Regisztráció  Belépés
aranyag.blog.xfree.hu
A világ olyan körülötted, amilyenné magad alakítod. Klári mami
2010.11.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
27 Konyhai tanács
  2017-12-27 17:02:56, szerda
 
  27 konyhai tanács


1. A petrezselyem és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.

2. A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt vöröshagymát teszünk.

3. Ha a szárazbabhoz főzésközben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét. Legyen az főzelék vagy leves. Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés
közben.

5. Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, jégkocka készítőben lefagyasztom, így bármikor felhasználható tea ízesítéséhez vagy limonádé készítéséhez. Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki. A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.


9. Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb., tegyünk bele kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.


10. A bablevest rántás helyett úgy lehet sűrűsíteni, hogy a benne főtt zöldséget össze kell turmixolni. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

.
11. A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és télen, amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Jobban megtartja az ízét és illatát.


12. Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.

13. Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.


14. A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.

15. A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst, mielőtt behelyezzük, húzzuk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

16. Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe. Azért vegyük figyelembe, hogy a hagyma illó olaja gyógyítja a szemet.

17. Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

18. Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss zöldségeket (akár több kilót), majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros
üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor
figyeljünk a az ételhez adott sómennyiségre!

19. Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig
eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívosodik.

20. Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes kitölteni. Például, amíg a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet. Azon felül nem szaporodik fel a mosatlan sem.

21. Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem
utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel pedig, még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk,sokkal több palacsinta süthető belőle.

22. A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk
a főzőléhez.

23. A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.

24. Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!

25. A citrom héját nem kell kidobni, míg nem lesz rá szükség, mélyhűtőbe vele! Fagyottan könnyen reszelhető.

26. Hogy a hússzeletek ne fagyjanak össze a mélyhűtőbe, a hússzeletek közé folpackot kell tenni, így nem fagy össze. Felhasználáskor annyi szeletet vesz ki az ember, amennyire éppen szükség van.

27. Tészta, leves, stb. úgy is fagyasztható, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágjuk, zacskóval kibéleljük, s ebbe beletesszük a fagyasztani valót. Ha megfagy, ki lehet venni a dobozból, és a téglaalap formájával jól pakolható a fagyasztóban.
 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Szórj sót
  2017-10-25 10:09:52, szerda
 
  Szórj sót


Szórj sót a tejbe és nem hiszel majd a szemednek

Sőt még a tej­szín­nel is egye­ne­sen cso­dát tesz. Ho­gyan? Most el­mond­juk.

Olyan varázsszer a só amit nem is tudtál! És itt most nemcsak az ételek ízesítésére gondolunk, hanem annál sokkal többre. Nézd meg, milyen szuper dolgokat kezdhetsz vele otthonodban!

1. Ha megráncosodott az almád, de fáj a szíved kidobni, akkor ne is dobd! Inkább áztasd enyhén sós vízbe, és máris sima lesz a héja.

2. Amikor előre kell elkészítened a salátát, érdemes enyhén megsóznod, mert így több órán át roppanós marad.

3. Legközelebb, amikor habosra kell verned a tejszínt vagy a tojást, már a keverés kezdeténél adj egy csipet sót hozzá. Így sokkal gyorsabban érheted el a habos állagot.

4. Hosszabban marad friss a tej, sőt a tejszín is, ha a felbontott dobozhoz adsz egy csipet sót. Nem kell sok, az íze így nem is fog érződni, mégis sokat tudsz spórolni ezzel - pénzt és bosszúságot is.

5. Véletlenül a padlóra pottyant egy tojás? Tudjuk, hogy azt szörnyen macerás feltakarítani, de ne idegeskedj, inkább szórj rá sót. Ez összerántja a tojást, könnyedén fel fogod tudni törölni egy egyszerű papírtörlővel.

6. Amikor új törölközőt vásárolsz, akkor nagy rá az esély, hogy az első mosások alkalmával ereszteni fogja a színét. Ez a többi ruhát megfogja, a törölköző pedig gyorsan fakóvá válik. Az első alkalmakkor adj 1 csésze sót a mosáshoz, így megakadályozhatod ezt a kellemetlenséget.

7. Amikor bő olajban sütsz, legyen a kezed ügyében egy zacskó só. Biztosan veled is előfordult már, hogy kissé lángra kapott az étel. A víz ilyenkor csak tovább ront a helyzeten, viszont ha sót szórsz a serpenyőbe, az megfékezi a lángokat és elkerülheted a kellemetlenséget.

8. A makacs, sárga izzadtságfoltoktól is meg tudsz szabadulni a só segítségével. 4 evőkanál sót oldj fel 1 liter meleg vízzel, egy szivaccsal pedig töröld át a sós oldattal a foltot. Hamarosan el is tűnik tőle, és a szagot is elűzi.

Tudásfája / Ripost
 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
hmmm
  2017-05-19 05:58:49, péntek
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Trükkök
  2016-12-28 06:09:32, szerda
 
  A háziasszonyok csupán 3%-a ismeri ezeket a trükköket. Te ismerted őket?


A háziasszonyok csupán 3%-a ismeri ezeket a trükköket. Mi most megmutatjuk neked, hogy hogyan használhatod fel legokosabban a hagymát. Nagyon sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik.

Arról például hallottál, hogy a húsleves sokkal ízletesebb, és szebb színű lesz, ha egy fej hagymát is adsz hozzá? A hagymát természetesen nem kell megpucolni, csak megmosni.

Nézzük még milyen hasznos tulajdonságokkal rendelkezik a hagyma:

1. Az odaégett grillrácsot sokkal könnyebben meg tudod tisztítani, ha használat előtt egy félbevágott hagymával dörzsölöd át. A hagyma leve semlegesíti az égett szagot, és a rácsról is könnyen leszedi a maradékokat. Ha félbevágtad, és csak az egyik részét használod fel, akkor a másik darabot, a vágott részével lefelé állítsd sóba, így nem szárad ki olyan hamar.

2. A hagyma segítségével könnyen megszabadulhatsz az izzadtságfoltoktól is. Vágj ketté egy hagymát, és dörzsöld át vele a ruhán levő izzadt részt. Hagyd egy keveset állni, majd mosd ki a megszokott módon.

hagyma

3. A hagyma segítségével elkerülheted a szúnyogok, legyek támadását is. Ha nyáron kiülsz a kertbe, tegyél magad mellé egy tányér vízbe hagymadarabokat. Az erőteljes illata el fogja űzni a támadó szúnyogokat.

4. A hagyma segítségével megszabadulhatsz a fehér cipőn levő fűnyomoktól is. Csupán át kell dörzsöld a cipőt egy fél hagymával, hagyd egy keveset állni, majd mosd ki.

5. Antibakteriális, és gyulladásgátló hatásának köszönhetően a hagyma segít megszabadulni az izom- és ízületi fájdalmaktól is. Vágd félbe a hagymát, és dörzsöld be közvetlenül a fájó testrészt.

6. A hagymahéjból készült főzet hatékonyan csillapítja a torokgyulladást, a köhögést, és a meghűléses fájdalmakat.

7. Ha apróbb darabokra vágod, és megszárítod a hagymát, majd a liszthez kevered, igen különleges ízt ad a süteményeknek. Az édes süteményekhez is nyugodtan hozzákeverheted, egyáltalán nem lesz hagyma ízű.



 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Praktika
  2015-07-10 05:39:16, péntek
 
  Készítsünk fillérekből hatásos ránctalanító arcmaszkot ebből a 3 összetevőből
Az időt nem tudjuk megállítani, és ennek nyoma az arcunkon is megjelenik. Sajnos. A rohanó és stresszes életmód is hozzájárul a ráncok kialakulásához, ezért arcunk sok esetben nyúzottnak, fáradtnak tűnik.
Ha van egy kis időnk magunkra, akkor ezt a problémát mi is orvosolhatjuk, nem kell drága kozmetikákba járni ahhoz, hogy egy kis frissítő, fiatalító arcmaszkot tegyenek ránk, inkább készítsük el a sajátunkat.
Természetes összetevőkből készíthetjük el a maszkot, ami legalább annyira hatásos, mint a botox, amely körül a mai napig sok az ellentmondás.
Hozzávalók:

egy kanál kukoricaliszt
5 kanál frissen présel sárgarépa leve
1 kanál tejföl
Elkészítés:

Öntsük a kukoricalisztet egy fél pohár vízbe, hagyjuk egy kicsit ázni, majd tegyük bele egy serpenyőbe és adjunk hozzá 100 ml forrásban lévő vizet. Kapcsoljuk be a tűzhely alatt a gázt, és addig főzzük a kukoricalisztet, amíg besűrűsödik. Miután ez kész, adjuk hozzá a sárgarépa levét és a tejfölt. Keverjük össze az egészet, és kész is.
Hagyjuk állni legalább egy fél óráig, ezalatt mossuk meg tiszta vízzel az arcunkat. Ezután kenjük be az arcbőrt, hagyjuk, hogy 5-10 percig hasson, majd langyos vízzel öblítsük le. A házi arcpakolást 3 napig ajánlott használni, azután érdemes újat készíteni.
Ez a ránctalanító házi krém megfiatalítja a bőrt, rugalmassá és ráncmentessé varázsolja azt.



 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Otthoni szúnyogírtás
  2015-04-25 21:41:14, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Vadgesztenye a mosógépben
  2014-09-30 21:02:44, kedd
 
  http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/10/vadgesztenye-mosogepben.html  
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Gesztenye
  2014-09-26 19:54:41, péntek
 
 
Dobj öt gesztenyét a mosógépbe! - mosópor helyett

Már korábban írtunk egy verziót arra, hogyan lehet gesztenyét mosószerként használni. Most a világ legegyszerűbb felhasználási módját mutatom be. Nem akartam hinni a fülemnek. Kipróbáltam, teszteltettem a barátnőimmel is. És...

Jelentem, sikerült. A recept ennyi: fogj 5 db vadgesztenyét, este dobd be vízbe, hogy ázzon, mielőtt pedig bedobod a mosógépbe, vagdosd be a héját, és tedd egy kis zsákba (zokniba). Öblítőnek pedig használd, amit egyébként is (én ecetet és illóolajat szoktam). Nincs gesztenyepucolás, nincs főzés, nem romlik meg, egész évben eláll a most megszedett gesztenye valami jól szellőző zsákban fellógatva.

A barátnőmmel úgy döntöttünk, hogy
nem baj, ha leforrázod a gesztenyét, amikor az áztató vízbe rakod;
ha bizalmatlan vagy, és mégis hámoznád, akkor reggelre ez az áztatás miatt könnyen fog menni;
tesztelheted úgy is, hogy előre bevagdosod a gesztenye héját;
biztosan nem ártasz vele, ha felnégyeled a gesztenyét.
De ismétlem, mi azt tapasztaltuk, hogy mindez már úri huncutság, mert a gesztenye tökéletesen funkcionál a fent leírt egyszerű módon mosószerként. Még azt vizsgálgatjuk, hogy a barna héj színe kioldódik-e valahol, de sem forrázáskor, sem áztatáskor, sem a ruhákon nem láttuk ennek nyomát. Minden esetre az idén csak annyit gyűjtöttünk, hogy a színes ruhákhoz legyen egy évre elég gesztenyénk.



 
 
2 komment , kategória:  Praktikák  
Hangya invázió
  2014-06-08 06:33:36, vasárnap
 
  Aki családi házban lakik, az biztosan észlelte már a hangyák megjelenését a kertben, és a lakásban egyaránt. Egy-egy eltévedt hangya még nem okoz gondot, de amikor már oszlopokban masíroznak a lakásban az igen csak kellemetlen. De mit is tehetünk ellenük?

Ma már nagyon jó hangyairtószerek vannak forgalomban, csakhogy senki sem szeretne a lakásában mérgeket szétszórni. Különösen nem, ha kisgyermek van a családban. Szerencsére vannak házi praktikák (bio-módszerek) is, amelyek éppolyan hatékonyak, mint a bolti forgalomban kapható hangyairtószerek. A hangyákat rendszerint az ételmaradékok, morzsák csalogatják a lakásba, ezért a legjobb védekezés ellenük a tisztaság.
De ne bántsuk őket, ha nem jönnek be a házba, mert a kertben hasznos szolgálatot tehetnek, míg nem szaporodnak túlzottan el. Ha azonban a fészkük közel van a házhoz, figyeljük meg, hogy a hangyák milyen útvonalon hordják zsákmányukat és zárjuk el a bejáratokat parafin- vagy levendulaolajba mártott vattacsomóval, vagy 1 rész kámfort és 9 rész alkoholt keverjünk össze, s öntsük be a fészek nyílásaiba (ezek gyógyszertárban kaphatók).
Ezen kívül a hangyák nem szeretik a fokhagyma, a boróka és a levendulavirág illatát. Ha ezeket úgy helyezzük el, hogy útjukban legyenek, reménykedhetünk az eltávozásukban.
További változatai is vannak a házilag készített hangyacsapdáknak: keverjünk össze egy rész bóraxot egy rész porcukorral. A keveréket szórjuk egy edénybe a boly közelében. Vagy keverjük össze 7,5 g szárított borsmentalevelet, 35 g cayenne-i bors port és 30 g bóraxot és a keveréket hintsük el mindenhol, ahol a hangyák bemászhatnak a házba. A bórax lenyelve mérgezést okozhat, ha gyerek hozzáférhet, ne alkalmazzuk.
Egy másik megoldás lehet, ha borsmenta-, fodormenta- és citronellaolajat keverünk össze és kis vattapamacsokra csepegtetve, elhelyezzük azokat oda, ahol hangyákat látunk. A vattapamacsokra kétnaponta tegyünk friss olajkeveréket, hogy az illatuk erős maradjon.
Továbbá a hangyákat és rovarokat távol tarthatjuk, ha a ház bejárati helyeihez egész szegfűszeg darabkákat helyezünk el. Ha citromkarikát teszünk a hangyák vonulási útjába, azzal megállíthatjuk őket. Éppúgy hatásos a fahéj és a sütőpor is. Egyszerű, olcsó és környezetbarát megoldás a hangyák irtására a ház körül, ha valamilyen kis tálba, a lakás különböző pontjain vaníliás cukrot és sütőport teszünk. A hangyák imádják az édes dolgokat, így szépen elhordják a vaníliás cukrot és pechjükre a sütőport is. A sütőpor azonban folyadékkal keveredve gázképződést indít el, így a hangyák felpuffadnak, és ettől elpusztulnak pár órán belül. Ez a megoldás tökéletes helyettesíti a különböző rovarirtó szereket.
Egy másik hatásos módszer, ha egyenlő arányban teszünk cukrot és bóraxot egy tálba, a hangyák nemcsak, hogy felfalják, hanem beviszik a bolyba, és ezzel táplálják az utódokat, így valamennyien elpusztulnak. A bórax lenyelve mérgezést okozhat, ha gyerek hozzáférhet, ne alkalmazzuk.
Távoltartásuk érdekében tehetünk még paradicsomtövet az ablakpárkányra, az ajtóküszöbre pedig csöpögtessünk levendula olajat. A hangyák nem szeretik a szagukat, ezért inkább kívül maradnak.
A ház köré ültetett levendula, borsmenta és baradicskóró elűzi a hangyákat. Ültessünk ilyen növényeket az ajtó melletti földbe, és apró cserepekben tegyük az ablakpárkányra.
Ezek a módszer sem az emberre, sem a háziállatokra nem veszélyes.

forrás:levego.hu
 
 
1 komment , kategória:  Praktikák  
Facebookon őlvastam
  2014-05-31 20:20:08, szombat
 
  Kipróbáltam, s már több mint 2 hónapja csak ezt használom...
A végső elhatározást az adta, amikor a drogéria üzletben bőrbarát mosószer után kutakodtam, s másfél liter ÖKO mosószert 2900 Ft-ért kínáltak.
Hát köszönöm, de nem.
Nem kevés keresgélés után találtam a neten ezt a receptet és már elsőre bevált!
Nagyszerű! Próbáld ki te is!
Azért, mert megérdemled!
Elkészítés:
Az 5 dkg lereszelt mosószappant (20dkg=200Ft) 3 l bubimentes ásványvízzel (70Ft/1,5l) felfőzöm (az első 5 percben kevergetem állandóan, amíg el nem olvad a szappan). Ezek után takarékra tettem, s másfél órát a tűzhelyen “főztem". Ezután félretettem. Én egy éjszakán át pihentettem, ami idő alatt megkeménykedett a főzet.
Másnap botmixerrel jól összedolgoztam, s készen is lett a bőrbarát, ÖKO mosószerem.
Imádom, mert tökéletesen mossa a fehér, s a színes ruhákat is.
Én 4 gyerkőc ruháit mosom most már 2 hónapja vele és mi a tapasztalatom: nem adnám oda semelyik “márkás" csodaszerért sem!






















 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 77 db bejegyzés
e év: 196 db bejegyzés
Összes: 9910 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 85
  • e Hét: 10015
  • e Hónap: 32787
  • e Év: 81476
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.