|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 34
|
|
|
|
2020-12-08 16:29:09, kedd
|
|
|
Hozzávalók :
2 db nagy, főtt, áttört burgonya
5 dkg liszt, 4 dkg vaj vagy margarin, 7 dkg reszelt sajt, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só , zsemlemorzsa
Elkészítése: A megpuhított vajat összegyúrom a liszttel, az áttört, főtt burgonyával, a felvert tojással, a szétzúzott fokhagymával, a reszelt sajttal és a fűszerekkel. A masszából vizes kézzel kis diónyi golyókat gyúrok, majd zsemlemorzsában megforgatva, bő, forró olajban kisütöm.
Aki szereti tehet a zsemlemorzsába egy kis szezámmagot, feldobja a látványt és az ízét is! Szinte ugyanolyan mint a krokett. Én legközelebb megbolondítom egy kis kockára vágott füstölt sonkával.
Ebből az adagból a képen látható mennyiség lesz.
Andi konyyhája

|
|
|
0 komment
, kategória: köretek |
|
|
|
|
|
2020-10-20 16:16:15, kedd
|
|
|
Térj be hozzám vándor, ha erre visz az utad,ha jó a szándékod,itt szeretet fogad!
Székely konyha
Hozzávalók:
8 nagyobb krumpli
Bacon szalonna
Sajt, én dáliát használtam
Vaj
1 nagyobb vagy két közepes fej hagyma
Só, bors
Zsír a tepsi kikenéséhez
A krumplit mosás után megpucoljuk, újra megmossuk, és vékonyra felszeleteljük.(2mm)
A bacon szalonnát és a sajtot is felszeleteljük, kisebb szeletekre vágjuk, mint a krumplit.
A hagymát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk, ha nagyobb félbevágjuk.
Egy kerek sütőformát kikenünk zsírral, beleállítjuk a krumpli szeleteket, kicsit megdöntve, minden két krumpli közé teszünk sorban szalonna, sajt és hagyma karikákból.

A tetejét sózzuk, borsozzuk, és vékony vajdarabkákat rakunk rá.

220 fokos sütőben 50 percig sütjük, akkor már szép piros, kivesszük a sütőből, megszórjuk reszelt sajttal, visszatesszük, és még sütjük, amíg a sajt szépen rápirul.

|
|
|
0 komment
, kategória: köretek |
|
|
|
|
|
2020-04-04 14:10:53, szombat
|
|
|
50 dkg burgonyát meghámozni, összevágni, sós vízben megfőzni, majd összetörni, ha kicsit kihűl 5 evőkanál tejjel összekeverni, + 2 egész tojással, 15 dkg reszelt sajttal 2 evők. liszttel, csipet köménymaggal, borssal, ízlés szerint még egy pici sóval. Kis gombócokat formázunk, megpörgetjük zsemlemorzsában és forró olajban kisütjük. Nagyon finom, de főleg sült hússal v. fasírttal, de vegánoknak spenóttal, tükörtojással is adható! Próbáld ki, nagyon finom! |
|
|
0 komment
, kategória: köretek |
|
|
|
|
|
2019-01-10 14:32:52, csütörtök
|
|
|
tökéletes köret minden húsos étel mellé
1 kg burgonya (közepes nagyságú),
3 gerezd fokhagyma,3 evőkanál olaj,
zöldpetrezselyem vagy kapor,só,bors.
Tisztítsuk meg a burgonyát, mossuk meg, majd tegyük egy nagyobb tálba. Ha a burgonyák nagyobbak akkor vágjuk el őket, majd szurkáljuk meg egy fogpiszkálóval mindegyik darabot. A fokhagymát tisztítsuk meg, zúzzuk össze. A petrezselyemlevelet is mossuk meg, vágjuk apróra. Keverjük össze az olajat, a fokhagymát, a petrezselymet, a fűszereket és öntsük rá a burgonyára, keverjük össze. Tetszés szerint más fűszereket is használhatunk, a csili és a rozmaring is különlegessé teszi. Tegyük a burgonyát sütőzacskóba, a zacskó száját kössük be. Tegyük a burgonyát egy tepsibe, előmelegített sütőben 200 fokon süssük kb. 1 órán át.

|
|
|
0 komment
, kategória: köretek |
|
|
|
|
|
2018-08-23 10:50:11, csütörtök
|
|
|
1 kg kisebb burgonya
3 ev. kanál olvasztott vaj,fűszer keverék
A burgonyát sós vízben héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadjuk a vajat és a fűszer keveréket (a Toscana fűszerkeverék helyett szinte bármilyen, számunkra finom és kedves ízesítés használható, vagy akár friss zöld fűszerek is) és alaposan elkeverjük. Arra azért vigyázzunk, hogy a burgonya ne törjön szét.
A tepsit 190 fokra előmelegítjük, a burgonyát sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 40-45 perc alatt készre sütjük.
20 perc elteltével a burgonyát megforgatjuk, hogy minden oldala szépen megsüljön. |
|
|
0 komment
, kategória: köretek |
|
|
|
|
|
2018-05-15 16:22:56, kedd
|
|
|
0,5 kg karfiolt rózsáira szedtem és sós vízben puhára pároltam. Miután megfőtt, leszűrtem és krumplinyomóval összetörtem. Hagytam meghűlni, hozzáadtam 2 tojás sárgáját és 1 egész tojást. Fűszereztem kevéske szerecsendióval és gyömbérrel. Annyi lisztet adtam hozzá, hogy puding állagú masszát kapjak.
Egy tepsit kibéleltem szilikonos sütőpapírral és kanál segítségével halmokat készítettem a karfiolpudingból. Vékonyan meghintettem (mintha sóztam volna) finom zsemlemorzsával és a tetejére füstölt sajtot reszeltem.
180 fokos sütőbe addig sütöttem, amíg szép színt nem kapott (25-30 perc). |
|
|
0 komment
, kategória: köretek |
|
|
|
|
|
2018-05-09 15:42:44, szerda
|
|
|
Csábító főétel, ellenállhatatlan recept...
A hagyományos fasírt ízére nem is hasonlít, valódi ínyencség! Ha valami igazán finom és könnyű ételre vágysz, ezt szeretni fogod!
Hozzávalók:
40 dkg rizs
1 burgonya
20 dkg vegyes zöldség (paprika, sárgarépa ízlés szerint)
1 teáskanál reszelt gyömbér
fél teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál kukoricakeményítő
só, bors
olaj
Elkészítése:
A rizst sós vízben megfőzzük. A zöldségeket megtisztítjuk és kevés olajban megdinszteljük, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az elkészült rizst és a többi hozzávalót, fűszerezzük, ezután botmixerrel pépesítjük. Nem kell teljesen lágy legyen! Vizes kézzel fasírtokat formálunk a keverékből és forró olajban kisütjük. Langyosra hűtve tálaljuk.
Forrás: Ketkes.com |
|
|
0 komment
, kategória: köretek |
|
|
|
|
|
2018-05-02 11:08:15, szerda
|
|
|
SÜTŐBEN SÜTVE! EGYSZERŰ ÉS OLCSÓ! ;)
Köretnek is csodálatos, de önmagában is fogyasztható! A férjem szerint nincs olyan burgonyás étel, ami ezt túlszárnyalná!
Hozzávalók:
1 kg burgonya
10 dkg sajt
2 tojás
rozmaring
petrezselyem
kapor
só, bors
vaj
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és összetörjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat és a reszelt sajtot hozzákavarjuk, adunk hozzá egy kevés vajat, csak annyit, hogy kicsit lágyítsa a masszát. Ízlés szerint fűszerezzük, kerülhet bele apróra vágott kapor, petrezselyem. A kezünket bevizezzük és kisebb gombócokat formálunk a püréből. Kikenünk vajjal egy tepsit és szorosan egymás mellé rakjuk a gombócokat. Kevés vajat felolvasztunk és a gombócok tetejét átkenjük vele. 180 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt megsütjük. Amikor tálaljuk, kínálhatunk mellé fokhagymaszószt, vagy fűszeres mártásokat.
forrás: bidista |
|
|
0 komment
, kategória: köretek |
|
|
|
|
|
2018-04-22 16:32:30, vasárnap
|
|
|
A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben ,,török rizsnek" is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Sok benne a rost, egy csésze bulgur a napi szükséglet 25%-át fedezi.
A bulgur többféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga és fasírtot is készítenek vele, belőle.
Elkészítés
1 csésze bulgurt jól megmosunk, szűrőbe téve lecsöpögtetünk. Tetszés szerinti olajon megfuttatunk, majd 2X annyi forró vízzel felöntjük, sózzuk, 2 babérlevelet dobunk hozzá, fedő alatt 15 percig közepes lángon főzzük. Mikor elzárjuk alatta a gázt, óvatosan majoránnát keverünk hozzá, a fedőt visszatesszük.
1 kisebb vagy fél nagyobb apróra vágott vöröshagymát megdinsztelünk, enyhén megsózzuk, borsozzuk. A kész bulgurhoz keverjük. |
|
|
0 komment
, kategória: köretek |
|
|
|
|
|
2018-04-16 12:46:22, hétfő
|
|
|
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg párolt brokkoli rózsa
zsiradék a kenéshez
25 dkg főtt barnarizs
só, bors
20 dkg reszelt gouda vagy egyéb kedvenc sajt
2 dl zabtejszín
A brokkolit apró rózsákra szedjük és forró gőzben 6-8 percig pároljuk. Kenjünk ki egy tűzálló tálat zsiradékkal, és terítsük el benne a főtt barnarizst. Sózzuk, borsozzuk, és a tetejét egyenletesen kirakjuk a párolt brokkoli rózsákkal. A reszelt sajtot és a zabtejszínt összekeverjük, a brokkolira locsoljuk és 180 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Egytálételként vagy köretként egyaránt tálalhatjuk. |
|
|
0 komment
, kategória: köretek |
|
|
|
|
|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 34
|
|
|
|
2021. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | 4 | |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
9 db bejegyzés |
e év: |
47 db bejegyzés |
Összes: |
8290 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (463)
- Belső kör (67)
- Család (190)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (282)
- novellák, gondolatok, versek (72)
- 1-tál étel (55)
- A büki füves ember Szabó Györg (49)
- A lélek csendje (12)
- A lélek hangja Lélek Sándorné (55)
- A lélek húrja (15)
- A lélek húrja (22)
- A lélek utja (21)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (69)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (50)
- Baba receptek 5-7-8-10-12 kort (39)
- Barátoknak (29)
- Böjtös ételek (húsmente) (45)
- Bölcsességek (110)
- csibehúsos és más szárnyasok (247)
- Cukrok -bonbonok (8)
- Diétásak (64)
- Dinus és Regi (14)
- Dr Lenkei Gábor tanácsai (7)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (460)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (21)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (69)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (38)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (167)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (135)
- gyors édesség (19)
- Gyümölcslevesek (20)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (29)
- Húsvét (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (109)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (591)
- Isten patikája. (42)
- Ital receptek (5)
- Jó éjszakát (21)
- Jó gyerek (6)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (26)
- Jó reggelt (129)
- Jó tippek (77)
- Jóhírek (268)
- Jótettek (66)
- Karácsony (48)
- Karácsonyi ételek (47)
- Kelt tészta édes és sós (103)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (6)
- konyhai tudnivalók (52)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (96)
- köretek (34)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélek kulcsa (11)
- Lélekemelő (245)
- Lelkipásztori elmélkedés (213)
- levesek (105)
- mások tollából (74)
- masszázs (10)
- Mesék (20)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- napi pozitív (26)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (8)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- REGENOR (16)
- Rózsafűzér (24)
- saláták (30)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (113)
- Spárgás ételek (5)
- sütemények ,édességek (464)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (2)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (35)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Sziporkák (24)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (6)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (209)
- Tésztafélék (44)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (261)
- Viccek (37)
- Világ konyhái (5)
|
|
|
|
- Ma: 120
- e Hét: 1044
- e Hónap: 3132
- e Év: 45713
|
|
|