Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 70 
Beigli és kifli
  2017-11-21 11:57:57, kedd
 
  Karácsony előtti főpróba :) A recept Konyhamánia Edit módra oldalról van .
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
45 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 dkg só
3 dkg friss élesztő
2 db tojássárgája
27 dkg tej (pontosan kimérni)

Elkészítés:
1. Előkészítés:
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.
2. Tészta begyúrása:
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt.
A tej másik felébe beleüthetjük a tojás sárgákat és a sót is .
A lisztet, a margarint, a porcukrot és az élesztős tejet egy nagy tálba teszem és jól begyúrom. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.

3. A beigli formázása:
A tésztából kimérünk 30 dkg-os darabokat és 25 dkg-os tölteléket.
4. 5 db tészta cipót formáztam,amit 22×28 cm-es téglalappá nyújtottam egyenként.
5. A megmaradt tésztából kifliket sütöttem ki.
6. A pozsonyi kifli formázása:
A pozsonyi kiflinél fontos a kimérés, és a darabolás is.
7. Mivel egy kiflihez 4 dkg-os tésztát és 3 dkg-os tölteléket kell kimérni, kimérünk 40 dkg tésztát, és azt 10 egyenlő darabra daraboljuk és formázzuk, majd töltjük.

8. A lekenés:
Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen.
Először a készre formázott beiglit vagy pozsonyi kiflit amik már a sütő lemezen vannak, tojássárgájával vékonyan lekenjük, és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni.
Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojás fehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni.
A 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni.

9. Sütés:
Mielőtt megsütnénk szurkáljuk meg.
Végül 160 C-on készre sütjük. 1 kg lisztből 6 rúd beiglit, vagy 45 db pozsonyi kiflit tudunk készíteni.
Nálam most 5 rúd bejgli,10 db kifli sült ki.

10. Töltelékek:
60 dkg kristálycukrot 2 dl vízzel felforralunk és 1 kg daráltmákot vagy daráltdiót leforrázzuk vele, majd ízesíthetjük citromhéjjal, vaníliás cukorral, mazsolával vagy akár mézzel is.
A diós töltelékbe tehetünk fahéjat is.
Én felesen készítettem a tölteléket.
Fele mákos,fele diós.
3 db mákos bejgli,2 db diós és a kiflik.
Miután kihűlt felhasználhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Mákos bejgli-pite
  2017-11-20 18:36:19, hétfő
 
  A lenti mennyiségből - piteforma nagyságától függően - egy pite és legalább egy rúd mákos bejgli süthető. Ha a piteforma kisebb, értelem szerűen több rúd is sül majd.
A mákos bejglinél a mák kardinális kérdés, mert azon, és a fűszerezésen múlik a végeredmény.




Hozzávalók a tésztához:
90 dkg liszt
30 dkg disznózsír
10 dkg cukor
csipetnyi só
2 dkg élesztő
2 dl tej
3 tojás sárgája
1 tojás a kenéshez

A mákos töltelékhez 40 dkg darált mákot 4-5 deciliter tejjel, ízlés szerint édesítve (cukorral vagy mézzel), 1 citrom frissen reszelt héjával és egy-másfél dl rummal 20-25 perc alatt, gyakori kevergetés mellett krémesre főzök, majd hagyom kihűlni.

A lisztet elmorzsolom a zsírral. Az élesztőt egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejben hagyom picit felfutni, közben a tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom az élesztős tejjel együtt a lisztes keverékhez és alaposan összegyúrom. Letakarva fél órát pihentetem. Fél óra elteltével a tésztát fél cm vastagra kinyújtom. A tészta jó zsíros, nem ragad, így lisztezni nem kell sem alá, sem a sodrófát. A kinyújtott tésztával kibélelek egy piteformát, majd megtöltöm azt máktöltelékkel és elegyengetem. A maradék tésztából különböző méretű csillag (vagy bármely más) tésztakiszúróval mintákat szúrok ki, ezzel fedem be a pite tetjét, lehetnek átfedések is, de minden formát bekenek tojással, hogy sülés közben szép fényesre süljön, na meg a tojás a rétegek között ragasztóként is funkcionál.

A maradék tésztát téglalap alakúra, fél cm vastagra kinyújtom és rákenem a maradék máktölteléket, a tészta két oldalát picit visszahajtom, majd az aljától tekerve szorosan felcsavarom, hogy levegő ne maradjon közte és átemelem sütőpapíros tepsire. A maradék tojás sárgájával megkenem a bejgli rudat, és lehetőleg hűvös helyen hagyom rászáradni a sárgáját. Ezután megkenem a fehérjével is, ezt is hagyom rászáradni, közben bekapcsolom a sütőt és felfűtöm 170 °C-fokra. A bejglit megszurkálom (erre egy bambusz saslikpálcát használok), majd a pitével együtt forró sütőbe tolom és kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm. Jó a hagyományos bejgli rúd is, de ugye, mennyivel szebb ez a pite?
Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Sonkás-sajtos kifli
  2017-11-20 13:16:47, hétfő
 
  A tejfölös változat mellett nálunk általában ez a kísérője az istenhozott pálinkának baráti összejövetelek alkalmával. Van, hogy sonka helyett jóféle házi kolbász kerül bele (apróra kockázva), na, arra még jobban lehet inni és pár darab elfogyasztása után garantáltan életben marad a vendég az előétel/főétel tálalásáig.

Hozzávalók:
fél liter tej
70 g friss élesztő
1 ek cukor
80 dkg liszt
0,7 dl olaj
2 dkg vaj
1 tojás + 1 a kenéshez
1 csapott ek só
1 pohár tejföl (150 g)
20-25 dkg vékonyra szeletelt füstölt, főtt sonka
20 dkg sajt

A tejet meglangyosítom, belekeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és meleg helyre teszem 10-15 percre. Ha felfutott, a többi hozzávalóhoz öntöm és kb 20 perc alatt közepesen lágy tésztát gyúrok (kézzel fáradságos, géppel kényelmes). Meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva hagyom duplájára kelni, elnégyelem. Egy negyedét lisztezett felületre borítom és 1 cm vastagságúra kinyújtom, nagyjából kör alakúra alakítva a tésztát (a többi 3 résszel is így járok majd el). Derelyevágóval körszeletekre (8, 12, vagy 16 szeletre) vágom a kinyújtott tésztát, megkenem tejföllel, beborítom egy hasonló méretű, háromszögre vágott sonka szelettel, a szélesebbik végére teszek egy kisujjnyi hasáb sajtot és a tésztát nyújtogatva-húzogatva feltekerem, így a külső rétegek egyre keskenyebbek és vékonyabbak (minél több körcikkre vágom a kinyújtott tésztát, annál kisebbek lesznek a kiflik). Sütőpapíros tepsire rakom és hagyom fél órát pihenni, majd megkenem felvert tojással (vagy kevés vízzel elkevert tojássárgájával), megszórom reszelt sajttal, szezám- vagy lenmaggal, mákkal, vagy ami épp adódik. 180 fokos, előmelegített sütőben sütöm szép pirosra, amikor kiveszem a sütőből, azon nyomban olvasztott vajjal átkenem a tetejét, így finom, ropogós marad a kifli. Ha a vendégek időben érkeznek, nincs esélye kihűlni, de amúgy is langyosan az igazi.Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Kakaós csiga, Ferdinánd-tekercs tésztából
  2017-11-20 12:50:18, hétfő
 
  Megvan életem kakaós csiga receptje! "A" kakaós csiga recept! Tukacs Roland pékmestertől tanultam, az Esszencia főzőiskola 3Cukrász + 1Pék mesterkurzusán. Ugyanezen recept alapján kuglófot is sütött, mondanom sem kell, mennyei volt az is! Roland két kurzusán volt alkalmam részt venni, komolyan mondom, többször párás lett a szemem az előadását hallgatva... a tudása, szakmai alázata és lelkesedése előtt le a kalappal! Nagyon sokat tanultam, csupa olyat, amit csak úgy lehet, ha ott vagy, látod, hallod (pld. milyen hangon puffog a tészta dagasztás közben, ha már jó), amit szakácskönyvből nem lehet elsajátítani. Ha már tanulunk, a legjobbaktól tegyük!

Hozzávalók a tésztához:
0,5 kg liszt (BL55)
25 g friss élesztő
5 g só
80 g kristály (vagy nád)cukor
80 g puha vaj
1 tojás
kb 3,5 dl tej
½ vaníliarúd kikapart magjai
½ citrom reszelt héja
löttyintésnyi rum

A töltelékhez:
100 g puha vaj
100 g porcukor
2 ek jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
A kenéshez: 1 tojás
A locsoláshoz: 2-3 ek cukor
2,5-3 dl tej és a vaníliarúd másik fele (kikaparva)

A tésztához kevés langyos, cukros tejbe felfuttatom az élesztőt, majd a többi hozzávalóval összekeverve (vigyázva, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel) ruganyos tésztát gyúrok. Mivel vasárnap reggel készítettem, amikor a család még aludt, mellőztem a hangtalannak nem mondható konyhai segédem és kézzel dagasztottam. Élmény volt! Igaza van Rolandnak, lehet géppel is csinálni, de akkor kimarad a lényeg, mert hogy a gépnek nincs lelke...terápiás stresszoldásnak is tökéletes foglalatosság, külön élmény volt hallani a tészta puffogó hangját, ami tényleg olyan volt, mint a pékkurzuson Roland mutatta.

Amikor már nem ragad a tészta a kezemhez, dagasztótálba teszem, letakarom és huzatmentes, meleg helyen hagyom fél órát pihenni, közben elkészítem a tölteléket: a puha vajat jól kikeverem a porcukorral és a kakaó porral. Amikor letelik a tészta pihenési ideje, lisztezett felületre borítom, sodrófával kinyújtom és megkenem a kakaós-cukros vajjal, feltekerem és másfél-két centi széles szeletekre vágom. Az így kapott csigákat sütőpapíros tepsibe helyezem, tojással lekenem és meleg helyen addig hagyom kelni, míg megtöltik a formát.

210 fokra előmelegített sütőbe tolom és 10 perc után csökkentem a sütő hőmérsékletét 180 fokra, összesen 22-25 percig sütöm. 5-8 perccel a sütési idő lejárta előtt kiveszem és meglocsolom pár evőkanálnyi langyos, cukros tejjel, amibe elkevertem a vaníliarúd másik felének kikapart magjait (ettől mennyeien puha, omlós lesz a csiga és sokáig friss marad).

Nem lettek olyan szépek, min Roland Ferdinánd-tekercsei, de nagyon finomak voltak!
Ha kíváncsi vagy a pékkurzuson készült többi csodára, látogass el a Facebook oldalamra és nézd meg az ott készült fénykép albumokat, illetve azokat a csodákat, amit e recept alapján olvasóim megsütöttek!
Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Zserbó
  2017-11-14 19:11:12, kedd
 
  A recept:
Ez 1,5 adag, nagy tepsiben.

60 dkg liszt,
22,5 dkg zsír,
2 tojás,
3/4 cs. sütőpor,
3 ek.p.cukor,
1,5 dk g élesztő (nem futtatom, csak a hideg tejfölbe belemorzsolom),
tejföl szükség szerin (kb 3 púpozott ek.)

Összeállítom, 3 részre osztom, egyenként elnyújtom, töltöm.

Tölteléknek :
7 dl sárgabarack-lekvárt,
40 dkg őrölt diót,
4 marék kr.cukrot,
2 vaníliás cukrot és 1 citrom reszelt héját használtam.

Az összeállított tésztát lekentem tejföllel, villával megszúrkáltam.
(Ne kérdezzétek miért kenem le. Így láttam anyukámtól és nagymamától.)

1 órát pihentettem a tepsiben, majd 180C°-os sütőben 40 perc alatt készre sütöttem.

Máz:
4 cl víz,
10 dkg kr.cukor,
2 ek.étolaj,
3 ek. holland kakaó. Ezt állandó keverés mellett, takarék lángon összemelegíteni (hogy a cukor elolvadjon),
majd 10 dkg vajat beledobva, addig keverni, míg a vaj teljesen elolvad. A láng végig takarékon van!! Még melegen a kihűlt sütire önteni.
Eztán nem bírni magunkkal és máris a széleit levágni....mer' muszáj tesztelni...
Csiki Annamária
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
8 káprázatos tészta recept, a fenséges sütemények rajongóina
  2017-11-05 18:13:17, vasárnap
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Kakaós kuglóf
  2017-11-04 17:06:02, szombat
 
  Kuglófot készítünk karácsonykor, húsvétkor, de számos más alkalomra is. Dekoratív, ízletes, és méltán közkedvelt. Az alábbiakban leírt kuglóf recept nagyon ízletes, bátran ajánlom mindenkinek.


Hozzávalók
1 kuglófra
500 g búzaliszt (BL55)
1 db citrom reszelt héja
22 g élesztő (friss)
1 db tojássárgája
10 g vaníliás cukor - bourbon
80 g porcukor
60 g vaj (olvasztott)
280 ml 2,8%-os tej
20 g mazsola
10 g holland kakaópor
1 csipet só
Elkészítés
210 perc

Egy kuglófformát vajazzunk, lisztezzünk ki alaposan, és vékonyan. Szükségünk lesz egy 200 C-ra előmelegített sütőre, de ezt még ráérünk begyújtani.

Az élesztőt, a porcukrot, a tojássárgát, az olvasztott vajat és a langyos tejet egy tálba tesszük. Alaposan elkeverjük, és hagyjuk öt percet pihenni, hogy az élesztő felfusson.

Addig egy másik edénybe kimérjük a lisztet, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, és a csipet sót.

Ha az élesztő felfutott, öntsük a tejes keveréket a lisztre, és kb 5 percen át dagasszuk a tésztát. Ha elkészült a tészta, vágjuk félbe.

A tésztákba mélyedést nyomunk. Az egyiket gyúrjuk át a mazsolával, és tegyük egy tálba. A másikat gyúrjuk össze a kakaóporral, és tegyük egy másik tálba.

Takarjuk le a tésztákat, és szobahőmérsékletű helyen pihentessük őket addig, míg a duplájukra nem kelnek, kb egy óra alatt.

Ezután a tésztákat sodorjuk rudakká, csavarjuk össze őket, és tegyük a kuglófformába.

Most ismét kelesszük a formában a tésztát addig, míg duplájára kel- szobahőmérsékleten egy újabb óra.

Ha megkelt, tegyük a 200 C-ra előmelegített sütőbe - légkeverés nélkül -, és a 30-35 perces sütés 15. percénél vegyük vissza a sütőt 180 C-ra. A kisült kuglófot formával együtt fordítsuk meg, tegyük az asztalra, és hagyjuk a formában kihűlni.

Majd ha teljesen kihűlt a kuglóf, vegyük le a formát, és ízlés szerint csokoládéval, fondánnal, cukorgyöngyökkel, vagy egyszerűen csak porcukorral díszítsük.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Tepertős, lekváros papucs
  2017-11-02 14:47:16, csütörtök
 
  Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg darált tepertő
1 ek zsír
2 dkg élesztő
1 tk cukor
kb. 1-1,5 dl tej
1púpos tk só
1 tojás
kb. 1 kis doboz tejföl (én kefírt használtam, mert az volt itthon)
szilvalekvár

A langyos tejben pici cukorral, életet leheltetek az élesztőbe. A lisztet beleszitálom egy tálba, hozzáadom a sót, a tojást, és elmorzsolom benne a zsírt. Mehet bele a darált tepertő és összeállítom a kefírrel. Egy könnyű, zsíros tésztát kapok. Lisztezett edényben pihentetem, szobahőmérsékleten kb. egy óráig.
Két-három mm vastagságúra nyújtom, kis négyzeteket vágok belőle. Mindegyik közepére teszek egy kk. lekvár, a négyzet két átlós sarkát ráhajtom a lekvárra. Sütőpapíros tepsire rakom. Tojással lekenem a tetejét. Előmelegített, 180 fokos sütőben sütöm, kb. 20 percig.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Az igazi lángos 1957 óta:) - In memoriam Lehel piac
  2017-09-22 15:45:17, péntek
 
  Mi otthon mindig kisebb ducikat készítünk, mert nekem az a kedvencem:)
Hozzávalók 11 db mini lángoshoz: (kb 13-15 cm átmérőjűhöz):
3 dl langyos kézmeleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt (mi most tönköly fehéret használtunk otthon)
1 dl olaj
sütéshez bő tűzforró olaj

1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztábol a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk.
7. Utána tetszőleges méretű gömbőcöket tépünk le a tésztából és egy olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
9. A gömbőcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.
10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük.



Millió ízzel lehet variálni, nekem mégis a kedvencem a fokhagymás-sajtos-tejfölös. Ugye emlékeztek a fokhagymás-olajos cuccra, amit rákenhettek a bodegáknál a friss, meleg puha lángosra?

Fokhagymás olaj:
Hozzávalók:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj

1 dl langyos víz

1. A fokhagymákat fokhagyma nyomóval össze zúzzuk, majd összekeverjük az olajjal, a sóval és a vízzel.
2. Hűtőben állni hagyjuk egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.

Aki szereti a lángost, annak kötelező elkészíteni, hisz nem nagy ördöngősség. Aki előbb szeretné megkóstolni, az megteheti a Lehel csarnokban, hisz még családunk egy része nap mint nap ott eteti a népet a tökéletes lángossal:) Köszönöm apukámnak a receptet:)Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Fokhagymás-petrezselymes zsemle
  2017-08-20 21:34:23, vasárnap
 
 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1,5 dl víz
5 evőkanál olvasztott vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
Valamint:
3 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem
5 evőkanál olvasztott vaj
1 teáskanál nagy szemű só
Elkészítés: A tejet és a lisztet összeöntjük, meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, 10 perc alatt hagyjuk felfutni. Közben a lisztet keverőtálba tesszük, elkeverjük a sóval, hozzákanalazzuk az olajat, hozzáöntjük az élesztős folyadékot, és konyhai robotgép dagasztóspiráljával sima tésztává dagasztjuk. Cipóvá formázzuk, letakarjuk, és langyos helyen 45 percet kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, és 12 részre osztjuk, egyenként kis cipókká formázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, egymástól kicsit távolabb. Letakarjuk, és még 20 percet pihentetjük, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, illetve elkészítjük a fokhagymás-petrezselymes keveréket.
A petrezselymet finomra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk, a petrezselyemhez adjuk az olvasztott vajjal együtt, elkeverjük, majd a pihentetett zsemlék tetejét lekenjük egyenletesen a fűszeres vajjal, majd ízlés szerint megszórjuk nagy szemű sóval.
A tepsit betoljuk a sütőbe, és 20-25 perc alatt megsütjük a fűszeres zsemléket.
cookta
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 70 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 466 db bejegyzés
Összes: 6958 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 599
  • e Hét: 5658
  • e Hónap: 17501
  • e Év: 444360
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.