodrófára óvatosan felcsavarjuk, és a tepsi aljába, illetve oldalára illesztjük. (Mindig fém tepsit használok, aminek magas a pereme.)
A tésztaalapunkon elegyengetjük a tölteléket, végül óvatosan betakarjuk a másik, kinyújtott tésztalappal. A sütemény szélét villával megigazítjuk. A tetejét alaposan megszurkáljuk villával, és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából 30 perc alatt megsül.
A süteményt hagyjuk teljesen kihűlni, majd kifordítjuk egy vágódeszkára, és recés késsel felszeleteljük. Porcukorral megszórhatjuk tálalás előtt.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Sajtos pincekifli
  2017-10-13 12:48:32, péntek
 
 

HOZZÁVALÓK
A tésztához:
70 dkg liszt
2 teáskanál só
5 dkg élesztő
2 dl tej
2 tojás
1 kis pohár kefir
1 dl olaj
A töltelékhez:
20 dkg olvasztott margarin
1 teáskanál só
20 dkg reszelt sajt

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztben elkeverjük a sót, majd az összes hozzávalóval és az élesztővel együtt jól kidolgozzuk a tésztát. 6 részre osztva kis cipókat formálunk. Így pihentetjük letakarva 1/2 órát.
Mind a 6 cipóból 1-1 nagytányér nagyságú lapot nyújtunk. Egy lapot megkenünk a sóval elkevert olvasztott margarinnal, megszórjuk reszelt sajttal. Egy másik lapot fektetünk rá, amivel ugyanígy járunk el. Éles késsel vagy pizzavágóval 6 cikkre vágva, kívülről befelé haladva feltekerjük. Ismét pihentetjük 1/2 órát.
Megkenjük felvert tojással, és durva szemű sóval megszórjuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon pirosra sütjük.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
     1/64 oldal   Bejegyzések száma: 631 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 5 db bejegyzés
e hónap: 197 db bejegyzés
e év: 5478 db bejegyzés
Összes: 48380 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4021
  • e Hét: 25262
  • e Hónap: 71473
  • e Év: 1773709
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.