Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 62 
Az igazi lángos 1957 óta:) - In memoriam Lehel piac
  2017-09-22 15:45:17, péntek
 
  Mi otthon mindig kisebb ducikat készítünk, mert nekem az a kedvencem:)
Hozzávalók 11 db mini lángoshoz: (kb 13-15 cm átmérőjűhöz):
3 dl langyos kézmeleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt (mi most tönköly fehéret használtunk otthon)
1 dl olaj
sütéshez bő tűzforró olaj

1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztábol a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk.
7. Utána tetszőleges méretű gömbőcöket tépünk le a tésztából és egy olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
9. A gömbőcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.
10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük.



Millió ízzel lehet variálni, nekem mégis a kedvencem a fokhagymás-sajtos-tejfölös. Ugye emlékeztek a fokhagymás-olajos cuccra, amit rákenhettek a bodegáknál a friss, meleg puha lángosra?

Fokhagymás olaj:
Hozzávalók:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj

1 dl langyos víz

1. A fokhagymákat fokhagyma nyomóval össze zúzzuk, majd összekeverjük az olajjal, a sóval és a vízzel.
2. Hűtőben állni hagyjuk egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.

Aki szereti a lángost, annak kötelező elkészíteni, hisz nem nagy ördöngősség. Aki előbb szeretné megkóstolni, az megteheti a Lehel csarnokban, hisz még családunk egy része nap mint nap ott eteti a népet a tökéletes lángossal:) Köszönöm apukámnak a receptet:)Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Fokhagymás-petrezselymes zsemle
  2017-08-20 21:34:23, vasárnap
 
 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1,5 dl víz
5 evőkanál olvasztott vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
Valamint:
3 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem
5 evőkanál olvasztott vaj
1 teáskanál nagy szemű só
Elkészítés: A tejet és a lisztet összeöntjük, meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, 10 perc alatt hagyjuk felfutni. Közben a lisztet keverőtálba tesszük, elkeverjük a sóval, hozzákanalazzuk az olajat, hozzáöntjük az élesztős folyadékot, és konyhai robotgép dagasztóspiráljával sima tésztává dagasztjuk. Cipóvá formázzuk, letakarjuk, és langyos helyen 45 percet kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, és 12 részre osztjuk, egyenként kis cipókká formázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, egymástól kicsit távolabb. Letakarjuk, és még 20 percet pihentetjük, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, illetve elkészítjük a fokhagymás-petrezselymes keveréket.
A petrezselymet finomra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk, a petrezselyemhez adjuk az olvasztott vajjal együtt, elkeverjük, majd a pihentetett zsemlék tetejét lekenjük egyenletesen a fűszeres vajjal, majd ízlés szerint megszórjuk nagy szemű sóval.
A tepsit betoljuk a sütőbe, és 20-25 perc alatt megsütjük a fűszeres zsemléket.
cookta
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Bütykös kalács vagy fityisz
  2017-08-20 19:24:07, vasárnap
 
  A tetejére tökéletes a mák, de meghinthetjük szezámmal, fekete szezámmal, de akár ízlés szerint jégcukorral, lenmaggal vagy aprított dióval, mogyoróval is - mindenképpen isteni, érdemes kipróbálni!
Bütykös kalács vagy fityisz
Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg rétesliszt
2,5 dkg friss élesztő
2,5-3 dl tej
4 dkg vaj
1 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
1 tojás
egész mák és/vagy szezámmag, fekete szezám
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, a felében elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk.
A szoba-hőmérsékletű liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt és a vajat, elkezdjük összedolgozni kézzel vagy konyhai robotgép dagasztós spiráljával, a maradék tejből apránként annyit adagolunk hozzá, hogy rugalmas tésztává összeálljon. Ha ezzel megvagyunk, pici liszttel meghintjük, és konyharuhával letakarva 30 percet langyos helyen kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd kettéosztjuk, egyenként vékony körlappá nyújtjuk. 8 cikkbe vágjuk, mintha kiflit készítenénk, egyenként felcsavarjuk a szélesebb végüknél kezdve, addig sodorjuk, míg 12-15 centis hengereket kapunk, majd a tésztát önmagában megcsomózzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk egymástól kicsit távolabb, majd letakarva 15-20 percet kelesztjük.
Ezután lekenjük a felvert tojással, megszórjuk őket szemes mákkal vagy szezámmal, fekete szezámmal, és 175 fokos sütőbe toljuk. 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Kihűlés után vajjal, dzsemmel, mézzel, de akár sós szendvicskrémmel is kínálhatjuk.
cookta
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Kefires lepény töltelékkel
  2017-05-29 20:29:14, hétfő
 
  Hozzávalók a tésztához:

500 ml kefir (mindegy, hogy milyen zsírtartalmú)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
2 evőkanál növényi olaj
50-55 dkg liszt
50 gramm vaj
só (ízlés szerint)

Hozzávalók a töltelékhez (ízlés szerint):

virsli vagy sajt és sonka
párolt gomba
párolt káposzta
burgonyapüré
túró, apróra vágott petrezselyemmel, kaporral stb.
Elkészítése:

A kefirt keverjük össze a szódabikarbónával, adjuk hozzá a tojást és a növényi olajat.
A lisztet állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a masszához. Addig gyúrjuk, míg egy lágy tésztát nem kapunk. Ha szükségét látjuk, adjunk még hozzá lisztet. Akkor jó, ha a massza kissé a kezünkhöz ragad. Szórjunk a tetejére egy kevés lisztet, fedjük be konyharuhával és 10 percig hagyjuk állni.

A masszát alakítsuk hosszúkásra és nyolc-kilenc részre vágjuk fel. Az egyes darabokat sodorjuk ki kisujjnyi vastagságúra. A közepébe tegyük az előzőleg elkészített tölteléket, a széleit hajtsuk fel és kissé egyengessük el a tetejét. hagyjuk újabb két-három percet állni.

Amíg a lepények pihennek, serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olajat. A lepényeket mindkét oldalán süssük meg fedő alatt.

Olvasszuk fel a vajat és a kész lepényeket kenjük be vele. Kissé meg is sózhatjuk. Tegyük a lepényeket egy tálba, fedjük le egy konyharuhával és hagyjuk kihűlni 10-15 percig.
Így készül hát ez a nem mindennapi, de nagyon finom és puha lepény, a serpenyő tetejét valósággal leemeli, annyira megdagad a sütés során.

A recept kissé módosítható is, készíthetjük akár töltelék nélkül, illetve édesen, ez esetben a tésztához adjunk pár evőkanál cukrot, vagy a kész lepényeket szórjuk meg cukorral.
ketkes .com
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Sajtos muffin
  2017-05-11 15:52:07, csütörtök
 
  Hozzávalók
12 db
A tésztához :
2 dl tej
7 g szárított élesztő
1 teáskanál porcukor
47 dkg finomliszt
1 teáskanál só
1 dl étolaj
1 db tojás (L - es)

A töltelékhez :
8 dkg puha margarin
8 dkg félkemény sajt

A tetejére :
1 db tojás
ízlés szerint szezámmag

Elkészítés
70 perc

Mérjük ki a tészta hozzávalóit.

Az élesztőt keverjük el a langyos porcukros tejben, a tetejére szórjunk egy evőkanál lisztet, és 10 perc alatt futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el benne a sót, üssük bele a tojást, öntsük hozzá az olajat, és a felfutott élesztővel gyúrjuk össze.

Dagasszuk egy szép sima tésztává és formáljunk belőle egy gömböt. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk 15 percet pihenni.

Közben előkészítjük a töltelék hozzávalóit.

A margarint egy fakanállal kikeverjük, a sajtot lereszeljük.

Láthatóan duplájára emelkedett a tésztánk.

Lisztmentes munkafelületre borítjuk és 12 db egyenlő részre osztjuk, majd kis gombócokat csinálunk belőlük.

Minden egyes kis gombócot kinyújtunk kb. 12 × 18 cm - es közel téglalap formára. A felső részén kb. feléig egy derelyevágóval 6 - 7 bevágást ejtünk.

A szabadon maradt részre kenünk a kikevert margarinból, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal.

Majd feltekerjük, úgy, hogy a vágások vége az aljára kerüljön.

Egy picike csigát hajtunk belőle.Minden kis gombóccal így járunk el.

A csigát, behelyezzük a muffin formába. (esetleg nagyon vékonyan kikenhetjük margarinnal, de elegendő az a mennyiség, ami a kenése során bele kerül, igaz el nem fogja rontani). Tetejét letakarjuk a konyharuhával és 15 percet így pihentetjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 180 C fokra. 15 perc után lekenjük a muffinok tetejét a gyengén felvert tojással, majd megszórjuk szezámmaggal. Az előmelegített sütőben 20 - 25 perc alatt készre sülnek.

Egy belül foszlós, kívül roppanós finomság lesz a végeredmény.

Fehér Katica receptje
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Kócos pogácsa!
  2016-09-07 16:16:36, szerda
 
  Ki ismeri ezt az egyszerű,de finom sütit???

Kócos pogácsa!
Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojássárgája
3 dl tejföl
kevés só

A krémhez:
2,5 dl tej
4 dkg liszt
4 dkg reszelt sajt
1 tojás

6 dkg margarin

Az oldalára:
kb. 25 dkg sajt

Elkészítés:

A tészta alapanyagait összedolgozzuk, majd 1 órát pihentetjük.
Vékonyra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle. Tojássárgájával megkenjük, előmelegített sütőben megsütjük.
A krémhez a hozzávalókat - a margarin kivételével - simára keverjük, sűrűre főzzük. A tűzről levesszük, és tovább keverjük, teszünk bele 5-6 dkg margarint.A krémet 2 pogácsa közé kenjük úgy, hogy kicsit ki is folyjon közülük, és reszelt sajtban megforgatjuk.
Sütés -Főzés
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Kakaós-joghurtos kalács
  2016-05-04 14:59:31, szerda
 
  Hozzávalók:
30x11 cm-es formához
40 dkg finomliszt
1 dl langyos tej
125 g natúr joghurt
1 kicsi tojás
5 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
5 dkg puha vaj
3 dkg friss élesztő

+ 3 evőkanál holland kakaópor
3 evőkanál tej

A tetejére:
1 kicsi tojás sárgája
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál tej

Elkészítés:
1. A langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt kb. 10 perc alatt. A lisztet átszitáljuk, hogy jó levegős legyen, elkeverjük benne a többi cukrot, elmorzsoljuk benne a vajat , hozzáadjuk a tojást és joghurtot, majd a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy tészta legyen - ha kicsit ragacsos, korrigáljuk egy kis liszttel. (A tésztát dagaszthatjuk kézzel és robotgéppel is.) Egy kb. 25 dkg-os gombócot elveszünk belőle, a nagyobb részbe pedig belegyúrjuk a kakaóport és a tejet. Letakarva duplájára kelesztjük a világos és kakaós tésztát is.
2. A kakaós tésztát kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen kb. 30x35 cm-es téglalapra. A világos tésztát pedig 30x15 cm-es téglalapra nyújtjuk és ráhelyezzük a kakaós tésztára. Feltekerjük és belehelyezzük a kivajazott/lisztezett formába. Kelesztjük 10-15 percig.
3. A tetejét lekenjük a tojássárgája, cukor és tej keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A sütés első 15 perce után, amikor a kalács teteje már szépen megpirult, letakarjuk alufóliával, hogy ne barnuljon tovább a teteje, de a belseje még szépen süljön tovább. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát!)
4. Amikor megsült, óvatosan kiborítjuk a formából egy fa táblára vagy rácsra, hagyjuk langyosra hűlni, aztán szeletelhetjük.


Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Tatu kifli
  2015-02-23 12:45:47, hétfő
 
  Hozzávalók:
5o dkg liszt
5 dkg élesztő
4 dl tej vagy víz
csipet só
2 evő kanál olaj
15 dkg trappista sajt
2cs tasakos szalámi ""1 evőkanál cukros tejbe felfuttatjuk az élesztőt a lisztbe beletesszük a 2 evő kanál étolajat és a felfuttatott élesztőt ezeket össze gyúrjuk és két cipót csinálunk hagyjuk 1 és félórát kelni kelés után az egyik cipót kóralakúra vékonyra sodorjuk kőközepét megkeressük és képen láthatóan szeleteljük rá tesszük a szalámit tetejére darabka trappista sajtot felcsavarjuk tetejét lekenjük tojássárgájával és reszelünk rá sajtot ,,, de szezám maggal is jó de ezt már én csináltam úgy is hogy szalámi helyet pizza krémet kentem és párolt darált húst tettem rá és így tekertem fel
de ennek a kiflinek a neve" Tatu kifli"" remélem érthetően írtam le nagyon fincsi csináld meg minden jót és ha valami kérdésed van nyugodtan írj!!
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Túrós labdabukták recept
  2014-12-03 09:58:57, szerda
 
  Tésztához
2.5 dkg friss élesztő
2 dl tej
2 ek cukor
50 dkg finomliszt
0.5 kávéskanál só
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojás
10 dkg margarin

Töltelékhez
20 dkg tehéntúró
1 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojás (kisebb)
Lekenni
1 ek olvasztott margarin

elkészítés

Tésztához
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben a sütőformát egész vékonyan kikenjük margarinnal, és megszórjuk liszttel.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. ujjnyi vastagra elnyújtjuk.
Egy nagyobb pogácsa vagy fánk kiszúróval kiszaggatjuk.
Töltelékhez
A töltelékhez a túrót villával áttörjük, majd a cukrokkal és a tojással alaposan összeforgatjuk.
Minden tészta közepére rakunk 1 teáskanálnyi tölteléket.
A tésztát a kezünkbe fogjuk, a széleit batyu szerűen összefogjuk, összenyomjuk, majd gombócot formázunk.
A buktákat az előkészített formába rendezzük.
A sütőt előmelegítjük. Addig letakarva hagyjuk kb. 20-25 percet kelni.
Lekenni
A bukták tetejét vékonyan lekenjük olvasztott margarinnal.
180 fokon 23 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.

sütési hőfok: 180°C
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Sajtos perecek
  2014-05-08 14:43:28, csütörtök
 
  Mini perecek
Hozzávalók
60 dkg liszt
2 dkg élesztő belemorzsolva
30 dkg margarin
3 tojás sárgája+1 a kenéshez
3 kanál tejföl
2 tk só
20 dkg reszelt sajt
A tészta hozzávalóit összegyúrom és vékonyra kinyújtom. 2X szimplán hajtogatom
és 2X duplán .Majd egy órát hidegre teszem. Vékonyra kinyújtom . Tojással lekenem
Kb 5 mm-es csíkokat vágok és pereceket formálok belőle , Amikor a pereceket elkészítem beleforgatom a reszelt sajtba a tojás által ráragad és mehet a sütőpapiros sütőlapra 180-190 fokos sütőbe szép pirosra megsütöm.
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 62 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 378 db bejegyzés
Összes: 6870 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 742
  • e Hét: 8692
  • e Hónap: 28012
  • e Év: 364388
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.