Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Libatepertős pástétom
  2017-11-04 17:31:26, szombat
 
  Hozzávalók:50 dkg libatepertő, 5 db keménytojás, 1 evőkanál mustár, tárkonyecet ízlés szerint, késhegynyi kakukkfű, fél fej reszelt hagyma, só, 1 evőkanál libazsír

Elkészítése: A libatepertőt a keményre főtt tojásokkal együtt kétszer ledaráljuk. A többi hozzávalóval összekeverjük.Ha túl száraz, libazsírt keverünk hozzá. Kiformáljuk és díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.

Kedvenc étele volt a szatmári zsidóknak. Apró formákra vágott zöld- és pirospaprikával, vágott metélőhagymával és hónapos retekkel díszítették.
Link
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Szatmár népi ételei
  2017-11-04 17:29:15, szombat
 
  Cinke

Hozzávalók:
50 dkg burgonya,
25 dkg liszt,
2 nagyobb fej lila hagyma
15 dkg szalonna,
2,5 dl tejföl,


Elkészítés:
A megtisztított, kockára vágott burgonyát, annyi sós vízben ami éppen ellepi, puhára főzzük. A szalonnát fél centis kockákra vágjuk, majd zsírját kiolvasztjuk. A pörcöket eltávolítjuk a zsírból és félre tesszük. A keletkezett zsírban egy csipet sóval üvegesre pirítjuk az apróra vágott lila hagymát. A megfőtt burgonyát a főzővízében hagyva összetörjük. Hozzákeverjük a lisztet. A tésztából két kanál segítségével galuskákat szaggatunk és a hagymás zsírban pár perc alatt arany színűre pirítjuk. Meglocsoljuk a tejföllel és a szalonnapörccel megszórva tálaljuk.

A paraszti konyhában az a csodálatos, hogy a szűkös körülmények, a szigorú takarékosság, a beosztás napi kényszere mellett, mikor a ház asszonyának mindig a kéznél levő, néhány alapanyagból kellett rövid időn belül jóllakatnia a sok éhes szájat, ez nemcsak hogy sikerült, de a a női találékonyság néha csodás eredményeket, emlékezetes ízeket produkált. Lám, mint a fenti recept is mutatja, a legegyszerűbb anyagokból is mi mindent lehet kihozni! Krumpliból, lisztből, egy kis hagymával, zsírral számos étel készült országszerte. Sokszor "ugyanazt" találták fel az egymástól távol eső tájak asszonyai, így egy azon étellel más-más néven találkozunk.
Ebből néha "vérre menő" viták keletkeznek, melyeket igazságosan eldönteni lehetetlenség. Hiszen ki mondaná meg, hogy a dunántúli dödölle, vagy a szatmári cinke a finomabb?
Link
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Töltött krumpli savanyú káposzta ágyon
  2016-05-16 16:53:09, hétfő
 
  Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
6-8 nagyobb krumpli
2 dl Meggle főzőtejszín
50 dkg darált hús
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors, csipet köménymag
1 tk fűszerpaprika
fél fej vöröshagyma apró kockára vágva
1 tojás

Elkészítése:

A krumplikat megpucoljuk, ketté vágjuk, a közepüket kivájjuk, majd egy picit megsózzuk.

A darált húsba belekeverjük a fokhagymát, a sót, a borsot, a köménymagot, a fűszerpaprikát, a vöröshagymát és a tojást. Ezzel a masszával töltjük meg a kivájt krumplikat.

Ha nagyon savanyú a káposztánk, akkor kimossuk, majd a tepsibe tesszük és ráöntjük a tejszínt. Ráültetjük a krumplikat, majd ráöntünk egy kicsi vizet, annyit, hogy a káposztát ellepje.

Lefedjük alufóliával és 180 fokos sütőben addig pároljuk, amíg a krumpli meg nem puhul (kb. 40 perc). Ekkor levesszük róla a fóliát és készre sütjük.

receptneked
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
5 étel, amitől boldog lehetsz
  2014-08-05 10:39:52, kedd
 
  Megtalálhatod a boldogságodat a hűtőszekrényben? A válasz, igen. Csak a megfelelő ételeket kell fogyasztani. A következőket nyugodtan nassolhatod bármikor, hiszen egészségesek és ráadásul hozzájárulnak a boldogsághormon működéséhez.

1. Brokkoli

Króm nevű nyomelemet tartalmaz, mely segít az ételek könnyebb lebontásában. Növeli az agy szerotonin szintjét a noradrenalin és melatonin szintet is. Ezek mind kiváló hangulatszabályozók.

Kimutatták, hogy csökkenti az atipikus depresszió tüneteit is, mely sok esetben az alvásra és evésre korlátozódik. Krómhoz ju


2. Kesudió

Számos kutatás igazolta, hogy cinktartalma miatt képes csökkenteni a depresszió tüneteit. A cinkhiány étvágytalanságot, depressziót és immunrendszeri gyengeséget okozhat. A pirított tökmag és a sertéskaraj is tartalmaz cinket.
.
3. Lazac

Tele van D-vitaminnal, vagy ahogy még mondani szokták, napfényvitaminnal. A legjobb boldogságforrás, ha napi 15 percet a napon töltünk. Ezt az adagot főleg a téli időszakban nem biztos, hogy be tudjuk juttatni szervezetünkbe, ilyenkor ajánlott még több lazacot fogyasztani. Sok D-vitamint tartalmaz még a tej és a tojás sárgája is.

4. Spenót

Az élénkzöld levelek kiváló magnéziumforrások. A specialisták szerint az emberek több mint fele szenved magnéziumhiányban, úgy, hogy sokszor nem is tud róla. Fontos, hogy magnéziumban gazdag ételeket fogyasszunk, különben szorongás, álmatlanság, depresszió léphet fel. A mandula és egy jó sós fürdő is kiváló magnéziumforrás lehet.


5. Csicseriborsó

Sok B-6 vitamint tartalmaz, mely segíti a szervezetet a szerotonin és a noradrenalin termelésében. Ezen vitamin hiánya ingerlékenységhez, idegességhez és depresszióhoz vezethet. B-6 vitamint tartalmaz még a csirkemell és a tonhal is.
filantropikum
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Nincs Cím
  2014-05-15 12:15:37, csütörtök
 
  ZÖLDSÉGES KRUMPLI CSÓNAKOK

Hozzávalók:
 4 db nagyobb burgonya
 30 dkg mirelit zöldség keverék
 3 dl tejföl
 5 dkg vaj
 20 dkg reszelt trappista sajt
 1 db tömlős krémsajt /200g/
 só
 őrölt fehérbors
 metélőhagyma
 szerecsendió

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük. Héját lehúzzuk, hagyjuk kihűlni. A zöldséget a vajon ételízesítővel, szerecsendióval, metélő hagymával és borssal fűszerezve megpároljuk. A burgonyát hosszában kettévágjuk, a közepét kanállal kikaparjuk. A burgonyaforgácsot villával összetörjük, hozzákeverjük a zöldséget és a krémsajtot. A keveréket a burgonyákba töltjük, tetejüket tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajtot szórunk rá és előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Kautz József
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Nagymamám konyhájából - Kapros lepény
  2014-01-05 16:47:18, vasárnap
 
  Egy közepes méretű tepsiben sült lepényhez:

1/2 kg liszt, 3 dl langyos víz, 1 kávéskanál cukor,
2,5 dkg élesztő,2 teáskanál só, 1/2 dl olaj,

A hozzávalókat bedagasztom és hagyom jól megkelni.Addig egy jó nagy csokor friss kaprot apróra vágok és 2 kanál forró zsírban (már a tűzről levéve) egy pillanatig átforgatom és 1 teás kanál sót teszek bele. Mikor a tészta megkelt, beleteszem a tepsibe (amit nem kell kikenni semmivel) és kézzel szétnyomkodom annyira, hogy beterítse az egész tepsit. A kihűlt zsíros kaporból 1 kanállal rálocsolok a tésztára, majd kettőbe hajtom, újból szétnyomkodom kézzel, újabb kanál kapor, újra hajtogatom és így tovább, amíg tart a kapor. Annál jobb, minél többször hajtom, annál foszlósabb lesz tőle. A végén kockákra vágom a nyers tésztát, s így bevagdosva teszem be az előmelegített sütőbe.

http://nagymamamkonyhajabol.hu
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Mit készítsünk karobból?
  2013-12-28 18:28:20, szombat
 
 

A karob felhasználható kakaópor helyett sütemények, krémek, sodók, tejes italok, fagylaltok, parfék készítéséhez. Hideg és meleg folyadékban egyaránt jól oldódik.

KAROBOS KEVERT SÜTEMÉNY

Hozzávalók:
tojás 4 db
porcukor 250 g
vaníliás cukor 1 cs.
margarin 150 g
finomliszt 350 g
zabpehelyliszt 150 g
sütőpor 2 cs.
tej 500 ml
karobpor 50 g
kókuszreszelék 100 g
Elkészítési módja:
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a margarinnal, majd összedolgozzuk a kétféle liszttel elvegyített sütőporral, a tejjel, a karob porral és a kókuszreszelékkel, végül óvatosan hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. A masszát kiolajozott és liszttel megszórt őzgerincformába öntjük, és közepesen meleg sütőben kb. 40 percig sütjük.

KAROBKRÉM

Hozzávalók:
tej 100 ml
tojás 3 db
kristálycukor 100 g
karobpor 50 g
pudingpor (tejszín ízű) 80 g
Elkészítési módja:
A pudingport kevés hideg tejjel, a karobporral, a cukorral és a tojások sárgájával alaposan elkeverjük. Közben a maradék tejet felforraljuk, és a karobos masszát óvatosan hozzáöntve, állandó keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve gyors, egyenletes mozdulatokkal eloszlatjuk benne a tojások keményre habbá vert fehérjét. Üvegtálkákba tesszük, és jól lehűtve kínáljuk.

KAROBOS VANÍLIATURMIX

Hozzávalók:
tej 2000 ml
méz 100 g
karobpor 50 g
vaníliás cukor 1 cs.
őrölt fahéj +
Elkészítési módja:
A hozzávalókat turmixgépben alaposan összekeverjük, és behűtve kínáljuk. (Tálaláskor adagonként 1 gombóc vaníliafagylaltot is tehetünk hozzá.)

KAROB GOLYÓK
Hozzávalók:
10 dkg szezámmag őrölve
2,5 dkg mandula őrölve
1 nagy marék dió őrölve
6 dkg napraforgómag őrölve
6 dkg kókuszreszelék + a forgatáshoz
4,5 dkg karobpor
10 dkg méz
kevés víz (kb 0,3-0,4 dl)
A hozzávalókat összekeverjük, kevés vizet adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk.
A masszából golyókat formázunk, amit kókuszreszelékben megforgatunk.



,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.bodnarmarianna.hu
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Meglepetéstekercs Adél módra
  2013-12-07 13:32:25, szombat
 
 

Hozzávalók: 3 tojás, 8 dkg főtt krumpli, 5 dkg sajt, 4 dkg liszt, 0,5 dl olaj, 3 evőkanál tejföl, só, bors, 1 kávéskanál sütőpor; a töltelékhez: 16 dkg sonka, 2 tojás, 1 cikk fokhagyma, 2 evőkanál tejföl, só; kb. 27 cm. vékony kolbász, 20 dkg vékonyra szeletelt császárszalonna

Elkészítése: A krumplis laphoz a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikavarjuk az olajjal, majd a tejföllel és hozzáadjuk a sót meg a borsot. A főtt krumplit meghámozzuk és sajttal együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tojássárgába belekeverjük a krumplit, a sajtot meg a sütőporral összevegyített lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük és előbb felét, majd az egészet összekeverjük a tojássárgás masszával. Sütőpapírral bélelt, kb. 27x20 cm-es tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük. Mikor megsült kivesszük, kissé lisztezett felületre borítjuk és lehúzzuk az alján lévő sütőpapírt, majd azzal együtt még forrón feltekerjük és hűlni hagyjuk. Addig a sonkát ledaráljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a tejfölt, a tojássárgát, kevés sót, majd végül belekavarjuk a kemény habbá vert fehérjét. A kihűlt lapot kibontjuk, vastagon lekenjük a sonkás töltelékkel, hosszában rátesszük a kolbászt és feltekerjük. A császárszalonnát egymás mellé rakjuk úgy, hogy kissé fedjék egymást és egy, a tekerccsel azonos hosszúságú téglalapot alkossanak, majd belecsavarjuk a tekercset. Az egészet sütőpapírba tekerjük, a végeinél összefogjuk és forró sütőben, 15-20 percig sütjük. Hidegen vagy melegen egyaránt fogyasztható.
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Szilvás KEKSZGOLYÓ , MANDULÁS GRILLÁZSBAN
  2013-12-02 14:21:11, hétfő
 
 
Pikáns, a házi szilvalekvártól és különleges, a mandulás grillázstól - egy a lényeg, hogy nagyon finom és nekünk ízlett. Mandulás grillázsba hempergethetjük akár a túró és a szilvásgombócot is, hogy eltérjünk kicsit a megszokottá vált pirított morzsától.

HOZZÁVALÓK
- fél kg darált keksz
- 5 dkg olvasztott margarin
- 2 - 3 ek porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- kevés fahéj
- kb 6 - 7 ek szilvalekvár ( de lehet több is )
- annyi tej, hogy összeálljon a massza

Az összes hozzávalót jól összegyúrjuk majd hűtőbe tesszük dermedni.
Mandulagrillázs
- 5 ek cukor
- 10 dkg mandulapehely

A cukrot és a mandulát egy serpenyőbe meg karamellizáljuk, majd zsírpapíron szétterítjük.
Ha kihűlt mozsárba vagy késes aprítóba összetörjük.

A masszából golyókat formálunk és meghempergetjük a grillázsba.
Az aranyos Juditka konyhájából
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Barackos - MANDULÁS KEKSZGOLYÓ
  2013-11-29 17:00:19, péntek
 
  HOZZÁVALÓK
- 15 dkg darált keksz, 5 dkg porcukor, fél narancs leve, 5 dkg marcipánmassza, 2 tk mascarpone, ízlés szerint amerotto likőr vagy mandulaaroma
Bevonáshoz : - baracklekvár, mandulapehely

- A mandulapelyhet pirítsuk meg és hagyjuk kihűlni.
- A kekszet keverjük össze a porcukorral, reszeljük hozzá a marcipánt és a többi hozzávalóval gyúrjuk össze.
- Ha száraz lenne, adjunk még narancslevet hozzá.
- Formáljunk kb 22 - 25 g -os golyókat, forgassuk meg a lekvárban, majd hempergessük meg a pirított mandulapehelyben.
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 471 db bejegyzés
Összes: 6963 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1024
  • e Hét: 2153
  • e Hónap: 23119
  • e Év: 449978
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.