Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 122 
A Guy Fawkes-nap
  2017-11-08 21:44:39, szerda
 
  Minden év november 5-én, a Guy Fawkes-nap (Guy Fawkes Day, Guy Fawkes Night, Bonfire Night, Firework Night) nevű brit ünnepen arra emlékeznek, hogy 1605-ben ezen a napon Londonban leleplezték az I. Jakab angol király elleni lőporos összeesküvést (Gunpowder Plot), melynek egyik résztvevője volt Guy Fawkes.

Guy Fawkes
Az elbukott merényletet elnyomott angol katolikusok próbálták végrehajtani Robert Catesby vezetésével. A terv az volt, hogy felrobbantják a Lordok Házát az angliai parlament megnyitása során, de rajtuk ütöttek, és nyolc összeesküvőt, köztük Fawkes-t, elfogtak. Kínvallatás után halálbüntetésre ítélték, felakasztották és felnégyelték őket.

Guy menete - gyerekek megégetik a Fawkest ábrázoló bábut (1864)
Még az összeesküvés leleplezésének napján, november 5-én London lakosait arra bíztatták, hogy gyújtsanak örömtüzeket annak örömére, hogy a király megmenekült a merénylettől, feltéve, hogy "az öröm ezen bizonyságait nem kíséri veszély vagy rendbontás". Egy későbbi törvény minden év november 5-ére hálaadást írt elő, hogy megünnepeljék "megváltásunk örömteli napját", ez a törvény egészen 1859-ig maradt hatályban. Bár csak egyike volt a 13 elfogott összeesküvőnek, a mai napig Guy Fawkes nevét asszociálják a legtöbben a kudarcot vallott lőporos összeesküvéssel.

Guy Fawkes álarcok
Nagy-Britanniában a mai napig november 5-ét Guy Fawkes Night-nak, Guy Fawkes Daynek, Összeesküvés Éjnek vagy Örömtüzek Éjszakájának hívják, utóbbi közvetlenül az 1605. november 5-én gyújtott tüzekre utal. Az örömtüzek mellett az 1650-es évektől kezdve egyre több helyen tartottak tűzijátékokat és 1673 után (amikor a későbbi II. Jakab angol király bejelentette áttérést a katolikus vallásra) elterjedt, hogy ezen az éjszakán elégettek egy (Fawkest vagy a pápát jelképező) bábut is. Azonban az idő során számos olyan bábut elégettek, amelyek az akkor éppen népszerűtlen közéleti szereplőket jelképezték, mint pl. Margaret Thatchert, bár a legtöbb bábu még így is Fawkest jelképezi. A hagyomány szerint a bábut gyerekek készítik régi ruhákból, újságpapírokból és egy maszkból. A 19. század során Fawkes keresztneve, a "guy" felvette a "furcsán öltözött személy" jelentést, de az Egyesült Államokban ez a szó elvesztette negatív felhangját és csak "srácot" vagy "fickót" jelent. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Halottak napja Mexikóban
  2017-11-02 20:26:53, csütörtök
 
  A halottak napja Mexikóban és az Egyesült Államok mexikóiak által sűrűn lakott déli részein egészen más látványelemeket hordoz, mint a nálunk megszokott visszafogott megemlékezések. Célja ugyanúgy a halottakra való emlékezés, csak az eszközök mások. A latin-amerikai hagyományok szerint a halál az élet része. Ennek megfelelően nem az elmúláson keseregnek, hanem ünneplik az életet, és az elhunytak életének vidám részleteire emlékeznek.
Ezeket a napokat arra használják, hogy az elhunyt szeretteik lelkéhez ilyenkor egy kicsit közelebb kerüljenek. Ez a lelkes és vidám ünneplés nem egyetlen estéről szól, hanem három napig tart. Október 31-én indul és egészen november 2-ig tart a fiesta. Az ünneplés középpontjában a temetők, a halottak állnak. Az élők jelmezekbe öltöznek, cukorkákat, virágokat, papírmasé figurákat használnak minden méretben és minden mennyiségben.
Bármilyen meglepő, de az egyik legfontosabb cél, hogy a temetőket, a sírok környékét otthonossá, kellemessé tegyék egy éjszakára. A családok apraja-nagyja kint éjszakázik ilyenkor a temetőben. Ételt, italt visznek, zenélnek, és így várják az időt, amikor hitük szerint a halottak visszatérnek közéjük.
Mexikóban a legtöbb helyen október 31. a gyerekek napja. A kicsik gyerekoltárokat készítenek, hogy megidézzék az elhunyt gyerekek lelkét. November elseje a mindenszentek napja, amikor a felnőtt lelkek térnek vissza egy rövid látogatásra, míg november 2. a "mindenlelkek napja". Ilyenkor mennek ki a családok a temetőkbe feldíszíteni a hozzátartozók sírjait.
Halottak napja, (Día de los muertos) Mexikó legszínesebb és legnagyobb ünnepe. A "Kolumbusz előtti" és a keresztény kultúra keveredése, amelynek a Csontvázhölgyektől (La Catrina) kezdve a Halottak kenyerén (Pan de Muertos) át a krizantémig (cempasúchitl) rengeteg szimbóluma van. A virágok, a viasz, a gyertya az európai, míg a füstölők, a gyanta, az étel és a virág az indián kultúra elemei. Az oltár készítésére nagy figyelmet fordítanak ügyelve a harmóniára. Három részt lehet elkülöníteni. Alulra füstölőket és ételt helyeznek, a középső rész a legfontosabb, ide gyümölcsök, virág, kenyér és alkoholos italok kerülnek. Legfelülre fényképeket tesznek.
Az ételeknek és adományoknak szimbolikus jelentése van. Általában a négy elemre épülnek. Ezek a föld, szél, víz és a tűz. A gyümölcsök a föld termékenységét szimbolizálják. A víz a szomjúság oltása mellett az élet forrását jelenti, míg a gyertyák a tájékozódást segítik, valamint a hitet és a reményt jelentik. A gyanta vagy tömjén füstje a levegőben a rossz szellemektől való megtisztulást jelenti.
Az egyik legnépszerűbb figura a csontvázhölgy, Catrina, aki a halál szimbóluma. Először José Guadalupe Posada készített ilyen ábrázolásokat, de a csontvázhölgyet rengeteg formában lehet látni. Sokszor mosolygós, a halandókkal kacérkodó, vidám nőalak, aki az élet örömére emlékeztet. Az időszak nyüzsgő vásárainak legfőbb portékája a calavera, a cukorból, csokiból vagy papírból készített díszes koponya, amely a házi oltárok elmaradhatatlan kelléke.
Az ünnep a családok számára az újra találkozást jelenti, ami erősíti a rokoni kötelékeket. Jelmezbe öltöznek, táncolnak és zenélnek. Az előkészületekkel egy hónapra nyúló ünnep Mexikót hatalmas fiestává varázsolja.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
A fények ünnepe (Diváli)
  2017-10-26 22:41:38, csütörtök
 
  A fények ünnepe (Diváli) - hindu ünnep. Kartika holdhónapban tartják, októberben vagy novemberben. Diváli (Dipaváli) ötnapos ünnepe. Ajándékozás, tűzijáték, vajégetés és olajlámpák kihelyezése jellemzi, hogy Ráma úrnak mutassák a hazavezető utat a száműzetésből. A hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepe, amelyről a szikh és dzsaina vallásúak is megemlékeznek.

Este lámpásokat gyújtanak, kiteszik őket az ablakba, hogy Laksmi istennő, aki a gazdagság és jólét istennője megtalálja az utat a házhoz. Laksmi a fények ünnepén házról-házra jár, és megáld minden szépen kivilágított házat. Mindenki birtokolni akarja, de senkinél sem marad sokáig.
Laksmi istennő a Dívali alkalmával Gruhalaksmi is, azaz tökéletes háziasszony formájában van jelen. Ezért ilyenkor a háziasszonyok ajándékot kapnak, valami olyasmit, amit a konyhában vagy a vendégek fogadásánál tudnak használni. Ez is azt segíti, hogy a jólét megalapozódjon a házban. Ilyenkor sokat sütnek-főznek, nagyon sokféle édesség is kerül az asztalokra.
A Dívali nemcsak az anyagi jólét ünnepe, hanem a spirituális fényé és felemelkedésé is. Ilyenkor az Istennő Mahálaksmi (mahá=nagy) formáját is tisztelik, aki segít elűzni a tudatlanság sötétségét, és segíti az embereket a megvilágosodás, lelki felemelkedés útján. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Őrült haj-napi frizurák
  2017-10-24 21:46:10, kedd
 
  Az "Őrült Haj Nap" ismert az Egyesült Államokban. Ez egy vicces ünnepség, amikor az iskolák megengedik, hogy a gyerekek a legőrültebb frizurakölteményekkel menjenek az iskolába. Nem csak a kisebbek, hanem a szülők is felfedezhetik ebben a kreatív, vad oldalukat. Az Őrült Haj Napon arra biztatják a gyerekeket, hogy a legképtelenebb frizurákkal állítsanak be az iskolába. Ilyenkor előkerülnek a zselék és a hajszínezők és természetesen a játékok és a kiegészítők is elmaradhatatlan részét képzik a frizuráknak. Őrült Haj Nap alkalmából ötletesebbnél ötletesebb és bizarrabbnál bizarrabb frizurák születtek.

Íme néhány nagyszerű képeket gyerekekről, akiknek a legérdekesebb frizuráik voltak az iskolában. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Halloweeni kutyaparádé New Yorkban
  2017-10-24 21:30:51, kedd
 
  Nagy hagyománynak örvend a halloween alkalmából megrendezett esemény, melynek főszereplői nem mások, mint a kutyák. Idén 27. alkalommal rendezték meg a kutyás felvonulást a Tompkins Square-en. A több száz résztvevő mindegyike hihetetlenül eredeti és cuki volt a magára öltött halloweeni jelmezben. A legjobb az egészben, hogy kutya és gazdája tökéletes összhangban és összeillő jelmezben mutathatta meg magát a halloweeni jelmezes felvonuláson.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Rizsszalma fesztivál Japán
  2017-10-05 20:49:07, csütörtök
 
  Japánban már hagyománya van a hatalmas, rizsszalmából készült szobroknak, melyeket minden évben az aratás után készítenek el a művészek.
Korábban ezeken a területeken az aratás után rizsszalmát tetőfedésre használták, de most inkább látványosságot csinálnak belőle. A fesztivál a világ minden tájáról vonzza a turistákat, hogy megnézzék ezeket az egyébként jellegtelen anyagból készült, mégis csodálatos szobrokat.
Első pillantásra a szobrok elég törékenynek tűnnek, hiszen a szalma nem túl erős anyag, de ennek ellenére a fakeretre épült alkotások nagyon erősek és stabilak. A közöttük játszó gyerekek is igazolják ezt, vidáman játszanak az alkotások között, de a figurák sértetlenek.
Nem csak a gyerekek élvezik a hatalmas szalmaszobrokat, a felnőttek is szívesen fotózkodnak velük. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Harare Nemzetközi Karnevál, Zimbabwe
  2017-09-18 21:25:20, hétfő
 
  Ezrek tódultak az utcára Zimbabwe fővárosában, hogy részt vegyenek az év buliján- az évente megrendezett Harare Nemzetközi Karneválon. Az eseményt a Turisztikai Minisztérium szponzorálja, és célja az idegenforgalmi ágazat ösztönzése, az ország lakosságának egyesítése annak érdekében, hogy egységüket a sokféleségben ünnepeljék, és szorosabb kapcsolatokat építsenek ki a többi partnerországgal. A rendezvényen népszerű előadók és táncosok vettek részt Brazíliából, Kubából, Egyiptomból és más országokból. De sokan kritizálják a fesztivált, mondván, az arra költött pénznek máshol is lenne hely 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Alapításának 69. évfordulóját ünnepli Észak-Korea
  2017-09-12 21:05:20, kedd
 
  Alapításának 69. évfordulóját ünnepli Észak-Korea szombaton. Az emberek a hagyományoknak megfelelően tömegesen özönlöttek, hogy virágot helyezzenek el Kim Ir Szen és Kim Dzsongil tiszteletére. A két hatalmas bronzszobor a Mansu hegyen található Phenjanban.
Az észak-koreaiak főhajtással és tisztelgéssel mutatják meg lojalitásukat a kommunista rezsim volt és jelenlegi vezetőihez. Ez a szokásos gyakorlat minden évfordulón és ünnepen.
Az ünneplés komoly nemzetközi feszültség közepette zajlik. Múlt héten Észak-Korea végrehajtotta hatodik kísérleti atomrobbantását. A helyzet egyre jobban elmérgesedik Washington és Phenjan között.
Az Egyesült Államok olajembargót és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vagyonának befagyasztását helyezte kilátásba újabb büntető intézkedések keretében, hétfőre pedig összehívta a 15 tagú Biztonsági Tanácsot, hogy szavazzon a határozattervezetről. Ennek sikere a vétóhatalomnak számító Kínán és Oroszországon múlik.
Eközben elindult a USS Ronald Reagan nukleáris repülőgép-hordozó anyahajó a Tokió mellett lévő amerikai haditengerészeti bázisról pénteken. A hivatalos közlés szerint szokásos járőrözést folytat.

 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
Cascamorras fesztivál - 2017
  2017-09-11 21:01:34, hétfő
 
  Egy Baza nevű település fesztiválján szeptember 6-án a helyiek tetőtől talpig befeketítik a testüket, és így játszanak újra egy híres szoborlopást, ami 500 éve történt. A Granadától nem messze fekvő kisvárosban minden szeptemberben népünnepélyt tartanak El Cascamorras névvel. A hagyományok szerint ezen a napon a szomszédos Guadixból egy férfi magára ölti a legendás Cascamorras jelmezét, maga mellé vesz még néhány vállalkozó szellemű társat, és átmennek Bazába, ellopni a Virgen de la Piedad nevű Mária-szobrot. Baza lakosai persze nem várják ezt ölbe tett kézzel, hanem tojásokkal és színezett vízzel fegyverkeznek fel, valamint saját magukat is a lehető legmocskosabbra összekenik korommal-zsírral-olajjal-akármivel. Cascamorras küldetését ugyanis a hagyomány szerint csak azzal lehet meghiúsítani, ha jól összekoszolják a betolakodókat, és erre minden évben úgy istenigazából sor is kerül. Cascamorras egy Guadix-ban élő munkás volt, aki Bazaban dolgozva rátalált az Irgalmas Szűz szobrára, mit el akart vinni falujába. Ez azonban nem sikerült neki, így hatalmas csalódást okozva saját falujának, üres kézzel tért haza, ezzel magára haragítva a helyiek nagy részét. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
A Ganesh Chaturthi fesztivál Indiában
  2017-09-08 19:28:59, péntek
 
  A Ganesh Chaturti, más néven Vinayaka Chaturti fesztivál Ganesha születésnapja fontos ünnep Indiában. Ganesha, az elefántfejű isten, aki Shiva és Párvati fia, ezen a napon született, öltött testet azért, hogy bölcsességet, gazdagságot és jólétet ajándékozzon híveinek. A fesztivál 10 napig tart. A Hindu naptári Bhadrapada hónap negyedik napján kezdődik. Bhadra az év hatodik hónapja, augusztus 17-től szeptember 16-ig tart. A hívők, az első nap, egésznapos böjttel, imádkozással áldják Ganesha Istenséget. Ez is egy közösségi ünnep, ahol az emberek közösen örülnek az istenség megszületésésnek. Mindezt az utcákon, tereken púdzsával (imádkozással) ünneplik. Ganesh (Ganésa), a jólét elefántfejű istenének szobrát úsztatják a Girgon Chowpatty strandon Mumbaiban, mielőtt belemerítenék az Arab-tenger vizébe a Ganesh Chaturthi fesztivál utolsó napján. A bálványt tánccal kísérik az utcán, aztán egy folyóba majd a tengerbe merítve búcsúztatják, vele együtt távozzon minden szerencsétlenség is. Mindezt a hívők adományából készítik el. Ganesh születésének fesztiválja Andhra Pradesh és Maharashtra államban a legnépszerűbb. 
 
0 komment , kategória:  Fesztiválok:  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 122 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 107 db bejegyzés
e év: 1747 db bejegyzés
Összes: 37004 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1677
  • e Hét: 92785
  • e Hónap: 386139
  • e Év: 4786980
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.