Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 72 
Alig látni valamit a szmog miatt Újdelhiben
  2017-11-18 21:27:20, szombat
 
  November eleje óta minden eddigit meghaladó légszennyezettséggel küzd India fővárosa. Az orvosi kamara egészségügyi vészhelyzetet hirdetett Újdelhiben, igaz, ezt eddig is bármikor megtehette volna. A 19 milliós metropoliszban volt, hogy a PM 2,5, azaz 2,5 mikrométer vagy annál kisebb részecskék aránya a maximálisan mérhető köbméterenkénti 999 mikrogramm fölé emelkedett, vagyis a WHO által megállapított legfeljebb 50 mikrogramm légköbméterenkénti egészségügyi határértéket többszörösen meghaladta. A főváros egyik legnagyobb kórháza, a Gangaram főorvosa szerint a novemberi levegő Delhiben olyan, mintha valaki 50 szál cigarettát szívna el egy nap. Bár a hagyományosan rossz fővárosi levegő miatt már korlátozták a gépkocsik használatát, és díjfizetési kötelezettséget vezettek be a városon áthajtó teherautósokkal szemben, ezek láthatóan nem jártak eredménnyel. Sokat segítene, ha a hatóságok betiltanák a tarlóégetést, a Delhi közeli földeken bevett gyakorlat ugyanis nagyban hozzájárul a szmoghoz.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Vietnam tájfun után
  2017-11-10 22:42:30, péntek
 
  Már több mint kilencven halálos áldozata van a szélviharnak. Több tucat embert még mindig eltűntként tartanak nyilván. A Damrey tájfun a hét végén söpört végig Vietnamon. Az ítéletidőben több mint kétezer lakóház összedőlt, több település víz alá került. Negyvenezer embert kellett kimenekíteni. Vietnamban idén már 12 nagy vihar pusztított. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Már 40 halálos áldozata van a kaliforniai tűzvésznek
  2017-10-15 21:28:53, vasárnap
 
  A kitartó szél miatt gyorsan terjedő tűz szombatra virradó éjjel már felemésztett több épületet Sonoma határában, amikor a tűzoltóknak sikerült megállítaniuk árkok ásásával. A tüzeknek immár 40 halálos áldozatuk van a tűzoltók szombat esti közlése szerint. Életkoruk 14 és 100 év közötti, de legtöbbjük idős ember volt. Körülbelül 300 embert eltűntként tartanak nyilván, bár a hatóságok úgy vélik, ők mind életben vannak valahol. Mintegy százezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát, legutóbb körülbelül háromezernek Santa Rosa városban, amely 80 kilométerre északra van San Franciscótól. Több mint 10 ezer tűzoltó küzd a lángokkal, és a levegőből repülőgépek és helikopterek segítik őket. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
13 eddig nem látott kép 9/11-ről
  2017-10-09 21:58:19, hétfő
 
  A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások az al-Káida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozata volt az Egyesült Államok ellen. Azon a reggelen 19 al-Káida gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezessék bele a gépeket. A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott. Ezt követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott a környéken. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat. A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét. Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Puerto a Rico Maria hurrikán után
  2017-09-29 21:04:04, péntek
 
  A Maria hurrikán az elmúlt száz év legpusztítóbb vihara volt a régióban, hatására Puerto Rico teljes területén megszűnt az áramszolgáltatás. A forgószél óriási pusztítást okozott; San Juan jelentős részét víz lepte el, rengeteg út járhatatlanná vált az áradások miatt. A vihar számos épületet is megrongált, teljes tetőszerkezeteket ragadott magával. Telekommunikációs problémák merültek fel, napközben időnként telefonálni se lehetett.

Az előrejelzések szerint több hónapig, sőt akár fél évig is eltarthat, amíg a 3,5 millió lakosú szigetországban, mely az Amerikai Egyesült Államok társult tagja, sikerül helyreállítani az áramszolgáltatási rendszert. A Fehér Ház a napokban szövetségi keretet hagyott jóvá a károk enyhítésére. 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Florida az Irma hurrikán után
  2017-09-14 21:57:22, csütörtök
 
  Messze van még Florida attól, hogy az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba az Irma hurrikán pusztítása után. A kimaradások miatt öt államban közel ötmillió otthon, iroda és vállalkozás maradt áram nélkül.

Az utakon mindenhol hazatérni igyekvő floridaiak próbálnak benzinhez jutni, de ez szinte lehetetlen: az államban kevés a működő benzinkút, mert vagy áram nincs, vagy az üzemanyag-utánpótlás akadozik.

Az evakuált lakosok sok helyen nem költözhetnek haza, főleg ahol a vízvezetékeket a fertőzésveszély miatt nem lehet használni. A leginkább sújtott Florida Keys szigetcsoport délnyugati központjában, Key Westen a legnagyobb feladatot most a törmelékek eltakarítása jelenti az utakról. Aki mégis hazajut, az tikkasztó, párás hőségben mentheti az értékeit a romok között, áram híján ugyanis a légkondicionálók sem működnek. Florida keleti felén a hétvégére sikerülhet mindenhol helyreállítani az áramellátást.

Két nappal a hurrikán áthaladása után az első mentőalakulatoknak végre sikerült eljutni a Keys leginkább sújtott szigeteihez is. Volt, ahol a házak negyede megsemmisült, további 65 százalékuk pedig komoly kárt szenvedett. A szövetségi katasztrófavédelmi szervezet, a FEMA szerint e szigeteken lényegében nem maradt olyan épület, amit a vihar érintetlenül hagyott volna.

A hurrikán egyértelműen Floridát, és azon belül is a Keys-szigeteket sújtotta leginkább, de a félszigeten kezd normalizálódni a helyzet. Ha korlátozott működéssel is, de több reptér már üzemel, és a legtöbb kórház is újra megnyitott.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Havana az Irma hurrikán után
  2017-09-13 20:22:48, szerda
 
  Legkevesebb tízen vesztették életüket az Irma pusztításai következtében Kubában 2017. szeptember 10-én, közölték a szigetország hatóságai, ezzel összesen 38-ra emelve a szélvihar halálos áldozatainak számát a karibi térségben. A kubai polgári védelmi hatóság szerint a hurrikán halálos áldozatai különböző balesetekben vesztették életüket, illetve összedőlt épületek romjai alatt haltak meg, miután nem tettek eleget a Havana, Matanzas, Sancti Spíritus és Ciego de Ávila tartományokban elrendelt evakuálásoknak. A legtöbb halott a fővárosban, Havannában volt, ahol több mint egyméteres árvíz borított több sűrűn lakott városrészt is.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Az Irma hurrikán után
  2017-09-08 20:03:40, péntek
 
  Az Irma továbbra is a legfelső, ötös kategóriába tartozik, 300 kilométer körüli szélsebességgel.

Edouard Philippe francia kormányfő tájékoztatása szerint négy holttestet találtak Saint Martin karibi sziget francia felén az Irma hurrikán elvonulása után. A sziget holland oldalán is van halott.

A kár jelentős, az épületek 95 százalékában kár esett, 60 százalékuk lakhatatlanná vált. Nincs áram, nincs ivóvíz, benzint nem lehet kapni.

Haitin az elrendelt kiürítés kötelező hatályú, de nincs elég rendőr vagy más hivatalos személy, aki a végrehajtást ellenőrizni tudná.

Az Irma továbbra is a legfelső, ötös kategóriába tartozik, 300 kilométer körüli szélsebességgel, de eddig nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy soha nem látott pusztítást fog véghezvinni az amerikai elnök szerint "valaha látott legerősebb hurrikán".

Donald Trump a Fehér Házban újságírók előtt mély aggodalmát fejezte ki hurrikán közeledtével várható katasztrófa miatt. Hozzátette: Florida a lehető legjobban felkészült, "most már csak meg kell várni, hogy mi történik".
Az orkán várhatóan szombaton éri el Florida partjait.

A Vöröskereszt szerint a karibi térségben eddig csaknem másfélmillió embert érintett, 13 halálos áldozatot követelt. Antigua és Barbuda miniszterelnöke, Gaston Browne szerint a kicsiny szigetországot "teljesen tönkretette" a hurrikán.

Dél-Florida egész területén hurrikánriadó van érvényben. Nathan Deal, Georgia állam kormányzója az állam partmenti vidékein kötelező evakuálást rendelt el.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Milliók menekülnek az árvíz elől Dél-Ázsiában
  2017-09-03 21:00:25, vasárnap
 
  Több mint 1200-an vesztették életüket és legalább 40 millió embert fenyegetnek Indiában, Pakisztánban, Nepálban és Bangladesben a hetek óta pusztító áradások.

A térségben jú­niustól szeptemberig tart a heves esőzésekkel járó monszunidőszak, amely rendszeresen okoz árvizeket és fölcsuszamlásokat. Segélyszervezetek szerint évtizedek óta a legsúlyosabb áradásról van szó.
Az árvíz több falut is elborított, több községet pedig elvágott a külvilágtól. A Nemzetközi Vöröskereszt humanitárius katasztrófa veszélyére figyelmeztetett. Gyorsan az elmúlt évek egyik legsúlyosabb válsága alakulhat ki a térségben.

Hónapokig tart a monszunidőszak Nepálban, Bangladesben és Indiában súlyos élelmiszerhiány alakult ki, a szennyezett árvíz betegségeket okoz - fogalmazott nemrég Martin Faller, a nemzetközi segélyszervezet regionális igazgatója.

Mumbaiban a héten tíz halálos áldozatot követelt a viharos időjárás, amely szinte megbénította a város életét. Vonatjáratok tucatjait törölték, egyes utcákon a gyalogosok derékig érő iszapos vízben gázoltak, számos cég kénytelen volt hazaküldeni a munkásait. Hétfő óta Mumbaira másfél méternél több csapadék hullott.

Két fiú egy rögtönzött tutajon menekül.
Nepálban felfújt traktorbelső segítségével mentették az embereket.
Egy nepáli nő nézi a bejáratig érő vízet.
Egy indiai nő a összeomlott házánál.
Ez a férfi, nem talált száraz helyet, hogy eltemesse az unokaöccsét.
Az apa hátán viszi a gyerekét az elárasztott területen.
Az emberek ivóvízért állnak sorban.
Egy férfi sétál egy elárasztott utcán az Indiai Tripura államban.
Egy ember próbál átkelni a hömpölygő vízen.
Ez az indiai nő próbálja menteni a menthetőt.
Ez a nepáli férfi állataival biztonságos helyet keres.
Menekülés egy házi készítésű tutajon.
Az indiai orrszarvú is veszélyben van.
Humanitárius segélyből evő kisgyerek.
Bangladesiek az elöntött utcán. 
 
1 komment , kategória:  Katasztrófák:  
Fotók a portugáliai erdőtűz pusztításáról.
  2017-06-20 22:29:03, kedd
 
  Legalább 57 ember életét vesztette egy rendkívül heves erdőtűzben a Portugália középső részén található Leiria térségében szombaton. A tűz megmagyarázhatatlan sebességgel terjed, mostanáig nem sikerült eloltani. A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton lepte meg az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe. Több sérült állapota súlyos. A számos falut fenyegető tűz okát továbbra sem tudják.


 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófák:  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 72 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 112 db bejegyzés
e év: 1752 db bejegyzés
Összes: 37009 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9171
  • e Hét: 121304
  • e Hónap: 414658
  • e Év: 4815499
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.