Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 103 
Csodás pogácsa!
  2021-03-14 20:27:23, vasárnap
 
  Szakállas pogácsa, egy régi recept, ami még ma is nagy siker!





Mikor valami sós csodával szeretnék kedveskedni a családnak, megsütöm nekik ezt a csodás pogácsát!

HOZZÁVALÓK
Tészta :
40 dkg liszt
25 dkg margarin
1 dkg élesztő
2 ek langyos tej+pici cukor
2 tojás sárgája
1 kk só
3 ek tejföl
1 csipet pirospaprika
5 dkg reszelt sajt
Krém :
15-20 dkg tömlős sajt
5 dkg puha vaj
5 dkg mascarpone
10 dkg reszelt sajt
pici só
Forgatáshoz és a tetejére:
15-20 dkg reszelt sajt
ELKÉSZÍTÉS
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatom. A tejfölt, sót, tojások sárgáját, pirospaprikát elkeverem. A liszttel elmorzsolom a margarint, hozzáadom a reszelt sajtot. Az egészet összegyúrom és 1 órát pihentetem. Közben a krém hozzávalóit elkeverem egymással.

A tésztát vékonyra kinyújtom és 4-5 cm-es pogácsákat szaggatok. Kb. 80 db készül, ebből 40 db-nak a tetejére pici reszelt sajtot teszek. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütöm.

A kihűlt pogácsákat összeragasztom a krémmel. A sajttal megszórt pogácsa kerüljön felülre. Óvatosan összenyomom a két pogácsát, de csak annyira, hogy kissé kinyomodjon körben a krém. Ezután egyenként reszelt sajtban megforgatom.Kicsit tovább tart a készítése, mintha egy klasszikus pogácsát sütnénk, de megéri... 😉

Olcsó, finom és házias receptek
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Mézes-mákos csavart briós recept
  2021-03-06 12:34:17, szombat
 
  Hozzávalók:
Tészta:

50 dkg finomliszt
3 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
3 csapott ek porcukor
csipet só
3 TOJÁS sárgája
3 ek olaj
Töltelék:

20 dkg darált mák
12 dkg cukor
5 dkg méz
1 citrom héja
1 dl víz
Tetejére:

1 enyhén felvert TOJÁS

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A tészta többi hozzávalóját egy edénybe márjük, hozzáadjuk az élesztős tejet és kb 10 percig dagasztjuk. Kissé lágy tésztát kell kapnunk, ami elválik az edénytől és a kezünktől.

Letakarva kb 40-60 percig kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A vizet és a cukrot összeforraljuk, majd a mézet és a mákot is hozzáadjuk és összekeverjük. Levesszük a tűzről és beledolgozzuk a citrom héját. Kihűtjük.

A megkelt tésztát kinyújtjuk vékonyra, kb 40*60 cm-es téglalappá. Az egyik felére egyenletesen rákenjük a mákos tölteléket és a másik felét ráhajtjuk. Kb 2 cm széles csíkokra vágjuk.

A mákos tésztacsíkokat egyenként meghúzzuk vagy a kezünkkel még kicsit nyújtjunk rajta, majd megtekerjük és csiga alakban feltekerjük. A végét aláhajtjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a csigákat.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel. A csigákat csak addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik, különben ha túlkel, akkor sütés közben szét fog nagyon csúszni!

Sütés előtt felvert tojással lekenjük és 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Porcukorral megszórva tálalhatjuk.




 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Sajtos-túrós pogácsa
  2021-01-27 15:35:33, szerda
 
 
60 dkg liszt,3 dkg élesztő,1 dl tej,1 csapott tk cukor
25 dkg margarin,25 dkg félzsíros tehéntúró
20-30 dkg trappista sajt reszelve,175 gramm tejföl
3 tojássárgája,1 csapott ek só
Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A tejfölben (ne legyen hideg) simára keverjük a 3 tojássárgáját.
A liszttel elkeverjük az 1 evőkanál sót, és elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásos tejfölt és a túrót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fél órát pihentetjük.
A tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk. Megszórjuk a reszelt sajt 2/3-ával, szorosan feltekerjük (mintha bejglit készítenénk). Fél órát hűtőben pihentetjük.
A tésztatekercsből egyetlen, kb. 3 cm vastagságú, téglalapot nyújtunk. Megkenjük 1 tojássárgájával, és rászórjuk a maradék reszelt sajtot.
Késsel kb. 4×4 cm-es kockákat vágunk, sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 200 C fokon 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Természetesen lehet pogácsaszaggatóval is szaggatni, ekkor vigyázni kell, hogy ne legyen sok megmaradt rész, mert az újra gyúrva már nem lesz leveles!


 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Hamis hájas recept
  2020-10-05 18:07:07, hétfő
 
  Hozzávalók:
Tésztához:

25 dkg sertészsír
12,5 dkg + 30 dkg finomliszt
2 kisebb TOJÁS sárgája
1 evőkanál 10 %-os ecet
1,5 dl langyos víz

Töltéshez:

házi szilvalekvár
Szóráshoz:

porcukor
vaníliás cukor

Elkészítése:

A zsírt a 12,5 dkg liszttel jól kikeverjük.

A 30 dkg liszthez, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, valamint a langyos vízzel elkevert ecetet. Alaposan összedolgozzuk, ha már hólyagos nyújtófa segítségével kinyújtjuk és a zsírral elkevert liszt egyharmadát rákenjük a tésztára, majd felülről lefele, alulról felfele, jobbról alá, balról fölé hajtogatjuk, fél órát pihentetjük.

Fél óra letelte után még kétszer ismételjük meg a nyújtást, kenést, hajtogatást, pihentetést.

Amikor, már a háromszori művelet megvolt a tésztát kinyújtjuk kb 3-4 mm vastagra, egy nagyobb kést folyamatosan a gázlángon forrósítjuk, ezzel tetszés szerinti kockákra daraboljuk, a kockák közepébe szilvalekvárt rakunk és félbe hajtjuk.

Előmelegített 200 fokos sütőben készre sütjük kb 15 perc alatt.

Sütés után vaníliás porcukorba hempergetve kínáljuk!

 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Vajdasági sós
  2020-09-03 10:53:08, csütörtök
 
  Hozzávalók
80 dkg liszt
5 dkg élesztő
egy csipet cukor
5 dl tej
1 dl olaj
Töltelék:
25 dkg margarin
2 nagyobb tojás sárgája
1 evőkanál só
10 dkg reszelt sajt
Tetejére:
1 tojás
20 dkg
sajt
ízlés szerint köménymag
ízlés szerint pirított napraforgómag
Elkészítés:
Az 5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl cukros, langyos tejben.
Amíg az élesztő felfut a lisztet kimérjük egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a már felfutott élesztőt és az 1 dl olajat, majd a maradék langyos tejjel jól összedagasztjuk.
A bedagasztott tésztát 4 részre osztjuk, külön keleszteni nem kell.
Közben elkészítjük a tölteléket is. A margarint a sóval és a tojássárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 10 dkg reszelt sajtot is.
A 4 részre osztott tésztát egyesével kinyújtjuk. A tölteték negyed részével megkenjük, és feltekerjük. Körülbelül kétujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk.
A tetejét tojással megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített sütőben 180°-on 20-25 perc alatt készre sütjük.
Finom ételek , sütik , házi praktikák
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Krumplis lángos
  2020-07-04 16:01:00, szombat
 
 

50 dkg finomliszt (BL55)
3 dl langyos víz (a krumpli főzőlevéből)
20 dkg főtt áttört krumpli
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
1 teáskanál sütőpor
1-2 teáskanál só
A lisztet dagasztótálba tesszük. Közepébe kis fészket képezünk ki. Beletesszük a cukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt. Felöntjük a langyos vízzel és hagyjuk, hogy az élesztő 15 perc alatt felfusson. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és jól kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 1/2-1 óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát. Olajos kézzel nyolc részre osztjuk. Kézzel kinyújtogatjuk őket, majd forró, bő olajban (én a villanytűzhely 6 fokozatából a 4-est használtam a az olaj felhevítéséhez) mindkét oldalán arany színűre sütjük. Konyhai papír törlőre szedegetve leitatjuk róla a felesleges olajat és még forrón tálaljuk.
Györgyy Dávid Irénke receptje


 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
4-5 cm-es kis mini kiflik lesznek. 😀
  2020-04-08 10:29:38, szerda
 
  Hozzávalók:
500 g liszt
100 ml olaj
300 ml tej
40 g friss élesztő vagy 1 csomag szárított
1 teáskanál cukor
2 csapott teáskanál só

+ 30-40 g olvasztott vaj a kenéshez
+ 150 g reszelt sajt

1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítése:
A liszt közepébe kis fészket igazítunk ide tesszük az élesztőt, a cukrot, a langyos tejet és hagyjuk felfutni. Ezután a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztát három egyenlő részre vágjuk és mindegyiket vékony kör alakúra nyújtjuk.
Olvasztott vajjal lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk és mindegyiket 16 cikkre vágjuk.
A cikkeket a szélesebbik felüknél fogva feltekerjük, az így kapott kis kifliket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk.
Tojássárgával megkenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Briós
  2020-03-11 14:10:05, szerda
 
  Hogy én mennyire szeretem a brióst! Leginkább a cukorszórást a tetején, ami csak úgy ropog a fogam alatt. És bár ez egy édes péksütemény én felvágottal és sajttal jobban szeretem, mint mondjuk lekvárral.

Hozzávalók
4 adag
50 dkg liszt
6 dkg cukor
Csipetnyi só
1 db tojás
2,5 dl langyos tej
2 dkg élesztő
8 dkg vaj
1 db tojás a kenéshez
2 ek cukor a szóráshoz


Elkészítés

A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót, és a cukrot, közepébe beleütjük a tojást. 50 ml langyos tejhez adunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és 1-2 ek lisztet. Ha megkelt a többi hozzávalóval elkeverjük. Összegyúrjuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat. Ne ijedjünk meg, nem lesz tocsogós, a tészta beszívja a vajat a dagasztás közben. 35 percig pihentetjük

A nyújtódeszka felületét kicsit megolajozzuk. A tésztát henger formájúra nyújtjuk. Kb. 6 dkg-os gombócokat formázunk. Kb. 15-16 db lesz belőle.

Pihentetjük kb 2 percig. Ezután hurkákat formázunk belőle, amiket csiga formára tekerünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojással megkenjük, kristálycukorral. 180 fokon kb. 35 percig sütjük.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Briós
  2020-03-11 14:06:30, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Sajtos- túrós rudak
  2020-01-31 16:49:29, péntek
 
  Hozzávalók:
25 dkg túró,
25 dkg liszt,
25 dkg rámamargarin, ( vagy 20 dkg vaj)
2 kávéskanál só,

A kenéshez egy tojás,
A tetejére: 10 dkg reszelt sajt (én trappista sajttal szórtam meg)

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval, összegyúrjuk a túróval és a margarinnal. Hideg helyre tesszük.(1-2 órára, vagy akár egy éjszakára is lehet. Majd kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük a felvert tojással, rászórjuk a sajtot. Egy kicsit belenyomkodjuk a tésztába. Rudakat vágunk belőle. Sütőpírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokon 20 perc alatt megsütjük. Nem terül szét, inkább magasabb lesz a sütőben. Én most ilyen hosszú rudakat vágtam, de lehet kisebbekre is szelni.
Nagyititka


 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 103 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 47 db bejegyzés
Összes: 8290 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 24
  • e Hét: 948
  • e Hónap: 3036
  • e Év: 45617
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.