Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/79 oldal   Bejegyzések száma: 785 
Fánk
  2023-01-19 09:04:02, csütörtök
 
 



Hozzávalók

50 dkg liszt,
5 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
3 tojássárgája,
1 csipet só,
2.5 dkg élesztő,
3 dl tej,
1 l olaj a sütéshez.
Elkészítés
Dagasztó gépbe gyúrtam, kelesztettem 40 percig, azután átgyúrtan és még kb 20 percig kelt. Kinyújtottam, kiszaggattam, kb 10 percig kelt,

1 l olajat öntöttem olyan lábasba, amibe 4 db fánk fér el.


Amikor meleg az olaj, azt úgy tudom meg, hogy belerakok egy kis tésztát és amikor a tészta sül, akkor rakom bele a fánkokat és mindjárt fedőt teszek a lábasra. Amikor megfordítom a fánkot, akkor már nem kell a fedő.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Korhelyleves
  2022-12-29 21:51:16, csütörtök
 
  Hozzávalók

50 dkg savanyú káposzta
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 vöröshagyma
2-3 g fokhagyma
20 dkg csípős szárazkolbász
30 dkg főtt-füstölt tarja

frissen őrölt bors
pirospaprika
3-4 babérlevél
2 dl tejföl
2 ek liszt

Elkészítése
A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk és megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát.

Tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, hozzátesszük az apróra vágott savanyú káposztát, (kimosni csak akkor kell, ha nagyon sós) kis ideig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük 1,5-2 liter vízzel, sózzuk (óvatosan, mert a káposzta is sós), borsozzuk, hozzádobjuk a babérlevelet.


Lefedve felforraljuk, majd a lángot mérsékelve kb 15-20 percig főzzük.

A kolbász bőrét lehúzzuk, felkarikázzuk, a főtt-füstölt tarját falatnyi darabokra vágjuk és beletesszük ezeket is a levesbe. (én a kolbászt előtte kicsit megpirítottam serpenyőben kevés zsiradékon)

Néhány perc főzés után tejfölös habarással besűrítjük a levest, melyhez a lisztet simára keverjük a tejföllel és kevés vízzel, szűrőn át - hogy ne legyen csomós - beleszűrjük a levesbe.

A levest összeforraljuk a habarással, jó sok tejföllel, puha kenyérrel, forrón tálaljuk.




 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mézes krémes
  2022-11-28 20:25:17, hétfő
 
 

Tészta:



70 dkg liszt

15 dkg porcukor

1 tojás

6 ek méz

6 dkg olaj vagy zsír

1 ek szódabikarbóna

pici só



Krém:



1 I tej

12 evőkanál gríz

2-3 cs vaníliás cukor

ízlés szerint porcukor és citromlé

A liszt KIVÉTELÉVEL az összes hozzávalót gőz felett egyneművé kavarom.

Ha ez megvan akkor teszem bele a lisztet, és egy jó könnyű tésztát kell hogy kapjak. Ha szükséges lehet bele tenni még lisztet!

Ha megvan a tésztánk, akkor 4 fele osztom és 20-25 percet pihentetem.

Lisztezett asztalon nyújtom a tepsim méretére(nekem 25×35)

A tepsi hátulját kikenem zsírral és meglisztezem. Utána teszem rá a tésztát előmelegített sütőben barnulásig sütöm.

A további 3 lapnál NEM kell zsírozni lisztezni a tepsit.

Ha a lapokkal megvagyunk megcsináljuk a krémet.

Hagyományos tejbegrízt készítek az adott mennyiségű alapanyagokból. Vajat teszek bele kb. 20,dkg-ot, hogy krémesebb legyen.

Amikor kihűlt betöltöm a lapokat.

Lap+gríz+lap+lekvár (nekem most barackos epres vegyes változatban) +lap

Csokimáz: Nagy tábla csokit gőz felett megolvasztok egy kis tejel és zsírral (fényes legyen), és rákenem a lap tetejére.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Csirkemell őzgerincben
  2022-11-22 18:54:08, kedd
 
 

Az alábbiakra lesz hozzá szükséged:

Nyolcvan deka csirkemell;
Húsz deka bacon szalonna;
Tizenöt deka reszelt sajt;
Négy e.k. tejföl
Három e.k. liszt
Kettő tojás
só, bors, petrezselyem

A húst apró kockákra vágva fűszerezve állni hagyjuk. Tojásokat, három evőkanál tejfölt, lisztet, sót, borsot, petrezselymet, tíz deka reszelt sajttal kikeverjük masszának. Ezután a már korábban felkockázott hús is mehet a masszába. Fogunk egy őzgerinc formát, ki vajazás után zsemlemorzsával szórjuk, szalonnával béleljük, a szélei lógjanak ki nyugodtan a formából.

A masszát beletesszük a formába, a lelógó szalonnát pedig ráhajtjuk. Szalonna csíkokat helyezünk a tetejére hosszában is. Melegítsük elő a sütőt, és nagyjából 170 °C-on szűk háromnegyed óra alatt süssük meg készre egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Mikor kész, fordítsd ki a formából a tepsibe, és sajttal való megszórás után pirítsd, hogy a szalonna színt kapjon, a sajt elolvadjon. Némi hűtés után szeletelhető és található!



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mindennapi kenyerünk
  2022-11-05 19:19:12, szombat
 
  RECEPT

70 dkg lisztet, amilyen van otthon, (én nem egyfajtát használok), 4dl víz, 1 e.k. ecet ( 10%-os) ettől nem fog morzsálódni a kenyerünk és nem érződik ki, ne féljen tőle 1 e.k. olaj 1 csomag 7gr-os szárított por élesztő 8 g cukor 16 g só Ezeket ki dolgozom jól, egy nagyon finom állagú tészta lesz. Legalább 10 percig dagasztom. Majd 10 perc pihentetés után egy picit átdagasztom, de csak tényleg épp 1-2 percet. Majd 20 perc pihentetés. Én kelesztőtálba dolgozom össze, abba is hagyom. 20 perc után megformázom, sütőpapírra helyezem, bevagdosom, és lespriccelem tiszta vízzel, bőven. Így pihen még 30 percet, abban, amiben majd sütni szeretné. Lehet magas fedeles jénai, kacsasütő. Én a hagyományos, lemez kacsasütőt használom, azt szeretem. Az aljába teszünk fél dl vizet, mehet rá sütőpapírostól a kenyér. A sütőt előmelegítem 230 fokra , ha letelt a 30 perc, betesszük a kenyeret. 45 percig sütöm fedő alatt, majd fedő nélkül a kívánt színig. Ki mennyire sötéten szereti. Rácsra szoktam kivenni, és lespriccelem ismét vízzel. Ennyi. Másnap is gyönyörűen szelhető, és nem morzsálódik.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mézes, alma torta
  2022-11-04 21:12:26, péntek
 
 

Hozzávalók:
A tésztához:

400 gr liszt
20 dkg vaj vagy margarin
3 ek cukor
3 ek tejföl
2-3 ek. hideg víz
csipet só
½ csg sütőpor
A töltelékhez

80 dkg hámozott,darabokra vágott alma
1 db citrom
1 tk. őrölt fahéj
2 ek. méz
1 vaníliás pudingpor
3 ek. sűrű sárgabaracklekvár
A tetejére a kenéshez:

1 ek baracklekvárA tészta alapanyagait összegyúrjuk és egy órát a hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát apróbb kockákra vágjuk,feltesszük egy lábasban megpárolódni a mézzel,belefacsarjuk a citrom levét,hozzáadjuk a reszelt héját,az őrölt fahéjat.

Amikor kihűlt,hozzákeverjük a vaníliás pudingport és a lekvárt. A tortaformát kibéleljük sütőzsírpapírral,a tészta kétharmadát kinyújtjuk és úgy helyezzük bele a formába,hogy a forma tetejéig érjen a tészta. Beleöntjük a kihűlt almát és a tetejét befedjük a maradék tésztával, ízlés szerint díszíthetjük. Hézagosan fedjük be,hogy a gőz sütés közben távozni tudjon.
190 fokra melegített sütőben 40 percig sütöttem. Sütés félidejében a tetejét letakartam alufóliával.

A megsült torta tetejét még forrón lekvárral lekenjük. A formában hűtjük ki,ha kihűlt,levehetjük a kapcsos részt.




 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Narancsos sütőtök leves
  2022-10-13 09:15:15, csütörtök
 
 




Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg sütőtök | 25 dkg vöröshagyma | 5 cm-es gyömbérdarab | olaj | 2 darab narancs | só | 2 evőkanál barna cukor

A palacsintatésztához: 30 dkg liszt | 2 tojás | 3 dl tej | 3 dl szóda | olaj a sütéshez
A töltelékhez: 50 dkg alma | 1 evőkanál cukor | 1 mokkáskanál őrölt fahéj


A sütőtököt hosszában félbevágjuk, magházát kikaparjuk, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük 40 perc alatt. Megvárjuk, amíg kissé kihűl, majd kikaparjuk a húsát a héjából.
A felszeletelt hagymát a hámozott, felszeletelt gyömbérrel együtt olajon megpirítjuk, rátesszük a sütőtököt, felengedjük kb. 1,5 liter vízzel és a narancs levével. Ízesítjük sóval, a cukorral, majd kb. 30 perc főzés után leturmixoljuk.
A palacsintatészta hozzávalóit simára keverjük, és kevés olajjal kikent serpenyőben vékony palacsintákat sütünk belőle.
A töltelékhez a megtisztított és lereszelt almát 15 percig főzzük a cukorral és a fahéjjal, majd betöltjük a palacsintába. Felszeletelve tesszük a levesbe.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + FŐZÉS
SÜTÉS 40 PERC
KALÓRIA 839 KCAL/ADAG



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Kedvenc almás szelet
  2022-10-05 16:54:21, szerda
 
 



Alapanyagok
Tészta:
400 g
búzafinomliszt
1 csomag
sütőpor
7 ev. kanál
tej
1 db
tojás
220 g
vaj
1/2 kv. kanál
őrölt fahéj
ízlés szerint cukor

Töltelék:
1 kg
reszelt alma
2 csomag
vanília ízű pudingpor
1 csomag
vaníliacukor
ízlés szerint kristálycukor

A tészta hozzávalóit tálba tesszük és jó alaposa eldolgozzuk.
A tésztát cipó alakúra formázzuk, fóliába csomagoljuk és legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Azután kivesszük a hűtőből, két egyenlő részre osztjuk, majd mindegyik adagot 38x32 cm-es tepsi nagyságúra nyújtjuk.
Elkészítjük a tölteléket: a reszelt almát edénybe tesszük, megszórjuk a cukorral, vaníliacukorral, pudingporral, fahéjjal, kis lángon puhára, sűrűre főzzük. Kihűtjük.
Az egyik tésztalapot kivajazott tepsibe tesszük, erre jön az almás töltelék, majd lefedjük a másik tésztalappal.
170 fokon 25 perc alatt készre sütjük.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
1 kg illatos, ropogós héjú kenyér, 3-4 perc munka, mindössze
  2022-09-08 08:18:34, csütörtök
 
  1 kg illatos, ropogós héjú kenyér, 3-4 perc munka, mindössze 225 forintért!
Egy deka élesztő;

Három és fél deci víz

A fentieket alaposan összegyúrjuk, majd hagyjuk egy fél napig állni szobahőmérsékleten, fóliával letakarva. Nagy melegben viszont négy óra után tegyük be a fridzsiderbe, mert ellenkező esetben túlkelhet.

A kenyérhez az alábbiakra lesz szükségünk:

50 dkg kenyérliszt;

Egy deka élesztő;

Három deci víz;

2-3 e.k. olaj;

2 t.k. só;

Negyed kiló öreg tészta.




A fenti hozzávalókat egy tálba tesszük, majd simára, rugalmasra dagasztjuk a tésztát.

Ezután keljen fél órán át letakarva, majd újabb gyúrás után pihenjen további negyed órát.

A megformázott kenyeret egy sütőpapírral bélelt formába helyezzük, és további 75 percig fedve kelni hagyjuk.

Kétszázharminc fokos előmelegített sütőben a teteje bevagdalása után lefedve, vízzel kicsit bespriccelve sütni kezdjük, majd ötven perc alatt készre sütjük.

Az utolsó öt percben vegyük le az edény tetejét, hogy piruljon.

Mikor kész, még forrón megspricceljük vízzel, így mikor hűl, szép cserepessé válik a teteje.





--------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------

EZ EGY MÁSIK

RECEPT

70 dkg lisztet, amilyen van otthon, (én nem egyfajtát használok), 4dl víz, 1 e.k. ecet ( 10%-os) ettől nem fog morzsálódni a kenyerünk és nem érződik ki, ne féljen tőle1 e.k. olaj 1 csomag 7gr-os szárított por élesztő 8 g cukor 16 g só Ezeket ki dolgozom jól, egy nagyon finom állagú tészta lesz. Legalább 10 percig dagasztom. Majd 10 perc pihentetés után egy picit átdagasztom, de csak tényleg épp 1-2 percet. Majd 20 perc pihentetés. Én kelesztőtálba dolgozom össze, abba is hagyom. 20 perc után megformázom, sütőpapírra helyezem, bevagdosom, és lespriccelem tiszta vízzel, bőven. Így pihen még 30 percet, abban, amiben majd sütni szeretné. Lehet magas fedeles jénai, kacsasütő. Én a hagyományos, lemez kacsasütőt használom, azt szeretem. Az aljába teszünk fél dl vizet, mehet rá sütőpapírostól a kenyér. A sütőt előmelegítem 230 fokra , ha letelt a 30 perc, betesszük a kenyeret. 45 percig sütöm fedő alatt, majd fedő nélkül a kívánt színig. Ki mennyire sötéten szereti. Rácsra szoktam kivenni, és lespriccelem ismét vízzel. Ennyi. Másnap is gyönyörűen szelhető, és nem morzsálódik.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Lecsó
  2022-08-04 09:31:08, csütörtök
 
  Az alábbiakra lesz hozzá szükséged:

Egy kilogramm hagyma,

Kettő kilogramm paradicsom,

Öt kilogramm zöldpaprika, valamint

Négy-öt e.k. pirospaprika,

Nyolc-tíz e.k. sertészsír, valamint

ízlés szerinti mennyiségű só!

Az alábbiak szerint készítsd:

Készíts elő 10 db 8 dl-es befőttesüveget, amelyben el tudod majd tenni télire a lecsót! Legyenek alaposan kimosva, majd miután eltöltöttek pár percet a forróvízbe merítve, csepegtetés útján szárítsd ki.

A paradicsomot és a zöldpaprikát is megmossuk, eltávolítjuk a szárát, csumáját, majd a zöldpaprikát felkarikázod, a paradicsomot pedig a csumájával ellentétes oldalon kereszt alakú bemetszést ejtesz.

Ezután két perce helyezd forró vízbe, a bemetszéstől kiindulva lehúzod a héját, ezután pedig darabold fel!

A hagymát is pucolod meg, aprítsd fel, vékony szeletekre.

Melegítsd föl a zsírt, tedd bele a hagymát, majd párold üvegesre.

Miután levetted a tűzről, mehet bele a pirospaprika, a feldarabolt paradicsom, majd a feldarabolt zöldpaprika.

Tetszés szerint sózd, majd párold félig készre többszöri átkeverés mellett.

Mivel tartósítószer nélkül fogjuk eltenni a lecsót, annak érdekében, hogy egészségesebb legyen, nagyon kell figyelni a befőttesüveg rendkívüli tisztaságára.


Hirdetés


Amikor a lecsó alap már félig kész, a tiszta, és forró vízben sterilizált befőttesüvegbe kell tölteni, lehető legjobban megtöltve azokat!

Fontos az is, hogy jól zárjon a tetejük, majd 5 percre állítsd fejre őket.

Majd ma mehet egy napra száraz dunsztba, bár volt, aki enélkül készítette el, és így is tökéletes lecsót kapott!

Ezután tárold felcímkézve szellős és hűvös helyen. Előre is jó étvágyát kívánunk!



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
     1/79 oldal   Bejegyzések száma: 785 
2023.01 2023. Február 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 51 db bejegyzés
e év: 340 db bejegyzés
Összes: 67323 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 595
  • e Hét: 4902
  • e Hónap: 16615
  • e Év: 133444
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2023 TVN.HU Kft.