Regisztráció  Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/63 oldal   Bejegyzések száma: 623 
Diós béles
  2017-10-17 08:52:30, kedd
 
  Hozzávalók (kb. 35×25 cm-es tepsihez)
a tésztához:
60 dkg Nagyi titka Félfogós búzaliszt
40 dkg hideg vaj
20 dkg porcukor
2 tojás
1 vaníliarúd
1 nagy csipet só
a töltelékhez:
10 dkg puha vaj
25-30 dkg cukor (akár nyírfacukrot is használhatunk)
8 tojás
40 dkg dió
1 bio citrom héja

A tésztát legtöbbször késes robotgéppel állítom össze. Természetesen kézzel is dolgozhatunk, de akkor fontos, hogy gyorsak legyünk, hogy ne melegedjen túlságosan fel a vaj. Ilyenkor az ujjbegyeinkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat, majd dolgozzuk össze sima tésztává.
Ha van késes robotgépünk, csak tegyük bele a felkockázott vajat és a lisztet, és keverjük morzsásra, ekkor mehet bele a nagy csipet só, a cukor, a tojás és a vanília kikapart magjai. Én két részletben szoktam elkészíteni a tésztát, hogy ne töltsem túl a gépet. Így is 3-4 perc alatt végzünk.
A vajas tésztát kettéosztva műanyag fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább 2 órára.
A pihentetés után elkészítjük a tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből kemény habot verünk, és félretesszük.
A puha vajat habosra keverjük a cukorral. Eldolgozzuk benne a tojássárgájákat is. Ezután mehet bele a darált dó és a citrom finomra reszelt héja. Végül beleforgatjuk a felvert fehérjehabot is.
Az egyik csomag tésztát átgyúrjuk, és alaposan lisztezett munkalapon kinyújtjuk, majd a sodrófára óvatosan felcsavarjuk, és a tepsi aljába, illetve oldalára illesztjük. (Mindig fém tepsit használok, aminek magas a pereme.)
A tésztaalapunkon elegyengetjük a tölteléket, végül óvatosan betakarjuk a másik, kinyújtott tésztalappal. A sütemény szélét villával megigazítjuk. A tetejét alaposan megszurkáljuk villával, és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából 30 perc alatt megsül.
A süteményt hagyjuk teljesen kihűlni, majd kifordítjuk egy vágódeszkára, és recés késsel felszeleteljük. Porcukorral megszórhatjuk tálalás előtt.
 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Sajtos pincekifli
  2017-10-13 12:48:32, péntek
 
 

HOZZÁVALÓK
A tésztához:
70 dkg liszt
2 teáskanál só
5 dkg élesztő
2 dl tej
2 tojás
1 kis pohár kefir
1 dl olaj
A töltelékhez:
20 dkg olvasztott margarin
1 teáskanál só
20 dkg reszelt sajt

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztben elkeverjük a sót, majd az összes hozzávalóval és az élesztővel együtt jól kidolgozzuk a tésztát. 6 részre osztva kis cipókat formálunk. Így pihentetjük letakarva 1/2 órát.
Mind a 6 cipóból 1-1 nagytányér nagyságú lapot nyújtunk. Egy lapot megkenünk a sóval elkevert olvasztott margarinnal, megszórjuk reszelt sajttal. Egy másik lapot fektetünk rá, amivel ugyanígy járunk el. Éles késsel vagy pizzavágóval 6 cikkre vágva, kívülről befelé haladva feltekerjük. Ismét pihentetjük 1/2 órát.
Megkenjük felvert tojással, és durva szemű sóval megszórjuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon pirosra sütjük.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Fekete bodzabogyó szörp
  2017-10-02 15:53:14, hétfő
 
 



HOZZÁVALÓK
1 db biocitrom
2 kg fürtös bodzabogyó
20 dkg barna cukor

A megmosott biocitrom héját zöldséghámozóval vékonyan levágjuk. A leöblített bodzafürtökről a bogyókat villával lehúzzuk egy fazékba. Hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat, felöntjük 7,5 dl vízzel, majd felforraljuk és fedő alatt főzzük kb. 10 percig, amíg minden bogyó szétreped.
Egy üres fazékra helyezett nagy szűrőt kibélelünk gézzel, függönyanyaggal vagy kávéfilterrel. Beleöntjük a főzetet, hagyjuk lecsepegni kb. 30 perc alatt, majd a szűrőn maradt masszát kanállal finoman kinyomkodjuk.
A felfogott levet felforraljuk, és azonnal a forró vízzel kiöblített, előzőleg sterilizált csatos üvegekbe töltjük. A légmentesen lezárt üvegeket a fejükre állítjuk 5 percre, végül visszafordítva hagyjuk kihűlni. (Így nincs szükség tartósítószerre, sem dunsztolásra.)



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Körte befőtt
  2017-09-29 15:44:11, péntek
 
  Körtebefőtt egyszerűen

A félérett körtéket megmosom, magházukat kivágom, feldarabolom és citromsavas vízbe teszem addig, amíg az összes körtét megtisztítom.
Egy nagyobb fazékba öntök 1 kg cukrot és 3 liter vizet, belecsavarok egy citromot, felforralom, hogy a cukor elolvadjon és a habját fője el.
A forró szirupba belerakom a lecsepegtetett körtét, amannyi belefér a fazékba és addig főzöm, amíg elveszti nyers színét, de vigyázni kell, nehogy megpuhuljon, roppanós maradjon. Ha kész, lé nélkül üvegekbe szedjük a gyümölcsöt, majd mehet a fazékba a következő adag. Ha már minden gyümölcs az üvegekben van, teszünk minden üvegbe 2-3 szem szegfűszeget és egy nagyon vékony citromkarikát. A forró szirupot ráöntöm a gyümölcsökre, tetejére pici szirupban feloldott nátrium-benzoátot teszek,(-egy késhegynyit minden üvegbe) lecsavarozom, fejre állítom, plédekkel letakarom és így hagyom kihűlni. Ha kihűlt, mehet a kamrába. Lehet még ízesítésre használni vaníliát vagy fahéjat is.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mákos kevert süti
  2017-09-19 12:22:52, kedd
 
 

HOZZÁVALÓK
6 db tojás
10 dkg cukor vagy nyírfacukor
20 dkg darált mák
10 dkg kókuszreszelék
1 db citrom
ELKÉSZÍTÉS

A tojások fehérjét és sárgáját szétválasszuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral.
A habhoz óvatosan hozzáadjuk egyenként a tojás sárgáit, majd hozzákeverjük a mákot és a kókuszreszeléket, a citrom levét és a citrom reszelt héjját.
A sütőformát kibéleljük sütőpapírral és belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 35-40 percig sütjük.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Meggyes kocka
  2017-09-14 08:48:09, csütörtök
 
 

Hozzávalók

Hozzávalók 38 x 25 cm-es tepsihez
a tésztához:
5 tojás
15 dkg cukor
12 dkg liszt
3 dkg kakaópor
2 kávéskanál sütőpor
5 evőkanál olaj
5 evőkanál víz
a krémhez:
2 csomag főzős vaníliás pudingpor
6 dl tej
6 evőkanál cukor
20 dkg puha vaj
a tetejére:
80-90 dkg magozott meggy
2 tasak Alsa piros gyümölcskocsonyapor (200 g)
Elkészítés

Meggyes kocka

Robotgéppel habosra verjük az egész tojásokat a cukorral legalább 10 percen át. Ezután az edény oldalán belecsorgatjuk az olajat és a vizet is. Kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk a kakaós, sütőporos lisztet, majd a tepsibe töltjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésmódban 12-15 perc alatt megsütjük, utána hagyjuk kihűlni.
A krémhez 6 dl tejjel és a cukorral megfőzzük a pudingot a csomagoláson lévő leírás szerint, és időnként megkeverve kihűtjük.
Habosra verjük a vajat, majd kanalanként hozzáadjuk a pudingot. A krémet a kihűlt tésztára kenjük, és az egészet hűtőbe tesszük.
A gyümölcszselét elkészítjük a tasakon lévő utasítás szerint, majd langyosra hűtjük. A tésztát kirakjuk a meggyel, és óvatosan rámerjük a zselét. A süteményt visszatesszük a hűtőbe legalább 4-5 órára. Tálalás előtt vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Csalamádé
  2017-09-11 08:31:21, hétfő
 
 

Hozzávalók:
2 kg káposzta (2 kisebb fej)
2 kg uborka
1 kg sárgarépa
1 kg vöröshagyma
1 kg kápia paprika
3 dl 10%-os ecet
30 dkg cukor
10 dkg só (semmiképpen nem jódozott! , én parajdit használok)
1 mokkáskanál borkén
1 mokkáskanál borkősav


Minden zöldséget vékonyra gyalulok és egy méretes edényben jó alaposan összeforgatom a többi hozzávalóval. 12-16 órát hagyom állni, közben néha átforgatom, majd sterilizált üvegekbe teszem és a saját lével felöntöm. Tetőt rácsavarom és már mehet is a kamrába.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Narancsos torta
  2017-09-09 22:43:44, szombat
 
 

Tésztához:
3 db tojás
6 db tojás sárgája
20 dkg cukor
7 dkg liszt
4 dkg kakaópor
0.5 dl napraforgó olaj
Krémhez:
4 dl habtejszín
25 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
1 db narancs reszelt héja
15 dkg narancslekvár
1 csomag zselatin
Elkészítés
A sütőt bekapcsoljuk 180°C-ra.

Először a tésztát készítjük el. A tojást a sárgájával és a cukorral vízgőz felett állandó kevergetés mellett megmelegítjük. levesszük a vízgőzről és folyamatosan habosítjuk. Ezalatt a massza ki is hűl.

A lisztet a kakaóporral elkeverjük, majd a kihűlt tojásos habhoz keverjük, majd az olajat is belecsorgatjuk.
Vajazott, lisztezett tortaformába öntjük és az előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Amikor készen van, hűlni hagyjuk. Addig elkészíthetjük a krémet

A zselatint beáztatjuk kevés hideg vízbe.

A habtejszínből habot verünk, a szitált porcukrot beleszórjuk, belekeverjük a mascarponét, a narancs reszelt héját, valamint a narancslekvárt. A zselatint a vízzel felmelegítjük úgy, hogy teljesen felolvadjon, majd egy picit hűlni hagyjuk (pár perc), aztán belecsorgatjuk a mascarponés masszába.
A piskóta lapot kettévágjuk. Az egyiket visszahelyezzük a tortakarikába és az elkészített narancsos krém felét egyenletesen a lapra adagoljuk. Rátesszük a másik piskótalapot is, és arra kenjük egyenletesen a krém másik felét. Tetejét elsimítjuk és hűtőben legalább 2-3 órát pihentetjük.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Túrós batyu
  2017-09-09 21:50:54, szombat
 
  Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg finomliszt
3,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 ek porcukor
1 dl étolaj
1 mk só
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
Töltelékhez:
30 dkg túró (tehetsz bele többet is, nekem elég volt a töltelék)
1 ek tejföl
1 ek búzadara
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek porcukor (vagy ízlés szerint)
mazsola (én nem tettem bele)Elkészítése:

1 dl langyos tejben pici cukorral az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk.

A lisztet tálba szitáljuk és a felfuttatott élesztővel, valamint a tészta hozzávalóit hozzáadva jól kidolgozzuk.

Először ragacsos masszát kapunk, de tovább dagasztjuk, míg szép hólyagos lesz és a tál falától elválik.

A tetejét étolajjal lekenjük, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.

A muffin formát olajjal kikenjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, 12 db négyzetre vágjuk és tölteléket teszünk a tészta közepére. A tészta négy sarkát felül, középen összefogjuk és egyet csavarunk rajta, majd egyenként beletesszük a muffin forma mélyedéseibe.

A tetejüket olajjal lekenjük, majd 180 fokon megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Diós krémes
  2017-09-08 09:54:15, péntek
 
 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához
8 dkg cukor
10 dkg dió (darált)
10 dkg babapiskóta (darált vagy összetört)
5 db tojásfehérje
2 db tojássárgája
1 tk sütőpor
0.5 dl napraforgó olaj
A krémhez
3 db tojássárgája
1.5 tasak tejszínízű pudingpor
5 ek cukor
6 dl tej
10 dkg vaj
2 ek porcukor
3 dl habtejszín
elkészítés

Először a krémet készítjük el. 4 dl tejet felteszünk forrni. A tojássárgát a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a pudingot, majd apránként a maradék tejet. Rátöltjük a forró tejre és állandó kavarással besűrítjük. Időnként belekavarva kihűtjük.
A vajat a 2 ek porcukorral habosra kavarjuk, majd a kihűlt pudinggal habosítjuk. Felverjük a tejszínhabot és hűtőbe tesszük.
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, egyes fokozatra visszakapcsolva belekavarjuk a 2 tojássárgáját, és 2-3 részben az olajat.
Összevegyítjük a diót, a darált babapiskótát és a sütőport, majd 2-3 részben rászórjuk a habra és óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön össze .
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben elsimítjuk a tésztát (40x28 cm) és 8-10 perc alatt megsütjük (tűpróba).
Ha kihűlt a tészta, keresztbe félbevágjuk.
A tejszínhabból 2 púpozott ek-nyit a krémhez kavarunk és rákenjük az egyik lapra, ráhelyezzük a másik lapot és maradék tejszínhabbal kidíszítjük a tészta tetejét. Megszórhatjuk csokireszelékkel.
sütési hőfok: 170°C
tepsi mérete: 40x28 cm


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
     1/63 oldal   Bejegyzések száma: 623 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 200 db bejegyzés
e év: 4667 db bejegyzés
Összes: 47569 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2596
  • e Hét: 13862
  • e Hónap: 86360
  • e Év: 1450991
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.