Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/77 oldal   Bejegyzések száma: 762 
Igazi szabolcsi töltött káposzta recept
  2021-10-22 07:56:19, péntek
 
  Igazi szabolcsi töltött káposzta recept

Hozzávalók:

2 kisebb fej édes káposzta
fél kg darálthús
fél kg kukoricadara
1 db zöldpaprika
2 fej hagyma
őrölt pirospaprika

Paradicsom nélkül elképzelhetetlen.

Elkészítés:

Főzd meg sós vízben a káposztákat, majd szedd őket leveleikre. Vágd ki a vastag ereket, a túl nagy leveleket vágd ketté.
Vágd apróra a két fej vöröshagymát, add hozzá a kicsumázott zöldpaprikát. Olajon pirítsd meg őket, majd tedd rá az őrölt pirospaprikát, és adj hozzá egy kevés vizet.
Futtasd meg a hagymával a darált húst, sózd meg ízlés szerint, és adj hozzá egy kevés magyaros fűszerkeveréket.
A kukoricadarát mosd át többször, majd keverd össze a hússal, és fűszerezd még, ha úgy érzed. Bőven tegyél alá olajat vagy zsírt, miközben összefőzöd, mert nem jó, ha száraz a töltelék!
Tekerd a káposztalevelekbe a kész tölteléket, majd sorakoztasd őket egy cserépedénybe, aminek az aljába füstölt tarját tettél. Önts fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, és főzd negyven percig.
Mielőtt teljesen megfőne, öntsd le róla a levet, és önts helyette paradicsomlevet az edénybe. Főzd további 15 percig, majd tálalhatod is.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Grízes mézes HOZZÁVALÓK: 50 dkg liszt, 15 dkg kristálycukor,
  2021-10-20 08:26:25, szerda
 
 



Grízes mézes

HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
15 dkg kristálycukor,
7 dkg sertészsír,
1 tojás,
5 evőkanál méz,
2 teáskanál szódabikarbóna,
tej.
A krémhez:
10 evőkanál búzadara,
1 liter tej,
1 evőkanál cukor,
25 dkg vaj,
25 dkg porcukor,
fél liter baracklekvár.
A csoki mázhoz
3 evőkanál étolaj,
12 dkg étcsokoládé.
Elkészítés
A lisztet a kristálycukorral, és a zsírral összemorzsoljuk. Beletesszük a tojást, a mézet, a szódaport, és kevés tejjel összeállítjuk a tésztát. Lisztezett gyúrótáblára borítjuk, összegyúrjuk, és négy cipóra osztjuk.
Ezeket kinyújtjuk, közben liszttel szórjuk, mert a mézes tészta ragad. Tepsi hátoldalára borítjuk, ott még megfelelő nagyságúra igazgatjuk.
A tepsit nem kell megzsírozni. Sütőben pár perc alatt szép aranyló színűre sütjük mind a négy lapot. Sütőpapírra borítva kihűtjük.
Közben elkészítjük a krémet. A búzadarát a tejjel, és a cukorral sűrűre főzzük, és kihűtjük.
A puha vajat a porcukorral selymesre keverjük, majd a kihűlt darás masszához adjuk.
Az alsó mézes lapot megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a másodikat, erre tesszük a lekvárt, majd újabb lap következik. Bekenjük a krém másik felével, és lezárjuk az utolsó lappal. Az olajat és a csokoládét enyhe tűzön összeolvasztjuk, és a süteményre kenjük.
Szeletelés előtt 12 órát pihennie kell a tésztának, addigra átgyengül, és könnyen vágható lesz
Marika Olah receptje!


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Reszelt almás
  2021-10-13 20:13:56, szerda
 
 

Hozzávalók:
170 g liszt,
1 evőkanál cukor,
1/2 kiskanál só,
1 tasak sütőpor,
1/2 kiskanál fahéj,
1/4 kiskanál szerecsendió,
1 db tojás,
2 evőkanál olaj,
240 ml tej,
1 nagy alma lereszelve.
Elkészítés:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a felvert tojást és a tejet, kavarjuk jól össze. Adjuk hozzá a reszelt almát és még egyszer kavarjuk át. Forrósítsunk fel egy kevés olajat egy serpenyőben és tegyünk egy merőkanállal a palacsintatésztából bele sülni (vigyázzunk ne tegyünk túl nagy adagot a serpenyőbe, hogy ne ragadjon oda). Ha megsült vegyük ki és tegyük egy tányérra (a tányérra tegyünk egy szalvétát, hogy felszívja az olajat). Tálaláskor megszórhatjuk fahéjjal és porcukorral. Jó étvágyat!



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Gombás marhahúsos
  2021-10-12 17:52:00, kedd
 
  60dkg marhacomb
20dkg gyöngyhagyma
2db sárgarépa
5szelet szalonna
2ek olaj
1doboz paradicsomkonzerv
2dl húsleves-alaplé
frissen őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS
Egy serpenyőben ropogósra pirítjuk a szalonnát, majd félre tesszük egy papírtörlőre. A gombát és a répát megtisztítjuk, és feldaraboljuk, a gyöngyhagymát meghámozzuk. A marhahúsról eltávolítjuk az esetleges inakat, megmossuk, szárazra töröljük, majd felkockázzuk.
Az olajat felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta a felcsíkozott húst. Megpároljuk, majd kivesszük és melegen tartjuk. A hagymát és a gombakockákat a visszamaradt zsiradékhoz adjuk, és kissé lepirítjuk. Belekeverjük a pürét, majd hozzáforgatjuk a répát, és felöntjük az alaplével.
Ha felforrt, sózzuk és borsozzuk a ragut. Addig főzzük, míg a mártás besűrűsödik. Visszatesszük a húsdarabokat, és összefőzzük. Tálalás előtt megszórjuk a szalonnadarabokkal.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Fügebor friss fügéből - Erdélyi recept Hozzávalók: 1 kg füge
  2021-10-03 09:18:29, vasárnap
 
 

Fügebor friss fügéből - Erdélyi recept

Hozzávalók:
1 kg füge (friss)
3 dkg élesztő
3 dkg borkő
10.5 liter víz
3 kg cukor
Elkészítés:
Egy kiló fügét felvágunk, nagy uborkás üvegbe tesszük. Egy dkg élesztőt 1 dkg borkövet teszünk rá. Három és fél liter vízből 1 kg cukorból szirupot főzünk, és hidegen öntjük a fügére. Két hétig állni hagyjuk a pincében, aztán leöntjük és a fügére (fügeágy) ismét 1 dkg élesztő 1 dkg borkő és hideg szirup kerül. Ezt is két hétig hagyjuk rajta. Ha leszűrtük, ugyanezt az eljárást harmadszor is megismételjük, de ezt már három hétig hagyjuk állni. A három szüretet összeöntjük, s üvegekbe töltjük. Mindjárt is élvezhető, de évtizedekig is eltartható


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Birsalmasajt hozzávalói 1,5 kg birsalma 1 citrom leve ...
  2021-09-08 07:22:13, szerda
 
 



Birsalmasajt hozzávalói

1,5 kg birsalma
1 citrom leve
1 kg cukor
szegfűszeg
őrölt fahéj


Birsalmasajt elkészítése

az érett, egészséges birsalmát egyenként alaposan megmosom,
4 felé vágom őket és kivágom a kemény maghéjat,
majd felteszem főni annyi vízben, hogy ellepje,
fél citrom levét és pár szegfűszeget teszek a vizébe,
akkor szedem ki egyesével őket, ha már kezd megrepedni a héjuk, ez kb.35 perc,
a léből lehet italt készíteni, (én nem szoktam),
lecsepegtetem a gyümölcsöket,
botmixerrel alaposan pépesítem,
egy szélesebb lábasban felteszem a pépet főni,
újabb fél citrom levével állandó kevergetés mellett főzöm,
akkor jó, ha keveréskor meglátni a lábas alját (20-25 perc),
ekkor teszek bele egy kávéskanálnyi őrölt fahéjat,
és 1 kg kristálycukrot,
újabb 30 percig főzöm a pépet, folytonos keverés mellett, vigyázva, le ne égjen,
akkor kész, ha a fakanálról porcelán tányérra cseppentve rögtön megszilárdul, “bőrösödik",
ekkor, még melegen, a fóliával bélelt őzgerinc-formába simítom a masszát,
24 óráig a formában hagyom, majd óvatosan kiborítom deszkán lévő sütőpapírra,
kb. 2 hétig hűvösebb helyen (kevésbé fűtött szobában) érlelem,
másnaponta megforgatom, hogy a benne lévő felesleges nedvesség eltűnjön,
sokáig eláll, így bármikor szeletelhető,
sütőpapírral letakarva tárolom,
nagy cukortartalma miatt 1 szeletnél többet nem is kíván az ember egyszerre.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

Nagyon köszönöm a receptet Szalai Kincses Ibolyának!



A formába öntésnél mi még diódarabokat is szoktunk rakni a masszába. A dióíz nagyon jól illik hozzá és jól esik egy ropogós darabra ráharapni.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Sajttal töltött kifli
  2021-09-02 08:57:10, csütörtök
 
 


600 gr liszt
1 sütőpor
2 kk só
200 gr tejföl
1 dl olaj
2 dl meleg tej
1 ek cukor
30 gr firss élesztő
sajt kisebb darabokra vágva
tojás a kenéshez
magvak szóráshoz


A lisztet keverd össze a sütőporral és a sóval, majd add hozzá a tejfölt és az olajat, gyúrd össze. Közben a tejet melegítsd meg, add hozzá a cukrot és morzsáld bele az élesztőt, hagyd felfutni. Ezt is add a tésztához, és dolgozd ki a tésztát, amíg szép egynemű nem lesz és el nem válik az edény falától. Ekkor rögtön teheted is lisztezett munkafelületre, oszd két cipóba. A cipót jó vékonyra kör alakúra nyújtsd ki, vágd 16 cikkelyre, mindegyik végébe tegyél egy darabka sajtot, és tekerd fel. tetejét kend le felvert tojással, szórd meg pici sóval és a magvakkal. 200 C-ra előmelegített sütőben lehet azonnal sütni sütőpapírral bélelt tepsiben :)

nem lehet elrontani, és akármennyire hihetetlen, tökéletesen működik kelesztés nélkül


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Néger kocka
  2021-08-31 07:38:19, kedd
 
  HOZZÁVALÓK
6db tojássárgája
15dkg margarin
25dkg porcukor
5dkg kakaó
1mk szódabikarbóna
2dl tej
25dkg liszt
zsír (a kenéshez)
A habhoz:
6db tojásfehérje
20dkg porcukor
1csom vaníliás cukor
A mázhoz:
0.5dl víz
8dkg vaj
2dkg kakaó
8dkg cukor
1ek étkezési búzakeményítő

ELKÉSZÍTÉS
A tojások sárgáját a puha margarinnal és a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaót, a szódabikarbónát és a tejet, végül az átszitált lisztet.
A masszát kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük. Az elkészült piskótát rácsra borítjuk, és hűlni hagyjuk.
Közben összeállítjuk a habot, ehhez a tojásfehérjét a porcukorral és a vaníliás cukorral gőz fölött kemény habbá verjük, és a kihűlt piskótára terítjük.
A mázhoz a szükséges vajat megolvasztjuk, és összekeverjük a kakaóval, a cukorral és az étkezési keményítővel, felforraljuk, majd elkenjük a hab tetején.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Nagyon csokis karamellás torta
  2021-08-18 16:54:03, szerda
 
 


13,5 dkg vaj
1,5 dl tej
12 dkg cukor
2-2,5 ek kakaó (holland)
30 dkg darált keksz (háztartási)
A karamellhez:
23 dkg cukor
1,5 dl hab tejszín
10,5 dkg vaj
10 dkg mogyoró (sós)
A csokiréteghez:
20 dkg tejcsokoládé
11,5 dkg étcsokoládé
6,6 dkg vaj

ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a vajat, a et és a cukrot addig melegítjük, amíg homogénre olvad. A tűzről levéve hozzadjuk a kakaóval összekevert darált kekszet, majd összekeverjük. A tortaforma aljába nyomkodjuk úgy, hogy kb. 2 cm-es pereme is legyen. Ezután hűtőbe tesszük min. 20 percre.
A karamellhez a cukrot megkaramellizáljuk, majd hozzáöntjük a habszínt és a vajat, majd a megkeményedett karamelldarabokat megolvasztjuk benne. A tűzről levéve hozzákeverjük a mogyorót, és a krémet a kekszalapra simítjuk, majd visszatesszük a hűtőbe.
A csokis réteghez a kétféle csokit és a vajat gőz fölött összeolvasztjuk. A színt langyosra melegítjük, majd apránként az olvasztott csokihoz keverjük. A csokikrémet a karamellrétegre simítjuk, majd a hűtőbe tesszük min. 5 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Kókuszos szelet
  2021-08-16 12:25:00, hétfő
 
 

ALAPANYAGOK
Tészta:
9 db
tojás
300 g
porcukor
6 ev. kanál
kakaó
150 g
rétesliszt
1 csomag
sütőpor
3 ev. kanál
olaj
3 ev. kanál
víz
Töltelék:
300 ml
tej
150 g
kristálycukor
2 ev. kanál
búzafinomliszt
2 csomag
vaníliacukor
200 g
kókuszreszelék
250 g
vaj
Öntet:
200 g
csokoládé
200 g
vaj
Szükségünk lesz még:
málnalekvár


ELKÉSZÍTÉS MENETE

A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgát, az olajat és a vizet. Végül beleszitáljuk a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet. A tésztát két részre osztjuk, sütőpapírral kibélelt 2 tepsire tesszük és 160 fokon megsütjük.
Töltelék: a tejből, cukorból és lisztből sűrű kását főzünk. A forró kását tálba öntjük, hozzáadjuk a vaníliacukrot és a kókuszreszeléket. Elkeverjük, kihűtjük.
A vajat habosra verjük, majd beledolgozzuk a kihűlt kókuszos krémbe.
A tésztalapokról eltávolítjuk a sütőpapírt, az egyiket málnalekvárral megkenjük.
Rákenjük a krémet, a másik tésztát is megkenjük a lekvárral (azt az oldalát, amiről lehúztuk a sütőpapírt), és rátesszük a krémre. A tetejét is megkenjük a lekvárral, csokiöntettel meglocsoljuk.
Az öntethez a csokoládét és a vajat gőzfürdő felett felolvasztjuk, elkeverjük.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
     1/77 oldal   Bejegyzések száma: 762 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 219 db bejegyzés
e év: 2803 db bejegyzés
Összes: 63127 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1064
  • e Hét: 1064
  • e Hónap: 55245
  • e Év: 870654
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.