Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 137 
Fallosz-fesztivál Tyrnavos-ban
  2018-02-21 22:26:47, szerda
 
  A hírhedt Bourani fesztivál (Fallosz-fesztivál) a kis görög Tirnavos városban teljes mértékben a laza erkölcsök ünnepe, amikor a jól nevelt viselkedést felfüggesztik egy időre. Az egyensúly felborul, a tabukat, tilalmakat és szabályokat felrúgják. Az erkölcsi kicsapongásra épülnek az aznapi felvonulások és mindenféle megnyilvánulások. Tyrnavos lakosai egymás mellett használják ezen a napon a szexuális szimbólumokat (leginkább a falloszt) és a népi tradíciókat. Tulajdonképpen a "bourani" egy népszokás, de mélységeiben egy fallosz-fesztivál, ami a megtermékenyítő erőt szimbolizálja.
A helyiek kivonulnak az utcákra, terekre és felteszik nyílt lángon főni a "bouranit", amely egy fajta spenótleves. Természetesen a közös főzéshez hozzátartozik a bor, az ouzo, vagy tsipuro (pálinka) jelenléte (szigorúan, ami szőlőből készült). A gőzölgő levest a helyi férfiak csoportja körbeveszi, és mindenféle fallikus szimbólumokat magukra aggatva, vagy kezükben tartva azokat, körbetáncolják a "bouranit". A viccek, obszcén megjegyzések szintén üdvözölve vannak. Hagyományosan ezt a táncot csak a férfiak járták, de a női egyenjogúságra való törekvés itt is utat nyert magának, ma már nők is részt vesznek ezeken az ünnepeken. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
A kínai újév vagy holdújév
  2018-02-21 22:15:16, szerda
 
  A kínai újév vagy holdújév (kínaiul: csungyie, "tavaszünnep") a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe, és nem csak Kínában, de Kelet-Ázsia más országaiban is ünneplik.

Az év szimbólumai a Szingapúri Kínai negyedben, (Fotó: Suhaimi Abdullah)
Az új év kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, de az esetek többségére igaz, hogy a tavaszünnep az európai naptár február 4‑éjéhez legközelebb eső újhold napján van. Ez azt jelenti, hogy a tavaszünnep mindig január 21. és február 21. közé esik.

A kínai holdújév az általunk használt Gergely-naptár szerint idén február 16-án volt, ekkor kezdődött a kutya éve.
A tavaszünnep a tavasz s egyben az új év kezdete, s mint ilyen, két célt szolgál: a nagycsaládok tagjai összegyűlnek és megajándékozzák egymást, másrészt pedig ilyenkor búcsúztatják az óévet, és biztosítják a szerencsét az új évre.
Az ünnepre való készülődés már hetekkel korábban elkezdődik. A legfontosabb - a szokásos előkészületeken, ajándékvásárláson, sütés-főzésen kívül - az, hogy a házat megtisztítsák az elmúlt év ártalmas hatásaitól. A házat kisöprik, s ha van rá mód, kimeszelik, az ajtókat-ablakokat újramázolják.

Természetesen a kínai újévet nemcsak Kínában, hanem más országokban is ünnepelik. Ez Indonézia. (Fotó: Juni Kriswanto)
Mivel az újév napja meghatározó az egész évre nézve, nagyon fontos, hogy ilyenkor minden jól alakuljon. Mindenki igyekszik új ruhát viselni, s megszabadulni a régiektől, és még a betegek is kikelnek ágyukból, nehogy egész évben betegek maradjanak.

A piros a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is piros az alapszíne minden újévi dekorációnak. (Fotó: Fred Dufour)
Újév előestéje - amely hasonlít a keresztény szentestére és a szilveszterre is - az ünnepsorozat legfontosabb eleme. A családok összegyűlnek, s együtt ünneplik az óév végét.

Piros zászlókat, falragaszokat, képeket, lampionokat helyeznek el mindenütt. (Fotó: Ye Aung Thu)
Az újév napjára különleges szabályok vonatkoznak. Nem szabad negatív jelentésű szavakat kiejteni, halált, kísérteteket emlegetni - a "négyes" szám kimondása is tilos, mert hasonlóan hangzik, mint a "halál" (szi). Az elmúlt évet sem ajánlatos emlegetni, hiszen a nap célja az, hogy bőséget hozzon az új évben.

Templom Kuala Lumpurban. (Fotó: Manan Vatsyayana)
Az újévi szokásokhoz tartozik a "piros tasak" (hung pao) ajándékozása is: egy piros ünnepi borítékba papírpénzt csomagolnak, s ezt adják a gyerekeknek, illetve a nőtlen fiatalembereknek.

Kínai újév 2018 Kuala Lumpurban. (Fotó: Manan Vatsyayana)
A piros a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is piros az alapszíne minden újévi dekorációnak. Piros zászlókat, falragaszokat, képeket, lampionokat helyeznek el mindenütt, hogy biztosítsák a család gyarapodását.

Minden holdújév kezdetekor más állat veszi át az uralmat az adott esztendőre. Manila, a Fülöp-szigetek. (Fotó: Erik de Castro)
A piros díszek mellett az újév elengedhetetlen kelléke a narancs. Ennek az az oka, hogy a kantoni nyelvjárásban a "narancs", az "arany" és az "édes" ugyanúgy hangzik (kam). Hasonló okból, mivel a "mandarin" és a "szerencse" kiejtése is megegyezik (kam), a mandarin is fontos szerepet játszik a kölcsönös megajándékozásban.

A tüzijáték elengedhetetlen kelléke a kínai új évnek ...
... és a különböző füstölők égetése. (Fotó: Johannes Eisele)
Mivel az egészséget és a hosszú életet jelképezi, földimogyoró is gyakran kerül az újévi asztalokra. Fontos újévi kellék a nyolcszögletű tálca, amelyről nyolcféle rágcsálnivalóval kínálják a vendéget. Ezek mindegyike szerencsét hoz: a rizslisztből készült sütemény (kao) például ugyanúgy hangzik, mint a "magas", így azt jelképezi, hogy fogyasztója az új évben magasabbra fog jutni a társadalmi ranglétrán. Hasonló okokból a tengeri moszat a meggazdagodást, a lótuszmag a bőséges fiúgyermekáldást, a szárított tofu (szójababsajt) pedig a gazdagságot és a boldogságot szimbolizálja. Friss tofut felkínálni azonban nem lehet, mivel annak színe fehér, ami a gyász színe. Előszeretettel fogyasztanak az ünnep estéjén kínai töltött táskákat (csiaoce) is.

Bali, Indonézia. (Fotó: Firdia Lisnawati)
Az újévi ünnepkör hagyományosan tizenöt napig tartott, manapság azonban némileg lerövidült, Kínában az emberek általában nem egészen egy hét szünetet kapnak. A jeles napokat az év 15. napján a lampionünnep zárja.

Jakarta-i Kínai negyed, Indonézia. (Fotó: Beawiharta )
Manila, a Fülöp-szigetek. (Fotó: Dondi Tawatao)
A sárkány tánc fontos pillanata a kínai újévnek. (Fotó: Ye Aung Thu)
Oroszlánok tánca, Phnompen, Kambodzsa. (Fotó: Heng Sinith)
Sárkány tánc, Rangun, Mianmar. (Fotó: Ye Aung Cs)
Kutya segít pénzt gyűjteni egy templomban, Kandal, Kambodzsa. (Fotó: Tang Chhin Sothy)
Manila, Fülöp-szigetek. (Fotó: Bullit Marquez)
Egy templom, Nyugat-Jáva, Indonézia. (Fotó: Timur Matahari)
Kínai negyed Londonban. (Fotó: Jack Taylo)
Az újév szimbóluma Sydneyben, Ausztrália. (Fotó: David Gray) 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
85. Citromfesztivál Menton-ban
  2018-02-20 16:01:32, kedd
 
  A karnevál helyszínéül az olasz határ szomszédságában elterülő városka, a Cote d'Azur-ön fekvő festői szépségű városka, Menton szolgál. Fekvésének köszönhetően ez Franciaország legmelegebb városa, itt szinte sosincs igazi tél.
Már ez a tény elég lenne, hogy népszerű legyen a hely a turisták körében, de a kiváló természeti adottságokat kiegészítve, még egy elképesztő látványos fesztivállal teszik még vonzóbbá "La Cité des Citrons", azaz a Citromok Városát a helyiek.
A Mentoni Citromfesztivál (Fête du Citron) története 1895-re vezethető vissza. A legenda szerint a helyi szállodások és cégtulajdonosok a téli holtszezont akarták kicsit felpörgetni. Nekik köszönhetően született meg a karnevál ötlete.
Az ihletet Nizza adta, ahol már évszázadok óta rendeztek ebben az időszakban karnevált. Mentonban pedig az első citrom és narancsszüret szolgáltatja az apropót. A karneválnak minden évben Mardi Gras idején, azaz húshagyó kedden van vége.
A fesztiválon óriási déli gyümölcsökből kirakott figurák, valamint naranccsal és citrommal díszített kocsik vonulnak fel az utcákon, miközben esténként fényjátékokkal várják az érdeklődőket. Évente átlagosan 150 tonna citromot, narancsot, és egyéb gyümölcsöt használnak fel a díszítéshez.
A 2018-as citromfesztivál - ami ebben az évben február 17-től március 4-ig tart - témáját ezúttal Bollywood adja.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Narancs-csata Ivreában
  2018-02-14 22:14:50, szerda
 
  A télbucsuztató karneváli bohóságok a legjobb bemelegítés a nyári fesztiválszezonra. Kezdődjék a móka egy kis történelmi narancshajigálással!

Nem a legismertebb, de az egyik legősibb, illetve legélvezetesebb vígasság hírében álló olaszországi fesztivál. Ivreában, a Torinó közelében található olasz kisvárosban a karneváli programok részeként minden évben megtartják a Battaglia delle arance-t, azaz Narancs-csatát. A városka egész lakossága résztvételével évente megrendezett, naranccsal vívott haromnapos csata az ivrea-i karnevál fénypontja, mellyel a 12.századi zsarnok Ranieri gróf elleni lázadásra emlékeznek. A kegyetlen hűbérúr menyasszonyokkal töltötte kedvét mígnem egyszer Violetta, egy molnár temperamentumos lánya egyszerűen lefejezte. A hagyomány szerint Violetta bátor tette zsarnokság elleni forradalmat lobbantott lángra, mely mai szimbólikus karneváli narancsháború történelmi eredője. Évente többezer városlakó vesz részt a karneváli narancs-csatában. Kilenc harci csapatba tömörülnek, akik a hagyományos három karneváli napon - vasárnap, hétfő, kedd - át naranccsal dobálják egymást. A karneváli vígasságok húshagyókedd éjszakáján néma felvonulással zárulnak. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Elkezdődött a riói karnevál
  2018-02-12 21:21:16, hétfő
 
  Másfél millió turistát várnak a színpompás felvonulásra. Pénteken elkezdődött a világ legnagyobb kavalkádja. A riói karnevált idén is a brazil metropolisz legismertebb tánciskolái nyitották. A színpompás kosztümökbe öltözött szambások végig vonultak a belvárosban felállított lelátó, az úgynevezett Szambadrom előtt, ahol egy nemzetközi zsűri figyelte minden mozdulatukat. A táncversenyt megnyerni ugyanis a lehető legnagyobb kitüntetés Brazíliában.
Az első Riói karnevált, amelyet feljegyeztek, 1723-ban tartották a portugál bevándorlók. Az emberek három napon keresztül maszkokban rohangáltak az utcákon. Az Azori-, a Madeira- és a Zöld-foki-szigetekről érkezett portugál gyarmatosítók aligha láthatták előre, amikor először tartottak karnevált Rióban, hogy ünnepük majd három évszázaddal később globális kisugárzású, allegorikus eseménnyé növi ki magát. Kezdetben a portugálok ünnepe kimerült abban, hogy az akkori hagyományoknak megfelelően álruhát, vagy legalábbis álarcot öltöttek, s aztán megöntözték egymást vízzel egymásra, és vízzel, sárral, liszttel és hasonlókkal árasztották el egymást.
Rio első jelmezbálját 1840-ben szervezték, és a jelmezbál nemsokára átvette a csintalan szórakozás helyét. Nagyjából egy évtized múlva már lovak által vontatott kocsikon vonultak fel a zenekarok, és 1855-ben már lélegzetelállító jelmezekben vonultak fel a karneválon a gazdagabbak. A munkásosztályba tartozók 1872-ig még csak meg sem pillanthatták a jelmezbe öltözött gazdagokat, ebben az évben azonban már ők is beöltözhettek, és részt vehettek a felvonuláson.
A 8 napos eseményre pedig több millióan érkeznek a világ minden pontjáról. A brazil hatóságok ezért idén is megnövelték a készültséget Rio de Janeiro egész területén. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Jarramplas fesztivál Spanyolországban
  2018-02-07 19:25:44, szerda
 
  A mindössze 1600 főt számláló Piornalban (Plasencia), minden év január 19-20. közt tartják a Nemzeti Turisztikai Érték címmel is büszkélkedő Jarramplas ünnepét. A fesztivál névadó figuráját, két nap alatt, összesen 20000 kiló fehér(tarló)répával dobálja meg, a falu dühös népe. A hagyomány pontos eredete mindmáig ismeretlen. Egyesek szerint, Jarramplas egy keresztény harcos lehetett a mór megszállás idején, akinek egyszer volt mersze megpihenni a csatározások során. Ezzel a húzással pedig, örökre elnyerte a nép megvetését és haragját. Vannak azonban akik úgy tartják, hogy egy mártír volt, akit zsidók gyilkoltak meg a kereszténység megtagadása miatt.
Abban viszont mindenki egyetért, hogy a figura, a gonosz és a rossz megtestesítője, akit minden áron alaposan meg kell büntetni. Ehhez pedig jobb módszert keresve sem lehetne találni, minthogy több ezer, ökölnyi nagyságú fehérrépát zúdítson rá a falu népe.
Tarlórépa dobálásra többször is sor kerül. Csak egyetlen egy szabály van, miszerint csakis addig szabad Jarramplast büntetni, ameddig az a rajta lógó kis dobját pergeti. Ez azért fontos, mert a dühös népnek, esze ágában sincs szimulálni, és valóban teljes erővel vágják Jarramplashoz a hatalmas répákat. A dobpergés csitulása, a jelmez alatti egyszerű halandó fáradását jelzi, akinek pihenésre van szüksége. Ez érthető is, hiszen az 50-60 kilós jelmezben nem lehet valami kellemes egyszerre táncolni, ugrálni és dobolni, miközben minden felől tarlórépát vágnak az emberhez.
Mindez senkit nem rettent el attól, hogy ne a saját nevét szeretné hallani azon a sajtótájékoztatón, amikor egy nagy ceremónia keretében, hivatalosan is bejelentik azt a két nevet, akik idén ismét életre keltik Jarramplast. Ennél nagyobb büszkeség egy piornali férfi számára sincs. Az ide év "nyertesei" 15 éve vártak erre a nagy napra, ami szinte semmiségnek tűnik, ha figyelemebe vesszük, hogy a most jelentkezőknek állítólag már 31 éves a várólista.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Thaipusam Fesztivál
  2018-02-07 08:41:52, szerda
 
  Kuala Lumpur-tól 13 km-re található, a Batu Caves, ami egy hindu szentéllyé alakított mészkőbarlang-rendszer. A barlangokba fölvezető lépcső lábánál áll Murugan hindu isten hatalmas, arannyal bevont szobra.
A Szingapúrban élő tamilok minden évben, a saját időszámításuk szerinti "Thai" hónapban amikor ,,Pusam" csillaga a legmagasabban ragyog az égbolton, áldozatot mutatnak be Murugan szellemének. Ez a "Thaipusam" egy hindu fesztivál, a Tamil közösség ünnepe. A fesztivál arról az alkalomról emlékezik meg, mikor Parvati istennő egy mennyei lándzsát ajándékozott a fiának, Murugannak. Murugan, Siva isten fia, és az elefántorrú Ganésa testvére, aki megküzdött a gonosz szellemmel és lándzsájával megölte Soorapadam démont. Murugan élete minden hindu hívőt arra sarkall, hogy elűzze a benne rejlő gonoszt és így megszabaduljon minden olyan nem kívánatos emberi tulajdonságtól, mint például a féltékenység, harag és bujaság, és még sorolhatnánk.
Az évente, általában január végén, február elején megrendezett fesztivál idején mintegy 1 millió hívő zarándokol ide. Előtte 48 napos böjtöt tartanak, ez alatt csak gyümölcsöt és tejet fogyasztanak, imádkoznak és tartózkodnak a testi örömöktől is. Ez a különleges önmegtartóztatás szükséges ugyanis ahhoz, hogy vértelen és fájdalom nélküli áldozataikat bemutassák. A kétnapos ünnepség parázson járással veszi kezdetét, majd több mint 4 kilométeres szakaszon vonulnak fel a hívők és kísérőik, a menet közben pedig végig táncolnak, zenélnek.


A Batu Caves barlangjaihoz 272 lépcsőn kell felkapaszkodni. Indulás előtt a szinte önkívületi állapotban lévő zarándokok testébe kis horgokat akasztanak, és ezek tartják a virágokat, gyümölcsöket és egyéb díszeket.
A Kavadi a legegyszerűbb formában egy félgömb alakú búra, amit az ember a vállán cipel. Gyakran még egy kis kocsit is húznak maguk után, a hátukba akasztott kampók segítségével. Többen, a szájukat, sőt még a nyelvüket is átszúrják megszentelt lándzsákkal, egyesek hatalmas, isteni szimbólumokkal díszített oltárokat cipelnek végig a lépcsőkön táncolva. Amikor felérnek ott is papok távolítják el a testükből a lándzsákat és a dárdákat, vérnyom nélkül. Ha mégis vérzik valaki, azt tartják, hogy annak csak spirituális oka lehet, vagy a felkészítő pap nem volt elég képzett. Ezek a transzállapotban táncoló összeszurkált emberek, egyébként a civil életben ügyvédek, orvosok és üzletemberek, akik másnap már visszatérnek a normál életbe.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
A leghosszabb karnevál
  2018-02-05 22:23:11, hétfő
 
  Az uruguayi karnevál a világon a leghosszabb. A legnagyobb ünnepségek a fővárosban, Montevideóban zajlanak, és 40 napig tartanak, az időjárástól függően. Nem csak hosszabb, mint riói megfelelője, de olcsóbb is, és kevesebb turista látogatja. Idén a megnyitó január 17-re esett, nézzen képeket róla.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Fényfesztivál Londonban
  2018-01-23 21:07:51, kedd
 
  A színpompás esemény csütörtöktől vasárnapig tartott.

A Lumiere fesztivál keretei közt több mint 50 közismert kortárs művész fényfestései és installációi pezsdítik fel a brit fővárost. A nagyszabású eseménynek csak a képzelet szabhatott határt. London utcáit ugyanis ellepték a fényalagutak, a ledes libikókák és a lézer show-k. Sőt voltak társulatok akik kisebb előadásokkal és flash mobokkal készültek a 4 napos rendezvényre.

Embereket vetítettünk a városházára, amivel arra ösztönözzük a londoniakat, hogy másszák meg az épületet és tegyék a magukévá - magyarázta az egyik kiállító művész. De nem csak a városháza kapott új megvilágítást. Több irodaház és bevásárlóközpont is fényárba borult és néhány órára a Westminster apátság szobrai és faragványai is életre keltek. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Új évi rituális jeges fürdő Japánban
  2018-01-18 21:52:30, csütörtök
 
  Minden évben január második vasárnapján hagyományos hidegvizes fürdés zajlik a toppói Teppozu Inari templom udvarában. Körülbelül 100 ember vett részt az ünnepségen. Az egészséges életmód japán hívei imádkoztak és jégtömböt ölelgettek, miközben mindössze ágyékkötőt és homlokpántot viselve megmártóznak egy medence jeges vizében, a tokiói Teppozu Inari sinto szentély kertjében. A sinto hívők azért vállalkoztak az új évi rituális fürdőre, hogy lelkileg és testileg megtisztuljon, valamint állóképességét bizonyítsa. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 137 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 107 db bejegyzés
e év: 243 db bejegyzés
Összes: 37423 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1152
  • e Hét: 59258
  • e Hónap: 300859
  • e Év: 780428
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.