Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 87 
Összeomlott egy autópályahíd Genovában
  2018-08-17 06:06:48, péntek
 
  Kedden 12 óra körül leszakadt egy viadukt egy olaszországi autópályán Genova közelében, 38 halottja van a balesetnek. A hatóságok első feltételezése szerint szerkezeti gyengeség okozhatta a tragédiát. 30-35 személygépkocsi és három teherautó zuhanhatott a 45 méteres mélységbe.

Az A10-es autópálya Morandi nevű hídjának 80 méter hosszú szakasza zuhant 50 méteres mélységbe felhőszakadáskor. A híd egy folyót és ipari területet ível át. A tűzoltóság szerint több tucat autó lehet a törmelék alatt, szükséges lehet a katasztrófaelhárítás kiterjesztése, mert gázcsövek is megsérülhettek.

A hatóságok szerkezeti problémákra gyanakodnak, a baleset egy hatalmas viharban történt. Ennyire fontos híddal Európában évtizedek óta nem történt ilyen súlyos tragédia. Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen forgalmas hidat úgy építsenek meg, hogy ilyen omlás történhet. A híd középső szakasza szakadt le - mondta Edoardo Rixi olasz közlekedésügyi miniszter a tragédia helyszínén.

A Morandi-hidat az olasz köztársasági elnök, Giuseppe Saragat avatta fel 1967. szeptember 4-én, egyes források szerint 1963 és 1967, mások szerint több idő, azaz hat év alatt építettek fel. A híd Genova két negyedét, Sampierdarenát és Corniglianót kötötte össze a Genovából Savonába vezető A10-es autópályán. A létesítmény a tervezője nevét viselte, akit Riccardo Morandinak hívtak. A hídnak az a része omlott le, amely Sampierdarena ipari negyedét, illetve a Polcevera folyócskát ívelte át. Az átkelőhely 1182 méter hosszú és 45 méter magas volt. A betonpillérei 90 méter magasak voltak.

A hídnak vészes túlterheltséggel kellett megküzdenie: mostanában már naponta 25 ezer kamion haladt át rajta, de már a megépítésétől kezdve szerkezeti problémák voltak vele. A híd komoly korróziós problémák miatt folyamatos ellenőrzés karbantartás alatt állt, de már 2014-ben azt írták róla: itt volna az ideje, hogy felrobbantsák. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Súlyos atomreaktor-balesetek a világon
  2018-07-31 21:40:49, kedd
 
  10. Three Mile Island-i reaktorbaleset - 1979. március 28.
1979. március 28-án a Pennsylvania állambeli Harrisburg városkától nem messze található Three Mile Island-i atomerőműben, amit néhány hónappal korábban adtak át, a szakemberek szerint nagyon komoly baleset történt. Egy tervezési hiba és a nem megfelelően ellátott karbantartási munkálatok miatt, azaz emberi mulasztás miatt elháríthatatlan üzemavar keletkezett: a hőelvezetés megszűnt és a reaktor bizonyos részeiben jelentős nyomás- és hőmérséklet-növekedés következett be. Noha az atomerőmű szakemberei és az atomenergetikai bizottság tagjai nyomban hírül adták a történteket és közölték, hogy semmi ok az ijedelemre, hiszen a környezet nem fertőződött radioaktív sugárzással, Harrisburban és környékén fékevesztett pánik lett úrrá mindenkin. A várost leginkább egy felbolydult méhkashoz lehetett volna hasonlítani, aki tehette hetekre elhagyta a környéket. Mint utóbb kiderült a félelem alaptalan volt, noha szakmai szemmel komolynak számított az üzemzavar, a lakosokat közvetlenül semmilyen veszély nem fenyegette, és csak a média dramatizálta túl a helyzetet.

9. Goiániai baleset 1987. szeptember 13.
A goiániai baleset 1987. szeptember 13-án történt Brazíliában. Goiánia város (Goiás szövetségi állam) egy elhagyott kórházában hulladékgyűjtésből élő hajléktalanok ellopták egy orvosi berendezés radioaktív forrását, majd hosszas kínlódás után szétszedték, és sokszorosan továbbadták a közösségben. Az eredetileg sugárkezelésre szánt berendezés sugárforrása egy biliárdgolyó méretű gömb volt, mely sugárzó anyagként cézium-137-es izotópot tartalmazott. A gömb gamma-sugárzást és sötétkék fényt bocsátott ki. A fény sok embert vonzott, akik meg akarták csodálni a különös tüneményt, sőt, a radioaktív porból a saját testükre is kentek. A "hulladékot" felvásárló fémkereskedő karikagyűrűt akart csináltatni feleségének a szépen ragyogó fémből. Végül 4-en belehaltak az elszenvedett sugárterhelésbe, és további 249-en súlyos károsodásokat szenvedtek. Az áldozatok számát tekintve a csernobili atomkatasztrófa után ez volt talán a világ második legsúlyosabb nukleáris anyaghoz köthető balesete. Fontos azonban megjegyezni, hogy a goiánia incidens nem nukleáris baleset, hanem radiológiai baleset.

8. Windscale fire - 1957. október 7.
Nagy-Britanniában, a Windscale (ma Sellafield) plutóniumtermelő reaktorban tűz ütött ki, és radioaktív anyagok jutottak a levegőbe. A balesetet akkor eltussolták, de később kiderült, hogy 13 ember meghalt, további 260 sugárfertőzést kapott.

7. Tomsk 7 nukleáris baleset - 1993. április 6.
A Szibériai Vegyi Kombinát (Tomszk-7) radiokémiai üzemében felrobbant egy közepes erősségű uránoldatot tartalmazó tartály. A balesetben senki sem sérült meg, de az üzem környékén mintegy 35 négyzetkilométeres terület radioaktívan szennyezetté vált, az esemény a 4-es besorolást kapta.

6. Castle Bravo hidrogénbomba - 1954. március 1.
Castle Bravo volt a fedőneve az első amerikai "száraz üzemanyagú" hidrogénbombának, amit 1954. március 1-jén robbantottak fel a Marshall-szigetekhez tartozó Bikini-atollon a Castle hadművelet első tesztjeként. A Castle Bravo volt az Egyesült Államok által felrobbantott legnagyobb hatóerejű nukleáris fegyver, 15 megatonnás energiahozammal. Ez a hatóerő, ami jóval felülmúlta a várt 4-6 megatonnát, más tényezőkkel egyetemben az Egyesült Államok történetének legjelentősebb véletlenszerű radioaktív szennyezését idézte elő. A robbanásból származó radioaktív kihullás megfertőzte az atollt előzőleg benépesítő lakosokat, akik később visszatértek a helyszínre, csakúgy, mint a Daigo Fukuryu Maru (Szerencsés Sárkány) japán halászhajó személyzetét. A robbantás hatásai nemzetközi aggodalmat váltottak ki a légköri termonukleáris tesztekkel kapcsolatban. A robbanás radioaktív hulladékainak nyomai globális szempontból jelentős távolságokba is eljutottak, úgy, mint Ausztráliáig, Indiáig és Japánig, sőt az Egyesült Államokig és Európa egyes részeihez is. Annak ellenére, hogy a teszt titkos volt, nagyon gyorsan nemzetközi incidenssé nőtte ki magát.

5. Echo II-osztályú K-431 tengeralattjáró - 1985. augusztus 10.
Az 1965 szeptemberében hadrendbe állt, 1985-ben már elavultnak számító Echo II-osztályú K-431 (egykori K-31) mintegy 20 évvel elkészülte után, reaktor újratöltési procedúra során okozott komoly balesetet. A reaktorainak újratöltése végett a Vlagyivosztokhoz közeli Chazhma-öbölben található javítóüzemben tartózkodó K-431 újratöltése során 1985. augusztus 10-ének délelőttjén rontották el nagyon a dolgokat. A már újratöltött jobboldali reaktorra rosszul került vissza a fedél, mely végett azt a hozzá rögzített szabályozórudakkal ismét fel kellett emelni. Hogy milyen magasságig lehet felemelni azt elvileg egy rúddal jelölték be, amiről később kiderült, hogy rosszul lett pozicionálva, így a reaktorfedelet és a hozzá kapcsolt szabályozórudakat túlságosan megemelték, mely kritikussági balesetbe torkollott: a láncreakció megszaladt, a reaktor megugró hőteljesítménye robbanást idézett elő, mely kirepítette a betöltött hasadóanyag egy részét, több helyen átszakította a tengeralattjáró törzsét és az újratöltéshez használt felépítmény tetejét is elrepítette mintegy 70 méternyire. A robbanásban 10 fő azonnal életét vesztette és további 49 főnél diagnosztizáltak sugárzás eredetű tüneteket - utóbbiak közül tíznél alakult ki sugárbetegség. Ezen személyek nagyobbrészt a robbanás után keletkező tűz oltásában segédkező tűzoltók körül kerültek ki, akik közül egyesek jelentős, mintegy 4 Sv dózist is elszenvedtek. Az elérhető adatok alapján a reaktorbaleset hatásainak mérséklésében, semlegesítésében segédkező mintegy 2 000 főből 290 kapott a normális határértékhez viszonyítottan magas dózist.

4. Majak - 1957. szeptember 29.
Az Oroszországi Majak nukleáris fűtőanyag termelését és újrafeldolgozását végző üzemben történt Kistim-tragédia. A feldolgozási folyamat maradványa nem más mint savak és hasonló vegyszerek, melyek radioaktív nuklidokat nagy mennyiségben tartalmaznak. Ezeket a feldolgozáskor visszamaradó vegyületeket egy nagy tartályban gyűjtik össze. A radioaktív bomlás miatt az anyagok hőt termelnek - ezért a tartályt folyamatosan hűteni kell. Miután az 1956-os évben az egyik ilyen 250 köbméteres lezárt tartály hűtővezetéke meglazult, majd a hűtés leállt, a tartály belső tartalma elkezdett kiszáradni. 1957. szeptember 29-én a kikristályosodott nitrátsók egy ellenőrző berendezés elektromos szikrájától berobbantak (tehát egy vegyi és nem egy nukleáris robbanás történt), így nagy mennyiségű radioaktív anyag szabadult fel: hosszú felezési idejű izotópok mint stroncium-90, cézium-137 és plutónium. A robbanás olyan látványos volt, hogy szemtanúk vallomásai alapján még több száz kilométerről is látható volt és a korabeli szovjet hivatalos sajtó távoli villámlásként illetve északi fényként magyarázta. A robbanás által felszabadult radioaktív felhő 400 kilométerre északkeleti irányba szállította a szennyezést. A katasztrófa következményeként körülbelül 1 millió curie radioaktív anyag szabadult fel és szóródott-terült szét kb. 20 000 négyzetkilométernyi területen.

3. Fukusimai atomerőmű-baleset - 2011. március 11.
2011. március 11-én, helyi idő szerint 14 óra 46 perckor bekövetkezett tóhokui földrengés és az azt követő cunami romboló hatásai súlyos nukleáris üzemzavarok és -balesetek sorozatát indították el. A földrengést követő napokban a helyzet gyors ütemben eszkalálódott. Három reaktorban teljes zónaolvadás(en) történt. Négy reaktorblokk szerkezetileg károsodott. Az erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyagok több tíz kilométeres távolságig beszennyezték a környezetet. A 2012. július 23-án a japán kormány számára publikált független parlamenti bizottsági jelentés a katasztrófa fő okának egyértelműen az emberi felelőtlenséget jelölte meg - vagyis ember okozta katasztrófának minősítette a fukusimai balesetet. Becslések szerint az okozott szennyeződés összemérhető az 1986-os csernobili atomkatasztrófa hatásaival. A környékbeli földeken mért radioaktivitás szintje is összemérhető a csernobilivel, de a szennyezés kiterjedése itt korlátozottabb.

2. Csernobili atomerőmű-baleset - 1986. április 26-án.
A baleset az ukrajnai (akkor a Szovjetunió tagállama) Pripjaty és Csernobil városok melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben történt. Hajnali 1:23:58-kor a csernobili atomerőmű 4-es reaktora gőzrobbanás következtében kigyulladt, és robbanások sorozata után bekövetkezett a nukleáris olvadás. Ez az eset volt az atomenergia felhasználásának történetében a majaki 1957-es Kistim-tragédia után a legsúlyosabb katasztrófa. Nehéz megítélni, pontosan hány ember halálát okozta a katasztrófa, mert sokan csak később haltak meg a szövődményekben (például rákban), és vannak, akik még ma is élnek, de nem lehet eldönteni, betegségüket a katasztrófa okozta-e. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 56 közvetlen áldozatot tart nyilván: 47 munkást és 9 gyermeket, akik pajzsmirigyrákban haltak meg; valamint úgy becsüli, hogy körülbelül 4000 ember hal meg a későbbiekben ezzel kapcsolatos betegségekben. A korábbi becslések 30-40 000 többlet halálesetről szóltak, ezt később korrigálták 4000-re; az európai lakosság (közel 100 millió fő) 20%-a statisztikailag rákban hal meg, így a Csernobil miatti halálesetek statisztikailag nem kimutathatók, mely azt jelenti, hogy a természetes ingadozáson belül van ezen esetek száma.

1. Hirosima és Nagaszaki bombázása
Gombafelhő Hirosima (balra) és Nagaszaki (jobbra) fölött.

A Japánban található Hirosima és Nagaszaki bombázása a második világháborút lezáró katonai művelet volt 1945-ben. A bombázást az amerikai erők hajtották végre, és mindmáig ez a két eset az egyedüli példa nukleáris fegyverek háborús alkalmazására. 1945. július 26-án az Egyesült Államok a potsdami nyilatkozatban határozottan felszólította a japán fegyveres erőket a feltétel nélküli megadásra, "gyors és teljes pusztulással" fenyegetve, ám ezt a szigetország kormánya figyelmen kívül hagyta. Mivel Japán nem reagált, ezért Harry S. Truman amerikai elnök elrendelte a bombázást. Augusztus 6-án Hirosimára egy Little Boy, majd 9-én Nagaszakira egy Fat Man típusú atombombát dobtak le. A bombázások utáni négy hónapban Hirosimában 90 000-166 000, Nagaszakiban 60 000-80 000 ember hunyt el a bombázások hatásainak következtében, nagyjából felük a bombázások napjain. A következő hónapokban számtalan ember halt bele a sugárbetegségbe, az égési sérülésekbe, és az egyéb sérülésekbe, vagy a sugárzás következtében kialakult egyéb betegségekbe. 1945. Augusztus 15-én, hat nappal Nagaszaki bombázása után Japán feltétel nélkül megadta magát a szövetséges erőknek. A megadási nyilatkozatot szeptember 2-án írták alá, ezzel hivatalosan is lezárva a második világháborút.
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Erdőtűz Görögországban
  2018-07-27 07:53:33, péntek
 
  Görögország szükségállapotot hirdetett, mivel az erdőtűz továbbterjedt az Athéntól keletre fekvő városok felé. A helyieket evakuálják, miközben már több mint 60 halálos áldozata van a természeti katasztrófának, hat turista pedig eltűnt. A hatóságok szerint további áldozatokra lehet számítani.
Az érintett települések kedvelt turistacélpontok. Az Athéntól mintegy 30 kilométerre fekvő Mati településnél sokan a fellobbanó erdőtüzek elől a tengerpartra menekültek, vagy többen beugrottak a tengerbe, de nem tudtak kiúszni. A helyi katasztrófavédelem, a haditengerészet és helyi halászok igyekeztek a vízbe menekült embereket kihozni a szárazföldre.
A görög parti őrség közlése szerint Rafina tengerparti városban is voltak halálos áldozatok, és legalább tíz, a lángok elől a tengerre kihajózott külföldi turistának nyoma veszett. Hírügynökségi jelentések szerint a tüzek elérték a város központját, ami több száz embert kényszerített menekülésre a tengerpart felé.
A görög hatóságok szerint a mostani tűz a legsúlyosabb 2007 óta, már több százan hagyták el az otthonukat, az áldozatok száma pedig folyamatosan emelkedik, az eltűntek között turisták is vannak.
Az érintett terület kicsi, de a tűz nagyon komoly károkat okozott. Több mint kétszáz épület semmisült meg és kétszáz autó égett ki. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő háromnapos gyászt hirdetett ki. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
A Kilauea vulkán kitörése Hawaiin
  2018-07-21 17:51:06, szombat
 
  A Kilauea egy 2018-ban is aktív pajzsvulkán a Hawaii-szigeteken, Hawaii szigetén. A sziget déli partján fekszik, a vulkán kora 300.000 és 600.000 év közötti. A tengerszint fölé kb. 100.000 éve emelkedett fel.
A Hawaii-szigetek minden egyes szigete a Csendes-óceán alatt húzódó egyik vulkanikus hegységrendszer valamelyik csúcsa körül született.
A Hawaii forrópont második legaktívabb terméke, és a Hawaii-Emperor fenékhegy-lánc jelenlegi kitörési központja, ezért a topográfiai kiemelkedése és aktivitása történelmileg egybeesett a Mauna Loáéval.
A Kilauea 1983 óta szinte folyamatosan működik, és jelentős károkat okoz, többek közt Kalapana városát is elpusztította 1990-ben.
A Kilauea a Hawaii "Nagy Sziget" egyik legfiatalabb vulkáni pajzsa, egyúttal a világ egyik legnagyobb, jelenleg is aktív vulkánja.
2018. május 3-án több lávanyílás nyílt az alsó-Puna területén, lefelé a csúcsról. Az új vulkanikus epizódot erős, 6,9 magnitúdójú földrengés kísérte, ezért közel 2000 lakost evakuáltak a Leilani Estates és a szomszédos Lanipuna Gardens területéről. 2018. május 9-én a kitörés 27 házat pusztított el a Leilani Estates-ben. 2018. május 17-én reggel 04:17-kor a vulkán robbanásszerűen kitört, és 9200 méter magas hamuoszlop emelkedett a levegőbe.
A Kilauea annak ellenére, hogy nagyon veszélyesnek tekinthető, továbbra is Hawaii egyik legnépszerűbb látványossága, ahová turisták tömege érkezik abban a reményben, hogy láthatják amint az izzó vörös láva végigfolyik a hegyoldalon.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Jéghegytől retteg egy grönlandi falu
  2018-07-19 21:02:19, csütörtök
 
  Grönland északnyugati részén egy hatalmas jéghegy tartja rettegésben az aprócska Innaarsuit nevű falu lakosságát. A hegyméretű jégóriás olyan közel sodródott a településhez, hogy fennáll a veszélye, hogy borjadzás esetén szökőárral borítja be a falut. A jéghegy ugyanakkor a jelek szerint leér egészen a tengerfenékig, és egyelőre nem mozdult meg. A parthoz közeli veszélyzónában élőket átköltöztetik a falu magasabban fekvő területeire. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Pusztító özönvíz Japánban
  2018-07-11 19:49:35, szerda
 
  Tokió. Már több mint 110 halálos áldozata és 80 eltűntje van a heves esőzéseknek Japánban, miközben tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat az áradások és földcsuszamlások miatt.

Bár a csütörtök óta szüntelenül zuhogó eső már elállt a szélsőséges időjárás által leginkább érintett nyugati és középső régiókban, a japán meteorológiai szolgálat további földcsuszamlások veszélyére figyelmeztetett. Az agrártárca úgy tudja, hogy eddig legalább 238 földcsuszamlás történt 28 prefektúrában. Az utóbbi évtizedekben nem volt példa ilyen sok halálos áldozattal járó ítéletidőre, és az áldozatszám lehet még nagyobb is. Utoljára a 2011-ben Fukusimára lesújtó cunami volt ennél súlyosabb természeti csapás. Az ítéletidő egy kifulladóban lévő tájfun és egy szezonális esős front összeolvadásával alakult ki. Japán egyes területein annyi eső esett a hétvégén 2-3 óra alatt, amennyi máskor egy teljes hónap alatt.

A japán polgári védelmi hatóságok a földcsuszamlás- és árvízveszély miatt 19 prefektúrában összesen 5,9 millió embert szólítottak fel arra, hogy hagyják el otthonukat, és keressenek menedéket. Sokan azonban otthonukban rekedtek. Csak Okajama prefektúrában több mint ezer ember kényszerült menedéket keresni a háztetőkön, miután az ár elöntötte az utcákat a közeli Oda folyó három gátjának átszakadása után. Mabicso körzetben mintegy 1200 hektárnyi földterület és 4600 otthon került víz alá. Jelentések szerint körülbelül 23 ezren tartózkodnak evakuációs központokban. A japán rendőrség, tűzoltóság, az önvédelmi erők és a parti őrség mintegy 73 ezer tagja vesz részt a mentési munkálatokban, és a kormány pénzügyi segélyt folyósít a szélsőséges időjárás sújtotta önkormányzatoknak. A járhatatlan utak mellett sok helyen a vasúti közlekedés is leállt; tegnapig 13 vasúttársaság 37 útvonalon függesztette fel a vasúti közlekedést Japán nyugati felén.

A hétvégén 11 prefektúrában, összesen 267 ezer otthonban tapasztaltak áramkimaradást. Abe Sindzó japán miniszterelnök lemondta a hétre tervezett európai és közel-keleti útját, és felkeresi a katasztrófa sújtotta helyszíneket. (MTI)

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Újabb vulkánkitörések fenyegetik Guatemalát
  2018-06-19 17:18:05, kedd
 
  A tudósok katasztrófahelyzetet emlegetnek. A helyieknek nemcsak a hamutól és a lávától, hanem az iszapártól is félniük kell.

A helyi vulkanológiai intézet jelentése szerint a Pacaya és a Guatemalavárostól 110 kilométerre nyugatra található Santiaguito is vulkáni tevékenységet mutat. Ezért a tudósok azt javasolták a guatemalai katasztrófavédelemnek, hogy adjanak ki riasztást, hiszen a hegyről megindult
iszapár mindent le fog tarolni, ami az útjába kerül. Az intézet jelentése szerint a két hete kitört Tűzvulkánból most is naponta 5-7 gyenge vagy közepes robbanás hallatszik. A hamu még mindig beborítja a környéket. A Santiaguitón hasonló aktivitás tapasztalható. A Pacayából szintén hamu száll az ég felé, és a hegy egyik lejtőjén lassú lávafolyam indult el. A Tűzvulkán két héttel ezelőtti kitörésében 110 ember halt meg, és 197-en eltűntek.

forrás: origo


 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Kitört a Fuego vulkán Guetamalában
  2018-06-06 20:52:47, szerda
 
  Ismét aktivitást mutatott a guatemalai Fuego (tűz) vulkán. Egy robbanást követően láva folyt le a déli oldalán. A hatóságok hat faluból evakuálták a lakosságot.
A vulkán vasárnap tört ki, a közeli településeket teljesen belepte a hamu és a vulkanikus törmelék. Eddig 79 áldozatot találtak meg, félő ugyanakkor, hogy a halottak száma még emelkedni fog. Jelenleg mintegy 200 embert eltűntként tartanak nyilván. Az országban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek.
Guatemala nemzetközi segítséget kapott. A sérültek ellátásában mexikói orvosok segítenek, három gyermeket pedig az Egyesült Államokba szállítottak gyógykezelésre.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
A Mont Pelée kitörése
  2018-05-19 06:59:01, szombat
 
  A Mount Pelée-tűzhányó a Karib-tengeren található, Martinique szigetén. A vulkántól mintegy hat kilométerre délre helyezkedett el St. Pierre városa, amely egy évszázaddal ezelőtt a sziget fővárosa volt. A kitöréskor a városban tartózkodók száma megközelítette a 30 000 főt.

Saint Pierre a kitörés előtt
Ez a főváros szűnt meg létezni 1902. május 8-án reggel, 7 óra 52 perckor. A város teljes lakossága elpusztult az elképesztő erejű kitörésben. Mindössze két ember maradt életben, a csodával határos módon. A további szemtanúk, akik szerencsésen átvészelték a katasztrófát, a város kikötőjében horgonyzó hajókon tartózkodtak. De mi történt akkor reggel és miért pusztult el ennyi ember? A nagy robbanás előtt a vulkán ugyanis többször figyelmeztetett...

A kitörés
A vulkán, amelynek magassága 1397 méter volt, egyszer már működött 1851-ben. Az akkori aktivitás nem sok gondot okozott, mindössze egy kis kitörés zajlott le, gyenge hamuszórással. A vulkán újraéledésének jeleit 1902. március 23-án észlelték először. Egy felderítőcsoport megmászta a hegyet, s amint a kráterbe néztek, megpillantottak egy másik, apró krátert, amelyben egy pocsolya terpeszkedett. A kis kráterből több helyen is kénes gázok törtek elő. A kráter neve Etang Sec (azaz Száraz Tengerszem) volt, s ez lett a későbbi kitörés centruma.

A kitörés
A vulkán április vége felé egyre aktívabbá vált. Gyakori robbanások, hamu- és kőzetkitörések követték egymást. Április 27-én újabb kutatócsoport indult, hogy megvizsgálja a vulkánt. Az Etang Secben a pocsolya helyén már egy tavat találtak, amelynek egy kis szigete is volt: egy fejlődő vulkáni kúp.
A kitörések tovább folytatódtak és egyre hevesebbé váltak. A fővárosra hamueső szállingózott, és csípős kénes gázok terjengtek a levegőben. Ezek töménysége néha már olyan szintet ért el, hogy sokan nedves zsebkendővel az arcukon közlekedtek. Május 3-án már gyakori és hangos robbanások borzolták az emberek idegeit. A lehulló hamu ekkor már olyan sűrű és vastag volt, hogy a korabeli beszámolók szerint az utcán elnyelte a lovas kocsik kerekeinek zaját.

St Pierre maradványai
Május 5-én aztán bekövetkezett az, ami már megjósolható volt az előjelekből. A felfelé nyomuló izzó magma szinte forrásig hevítette a krátertó vizét. A tó vize kizúdult a Riviere Blanche völgyébe, és elsöpört egy cukorgyárat, amely a tengerparton feküdt a vulkántól 5-6 km-re. A kiömlő forró víz 90 km/órás sebességgel száguldott végig a folyó völgyén, s közben hatalmas kőzetdarabokat, földet, sarat ragadott magával. A törmelékár a tengerre kiérve akkora hullámokat keltett, hogy elsüllyesztett egy jachtot, mindenkit elpusztítva a fedélzetén.
Ezt már komolyan vették St. Pierre lakosai, és sokan közülük megpróbálták elhagyni a várost. Ez azonban nem volt ínyére a város vezetésének. A szigeten május 10-ére írták ki a választásokat, és a részvételi hiány miatt aggódó politikusok létrehoztak egy bizottságot, melynek feladata a lakosság megnyugtatása volt. Egyes újságokban olyan nyilatkozatok jelentek meg, amelyek szerint a Mt. Pelée nem jelent nagyobb veszélyt a városra, mint a Vezúv Nápolyra. Bár ez meglehetősen kétértelmű megjegyzés volt, mégis azok a cikkek voltak többségben, amelyek a maradásra buzdítottak. Sajnos, a környező településekről is éppen itt kerestek menedéket az emberek, így a városban tartózkodók száma a pusztulás idején elérte a 30 000 főt.
1902. május 8-án reggel 7 óra 52 perckor aztán bekövetkezett a végzetes kitörés. Hogy pontosan mi történt aznap reggel, azt azóta sem tudjuk. Az egyik legmegbízhatóbb leírás egy francia csillagásztól származik, aki a várostól távol, egy magaslaton tartózkodott a katasztrófa idején. Ő két egymást követő robbanást figyelt meg.

1902. május 27.
A második robbanás felhője nagy sebességgel rohant a város felé. Furcsa mozgása volt, mivel szorosan a talaj felett haladt, miközben felfelé is egyre terjeszkedett. A megfigyelés szerint a gáz és törmelék keveréke igen sűrű volt. A páratlan jelenséget számos elektromos kisülés tarkította. Az ilyen ún. izzófelhő addig ismeretlen volt a tudomány számára. A hegy a későbbiek során még több hasonló kitörést produkált, így az ilyen jellegű működést Pelée-típusúnak nevezték el - amelynek egyetlen igazi jellegzetessége az izzófelhő.
A tomboló erőket jól illusztrálja, hogy összecsavarodott vastömbökről, háromtonnás leszakított szoborról, kötélszerűen összecsavart vasgerendákról szólnak a beszámolók. Mivel a fizikai pusztítás nem volt egyenletes, magyarázatot kellett találni arra, minek köszönhető a 100%-os halálozás. Kiderült, hogy a viharosan érkező forró gáz volt a bűnös. A városra ömlő tüzes gáz hőmérséklete a nyomok tanúsága szerint elérte a 600-700 Celsius-fokot - ezt a helyszínen talált olvadt üvegmaradványok és ruhák bizonyítják. A testeknek nem volt idejük megégni, ami arra utal, hogy a viharos, forró gáz csak pillanatokig volt jelen.
A két városi túlélő és a hajókon életben maradtak elmondása alapján még a következőket tudhatjuk. Reggel 7 óra 50 perckor egy robbanássorozat hallatszott a vulkán csúcsának közeléből, majd egy furcsa fekete felhő indult sebesen a város felé. Két perccel később a két ember kivételével mindenki halott volt, és a teljes város lángokban állt. Lángoltak a kikötőben álló hajók is.

Ludger Sylbaris a "St. Pierre-i fogoly"
Az egyik városi túlélő éppen a börtönben tartózkodott, mikor a katasztrófa bekövetkezett. Négy napig hevert föld alatti cellájában, mire kiszabadították. Ő csak egy rendkívül forró áramlásra emlékezett, amely betört az üregbe. Háta és lába csúnyán összeégett, de a rajta lévő ruhák nem gyulladtak meg, ami megint csak a folyamat gyorsaságát bizonyította. (Később kegyelmet kapott, s mint a "St. Pierre-i fogoly", komoly karriert futott be vándorcirkuszokkal.)

Ludger Sylbaris életét megmentő cella
A másik városi túlélő egy cipész volt, akinek otthonát csak "súrolta" az izzófelhő. Egész családja odaveszett, így az ő megmenekülése tényleg csodaszámba ment. Éppen az udvaron tartózkodott, mikor óriási szélroham tört rá, és az ég elsötétedett. Berohant a házba, miközben úgy érezte, mindene ég. Többen is követték, akik szintén égéstől szenvedtek, bár égési nyomokat később nem találtak rajtuk. Ők pillanatokon belül valamennyien meghaltak.

A cella
A város pusztulása után a kitörések tovább folytatódtak. Május 20-án ismét egy izzófelhő rohant végig a városon. Áldozatokat ekkor már nem szedett... Később is több hasonló kitörést produkált a hegy, amely még egy különös jelenséggel lépte meg a megfigyelőket. 1902 novemberében egy folyamatosan megszilárduló lávaoszlop jelent meg, amely naponta 10 métert nőtt, és nemsokára elérte a 310 méteres magasságot.

forrás: origo
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Lávát lövell a Kilauea vulkán Hawaiin
  2018-05-07 21:21:16, hétfő
 
  A Május 3-án kitört vulkánból vasárnap este már tíz lávahasadékból ömlött a magma, az újabb lávahasadékok a vulkáni krátertől 19 kilométernyire, az egyik településen nyíltak meg, és az amerikai földtani intézet (USGS) előrejelzései szerint további hasadékok várhatók.

Hawaii polgári védelmi vezetője, Talmadge Magno vasárnap este a helyi tévéhíradóban arra intette honfitársait, hogy aki mégis visszamerészkedne a katasztrófa sújtotta térségbe, okvetlenül viseljen gázmaszkot, a környéket ugyanis a lávával együtt mérges gázok árasztották el, és nagyon magas a levegő kéndioxid tartalma.

A pénteki, 6,9-es erősségű földrengés után szombaton több száz kisebb rengés rázta meg a Nagy Szigetet, a tudósok megfigyelései szerint a vulkán aktivitása nem apad, hanem kifejezetten erősödik.

A Kilauea 35 éve folyamatosan aktív tűzhányó. Harminc évvel ezelőtt csaknem egy éven keresztül egy egész várost, Kalapanát borította el a láva. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 87 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 81 db bejegyzés
e év: 964 db bejegyzés
Összes: 38144 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 886
  • e Hét: 9897
  • e Hónap: 187341
  • e Év: 3171541
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.