Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 78 
Almás csavar recept
  2018-02-17 20:49:24, szombat
 
  Hozzávalók:
Tésztához:

50 dkg liszt
1 csapott kk só
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 ek cukor
1 tojás
10 dkg margarin
Töltelékhez:

5 nagyobb alma
3 púpos ek cukor
1 tk fahéj
2 ek darált törökmogyoró (esetleg dió, de el is hagyható)
Tetejére:

1 tojás
1 tk tej
Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, kicsit betakarjuk, majd a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk.

Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Az almát meghámozzuk, a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük. A levét kicsavarjuk, arra nem lesz szükségünk.

A gyümölcshöz adjuk a cukrot és a fahéjat, jól összekeverjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Elnyújtjuk kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakra.

A tészta egyik felén egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket és megszórjuk a darált mogyoróval. Ráhajtjuk a töltelékre a tészta másik felét. Kb. 2 cm vastag csíkokat vágunk.

A csíkokat egyesével megtekerjük párszor és a vágott végét összecsípjük, alulra fordítjuk. Akkor lesz szép a csavarás, ha egy irányba csavarjuk a tésztát minden egyes csíkon. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb.

Hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő. Ez kb. 20 perc. Egy tojást elkeverünk kevés tejjel és lekenjük a csavarok tésztás részét. Előmelegített sütőben 15 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Tipp:
14 db csavar lett ebből az adag tésztából.

További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Pozsonyi szemek recept
  2018-02-17 20:46:15, szombat
 
  Hozzávalók:

Tésztához

50 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 dkg só
1,5 dl langyos tej
1 tojássárgája
Töltelékhez

20 dkg mák
15 dkg cukor
kevés tej (kb. 50 ml)
2-3 dkg vaj
citromhéj reszelve
1 ek vanília aroma
Kenéshez

1 darab tojás

Elkészítése:

A tészta összetevőiből géppel nem túl lágy tésztát dagasztunk, majd megkelesztjük. Kelesztés után egyforma, diónagyságú golyókat formálunk a tésztából.

Zsírpapírral bélelt tepsit készítünk az asztalra, és a golyókat egymástól 5 cm-es távolságba helyezzük. A közepükbe fészket készítünk úgy, hogy az ujjunkkal benyomunk mélyedést a közepébe, ebbe kerül a töltelék.

A mákot a cukorral, a citromhéjjal, vaníliával, és vajjal összedolgozzuk. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy összeálljon. Mindegyik tésztafészekbe teszünk tölteléket. Annyit tegyünk, hogy ne folyjon ki belőle, amikor sülés közben nő a térfogata a tésztának.

Ezután lekenjük tojásfehérjével, majd 20 percig meleg helyen kelesszük. Utána a tojássárgájával kenjük le.

200 fokra előmelegítjük a sütőt, majd mikor betesszük, 180 fokra visszaéve 20 percig sütjük.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Savanyú káposztás lepény
  2018-02-17 16:13:43, szombat
 
  Hozzávalók, 12 lepénykéhez
300g liszt (100g sima, 100g tk. búza, 100g graham)
180-200ml langyos víz
12g friss élesztő
35g olaj
1 teáskanál só

A feltéthez
350g savanyú káposzta
1 kisebb fej vörös és salotta hagyma
120g kolozsvári szalonna
tejföl, lepényenként 1 evőkanál
frissen őrölt bors
őrölt kömény



A tészta hozzávalóiból lágyabb tésztát gyúrtam és pár csepp olajjal lekenve 90 percet pihentettem úgy, hogy közben kétszer gyengén visszanyomkodtam. Ha nincs ennyi időnk, kelesszük a tésztát duplájára.
Míg a tészta kelt, a káposztát átmostam, alaposan kicsavartam és őrölt köménnyel, frissen őrölt borssal ízesítettem. A hagymákat meghámoztam és vékony cikkekre vágtam. A szalonnát gyufaszál vékonyra szeleteltem. Ez úgy a legkönnyebb, ha a szalonna fagyos. A tejfölt simára kevertem. A sütőkövet betettem a sütőbe és 230 fokra felmelegítettem. Ha nincs sütőkövünk melegítsünk fel egy nagyobb tepsit.



A tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára tettem és 12 részre osztottam. Kigömbölyíttetem és pár percet pihentettem. Tenyérnyi, ovális, körülbelül 2-3mm vékony lapokra nyújtottam és sütőpapíros lemezre tettem. Minden tésztára kentem 1-1 evőkanál tejfölt, beterítettem káposztával, megszórtam hagymával, végül szalonnával.



Papírral együtt a sütőkőre /forró tepsire/ csúsztattam és pirosra sütöttem. Egy körben 4 lepényke fér a sütőbe, így míg az egyik adag sült, előkészítettem a következő adagot, de a feltétet csak közvetlenül sütés előtt tettem rá.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Kelt kuglóf
  2018-02-16 09:23:29, péntek
 
  Klasszikus kelt kuglófot készítettem, egy apró csavarral. A tésztát az első feltekerés után kicsit pihentettem, majd még egyszer kinyújtottam és újra felgöngyöltem. Így a rétegek elvékonyodtak és szép márványos rajzolatú lett a tészta.

Hozzávalók, 22cm-es kuglófformához
600g liszt (200g sima, 400g tk. búza)
120ml tejszín
100-120ml víz
2 tojás
80g olvasztott vaj
30g friss élesztő
80g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
20g bourbon vaníliás nyírfacukor
fél kezeletlen citrom héja

15g kakaópor
2 evőkanál víz

vaj és liszt a forma előkészítéséhez

A tészta hozzávalóiból lágy, selymes tésztát gyúrtam. Elfeleztem és az egyik részébe belegyúrtam a vízzel elkevert kakaóport. Kelesztőtálba tettem és egy órán át kelesztettem.
Közben előkészítettem a formát, vékonyan kivajaztam, liszteztem.



A megkelt tésztákat enyhén lisztezett nyújtótáblán téglalap alakúra nyújtottam. Egymásra tettem a két lapot és feltekertem, mit a bejglit. 10 percet pihentettem, majd újra kinyújtottam és ismét felcsavartam. Beletettem a formába és egy órán át kelesztettem. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem és 50 perc alatt megsütöttem. Ha nagyon pirulna a teteje sütőpapírral le kell takarni.
A kész kuglófot rácsra tettem kihűlni.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Sárgabarackos korona
  2018-02-15 19:33:12, csütörtök
 
  Tésztához
25 dkg búza-rétesliszt (BFF 55)
1 csapott kávéskanál kristálycukor
2 dkg élesztő (friss)
1 csipet só
1 db tojás (apró, "S"-es méretű)
50 g vaj
1 dl házi tej / teljes tej

Töltelék
100 g sárgabarack (aszalt)
50 g mazsola
1 db narancs héja
1 db narancs leve
100 g vaj
60 g cukor - nád
30 g búza-rétesliszt (BFF 55)
70 g dió (durvára tört)

Kenéshez
50 g baracklekvár

Tetejére
100 g porcukor
2 evőkanál víz

Elkészítés
130 perc

Egy tálba kimértem a lisztet, cukrot. Egyikfelébe morzsoltam az élesztőt a másikba szórtam a csipet sót. Majd beleütöttem a tojást és beletettem a puha vajat, ráöntöttem a langyos tejet és összeállítottam, majd 5-10 percig gyúrtam a tésztát. Azután letakartam konyharuhával és kelesztettem 1 órát.


Kimértem a mazsolát, alaposan megmostam a narancsot és ráreszeltem a héját. Majd apró kockákra vagdostam az aszalt barackot, ezután a mazsolához öntöttem és belecsavartam a narancs levét, majd jól összekevertem és félretettem (néha-néha átkevertem).


30 perc elteltével a puha vajat és a nádcukrot habosra kevertem, majd kézzel kicsavartam az aszaltgyümölcsökből a narancslevet. Hozzátettem a vajhoz, rászórtam a diót és a lisztet, jól összekevertem.


Mikor a tészta jól megkelt, átgyúrtam és enyhén lisztezett felületen téglalap formára nyújtottam (kb35x50cm). Ezután rápakoltam a tölteléket kis darabokban és elegyengettem. Utánna a hosszanti oldalánál fogva szorosan feltekertem.


Ezt hosszában kettévágtam. A tetején pár centit meghagytam, úgy könnyebb a töltelékkel kifelé fordítva összefonni egymáson a két ágat.


Fonás után koszorú formát alakítottam belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a tésztát.


Letakartam konyharuhával és fél órát kelesztettem. Bekapcsoltam a sütőt 200 C fokra. Fél óra elteltével levettem a konyharuhát a tetejéről és betoltam a sütőbe. 10 perc sütés után tettem rá alufóliát, ugyanis az aszalt gyümölcsök könnyen megégnek.Majd így sütöttem 20 percig. A végén levettem a fóliát és még 10 percig sütöttem. Nálam az össz sütési idő 40 perc volt. Mikor kihűlt, egy ecset segítségével rákentem a barackdzsemet, ettől lett szép fényes!


(Ezután kell rászórni a szeletelt mandulát,de nekem nem volt itthon). A porcukrot egy evőkanál vízzel sűrűre kevertem és a kanál segítségével rácsúrgattam a koronára.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Fánk
  2018-01-19 16:33:38, péntek
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Valódi kuglóf
  2018-01-16 15:04:21, kedd
 
  Ez az igazi kuglóf amolyan "békebeli"

Hozzávalók :

500 g liszt
4 g élesztő
80 g cukor
200 g olvasztott vaj
1,5 dl langyos tej
3 tojás
csipet só
50 g kandírozott citromhéj
100 g rumos mazsola
20 g rumos áfonya

50 g vágott mandula
100 g csokoládé

Elkészítése:
Az élesztőt langyos 1/2 dl tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk hozzáadjuk a vágott mandulát,sót a felfuttatott élesztőt,olvasztott vajat és tojást,maradék tejet folyamatosan adagolva dagasztani kezdjük. Amikor már felvette a tészta az összes "folyékony" elemet ( tojás,tej,vaj) a rumos mazsolát és áfonyát ( opcionális) lazán belekeverjük és hagyjuk duplájára kelni.
Kivajazott ( keksz)morzsával megszórt kuglóf formába tesszük át a tésztát hagyjuk itt is kelni még míg a sütő bemelegszik.
Egy bő órát sütjük 180 fokon,a sütő alsó részén, majd a formában hagyjuk,megfordítjuk és nedves konyharuhával letakarjuk,10 perc múlva levehetjük a sütőformát,
Miután kihűlt,vízgőzön olvasztott csokoládéval "áthúzzuk" mandula szemekkel díszítjük.

Klasszikus reggeli-, vagy uzsonna sütemény remekül illik a kávéhoz kapuccino-hoz és kakaóhoz.

Kínálhatunk mellé ízletes házi gyümölcslekvárokat is .
Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Sajtos rudak
  2017-12-16 18:54:19, szombat
 
  Recept:
60 dkg liszt
44 dkg margarin
2 tojás sárgája
1 egész tojás
2 tk só
5 dkg élesztő fél bögre cukros tejben felfuttatva
15 dkg reszelt sajt a megszóráshoz
1 tojás felverve a kenéshez.
A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a margarint. Kis mélyedést képzünk benne, beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a tojásokat. Alaposan összegyúrjuk, hogy ne ragadjon a deszkához, ha kell, kevés liszttel megszórjuk a gyúródeszkát.
Vékonyra nyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal. Most kevés parmezánt és chedar sajtot is hintettem rá. ) Nyújtófával még egyszer sodrunk egyet-kettőt rajta, hogy a reszelt sajtot kissé belenyomjuk a tésztába. Vékony, hosszú csíkokra vágjuk (legkönnyebb pizza vágóval), és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
180 fokos sütőben kb. 10 - 15 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Beigli és kifli
  2017-11-21 11:57:57, kedd
 
  Karácsony előtti főpróba :) A recept Konyhamánia Edit módra oldalról van .
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
45 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 dkg só
3 dkg friss élesztő
2 db tojássárgája
27 dkg tej (pontosan kimérni)

Elkészítés:
1. Előkészítés:
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.
2. Tészta begyúrása:
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt.
A tej másik felébe beleüthetjük a tojás sárgákat és a sót is .
A lisztet, a margarint, a porcukrot és az élesztős tejet egy nagy tálba teszem és jól begyúrom. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.

3. A beigli formázása:
A tésztából kimérünk 30 dkg-os darabokat és 25 dkg-os tölteléket.
4. 5 db tészta cipót formáztam,amit 22×28 cm-es téglalappá nyújtottam egyenként.
5. A megmaradt tésztából kifliket sütöttem ki.
6. A pozsonyi kifli formázása:
A pozsonyi kiflinél fontos a kimérés, és a darabolás is.
7. Mivel egy kiflihez 4 dkg-os tésztát és 3 dkg-os tölteléket kell kimérni, kimérünk 40 dkg tésztát, és azt 10 egyenlő darabra daraboljuk és formázzuk, majd töltjük.

8. A lekenés:
Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen.
Először a készre formázott beiglit vagy pozsonyi kiflit amik már a sütő lemezen vannak, tojássárgájával vékonyan lekenjük, és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni.
Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojás fehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni.
A 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni.

9. Sütés:
Mielőtt megsütnénk szurkáljuk meg.
Végül 160 C-on készre sütjük. 1 kg lisztből 6 rúd beiglit, vagy 45 db pozsonyi kiflit tudunk készíteni.
Nálam most 5 rúd bejgli,10 db kifli sült ki.

10. Töltelékek:
60 dkg kristálycukrot 2 dl vízzel felforralunk és 1 kg daráltmákot vagy daráltdiót leforrázzuk vele, majd ízesíthetjük citromhéjjal, vaníliás cukorral, mazsolával vagy akár mézzel is.
A diós töltelékbe tehetünk fahéjat is.
Én felesen készítettem a tölteléket.
Fele mákos,fele diós.
3 db mákos bejgli,2 db diós és a kiflik.
Miután kihűlt felhasználhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Mákos bejgli-pite
  2017-11-20 18:36:19, hétfő
 
  A lenti mennyiségből - piteforma nagyságától függően - egy pite és legalább egy rúd mákos bejgli süthető. Ha a piteforma kisebb, értelem szerűen több rúd is sül majd.
A mákos bejglinél a mák kardinális kérdés, mert azon, és a fűszerezésen múlik a végeredmény.




Hozzávalók a tésztához:
90 dkg liszt
30 dkg disznózsír
10 dkg cukor
csipetnyi só
2 dkg élesztő
2 dl tej
3 tojás sárgája
1 tojás a kenéshez

A mákos töltelékhez 40 dkg darált mákot 4-5 deciliter tejjel, ízlés szerint édesítve (cukorral vagy mézzel), 1 citrom frissen reszelt héjával és egy-másfél dl rummal 20-25 perc alatt, gyakori kevergetés mellett krémesre főzök, majd hagyom kihűlni.

A lisztet elmorzsolom a zsírral. Az élesztőt egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejben hagyom picit felfutni, közben a tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom az élesztős tejjel együtt a lisztes keverékhez és alaposan összegyúrom. Letakarva fél órát pihentetem. Fél óra elteltével a tésztát fél cm vastagra kinyújtom. A tészta jó zsíros, nem ragad, így lisztezni nem kell sem alá, sem a sodrófát. A kinyújtott tésztával kibélelek egy piteformát, majd megtöltöm azt máktöltelékkel és elegyengetem. A maradék tésztából különböző méretű csillag (vagy bármely más) tésztakiszúróval mintákat szúrok ki, ezzel fedem be a pite tetjét, lehetnek átfedések is, de minden formát bekenek tojással, hogy sülés közben szép fényesre süljön, na meg a tojás a rétegek között ragasztóként is funkcionál.

A maradék tésztát téglalap alakúra, fél cm vastagra kinyújtom és rákenem a maradék máktölteléket, a tészta két oldalát picit visszahajtom, majd az aljától tekerve szorosan felcsavarom, hogy levegő ne maradjon közte és átemelem sütőpapíros tepsire. A maradék tojás sárgájával megkenem a bejgli rudat, és lehetőleg hűvös helyen hagyom rászáradni a sárgáját. Ezután megkenem a fehérjével is, ezt is hagyom rászáradni, közben bekapcsolom a sütőt és felfűtöm 170 °C-fokra. A bejglit megszurkálom (erre egy bambusz saslikpálcát használok), majd a pitével együtt forró sütőbe tolom és kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm. Jó a hagyományos bejgli rúd is, de ugye, mennyivel szebb ez a pite?
Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 78 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 79 db bejegyzés
e év: 376 db bejegyzés
Összes: 7342 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 666
  • e Hét: 666
  • e Hónap: 48548
  • e Év: 249274
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.