Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Az elmaradhatatlan karácsonyi mézes!
  2016-12-02 18:19:56, péntek
 
  Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

250 g méz
250 g barna cukor
150 g vaj vagy margarin
100 g darált mandula
400-450 g liszt
1 teáskanál fahéj
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
(vagy 1-1 jókora csipetnyi őrölt szegfűszeg, kardamom, szerecsendió és szegfűbors)
1/2 citrom reszelt héja (bio vagy nézzük meg a citrom leírásánál, hogy alkalmas-e fogyasztásra a héja)
1 evőkanál keserű kakaópor
1 tojás
1 teáskanál sütőpor (eredetileg kálium-karbonát, vagyis hamuzsír)
2 evőkanál rum vagy víz

Elkészítés:

Tegyük a mézet a cukorral és a vajjal együtt egy edénybe. Kavarás közben hevítsük fel, amíg a cukor el nem olvad (folyamatosan keverni kell!). Ekkor vegyük le a tűzről, öntsük át egy nagy keverőtálba és hagyjuk kihűlni.
A mézes keverékhez adjuk hozzá a mandulát, továbbá 400 g lisztet, az összes fűszert és tojást. Keverőgéppel alaposan gyúrjuk át az összes hozzávalót.
A hamuzsírt egy csészében keverjük össze a rummal vagy vízzel (én a sütőport a 2. pontnál összekevertem a liszttel), amíg teljesen fel nem olvad benne. Ezt is adjuk a tésztához, majd dolgozzuk el vele. Ezután addig gyúrjuk tovább a tésztát, amíg fényleni nem kezd és már nem ragad az edény falához. Esetleg hintsük meg egy kevéske liszttel, feltéve ha a tészta kissé lágy és ragacsos. Ugyanis akkor jó a tészta, ha kemény és könnyen formázható.
A tálat fedjük le fóliával, hogy a tészta ne száradjon ki vagy pedig vegyük ki a tálból és szorosan göngyöljük fóliába. A leghelyesebb, ha egy éjszakára (de legalább 4 órára) a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gáz 3-as fokozat). A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A kisebb darabokra szeletelt tésztát (én négy részre osztom) egy lisztes deszkán nyújtsuk ki 5-6 mm vastagra. Formaszaggatóval szúrjunk ki tetszés szerinti formákat (nálunk a szív alak vált be a leginkább).
A mézeskalácsformákat a sütőben kb. 18 percig süssük. Utána óvatosan, mert akkor még nagyon puha a kalács, emeljük le a sütőlemezről és tésztarácson hagyjuk kihűlni.
Díszítéshez:

150 g porcukor
2-3 evőkanál citromhéj, hámozott mandula, kandírozott gyümölcsök vagy apró színes cukorgyöngyök (tetszés szerint)

A porcukrot annyi citromlével keverjük ki, hogy sűrű, jól kenhető cukormázat kapjunk. Ezt töltsük be egy vékony csőrű nyomózsákba és kedvünk szerint díszítsük vele a mézeskalácsot. Utóbb szórjuk meg mandulával vagy apró, színes cukorgyöngyökkel.
A sütés előtt a mézeskalácsot bekenhetjük felvert tojásfehérjével is és rakhatunk rá félbevágott mandulát és apróra vágott, cukrozott gyümölcsdarabkákat.

Mi általában a sütés előtt dióval, mandulával díszítjük a mézeskalácsokat és megsütjük ezekkel együtt őket, natúr készítjük.

Sütés után egy dobozba zárjuk a kalácsokat, a mézeskalács halom tetejére téve egy-egy gerezd almát. Az alma alá tegyünk egy kis fóliát, ha közvetlenül érintkezik a mézeskaláccsal, eláztatja azt. 2-3 naponta forgassuk meg a kalácsokat, amelyik még keményebb, az kerüljön az alma közelébe. Kb. 1-2 hét alatt meg is puhul és isteni lesz. Akinél a lakás páratartalma magas, egy tányéron is hagyhatja, az asztalon puhulni őket. Nekem a dobozos variáció vált be.

Sehol nem fogsz ilyet kóstolni, az garantált!
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Mézestészta
  2016-09-20 13:22:01, kedd
 
  Mézestészta: 1 kg liszt (80 dkg finom- és 20 dkg rozsliszt), 2 teáskanál szódabikarbona, 1 cs mézeskalács fűszerkeverék. Ezeket szárazon összekeverem.
1/2 kg mézet (virág, vagy napraforgó) felmelegítek, de nem forralom, belekeverek 250 g cukrot és 250 g rámát. Langyosra hűtöm és két egész tojással a liszthez öntöm. Jól kidolgozom és fél napig pihentetem nylonzacsival, vagy folpackal letakarva. Nyújtom, formázom, és közepesen meleg sütőben sütöm.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Zöldséges töltött pecsenye
  2015-12-05 19:19:07, szombat
 
  H.: 1 kg szűzpecsenye, 20 dkg eidami jellegű sajt, füstölt szalonna, 20 dkg sonka, 15 dkg csemegeuborka, zsír, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 30 dkg vöröshagyma, őrölt bors, só

A szűzpecsenyét hosszanti irányban végigvágjuk, kinyitjuk, és minél nagyobbra szétterítjük. Kiveregetjük, vigyázva, hogy a hús ne lyukadjon ki. Megsózzuk, megszórjuk őrölt borssal és hosszanti irányban a közepére fektetjük a hosszú csíkokra vágott eidami sajtot, a füstölt szalonnát, a sonkát és a csemegeuborkát. A húst behajtjuk, hústűvel rögzítjük és kívülről is megsózzuk. Serpenyőben zsírt hevítünk, és a töltött szűzpecsenye mindegyik oldalára kérget sütünk. Ezután a húst kiszedjük. A visszamaradt zsírban megpirítjuk a kockákra vágott zöldségeket és a vöröshagymát, majd visszahelyezzük a húst, és kevés vizet aláöntve, fedővel letakarva puhára pároljuk. Ezután a húst felszeleteljük. A mártást beforraljuk, majd átszűrve a húsra öntjük. Petrezselymes burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.
forrás:baratno.com
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Gesztenyés szűzpecsenye
  2015-12-05 17:41:21, szombat
 
  H.: 40 dkg sült gesztenye, 4 db sertés szűzpecsenye, 40 dkg hosszúmetélt tészta, 5 nagy fej hagyma, 3 evőkanál olaj, 2 mokkáskanál szárított kakukkfű, 1 liter húsleves kockából készítve

A húst megmossuk, szárazra töröljük. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat és a húsokat minden oldalról megpirítjuk benne (amíg teljesen át nem sül, de nem szárad ki). Borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a hagymát, a gesztenyét, a kakukkfüvet és kb. 5 percig együtt pirítjuk. A húst kivesszük, és melegen tartjuk. A gesztenyére öntjük a levest, kb. 2 percig főzzük, megsózzuk. A tésztát tányérra szedjük, mellérakjuk a hagymás gesztenyét, és természetesen a hússzeleteket.
forrás:baratno
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Adventi történet
  2014-11-29 12:53:23, szombat
 
 
A tiszta gyermeki lélek... A tarka girlandok között csillogó szikrát szórtak a hópelyhek a karácsonyi fényben. Embertömeg hömpölygött az ünnepi forgatagban. Egy szőke kislány hosszú kabátjában a játékbolt kirakata előtt tétován megállt. Szétnézett, mintha keresne valakit. Senkinek nem tűnt fel az egyedül kóborló gyermek. Várt egy kicsit, majd a kirakathoz lépett, s homlokát a hideg üveghez tapasztotta, rácsodálkozott a mozgó figurákra. Az egyik eladó észrevette, mosolyogva ki intett a kislánynak. A gyermek lyukas kesztyűjében visszaintett mosolyogva. - Megint itt van, - szólt oda az asszony a pénztárosnak. - Be kellene hívni, had játsszon egy kicsit. - válaszolt az éltes asszonyság. A fiatalasszony kiment, megfogta a kislány kezét és a játékbirodalomba bevezette. - Gyere kicsim, nézd meg a kínálatot, és játssz, amivel akarsz, ha kedved tartja. - Köszönöm, nem tehetem. Édesanyám soha nem engedte meg, hogy összefogdossam az árut, ő is boltban dolgozott, a betegsége előtt. - válaszolt szomorúan. - Hol van most az édesanyád? - Az angyalok karában énekel fent a mennyei kórusban, nagyika mindig ezt mondja, de én tudom, hogy meghalt, és az Úrnál szolgál. - Hány éves vagy, van testvéred? - érdeklődtek tovább. - Kilenc múltam, és nincs testvérem, édesapám messze dolgozik, egy másik országban. Karácsonyra hazajön és elvisz a messzi mamámhoz fel a hegyekbe, ahol száncsengővel járjuk be az erdőt. Maguk jártak már a havasokban, látták a fenyőerdőt? Onnan jobban látni a csillagokat. Szeretek ott lenni, mert nagyon kedvesek az emberek. - Milyenek? Ott mások, mint itt? - vallatták tovább. - Igen. Itt a nagyit megszólják, mert nincs szép ruhám, és a cipőm lyukas. Az iskolában összesúgnak mögöttem, és szegénynek csúfolnak. Nem volt ez mindig így. Még élt anyu, mindent megkaptam. Sokat vásároltunk együtt. Ismertük a környék összes turkálóját, ha volt valami különleges szép ruha eltették nekem, anyu kimosta, kivasalta, nagyon csinos voltam benne. Nagyikával nem mehetünk, nincs egy fillérje sem ruhára, mert kell a csekkekre. Apu is keveset keres, a házunk részleteit alig fedezi, mindig mondja, legalább lesz hol lakjak, ha ő már nem lesz velem. Beteg, fél tüdeje van. Nyílt az ajtó, csend lett, a beszélgetés fonala megszakadt. Az eladó készségesen a belépő hölgyhöz fordult. - Miben segíthetek? -kérdezte kedvesen. - LEGÓ-t szeretnék a fiamnak, azt a nagy dobozost, ami a kirakatban van. - Betetszene jönni holnap érte? Nincs raktáron, de zárás után beveszem. - Nincs nekem arra időm, hogy ide futkossak, húszezerért most is beveheti, - sziszegte. - Sajnálom asszonyom, nem tudom megbontani a kirakatot, a nyitva tartás alatt. - Mert, nem akarja, inkább a lányával kokettál. Maguk, mind egyformák! Kérem a vásárlók könyvét! - kiáltott dühösen. - A gyermek nem a lányom, és semmiben nem akadályoz. Egy potenciális vevő, ha lesz pénze vásárolni fog, most ismerkedik a játékokkal. - Jó lesz a körmére nézni, mert az effajta könnyen a zsebébe csúsztat valamit, csak rá kell nézni. - szólt megvetőn, éles gúnnyal. A kislány nagy szemekkel az asszonyra nézett. Szemét elöntötték a könnyek, és ajtó felé indult. Az eladó utána lépett, átölelte a kislányt, és így szólt. - Asszonyom a pénztárban megtalálja a panaszkönyvet, és most jól figyeljen, hogy ezt is be tudja írni, és utána hagyja el a boltot dolga végeztével! Ez a gyermek, napok óta a kirakat előtt áll epekedve. Behívtuk melegedni, és azért, hogy játsszék kicsit, de nem nyúlt semmihez, mert úgy nevelte az édesanyja, míg élt. Ön belegázolt a gyermek lelkébe, megtépázta a becsületét! Ha érdemesnek tartanám arra, megkérném, hogy kérjen tőle bocsánatot, de a maguk fajták erre képtelenek. -fejezte be megvetően. Az asszony nem szólt semmit, csak elviharzott - Kislányom, ne sírj. - erre tényleg mások az emberek... A kislány kibontotta magát az ölelő karokból. Szemét megtörölte, és kedvesen visszaszólt. - Köszönöm szépen a kedvességüket. Kezét csókolom, kellemes ünnepeket kívánok maguknak! Az ajtóból még visszanézett, arcocskáján nyoma sem volt az angyali mosolyának, őzike szemében mély szomorúság költözött, lyukas kesztyűjében búcsút intett. Nem látták többé a gyermeket.

Lélek Sándorné (Ekpafat)
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Bölcseleteket és mottók
  2014-01-05 17:00:51, vasárnap
 
  Ezt a receptet nagyon kerestem már ,már letettem róla és most meg kaptam.Igaz elmúlt szilveszter de jó lesz jövőre is .
A szerencsesüti receptje

Előkészítés: 15 perc Sütés: 5 perc

Hozzávalók:
1 tojásfehérje, 1/2 csésze liszt, 1/4 kávéskanál őrölt gyömbér vagy vanília,
1/4 csésze cukor, 1 csipet só, 1 kávéskanál olvasztott vaj

Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tojásfehérjét verjük habbá, adjuk hozzá a cukrot. Keverjük bele a maradék hozzávalókat úgy, hogy a liszt a végére maradjon. Tepsibe helyezzünk sütőpapírt, és a papírra kiskanállal formázzunk 6 cm átmérőjű, késpenge vékonyságú köröcskéket. 150 fokra állítva a sütőt süssük kb. 5 percig. A sütiket egyesével vegyük ki a sütőből (a többi maradjon a melegben). Helyezzünk egy picire összehajtott papírszeletet - az üzenettel! - a tészta közepére, és hajtsuk össze.
Mindenféle jó kívánságokat írjunk rá. Vagy merítsünk a bibliából.
Link Link Bibliai közmondások
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Szilveszteri ínyencségek
  2013-12-30 23:37:16, hétfő
 
  Bárhogy is ünnepeljük az újesztendőt, vendégségben, szűk családi körben vagy baráti társaságban, az asztalról nem hiányozhatnak az alkalmi ínyencségek.
Egyszerűbb egy díszített asztalra mindent előkészíteni, ám a hiedelem szerint vannak kivételek.


December 31-én ugyanis tilos malacot tenni az asztalra, csak szárnyas, vad vagy hal lehet terítéken. Hiszen a szárnyas elkaparja az előző évi gondokat, a hal elúszik, a vad pedig szintén elszalad velük. A babona szerint az év utolsó napján az ételek segítenek abban, hogy a problémák az óévvel együtt elmúljanak. Íme, néhány ínyencség, ami viszont véletlenül sem maradhat le a szilveszteri terítékről.


Pástétom
Egyszerű és kiváló zöldségpástétomot készíthetünk, legalább 4 szál póréhagymából, 400 g mirelit zöldségkeverékből, 1 narancsból, 1 citromból, 6 tojásból, mustárból, fűszerekből és tejszínből. Meghámozunk egy narancsot és egy citromot, cikkekre vágjuk, és pár percre belerakjuk forró vízbe. Ez idő alatt hat egész tojást kikeverünk 20 dkg vajjal, sóval és egy csomag sütőporral, 25 dkg rétesliszttel, a leszűrt narancs-, citromhéjjal, majd beleöntjük a zöldségkeveréket, és az apróra vágott póréhagymát is. Kivajazott és lisztezett tepsibe megsütjük, hagyjuk kihűlni, legjobb, ha csak másnap szeleteljük. Póréhabbal kínáljuk, amit az alábbi módon készíthetünk el. Pár szál póréhagymát, amit centikre vágunk, főzünk 20 percig, végül leöntjük róla a vizet. Meglocsoljuk kevés olíva olajjal, összeturmixoljuk a mustárral, fehérborssal, fél dl tejszínnel. Végül kemény tejszínhabbal összekeverjük, és tálkába téve kínáljuk a pástétom mellé.


Spanyolvacsora
A spanyolvacsora általában disznóhúsból, de sovány csirkehúsból is készülhet. A húst kockákra vágjuk, leöntjük 3 dl vízzel, felönthetjük egy kis fehér borral is, ha másért nem is, legalább az újesztendő kedvéért. Hozzáadunk 2 gerezd fokhagymát, aprított sárgarépát, 1 kávéskanál kakukkfüvet, bazsalikomot, babérlevelet és puhára főzzük. Ezután a sűrűjét tepsibe rétegezzük, egy sor sárgarépa után a szaftos hús következik, majd ismét répa. A főzőlevet közben zselatinnal sűrítjük és ráöntjük az alapra. Dermedés után salátával és ecetes tormával kínáljuk.


Töltött fasírt
A töltött fasírtot hagyományos módon készítjük, annyi különbséggel, hogy tojásrántottát is adunk hozzá. 2 db tejben áztatott, kinyomkodott zsemlét keverjünk össze 1 kg darált hússal, vöröshagymával, 3 tojással, sóval vagy grillfűszerrel, borssal, majorannával. Készítsünk 5 tojásból rántottát, keverjük a fasírt alaphoz majd a megszokott módon süssük. Végül hidegen szeljük.
Ha marad is a finomságokból másnapra, azért ne feledjük, január 1-én mindenképpen lencsét is együnk, hogy meghozza a bőséget és a gazdagságot az új esztendőre.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Valami különleges
  2013-12-23 17:57:40, hétfő
 
  Áfonyás, zöldalmás libamáj mousse

2 nagyobb zöldalma
3 dl víz
1 csillagánizs
2 szegfűszeg
3 ek tokaji aszú (5 puttonyos ha lehet)
50 dkg libamáj (tejben és vízben áztatva előtte)


30 dkg friss tőzegáfonya
25 dkg nádcukor

A zöldalmákat magház nélkül és felkockázom. A vízzel és a fűszerekkel felteszem főni, és alacsony lángon puhára főzöm. A fűszereket kiveszem, majd beleöntöm a tokajit és az egészet leturmixolom.
A májat kierezem, felkockázom, és így áztatom a tejben egy éjszakát. Másnap egy papírtörlővel leszárítgatom, és ezt teszem a pépes almához, és ezzel is pépesítem az egészet. A libamájas krémet belesimítom egy fóliával bélelt formába. majd egy magas falú tepsibe teszem, amit felöntök a forma feléig forró vízzel 80 fokon, egy órán keresztűl sütöm. Utána kihűtőm.
Közben az amerikai tőzegáfonyáta cukorral, és 1,5 dl vízzel felfőzöm, amíg megpuhul. Ezt is kihűtöm.
Tálalás előtt a májat elektromos habverővel habosítom, és egy habzsákkal apró, egyszemélyes tálkákba töltöm. A tetejére áfonyadzsemet kanalazok. Pirított kaláccsal a legfinomabb!
Tokaj-Hegyalja
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Ez valami nagyon Amerika
  2013-12-23 17:49:31, hétfő
 
  Hozzávalók:

1 sült pulyka alsócomb, vagy 30 dkg pulykamell filé fűszeresen megsütve

10 dkg asztalt tőzegáfonya
1 pici chili felkarikázva
1/4 kk őrölt szegfűszeg
1/4 kk őrölt kardamom
1/4 kk őrölt gyömbér


30 dkg burgonya
1 tojás
8 ek liszt
1 kk sütőpor
2 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors

2 dl olívaolaj
2 dl étolaj

A pulykacombról leszedegetjük a húst, és fél centis kockákra vágjuk. Elkeverjük a tőzegáfonyával és a fűszerekkel.
A krumplit lereszeljük, összedolgozzuk a liszttel, sütőporral, újhagymával, fokhagymával, sóval, borssal. A tenyerünkbe veszünk kb. 3 evőkanálnyi krumplimasszát, ebbe teszük egy kanálnyi tőzegáfonyás húst, majd óvatosan, hogy a hús belülre kerüljön, gombócot formázunk belőle. Forró olajban kisütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Diós, mákos, sajtos, sós: egy tésztából!
  2013-12-10 12:24:01, kedd
 
  Diós, mákos, sajtos, sós: egy tésztából!


40 dk lisztet, 25 dkg vajat, 1 (kis) tejfölt, 1 db tojást.

Az összedolgozott tésztát hat gombócra osztottam és két órára a hűtőszekrénybe tettem.

Amíg a tészta pihent:
25 dkg mákot (vagy diót), 10 dkg cukrot, citromhéjat (ahogy Anyukám mondaná: ,,úgy érzésre..."), 1,5 dl tejjel kicsit összefőztem.

A gombócokat szép kerekre, vékonyra nyújtottam és nyolcfelé vágtam. A tészta szélesebb végébe halmoztam a tölteléket, feltekertem és kifli alakúra formáztam.

Maradt még két gombócom, amikor elfogyott a töltelékem. (Nem kell sajnálni!) A maradék kinyújtott tésztát alaposan megsóztam, megint nyolcfelé vágtam, és kis sajtrudakat helyezve rájuk, feltekertem, megkentem tojással, megszórtam köménnyel az egyes kifliket. (Ha nincs otthon sajt, anélkül is nagyon finom!)

A kivajazott, telepakolt tepsiket 30 percre a 200 fokos sütőbe csúsztattam.

A recept szerint a forró kifliket vaníliás porcukorba kell hempergetni, de tapasztalatunk szerint enélkül is nagyon finom.

Sejtésem bebizonyosodott: ezt a sütit nagyon egyszerű megcsinálni. Azóta többször is sütöttem ilyet. Kipróbáltam nyolc gombócos változatban is. Ebben az esetben a kiflik ugyan kisebbek, de gusztusosabbak lettek.

A sütéshez jó kedvet, az evéshez finom kávét vagy hideg tejet, de mindenképpen jó társaságot kívánok!
Szlovákiából Ivetától
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 304 db bejegyzés
Összes: 6796 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 921
  • e Hét: 14451
  • e Hónap: 30670
  • e Év: 282625
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.